Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Κοινοποιήθηκαν τα κριτήρια για τη λίστα φαρμάκων


Κοινοποιήθηκε σήμερα η υπουργική απόφαση για τα κριτήρια και τη μεθοδολογία κατάρτισης της θετικής λίστας των φαρμάκων, που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση ήρθε ως συνέχεια του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας και θα ισχύσει από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Στην απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης φαρμάκων και τα κριτήρια περιορισμών στη συνταγογράφηση κυρίως των νέων, καινοτόμων και υψηλού κόστους, φαρμάκων. Τουλάχιστον εκατό από αυτά περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο. Αρκετά, δε, είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης με μηδενική συμμετοχή του ασθενή.

«Η ορθή χρήση των φαρμάκων αυτών, όχκριτιρι μόνο για λόγους οικονομίας, αλλά και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και των ίδιων των ασθενών, επιβάλλει την υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη χορήγησή τους στη βάση μητρώων ασθενών και ασθενειών (registries, ιδιαίτερα για τα σπάνια νοσήματα, όπου τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι σαφέστερα) και την αυστηρή τήρηση των θεραπευτικών ενδείξεων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα (με δεδομένο ότι περίπου 1.600 νέα γενόσημα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα περιλαμβάνονται και στο νέο δελτίο τιμών), επιδίωξη του υπουργείου Υγείας, είναι η αύξηση της διείσδυσής τους στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, ώστε το ποσοστό κατανάλωσής τους να πλησιάσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η αύξηση της χρήσης ποιοτικών γενοσήμων, που είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα, αποτελεί διεθνώς ένα από τα καταλληλότερα μέτρα, όχι μόνο εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και διασφάλισης της βιωσιμότητας των οργανισμών Υγείας και Ασφάλισης (ΕΟΠΥΥ και Δημόσια Νοσοκομεία), εκτιμά το υπουργείο Υγείας, το οποίο επισημαίνει: «Ταυτόχρονα αποτελεί ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι βελτιώνει την ισοτιμία της πρόσβασης στη φαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τού κάθε ασθενούς και ανάλογα με το είδος τού νοσήματος και τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του».

Στη νέα υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται και ορισμένα κίνητρα για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων από γιατρούς και ασθενείς, ενώ περαιτέρω κίνητρα θα δοθούν και στους φαρμακοποιούς μέσω κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως μείωση της συμμετοχής του ασθενούς κατά 50% στα γενόσημα φάρμακα με τιμή μικρότερη της ασφαλιστικής και απαλλαγή των φαρμακοποιών από την υποχρεωτική επιστροφή έκπτωσης στον ΕΟΠΥΥ (rebate).

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΦ έχει αποφασίσει να εντατικοποιήσει και να επεκτείνει τους ποιοτικούς ελέγχους ασφάλειας και θεραπευτικής αποτελεσματικότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων, με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ανταποκρινόμενο τόσο στα αιτήματα της ιατρικής κοινότητας όσο και στους όποιους ενδοιασμούς της κοινής γνώμης για τη χρήση γενοσήμων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ανάσα" σε πολύτεκνους συνταξιούχους


"Ανάσα" σε μια υπερχρεωμένη οικογένεια πολυτέκνων συνταξιούχων έδωσε η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και οι δύο σύζυγοι (ο σύζυγος του Ι.Κ.Α, η σύζυγος ευρισκόμενη σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο του δημοσίου) τυγχάνουν υπερχρεωμένοι είτε ως οφειλέτες, είτε ως εγγυητές άλλων, σε πέντε τράπεζες και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε διάφορα τραπεζικά προϊόντα. Το συνολικό χρέος του συζύγου είναι 85.119,02 ευρώ και της συζύγου 106.907,66 ευρώ.

Το εισόδημα τους κυρίως προέρχεται από την σύνταξη του συζύγου η οποία έχει μειωθεί φθάνοντας σήμερα στο ποσό των 1.368.97 ευρώ/μήνα , για την βιοτική ύπαρξη του ίδιου της συζύγου και ενός ανήλικου εκ των τεσσάρων τέκνων που υποχρεούται να συντηρεί, ενώ έχει και ένα ποσό των 50 ευρώ/μηνιαίως από γεωργικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, το σημαντικό σε αυτή την απόφαση είναι ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο του παρακρατούσε μηνιαίως κατευθείαν από την σύνταξή του το ποσό των 370,22 ευρώ, με αποτέλεσμα αφενός να μη κρατά ισόρροπη διαχείριση έναντι των άλλων πιστωτών του, αλλά και να δυσκολεύεται με την σύνταξή του να βιοπορίσει οικογενειακά.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων ορίζει ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δεν θα μπορεί πλέον να κάνει μηνιαία κράτηση παραπάνω από 60 ευρώ, έως το 2018 που έχει οριστεί η εκδίκαση της κυρίας αίτησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτές Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη


«Πρωταγωνιστούν» η παράδοση, ο πολιτισμός, οι τέχνες.

Η «πόλη με τα χίλια χρώματα», η Ξάνθη, εκεί όπου συναντώνται θρησκείες και πολιτισμοί, εκεί όπου το παρελθόν «δένει» αρμονικά με το παρόν και η αρχιτεκτονική αναγέννηση του χθες προκαλεί τις αισθήσεις καθώς ο επισκέπτης περπατάει στα λιθόστρωμα δρομάκια της παλιάς πόλης, φιλοξενεί την πρώτη εβδομάδα του Φθινοπώρου έναν από τους πιο καταξιωμένους πολιτιστικούς θεσμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης.

Για μια ακόμα χρόνια, ο Δήμος Ξάνθης, το Κέντρο Πολιτισμού και οι πολυάριθμοι πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται δυναμικά στην πόλη, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης μια μεγάλης γιορτής, όπου «πρωταγωνιστούν» η παράδοση, ο πολιτισμός, οι τέχνες και πάνω απ' όλα οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται ενεργά 40 πολιτιστικοί σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, γεγονός που μαρτυράει την αγάπη και τον ενθουσιασμό των κατοίκων της Ξάνθης για το σημαντικό αυτό πολιτιστικό θεσμό που προβάλλει την πόλη τους και την πλούσια ιστορική της παράδοση.

Καθ' όλη τη διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης, που φέτος θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2013 έως και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013, δεκάδες εκατοντάδες επισκεπτών θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στα σοκάκια μιας από τις πιο καλοδιατηρημένες παλιές πόλεις της Ευρώπης και ταυτόχρονα να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν.

Συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, εκθέσεις ζωγραφικής και λαϊκής τέχνης, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, κινηματογράφος, λογοτεχνικές και εικαστικές βραδιές, εκθέσεις φωτογραφίας και μουσικές παραστάσεις τοπικών συγκροτημάτων θα πλαισιώσουν αυτή τη μεγάλη γιορτή, όπου μικροί και μεγάλοι θα ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία τους.

Δυο δημοφιλείς καλλιτέχνες, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ανοίγουν φέτος της Γιορτές Παλιές Πόλης στην κεντρική σκηνή της πλατείας Μητροπόλεως, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν ο Μανώλης Κονταρός και ο Λευτέρης Βαζαίος, ο Χρήστος Θηβαίος, η Ματούλα Ζαμάνη, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Μεταξύ των ποικίλλων εκδηλώσεων ξεχωρίσουν αυτές που διοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με αναφορές στην ιστορία και τις παραδόσεις της Ξάνθης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης και το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, με ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας και πολιτιστικά δρώμενα.



Διαβάστε περισσότερα...

Έβαλε την ανήλικη κόρη του να οδηγήσει το τρένο


Απίστευτες καταγγελίες επιβατών στη Λάρισα.

Μηχανοδηγός του ΟΣΕ έδωσε στην έφηβη κόρη του να οδηγήσει τον συρμό του Προαστιακού και μάλιστα με το τρένο γεμάτο επιβάτες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «Ελευθερία» στις διαμαρτυρίες των επιβατών που αντελήφθησαν το πρωτοφανές συμβάν δόθηκε η απίθανη απάντηση από τον ελεγκτή της αμαξοστοιχίας: «Αφού την επιτηρεί. Δεν τον βλέπετε που είναι δίπλα της;».

Σύμφωνα με την καταγγελία Λαρισαίας, που ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το συμβάν και η οποία κατέθεσε έγγραφη καταγγελία αμέσως μετά τη αποβίβασή της.

Εκείνοι που κάθονταν στο πρώτο βαγόνι είδαν την κοπελίτσα με το σορτς και το σακίδιο να μπαίνει στον θάλαμο του μηχανοδηγού. Κάθισε για λίγο στη θέση του συνοδηγού αλλά εν συνεχεία ο πατέρας της, της παραχώρησε το κάθισμα του οδηγού και εκείνη ανέλαβε τη διεύθυνση του τρένου μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό Ραψάνης.

Μετά τις διαμαρτυρίες των επιβατών που κάθονταν στις πρώτες θέσεις και αντελήφθησαν τι συνέβαινε, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει πρόωρα το μάθημα οδήγησης τρένου...


Πηγή: http://www.eleftheria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πότε θα ξημερώσει» ρωτά τους γονείς του ο μικρός που τυφλώθηκε από τους απαγωγείς του


Οι αρχές καταζητούν μια ύποπτη γυναίκα.

Ο 6χρονος που δέχτηκε επίθεση, για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους, από αγνώστους οι οποίοι τον νάρκωσαν και τον τύφλωσαν ρωτά τους γονείς του γιατί όλα είναι σκοτεινά και γιατί δεν έχει ξημερώσει ακόμη ο ήλιος, γράφουν σήμερα οι κινεζικές εφημερίδες.

Το παιδί βρέθηκε το Σάββατο από τους γονείς του, λίγη ώρα αφότου εξαφανίστηκε ενώ έπαιζε έξω από το σπίτι της οικογένειάς του, σε μια αγροτική περιοχή της επαρχίας Σανσί, στη βόρεια Κίνα. Το πρόσωπό του ήταν βουτηγμένο στα αίματα και οι απαγωγείς του, αφού τον νάρκωσαν, του είχαν βγάλει τα μάτια.

Ο μικρός νοσηλεύεται σε μια οφθαλμολογική κλινική και μέχρι τώρα δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι πλέον τυφλός. «Ρωτάει γιατί είναι τόσο σκοτεινά και γιατί δεν ξημέρωσε ακόμα» είπε ένας θείος του μιλώντας στην Εφημερίδα της Νεολαίας (Πεκίνο). «Το μόνο που μπορούμε να του πούμε είναι ότι έχει τραυματιστεί στα μάτια, ότι πρέπει να παραμείνει με τους επιδέσμους στα μάτια και ότι όλα θα πάνε καλύτερα όταν βγάλουμε τους επιδέσμους. Είναι πολύ δύσκολο να του εξηγήσουμε (την αλήθεια), σου ραγίζει την καρδιά», πρόσθεσε.

Πολλά κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τρίτη ότι οι δράστες έβγαλαν τα μάτια του παιδιού για πουλήσουν τους κερατοειδείς σε άτομα που κάνουν παράνομες μεταμοσχεύσεις.

Ωστόσο, τα μάτια του παιδιού βρέθηκαν και σύμφωνα με την αστυνομία δεν είχαν αφαιρεθεί από αυτά οι κερατοειδείς χιτώνες, γεγονός που αποκλείει κάθε πιθανότητα να σχετίζεται η απαγωγή του μικρού με εμπόριο οργάνων. Ταυτόχρονα, η υπόθεση περιπλέκεται αφού οι αρχές δεν μπορούν μέχρι στιγμής να δώσουν μια απάντηση στο ποια ήταν τα κίνητρα των δραστών.

«Ερευνούμε ακόμη το θέμα και δεν μπορούμε προς το παρόν να σχολιάσουμε ή να κάνουμε υποθέσεις για τα κίνητρα» ανέφερε ένας αστυνομικός της περιφέρειας Φενσί.

Η αστυνομία προσφέρει αμοιβή ύψους 100.000 γουάν (περίπου 12.200 ευρώ) για κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη μιας ύποπτης γυναίκας.

Η τραγωδία του μικρού έχει προκαλέσει σάλο στην Κίνα και σχολιάζεται ευρέως σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπου άλλοι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια και άλλοι τον αποτροπιασμό τους. «Το καημένο το παιδί, αυτό που του συνέβη είναι χειρότερο κι από το θάνατο» σχολίασε ένας χρήστης ενώ ένας άλλος έγραψε ότι «είναι τόσο φρικιαστικό που έβαλα τα κλάματα. Πώς μπόρεσε να κάνει κάτι τέτοιο αυτή η σατανική γυναίκα; Δεν έχει ούτε καρδιά, ούτε συνείδηση!»


Διαβάστε περισσότερα...

Στον αέρα 35.000 εφάπαξ υπαλλήλων


Υπάρχει ο κίνδυνος ο χρόνος αναμονής να φθάσει τα τέσσερα χρόνια.

Αβεβαιότητα επικρατεί για το εφάπαξ περισσότερων από 35.000 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς δεν γνωρίζει κανείς πότε θα το λάβουν καθώς και πόσα χρήματα θα λάβουν.

Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που υπέβαλαν πέρυσι ή θα υποβάλουν μέχρι το τέλος του έτους αίτηση συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το «Έθνος» οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχουν να αντιμετωπίσουν δύο «καυτά» θέματα:

Α) Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί με ποιον τρόπο θα υπολογιστεί το εφάπαξ όσων υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους. Δηλαδή αν ο υπολογισμός του βοηθήματος θα γίνει με το «παλαιό» ή το «νέο» σύστημα.

Σημειώνεται πως από το 2014 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία πρόνοιας.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση κάνουν λόγο για νέες μειώσεις 20% κατά μ.ο., ενώ στους ελλειμματικούς φορείς η περικοπή μπορεί να φθάνει ή να ξεπερνά το 30%.

Επομένως, αν δεν υπάρξει ειδική μέριμνα είναι ορατός ο κίνδυνο το νέο σύστημα να εφαρμοστεί και σε όσες αιτήσεις στοιβάζονται στα συρτάρια του Ταμείου.

Β) Εξαντλείται το ζεστό χρήμα για την καταβολή του εφάπαξ και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο δραματικής αύξησης του χρόνου αναμονής. Το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου θα ξεμείνει στο τέλος του έτους από ρευστό, καθώς τελειώνει η έκτακτη χρηματοδότηση που είχε πάρει πέρυσι - περίπου 1,1 δισ ευρώ. Αυτό σημαίνει πως εάν δεν δοθεί νέα βοήθεια τότε θα καταβάλει εφάπαξ ανάλογα με τα έσοδα του.



Διαβάστε περισσότερα...

«Το μεγαλύτερο έλλειμμα της κοινωνίας είναι το ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη διαφορετικότητα»


Ο πρώτος πτυχιούχος πανεπιστημίου με σύνδρομο Down σε μια διαχρονική κατάθεση ψυχής.

Είναι ο πρώτος πτυχιούχος πανεπιστημίου με σύνδρομο Down αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει θέληση όλα είναι δυνατά. Ο Πάμπλο Πινέδα σπούδασε παιδαγωγικά και εκπαιδευτική ψυχολογία. Η ζωή του έγινε ταινία με τίτλο «Me too» και προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε φεστιβάλ κινηματογράφου της Ισπανίας, ενώ όπως θα περίμενε κανείς τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο ίδιος…

Ο Πάμπλο Πινέδα είχε παραχωρήσει πριν από αρκετό καιρό συνέντευξη στην Welt Online, ωστόσο η δύναμη της ψυχής του είναι πάντα επίκαιρη. Σημασία δεν έχει πότε τα είπα όλα αυτά, αλλά τι είπε...

Στη συνέντευξη ο Πινέδα μιλά για τα βιώματά του, τις αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια καθώς και για την απόφασή του να σπουδάσει παιδαγωγικά.

-Πώς βιώσατε προσωπικά το σύνδρομο Down;
Δεν ήταν οι γονείς μου που μου το είπαν. Ήταν ο δάσκαλός μου. Ήμουν περίπου εφτά χρονών, όταν με ρώτησε αν ήξερα τι είναι το σύνδρομο Down. Φυσικά, απάντησα ναι. Με κοίταξε έντονα και μου εξήγησε τη γενετική του συνδρόμου Down. Στην ηλικία αυτή ήταν πραγματικά πολύ σκληρό. Για μένα αυτό ακουγόταν σαν αραμαϊκά. Ήταν πολύ βαρύ. Του έθεσα μόνο δύο ερωτήσεις: «Είμαι χαζός;». Απάντησε «Όχι». «Μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω στο σχολείο με τους φίλους μου;». Απάντησε «Κανένα πρόβλημα». Τα υπόλοιπα μου ήταν παντελώς αδιάφορα.

-Όπως η πλειοψηφία των παιδιών με σύνδρομο Down στην Ισπανία. Το 85% πηγαίνουν σε ένα κανονικό σχολείο.
Ναι, τώρα. Όμως παλαιότερα δεν υπήρχε η ένταξη. Αυτό είναι η κορυφή μιας ανάπτυξης. Εγώ ήμουνα ο πρώτος μαθητής με σύνδρομο Down που πήγα σε ένα δημόσιο σχολείο.

-Τι αναμνήσεις έχετε από τα χρόνια του σχολείου;
Στο σχολείο διασκέδαζα πολύ, περνούσα πολύ καλύτερα απ’ ό,τι με τους φίλους μου. Είχα υπέροχες, ενδιαφέρουσες και πολύ σκληρές εμπειρίες. Συνολικά ήταν μια απίστευτα πλούσια φάση της ζωής μου. Υπήρχαν καλύτερες και χειρότερες μέρες. Ιδιαίτερα η εφηβεία ήταν σκληρή. Αλλά αυτή είναι πάντα μια δύσκολη περίοδος. Εγώ δεν μπορούσα μερικές φορές να ζήσω με το σώμα μου και μέσα σ’ αυτό.

-Γιατί επιλέξατε τις παιδαγωγικές σπουδές;
Σαν παιδί είχα πολλές ιδέες. ΄Ηθελα να γίνω δικηγόρος, κατόπιν δημοσιογράφος. Τότε ένας καθηγητής και μέντοράς μου με συμβούλεψε να γίνω δάσκαλος, γιατί τα παιδαγωγικά προσφέρουν περισσότερες επιλογές. Μου είπε ότι οι άλλες επιστήμες είναι σκληρές και ανταγωνιστικές. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε δευτερόλεπτο. Μου αρέσει να εργάζομαι με παιδιά, νιώθω πολύ χρήσιμος.

-Ακολουθείτε αυστηρά κάποιο σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα μελέτης;
Από το τίποτα βγαίνει μόνο το τίποτα. Μελετώ λοιπόν, περίπου 6-7 ώρες τη μέρα. Τα βράδια τα έχω ελεύθερα. Διαβάζω πάντα με μουσική. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, οι σπουδές δεν είναι εύκολες και το σύνδρομο Down με περιορίζει κατά 30%, πράγμα που τις καθιστά δυσκολότερες. Ο καθένας πρέπει να παλεύει για το μέλλον του.

-Τι σημαίνει και τι σηματοδοτεί το είναι κανείς ο πρώτος με σύνδρομο Down πτυχιούχος στην Ευρώπη;
Είναι μια μεγάλη ευθύνη. Γνωρίζω ότι οι πατέρες και οι μητέρες που έχουν παιδιά με σύνδρομο Down χρειάζονται κάποιον να τους δείξει και να τους πει «Το παιδί σου μπορεί να το κάνει αυτό». Και τα μέσα μπορούν να συνδράμουν, καθώς ψάχνουν για αξιόλογες ειδήσεις. Θέλω να δώσω πρόσωπο σε ένα κομμάτι του πληθυσμού, που σχεδόν ποτέ δεν θεωρείται αντικείμενο είδησης. Αρέσω στα μέσα – μου τηλεφωνούν τριάντα φορές τη μέρα. Αυτό είναι μερικές φορές εξαντλητικό.

-Τι είναι, κατά τη γνώμη σας η « οπισθοδρομική / καθυστερημένη κοινωνία»;
Το μεγαλύτερο έλλειμμα της κοινωνίας είναι το ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη διαφορετικότητα. Λόγω της έλλειψης κατανόησης κολλά κάποιες ταμπέλες. «Οι ομοφυλόφιλοι», «οι Ξένοι/ μετανάστες» και φτάνει μέχρι του σημείου «Οι γυναίκες». Χωρίζουν σε ομάδες, δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν «το διαφορετικό». Το απομονώνουν, το απλοποιούν ή το αποφεύγουν με κάθε τρόπο. Δημιουργούνται στερεότυπα, προκαταλήψεις μέχρι και λέξεις, όπως «discapacidad» (ανικανότητα) στα ισπανικά για να δηλωθεί η έννοια της υστέρησης ή καθυστέρησης…

-Ποια εναλλακτική λύση θα υπήρχε για σας; Διότι και η ισπανική λέξη «Minusvalido» που χρησιμοποιείται (κατώτερος/ κατώτερης αξίας) δεν είναι σε καμιά περίπτωση κατάλληλη.
Είναι προσβολή να αποκαλείς κάποιον «ανίκανο» ή «καθυστερημένο». Γιατί να μην τον αποκαλείς «αλλιώτικο» ή «διαφορετικό άνθρωπο»; Με τον όρο σύνδρομο Down περιγράφεται μια γενετική μετάλλαξη κατά την οποία το χρωμόσωμα 21 παρουσιάζεται τρεις φορές, εξού και ο όρος τρισωμία-21.

-Ποια είναι η γνώμη σας για την έκτρωση εμβρύων στα οποία έχει προγεννητικά διαγνωστεί κάποια καθυστέρηση, πράγμα που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης αυτή την εποχή στη Γερμανία;
Είμαι αντίθετος στην έκτρωση. Όχι για ηθικούς λόγους, αλλά λόγω της εμπειρίας μου. Είναι δύσκολες καταστάσεις και εμπειρίες, αλλά σε εμπλουτίζουν ως άνθρωπο. Εξαιτίας της έκτρωσης κάποιος/α δεν θα τις βιώσει ποτέ. Γονείς με παιδιά που είναι «διαφορετικά» γίνονται καλύτεροι γονείς. Γίνονται ανεκτικότεροι και πιο αλληλέγγυοι. Δεν είναι καλό να επιλέγεις ένα παιδί «a la carte». Σε τελική ανάλυση, επιλέγουμε το τέλειο. Και όταν όλοι είναι ίδιοι, τότε είμαστε σε πολλά φτωχότεροι. Ακόμη και τα λουλούδια διαφέρουν, αλλά όλα είναι όμορφα. Αυτή η τάση για ομογενοποίηση είναι κακή. Όταν όλοι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, έχουν την ίδια εμφάνιση, είναι όλοι ομοιόμορφοι, αυτό είναι ο φασισμός.

-Η ταινία που είχε τη ζωή σας ως έμπνευση, είχε ρομαντικά στοιχεία. Ονειρεύεστε να κάνετε τη δική σας οικογένεια;
Αυτό είναι δύσκολο. Η λογοτεχνία για το σύνδρομο Down στρέφεται κυρίως γύρω από τη γενετική, την αντίληψη ή τη συμπεριφορά. Ποτέ δεν συζητιέται η συμπάθεια ή ο έρωτας μεταξύ ανθρώπων με σύνδρομο Down. Σε αυτό ακριβώς φαίνεται η μεγάλη δύναμη της ηθικής. Στην Ισπανία, μετά από 40 χρόνια δικτατορίας του Φράνκο και με μια σταθερά διαμαρτυρόμενη καθολική εκκλησία, αυτό αποτελεί θέμα ταμπού. Είναι δύσκολο να μιλήσεις για σεξ. Πρέπει τελικά κανείς να διαχωρίσει την ηθική από την πράξη. Μερικά Μέσα έχουν μια σχεδόν άρρωστη απληστία να δημιουργούν εντυπώσεις (να προκαλούν).

Αρνήθηκα μια πρόσκληση για συμμετοχή σε ένα talk show, που ονομάζεται «La Noria» όπου το θέμα θα ήταν σχετικό με Σεξ και Αναπηρία. Μου ήταν αδύνατο να πάω, ήταν πολύ προκλητικό και αποκλειστικά για δημιουργία εντυπώσεων. Αυτό είναι ένα ιδιωτικό, ακανθώδες θέμα, ακόμα και κάποιοι φίλοι μου με απέτρεψαν από το να συμμετέχω. Οι άνθρωποι της τηλεόρασης έμειναν άναυδοι με την άρνησή μου.

-Στην Αυστρία και στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του ναζισμού δολοφονήθηκε αμέτρητο πλήθος ανθρώπων με σύνδρομο Down. Από μεταπολεμικές μελέτες, για χρόνια ήταν διαδεδομένη η εντύπωση ότι το σύνδρομο Down συνδέεται με προσδόκιμο ζωής τα 30 χρόνια.
Αυτά είναι μύθοι που δημιουργούνται σύμφωνα με την ιστορία των κρατών και της επιστήμης. Η κατάσταση σήμερα είναι τελείως διαφορετική. Φτάνουμε στα γηρατειά. Εξαρτάται από το πόσο υγιείς διατηρούμαστε, σωματικά και πνευματικά. Εγώ, όπως και πολλοί νέοι άνθρωποι με σύνδρομο Down, ήμουν υπέρβαρος. Με γυμναστική και σωστή διατροφή έχασα 12 κιλά. Είχα επίσης την τύχη να μεγαλώσω σε μια οικογένεια με πνευματικά ενδιαφέροντα. Με εφημερίδες και μια βιβλιοθήκη, γι” αυτό από πολύ νωρίς είχα περιέργεια και ενδιαφέροντα. Όταν απαγορεύεις σε κάποιον την καλλιέργεια, κατά έναν τρόπο τον σκοτώνεις.
-Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το ουσιαστικό κατά την ανατροφή παιδιών με σύνδρομο Down;

Πρέπει να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας όπως σε ένα παιδί και όχι όπως σε έναν «ανάπηρο». Έτσι πρέπει να το αναθρέψετε και να το εκπαιδεύσετε (μορφώσετε). Πρέπει να μιλάτε με το παιδί σας, γιατί ο χειρότερος εχθρός για τα παιδιά με σύνδρομο Down, είναι η σιωπή. Δεν πρέπει να έχετε κανένα κόμπλεξ. Βγείτε μαζί τους έξω στον κόσμο. Πρέπει να δείξετε στους άλλους ότι αυτό είναι το παιδί σας. Δεν πρέπει ποτέ να είστε υπερπροστατευτικοί, ποτέ. Πρέπει να του δίνετε φυσικά και πνευματικά ερεθίσματα και έτσι να το διδάξετε να είναι αυτόνομο. Γιατί, τι θα συμβεί όταν κάποτε δεν θα είστε πια κοντά του ως γονείς;

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την ταινία...












Πηγή: http://left.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το βίντεο που προκάλεσε οργή στο διαδίκτυο


Παιδιά εκφοβίζουν 3χρονη, 12χρονος το ανέβασε στο ίντερνετ.

Οργή έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο με ένα 3χρονο κορίτσι, λευκό, να πέφτει θύμα bullying από δύο άλλα κορίτσια, μαύρα, υπό την παρακίνηση του 12χρονου αδελφού τους, ο οποίος βιντεοσκοπεί το περιστατικό που εκτυλίσσεται στη Μινεσότα των ΗΠΑ.

Ο 12χρονος ανέβασε μάλιστα τα βίντεο στο διαδίκτυο με τον τίτλο «Όταν οι λευκοί εκνευρίζουν τους μαύρους».

Σε αυτά φαίνεται η 3χρονη Mackenzie Peterson να προσπαθεί να παίξει με τα δύο άλλα κοριτσάκια, τα οποία όμως ενθαρρύνονται να τη σπρώξουν, να τη χτυπήσουν και να της μιλήσουν άσχημα.

Οι περισσότεροι χρήστες που παρακολούθησαν το βίντεο διαπίστωσαν ενδείξεις ρατσισμού και εξαπέλυσαν χείμαρρο απειλών κατά των γονιών των κοριτσιών και του αγοριού- οι οποίοι δεν είχαν ιδέα πως το σκηνικό είχε μαγνητοσκοπηθεί και ανέβει στο διαδίκτυο, όπως αναφέρει η Daily Mail, κι έσπευσαν να απολογηθούν στους γονείς της 3χρονης που επίσης δεν είχαν ιδέα.

Περισσότεροι από 250.000 χρήστες έχουν δει αυτά τα βίντεο, στα οποία φαίνεται η 3χρονη να κάθεται στο ποδήλατό της ενώ τα άλλα κορίτσια της φωνάζουν «είσαι άσχημη» και της τραβούν τα χέρια.

Το ένα κορίτσι αρχίζει να χτυπά τη Mackenzie με το ίδιο της το χέρι ενώ το αγόρι που τραβά το βίντεο τη ρωτά: «Γιατί χτυπάς τον εαυτό σου;».

Καθώς εκείνη κλαίει γοερά τα παιδιά απομακρύνονται. Λίγο αργότερα η μικρή φαίνεται και πάλι να τους πλησιάζει για να παίξουν ενώ ένα από τα κορίτσια λέει σε ένα άλλο «χτύπησέ την και χτύπα το κεφάλι της έτσι».



Την ώρα που η Mackenzie θέλει να μοιραστεί κάποιο παιχνίδι, το αγόρι φωνάζει σε ένα από τα κορίτσια «πέταξέ το κάτω», εκείνη το κάνει και η 3χρονη ξεσπά και πάλι σε κλάματα. Καθώς εκείνη τρέχει να το πιάσει, τα άλλα κορίτσια τρέχουν να τη χτυπήσουν.

Αρχικά, το βίντεο αναρτήθηκε σε έναν λογαριασμό στο Facebook με το όνομα Ray Wright, ο οποίος έχει πλέον απενεργοποιηθεί, και ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν ένας ψεύτικος λογαριασμός που είχε ανοίξει ο 12χρονος.

Παρότι ο τίτλος του βίντεο έχει ρατσιστικό χαρακτήρα, δεν γίνεται χρήση ρατσιστικών χαρακτηρισμών ανάμεσα στα παιδιά.

Ωστόσο τα προβλήματα άρχισαν όταν το βίντεο διαδόθηκε και οι γονείς όλων των εμπλεκόμενων παιδιών αναγνωρίστηκαν. Σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι άνθρωποι άρχισαν να τηλεφωνούν στον πατέρα των κοριτσιών και του αγοριού εξαπολύοντας απειλές.

Αφότου είδε και ο ίδιος το βίντεο, ο άνδρας πήγε στο σπίτι του γείτονά του για να δώσει εξηγήσεις και να απολογηθεί για το bullying των παιδιών του προς τη Mackenzie, για το οποίο δεν γνώριζε τίποτα.



«Προφανώς δεν χάρηκα με το βίντεο, είμαι αηδιασμένος», δήλωσε ο πατέρας της Mackenzie και εξήγησε πως για πρώτη φορά άκουσε πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν δει την κόρη του να πέφτει θύμα εκφοβισμού όταν του το είπε ο Eddie, ο μπαμπάς των άλλων παιδιών.

Ο Shawn τόνισε πως είχε εμπιστοσύνη στον γείτονά του για το ότι θα έκανε το σωστό. «Το φροντίζει, ξέρω», δήλωσε στο Fox9. «Είναι καλός πατέρας κι έτσι δεν ανησυχώ για το πώς θα το αντιμετωπίζει», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις κατηγορίες μέσω διαδικτύου πως τα παιδιά του υπέβαλαν τη Mackenzie σε ρατσιστικό εκφοβισμό, ο Eddie τόνισε πως δεν έχει μεγαλώσει έτσι τα παιδιά του. «Δεν ξέρω ειλικρινά από πού έρχεται αυτό. Δεν τους μαθαίνουμε τέτοια πράγματα στο σπίτι μας. Δεν είμαστε ρατσιστές, καμία σχέση», τόνισε.

Ο Eddie και ο Shawn είπαν πως τα παιδιά τους συνήθως παίζουν μαζί και πως στο περιστατικό δόθηκαν πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές.

«Όταν είδα το βίντεο μου προκάλεσε αηδία, πολλή αηδία», είπε και ο Eddie, προσθέτοντας πως τιμώρησε τον 12χρονο γιο του για τη συμπεριφορά του, αποκλείοντας τον από τηλεόραση και ίντερνετ.





Διαβάστε περισσότερα...

Ζούσε φορώντας κράνος επειδή του έλειπε το μισό κρανίο!


Ο 9χρονος Oliver είναι μαχητής.

Άλλοι στη θέση του ίσως και να τα είχαν παρατήσει. Αλλά όχι ο μικρός Oliver Kirk, από τη Βρετανία. Στα εννιά του χρόνια ζει με το μισό κρανίο να του έχει αφαιρεθεί εξαιτίας… μιας ιγμορίτιδας, ωστόσο συνεχίζει κανονικά το σχολείο του και τη ζωή του φορώντας ένα… κράνος ποδηλάτη για να προστατεύσει τον εγκέφαλό του.

Η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Oliver είχε ως αποτέλεσμα το μισό του κεφάλι να καλύπτεται μόνο από ένα λεπτό στρώμα δέρματος, κι έτσι φόρεσε το κράνος επί πέντε μήνες.

Πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο, υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση για την τοποθέτηση υποκατάστατου στο κρανίο του για να καλυφθεί το κενό.

Έχει πλέον απελευθερωθεί από την υποχρέωση να φορά κράνος και ανυπομονεί να αθληθεί και πάλι.

Η περιπέτεια του 9χρονου άρχισε από μία κοινή μόλυνση στα ιγμόρεια που για τους περισσότερους ανθρώπους λήγει με φάρμακα ή, αν η περίπτωση είναι πιο βαριά, με αντιβιοτικά.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, περίπου μία στις 10.000 σύμφωνα με την Daily Mail, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στην περιοχή που περιβάλλει τα μάτια, τα οστά, το αίμα ή τον εγκέφαλο.

Οι γονείς του Oliver, η Liz και ο David, πρόσεξαν για πρώτη φορά πως κάτι συμβαίνει το Φεβρουάριο, όταν τα βλέφαρα του Oliver άρχισαν να πέφτουν και υπέφερε από πονοκεφάλους. Αυτό συνέβαινε επειδή η περιοχή του εγκεφάλου του πρηζόταν και πίεζε τα μάτια του. Η κατάστασή του γρήγορα επιδεινώθηκε και οι χειρουργοί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν όλη την αριστερή πλευρά του κρανίου του.

Καθάρισαν τον εγκέφαλό του από τη μόλυνση αλλά φοβούνταν για το ενδεχόμενο βακτήρια να έχουν περάσει στο κρανίο του κι έτσι αποφάσισαν μετά την επέμβαση να μην το τοποθετήσουν και πάλι στο κεφάλι του.

Ο Oliver ανάρρωσε μέσα σε λίγες εβδομάδες αλλά έχοντας μόνο δέρμα πάνω από τον μισό εγκέφαλό του έπρεπε να φορά κρανίο για να προστατεύει το κεφάλι του. Μέχρι που υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση για την τοποθέτηση τεχνητού κρανίου.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σίτιση για άπορους μαθητές στα σχολεία από το δήμο Θεσσαλονίκης


Συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα.

Τη συνέχιση του προγράμματος σίτισης-παροχής δεκατιανού σε άπορους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων του δήμου Θεσσαλονίκης και για το σχολικό έτος 2013-2014, προϋπολογισμού δαπάνης 44.944,20 ευρώ, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της 15ης τακτικής συνεδρίασής του.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των καιρών και στις συνεχώς επιδεινούμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, συνεχίζει και στη φετινή χρονιά, όπως και στα δύο προηγούμενα χρόνια, να στηρίζει τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων του δήμου που οι οικογένειές τους αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες σίτισης», ανέφερε σε δήλωσή της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα διενεργηθεί πρόχειρος διαγωνισμός σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σύμφωνα με την απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε συνολική δαπάνη 44.944,2 ευρώ, (για το σκοπό αυτό θα διατεθεί πίστωσης 15.000 ευρώ η οποία εντάσσεται στα έξοδα του προϋπολογισμού του δήμου Θεσσαλονίκης οικονομικού έτους 2013, ενώ η υπόλοιπη δαπάνη των 29.944,20 ευρώ θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έτους 2014) καθώς επίσης και τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού και παρέπεμψε την εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών για το νέο σχολικό έτος


Μιχελάκης: Δεν θα προκληθεί οποιαδήποτε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

«Τη δυνατότητα παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών για το σχολικό έτος 2013-2014» προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μιχελάκης, «η παράταση αυτή χορηγείται μέχρι να καταρτιστούν νέες συμβάσεις, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και ρυθμίζει το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών δημοσίων σχολείων από τις περιφέρειες».

Και πρόσθεσε: «Η ανάγκη για τη χορήγηση παράτασης προέκυψε μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαγωνιστικών και άλλων διαδικασιών για τη μεταφορά των μαθητών». Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε, επίσης, ότι δεν θα προκληθεί οποιαδήποτε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, δεδομένου ότι για τα μεν υφιστάμενα δρομολόγια οι συμβάσεις παρατείνονται με το κόστος, που είχε διαμορφωθεί στις 30 Ιουνίου 2013, για τα δε νέα δρομολόγια το κόστος ανάθεσης δεν μπορεί να υπερβεί τη ρητά προβλεπόμενη από την παραπάνω Κοινή Υπουργική Απόφαση μέγιστη αποζημίωση.



Διαβάστε περισσότερα...

"Εσύ φέρεις την ευθύνη αν κολλήσεις AIDS στο νοσοκομείο"


Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τη διαρροή εγγράφου του ΑΧΕΠΑ στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το οποίο, από την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013, δεν θα διεξάγονται μοριακοί έλεγχοι στο αίμα που λαμβάνει το νοσοκομείο. Οι γιατροί προειδοποιούν τους ασθενείς που θα δεχθούν το αίμα, ότι υπάρχει «μικρός κίνδυνος» μετάδοσης AIDS και ηπατίτιδας.

Σύμφωνα με έγγραφο της συντονίστριας διευθύντριας του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ Ελένης Χασαποπούλου-Μπατάμη, από την Κυριακή, στο αίμα που λαμβάνει το νοσοκομείο δεν θα πραγματοποιούνται μοριακοί έλεγχοι, οι οποίοι εντοπίζουν το AIDS και την ηπατίτιδα B και C, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι αντιδραστήρες.

Εντούτοις, θα διενεργείται μόνο ορολογικός έλεγχος. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς που θα χρειαστούν μετάγγιση από το συγκεκριμένο αίμα όπως και τους συγγενείς τους. Επιπλέον, θα πρέπει να παίρνουν απ’ αυτούς ενυπόγραφη δήλωση ότι έλαβαν γνώση πως το αίμα έχει ελεγχθεί μόνο με ορολογικό έλεγχο και πως υπάρχει «δυνητικός μικρός κίνδυνος μετάδοσης με την μετάγγιση, καθώς ο αιμοδότης μπορεί να βρίσκεται στην περίοδο ‘παραθύρου’ για HIV ή HBV ή HCV».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιταχύνονται οι διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες


Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα παρεμβαίνει στις ΔΟΥ όπου σημειώνονται καθυστερήσεις, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν το συντομότερο δυνατόν τα χρήματα που δικαιούνται από την επιστροφή ΦΠΑ.

Αυτό αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη και το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών της επιστροφής του ΦΠΑ σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πατέρας συναντά το «νεκρό» γιο του


Ένα βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο αντικυβερνητικός ακτιβιστής στη Συρία, προκαλεί έντονη συγκίνηση. Σε αυτό καταγράφεται η στιγμή που ένας πατέρας συναντά τον ανήλικο γιο του που θεωρούσε νεκρό!

Το σπαρακτικό περιστατικό συνέβη λίγες ώρες μετά την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:





Διαβάστε περισσότερα...

Οι ταινίες της Finos Film στο You Tube


Μεγάλωσαν γενιές και γενιές και αφού έκαναν ρεκόρ εισιτηρίων στον κινηματογράφο και τρέλαναν τα μηχανάκια τηλεθέασης στην τηλεόραση, τώρα, ακολουθώντας την τεχνολογία, έφτασε η στιγμή να κατακτήσουν και το Διαδίκτυο. Οι θρυλικές ταινίες της Finos Film εδώ και λίγες ημέρες έχουν αποκτήσει το δικό τους κανάλι στο YouTube, το οποίο αριθμεί περίπου 16.328 συνδρομητές, με αρκετούς από αυτούς να ανήκουν στην ομογένεια. Με έναν πολύ απλό τρόπο, με ένα απλό κλικ, έχουμε τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου στην οθόνη του υπολογιστή χωρίς χρέωση και σε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου. Ακόμη μαθαίνουμε όχι μόνο το είδος της ταινίας, τη διάρκεια και τους συντελεστές αλλά και χρήσιμες πληροφορίες, όπως τα εισιτήρια που έχει κόψει στη μεγάλη οθόνη. Από κάτω οι θεατές μπορούν να κάνουν το σχόλιό τους, με αρκετούς ομογενείς να ζητούν ήδη επίμονα να μπουν αγγλικοί και γαλλικοί υπότιτλοι προκειμένου να «προωθήσουν» με τον τρόπο τους τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο στην χώρα όπου ζουν.

Έτσι, πολλές από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές ταινίες, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τον Θανάση Βέγγο, τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Δημήτρη Χορν και όλες αυτές τις ξεχωριστές προσωπικότητες που σημάδεψαν τις δεκαετίας ’50, ’60 και ’70 αναβιώνουν στο Διαδίκτυο που, κακά τα ψέματα, είναι πολύ πιο δυνατό από την τηλεόραση.

Ανάμεσα σε αυτές που έχουν ξεχωρίσει οι ιντερνετικοί θεατές μέχρι στιγμής είναι το «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» του Γιάννη Δαλιανίδη με περίπου 17.197 προβολές, το «Τζένη, Τζένη» με 16.051, ενώ υψηλές θέσεις στη λίστα με τα δημοφιλέστερα φιλμ καταλαμβάνουν το «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» με τους Βασίλη Αυλωνίτη, Γεωργία Βασιλειάδου και Νίκο Ρίζο που έχει φτάσει στις 17.049, η «Χαρτοπαίχτρα» με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Βλαχοπούλου με 14.149 και το «Ορατότης μηδέν» με τον Νίκο Κούρκουλο με 12.254.

Η κινηματογραφική εταιρεία Finos Film δημιουργήθηκε το 1942 από τον παραγωγό Φιλοποίμενα Φίνο και λειτούργησε μέχρι τον θάνατό του, το 1977. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον θάνατο της συζύγου του, Τζέλλας, το 2010, η περιουσία του περιήλθε στους κληρονόμους του, Γιώργο Τσαγκαράκη, διευθυντή της Finos Film, και τα τρία ανίψια του Φίνου.

Τις πρώτες ημέρες που βγήκε το κανάλι πολλοί ηθοποιοί αναρωτήθηκαν τι γίνεται με τα δικαιώματά τους, καθώς για αρκετούς είναι κόποι μιας ζωής. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Ρήγα Αξελό, γενικό γραμματέα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «Διόνυσος», μας είπε: «Δεν είναι πειρατεία. Έχουμε έρθει σε επαφή και οι δικηγόροι μας κάνουν αυτό το διάστημα συνεννοήσεις προκειμένου να υπογραφεί σύμβαση με τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης “Διόνυσος” ώστε οι ηθοποιοί να μη χάσουν τα δικαιώματά τους από αυτήν τη χρήση».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Αθανασίου για «την εξαφάνιση 502 παιδιών...»


Αίτημα προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές έχει υποβάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά για όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση της εξαφάνισης 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το κρατικό ίδρυμα Αγία Βαρβάρα.

Όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή «μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε να ενημερωθεί διεξοδικά γι' αυτό το ιδιαιτέρως ευαίσθητο, ζήτημα» και «ήδη, ζήτησε να πληροφορηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, αν για το ζήτημα έχει κινηθεί οποιαδήποτε ποινική διαδικασία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη, που επικαλούνταν παρατηρήσεις για την Ελλάδα από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων την 1η Ιουνίου 2012 η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Υπόθεση Αγίας Βαρβάρας. Η Επιτροπή επαναλαμβάνει την προηγούμενη ανησυχία της, η οποία αφορά την περίπτωση των 502 από τα 661 Αλβανών Ρομά παιδιών του δρόμου, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξαφανίστηκαν, αφού τοποθετήθηκαν την περίοδο 1998- 2002 στο ελληνικό ίδρυμα για παιδιά Αγία Βαρβάρα και ιδιαίτερα ανησυχεί το γεγονός ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν διερευνήθηκαν από τις αρχές του κράτους- μέλους. Η Επιτροπή ζητάει επειγόντως από το κράτος- μέλος να συνεργαστεί με τις αλβανικές αρχές, με στόχο να δημιουργηθεί άμεσα ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για να διερευνηθούν αυτές οι περιπτώσεις, έτσι ώστε να βρεθούν τα αγνοούμενα παιδιά, σε συνεργασία με τους Συνηγόρους του Πολίτη των δύο κρατών και με σχετικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και να καταλογισθούν οι πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων, πριν η πάροδος του χρόνου δημιουργήσει δυσκολίες στην εξακρίβωση των γεγονότων. Η Επιτροπή συστήνει επίσης στο κράτος- μέλος να υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για να καταπολεμήσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών του δρόμου, ώστε να προλάβει επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον».

Η βουλευτής είχε ζητήσει να ενημερωθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εξωτερικών σε ποιες ενέργειες προέβησαν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ, τον Μάιο του 2012, κατά την οποία η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το θέμα αυτό, είχε δηλώσει : «τον Απρίλιο του 2004, δημοσιεύθηκε έκθεση για την εξαφάνιση περίπου 500 παιδιών Ρομά αλβανικής καταγωγής που είχαν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα Αγία Βαρβάρα και, το 2007, όλα τα έγγραφα και πληροφορίες για την υπόθεση προωθήθηκαν στις δημόσιες αρχές για τις ενέργειες τους. Όμως, πρέπει να αναγνωρισθεί ότι έκτοτε δεν έγινε καμία ενέργεια».

Ο κ. Αθανασίου αναφέρει στο έγγραφό του προς την βουλευτή ότι, σύντομα, θα πληροφορηθεί τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, απευθυνόμενος στους αρμόδιους φορείς και σε συνεννόηση με τους συναδέλφους του, υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας.

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει ότι η αρμόδια Διεύθυνση Πρόληψης Εγκληματικότητας και Σωφρονιστικής Αγωγής Ανηλίκων του υπουργείου συμμετέχει στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, με συνεισφορά στην ενότητα «Δικαιώματα Παιδιού».

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «VICTOR» (Victims of Child Trafficking: our responsibility), με συντονιστικό φορέα το «Χαμόγελο του Παιδιού» και με Εταίρους: τη Διεύθυνση Πρόληψης Εγκληματικότητας και Σωφρονιστικής Αγωγής Ανηλίκων του υπουργείου Δικαιοσύνης ως ελληνική συμμετοχή, καθώς και τις Χώρες της Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σλοβενίας.

Ο κ. Αθανασίου ενημερώνει επίσης ότι έχουν υποβληθεί δύο ευρωπαϊκά προγράμματα προς έγκριση, με θέμα, πρώτον, ασυνόδευτα ανήλικα και δεύτερον, θυματοποίηση ανηλίκων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε τελική φάση η «Αυλή των Θαυμάτων»


Την αρχαία Αθήνα την ξέρουμε. Τη σύγχρονη Αθήνα τη ζούμε. Τη νεοκλασική Αθήνα των αρχών του περασμένου αιώνα μπορούμε να τη φανταστούμε μέσα από τη διασωθείσα νησίδα της Πλάκας και τα σκόρπια οικοδομικά σπαράγματα που επιβίωσαν της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης. Αλλά την προεπαναστατική Αθήνα; Τη μεταβατική Αθήνα από την οθωμανική κυριαρχία στην άγουρη πρωτεύουσα των 10.000 ψυχών;

Αυτή περίπου δεν υπάρχει. Ελάχιστα τα ίχνη. Ανάμεσά τους, η μοναδική περίπτωση του οικοδομικού τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς Άρεως, Αδριανού, Βρυσακίου και Κλάδου σε απόσταση δύο λεπτών με τα πόδια από την πλατεία Μοναστηρακίου. Δεκαέξι κτίσματα με ιστορία αιώνων συγκροτούν έναν μοναδικό, συναρπαστικό πυρήνα της Αθήνας των αρχών του 19ου αιώνα, καθώς δεν μιλάμε για μεμονωμένα, ασύνδετα μεταξύ τους κτίρια, αλλά για μια χαρακτηριστική γειτονιά εκείνης της εποχής από την οποία δυστυχώς κληρονομήσαμε ελάχιστα και εντελώς αποσπασματικά στοιχεία. Αυτή η γειτονιά θα ενταχθεί από το 2015 στη ζωή της σύγχρονης πόλης ως έδρα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Η πρώτη φάση των έργων που αφορούσε τον καθαρισμό του χώρου και των ερειπίων ολοκληρώθηκε, ενώ ο εργολάβος της δεύτερης με αντικείμενο την αποκατάσταση των κτιρίων είναι έτοιμος να πιάσει δουλειά. Οι εργασίες θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

Η πρόθεση τόσο των αρμόδιων αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού όσο και των μελετητών (πρόκειται για τον Γιάννη Βεντουράκη και τον Παναγιώτη Ταβανιώτη του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου «Betaplan») ήταν να μη «μουσειοποιηθεί» αυτό το τόσο σπάνιο κομμάτι αθηναϊκής ιστορίας. Αντίθετα, ο χώρος με την αυθεντική πλακόστρωση και τη χαρακτηριστική μουριά στο κέντρο της θα παραμένει ανοιχτός και εκτός του συμβατικού ωραρίου του μουσείο. Οι επισκέπτες θα μπορούν ελεύθερα να ξεκουράζονται στις μεταλλικές καρέκλες που θα υπάρχουν στη διάθεσή τους ακόμα κι αν δεν θέλουν να δουν το μουσείο.

Επίκεντρο της λεγόμενης «Αυλής των Θαυμάτων» ήταν η οικία Χωματιανού-Λογοθέτη, μιας από τις σημαντικότερες αθηναϊκές οικογένειες την περίοδο της Τουρκοκρατίας με ρίζες στο Βυζάντιο. Εκτός από την πύλη που οδηγούσε στην κεντρική λιθόστρωτη αυλή, διασώζονται ακόμα μια τοξωτή εσοχή με τη βρύση δίπλα της, μια λίθινη σκάλα, ένα καμαροσκεπές κατώι προσαρμοσμένο σε νεότερη οικία και το πηγάδι της κεντρικής αυλής. Ο Άγιος Ελισαίος ήταν η εκκλησία της οικογένειας. Εδώ έψαλλαν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο εξάδελφός του Αλέξανδρος Μωραϊτίδης. Στην πραγματικότητα επιβιώνουν ολόκληρα ή στοιχεία οικιστικών χώρων (σπίτια, αρχοντικά), χώροι λατρείας και κοινωνικών εκδηλώσεων (εκκλησίες, πλατείες) και χώροι οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας (μαγαζιά, παλαιοπωλεία).

Το σύνολο, σε δύο επίπεδα, είναι συναρπαστικό. Στη μελέτη δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του κελύφους και του περιγράμματος των κτισμάτων, και με την αποκατάσταση του συγκροτήματος προβάλλεται η ιδιαιτερότητα της ρυμοτομίας του τετραγώνου που συνδέεται με την έννοια της «γειτονιάς» της παλιάς Αθήνας. Στις νεότερες κατασκευές συγκαταλέγεται η οικία Δραγούμη στην οδό Κλάδου 8 που οικοδομήθηκε το 1835, για λογαριασμό του Νικολάου Μ. Δραγούμη (1809-1879). Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 20072013» (ΕΣΠΑ) με συνολικό προϋπολογισμό 12.060.647 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

50.000 νέες θέσεις εργασίας στο Σίδνεϊ


Το Εργατικό κόμμα υποσχέθηκε τη δημιουργία τριών νέων βιομηχανικών ζωνών στο Σίδνεϊ. Σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας Κιμ Καρ, οι βιομηχανικές αυτές ζώνες θα δημιουργήσουν 50.000 νέες θέσεις εργασίες, αν φυσικά το Εργατικό κόμμα κερδίσει τις εκλογές της 7ης Σεπτεμβρίου.

Η εξαγγελία έγινε ένα 24ωρο μετά την «αόριστη» ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ ότι η βάση του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας θα μεταφερθεί «στο μέλλον», από το Σίδνεϊ στο Κουίνσλαντ.

Η δήλωση αυτή του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ, υποστήριξε ότι πίσω από την εξαγγελία του κ. Ραντ βρισκόταν η αγωνία του «να σώσει την έδρα του και άλλες έδρες στο Κουίνσλαντ».


Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο επιστράτευσης πριν κλείσουν τα σχολεία


Το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, στις 11 Σεπτεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.



Ο κ. Αρβανιτοπουλος κρατά -επί του παρόντος- χαμηλούς τόνους αλλά σε όλες του τις δημόσιες παρεμβάσεις διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει πάση θυσία τους μαθητές και τους γονείς τους, που έχουν κάνει ήδη τον δικό τους προγραμματισμό για τη σχολική χρονιά.

Κυβερνητικά στελέχη που συνομίλησαν πρόσφατα με τον πρωθυπουργό, κάθε άλλο παρά απορρίπτουν το ενδεχόμενο της επστράτευσης και θύμιζαν ότι την ίδια επιλογή είχε κάνει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασφαλίσει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις τον περασμένο Μάιο.

Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδικογλου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης υπάρχει και αυτό το «όπλο», λέγοντας ότι επί του παρόντος δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.



Πράγματι, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και σίγουρα μετά τις συνεδριάσεις των τοπικών ΕΛΜΕ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα περιμένουν να διαπιστώσουν εάν οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους θα ακολουθήσουν τη «σκληρή» γραμμή των συνδικαλιστών τους, καθώς είναι κοινή η πεποίθηση στην κυβέρνηση ότι η στάση της ΟΛΜΕ δεν εκφράζει ένα σημαντικό τμήμα, την πλειοψηφία, των δασκάλων και των καθηγητών.

Xτες η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε την πρώτη διευρευνητική συνεδρίασή της σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά η σχετική απόφαση θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη σε νέα συνεδρίαση τους 11μελούς Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Χτες οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κάποια τελική πρόταση καθώς «σκληρή» στάση κρατούν μόνο δύο παρατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που δεν έχουν όμως την πλειοψηφία, ενώ οι υπόλοιπες (ΠΑΜΕ - ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ) διατηρούν περισσότερο μετριοπαθή στάση. Συγκεκριμένα, τα τρία μέλη της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, τα 2 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τάχθηκαν υπέρ της απεργίας διαρκείας, το ΠΑΜΕ (2 μέλη) και η ΔΑΚΕ (3 μέλη) πρότειναν μία 48ωρη απεργία και η ΠΑΣΚ (ένα μέλος) δύο 48ωρες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συνδικαλιστές θα κάνουν την πρότασή τους για κινητοποιήσεις την Πέμπτη αλλά η απόφαση θα παρθεί από τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ) πριν ανοίξουν τα σχολεία (στις 11 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα μαθήματα).

Στη βάση πάντως των εκπαιδευτικών επικρατεί σκεπτικισμός καθώς οι καθηγητές φοβούνται την πολιτική επιστράτευση και το «φιάσκο» του περασμένου Μαΐου, αλλά ούτε και αντέχουν οικονομικά να στηρίξουν μια απεργία διαρκείας.

Φυσικά υπάρχουν και οι «φωνές» όσων θεωρούν ότι ο χώρος της Εκπαίδευσης βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λόγω των συνεχών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση και κρίνουν ότι αυτήν τη χρονική στιγμή απαιτείται μαζική και δυναμική αντίδραση.

Δάσκαλοι
Με την ΟΛΜΕ αποφάσισαν να συμπορευθούν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) αλλά και οι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής Εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ). Οπως ανακοίνωσε η ΟΙΕΛΕ, αποφασίστηκε (κατά πλειοψηφία) ότι «για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα, που σαρώνει τον χώρο της Εκπαίδευσης, πρέπει να συμπτυχθεί ενιαίο πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Η ΟΙΕΛΕ θα κατεβάσει στις Γενικές Συνελεύσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της πρόταση για κοινή δράση και κινητοποιήσεις με την ΟΛΜΕ. Στην καταστροφική αυτή πολιτική ο μόνος δρόμος είναι η συλλογική και μαζική αντίσταση ολόκληρου του κόσμου της Εκπαίδευσης. Η Ομοσπονδία μας θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις για την εκπλήρωση αυτού του στόχου».

Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία (η οποία χτες συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο προερχόμενο από τη ΔΑΚΕ) προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις στον χώρο της Εκπαίδευσης.


Ανταλλαγή βολών με τους συνδικαλιστές

Ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου εξέφρασε, χτες, την εκτίμηση ότι οι καθηγητές δεν θα ακολουθήσουν την ΟΛΜΕ σε περίπτωση που κηρύξει απεργία καθώς η Ομοσπονδία δεν εκπροσωπεί τον μέσο καθηγητή, ενώ και μεταξύ των μελών της επικρατεί «πολεμικό κλίμα».

Προσέθεσε επίσης ότι η ΟΛΜΕ δημιουργεί τεχνητή πόλωση και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί τους μαθητές για να δημιουργήσει αναστάτωση στα σχολεία.

Tην αντίθεση της ΔΗΜΑΡ σε ενδεχόμενη απόφαση της ΟΛΜΕ για κλείσιμο των σχολείων με απεργιακές κινητοποιήσεις, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος, τονίζοντας: «Να μην προχωρήσει (η ΟΛΜΕ) σ' αυτήν την αντιπαράθεση, έχοντας ως όπλο τα κλειστά σχολεία. Μια κινητοποίηση, μια απεργία, για να έχει επιτυχία πρέπει πρώτα και κύρια να έχει μαζί της την κοινωνία. Αν είναι κλειστά τα σχολεία, η κοινωνία θα στραφεί απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Αυτό είναι μέγιστο λάθος».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα δηλωθούν αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι στο Ε9


Υψηλότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν προχωρήσει στην «τακτοποίηση» τυχόν αυθαίρετων κατασκευών τους, αμέσως μετά την υποβολή του νέου εντύπου Ε9 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στο Ε9 θα δηλωθούν φέτος, για πρώτη φορά, τα πραγματικά στοιχεία για την επιφάνεια και τη χρήση των αυθαιρέτων κτισμάτων, καθώς και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι, οι οποίοι προστίθενται στους κύριους χώρους του ακινήτου.

Το υπουργείο Οικονομικών κωδικοποίησε την υπάρχουσα νομοθεσία, προκειμένου οι υπόχρεοι να γνωρίζουν τι ακριβώς θα δηλώσουν στο Ε9.

Συγκεκριμένα:

1. Αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία δεν έχουν «τακτοποιηθεί» με κάποιον νόμο «τακτοποίησης» αυθαιρέτων. Τα συγκεκριμένα κτίσματα αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στο Ε9 αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που αποκτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν.

Σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος υπερβαίνουν εκείνα που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο φορολογούμενος, πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια. Σε περίπτωση δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρέπει να αναγράφεται η μικτή επιφάνειά τους (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).

2. Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 3775/2009. Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στο Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που αποκτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν.

3. «Τακτοποιημένα» κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 3843/2010.

α) Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι:

-Δεν απαιτείται η προσθήκη αυτών στους κύριους χώρους του κτίσματος (εάν αυτοί δεν έχουν δηλωθεί ως κύριοι χώροι ή έχουν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι), μόνον στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στο Ε9 για άλλη αιτία. Εάν, όμως, έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων οι ημιυπαίθριοι χώροι ως κύριοι ή βοηθητικοί χώροι ακινήτου, δεν διαγράφονται

-Στις περιπτώσεις που απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στο Ε9 για οπουδήποτε άλλη αιτία, κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου.

Οι κυριότεροι λόγοι, για τους οποίους απαιτείται η αναγραφή από τον υπόχρεο του ακινήτου, είναι:

-Αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. ο υπόχρεος είχε ψιλή κυριότητα και απέκτησε την πλήρη, είτε είχε πλήρη κυριότητα και έχει ψιλή κυριότητα ή επικαρπία)

-Τροποποίηση των ποσοστών ιδιοκτησίας (π.χ. ο υπόχρεος είχε μέρος του ακινήτου και απέκτησε και άλλο ποσοστό, είτε πώλησε ή δώρισε μέρος του ακινήτου)

-Αλλαγή των συντελεστών ειδικών συνθηκών (π.χ. το ακίνητο ήταν ημιτελές και αποπερατώθηκε)

β) «Τακτοποιούμενοι» χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης.

-Δεν απαιτείται η αναγραφή των «τακτοποιούμενων» χώρων που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί χώροι, στην πραγματική τους κατάσταση, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος αυτού στο Ε9 για άλλη αιτία

-Στις περιπτώσεις που οι «τακτοποιούμενοι» χώροι δεν έχουν δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, οι χώροι αυτοί αναγράφονται στο Ε9 του 2013, ως χώροι κύριας χρήσης.

Ως χρόνος «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων ή των «τακτοποιούμενων» χώρων λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης για την αναγραφή τους στη δήλωση Ε9, θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης «τακτοποίησης».

4. «Τακτοποιημένα» κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 4014/2011. Οι χώροι αυτοί (ημιυπαίθριοι ή τακτοποιούμενοι) αναγράφονται στο Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος, από το επόμενο έτος από το έτος που υπεβλήθη δήλωση για την «τακτοποίησή» τους.

Σημειώνεται ότι Ε9 πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά και όλοι όσοι είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους (αγορά, πώληση, γονική παροχή, κληρονομιά, κ.λπ.) το 2012.

Το υπουργείο Οικονομικών καλεί όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να ελέγξουν εάν είναι ακριβή τα στοιχεία για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, τα οποία έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Φανουρόπιτες για μία... δουλίτσα


Με κατάνυξη, λαμπρότητα, τις παραδοσιακές φανουρόπιτες, αλλά και με χιλιάδες νέους να ζητούν από τον άγιο να τους φανερώσει την...πολυπόθητη-σε καιρό κρίσης-θέση εργασίας, ώστε να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ανεργίας, τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του αγίου Φανουρίου.

Πλήθος πιστών, κάθε ηλικίας, μοναχικοί ηλικιωμένοι, πλήθος φοιτητών και 30άρηδων ανέργων και μητέρες με παιδιά στην αγκαλιά, κατέκλυσαν ιερούς ναούς, μοναστήρια και παρεκκλήσια σε κάθε γωνιά της χώρας και πρόσφεραν πίτες και τάματα, ελπίζοντας ότι ο άγιος θα ακούσει τις προσευχές τους.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου στο Ίλιον τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρα και παρουσία του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Μάξιμου Παπαγιάννη, ενώ στον αύλειο χώρο του ναού τοποθετήθηκαν πάγκοι για τις εκατοντάδες φανουρόπιτες που ετοίμασαν οι πιστοί. «Ο άγιος Φανούριος φανερώνει σε όλους μας αυτό που του ζητάμε. Ας του προσφέρουμε λοιπόν και εμείς την αγάπη μας», είπε ο Μητροπολίτης, Αθηναγόρας, ενώ ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αναφέρθηκε στο βίο και στα θαύματα του αγίου.

Στο Ναύπλιο, η μνήμη του αγίου Φανουρίου εορτάστηκε και φέτος στο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στις παρυφές του Παλαμηδίου, με πανηγυρικό εσπερινό και με την καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας.

Στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου στη Λάρισα πραγματοποιήθηκαν αρτοκλασία, παράκληση και αγρυπνία, ενώ στην Καστοριά εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Πολιτείας, όπου η ιερά ακολουθία «ντύθηκε» με τις μελωδίες της Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της μητρόπολης.

Με κατάνυξη τιμήθηκε η μνήμη του αγίου Φανουρίου και στον ομώνυμο ναό του Λουτρακίου, πανηγυρικός εσπερινός τελέστηκε στο ναό της Παναγίας της Σισσιώτισας στην Κεφαλλονιά (χοροστατούντος του μητροπολίτη Σπυρίδωνα), ενώ στη Μώραινα Φιλιατρών, στη Μεσσηνία, διοργανώθηκε το καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι, με γουρουνόπουλα και άφθονο κρασί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατηγορείται για το φόνο του θετού του γιου


Σε δικαστήριο της Μελβούρνης διεξάγεται αυτές τις μέρες η δίκη του ομογενή Γιάννη Ξυπόλυτου, ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο του 17χρονου θετού γιού του, Άντριου Τίνεϊ. Ο ίδιος ομολογεί ότι σκότωσε τον Τίνεϊ, αλλά υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε άμυνα. «Ο Άντριου μου επιτέθηκε με κατσαβίδι» υποστήριξε.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε, όμως, πως ο Ξυπόλυτος είχε ομολογήσει σε αστυνομικό (χωρίς να το γνωρίζει ότι είναι αστυνομικός) πως σκότωσε τον 17χρονο και στη συνέχεια διαμέλισε το σώμα του με αλυσοπρίονο και έκρυψε τα μέλη του άτυχου νέου σε διάφορα σημεία της Μελβούρνης.

Ο φόνος έγινε το 2003, αλλά η σύλληψη του κατηγορούμενο έγινε μόλις πέρσι.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο «ο Ξυπόλυτος αφού σκότωσε τον νέο πήγε στο σπίτι του, έφτιαξε τσάι στη σύντροφό του και κάθισε να παρακολουθήσει τηλεόραση σαν να μην έγινε τίποτα».

Η δίκη του συνεχίζεται.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποιήσεις για τα απορρίμματα


Κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασίες που εκτελούνται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, σχεδιάζει, για τις επόμενες ημέρες, το "Δίκτυο 50 συλλόγων και φορέων κατά της κατασκευής και χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας".

Συγκεκριμένα, για αύριο, Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ, προγραμματίζεται συναυλία αλληλεγγύης στο δημοτικό χώρο του Δήμου Παύλου Μελά, μπροστά από το εργοτάξιο του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ενώ, για τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στις 7:30 το απόγευμα, έχει οριστεί συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας και πορεία έως το χώρο όπου εκτελούνται οι εργασίες.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Δικτύου, η αρχή θα γίνει με ειρηνικές κινητοποιήσεις, ενώ αναμένεται σταδιακά η κλιμάκωσή τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας


Σε μαθητές ειδικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη.

Δωρεάν μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας, διάρκειας έξι μηνών, για μαθητές Ειδικών Σχολείων ξεκινά - για πρώτη φορά - με την έναρξη της σχολικής περιόδου, ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ιππικό Κέντρο Μακεδονίας.

Τα προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα από εξειδικευμένο προσωπικό, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, με ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ενώ θα χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός καθώς και κατάλληλα εκπαιδευτικά παιδαγωγικά μέσα.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, η θεραπευτική ιππασία αποτελεί μια εναλλακτική μορφή αποκατάστασης, κατά τη διάρκεια της οποίας το άλογο προσφέρει ένα συνδυασμό κινησιοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, αισθητηριακής ολοκλήρωσης και ψυχαγωγίας, ενισχύει την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση σε άτομα με αναπηρία.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Ιππικό Κέντρο Μακεδονίας έγινε με αφορμή το 1ο Grand Prix Ιππασίας, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του κεντρικού Δήμου και θα διεξαχθεί στη Νέα Ραιδεστό, από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο Grand Prix θα συμμετάσχουν αθλητές από τη Σουηδία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι «ραδιενεργές» μπανάνες


Οι άνθρωποι γινόμαστε καθημερινά δέκτες ακτινοβολίας διαφόρων ειδών: κοσμικές ακτίνες, ακτίνες γάμμα, σωματίδια άλφα, νετρίνα, μιόνια είναι μερικά από αυτά.

Υπολογίζεται πως ένας μέσος άνθρωπος λαμβάνει κάθε χρόνο 360 μιλιρέμ ακτινοβολίας (το μιλιρέμ είναι δείκτης απορρόφησης ακτινοβολίας) κατά μέσο όρο, που ισοδυναμεί με την ακτινοβολία που λαμβάνουμε από 36 ακτινογραφίες.

Το 200 μιλιρέμ προέρχονται από το ουράνιο που υπάρχει σχεδόν παντού στη φύση σε μικρές ποσότητες και που παράγει το άοσμο και άχρωμο αέριο, ραδόνιο.

Στη λίστα των πηγών ακτινοβολίας ακολουθούν οι ιατρικές ακτινογραφίες και στη συνέχεια τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης: ρούχα, αντικείμενο, συσκευές.

Ακτινοβολία από το φαγητό

Ακτινοβολία όμως εκπέμπουν και οι τροφές που καταναλώνουμε με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μπανάνες.

Οι μπανάνες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο. Ένα άτομο καλίου ανά 8.550 είναι το ραδιενεργό στοιχείο κάλιο-40 με περίοδο ημιζωίας (διάσπασης) ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Υπολογισμοί δείχνουν πως μια μέση μπανάνα, παράγει μέσω ραδιενεργών διασπάσεων ένα ποζιτρόνιο (το αντισωματίδιο του ηλεκτρονίου) κάθε 75 λεπτά. Τα ποζιτρόνια αυτά αλληλεπιδρούν με την ύλη και εξαϋλώνονται, απελευθερώνοντας ακτίνες γάμμα και άλλες ακτινοβολίες.

Έτσι, η μπανάνα μπορεί να θεωρείται μια από τις πλέον ραδιενεργές τροφές δίχως επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Χαρακτηριστικά, η ακτινοβολία μιας ακτινογραφίας ισοδυναμεί με 600 περίπου μπανάνες.

Τη μικρότερη ακτινοβολία δεχόμαστε από το περιβάλλον, την επονομαζόμενη κοσμική ακτινοβολία, η οποία κατά κύριο λόγο αποτελείται από πρωτόνια και σωματίδια άλφα που έρχονται από το διάστημα.

Η κοσμική ακτινοβολία εντείνεται όταν βρισκόμαστε σε μεγάλα υψόμετρα ή όταν πετάμε με αεροπλάνο.

Πολύ μικρή επίπτωση πάνω μας, της τάξης του ενός μιλιρέμ, έχουν οι πυρηνικές δοκιμές σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος του πλανήτη, ενώ άλλο ένα μιλιρέμ λαμβάνουμε εάν μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας με άλλον άνθρωπο τα βράδια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημειώθηκαν 17.640 παραβάσεις μέσα σε τέσσερις μέρες


Τα αποτελέσματα των ελέγχων της Τροχαίας.

Ελέγχους πραγματοποιούσε σε όλη τη χώρα η Τροχαία από τις 22 μέχρι τις 25 Αυγούστου.

Σκοπός των ελέγχων αυτών ήταν η αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφαλείας, η ενίσχυση των μέτρων τροχονομικής αστυνόμευσης, η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και η ασφαλής μετακίνηση οχημάτων και πολιτών, σε συνδυασμό με την αυξημένη παρουσία και δράση των Υπηρεσιών τροχαίας στο οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων ημερών, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, στο πλαίσιο των οποίων ελέγχθηκαν 55.818 οχήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά 17.640 παραβάσεις.

Στον πίνακα που ακολουθεί, αναφέρεται πού έγιναν έλεγχοι



Υπερβολική Ταχύτητα
3.258
Μη χρήση προστατευτικού κράνους
1.004
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας
492
Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος
461
Χρήση κινητού τηλεφώνου
276
Οδήγηση με άδεια ικανότητας η διοικητική ισχύ της οποίας έχει λήξει
171
Αντικανονικό προσπέρασμα
170
Λοιπές τροχονομικές παραβάσεις
11.808
Σύνολο Παραβάσεων
17.640


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...