Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Πανευρωπαϊκό φόρο στον πλούτο προτείνει η Κομισιόν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φόρος 1% σε όσους έχουν περιουσία πάνω από ένα εκατ. ευρώ.

Φόρο στον πλούτο πανευρωπαϊκά προτείνει η Κομισιόν. Κεντρική ιδέα της πρότασης είναι η φορολόγηση της συνολικής περιουσίας και όχι του εισοδήματος.

Σε σχετικό κείμενο εργασίας γίνεται λόγος για τα δημοσιονομικά οφέλη της επιβολής πανευρωπαϊκού φόρου επί της περιουσίας.

Η σχετική πρόταση σημειώνει ότι κλειδί της πρότασης είναι ότι η διαφορά μεταξύ συνολικού πλούτου και δηλωμένων εισοδημάτων είναι πολύ μεγαλύτερη στην Ευρώπη, από ότι στις ΗΠΑ.

Εξ ου και η φορολόγηση του πλούτου, δηλαδή του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων, μετοχών, καταθέσεων, συμμετοχών σε επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι θα απέφερε σημαντικά έσοδα.

Επιπλέον η επιβολή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα απέτρεπε τη χρήση των ελευθεριών στην κίνηση κεφαλαίων ως μέσο για την αποφυγή καταβολής αναλογούντων φόρων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο φόρος που προτείνεται είναι 1% στους Ευρωπαίους που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός εκατ. ευρώ και 2% σε όσους κατέχουν περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι θα είναι 4 φορές πιο αποτελεσματικός από τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.