Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

«Δημιουργούνται ράφια φτωχών», λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πέντε ερωτήματα για τα τρόφιμα «περασμένης διατηρησιμότητας».

«Η χώρα μας είναι ακριβή και θέλουμε χαμηλότερες τιμές, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση». Η πρόταση της ομοσπονδίας είναι να θεσμοθετηθεί η νομοθετημένη διάθεση των μη ευαλλοίωτων τροφίμων αρκετά πριν την παρέλευση της ημερομηνίας ανάλωσης σε τιμές που θα κυμαίνονται μεταξύ του 40-50% της προηγούμενης κανονικής τιμής του προϊόντος.

Η ομοσπονδία, διευκρινίζει ότι σύμφωνα με την τελευταία συμπλήρωση/τροποποίηση της Αγορανομικής Διάταξης τίθεται σε εφαρμογή από 1 Σεπτεμβρίου 2013 η ήδη υφιστάμενη από παλιά, αλλά μη εφαρμόσιμη διάταξη για την διάθεση τροφίμων περασμένης ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας. Η διάταξη αυτή συμπληρώθηκε με την υποχρέωση να διατίθενται τα προϊόντα αυτά σε μειωμένη τιμή και με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ», πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα. Δηλαδή, η μόνη διαφορά του νέου άρθρου σε σχέση με το ισχύον (ΑΔ 14/1989, 07/2009) είναι η υποχρέωση ύπαρξης μειωμένης τιμής.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η παρέμβαση» δηλώνει την αντίθεσή της, διότι με την απόφαση αυτή δημιουργούνται ράφια φτωχών και εύπορων και οι καταναλωτές χωρίζονται πλέον σε οικονομικές ομάδες.

Σημειώνεται ότι η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. μέλος της Π.ΟΜ.Ε.Κ «Η παρέμβαση» απευθύνθηκε σε ειδικούς επιστήμονες και έθεσε την παρακάτω σειρά ερωτήσεων:

1. Πόσο επικίνδυνα για την υγεία είναι τα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα που έχουν λήξει;

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση (τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που προτείνεται στη νομοθεσία) τόσο από μικροβιολογική άποψη (λόγω του χαμηλού ποσοστού υγρασίας) όσο και από χημική.

Στην πραγματικότητα, αυτή την στιγμή, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπάρχουν συστηματοποιημένες μελέτες για τις αλλαγές που υφίστανται, με την πάροδο του χρόνου, τα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα. Και όπως είναι ευνόητο, δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε μελέτες για τις πιθανές επιδράσεις των αλλαγών αυτών στην ανθρώπινη υγεία.

2. Τα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα που έχουν λήξει είναι το ίδιο θρεπτικά, όπως ήταν πριν την λήξη τους;

Δεν υπήρξε σαφής αρνητική ή θετική απάντηση, γεγονός που εξηγείται από το ότι δεν έχουν μελετηθεί επιστημονικά οι βαθμιαίες αλλαγές που υφίστανται αυτά τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να ισχυριστεί τεκμηριωμένα το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο. Ωστόσο, η μακραίωνη ανθρώπινη εμπειρία έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι «όσο πιο φρέσκο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο θρεπτικό είναι».

3. Τι ακριβώς σηματοδοτεί η ημερομηνία λήξης ενός μη ευαλλοίωτου τροφίμου και πώς αυτή αποφασίζεται;

Για τα συγκεκριμένα τρόφιμα η ημερομηνία λήξης ή ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας σηματοδοτεί το τέλος της αποδοχής των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (οσμή, γεύση, εμφάνιση κλπ) του τροφίμου από τον καταναλωτή και αποφασίζεται κυρίως από τον παραγωγό.

4. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα με τα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα που είχαν λήξει;

Επιστρέφονταν στους παραγωγούς οι οποίοι τα παρείχαν δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα ή τα έστελναν στις χωματερές.

5. Τρόφιμα στις χωματερές, όταν οι άνθρωποι πεινούν;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 40% των παραγόμενων τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια των ανεπτυγμένων χωρών, ενώ την ίδια στιγμή, εκατομμύρια ανθρώπων υποσιτίζονται ή πεθαίνουν από ασιτία…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.