Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Η ατυχία να είσαι ανάπηρος στην Ελλάδα του μνημονίου!



Το να είσαι φτωχός στην Ελλάδα του μνημονίου είναι μια μεγάλη ατυχία. Το να είσαι όμως ανήμπορος λόγω αναπηρίας και η πολιτεία όχι να μη σε στηρίζει αλλά να σου ρίχνει και καθημερινά χαστούκια, είναι μάλλον εγκληματικό.

Διαβάστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα παιδιά στην Ελλάδα του 2012!

Την ώρα που σε ολόκληρη την Ευρώπη τα άτομα με αναπηρία έχουν την αμέριστη στήριξη του κράτους, στην Ελλάδα της τρόικας αποτελούν σχεδόν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Το δράμα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τα παιδιά με αναπηρίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και πρόσβασης στην εκπαίδευσή τους.

Άλλωστε τα κτίρια είναι αφιλόξενα, οι υπηρεσίες αδύναμες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και η πολιτεία αδιάφορη μπροστά στο Γολγοθά αυτό.

Είναι ενδεικτικό ότι εκατοντάδες γονείς παιδιών με αναπηρίες αντί να κάνουν ανέμελες διακοπές, αγωνιούν για το πως θα πάνε το Σεπτέμβριο τα παιδιά τους στο σχολείο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα σχολικά κτίρια δεν είναι καν προσβάσιμα για τα καροτσάκια των παιδιών. Ράμπες δεν υπάρχουν στα περισσότερα με συνέπεια τα παιδιά να βασανίζονται καθημερινά.

Προβλήματα καταγράφονται όμως και στη μετακίνηση των παιδιών όπως καταγγέλλει και η Συνομοσπονδία των ατόμων με αναπηρία.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν ελλείψεις στα ωρολόγια προγράμματα και στο εκπαιδευτικό υλικό των Ειδικών Σχολείων και των Τμημάτων Ένταξης των Γενικών Σχολείων, καθυστερήσεις στους διορισμούς των εκπαιδευτικών στα Ειδικά Σχολεία, έλλειψη παροχής παράλληλης στήριξης και συνεκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία, έλλειψη ειδικού βοηθητικού προσωπικού το οποίο υποβαθμίζει την παροχή επαρκών εκπαιδευτικών υπηρεσιών, έλλειψη εκπαιδευτικών βιβλίων προσβάσιμων στα άτομα με αναπηρία κλπ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Άδικη η συμμετοχή του Πιστόριους στους Ολυμπιακούς»



Μπορεί ο Όσκαρ Πιστόριους να ετοιμάζεται να γράψει ιστορία, αφού πρόκειται να γίνει ο πρώτος αθλητής με αναπηρία που θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό του για το γεγονός.

Ο Μάικλ Τζόνσον εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμπερίληψη του Νεοζηλανδού αθλητή ανάμεσα στους αρτιμελείς αγωνιζόμενους των 400 μέτρων, με το σκεπτικό ότι το προσθετικά μέλη ενδεχομένως να τού δίνουν πλεονέκτημα εις βάρος των υπολοίπων.

Ο Αμερικανός, ο οποίος είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα το 1996 και το 2000, ξεκαθάρισε ότι, παρότι θεωρεί τον Πιστόριους φίλο του, πιστεύει πως είναι λανθασμένη η απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής που επιφυλάσσει ίση μεταχείριση στους αθλητές με τεχνητά μέλη, δεδομένου ότι δεν έχει αποδειχθεί αν τους βοηθούν να επιτυγχάνουν μεγαλύτερες επιδόσεις.

«Ο Όσκαρ ξέρει τις θέσεις μου, επειδή δεν γνωρίζουμε αν τα προσθετικά που φοράει του δίνουν πλεονέκτημα, είναι άδικο να αγωνιστεί μαζί με τους υπόλοιπους δρομείς» είπε ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 400 μέτρα.

«Σίγουρα η ιστορία του είναι σπουδαία και ο ίδιος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, για αυτό και ο κόσμος δυσκολεύεται να με καταλάβει όταν μιλάω με αυτό τον τρόπο για κάποιον άνθρωπο με αναπηρία», κατέληξε ο Τζόνσον.

Ο Όσκαρ Πιστόριους θα εκπροσωπήσει τη χώρα του τόσο στα 400 μέτρα όσο και στα 4x400, ενώ θα λάβει μέρος και στους Παραολυμπιακούς.

Διαβάστε περισσότερα...

Κατασκήνωση στο Σέλι για παιδιά ΑμεΑ



Παιδιά του Φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Ν. Ημαθίας φιλοξενούνται για τρίτη χρονιά στο Σέλι, στο σπίτι της κ. Μαρίας Ουσαντοπούλου η οποία, παρακινούμενη από ευγενή συναισθήματα, είχε την ιδέα να παραχωρήσει το σπίτι της για τις ανάγκες των παιδιών.
Αυτή η ενέργεια άλλαξε τελείως τα καλοκαίρια των παιδιών που για πέντε βδομάδες διαβιούν στο Σέλι, συνεργάζονται και παράλληλα εκπαιδεύονται στην αυτόνομη διαβίωση.

Συναντήσαμε μία από τις ομάδες των παιδιών και μας είπαν πως είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένα από την παραμονή τους στο χωριό. Χαίρονται τη φύση και τη δροσιά του υψόμετρου κάνοντας βόλτες στο κοντινό δασάκι αλλά και μέσα στο χωριό υπό την εποπτεία πάντα των εθελοντών συνοδών.

Οι κάτοικοι του χωριού, που πλέον γνωρίζουν τα παιδιά, εμφανίζονται ιδιαίτερα φιλόξενοι και περιποιητικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τίποτα απ' όλα αυτά δε θα τα εφικτό, αν δεν υπήρχε η συνδρομή του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης ''Έρασμος''. Στη φωτογραφία, η κ. Ευδοξία Ταγκαλίδου, μία από τις εθελόντριες του ''Έρασμου'', μάνα του λόχου, όπως την αποκαλούν τα παιδιά που απεικονίζονται μαζί της. Δίπλα στα παιδιά βρίσκονται και άλλες κυρίες, εθελόντριες που φροντίζουν με κάθε λεπτομέρεια πως θα ομορφύνουν και θα κάνουν διασκεδαστική τη θερινή διαβίωσή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ζητά νησιωτική πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03.08.12.

Συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλη είχε σήμερα Παρασκευή 3 Αυγούστου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Με το πέρας της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε ώστε να εκθέσει η ΕΣΑμεΑ στον υπουργό τα χρόνια εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν ή θέλουν να μετακινηθούν στα ελληνικά νησιά, αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής αποτελούμενης από στελέχη του υπουργείου και της ΕΣΑμεΑ, που θα επεξεργαστεί πρόγραμμα για συνολικές δράσεις αναφορικά με τη νησιωτική πολιτική.

Ο κ. Βαρδακαστάνης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε αρχικά σε θέματα προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών, πρόσβασης στις τοπικές και υπερτοπικές μεταφορές, στις πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, στις υποδομές αναψυχής, εκπαίδευσης, υγείας κ.λπ. που δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία για τους κατοίκους με αναπηρία της νησιωτικής χώρας. Παράλληλα ζήτησε την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής των εισιτηρίων των ατόμων με αναπηρία και των συνοδών τους, τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των λιμενικών υποδομών, υποδομών πλοίων κλπ, και την ανάπτυξη εθνικής νησιωτικής πολιτικής για πολίτες με αναπηρία, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας στις πολιτικές για την ανάπτυξη της νησιωτικής οικονομίας.

Η Συνομοσπονδία και οι φορείς μέλη της θα συνεχίσουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται για την άρση του αποκλεισμού που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στα πλοία, τους λιμένες και όλες τις παρεμφερείς εγκαταστάσεις, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα αυτά που κατοικούν στη νησιωτική χώρα.

Η επιστολή με τα αιτήματα επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 147 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Εδώ & τώρα χρηματοδότηση των Κέντρων Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας!



Δελτίο τύπου
Ανακοίνωση 03.08.12

Με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση η ΕΣΑμεΑ απαιτεί να καταβληθεί άμεσα εδώ και τώρα στο σύνολο των Κέντρων Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας και Λοιπών Κέντρων η β΄ δόση της χρηματοδότησης!

Η Ε.Σ.Α.μεΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή της διότι ενώ από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) αυτήν την περίοδο θα καταβάλλονταν η β΄ δόση στο σύνολο των Κέντρων Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας και Λοιπών Κέντρων, από Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έγινε γνωστό ότι τους ζητήθηκε σήμερα τηλεφωνικά από τον Δικαιούχο ΕΕΤΑΑ να ακυρώσουν το τιμολόγιο - που είχαν ήδη αποστείλει - για την καταβολή της β΄ δόσης, με την αιτιολογία ότι στην τελευταία κατανομή πόρων δεν συμπεριλαμβάνονταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας!

Είναι αδιανόητο να υπάρξουν καθυστερήσεις ως προς την επιχορήγηση Κέντρων Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας σε συγκεκριμένες Περιφέρειες της χώρας, τα οποία διεκδικήσαν τη συμμετοχή τους στην εν λόγω Δράση λόγων των σοβαρών προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετώπιζαν.

Το κράτος οφείλει να συμπεριφερθεί με έντιμο τρόπο και να τηρήσει τις υποχρεώσεις του στη βάση των σχετικών συμβάσεων που στο πλαίσιο της προαναφερθείσας Δράσης οι ως άνω Δομές έχουν συνάψει μ’ αυτό!


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 90 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 126 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Ξέρετε τι είναι αυτό;


Aυτή η κατασκευή είναι για αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα. Βρίσκεται στην παραλία της Νέας Μάκρης.

Πρόκειται για ελληνική κατασκευή και τη δημιούργησε το πανεπιστήμιο Πατρών.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες



Γιατί συμβαίνει αυτό;

Διεθνής ομάδα επιστημόνων, που πραγματοποιούν έρευνες στα «μυγάκια» των φρούτων, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ένα στοιχείο που εξηγεί γιατί οι γυναίκες κατά κανόνα ζουν περισσότερο από τους άντρες.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Current Biology», το κλειδί είναι οι μεταλλαγές στο μιτοχονδριακό DNA– την πηγή ενέργειας των κυττάρων.

Τα μιτοχόνδρια έχουν το δικό τους DNA, το οποίο είναι διαφορετικό από αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρων και στο οποίο συνήθως αναφερόμαστε όταν μιλάμε για το γονιδίωμα.

Σε όλα σχεδόν τα είδη, το μιτοχονδριακό DNA περνάει στους απογόνους αποκλειστικά από την μητέρα, δίχως μεσολάβηση του πατέρα. Και αυτή η ευθεία γραμμή κληρονομικότητας μπορεί να επιτρέπει την συσσώρευση επιβλαβών μεταλλαγών, γράφουν οι ερευνητές.

Όπως εξηγούν, η φυσική επιλογή εξασφαλίζει τον περιορισμό των επιβλαβών μεταλλαγών στο ελάχιστο, φροντίζοντας να μην περάσουν στους απογόνους. Δεδομένου όμως ότι κάποιες μιτοχονδριακές μεταλλαγές είναι καλοήθεις ή ωφέλιμες για τα θήλεα, τίποτα δεν εμποδίζει μια μητέρα να τις περάσει τόσο στις κόρες όσο και στους γιους της.

«Εάν εμφανιστεί μία μιτοχονδριακή μεταλλαγή που είναι καλοήθης για τα θήλεα ή μία μεταλλαγή που είναι ωφέλιμη γι’ αυτά, αυτή η μεταλλαγή μπορεί να διαβεί τον σκόπελο της φυσικής επιλογής και να περάσει στην επόμενη γενιά», δήλωσε ο ερευνητής δρ Ντάμιαν Ντάουλινγκ, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας.

Το αποτέλεσμα: μία σειρά μεταλλαγών που συνέβησαν επί χιλιάδες γενιές και οι οποίες δεν έβλαψαν τα θήλεα, αλλά συντελούν πλέον στο βραχύτερο προσδόκιμο επιβίωσης των αρρένων.

«Η Κατάρα της Μάνας»
Ο δρ Ντάουλινγκ και οι συνεργάτες του εξέτασαν την θεωρία αυτή, την οποία ονόμασαν «Η Κατάρα της Μάνας» (Mother’sCurse), σε δροσόφιλες, όπως αποκαλούνται επιστημονικά τα «μυγάκια των φρούτων».

Οι ερευνητές πήραν δροσόφιλες με το ίδιο κυτταρικό/πυρηνικό DNA και τους εισήγαγαν μιτοχονδριακό DNA από 13 διαφορετικούς πληθυσμούς δροσοφίλων του κόσμου.

«Η μοναδική γενετική διαφορά στα στελέχη των δροσοφίλων που δημιουργήσαμε οφειλόταν στην προέλευση του μιτοχονδριακού DNA», εξήγησε ο δρ Ντάουλινγκ.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο έζησε κάθε είδος δροσόφιλας, εντοπίζοντας μεγάλες διακυμάνσεις στην γήρανση και στην επιβίωση των αρσενικών, αλλά όχι των θηλυκών.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «υπάρχουν πολλές μεταλλαγές μέσα στο μιτοχονδριακό DNA που επηρεάζουν τη γήρανση και τον θάνατο των αρρένων, αλλά όχι των θηλέων», τόνισε ο δρ Ντάουλινγκ.

Το χάσμα των φύλων
Το εύρημα υποδηλώνει επίσης ότι το ηλικιακό χάσμα των φύλων δεν οφείλεται σε κάποια μεμονωμένα γονίδια, αλλά σε πολυάριθμα, τα οποία «συνεργάζονται» για να βραχύνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των αρρένων, κατά τον δρα Ντάουλινγκ.

Η γενετική κληρονομικότητα του μιτοχονδριακού DNA είναι η ίδια σε όλα τα είδη, γι’ αυτό και ο δρ Ντάουλινγκ δηλώνει βέβαιος πως ό,τι παρατηρήθηκε στις δροσόφιλες ισχύει και για τους ανθρώπους.

Τα καλά νέα, προσθέτει, είναι πως οι άντρες δεν είναι επακριβώς καταδικασμένοι, ειδάλλως θα είχαν εκλείψει προ πολλού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάτι υπάρχει στο κυτταρικό/πυρηνικό DNA πολλών ανδρών που εξουδετερώνει το μειονέκτημα του μιτοχονδριακού DNA τους, γι’ αυτό και κατορθώνουν να ξεπερνούν σε προσδόκιμο επιβίωσης τον αναμενόμενο μέσο όρο.

«Τώρα, προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα γονίδια που παίζουν αυτό το ρόλο», κατέληξε ο δρ Ντάουλινγκ.


Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοιμηθείτε, για να σας «πιάσουν» τα εμβόλια



Απροστάτευτοι έναντι του ιού ΗBV όσοι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να ελαττώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, προειδοποιούν επιστήμονες από την Καλιφόρνια.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 125 εθελοντές, διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα όσων κοιμόντουσαν λιγότερο παρήγαγε λιγότερα αντισώματα στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β απ’ ό,τι εκείνο όσων κοιμόντουσαν περισσότερο.

Αιματολογικές εξετάσεις, εξάλλου, έδειξαν ότι τα μειωμένα αντισώματα στους εθελοντές με έλλειψη ύπνου είχαν ως επακόλουθο να μην αναπτύξουν ανοσία εναντίον του υπαίτιου ιού, ούτε καν όταν έκαναν και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ, είχαν σχεδόν 12πλάσιες πιθανότητες να μείνουν απροστάτευτοι έναντι του ιού ΗBV σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν περισσότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ.

Επιπλέον, ο αριθμός των αντισωμάτων που παρήγαγε ο οργανισμός τους έπειτα από τον εμβολιασμό, εξαρτιόταν μόνο από την ποσότητα του ύπνου τους και όχι από την ποιότητά του.

«Δεδομένου ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν με την έλλειψη ύπνου, τα ευρήματα αυτά πρέπει να αφυπνίσουν την επιστημονική κοινότητα για την σαφή συσχέτιση του ύπνου με την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αρίκ Πράδερ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο τεύχος της 1ης Αυγούστου της επιθεώρησης «Sleep», είναι η πρώτη εκτός Ιατρείων Ύπνου που επιβεβαιώνει ότι η ποσότητα του ύπνου επηρεάζει την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στα εμβόλια, πρόσθεσε.

«Βάση των ευρημάτων αυτής και προγενέστερων μελετών, καλό είναι οι επαγγελματίες της Υγείας που κάνουν εμβολιασμούς, να ρωτούν τους ασθενείς τους εάν κοιμούνται αρκετά, διότι η έλλειψη ύπνου σαφέστατα μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», κατέληξε.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.


Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μέτωπο» για επιδόματα και συντάξεις μαϊμού



Συντονίζουν τις δυνάμεις τους υπουργείο και Άρειος Πάγος.

Συνάντηση με τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κατσιρόδη θα έχει αύριο Δευτέρα στις 11:00 το πρωί ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ υπουργείου και δικαιοσύνης σχετικά με τις υποθέσεις των παράνομα εισπραχθέντων επιδομάτων και συντάξεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταξη στα 66 και περικοπές-σοκ στα επιδόματα



Στο τραπέζι πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο.

Νέο σκληρό Ασφαλιστικό κρύβεται στη λίστα των μέτρων ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2012-2014, την οποία θα παραδώσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην τρόικα. Στη λίστα περιλαμβάνονται, όπως γράφει το «Βήμα της Κυριακής», αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια -με πιθανή αύξηση στα 67 από το 2015- νέες μειώσεις στις συντάξεις και περικοπή του εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία.

Μαύρο είναι το τοπίο και για τα κοινωνικά επιδόματα καθώς ο αναγκαίος εξορθολογισμός συνδυάζεται με νέες περικοπές που θα πλήξουν εξουθενωμένες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων και ανασφάλιστων πολιτών.

Για το δημόσιο τομέα, στο τραπέζι παραμένει η πλήρης κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ. Επίσης προβλέπονται μεταξύ άλλων λουκέτα σε νοσοκομεία, δημοτικές επιχειρήσεις και ΤΕΙ.

Όπως γράφει η εφημερίδα, με την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας η μοναδική περίπτωση αποχώρησης από την ενεργό δράση προ του ορίου παραμένει η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης σε ηλικία μεταξύ 60ού και 66ου έτους. Το μέτρο αυτό, με το οποίο εκτιμάται πως παρατείνεται ο εργασιακός βίος για το 70% του ενεργού πληθυσμού, αναμένεται να αποδώσει εξοικονόμηση μόνιμου χαρακτήρα της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στον τελικό πίνακα περιλαμβάνεται και η μείωση του εφάπαξ κατά 23%στο δημόσιο και ποσοστό που θα κριθεί από τις αναλογιστικές μελέτες για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία με συνολική εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.

Έρχεται παράλληλα περικοπή 10% για τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ή 1.500 ευρώ, ενώ «μαχαίρι» μπαίνει και στις τελικές συντάξιμες αποδοχές περίπου 600.000 δικαιούχων διπλών συντάξεων.

Στο πακέτο του νέου ασφαλιστικού περιλαμβάνεται, επίσης, νέα περικοπή των συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε ηλικία κάτω των 50 ετών, η τοποθέτηση πλαφόν 2.500 ευρώ στις κύριες συντάξεις και το νέο «σκανάρισμα» για συντάξεις-μαϊμού με στόχο την εξοικονόμηση 220 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων προβλέπεται ο περιορισμός της λίστας των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων (τρίτεκνοι-πολύτεκνοι) μέσω της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων για την εξοικονόμηση 380 έως 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αίνιγμα παραμένει η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο. Στο τραπέζι παραμένει η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ενώ βέβαιη θεωρείται νέα μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ με την επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας γλυκός πειρασμός προστατεύει



Η απόλαυση στο δέρμα σας.

Ξέρουμε ότι η σοκολάτα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες : βελτιώνει την καρδιακή λειτουργεία, βοηθάει στην αντιγήρανση, «πολεμάει» τις ρυτίδες λόγω των αντιοξειδωτικών παραγόντων και φυσικά, μας φτιάχνει τη διάθεση. Οι ερευνητές έρχονται τώρα να προσθέσουν άλλο ένα λόγο ώστε να τρώμε χωρίς ενοχές την αγαπημένη μας σοκολάτα.

Έρευνες δείχνουν πως η μαύρη σοκολάτα βοηθάει στην προστασία ενάντια στις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες. Δεν χρειάζεται να αλειφτεί κανείς από πάνω μέχρι κάτω για να ωφεληθεί! Το επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition αναφέρει πως αυτή η σούπερ τροφή περιέχει τα αντιοξειδωτικά στοιχεία επικατεχίνη και κατεχίνη τα οποία προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο, αλλά μόνο όταν τα καταναλώνουμε.

Στην μελέτη που διεξήχθη από Γερμανούς ερευνητές, γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά 326 mg κακάο, υψηλής περιεκτικότητας φλαβονοειδές, μετά από 12 εβδομάδες είχαν μειώσει την ευαισθησία στις UV ακτίνες, σε αντίθεση με τους συμμετέχοντες στην έρευνα που κατανάλωναν μόνο 27 mg τη μέρα.

Τα φλαβονοειδή, γνωστά και ως βιταμίνη P ή σιτρίν είναι πολυφαινολικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι υπεύθυνες για το χρώµα των καρπών και των ανθέων, είναι πολύ διαδεδομένες στα φυτά και συνιστούν σηµαντικό κοµµάτι της διατροφής. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικά τόσο για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων όσο και για την προστασία από τον ήλιο αφού απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Ίσως γι ’αυτό , πιστεύουν οι επιστήμονες, έχει τέτοια επίδραση στο δέρμα. Η μελέτη επίσης έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα μαύρης σοκολάτας έχουν απαλότερο, πιο ενυδατωμένο δέρμα.

Προσοχή όμως! Σε καμία περίπτωση η κατανάλωση σοκολάτας δεν αντικαθιστά την χρήση αντηλιακών μέσω προστασίας! Απλώς, σύμφωνα με την έρευνα, λειτουργεί βοηθητικά. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η συνεχής χρήση αντηλιακής κρέμες με υψηλό δείκτη προστασίας.

Η έρευνα που διεξήχθη ήταν μικρής διάρκειας, μόνο 3 μηνών, και οι ερευνητές σκοπεύουν να τη συνεχίσουν ώστε να καταλήξουν σε περισσότερα συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση της μαύρης σοκολάτας και πως αυτή βοηθάει στην φωτογήρανση.

Προς το παρόν, μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας και απολαύστε χωρίς τύψεις το αγαπημένο σας γλυκό! Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι πολλές για να το πολυσκεφτόμαστε!


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάρε τηλεφωνο και... βρίσε!


Έχετε νεύρα και θέλετε κάπου να ξεσπάσετε; Τη λύση μας δίνουν οι Γερμανοί δημιούργησαν που ένα τηλεφωνικό κέντρο, στο οποίο μπορούν να τηλεφωνούν ελεύθερα όλοι και να βρίζουν με την άνεσή τους.

Οι εμπνευστές της συγκεκριμένης ιδέας, δηλώνουν ότι σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μία γραμμή στην οποία ο κόσμος θα μπορούσε να απελευθερώσει το θυμό του και να μην ξεσπά σε συγγενείς και φίλους.

Η κλήση κοστίζει 1,49 ευρώ το λεπτό, ενώ το προσωπικό όχι μόνο δεν συγκινείται απ' όσα ακούει, αλλά είναι και εκπαιδευμένο ώστε να θυμώνει ακόμα περισσότερο τους Γερμανούς που τηλεφωνούν.

Πώς το καταφέρνουν;

Χρησιμοποιούν τις φράσεις: ''αυτή είναι η τρίτη φορά που ακούω κάτι τέτοιο'', ή ''έχεις απόλυτο δίκιο να νευριάζεις'' και ''αυτά που λες δεν είναι τίποτα, που να ακούσεις τι μου είπε ο προηγούμενος''.

Δείτε τη σελίδα του τηλεφωνικού κέντρου, που δημιούργησαν οι Γερμανοί




Διαβάστε περισσότερα...

Και μείωση μισθών...


Μείωση μισθών στο Δημόσιο ζητάει ξανά η Τρόικα, μέσα σε όλο το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ που κλειδώνει.

Η νέα εμμονή των τροϊκανών με τους δημοσίους υπαλλήλους έχει θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο άκουσε τους δανειστές να ζητούν μειώσεις όχι μόνο στις ΔΕΚΟ, αλλά και στο στενό δημόσιο τομέα, σε συνδυασμό με την κατάργηση και του υπολοίπου των δώρων και του επιδόματος αδείας που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Τα επιχειρήματά τους για τις νέες απαιτήσεις είναι:

α. Μετά τις πρόσφατες μειώσεις αποδοχών στον δημόσιο τομέα, οι οποίες μεσοσταθμικά έφθασαν το 23%, οι μισθοί στο Δημόσιο είναι υψηλοί.

β. Εφόσον η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο (ζητούν 30.000), πρέπει εναλλακτικά να επιβληθούν νέες μειώσεις μισθών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής


Σε είδος πολυτελείας κινδυνεύουν να μετατραπούν βασικά είδη διατροφής όπως ψωμί, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, οι τιμές των οποίων εκφράζονται φόβοι πως θα εκτοξευθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, εξαιτίας του ράλι διεθνών τιμών σε σιτηρά, σόγια και καλαμπόκι, που αποτελούν πρώτη ύλη για αρτοσκευάσματα και ζωοτροφές.

Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, 20% αναμένεται να αυξηθεί η τιμή των αλεύρων, οπότε η άνοδος των τιμών θεωρείται κάτι περισσότερο από δεδομένη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάζουν αντί να το κάνουν...


Το 44% των γυναικών προτιμάει να διαβάζει βιβλία «ερωτικής περιπέτειας» από το να κάνει sex , σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το site Dotty Bingo.

Από τις 400 γυναίκες (ηλικίας 25 έως 50 ετών) που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, το 43% αυτών δήλωσε ότι, η ανάγνωση τέτοιων βιβλίων έκανε την ερωτική τους ζωή να μοιάζει βαρετή.

Έκαναν λόγο για έλλειψη φαντασίας, ενέργειας και πάθους στην κρεβατοκάμαρά τους, συγκρίνοντας τις προσωπικές τους σεξουαλικές συνευρέσεις με αυτές στις σκηνές που διάβαζαν στα μυθιστορήματα.

Το 91% αυτών παραδέχτηκε ότι έχει διαβάσει τουλάχιστον ένα βιβλίο τέτοιου περιεχομένου, ενώ τα δύο τρίτα (ποσοστό 68%) δήλωσαν ότι θα ήθελαν να το κάνουν πιο συχνά.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο αθλητισμός κατά της κατάθλιψης



Kατά του άγχους η σωματική υγεία.

Όσοι αθλούνται τακτικά στον ελεύθερο χρόνο τους, κυρίως παρέα με φίλους τους, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με νέα βρετανο-νορβηγική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Psychiatry.

Η μελέτη έδειξε ότι το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα δεν ισχύει, αν η φυσική δραστηριότητα αποτελεί τμήμα της εργασιακής ρουτίνας του ανθρώπου. Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, με επικεφαλής τον Δρ Σάμιουελ Χάρβεϊ, συνέκριναν τις επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο και στη διάρκεια της εργασίας και βρήκαν ότι στην πρώτη μόνο περίπτωση υπάρχει σαφής ψυχική ωφέλεια για το άτομο.

Οι άνθρωποι που δεν είναι σωματικά δραστήριοι στον ελεύθερο χρόνο τους, έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με όσους έχουν τέτοιες φυσικές δραστηριότητες. Ο βαθμός έντασης της καταβαλλόμενης προσπάθειας -αν δηλαδή η φυσική δραστηριότητα είναι λιγότερο ή περισσότερο έντονη- δεν φαίνεται να επιδρά διαφορετικά στην ψυχική διάθεση.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ιδιαίτερα αν κανείς στον ελεύθερο χρόνο του αθλείται μαζί με φίλους του, αυτό τον βοηθάει ακόμη περισσότερο να διώχνει το άγχος.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H μάχη για τα ισοδύναμα



Σβήνουν και γράφουν τα μέτρα που θα επιβληθούν εκ νέου και που θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι μας...


Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξασφαλίστε τη σωστή διατροφή του παιδιού



Συμβουλές για να τρέφεται όλη η οικογένεια υγιεινά.

«Πώς θα τρέφεται σωστά το παιδί;» Αυτή είναι μια συχνή ερώτηση που κάνουν οι γονείς. Σκεφτείτε πώς μαθαίνει ένα παιδί στα πρώτα του βήματα; Αντιγράφοντας εμάς τους ενήλικες.

Οπότε μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσετε από την αλλαγή των δικών σας διατροφικών συνηθειών και να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Να μάθετε με τη βοήθεια ειδικού διαιτολόγου-διατροφολόγου τις υγιεινές επιλογές που μπορείτε να κάνετε όπου κι αν βρίσκεστε.

Παρατηρήστε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων στο σουπερμάρκετ και επιλέξτε σνακ με λιγότερα λιπαρά και συντηρητικά. Προσπαθήστε να μην υποκύψετε σε πείσμα του παιδιού για ανθυγιεινό, γρήγορο φαγητό.

Διαβάστε παρακάτω 10 συμβουλές που θα βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας να τρέφεστε υγιεινά...

-Προσθέστε στην καθημερινή διατροφή του παιδιού σας ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Μην ξεχνάτε να προτιμάτε φρούτα και λαχανικά εποχής.

-Όταν ζητήσει κάποιο γλυκό ή ζαχαρωτό προτείνετε στο παιδί ένα φρούτο. Προσοχή! Μην το επιβάλετε, αφήστε το παιδί να επιλέξει μόνο του.

-Μαγειρέψτε μαζί. Είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα για το παιδί και ταυτόχρονα μαθαίνει.

-Φροντίστε πριν πάτε το παιδί σε παιδικό πάρτι να είναι χορτάτο. Έτσι θα προτιμήσει να δοκιμάσει κάτι από τα σνακ στο πάρτι χωρίς όμως να κάνει υπερβολές.

-Διαβάστε μαζί βιβλία που σχετίζονται με τη διατροφή.

-Μην πιέζετε ποτέ το παιδί να αδειάσει το πιάτο του.

-Αποφεύγετε να δίνεται στο παιδί πρόχειρο και γρήγορο φαγητό.

-Εάν αρνείται να φάει κάποιο τρόφιμο δοκιμάστε να το μαγειρέψετε διαφορετικά και δώστε το μετά από λίγο καιρό. Τα παιδιά αλλάζουν προτιμήσεις πολύ γρήγορα.

-Ταΐστε το παιδί τις ώρες που είναι πιο ευδιάθετο.

-Μην ξεχνάτε! Για να αλλάξει το παιδί τις προτιμήσεις του στο φαγητό πρέπει κι εσείς να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές μπορεί να βελτιώσει κάποια συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον



Τι στοιχεία δείχνει νέα έρευνα.

Αν και η καφεΐνη έχει τη φήμη ότι δημιουργεί υπερένταση και αϋπνία, φαίνεται πως έχει ελαφρώς θετική επίδραση στη βελτίωση του ελέγχου των κινήσεων στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, οι οποίοι εμφανίζουν τρέμουλο και δυσκολία συντονισμού των κινήσεών τους, σύμφωνα με μία νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν πολλή καφεΐνη, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν Πάρκινσον, όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι ο καφές και η καφεΐνη γενικότερα μπορεί να αμβλύνει την κινητική δυσλειτουργία σε όσους ήδη πάσχουν από τη νόσο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόναλντ Ποστούμα του Τμήματος Νευρολογίας του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ και του Γενικού Νοσοκομείου του Μόντρεαλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το «New Scientist», μελέτησαν 61 ασθενείς με Πάρκινσον, στους οποίους χορήγησαν είτε χάπια καφεΐνης (100 μιλιγκράμ), είτε εικονικά χάπια (πλασέμπο), δύο φορές τη μέρα επί τρεις εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια αύξησαν τη δόση σε 200 μιλιγκράμ δύο φορές ημερησίως για άλλες τρεις εβδομάδες. Η δοσολογία αυτή αντιστοιχεί σε δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ τη μέρα.

Μετά από τις έξι συνολικά εβδομάδες, οι μισοί ασθενείς που είχαν πάρει την καφεΐνη, εμφάνιζαν κατά μέσον όρο μία βελτίωση της τάξης του 5% στα κινητικά συμπτώματα της νόσου σε σχέση με όσους είχαν απλώς, εν αγνοία τους, πάρει τα χάπια- πλασέμπο χωρίς καφεΐνη. Όσοι είχαν πάρει την καφεΐνη, είχαν ειδικότερα μία βελτίωση κατά 3% στην ταχύτητα των κινήσεών τους και στον βαθμό ακαμψίας σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα που είχαν κάνει την εικονική θεραπεία.

Για «μια μέτρα βελτίωση, που ίσως όμως είναι αρκετή για να κάνει καλό στους ασθενείς», έκανε λόγο ο Ποστούμα, ο οποίος πρόσθεσε ότι μία προληπτική κατανάλωση καφέ που θα παρείχε οφέλη της τάξης του 5%, θα καθυστερούσε τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον μόνο κατά έξι μήνες περίπου.

Από την άλλη, η λήψη της καφεΐνης δεν φάνηκε να βελτιώνει την υπνηλία των ασθενών στη διάρκεια της μέρας, ούτε γενικότερα την ποιότητα της ζωής τους, τα συμπτώματα κατάθλιψης ή την ποιότητα του ύπνου τους.

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο στο ίδιο περιοδικό, ο Μάικλ Σβαρτσάιλντ του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, επισημαίνει ότι «η μελέτη έχει ενδιαφέρον, επειδή η καφεΐνη φαίνεται να μπλοκάρει ένα δυσλειτουργικό εγκεφαλικό σήμα στη νόσο Πάρκινσον, ενώ είναι ασφαλής και φθηνή».

Όπως επισημαίνει, «ενώ τα ευρήματα δεν δείχνουν ότι η καφεΐνη θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για το Πάρκινσον, θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη, όταν οι ασθενείς συζητούν με τον νευρολόγο τους τη δυνατότητα κατανάλωσης καφεΐνης».

Οι ερευνητές εξάλλου επισήμαναν ότι η μελέτη τους είχε μικρή χρονική διάρκεια και ότι τα όποια οφέλη της καφεΐνης μπορεί να εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Καρκίνος του δέρματος ανιχνεύτηκε σε άγρια ψάρια



Έχει εμφάνιση σχεδόν όμοια με αυτή στους ανθρώπους.

Καρκίνος του δέρματος και μάλιστα εκτεταμένος, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε πληθυσμούς άγριων ψαριών. Το μελάνωμα, που εντοπίστηκε σε μία γεωγραφική περιοχή κάτω από τη μεγαλύτερη τρύπα του όζοντος στον κόσμο, στα ανοιχτά της Αυστραλίας, έχει εμφάνιση σχεδόν όμοια με αυτή στους ανθρώπους.

Μέχρι σήμερα, μελάνωμα εξαιτίας υπεριώδους ακτινοβολίας είχε παρατηρηθεί μόνο σε επιστημονικά εργαστήρια υπό ελεγχόμενες συνθήκες, με στόχο να μελετηθεί η πρόοδος του καρκίνου του δέρματος στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Νιούκαστλ και του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Σουίτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με το «Science» και το "New Scientist", ανακάλυψαν τον καρκίνο σε πέστροφες των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στα ανατολικά της Αυστραλίας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να διευκρινιστεί η ακριβής αιτία του μελανώματος, αν και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι υπεύθυνη πρέπει να θεωρείται η υπεριώδης ακτινοβολία του Ήλιου, που διαπερνά εύκολα την τρύπα του όζοντος. Άλλες πιθανές αιτίες, όπως η θαλάσσια μόλυνση και η ύπαρξη παθογόνων μικροβίων, έχουν ήδη αποκλειστεί.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πόσον καιρό τα ψάρια πάσχουν από καρκίνο του δέρματος. Όμως είναι σίγουρο ότι η νόσος είναι εξαπλωμένη ανάμεσα στον πληθυσμό τους, ενώ οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι θα βρουν και άλλα ψάρια με δερματικό καρκίνο πέρα από τις πέστροφες των κοραλλιών.

Το όμορφο αυτό είδος των ψαριών (επιστημονικά Plectropomus leopardus) ενδημεί στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και στην Αυστραλία και θεωρείται σημαντικό από αλιευτική άποψη. Οι ερευνητές εντόπισαν ήδη νεκρά ψάρια σε δύο τοποθεσίες του νότιου Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, αλλά ακόμα δεν είναι σε θέση να πουν σε πόσα ακόμα σημεία υπάρχουν πληθυσμοί με την ασθένεια.

Από τα 136 ψάρια που συλλέχθηκαν ως δείγμα, ποσοστό 15% είχαν σκουρόχρωμες αλλοιώσεις στο δέρμα τους, που σε μερικές περιπτώσεις κάλυπταν σχεδόν όλη την επιφάνεια του σώματός τους και είχαν σχεδόν μαύρο χρώμα. Αν και το μελάνωμα ήταν εκτεταμένο, συνήθως παρέμενε επιφανειακό, δηλαδή ο καρκίνος δεν είχε επεκταθεί βαθύτερα από το δέρμα, με συνέπεια, πέρα από το δέρμα τους που νοσούσε, τα ψάρια ήσαν, κατά τα άλλα, υγιή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν ο καρκίνος επεκτείνεται κάτω από το δέρμα, τότε το ψάρι πρέπει να γίνεται πιο άρρωστο, λιγότερο ενεργητικό και να ψαρεύεται πιο εύκολα. Έτσι, εκτιμάται ότι το πραγματικό ποσοστό των ψαριών που πάσχουν από μελάνωμα, είναι μάλλον μεγαλύτερο από αυτό που δείχνει το δείγμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλιοθεραπεία και μαύρισμα



Συμβουλές πριν βγείτε στον ήλιο.

Είναι γεγονός ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χρώμα και δεν μαυρίζει στο ίδιο ποσοστό με άλλους. Δυστυχώς ή ευτυχώς γενετικοί παράγοντες παίζουν αποφασιστικό ρόλο.

Για αυτό μερικοί άνθρωποι, ακόμη κι αν μείνουν για λίγο στον ήλιο, γυρίζουν μαυρισμένοι, ενώ άλλοι, με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, κοκκινίζουν σαν «αστακοί» μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Το κολλαγόνο και η ηλιακή ακτινοβολία

Μια πολύ σημαντική πτυχή για το μαύρισμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάθε φορά που κάνουμε ηλιοθεραπεία είναι το γεγονός ότι βλάπτει το κολλαγόνο στο δέρμα. Προκαλεί την απώλεια ελαστικότητας και οι ίνες στο δέρμα αρχίζουν επίσης να φθείρονται.

Αυτή η ζημιά προκαλείται στο δέρμα, όπου υπάρχει ο συνδετικός ιστός, αλλά η καταστρεπτική επίδραση θα είναι σύντομα εμφανής και στην επιδερμίδα.

Η μόνη θεραπεία είναι να «κρατήσουμε» το κολλαγόνο σε καλή κατάσταση. Μόνο έτσι πρόκειται να βοηθηθεί το δέρμα από τη γήρανση που προκαλείται από τις ακτίνες του ήλιου.

Το εξωτερικό- κερατινιοποιημένο στρώμα της επιδερμίδας

Με την επίδραση του ήλιου εκτός από το μαύρισμα το κεράτινο στρώμα του δέρματος γίνεται σκληρότερο και παχύτερο – αυτό οδηγεί και στην αφυδατωμένη όψη του δέρματος που παρατηρούμε το καλοκαίρι.

Ηλιοθεραπεία

Ο ήλιος και οι παραλίες είναι ο πιο κοινός τρόπος για να αποκτήσουμε ένα ελκυστικό σώμα. Εντούτοις υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα για το υπαίθριο μαύρισμα.

Πρώτον και κύριο, είναι η πιο ανεξέλεγκτη μέθοδος. Ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε αντηλιακό, κανένας δε μπορεί να είναι βέβαιος πως το αντηλιακό είναι αρκετό για να μας προστατέψει από τις ισχυρές ακτίνες του ήλιου

Η διαδικασία μαυρίσματος, σε μια σειρά απλών βημάτων που πραγματοποιούνται στο δέρμα, είναι η εξής:

Η UVA ακτινοβολία από τον ήλιο, ερχόμενη σε επαφή με ένα εξειδικευμένο στοιχείο στο δέρμα αποκαλούμενο μελανοκύτταρο διεγείρει τη δημιουργία και παραγωγή μιας χρωστικής ουσίας που είναι γνωστή ως μελανίνη.

Καθώς η μελανίνη ταξιδεύει στην επιφάνεια του δέρματος, συνδυάζεται με το οξυγόνο και δημιουργεί το καφετί χρώμα που ονομάζουμε μαύρισμα. Η μελανίνη είναι φυσικά παρούσα στο δέρμα και το προστατεύει από τη ζημία που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.

Παράλληλα όμως με το μαύρισμα και αναπόφευκτα, η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου δημιουργεί στο δέρμα ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν την οξείδωση και εκφύλιση των κυττάρων που τελικά καταλήγει στη γήρανση του δέρματος.

Για να αποτρέψουμε όσο μπορούμε τις συνέπειες αυτές, πρέπει να τηρηθούν οι παρακάτω συμβουλές. Επίσης τότε θα απολαύσουμε ένα βαθύ μαύρισμα που θα κρατήσει και μετά τον Αύγουστο!

Αντηλιακό

Αν και η χρησιμοποίηση αντηλιακού είναι απαραίτητη, δεν είναι η πανάκεια για να κρατήσουμε τη νεανική όψη του δέρματος.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα και στους έμμεσους τρόπους ηλιοθεραπείας (solarium) ή κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου ή κατά το περπάτημα εκτιθέμεθα στην ακτινοβολία του ήλιου.

Όταν ο ήλιος «καίει», είναι απαραίτητο να ανανεώνεται το αντηλιακό σας τακτικά, για να αποτρέψει τα ατυχήματα -εγκαύματα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αντηλιακών, αλλά πρέπει επίσης να προσέχετε, εκτός από τη χρήση του ενδεδειγμένου δείκτη προστασίας, το αντηλιακό να μην έχει πολύ δυνατό άρωμα και να είναι υποαλλεργικό.

Μερικές συμβουλές πριν βγείτε στον ήλιο και κατά την ηλιοθεραπεία:

Μην το παρακάνετε. Ξεκινήστε με μικρές περιόδους ηλιοθεραπείας 5 με 10 λεπτά δύο φορές την ημέρα.

Μην εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία στις ώρες αιχμής που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός (12:00 –16:00).

Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό του ενδεδειγμένου δείκτη , ανάλογα με το τύπο του δέρματός σας.

Κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας να φροντίζετε για την συνεχή ενυδάτωσή σας, πίνοντας νερό και χυμούς και τσάι και αποφεύγοντας τα αναψυκτικά που στην ουσία αφυδατώνουν.

Μετά από την ηλιοθεραπεία το καλύτερο είναι ένα δροσερό ντους, που θα απομακρύνει το υπολείμματα από το λάδι ή το αντηλιακό, καθώς και το αλάτι από τη θάλασσα.

Μετά το ντους συνιστάται η χρήση μιας καλής ενυδατικής λοσιόν σε όλες τις περιοχές, για να αποτρέψει την ξηρότητα.

Εάν θεωρείτε ότι το δέρμα σας γίνεται πολύ ξηρό, λεπτό και εύθραυστο μετά από την ηλιοθεραπεία, αναστείλετε μάλλον τη διαδικασία του μαυρίσματος για λίγο και χρησιμοποιήστε καθημερινά μια ενυδατική λοσιόν. Για να αφαιρέσετε τα νεκρά στοιχεία από το δέρμα σας, χρησιμοποιήστε ένα φυσικό προϊόν πίλινγκ.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν φροντιστήρια στην Ξάνθη


Η Μητρόπολη Ξάνθης, με τη συνδρομή καθηγητών και καθηγητριών που απασχολούνται στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, πρόκειται να οργανώσει δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα σε μετεξεταστέους μαθητές των σχολείων του Νομού Ξάνθης.

Τα μαθήματα αυτά θα αρχίσουν στις 7 Αυγούστου, θα διαρκέσουν μέχρι και τη λήξη των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιούνται σε ιδιόκτητο χώρο της μητρόπολης πού βρίσκεται στην πλατεία της πόλης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας



Καθοριστικός ο ρόλος της οικογένειας για την πρόληψη του προβλήματος.

Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι καθοριστικός.

Η πρόληψη της παχυσαρκίας έχει κοινή προσέγγιση για μικρούς και μεγάλους. Συστήνεται ενθάρρυνση για φυσική δραστηριότητα και μείωση χρόνου καθιστικών δραστηριοτήτων, τακτικό ζύγισμα, ενώ διατροφικά προτείνεται η κατανάλωση τροφών μειωμένης ενεργειακής πυκνότητας (ολικής άλεσης σιτηρά, φρούτα και λαχανικά) και η μείωση της κατανάλωσης τροφών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας (τροφές που περιέχουν λιπαρά, γλυκές τροφές, γλυκά ροφήματα, fast food).

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενός παιδιού, θα πρέπει να ασχοληθούμε με τους παράγοντες που βρίσκονται «πίσω» από το πρόβλημα του βάρους. Η επιβολή μιας υγιεινής διατροφής δεν θα έχει αποτελέσματα, αντιθέτως, η αναζήτηση λύσεων σε προβληματικές διατροφικές συνήθειες θα επιφέρει βελτίωση.

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο νωρίς, κατά προτίμηση «πριν ακόμα ξεκινήσει». Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας. Η θεραπεία της παχυσαρκίας ενός παιδιού δεν είναι πάντα εύκολη, διότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Ο βασικότερος είναι ότι το επιπλέον βάρος του παιδιού είναι αποτέλεσμα της διαφοράς ανάμεσα στην πρόσληψη θερμίδων και στην κατανάλωσή τους (ισοζύγιο ενέργειας). Άμεση επιρροή ασκεί το κοντινό περιβάλλον του παιδιού, δηλαδή η οικογένεια του και οι γαστρονομικές της συνήθειες, το σχολείο, το κυλικείο και οι συμμαθητές/φίλοι.

Ο ρόλος της οικογένειας στη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών, είναι καθοριστικός και τα παιδιά επηρεάζονται από διάφορες πρακτικές όπως:

-προσπάθεια εξοικείωσης του παιδιού με νέα τρόφιμα,
-οικογενειακά γεύματα,
-διαθεσιμότητα υγιεινών τροφών (μαγειρεμένο φαγητό, φρούτα, λαχανικά) και
-μίμηση από το παιδί των ατόμων που λειτουργούν ως πρότυπα γι' αυτό (γονείς, δάσκαλοι, συμμαθητές, φίλοι).

Συχνά, οι γονείς χρησιμοποιούν λανθασμένες πρακτικές, όπως αυστηρός περιορισμός, συχνή επιβράβευση με άλλο τρόφιμο, υπερβολική πίεση για κατανάλωση, που μάλλον οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα όπως είναι τα εξής:

-Η διάκριση των τροφίμων σε καλά και κακά.
-Η μείωση κατανάλωσης τροφίμων για τα οποία ασκήθηκε πίεση.
-Η υπερκατανάλωση τροφίμων που οι γονείς χρησιμοποιούν ως δώρα (συνήθως γλυκά).
-Η ανάπτυξη μη υγιούς σχέση με το φαγητό.

Η αναζήτηση λύσεων για βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς, για ένταξη φυσικής δραστηριότητας, για ενθάρρυνση στη μείωση καθιστικών δραστηριοτήτων και για την εξασφάλιση ενός ασφαλές ψυχολογικά περιβάλλον, θα επιφέρουν βελτίωση στο βάρος του παιδιού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γονίδιο σταματά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων



Τι δείχνει καινούργια έρευνα.

Μία νέα κατεύθυνση στην αντικαρκινική θεραπεία μπορεί να δώσει η ανακάλυψη μίας μεταλλαγμένης μορφής ενός γονιδίου, το οποίο, όταν εκφράζεται στα καρκινικά κύτταρα, σταματά μόνιμα τον πολλαπλασιασμό τους. Μπορεί, έτσι, να οδηγήσει σε «εκ των έσω» θάνατο των καρκινικών κυττάρων χωρίς τη βοήθεια οποιασδήποτε εξωτερικής χημειοθεραπείας.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου Case Western Reserve, με επικεφαλής τον καθηγητή φαρμακολογίας δρα Zhang, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ερευνών για τον καρκίνο «Cancer Research», ευελπιστούν ότι η εν λόγω παραλλαγή του γονιδίου Chk1, όταν καταστεί εφικτό να ενεργοποιηθεί τεχνητά μέσα στα καρκινικά κύτταρα, θα οδηγεί στην καταστροφή τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη ανοίγει δυνητικά νέους δρόμους για τη μείωση της τοξικότητας της αντικαρκινικής θεραπείας, σε σύγκριση με τις παρενέργειες που, ως γνωστόν, έχουν η χημειοθεραπεία και η θεραπεία με ακτινοβολίες.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, προς το παρόν, πάντως, ή έρευνα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου γονιδίου και της πρωτεΐνης που αυτό παράγει (Checkpoint Kinase 1), έχει δοκιμαστεί μόνο σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο, όπου διαπιστώθηκε ότι σταμάτησε μόνη της η ανάπτυξή τους, χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη κάποιου χημειοθεραπευτικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν τώρα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιήσουν τεχνητά το γονίδιο Chk1 μέσα στα καρκινικά κύτταρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι φόροι που θα πληρώσουμε


Τους φόρους που θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου παρουσίασε η πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.

Δείτε το βίντεο



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στη φορολογία



Τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα παρουσίασε η πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.

Δείτε τα βίντεο.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα λευκά δόντια σας κάνουν πιο ελκυστικούς



Σημάδι υγείας!

Τα άσπρα και σωστά κατανεμημένα δόντια κάνουν τους ανθρώπους να δείχνουν πιο ελκυστικοί. Νέα έρευνα των πανεπιστημίων Leeds και Central Lancashire απέδειξε και το γιατί.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί τα δόντια στους ανθρώπους είναι όπως η ουρά του παγωνιού, δηλαδή ένα σημάδι υγείας και «γενετικής ποιότητας» που βοηθά στην επιλογή συντρόφου.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές πήραν φωτογραφίες διαφόρων μοντέλων και τις επεξεργάστηκαν ψηφιακά, αλλάζοντας το χρώμα των δοντιών και το σχήμα της οδοντοστοιχίας.

Χρησιμοποίησαν τρεις αποχρώσεις… μια κιτρινωπή, ένα υγιές λευκό και ένα αστραφτερό λευκό, σαν να έχετε βγει μόλις από θεραπεία λεύκανσης στον οδοντίατρο.

Στη συνέχεια έδειξαν τις φωτογραφίες σε 150 νεαρούς άντρες και γυναίκες και τους ζήτησαν να πουν πόσο ελκυστικά έβρισκαν τα μοντέλα στις φωτογραφίες.

Όπως ήταν φυσικό τα κίτρινα δόντια δεν είχαν… καθόλου τύχη, ενώ το ίδιο συνέβη και με όσες φωτογραφίες απεικόνιζαν μοντέλα με κενά ανάμεσα στα δόντια τους.

Ο ψυχολόγος – ερευνητής Colin Hendrie από το πανεπιστήμιο του Leeds ανέφερε: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν κοιτάει ένας άντρας μια γυναίκα και όταν την κοιτάει μια άλλη γυναίκα. Οι άντρες σκέφτονται το πόσο ελκυστική μπορεί να είναι, ενώ οι γυναίκες τη βλέπουν ανταγωνιστικά». Ο ίδιος πιστεύει ότι τα δόντια των γυναικών βοηθούν στον καθορισμό της ηλικίας της και μπορούν να δείξουν πόσο απέχει από την εμμηνόπαυση.

«Μπορούν ακόμη να περιέχουν «στοιχεία» από παιδικές ασθένειες, να δίνουν στοιχεία για τη διατροφή της και μερικές γενετικές ανωμαλίες» πρόσθεσε.

Η επιθυμία να δείχνουν ωραία τα δόντια τους –και κατά συνέπεια η ικανότητά τους να αποκτήσουν παιδιά- θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες επιλέγουν να φοράνε lipstick, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Παρόλ’ αυτά αν έχετε κίτρινα δόντια, μη σπεύσετε να σπαταλήσετε μια περιουσία στη λεύκανση, καθώς τα υπερβολικά αστραφτερά χαμόγελα δεν αξιολογήθηκαν ως περισσότερο ελκυστικά από τα φυσικά, λευκά δόντια!


Διαβάστε περισσότερα...

Καφεΐνη κατά του Πάρκινσον



Ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση στο τρέμουλο.

Μια έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 60 ασθενείς έδειξε ότι εκείνοι που ελάμβαναν συμπληρώματα με καφεΐνη παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ που συνεχίζουν τα πειράματα υποστηρίζουν ότι μερικές κούπες καφέ την ημέρα μπορούν να ανακουφίσουν το τρέμουλο, που οφείλεται στην ασθένεια.

«Πρόκειται για μικρή βελτίωση, αλλά είναι ικανή για να βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό η ζωή των ασθενών» είπε ο καθηγητής Ronald Postuma.

Ο καθηγητής Michael Schwarzschild του γενικού νοσοκομείου της Μασαχουσέτης που αξιολόγησε τη δημοσιευμένη μελέτη δήλωσε: «Η έρευνα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς φαίνεται πως η καφεΐνη μπλοκάρει ένα σήμα στον εγκέφαλο που σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον και είναι τόσο ασφαλής και φτηνή επιλογή. Παρότι όμως τα αποτελέσματα δε δείχνουν ότι η καφεΐνη πρέπει να χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τη νόσο, οι ασθενείς μπορούν να συζητήσουν τη χρήση της με το νευρολόγο τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Το στήθος κατά την εγκυμοσύνη



Τι συνιστούν οι γυναικολόγοι.

Δύο πολλοί σημαντικοί παράγοντες για να διατηρηθεί το στήθος σας σφριγηλό κατά, αλλά και μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι η σωστή ενυδάτωση και υποστήριξή του. Η ελαστικότητα του δέρματος του στήθους, όπως λένε οι γυναικολόγοι, παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διατήρηση της σφριγηλότητάς του.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα καταπονείται τόσο από τη διάτασή του, λόγω αύξησης του μεγέθους του στήθους, όσο και από το βάρος που αυτό αποκτά.

Το στήθος θα πρέπει να υποστηρίζεται με τον κατάλληλο στηθόδεσμο αλλά και να ενυδατώνεται με ειδικές κρέμες καθώς οι ανάγκες ενυδάτωσης του δέρματος αυξάνονται. Επίσης, συστήνεται η αποφυγή απόκτησης πολλών κιλών κατά την εγκυμοσύνη.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...