Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πότε γίνεται εθισμός το πόκερ στο Ιντερνετ




Πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει εάν είναι εθισμένος ένας άνθρωπος που παίζει επίμονα πόκερ ή άλλο παιχνίδι στο Διαδίκτυο;

Ο εθισμός στον τζόγο εκδηλώνεται όταν η ποιότητα της ζωής ενός ανθρώπου υποβαθμίζεται από τη συνεχή ενασχόλησή του με αυτόν, απαντά ο δρ Τίμοθι Φονγκ, διευθυντής στο Πρόγραμμα Μελέτης Τζόγου και αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν είναι εθισμένος όποιος παίκτης εξακολουθεί να έχει πλήρη και παραγωγική ζωή.Δηλαδή, δεν είναι εθισμένος όποιος παίκτηςδιεκπεραιώνει τις καθημερινές υποχρεώσεις του, δεν αποξενώνεται από τους φίλουςκαι τον κοινωνικό περίγυρο, ασχολείται με πολλαπλές και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις παραμέτρους της οικογενειακής ζωής, όπως έκανε πριν αρχίσει να παίζει.

Εάν όμως υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό τζόγου ή κατάχρησης ουσιών, η ψυχαγωγική δραστηριότητα θα μπορούσε να μετατραπεί κάποια στιγμή σε εθισμό, προειδοποιεί ο δρ Φονγκ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο παίκτης πρέπει να έχει τον νου του – και οι οικείοι του το ίδιο.

Εάν πάντως η ενασχόληση με τον τζόγο προκαλεί ανασφάλεια στους συγγενείς του παίκτη, μια καλή λύση θα ήταν να συμβουλευθούν έναν ψυχίατρο, ώστε να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα που θα αποτρέψουν την εκδήλωση του εθισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να διαχειριστείτε εποικοδομητικά τον θυμό σας


Θυµώνετε µε το παραµικρό;Περνάτε τα όριά σας, εκρήγνυστε και µετά βυθίζεστε στις ενοχές, γιατί δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας;

Ο θυµός είναι ένα πανανθρώπινο συναίσθηµα, το οποίο απαντά σε ερεθίσµατα που απειλούν το αίσθηµα «δικαίου» µέσα µας, καθώς και την αυτοαξία µας.

Το να νιώθεις π.χ. προσβεβλημένος, υποτιμημένος, καταπατημένος ως προς τα δικαιώµατά σου, µπορεί εύκολα να σε εκνευρίσει στιγµιαία, ακόµη και να σε οδηγήσει σε µία έκρηξη οργής και επιθετικότητας. Η ταχύπνοια, η ταχυκαρδία, η αύξηση της πίεσης του αίµατος, της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης είναι συνοδευτικές στον θυµό και επιβαρυντικές για τον οργανισµό.

Όταν ο θυµός στρέφεται προς τον άλλον, µπορεί να εκφραστεί µε λεκτική, µη λεκτική ή σωµατική επιθετικότητα, ενώ όταν στρέφεται ενάντια στον εαυτό µας, τότε συνδέεται µε καταχρήσεις, αυτοτραυµατισµούς, ενοχές, ακόµη και κατάθλιψη.

Η χρόνια συσσώρευση του θυµού οδηγεί σε µία κατάσταση χρόνιας και ήπιας «επιθετικής ετοιµότητας», η οποία καθιστά τον άνθρωπο παθητικο-επιθετικό και «ανειλικρινή» ώς προς τις συναισθηµατικές του ανάγκες.

Πως μπορείτε να διαχειριστείτε τον θυµό σας εποικοδομητικά;
Αν είναι κανείς άτοµο µε χαµηλές ανοχές, η βασική του παγίδα είναι η ετοιµότητά του σε καταστάσεις που το  απειλούν (π.χ. σε ανθρώπους που το αγνοούν), η οποία µεταµορφώνει αυτόµατα τον θυµό σε µοναδική συναισθηµατική του έκφραση.

Όµως, όσο πιο πολύ θυµώνει κανείς, τόσο λιγότερο αντικειμενικός γίνεται, µε αποτέλεσµα να πνίγεται σε χρόνια αισθήµατα αδικίας και αδυναµίας.
Ο βασικός διαχωρισµός που πρέπει να κάνετε, είναι ανάµεσα στο ερέθισµα που σας προκαλεί τον θυµό και στις ψυχοσυναισθηµατικές σας αντιδράσεις σε αυτό. Συνήθως, υπάρχει µία λογική αναντιστοιχία.

Η καθηµερινή αυτοπαρατήρηση αναφορικά µε τη συχνότητα του θυµού σε µία τυπική µέρα, η καταγραφή των καταστάσεων που τον πυροδοτούν και οι επιπτώσεις του, θα σας φέρουν σε επαφή µε τον τρόπο µε τον οποίο λειτουργείτε και θα σας δώσουν αρχικά µια νοητική αίσθηση αυτοελέγχου.

Σε γενικές γραµµές, είναι υγιέστερο ψυχολογικά να εκφράζει κανείς τα συναισθήµατά του από το να τα καταπιέζει, αρκεί η έκφραση αυτή να µην είναι χωρίς οριοθέτηση. Σε κάθε περίπτωση, αν δυσκολεύεστε να δώσετε λύση σε έναν θυµό που νιώθετε να σας πνίγει, προτείνεται µία σειρά συνεδριών ψυχοθεραπείας σε συνεργασία µε ψυχολόγο.

Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για σωστές και υγιεινές μερίδες φαγητού


Όσοι θέλουν να τρώνε υγιεινά αλλά και να χάσουν βάρος, πρέπει να προσέχουν τις μερίδες των φαγητών που καταναλώνουν.

Ακόμα και τα πιο θρεπτικά φαγητά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες δίνουν θερμίδες παραπάνω από το κανονικό με αποτέλεσμα να παχαίνουμε. Για να μάθουμε να αναγνωρίζουμε πώς μοιάζει η σωστή μερίδα για το κάθε φαγητό χρειάζεται πρακτική. Στις ετικέτες των προϊόντων όπως το αλεύρι, το ρύζι, τα δημητριακά, αναγράφονται απλοί όροι όπως φλιτζάνια, κουταλιές και κουταλάκια, για να καταλαβαίνουμε τη μερίδα. Για προϊόντα που πωλούνται ολόκληρα όπως κέικ, πίτσες, πίτες, οι μερίδες αναγράφονται σε κλάσματα, για παράδειγμα 1/4, 1/2. Για προϊόντα που πωλούνται σε τεμάχια, όπως αβγά, ψωμί, κομμένα κρεατικά, οι μερίδες αναγράφονται σε μονάδες, για παράδειγμα 1 αβγό κλπ.Για προϊόντα όπως τα μπισκότα οι μερίδες αναγράφονται: 1 μερίδα=6 μπισκότα.

Οι παρακάτω συμβουλές θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε τις σωστές ποσότητες και μερίδες:

• Για να μάθουμε ποιες είναι οι σωστές μερίδες καλό είναι να κάνουμε πρακτική στο σπίτι. Δηλαδή να μετράμε τις τροφές μας στις ειδικές ζυγαριές ή σε μεζούρες και να τις συγκρίνουμε με αντικείμενα της κουζίνας μας για να δούμε με τι μοιάζουν σε μέγεθος ή και να τις βάζουμε πάνω σε πιάτα ή ποτήρια και να απομνημονεύουμε την ποσότητα που καταλαμβάνουν.

• Όταν τρώμε σε εστιατόρια που σερβίρουν μεγάλες μερίδες, μπορούμε να παραγγείλουμε ορεκτικά πιάτα ή να μοιραστούμε το γεύμα μας με την παρέα μας. Ακόμα μπορούμε να φάμε τη μισή μερίδα και την υπόλοιπη να ζητήσουμε να μας την τυλίξουν και να την πάρουμε στο σπίτι.

• Όλα τα ντρέσινγκς, ειδικά στις σαλάτες μπορούμε να ζητάμε να μας τα σερβίρουν ξεχωριστά και όχι πάνω στο φαγητό, έτσι ώστε να περιοριστούμε μόνο σε μια κουταλιά που είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα.

• Στο σπίτι μας, αντί να σερβίρουμε το γεύμα μας σε μπολ ή σε πιατέλες, καλό είναι να χρησιμοποιούμε πιάτα, ώστε να μην μπαίνουμε στον πειρασμό να ξαναγεμίζουμε τα πιάτα μας από τα μπολ και τις πιατέλες, που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

• Όταν διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων, όπου αναγράφονται οι μερίδες, μπορούμε να πάρουμε χρήσιμες πληροφορίες για να οργανώσουμε έτσι σωστά τις ποσότητες που τρώμε. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όταν τσιμπολογάμε ανάμεσα στα γεύματα παίρνουμε θερμίδες και έτσι μπορεί να παχύνουμε χωρίς να το καταλάβουμε.

Πολλοί ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιούμε σκεύη - μεζούρες, ώστε ανά πάσα ώρα να γνωρίζουμε ακριβώς την ποσότητα που λαμβάνουμε.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα διαλείμματα από την καθιστική εργασία προστατεύουν την καρδιά




Τα διαλείμματα από την καθιστική εργασία ωφελούν τη μέση και την υγεία της καρδιάς, αναφέρει νέα έρευνα. Ακόμα και ενός λεπτού διαλείμματα, για να σηκωθεί κάποιος, να κινηθεί ή να ανεβεί σκάλες ωφελούν, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘European Heart Journal’ ενισχύει ενδείξεις ότι το να κάθεται κάποιος για μεγάλες περιόδους είναι βλαπτικό.

Ειδικοί παρατήρησαν ότι όσοι κάθονταν για μακρές περιόδους χωρίς να σηκώνονται είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Genevieve Healy, από το Πανεπιστήμιο Queensland, στην Αυστραλία, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως ακόμα και μικρές αλλαγές, όπως το να σηκωθεί κάποιος για ένα λεπτό, μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο για την καρδιά. Συνιστά να σηκώνεται κάποιος, να κινείται περισσότερο και πιο συχνά.

Η Dr Healy ανέλυσε στοιχεία 4.757 ανθρώπων, 20 ετών και άνω που έλαβαν μέρος σε έρευνα για την υγεία και τη διατροφή, από το 2003 έως το 2006.

Οι συμμετέχοντες φόρεσαν μικρή συσκευή που παρακολουθούσε το περπάτημα ή το τρέξιμο, ενώ ελήφθησαν μετρήσεις της περιμέτρου της μέσης, της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των λιπιδίων.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διαφορές στον τρόπο ζωής και δημογραφικά στοιχεία.

Η Amy Thompson, του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, δήλωσε ότι αν η καθημερινότητα κάποιου απαιτεί να κάθεται για πολλές ώρες είναι σημαντικό να κάνει τακτικά διαλείμματα και να σηκώνεται από τη θέση του. Μπορεί για παράδειγμα να περπατήσει στο γραφείο κάποιου συναδέλφου αντί να στείλει e-mail και να προτιμήσει τις σκάλες από το ασανσέρ. Πρόσθεσε, ότι η τακτική άσκηση είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας της καρδιάς.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πολύωρη έκθεση σε οθόνες βλάπτει την καρδιά


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, οι ώρες που περνά κάποιος μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση μπορεί ενδεχομένως να βλάψουν την καρδιά του.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ενήλικες που ξοδεύουν περισσότερες από 2 ώρες κατά μέσον όρο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης- που δε συνδέονται με την εργασία τους ή τη μελέτη για το σχολείο, αντιμετωπίζουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, ή άλλων καρδιαγγειακών συμβάντων σε σύγκριση με όσους παραμένουν μπροστά στην οθόνη λιγότερο από 2 ώρες καθημερινά.

Η Suzanne Steinbaum, του νοσοκομείου «Lenox Hill» στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι για να μη βλάψει κάποιος τον εαυτό του θα πρέπει να σηκώνεται και να περπατά.

Ερευνητές του University College London και του Πανεπιστημίου Queensland στην Αυστραλία παρακολούθησαν περισσότερους από 4.500 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 34 ετών και παρακολουθήθηκαν για 4,3 χρόνια κατά μέσον όρο.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσο χρόνο περνούν καθισμένοι στην τηλεόραση ή στην οθόνη του υπολογιστή και για την άσκηση στη δουλειά και εκτός γραφείου, περιλαμβανομένων των οικιακών εργασιών, του περπατήματος και της άσκησης στον ελεύθερο χρόνο όπως ποδήλατο, αεροβική, χορό και ποδόσφαιρο. Στη συνέχεια συνέδεσαν τα στοιχεία της έρευνας με στοιχεία για εισαγωγή στο νοσοκομείο και θνησιμότητα από το 1981 έως το 2007.

Σε σύγκριση με όσους περνούσαν λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη μιας τηλεόρασης, όσοι περνούσαν 4 ώρες παρακολουθώντας τηλεόραση ή ασχολούμενοι με τον υπολογιστή, είχαν 48% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αιτία. Όσοι περνούσαν περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη είχαν 125% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την υπέρταση, τον διαβήτη, την οικογενειακή κατάσταση, το κάπνισμα και την τακτική άσκηση.

Ο Εμμανουήλ Σταματάκης, του University College, δήλωσε ότι η τηλεόραση βλάπτει την καρδιά και γενικά την υγεία ενώ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι μπορεί να μην μειώνονται από την άσκηση.

Τέσσερις παράγοντες, συγκεκριμένα, φάνηκε να εξηγούν περίπου το ένα τέταρτο της σχέσης μεταξύ του χρόνου παρακολούθησης και του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόκειται για τον Δ.Μ.Σ.(Δείκτης Μάζας Σώματος), την ολική χοληστερόλη, τη χοληστερόλη HDL και την πρωτεΐνη CRP, που αποτελεί δείκτη χαμηλού βαθμού φλεγμονής. Μόνο η CRP εξηγεί το 18% της σχέσης.

Τα επίπεδα της CRP ήταν περίπου 300% υψηλότερα σε ανθρώπους που ανέφεραν ότι περνούσαν τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση σε σχέση με όσους παρακολουθούσαν λιγότερο από 2 ώρες, υποδεικνύοντας ότι η καθιστική ζωή μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει σε ένα είδος χρόνιας, μικρού βαθμού, φλεγμονής.

Η έρευνα επίσης σημειώνει ότι τα επίπεδα ενός σημαντικού ενζύμου που διασπά τα λιπίδια φαίνεται να μειώνονται κατά 80% έως 90% το χρόνο που κάθεται κάποιος, ακόμα ένας μηχανισμός που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στον καρδιακό κίνδυνο.

Η Steinbaum δήλωσε πως η καθιστική ζωή έχει, όπως και η παχυσαρκία, την ιδιότητα να αυξάνει την CRP.
Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology».
Διαβάστε περισσότερα...

Χρήσιμες συμβουλές προστασίας από τους λαμπτήρες


Με την κατάργηση των λαμπτήρων πυράκτωσης όλο και περισσότεροι λαμπτήρες που περιέχουν μικρές ποσότητες υδραργύρου (λαμπτήρες οικονομίας ή εξοικονόμησης ενέργειας) χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών και να περιορισθούν οι πιθανότητες ο υδράργυρος να εισέλθει στο οικοσύστημα, δίνει στους καταναλωτές μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με:

Α) Χρήση, συλλογή και εναπόθεση λαμπτήρων

* Είναι πολύ σημαντικό οι λαμπτήρες να μεταχειρίζονται πολύ προσεκτικά, καθώς τυχόν σπάσιμό τους απελευθερώνει στο περιβάλλον υδράργυρο.
* Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος οι λαμπτήρες αυτοί δεν πρέπει να απορρίπτονται μαζί με τα άλλα οικιακά απόβλητα, αλλά θα πρέπει να εναποτίθενται σε ειδικά σημεία συλλογής λαμπτήρων επειδή χρειάζονται ειδική διαδικασία ανακύκλωσης.
* Κατά το βίδωμα ή το ξεβίδωμα των λαμπτήρων πρέπει να τους κρατάμε από την πλαστική βάση τους και όχι από το γυάλινο κάλυμμα. Τοποθετούμε τον καμένο λαμπτήρα στο κουτί του καινούργιου με ασφάλεια και τέλος στον κάδο συλλογής λαμπτήρων.
* Οι λαμπτήρες που ανακυκλώνονται έχουν στη συσκευασία τους το σήμα του διαγραμμένου κάδου.

Στη χώρα μας έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύο εθνικής εμβέλειας συλλογικά συστήματα («ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε» http://www.electrocycle.gr, «ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε», www.fotokiklosi.gr ) με σκοπό τη συλλογή, επεξεργασία και ανακύκλωση των λαμπτήρων σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες. Στις ιστοσελίδες των συστημάτων αυτών μπορεί ο καταναλωτής να βρει πληροφορίες για τα σημεία συλλογής λαμπτήρων σε όλη την Ελλάδα.

Β) Οδηγίες σε περίπτωση που σπάσει κάποιος λαμπτήρας

Είναι σημαντικό να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:

1. Οδηγίες για τον εξαερισμό του χώρου

* Απομακρύνουμε από το χώρο τα άλλα άτομα (κυρίως παιδιά, ηλικιωμένους, ζώα κ.λ.π.), προσέχοντας να μην πατήσουν στην περιοχή που έσπασε ο λαμπτήρας.
* Ανοίγουμε τα παράθυρα για να αεριστεί καλά ο χώρος, για 15 λεπτά ή παραπάνω.
* Κλείνουμε την κεντρική θέρμανση αν λειτουργεί με κυκλοφορία αέρα (air condition).

2. Οδηγίες για τον καθαρισμό του χώρου

* Κατά τη συλλογή των θραυσμάτων φοράμε γάντια πλαστικά κατά προτίμηση.
* Μαζεύουμε από τις σκληρές επιφάνειες προσεκτικά με χοντρό χαρτί ή χαρτόνι τα θραύσματα και τα κλείνουμε σε αεροστεγή πλαστική συσκευασία..
* Χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητη ταινία και όχι με άλλο μέσο για τη συλλογή των μικροθραυσμάτων ή και της σκόνης.
* Σκουπίζουμε την περιοχή με υγρό απορροφητικό χαρτί ή με υγρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως.
* Δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα, γιατί οι ατμοί του υδραργύρου που περιέχουν οι λαμπτήρες θα απλωθούν σε ολόκληρο το χώρο. Αν όμως είναι απαραίτητη η χρήσης της ηλεκτρικής σκούπας (π.χ. για την περίπτωση καθαρισμού χαλιών), θα πρέπει να εκκενωθεί ο χώρος και να αερισθεί για 15 λεπτά και περισσότερο.
* Αν τα θραύσματα του λαμπτήρα έρθουν σε επαφή με χαλιά, τα συλλέγουμε προσεκτικά φορώντας γάντια και ακολουθούμε τις υπόλοιπες διαδικασίες καθαρισμού που περιγράφονται παραπάνω.
* Αν τα θραύσματα του λαμπτήρα έρθουν απευθείας σε επαφή με ρούχα τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα (λευκά είδη), αυτά δεν θα πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν.

3. Οδηγίες εναπόθεσης

* Εναποθέτουμε την αεροστεγή πλαστική συσκευασία που περιέχουν τα θραύσματα λαμπτήρα στα ειδικά σημεία συλλογής λαμπτήρων.
* Απομακρύνουμε αμέσως τα υλικά καθαρισμού (χαρτόνι, γάντια, σακούλα της ηλεκτρικής .σκούπας κ.λ.π.) από το χώρο και τα εναποθέτουμε σε κάδους απορριμμάτων
* Πλένουμε καλά τα χέρια μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανακύκλωση, οι καταναλωτές μπορεί να απευθύνονται στις προαναφερόμενες ιστοσελίδες των εγκεκριμένων συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, δηλαδή της «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε» και της «ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗΣ Α.Ε.».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ΑΤΜ εξίσου μολυσμένα με τις… δημόσιες τουαλέτες!




Όταν πληκτρολογούμε το PIN σε ένα ΑΤΜ τράπεζας, τα χέρια μας αγγίζουν τον ίδιο αριθμό – και το ίδιο είδος – βακτηρίων που υπάρχουν στις δημόσιες τουαλέτες!

Αυτό είναι το απρόσμενο εύρημα μιας νέας έρευνας στην Αγγλία, που έδειξε ότι δείγματα από τα πληκτρολόγια των ΑΤΜ και από τις δημόσιες τουαλέτες περιέχουν τους ίδιους, πολυάριθμους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η έρευνα έγινε με λήψη δειγμάτων από τα πληκτρολόγια κεντρικών ΑΤΜ της Αγγλίας, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της και χρησιμοποιούνται καθημερινά από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα από τα καθίσματα στις παρακείμενες δημόσιες τουαλέτες.

Όλα τα δείγματα αφέθηκαν για ένα βράδυ σε εργαστηριακά δισκάκια να αναπτυχθούν και το επόμενο πρωί αναλύθηκαν. Τόσο στα ΑΤΜ, όσο και στα καθίσματα από τις δημόσιες τουαλέτες εντοπίστηκαν ψευδομονάδα και διάφοροι βάκιλοι, που είναι γνωστό ότι προκαλούν διάφορα επίμονα δεινά, όπως η διάρροια.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Χέιστινγκς, μικροβιολόγος στην εταιρεία αντιμικροβιακών προϊόντων BioCote, εξέφρασε την έκπληξή του για τα ευρήματα. «Δεν το περιμέναμε να είναι τόσο μολυσμένα τα ΑΤΜ», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο. «Ούτε βεβαίως να είναι εξίσου μολυσμένα με τις δημόσιες τουαλέτες».

Η BioCote πραγματοποίησε τις αναλύσεις έπειτα από δημοσκόπηση με 3.000 εθελοντές, οι οποίοι ανέφεραν ποιους θεωρούν ως τους πιο μολυσμένους δημόσιους χώρους.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν πως θεωρούν ως πιο μολυσμένο δημόσιο χώρο τις δημόσιες τουαλέτες. Ακολουθούν τα δημόσια τηλέφωνα, τα οποία χαρακτήρισαν εξαιρετικά μολυσμένα περισσότεροι από ένας στους δύο εθελοντές – με το 48% να λένε ότι αποφεύγουν να τα χρησιμοποιούν, διότι φοβούνται μην κολλήσουν κανένα μικρόβιο.

Τα πληκτρολόγια των ΑΤΜ βρίσκονται μόλις στην δέκατη θέση της κατάταξης, συγκεντρώνοντας το 42% των απαντήσεων για το αν θεωρούνται «πολύ μολυσμένα» ή «σχετικά μολυσμένα» – κοντολογίς, θεωρούνται από το κοινό πιο καθαρά και από τα καθίσματα των τραίνων ή των λεωφορείων. Η αλήθεια, όμως, φαίνεται πως είναι διαφορετική.

«Οτιδήποτε αγγίζουν πολλά χέρια μπορεί να μολυνθεί με ιούς και βακτήρια», είπε ο δρ Χέιστινγκς. «Είναι όμως εκπληκτικό να θεωρούνται βρώμικα τα δημόσια τηλέφωνα, και όχι τα πληκτρολόγια των ΑΤΜ, τα οποία καθημερινά αγγίζουν αναρίθμητοι άνθρωποι».

Τι πρέπει να κάνουμε; Το προφανές: συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών μέσα στη μέρα – και όχι τα χέρια μας άπλυτα στο στόμα, στα μάτια ή στη μύτη μας…



Διαβάστε περισσότερα...

Αιματολογικό τεστ για τη διάγνωση του συνδρόμου Down


Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων παρουσίασε ένα νέο τεστ γενετικής ανάλυσης (DNA), που χρησιμοποιεί δείγμα αίματος της εγκύου γυναίκας για να διαγνώσει τυχόν σύνδρομο Down στο έμβρυο. Η νέα τεχνική υπόσχεται να καταργήσει τις σημερινές επεμβατικές μεθόδους, όπως η αμνιοκέντηση, που αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολή.

Πιο αναλυτικά, η νέα μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα διεθνώς, έδειξε ότι η νέα μη επεμβατική τεχνική μπορεί να μειώσει δραστικά (μέχρι 98%) τον αριθμό των απολύτως αναγκαίων αμνιοκεντήσεων. Στην αμνιοκέντηση, ο γιατρός λαμβάνει μέσω ειδικής βελόνας δείγματα κυττάρων του πλακούντα ή του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το έμβρυο.

Τα μωρά με σύνδρομο Down έχουν ένα πρόσθετο αντίγραφο του χρωμοσώματος 21, πράγμα που τους δημιουργεί σωματικά και νοητικά προβλήματα. Καθώς το DNA του εμβρύου μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα από το μωρό προς την μητέρα, το νέο αιματολογικό-γενετικό τεστ είναι δυνατό να ανιχνεύσει την ύπαρξη τυχόν πρόσθετου χρωμοσώματος 21. Η νέα μέθοδος μπορεί να αποτελέσει τη βασική διαγνωστική μέθοδο για το σύνδρομο Down στο μέλλον.

Ωστόσο, το νέο τεστ είναι ακόμα πολύ ακριβό και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και τελειοποίηση, πριν αποτελέσει κλινική πρακτική ρουτίνας, κάτι που μπορεί να συμβεί σε μια δεκαετία.
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακό τεστ ανιχνεύει κληρονομικές ασθένειες


Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν πως ένα νέο τεστ για τις γενετικές μεταλλάξεις στους υποψήφιους γονείς μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί η σύλληψη εμβρύων με θανατηφόρες κληρονομικές ασθένειες.

Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερες από 500 υποβόσκουσες γενετικές ασθένειες προτού γεννηθεί το παιδί.

Στην πορεία εξέλιξης της νέας ανιχνευτικής μεθόδου οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μπορεί κατά μέσο όρο να έχουν δύο με τρείς μη εκδηλωμένες γενετικές μεταλλαγές οι οποίες σε περίπτωση κακής τύχης μπορούν να μεταφέρουν στο παιδί κάποια από τις ασθένειες.

Οι ασθένειες αυτές είναι υποβόσκουσες και κληρονομικές, πράγμα το οποίο σημαίνει οτι θα πρέπει να είναι φορείς και οι δύο γονείς.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε έχουν μία πιθανότητα στις τέσσερις να αποκτήσουν παιδί που έχει προσβληθεί, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση των ερευνητών σε επιστημονικό έντυπο.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ



Παρατείνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ο.Α.Ε.Δ. η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή επιπλέον καταρτιζόμενων στα τμήματα Τηλεκατάρτισης (Διοικητικών & Οικονομικών Στελεχών και Υπαλλήλων Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου) της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αθήνας για το σχολικό έτος 2010-2011.


Από την Πέμπτη 13/01/2011 έως και την Τετάρτη 19/01/2011 και από τις 9.00 έως τις 13.00, η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αθήνας του Ο.Α.Ε.Δ. θα δέχεται αιτήσεις ενδιαφερομένων για 10 θέσεις στο τμήμα Τηλεκατάρτισης (Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση) για το σχολικό έτος 2010-2011.


Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα και αδυναμία μετακίνησης.



Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...