Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Τα διαλείμματα από την καθιστική εργασία προστατεύουν την καρδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Τα διαλείμματα από την καθιστική εργασία ωφελούν τη μέση και την υγεία της καρδιάς, αναφέρει νέα έρευνα. Ακόμα και ενός λεπτού διαλείμματα, για να σηκωθεί κάποιος, να κινηθεί ή να ανεβεί σκάλες ωφελούν, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘European Heart Journal’ ενισχύει ενδείξεις ότι το να κάθεται κάποιος για μεγάλες περιόδους είναι βλαπτικό.

Ειδικοί παρατήρησαν ότι όσοι κάθονταν για μακρές περιόδους χωρίς να σηκώνονται είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Genevieve Healy, από το Πανεπιστήμιο Queensland, στην Αυστραλία, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως ακόμα και μικρές αλλαγές, όπως το να σηκωθεί κάποιος για ένα λεπτό, μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο για την καρδιά. Συνιστά να σηκώνεται κάποιος, να κινείται περισσότερο και πιο συχνά.

Η Dr Healy ανέλυσε στοιχεία 4.757 ανθρώπων, 20 ετών και άνω που έλαβαν μέρος σε έρευνα για την υγεία και τη διατροφή, από το 2003 έως το 2006.

Οι συμμετέχοντες φόρεσαν μικρή συσκευή που παρακολουθούσε το περπάτημα ή το τρέξιμο, ενώ ελήφθησαν μετρήσεις της περιμέτρου της μέσης, της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των λιπιδίων.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διαφορές στον τρόπο ζωής και δημογραφικά στοιχεία.

Η Amy Thompson, του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, δήλωσε ότι αν η καθημερινότητα κάποιου απαιτεί να κάθεται για πολλές ώρες είναι σημαντικό να κάνει τακτικά διαλείμματα και να σηκώνεται από τη θέση του. Μπορεί για παράδειγμα να περπατήσει στο γραφείο κάποιου συναδέλφου αντί να στείλει e-mail και να προτιμήσει τις σκάλες από το ασανσέρ. Πρόσθεσε, ότι η τακτική άσκηση είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας της καρδιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.