Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Δείπνο για λίγους


Σερβιρίστηκαν μεταξύ άλλων αλιγάτορες και ταραντούλες - Δείτε τις φωτογραφίες.

Το 110ο ετήσιο δείπνο του Explorers Club φιλοξενήθηκε το Σάββατο στο Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης. Στη σημαντική εκδήλωση το δείπνο ετοίμασε ο σεφ και δημιουργός εξωτικών εδεσμάτων Gene Rurka.

Στον μπουφέ τοποθετήθηκαν πιατέλες και μπολ με ποικιλία... εντόμων, ειδών της άγριας ζωής και άλλα ασυνήθιστα για τραπέζι είδη.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους φωτογραφήθηκαν να δοκιμάζουν με όρεξη τα εδέσματα, κάποιοι άλλοι ίσως έχουν διαφορετική αντίδραση και μόνο στη θέα των φωτογραφιών.

Δείτε τις φωτογραφίες

















Διαβάστε περισσότερα...

20χρονος συνελήφθη για ανάρτηση στο twitter


Η αστυνομία στο Λος Άντζελες, έχει αρχίσει να κυνηγά το έγκλημα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να βάλουν τέλος στο παρανοϊκό σχέδιο ενός 20χρονου.

Όπως αναφέρει το techit.gr, ο Ντακάρι Ντιζόν ΜακΑναφ, έκανε μία τρομακτική δημοσίευση στο Twitter, καθώς «ανέβασε» μία φωτογραφία με το όπλο του να σημαδεύει από το παράθυρο προς το δρόμο και παράλληλα ότι «με 100 retweet, θα πυροβολήσω κάποιον που περνάει».



Ευτυχώς η τοπική αστυνομία εντόπισε την ανάρτηση πριν αρχίσει να αναδημοσιεύεται, καθώς κανείς δεν γνώριζε αν τελικά ο 20χρονος σοβαρολογούσε. Πάντως, συνελήφθη με την κατηγορία της διατύπωσης απειλής και παρέμεινε στη φυλακή, καθώς η εγγύηση ορίστηκε στα 50.000 δολάρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας Έλληνας στην Ανταρκτική


Τις ανθρώπινες αντοχές του δοκιμάζει ένας Έλληνας γιατρός στην "καρδιά" της Ανταρκτικής.

Πρόκειται για τον Αδριανό Γολέμη, ο οποίος εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Όπως είπε, είναι ο δεύτερος Έλληνας που είναι στην Ανταρκτική. Ο πρώτος, όπως ανέφερε, ήταν ο Ευάγγελος Καϊμακάμης, ο οποίος πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο στη βάση της Ανταρκτικής.

Ο κ. Γολέμης δήλωσε ότι βρίσκεται στην Ανταρκτική, καθώς γίνεται ιατρική έρευνα σχετικά με το πως συμπεριφέρεται ο ανθρώπινος οργανισμός στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Δείτε το βίντεο από το Star:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κι όμως, υπάρχει ρομποτάκι που φτιάχνει μπισκότα!


Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας με μηχανική σάρκα και οστά...

Ξεχάστε τον τροχό, την πυρηνική ενέργεια, ακόμα και το ίντερνετ, γιατί η απολύτως κολοσσιαία ανθρώπινη δημιουργία ακούει πια στο ρομποτάκι που φτιάχνει χειροποίητα Oreo όποτε του ζητηθεί.

Τι άλλο να ζητήσει πια η ανθρωπότητα από την τεχνολογία;

Κι ενώ υπάρχουν έξυπνες μηχανές που κάνουν την μπουγάδα, καθαρίζουν, ακόμα και τον σκύλο βγάζουν βόλτα, ο μοναδικός σκοπός ύπαρξης του συγκεκριμένου και αξιαγάπητου ρομπότ είναι να πλημμυρίζει με λαχταριστή κρέμα Oreo τα ομώνυμα μπισκότα με βάση τη δημοφιλέστερη online γεύση κάθε στιγμή! Μιλώντας για τεχνητή νοημοσύνη δηλαδή...

Ο κόσμος μας μόλις έγινε λοιπόν λίγο καλύτερος χάρη στο μίνι ρομπότ που παρασκευάζει πεντανόστιμα μπισκότα στη θαλπωρή του σπιτιού μας. Κι αν διερωτάστε, πρόκειται πράγματι για την τελευταία εφεύρεση που ξεπήδησε από τη λαμπρή εποχή της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Και βέβαια, όπως και με όλες τις ασύλληπτες καινοτομίες του καιρού, το φανταστικό αυτό ρομπότ δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στην αγορά. Τουλάχιστον προς το παρόν μόνο όνειρα μπορούμε να κάνουμε...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τετ-α-τετ με έναν καρχαρία


Τρομακτική συνάντηση στην Καραϊβική - Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο
.
Απορροφημένος ο δύτης στo βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν, προσπαθεί να πιάσει ένα ψάρι. Όταν σηκώνει το βλέμμα του όμως, αντιλαμβάνεται πως στην «παρέα» έχει προστεθεί ακόμα μία παρουσία: ένας καρχαρίας!

Ο δύτης Jason Dmitri αναζητούσε λιονταρόψαρα στην Καραϊβική όταν τον πλησίασε ο καρχαρίας, τρομάζοντάς τον. Με μοναδικό εξοπλισμό «άμυνας» ένα καμάκι, όπως εξηγεί η Daily Mail, ο δύτης επιχειρεί να διώξει τον καρχαρία που αρχικά κολυμπά σε κύκλους από κάτω του και στη συνέχεια τον ακολουθεί προς την επιφάνεια της θάλασσας με τα σαγόνια ανοιχτά!

Η «συνάντηση» καταγράφηκε από την κάμερα GoPro που είχε ο δύτης.

«Αγαπώ πολύ αυτό το μέρος και θα συνεχίσω να βουτάω εκεί για την υπόλοιπη ζωή μου. Σε καμία περίπτωση δεν με αποθάρρυνε η συνάντηση αυτή από το να ξαναβουτήξω στο νερό. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως κυνηγώ τα λιονταρόψαρα για να συμβάλω στην προστασία του ύφαλου από τη ζημιά που προκαλούν. Ο καρχαρίας δρούσε στο φυσικό του περιβάλλον, δεν ήθελα να του κάνω κακό», τόνισε ο δύτης.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος οι ειδικές κατηγορίες στις πανελλαδικές


Ένας αριθμός θέσεων για όλους τους υποψηφίους.

Ένας μοναδικός αριθμός εισακτέων θα υπάρχει από φέτος για όλους τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων αφού όπως ανέφερε και σε σχετικό του δημοσίευμα το newsbeast.gr, η απόφαση του ΣτΕ δεν άφηνε περιθώρια στο Υπουργείο Παιδείας να διατηρήσει το υπάρχων καθεστώς των ειδικών κατηγοριών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΑΜΠΕ οι ειδικές κατηγορίες καταργούνται από τις φετινές πανελλαδικές και όσοι ανήκουν σε αυτές θα λαμβάνουν ελεύθερες μετεγγραφές κοντά στον τόπο κατοικίας τους όπως ίσχυε και το 2010-2011. Στην ουσία το Υπουργείο Παιδείας υιοθέτησε την πρόταση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων.

Από την παραπάνω ρύθμιση δεν αναμένεται να θιχτούν οι ειδικές κατηγορίες των στρατιωτικών σχολών, καθώς όπως έγραψε το newsbeast.gr, διέπονται από διαφορετικό καθεστώς.

Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας θα λάβει μέριμνα για τους μαθητές της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς αφού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΑΜΠΕ, θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να εισαχθούν σε ξεχωριστό αριθμό θέσεων σε κάθε σχολή σε ποσοστό που θα ανέρχεται σε 0,5%.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρυτάνεις ζητούν ειδική μέριμνα για τους αιώνιους φοιτητές


Διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση στην επίλυση των ζητημάτων των ΑΕΙ.

Σύμφωνοι είναι οι πρυτάνεις με την αναγκαιότητα διευθέτησης του ζητήματος για τους φοιτητές που επί πολλά έτη έχουν αποδεδειγμένα εγκαταλείψει τις σπουδές τους. Ωστόσο επισημαίνουν την αναγκαιότητα της λήψης ειδικής μέριμνας για όσους φοιτητές προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, «ιδιαίτερα δε στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, τα Πανεπιστήμια προτίθενται να προβούν στις σχετικές προβλέψεις στους υπό κατάρτιση οργανισμούς τους, οι οποίοι βαίνουν προς ολοκλήρωση».

Θυμίζουμε ότι όπως έχει δημοσιεύσει το newsbeast.gr περίπου 180.000 φοιτητές αναμένεται να διαγραφούν το Σεπτέμβριο από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Για το ζήτημα της διαθεσιμότητας του προσωπικού των πανεπιστημίων το Συντονιστικό διαπιστώνει μεγάλη καθυστέρηση. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου περί ταχείας ρύθμισης δεν έχουν έως σήμερα υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλείστων όσων προβλημάτων στην καθημερινή λειτουργία των Ιδρυμάτων, τα οποία έχουν μείνει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό».

Καθυστέρηση παρατηρείται και στη δυνατότητα αξιοποίησης των ταμειακών αποθεμάτων του προηγούμενου έτους, που είναι αναγκαία λόγω της δραστικής περικοπής της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, καθώς και για την τελική έκδοση των αποφάσεων που απαιτούνται για την πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού για τη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. «Οι αποφάσεις αυτές εκκρεμούν από τον Οκτώβριο του 2013 και ενώ διανύεται ήδη το εαρινό εξάμηνο, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η άρτια διεξαγωγή των προγραμμάτων σπουδών σε πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα».

Οι πρυτάνεις ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για τα θέματα που προκύπτουν από τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όσον αφορά τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, ενώ παράλληλα επιθυμούν την παραπομπή του θέματος στην Ολομέλεια του ΝΣΚ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι πρυτάνεις κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα άρσης των εγγενών ατελειών που χαρακτηρίζουν τις διατάξεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου «ως μη σταθερό, συστηματικοποιημένο και ασφαλές ρυθμιστικό πεδίο μείζονος και ζωτικής σημασίας ζητημάτων» για την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ.

Το Διευρυμένο Συντονιστικό εκφράζει την άποψη «ότι είναι μείζον ζήτημα, σε ό,τι αφορά στην ακαδημαϊκή δεοντολογία αλλά και στην πολιτική βούληση, όπως τα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων εκλέγονται από τους καθηγητές του Ιδρύματος. Ως εκ τούτου, εάν κατά τη σχετική γνωμοδότηση, τα Συμβούλια Ιδρύματος έχουν τη διακριτική ευχέρεια επιλογής έως και μόνο ενός υποψηφίου για τις θέσεις διοίκησης των Ιδρυμάτων, παρά την πρόβλεψη για προεπιλογή 3 υποψηφίων, καταστρατηγείται το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής».

Λόγω της μείζονος σημασίας των ζητημάτων τα οποία πρόκειται να καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης των Ιδρυμάτων κατά την προσεχή χρονική περίοδο, το Διευρυμένο Συντονιστικό της Συνόδου, όπως προειπώθηκε, ζητά την παραπομπή της γνωμοδότησης στην ολομέλεια του ΝΣΚ καθώς και άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζευγάρι καταδικάστηκε για το θάνατο γειτόνων του από φωτιά


Τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 25 μηνών με τριετή αναστολή.

Φυλάκιση 25 μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ζευγάρι ιδιοκτητών διαμερίσματος, στο οποίο προκλήθηκε φωτιά, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους οι ηλικιωμένοι γείτονές τους.

Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει τον Ιούλιο του 2010, στο διαμέρισμα 5ου ορόφου οικοδομής, επί της οδού Μακεδονικής Αμύνης 7 στη Θεσσαλονίκη, όπου διέμεναν ο 69χρονος κατηγορούμενος και η 66χρονη σύζυγός του. Κατά το κατηγορητήριο, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ηλεκτρικής συσκευής και πήρε μεγάλη έκταση, καίγοντας το διαμέρισμα του 6ου ορόφου, όπου διέμεναν τα ηλικιωμένα θύματα, όπως επίσης διαμερίσματα και κοινόχρηστους χώρους της ίδιας και παρακείμενης οικοδομής, αλλά και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ο θάνατος των ηλικιωμένων, 81 ετών άντρας και η 68χρονη σύζυγός του, προκλήθηκε από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Οι κατηγορούμενοι, που κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και εμπρησμό από αμέλεια, κατηγορούνταν, μεταξύ άλλων, ότι ενημέρωσαν με καθυστέρηση την Πυροσβεστική κι ότι δεν ειδοποίησαν εγκαίρως το ζευγάρι των θυμάτων. «Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό» απολογήθηκε η 66χρονη, την ίδια ώρα που ο σύζυγός της δεν παρέστη στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή η προθεσμία των εκπαιδευτικών για κάλυψη θέσεων στο υπουργείο Υγείας


Αφορά αυτούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014, η προθεσμία των εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για την κάλυψη κενών θέσεων των υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τον μεταναστευτικό κώδικα, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Ακαδημία ταλέντων του Ρόσι


O Βαλεντίνο Ρόσι από «γιατρός» γίνεται επίσημα και «καθηγητής». Ο Ιταλός παγκόσμιος πολυπρωταθλητής ανακοίνωσε και επίσημα τη λειτουργία Ακαδημίας για νέα ταλέντα στον χώρο του δίτροχου μηχανοκίνητου αθλητισμού.

«Μια ιταλική ακαδημία για νέους Ιταλούς αναβάτες». Αυτό αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ρόσι σχετικά με την VR46 Riders Academy, το σχολείο που δημιουργήθηκε από τον ίδιο στην πατρίδα του Ταβούλια, για την ανάπτυξη νέων ταλέντων στους δύο τροχούς, τα οποία θα προέρχονται κυρίως από την Ιταλία.

Για πρώτη φορά ο Ρόσι θα προσφέρει την εμπειρία και τις γνώσεις του στους αυριανούς αστέρες των δίτροχων αγώνων, τους οποίους και θα πάρει υπό την προστασία του αναπτύσσοντας για τον καθένα ξεχωριστά το δικό του προσωπικό πρόγραμμα σωματικών και πνευματικών ασκήσεων, εντός και εκτός πίστας.



Φράνκο Μορμπιντέλι, Λούκα Μαρίνι, Αντρέα Μίνιο, Νικολό Μπουλέγκα, Ρομάνο Φενάτι και Πέκο Μπάγκνια. Αυτοί είναι οι έξι πρώτοι αναβάτες που θα φιλοξενήσει η ακαδημία του Ρόσι, όλοι Ιταλοί που προέρχονται από την Ταβούλια. Οι αναβάτες θα εκπαιδεύονται όλοι μαζί, φυσικά, όχι μόνο από τον Ιταλό, αλλά και από μια ομάδα ειδικών που συστάθηκε για αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Το προσωπικό αποτελείται από άτομα τα οποία θα ασχολούνται με την πνευματική και φυσική εκγύμναση των αναβατών, τις σχέσεις τους με τις ομάδες, τους χορηγούς, τα συμβόλαια και γενικά ό,τι χρειάζεται για να βελτιωθούν σωστά χωρίς να χρειάζεται να ασχολούνται εκείνοι με οτιδήποτε άλλο εκτός από την βελτίωση των ικανοτήτων τους.

Τεχνικοί και μηχανικοί παγκοσμίου κλάσεως αποτελούν επίσης μέρος του team, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι αναβάτες έχουν βρει ήδη ομάδες για τη νέα αγωνιστική σεζόν στο Π.Π. Ταχύτητας στις κατηγορίες Moto2 και Moto3. Μάλιστα, οι Φενάτι και Μπάγκνια θα αγωνιστούν στην Moto3 με την ομάδα του Ρόσι, Sky Racing Team που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της ακαδημίας.



Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ: Άγρια δολοφονία ομογενή από υπάλληλο του


Τραγικό θάνατο βρήκε ο 60χρονος ομογενής Δημήτριος Καραλουκάς, ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Jimmy The Greek Taverna Restaurant”, στη Δυτική Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα, από τον υπάλληλό του, Τάιλους Λεμβρούν, 43 ετών, με καταγωγή από την Αϊτή, γράφει η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας».



Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά του Γραφείου του Σερίφη της κομητείας Παλμ Μπιτς, η οποία περιήλθε στη διάθεση της εφημερίδας , το τραγικό συμβάν έγινε το βράδυ της Πέμπτης γύρω στις 19:30 μπροστά στα έντρομα μάτια των πελατών, οι οποίοι δειπνούσαν ανυποψίαστοι.

Ο άτυχος 60χρονος καθόταν στην είσοδο του εστιατορίου και υποδεχόταν τους πελάτες του, όταν ο δράστης τον μαχαίρωσε με χασαπομάχαιρο, στην πλάτη και στο αριστερό μέρος της κοιλιακής χώρας.



Επίσης, ο δράστης μαχαίρωσε κι ένα δεύτερο άτομο το οποίο, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ισπανόφωνο και δεν είχαν γίνει γνωστά τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Αμέσως διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση, ενώ μέχρι χτες το πρωί εξακολουθούσε να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μέχρι τώρα, ο δράστης προέβη στην πράξη του αυτή από αντίδραση στο γεγονός ότι ο Δημήτριος Καραλουκάς τον είχε φωτογραφίσει και είχε αναρτήσει τη φωτογραφία του στο Διαδίκτυο.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις στην εφημερίδα σχετικά με τον θάνατο του Καραλουκά ή να δώσει πληροφορίες περί αυτού παρά αρκέσθηκε να πει ότι «η έρευνα συνεχίζεται». Επίσης, δεν είπε τι είδους φωτογραφία ήταν αυτή που είχε τραβήξει το θύμα τον υπάλληλο του, η οποία τον εξαγρίωσε και προέβη στη θανατηφόρα επίθεση.

Ο δράστης εργαζόταν στον εστιατόριο από τον περασμένο Ιανουάριο ως λαντζιέρης.


Διαβάστε περισσότερα...

Η λειτουργία του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο


Ερευνητές από τρία διαφορετικά τμήματα του University of California δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό σύστημα που παρουσιάζει τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο.

Όπως αναφέρει το teckgear.gr, δημιούργησαν ένα ακριβέστατο τρισδιάστατο μοντέλο του εγκεφάλου, το οποίο επικοινωνεί με τον χρήστη μέσω της συσκευής ΗΕΓ, (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) και εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο, ποιες περιοχές είναι ενεργές, με ποια ένταση και που υπάρχει ανταλλαγή πληροφορίας, με φωτεινούς παλμούς ανάλογα με τη δραστηριότητα του χρήστη.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν θα επιτρέψουμε να "σβήσει" το άσυλο ανιάτων στην Κυψέλη»


Κοντά στους ασθενείς και τους εργαζόμενους ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στο πλευρό των 195 ασθενών και των 120 εργαζομένων του άσυλου ανιάτων στην Κυψέλη βρέθηκε σήμερα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα για να δηλώσει τη στήριξη της Εκκλησίας με αφορμή τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα στη λειτουργία του.

Ο Αρχιεπίσκοπος που συνομίλησε με τους ασθενείς, τους εργαζόμενους και το Διοικητικό Συμβούλιο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές δομές πρόνοιας της χώρας και τόνισε: « η Αρχιεπισκοπή μέσω της ΄΄Αποστολής΄΄ στηρίζει κάθε μήνα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Οι δυνατότητες μας περιορίζονται σημαντικά αλλά σήμερα νιώθω την ανάγκη να μην επιτρέψουμε να ΄΄σβήσει΄΄ μια τόσο σημαντική προσπάθεια σαν τη δική σας».

Ο κ. Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι η «Αποστολή» θα προσφέρει καθημερινά 250 μερίδες φαγητού μέχρι να υπάρξει κάτι καλύτερο από το Κράτος και δεσμεύτηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να σταλούν σημαντικός αριθμός φαρμάκων για τη θεραπεία των ασθενών. Τέλος είπε ότι θα ζητήσει από την Κυβέρνηση τη συνέχεια της εύρυθμης λειτουργίας του ασύλου ανιάτων. Στη χώρα μας, κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος «οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται ενώ διακυβεύεται η συνοχή της, εξ΄αιτίας κυρίως προβλημάτων, τα οποία αγγίζουν ακόμη και τα όρια της επιβίωσης. Σήμερα διάβασα μια νεότερη έκθεση του ΟΟΣΑ στην οποία αναφέρεται ότι το 18% των Ελλήνων δεν έχει χρήματα ούτε για τρόφιμα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Η Εκκλησία όχι μόνο αφουγκράζεται τις αγωνίες αλλά συμπαρίσταται έμπρακτα και συμπάσχει με τους αγώνες των ανθρώπων για την επιβίωση τους».











Διαβάστε περισσότερα...

Διορία μέχρι τις 2 Ιουνίου για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις


Οι ημερομηνίες και για τα υπόλοιπα τρίμηνα.

Διορία μέχρι τις 2 Ιουνίου θα έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες προκειμένου να καταθέσουν στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών - πελατών που αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη προβλέπει πως για το 2014 οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών - πελατών θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους ανά τρίμηνο και ότι από το 2015 και μετά, η υποβολή τους θα γίνεται ανά μήνα.

Σύμφωνα με την απόφαση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις του δεύτερου τριμήνου θα υποβληθούν ως 31 Ιουλίου , για το τρίτο τρίμηνο ως 31 Οκτωβρίου και για το τέταρτο τρίμηνο ως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών περιλαμβάνονται τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία από τα πρόσωπα που έχουν υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων, ανεξάρτητα από τον τρόπο εκδόσεως αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).



Διαβάστε περισσότερα...

Η συμφωνία με την τρόικα για γάλα και φάρμακα


Την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, βάση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στα επίμαχα θέματα η συμφωνία έχει ως εξής:

Δημιουργείται νέα κατηγορία στο γάλα που θα λέγεται γάλα ημέρας και θα έχει διάρκεια ζωής δύο μέρες στο ράφι. Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης εναρμονιζόμαστε με τα κοινοτικά δεδομένα δηλαδή θα κυκλοφορεί γάλα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φρέσκο, ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι πολύ σημαντικό θέμα για την επιχειρηματικότητα

Σε ότι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες. Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Η επιτυχία του μέτρου θα εξεταστεί μετά από τρεις μήνες από την Τρόικα και έχει συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δε μειωθούν οι τιμές τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση δηλαδή και σε ότι αφορά στο δίκτυο διανομής. Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των τιμών.

«Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ αλλάζουν θέματα όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία» σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης .

Όσον αφορά τα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και για τα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.

Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ σχολίασε το ίδιο στέλεχος. Τέλος, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην οικονομία φέτος είναι 3 δισ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι ανυπότακτοι του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν


Απαλλάσσονται, από τις 11 Μαΐου έως και τις 9 Ιουνίου, από τον έλεγχο στρατολογικής κατάστασης οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών και αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 18 και 25 Μαΐου.

Αυτό προβλέπεται σε κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και της αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ποινική δίωξη όσων διατελούν σε ανυποταξία, αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα που ισχύει η απαλλαγή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν προσκόμισαν ΑΜΚΑ, δεν παίρνουν σύνταξη


«Η μη απόδοση ΑΜΚΑ συνεπάγεται την αναστολή καταβολής της σύνταξης, η οποία και θα επαναχορηγηθεί άμεσα με την προσκόμιση στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του στοιχείου» ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη, αναφορικά με τις μη αποδοθείσες συντάξεις σε συνταξιούχους του Δημοσίου που αρνούνται να καταγραφούν με ΑΜΚΑ λόγω θρησκευτικής συνείδησης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το έγγραφο γίνονται γνωστά δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου, των οποίων η σύνταξη ανεστάλη λόγω μη προσκόμισης ΑΜΚΑ, ανέρχεται σε 893, σύμφωνα με στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2014. Ωστόσο, είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς τους συνταξιούχους δεν προσκόμισαν ΑΜΚΑ λόγω της άρνησης απόδοσής του, επειδή θεωρούν ότι παραβιάζεται η θρησκευτική τους συνείδηση.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το Δημόσιο συνταξιοδοτεί 5.453 ιερείς και όπως μάλιστα σπεύδει να επισημάνει ο κ. Σταϊκούρας, όλοι συνταξιοδοτούνται χωρίς κανένα πρόβλημα και δεν έχουν διατυπώσει καμία επιφύλαξη για τη μη απόδοση του αριθμού αυτού.

«Η εξαίρεση οποιασδήποτε κατηγορίας συνταξιούχων από τον ΑΜΚΑ θα δημιουργούσε ρωγμή σε όλο το σύστημα άμεσης ηλεκτρονικής ενημέρωσης των ασφαλιστικών ταμείων και θα προκαλούσε ανισότητα μεταξύ των συνταξιούχων όλης της χώρας, καταστρατηγώντας τη συνταγματική αρχή της ισότητας, σύμφωνα με την οποία όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους τους συνταξιούχους των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου αυτοί οι φορείς να έχουν πλήρη εικόνα των συνταξιούχων τους και να είναι δυνατή, σε συνεργασία με τις οικείες υπηρεσίες, η παρακολούθηση, ανά πάσα στιγμή, της προσωπικής κατάστασής τους (θάνατος, γάμος, ενηλικίωση τέκνων, εργασία, σύνταξη από άλλο φορέα κλπ), ώστε να επέρχονται άμεσα οι αναγκαίες μεταβολές στα αρχεία των συνταξιοδοτικών φορέων.

Όμως, τι συμβαίνει με τις συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου που αρνούνται να καταγραφούν σε ΑΜΚΑ; Όπως σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, τα ποσά παραμένουν στον ΚΑΕ 0600 του κρατικού προϋπολογισμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτά όλη τη μέρα τα μουσεία


Την πρωτοβουλία να ανοίγουν τα 33 μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας από τις 8:00 έως τις 20:00, κατά τη θερινή περίοδο, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου διεξάγεται υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, με τη συμμετοχή των διευθυντικών στελεχών του υπουργείου, που προΐστανται των 33 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στους οποίους θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης.

«Θέλω να σας ανακοινώσω σήμερα μία πρωτοβουλία, που αποτέλεσε για μένα στοίχημα προσωπικό, ήδη, από τον καιρό που βρέθηκα κοντά σας στο υπουργείο Πολιτισμού και θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό που συνέχισε αυτήν την πρωτοβουλία. Και μιλάω για κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Κατορθώσαμε -και λέω το ρήμα αυτό γιατί έγινε μέσα σε δύσκολες στιγμές, που η οικονομία περνάει πολύ δύσβατα μονοπάτια- για ολόκληρη τη θερινή περίοδο τα σημαντικότερα μουσεία μας να παραμένουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

«Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τα 33 μεγαλύτερα μουσεία μας, τα οποία συγκεντρώνουν το 95% των επισκεπτών και των εισπράξεων, για την περίοδο από 1ης Απριλίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου» πρόσθεσε.

«Εάν ο καθένας από εσάς γυρίσει με το μυαλό του σε περασμένα χρόνια, μιλώντας σε ξένους, κυρίως, αλλά και σε Έλληνες, υπήρχε πάντα αυτό το αδυσώπητο ερώτημα: "Καλά, στην Ελλάδα του πολιτισμού, είναι δυνατόν να μην μπορεί ο ξένος που έρχεται από την Ιαπωνία ή από την Αυστραλία να πάει σε ένα μουσείο και να το βρει ανοιχτό; Να θέλει να επισκεφθεί τους Δελφούς το Σαββατοκύριακο και να μην μπορεί γιατί είναι κλειστοί;". Αυτό, έληξε. Και είναι ένα ουσιαστικό βήμα προόδου, που δεν έχει να κάνει με καμία ιδεολογία. Δεν πάω να πουλήσω κεντροδεξιά. Έχει να κάνει με την απλή λογική, η οποία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να δείχνει αυτό που είναι. Και πάνω από όλα η Ελλάδα είναι πολιτισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, όπως είπε, θα προωθηθούν πολιτικές αναβάθμισης και συντήρησης, καθαριότητας και πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο, πωλήσεων αντιγράφων, καθώς και ανασυγκρότησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Ο Πρωθυπουργός έκανε ακόμα μία ανακοίνωση που, όπως σημείωσε, αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της πολιτιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Όσοι συμπολίτες μας έχουν ενεργό κάρτα ανεργίας θα μπορούν να επισκέπτονται όλα τα μουσεία μας δωρεάν, ενώ σε λίγο αυτή η πολιτική θα επεκταθεί για τους ανέργους και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους. Ο πολιτισμός είναι πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες, είναι κυριαρχικό στοιχείο της κοινής εθνικής μας ταυτότητας. Στον πολιτισμό έχουν όλοι δικαίωμα και καμία διάκριση δεν επιτρέπεται, κανένας αποκλεισμός δεν συγχωρείται» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού καλωσόρισε τον πρωθυπουργό «στο σπίτι του» (σ.σ. ο κ. Σαμαράς έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού και έχει εγκαινιάσει το Μουσείο Ακρόπολης), επανέλαβε την πρόσκλησή του για επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτά αποφασίστηκαν για τα εργασιακά


«Ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και οι δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει τηρήθηκαν στο ακέραιο» δήλωσε, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και θα κατανεμηθεί κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και κατά μια μονάδα στις εισφορές των εργαζομένων, ενώ θα μειωθούν κατά μία ακόμη μονάδα από το 2016.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η μείωση των εισφορών θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και τις μεσαίες και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 30.000 νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας έτσι αισθητά το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα οδηγήσει επίσης, σε μικρή αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων.

Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση εισφορών από την εφαρμογή του Μνημονίου. Η πρώτη, κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, ίσχυσε από την 1η Νοεμβρίου του 2012 και προέκυψε από την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ ήταν 0,75% και υπέρ ΟΕΕ 0,35%.

Οι θέσεις του υπουργείου Εργασίας κατά τη διαπραγμάτευση έγιναν δεκτές και στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Το ισχύον καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις παραμένει για μία μεταβατική περίοδο, έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, ώστε να δοθεί χρόνος για να δοκιμαστεί το μοντέλο στο οποίο συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι.

Με το μοντέλο αυτό, το δικαίωμα που είχε ο υπουργός Εργασίας για την έγκριση ή μη των ομαδικών απολύσεων ανατίθεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο προεδρεύει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Ακόμη, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, παραμένουν οι προβλέψεις των μισθολογικών ωριμάνσεων για τους εργαζομένους, αλλάζει όμως το καθεστώς για τους μακροχρόνια ανέργους, ώστε να έχουν οι επιχειρήσεις κίνητρο για προσλήψεις από ανέργους αυτής της κατηγορίας.

Το θέμα των ωριμάνσεων έχει συνδυαστεί με την πορεία της ανεργίας από την αρχή της εφαρμογής του Μνημονίου. Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου (ν. 4046/2012), οι μισθολογικές ωριμάνσεις έχουν ανασταλεί έως ότου το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 10%. Πρόκειται για επιδόματα που προκύπτουν από την πρόοδο του χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η αναγκαιότητα της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τον συνδικαλισμό. Το νέο πλαίσιο θα προκύψει μετά από διαβούλευση του υπουργείου Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα. Η διαβούλευση θα ξεκινήσει άμεσα, με τη συγκρότηση επιτροπής από το υπουργείο Εργασίας και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.



Διαβάστε περισσότερα...

1 στις 2 επιχειρήσεις κινδυνεύει με "λουκέτο"


Ορατό κίνδυνο για "λουκέτο" δηλώνει ότι αντιμετωπίζει στο επόμενο διάστημα σχεδόν μία στις δύο μικρές ελληνικές επιχειρήσεις (ποσοστό 47,1%, έναντι 11,7% τον Μάιο 2009), ενώ συνολικά 65.000 βρίσκονται στο «κόκκινο», εξαιτίας παραγόντων όπως η μείωση τζίρου και τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, εφορία και τράπεζες.

Ο συνολικός αριθμός των μικρών επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 27.000-30.000 (καθαρή μείωση, που προκύπτει αφαιρούμενων όσων θα ανοίξουν, από εκείνες που θα κλείσουν).

Στο σκηνικό αυτό και με βάση τα πιθανά «λουκέτα», για το επόμενο εξάμηνο προβλέπεται απώλεια 47.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί), εκ των οποίων αυτές που αφορούν μισθωτή εργασία εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν τις 30.000 (συμπεριλαμβανομένων, όμως, και ατόμων που θα συνταξιοδοτηθούν/μεταναστεύσουν κτλ).

Τις παραπάνω εκτιμήσεις διατυπώνει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), επικαλούμενο τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικού κλίματος, που παρουσίασε επισήμως σήμερα, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Η έρευνα, που εκπονήθηκε τον φετινό Φεβρουάριο, σε συνεργασία με την εταιρεία Marc AE, σε πανελλαδικό δείγμα 1204 πολύ μικρών/μικρών επιχειρήσεων, έδειξε ακόμη ότι για το 70,3% των μικρών επιχειρήσεων η κατάσταση επιδεινώθηκε φέτος.

«Η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε βαθύ επενδυτικό λήθαργο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν επιβεβαιώνουν το “success story” και οι πολυδιαφημιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι προοπτικές ανάκαμψης φαντάζουν εξαιρετικά αμφίβολες», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΓΣΕΒΕΕ και ΙΜΕ, Γεώργιος Καββαθάς.

Μεσοσταθμική πτώση τζίρου 65% απ' την αρχή της κρίσης

Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο οικονομολόγος Δημήτρης Μπίμπας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), σημείωσε ότι το 66,6% των επιχειρήσεων σημείωσε κάμψη τζίρου στο δεύτερο περσινό εξάμηνο. Απ' την απαρχή της κρίσης, η συνολική πτώση τζίρου ανέρχεται μεσοσταθμικά στo 65%.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν, βάσει της έρευνας, να έχουν υψηλά ληξιπρόθεσμα χρέη, ιδίως προς το ασφαλιστικό τους ταμείο (περίπου το 40%). Τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΕ αναφέρουν ότι πάνω από 370.000 επιχειρήσεις έχουν χρέη προς το ταμείο, ενώ ακολουθούν οι οφειλές προς ΔΕΚΟ (34,9%), εφορία (32,7%) και τράπεζες (28,1%).

Η ΓΣΕΒΕΕ έχει ήδη καταθέσει την πρότασή της για το ασφαλιστικό, η οποία -μεταξύ άλλων- προβλέπει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης για την επόμενη διετία και, όπως υποστήριξε ο κ. Καββαθάς, αν εφαρμοστεί, το όφελος για το ταμείο θα είναι περίπου 540 εκατ. ευρώ ετησίως. «Ακόμη και αν η πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων επιλέξει να πάει στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση, το ταμείο θα εισπράττει περισσότερα από ό,τι σήμερα», υποστήριξε.

Βάσει της έρευνας, το 30% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι δεν έχει δικαίωμα σε υγειονομική περίθαλψη, λόγω συσσωρευμένων ασφαλιστικών οφειλών.

Περί νέου φορολογικού κώδικα και προτάσεων ΟΟΣΑ

Δύο στους τρεις επιχειρηματίες (67,7%) θεωρούν ότι ο νέος φορολογικός κώδικας αυξάνει το γραφειοκρατικό κόστος και το 63,6% ότι οι νέες διατάξεις συνεισφέρουν στον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης.

Οι επαγγελματίες αμφισβητούν ακόμη, στην πλειοψηφία τους, την αποτελεσματικότητα των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) περί βελτίωσης συνθηκών ανταγωνισμού: το 48,4% των επαγγελματιών θεωρεί ότι η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και το άνοιγμα των επαγγελμάτων δεν θα οδηγήσει σε μειώσεις τιμών, ενώ το 51,4% εκτιμά ότι δεν θα βοηθήσει ούτε τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, τα τέσσερα σημεία των προτάσεων του ΟΟΣΑ, όπου ρίχνει βάρος η κυβέρνηση (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, γάλα/γιαούρτι, ελαιόλαδο, ψωμί) όχι απλά δεν θα πετύχουν μείωση τιμών, αλλά θα πλήξουν την εγχώρια παραγωγή, προς όφελος των εισαγωγών (πχ, κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων).

Για κάθε μία επιχείρηση που προσλαμβάνει, δύο απολύουν. Τέσσερις στους 10 τα βρίσκουν «σκούρα» με την εφορία

Κατά τα λοιπά, η καθαρή απώλεια θέσεων μισθωτής εργασίας στο δεύτερο περσινό εξάμηνο υπερέβη τα 50.000 άτομα. Σε κάθε ιδιωτική επιχείρηση που προσλαμβάνει, αντιστοιχούν περίπου δύο που απολύουν.

Περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών, τέσσερις στις 10 εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν φέτος στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και περίπου ισάριθμες ότι θα αδυνατούν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Το 26,2% των επιχειρήσεων διακρατούν αναγκαστικά ανεξόφλητες επιταγές, ενώ το 17,5% «έχει λαμβάνειν» από το δημόσιο.

«Τα εν λόγω ευρήματα, σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιβάλλουν την άμεση κατάρτιση σχεδίου με ρεαλιστικές ρυθμίσεις οφειλών, αντιλογισμό χρεών και μερική διαγραφή δανείων», σημείωσε ο κ. Μπίμπας.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο επικίνδυνες υποβρύχιες σπηλιές στον κόσμο


Μαγευτικό και τρομακτικό τοπίο - Δείτε τις φωτογραφίες.

Η πινακίδα αναφέρει ξεκάθαρα πως όποιος κολυμπήσει μέσα στις υποβρύχιες σπηλιές βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο. Αυτό δεν έκαμψε ωστόσο την αποφασιστικότητα της φωτογράφου Lisa Collins που αποφάσισε να πάρει το ρίσκο για να αποτυπώσει το απόκοσμο σκηνικό στον φακό της.

Το γεγονός πως αναδύθηκε κανονικά στην επιφάνεια με το πολύτιμο υλικό της την κατατάσσει στους τυχερούς. Άλλοι τολμηροί έχασαν τη ζωή τους στις διάσημες «cenotes», τις υποβρύχιες σπηλιές στο Γιουκατάν του Μεξικό, και το δίκτυο των σπηλαίων θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο.

Δημιουργήθηκε όταν τμήματα εδάφους στη χερσόνησο του Γιουκατάν κατέρρευσαν, όπως γράφει η Daily Mail, και κάποτε τα σπήλαια χρησιμοποιούνταν από τους Μάγιας για ανθρωποθυσίες.

Στη σπηλιά «Las Calaveras» έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 125 σκελετοί ενώ έχουν χαρτογραφηθεί συνολικά λιγότερες από τις μισές από τις 6000 σπηλιές.

Πολλοί από τους θαρραλέους δύτες που αναμετρήθηκαν με τη Φύση για να χαρτογραφηθούν περίπου 2.400 σπηλιές έχασαν τη ζωή τους.

Η 48χρονη Collins από τη Βρετανία παρομοίασε την περιοχή με το μακρινό σύμπαν. «Δεν υπάρχει η αίσθηση πως είσαι στο νερό γιατί δεν υπάρχουν ρεύματα», είπε, τονίζοντας πως το πιο απαραίτητο χαρακτηριστικό για να κολυμπήσεις στα σπήλαια αυτά είναι να διατηρείς την ψυχραιμία σου. «Μπορεί να αποπροσανατολιστείς, να μην αναγνωρίζεις πού είναι το πάνω και το κάτω», εξήγησε.

Δείτε τις φωτογραφίες


















Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνοαυστραλός πήδηξε από τραίνο εν κινήσει


Δείτε βίντεο από το περιστατικό.

Ένας νεαρός ελληνοαυστραλός από τη Μελβούρνη συγκέντρωσε πάνω του τα φώτα των Μέσων, καθώς εμφανίζεται σε ένα βίντεο να πηδάει από ένα τραίνο, την ώρα που βρίσκονταν εν κινήσει.

Ο James Lambrou βιντεοσκοπήθηκε από φίλους του την ώρα που πηδούσε από το τραίνο για να καταλήξει σε μια αποβάθρα. Το περιστατικό μάλιστα καταγράφηκε και από την κάμερα κλειστού κυκλώματος του σταθμού.

Ο νεαρός μεταφέρθηκε με μελανιές και εκδορές στο νοσοκομείο, ενώ η ένωση των εργαζομένων στα τοπικά μέσα μεταφοράς έκανε λόγο για «βλακώδη συμπεριφορά».

«Στην αρχή πίστευα ότι θα είχε πλάκα αλλά τώρα πιστεύω ότι αυτό που έκανα ήταν ηλίθιο και γελοίο. Μην ανεβάζετε ηλίθια πράγματα στο Facebook που γίνονται δημοφιλή (για λάθος λόγους). Μην το κάνετε γιατί μπορεί κάποιος άλλος να κάνει κάτι πιο ηλίθιο από αυτό που έκανα εγώ και να πεθάνει», δήλωσε ο James Lambrou.

Δείτε το βίντεο με το παράτολμο εγχείρημα του νεαρού…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...