Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Φορολογικό αλαλούμ και στο βάθος… αναβολή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα προβλήματα που θα καθυστερήσουν τις φορολογικές δηλώσεις
.
Πρεμιέρα στις 20 Μαρτίου για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 2014, και προτού καλά-καλά ανοίξει το σύστημα και ξεκινήσει η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής, όπως όλα δείχνουν οδεύουμε προς αναβολή.

Όπως φαίνεται, η πρώτη χρονιά, που επιχειρείται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων πλήρως οργανωμένα, με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, αρχίζουμε στραβά…

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν φέτος να υποβάλουν τις δηλώσεις τους από μεθαύριο Πέμπτη 20 Μαρτίου, έως και τις 30 Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική για όλους και ότι τα έντυπα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες θα μπουν στο σύστημα προσυμπληρωμένα σε ότι αφορά αποδοχές και έσοδα. Εδώ λοιπόν αρχίζουν τα προβλήματα. Το βασικότερο όλων προκύπτει από τα όσα έχει ορίσει το ίδιο το υπουργείο οικονομικών.

Συγκεκριμένα, έχει δώσει προθεσμία σε όλους όσους υποχρεούνται να στείλουν βεβαιώσεις αποδοχών (ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμοί, επιχειρήσεις) μέχρι τις 28 Μαρτίου. Δηλαδή, 8 ημέρες αργότερα από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων. Με απλά λόγια ένα από τα βασικά χαρτιά, που απαιτούνται για να προσυμπληρωθεί και να υποβληθεί στη συνέχεια η δήλωση μπορεί να αποσταλεί αργότερα από την έναρξη της ημερομηνίας κατάθεσης των φορολογικών εντύπων.

Πολλοί, ωστόσο, εργοδοτικοί φορείς δεν έχουν ακόμα αποστείλει τα στοιχεία, ενώ δεδομένου και ότι απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να περαστούν αυτά τα στοιχεία στα έντυπα που πρέπει να προσυμπληρωθούν, η όλη διαδικασία κινδυνεύει να ξεκινήσει από τον Απρίλιο! Την ίδια στιγμή όμως η τρόικα δεν επιθυμεί καμία παράταση στις προθεσμίες φέτος (δηλαδή η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, ανεξαρτήτως του πότε θα εκκινήσει), οι σίγουροι ζημιωμένοι από τις καθυστερήσεις αυτές θα είναι για ακόμα μια χρονιά οι Έλληνες φορολογούμενοι, αλλά και οι φοροτεχνικοί καθώς θα έχουν μικρότερο χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, τα εκκαθαριστικά για τη πληρωμή του φόρου θα αποσταλούν σε τρεις δόσεις, δηλαδή στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.