Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Βρούτσης: Ξαναζωντανεύει η μισθωτή απασχόληση στην Ελλάδα


Ετήσια αύξηση 11,65%.

Άνοδο της μισθωτής απασχόλησης κατά 160.000 θέσεις εργασίας και αύξηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης και της μηνιαίας δαπάνης για μισθούς δείχνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η ετήσια αύξηση της μισθωτής απασχόλησης ήταν 11,65%. Συγκεκριμένα, στην καταγραφή του 2013, ο συνολικός αριθμός των μισθωτών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ήταν 1.371.450 άτομα. Φέτος, το 2014, ο αριθμός των μισθωτών έφτασε τα 1.531.179 άτομα, αυξημένος κατά 159.729 άτομα σε σχέση με πέρυσι.

Διαπιστώνεται επίσης, αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο, καθώς δημιουργήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο 17.714 νέες επιχειρήσεις, που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Κατά την περσινή καταγραφή του 2013, ο αριθμός των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που απασχολούσαν έστω και έναν μισθωτό εργαζόμενο ήταν 196.695. Φέτος, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 9% και έφθασε στις 214.409. Το 89,6% από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, καθώς απασχολούν έως 10 εργαζομένους. Το 45,5%, δηλαδή περίπου οι μισές επιχειρήσεις της χώρας, δραστηριοποιούνται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο και τις υπηρεσίες εστίασης.

Αυξητική τάση εμφανίζουν επίσης, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης καθώς και το ύψος των αμοιβών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, περίπου το 70% αυτών των εργαζομένων απασχολείται περισσότερες από 35 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή σε θέσεις πλήρους μισθωτής εργασίας, ενώ το 30% εργάζεται λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η κατανομή των εργαζομένων ανάλογα με τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους παραμένει σταθερή σε σχέση με πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, το 8,95% των εργαζομένων αμείβεται στα όρια του κατώτατου μισθού, ενώ περίπου το 40% των εργαζομένων αμείβεται με μισθούς μεγαλύτερους των 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα, η συνολική μηνιαία δαπάνη για μισθούς και ημερομίσθια ανέρχεται φέτος σε 1.595.727.438,73 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ (5,35%) μηνιαίως σε σχέση με πέρυσι που ήταν 1.514.645.824,22 ευρώ.

«Αισιόδοξα και ενθαρρυντικά», χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της φετινής καταγραφής, του συστήματος «Εργάνη» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και προσθέτει ότι αποτελούν «απόρροια της επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην αγορά εργασίας».

«Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν ότι η μισθωτή απασχόληση στην Ελλάδα "ξαναζωντανεύει", επιδεικνύοντας ένα πρωτόγνωρο δυναμισμό, συμβάλλοντας έτσι στην εξομάλυνση της αγοράς εργασίας και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας» τονίζει ο υπουργός Εργασίας και σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή «επιβεβαιώνεται από τη θετική εξέλιξη των μηνιαίων ροών του πληροφοριακού συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ" όσο και από τις άλλες πηγές δεδομένων της αγοράς εργασίας, όπως η ΕΛΣΤΑΤ και ο ΟΑΕΔ».

Πρόκειται για τη δεύτερη ετήσια έκθεση του πληροφοριακού συστήματος που τέθηκε σε λειτουργία πριν από ενάμιση χρόνο. Στο σύστημα αυτό υποβάλλονται οι καταστάσεις προσωπικού όλων των επιχειρήσεων της χώρας και δίνει στο υπουργείο Εργασίας τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο, την εξέλιξη από χρόνο σε χρόνο, του ακριβούς αριθμού των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ωρών εργασίας και άλλων κρίσιμων στοιχείων απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η «Εργάνη», συνιστά «πολύτιμο εργαλείο» το οποίο «παρέχει ουσιαστικά μια ακτινογραφία» της αγοράς εργασίας και αποτελεί «μοναδική βάση δεδομένων που φώτισε κάθε πτυχή της αγοράς εργασίας με ακριβή και αντικειμενικά στοιχεία».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άγιος Βασίλης μπήκε στο… ενυδρείο


Δεν δίστασε να φορέσει στολή κατάδυσης μαζί με την κόκκινη φορεσιά του, να πάρει το έλκηθρό του και να κάνει τις πρώτες του… βουτιές στο Ενυδρείο της Κρήτης προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα για όσους βρέθηκαν στον Θαλασσόκοσμο.

Ο Άγιος Βασίλης μάλιστα δεν έκανε μία τυχαία περασιά αλλά ήρθε για να μείνει. Από σήμερα μέχρι και τα Χριστούγεννα ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα κάνει τις «βουτιές» του στο Ενυδρείο, θα ταΐζει τα ψάρια και τις χελώνες ενώ θα χαρίζει μοναδικές στιγμές στα χιλιάδες παιδιά που αναμένεται να περάσουν από τον Θαλασσόκοσμο.

Στην παρέα του Ενυδρείου θα προστεθεί εκτός από τον Άγιο Βασίλη και η Γοργόνα η οποία τις επόμενες ημέρες θα κάνει την παρουσία της αισθητή στους χώρους του Θαλασσόκοσμου.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη ημέρα πάνω από το όριο συναγερμού ο Έβρος - «Ο Έβρος δεν είναι ένα συνηθισμένο ποτάμι»


Πάνω από το όριο συναγερμού παραμένει, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, η στάθμη του ποταμού Έβρου, γεγονός που κρατά σε ετοιμότητα και επιφυλακή όλες τις αρμόδιες, εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με στόχο την αποτροπή του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων σε κατοικημένες περιοχές.

Η στάθμη του ποταμού έχει σταθεροποιηθεί στο βόρειο τμήμα, αλλά στο νότιο έχει "αγγίξει" τα 6,30 μέτρα (στο σταθμό μέτρησης Πετάλου), δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ο ίδιος τόνισε ότι, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων παρακολουθούν και ελέγχουν την αντοχή των αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου και παρεμβαίνουν - όταν και εάν κριθεί αναγκαίο - για την ενίσχυσή τους, προκειμένου να μην πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, εκτιμάται ότι περισσότερα από 60.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει (από θραύσεις αναχωμάτων και τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου - άνοιγμα θυροφραγμάτων).


------------

Το ποτάμι δέχεται γύρω στα 120 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού την ημέρα.
Εκατόν ογδόντα πέντε χιλιόμετρα υδάτινου όγκου «συνιστούν» το μήκος του ποταμού Έβρου στην ελληνική επικράτεια, του δεύτερου μεγαλύτερου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (μετά τον Δούναβη), που τις τελευταίες, πέντε μέρες, κινητοποιεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων, πάνω από το όριο συναγερμού.

«Το ποτάμι δέχεται γύρω στα 120 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού την ημέρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, που, τις τελευταίες μέρες, μαζί με στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, των δήμων και των εμπλεκόμενων φορέων, επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.

Στον ποταμό 'Εβρο, «καταλήγουν» ποσότητες νερού από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, καθώς και από άλλους ποταμούς, όπως ο Ερυθροπόταμος, τόνισε ο κ. Παυλίδης και υπογράμμισε ότι, ο Έβρος «δεν είναι ένα συνηθισμένο ποτάμι». Εξηγώντας τι ακριβώς εννοεί, σημείωσε ότι, «είναι (ο Έβρος) ένας ποταμός του οποίου οι απορροές είναι τεράστιες, διοχετεύονται κοντά στα 2500 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (...) Έχει ποτάμια που συγκλίνουν εκεί, όπως ο Άρδας, ο Ερυθροπόταμος, ο Τούντζα, ο Εργίνης των οποίων τα μήκη - ειδικά του Άρδα και του Τούντζα - είναι κοντά στα 400 χιλιόμετρα, πέραν του ιδίου του Έβρου».

«Αντιλαμβάνεται κανείς», συνέχισε ο κ. Παυλίδης, «ότι η λεκάνη απορροής δεν είναι κάτι μικρό, είναι μια τεράστια - στην κυριολεξία - λεκάνη». Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τη περασμένη Παρασκευή, η κατάσταση που καταγράφεται είναι ότι «πέφτουν» στον ποταμό πάνω από 1000 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Πώς, όμως μπορεί κάποιος να «δαμάσει» το ποτάμι και να προστατεύσει περιουσίες και τις ίδιες τις ζωές των πολιτών; Έργα υπερύψωσης αναχωμάτων, κατασκευή σημείων εκτονώσεων, όπου θα γίνονται τεχνητές εκτονώσεις, χωρίς να κινδυνεύουν άνθρωποι και περιουσίες, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που το τελευταίο διάστημα αναγκάζεται, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του ποταμού να παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα για την αποτροπή τυχόν πλημμυρικών φαινομένων σε οικισμούς.

Ο κ. Παυλίδης υπενθύμισε ότι πίστωση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Υποδομών, προορίζεται για έργα στις λεκάνες απορροής όλων των ποταμών και των χειμάρρων του νομού Έβρου και, όπως είπε, «επιχειρούμε τώρα να δημοπρατήσυομε το πρώτο έργο στο Ορμένιο για να υπερυψώσουμε το ανάχωμα σε ένα μήκος πέντε χιλιομέτρων, έργο προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, με μειοδοτικό διαγωνισμό».

Για την αποτροπή των προαναφερθέντων φαινομένων και την προστασία των κατοίκων, η Περιφέρεια, οι δήμοι, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία δίνουν μεγάλο «αγώνα» και με τη συμβολή του στρατού και ήδη «καταφέραμε και έχουμε ελαχιστοποιήσει τις ζημιές», σημείωσε ο κ. Παυλίδης.»Εχουμε ζημιές για να αποκαταστήσουμε, αλλά δεν κινδυνεύουν άνθρωποι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο μεταξύ, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και χθες το απόγευμα, οι τεράστιες ποσότητες βροχόπτωσης που έπληξαν την κεντρική και νότια Βουλγαρία κρατούν σε αυξημένη επιφυλακή τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, που παρακολουθούν την πορεία της στάθμης των υδάτων. «Καμπανάκι» συναγερμού χτύπησε στις υπηρεσίες και έπειτα από επικοινωνία που είχε ο κ. Παυλίδης με την τουρκική πλευρά, όπου ενημερώθηκε ο Έβρος ποταμός έσπασε τα αναχώματα εντός της Τουρκίας σε 18 σημεία. Ο ίδιος, μετά και τις νέες βροχοπτώσεις στη Βουλγαρία, ζήτησε από τη βουλγαρική πλευρά τη μείωση των παροχών νερού στον Άρδα.

Στο μεταξύ, η Πολιτική Προστασία, οι τεχνικές υπηρεσίες Περιφέρειας, η Πυροσβεστική, η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό και ετοιμότητα, σε περίπτωση που κληθούν να παρέμβουν για απεγκλωβισμό ατόμων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο φανατικός οπαδός των «Simpsons» με τα 203 τατουάζ!


Έχει «ντύσει» το σώμα του με την αγαπημένη του σειρά.

Ονομάζεται Michael Baxter και είναι ένας 52χρονος Αυστραλός από την πόλη Μπάκους Μαρς που έχει μια αγάπη για τα κινούμενα σχέδια και ειδικότερα για την διάσημη τηλεοπτική σειρά «The Simpsons».

Ο Baxter είναι φανατικός οπαδός της σειράς κινουμένων σχεδίων από την εποχή που πρωτοξεκίνησε να παίζεται στην τηλεόραση, το 1989.

Ο συμπαθητικός παππούς, έχει «χτυπήσει» στο σώμα του 203 τατουάζ που όλα απεικονίζουν τους αγαπημένους του χαρακτήρες…

Για να καταφέρει να πετύχει το κατόρθωμά του, έχει ξοδέψει περισσότερα από 8 χιλιάδες ευρώ, ενώ έχει καθίσει στην καρέκλα του «tattoo artist» συνολικά 130 ώρες!

Το όνειρό του είναι να καταφέρει να μπει στο ρεκόρ Γκίνες και να γίνει ο άνθρωπος με τα περισσότερα τατουάζ της σειράς στο σώμα του, ξεπερνώντας το Νεοζηλανδό Lee Weir, που έχει 41 τατουάζ του Homer Simpson, όλα στο αριστερό του μπράτσο.

Ο Michael Baxter θα προσπαθήσει να καταρρίψει το ρεκόρ στις 17 Δεκεμβρίου, την μέρα της 25ης επετείου της τηλεοπτικής σειράς.












Διαβάστε περισσότερα...

Ανάβει την Πέμπτη το χριστουγεννιάτικο δέντρο στα Χανιά


Στόχος των εκδηλώσεων η ανάδειξη τοπικών καλλιτεχνών.

Πλούσιο, αλλά προσαρμοσμένο στις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, θα είναι το φετινό πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο δήμος Χανίων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα, περιλαμβάνει συνολικά 50 εκδηλώσεις που θα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την ανάδειξη τοπικών καλλιτεχνικών σχημάτων και δράσεων.

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, «είναι ποιοτικά αναβαθμισμένο, αλλά στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων και με την αξιοποίηση των υποδομών του δήμου».



Διαβάστε περισσότερα...

Ένας Άγιος Βασίλης με άπειρα τατουάζ


Ο 59χρονος Βραζιλιάνος διχάζει παιδιά και γονείς με το αφύσικο look του.

Ο Αγιος Βασίλης έρχεται στη πόλη σου και είναι… γεμάτος τατουάζ! Ο Vitor Martins φοράει τη κατακόκκινη στολή τα τελευταία 15 χρόνια, διασκεδάζει τα παιδιά σε εμπορικά κέντρα και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις γύρω από την πόλη της Βραζιλίας, στο Σάο Καετάνο ντο Σουλ.



Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που κάνει τον 59χρονο να ξεχωρίζει από τους άλλους Άγιους Βασίληδες εκεί έξω - το 94% του σώματός του καλύπτεται από τατουάζ, με αρκετά από αυτά να έχουν ως θέμα τα Χριστούγεννα.

Όπως πάντως παραδέχεται, αρκετοί επισκέπτες που έρχονται σε επαφή μαζί του αισθάνονται άβολα με την ιδέα ενός Άη Βασίλη με τατουάζ, ενώ άλλοι πάλι ανυπομονούν να τον γνωρίσουν.





Διαβάστε περισσότερα...

Ηράκλειο: «Όλος ο Δήμος μια γιορτή»


Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του δήμου Ηρακλείου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

«Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, σεμνά και ταπεινά, χωρίς προκλήσεις, αλλά με αισιοδοξία και πίστη στο μέλλον, καλούμε το πνεύμα των Χριστουγέννων να επισκεφθεί την πόλη μας, πάντα με μοναδικό πρωταγωνιστή τα παιδιά» ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Ηρακλείου Κρήτης, Αθηνά Σπανάκη, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος.

Όπως σημείωσε η αντιδήμαρχος, «με το χριστουγεννιάτικο χωριό στην Πλατεία Ελευθερίας, με το σχολείο του Αη Βασίλη στην πλατεία Δασκαλογιάννη, στις αίθουσες και τις πλατείες, θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων σε ολόκληρο τον δήμο. Ένα δένδρο ευχών και το παραδοσιακό καραβάκι, θα συμπληρώσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, ενώ το χριστουγεννιάτικο καραβάνι θα το μεταφέρει ταυτόχρονα στην ύπαιθρο με τη Φιλαρμονική, ξυλοπόδαρους και Αη Βασίληδες».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευρυπίδης Κουκιαδάκης, τόνισε ότι με αυτές τις εκδηλώσεις γίνεται προσπάθεια να αποτελέσει το Ηράκλειο προορισμό για χειμερινό τουρισμό, με την προσέλκυση επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμη, επισήμανε την παρουσία τοπικών μουσικών και θεατρικών συνόλων, σημειώνοντας ότι έχουν υψηλή ποιότητα και αυτό θα το διαπιστώσουν όσοι παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου με αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από τις πολιτιστικές ομάδες του Πανεπιστημίου Κρήτης στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στις 20:00 και στη συνέχεια σε καθημερινή βάση θα δίνονται χριστουγεννιάτικες συναυλίες από τοπικά σχήματα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στον Θεατρικό Σταθμό.

Στον χώρο που βρίσκεται μπροστά από το «Εργαστήρι του Αη Βασίλη» στην Πλατεία Ελευθερίας θα πραγματοποιούνται καθημερινά εκδηλώσεις για παιδιά, από τις 17:00 έως τις 22:00 και θα περιέχουν θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές με πηλό, ξύλο και χαρτί, ζωγραφική, ανάγνωση παραμυθιών, συναυλίες χορωδιών, και άλλα happenings.

«Το καραβάνι της χαράς» με χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του δήμου Ηρακλείου, happenings με ξυλοπόδαρο και Άη Βασίλη που θα μοιράζει δώρα στα παιδιά και πρόσκοπους με τραγουδοπαίχνιδα, θα επισκεφθεί από τις 16 έως τις 22 Δεκέμβριου όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τίτλο «Κρητικό σεργιάνι» στην πλατεία Ελευθερίας στις 19:00 και στη συνέχεια θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από τον Σύλλογο «Αετογιάννης». Στις 21:00 θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο καράβι από τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου, και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μανώλη Λιδάκη.

Την ίδια ημέρα, στις 17:30, το Θέατρο ΟΜΜΑ Στούντιο θα παρουσιάσει την οικολογική παράσταση «Ο γάτος που έμαθε σ' έναν γλάρο να πετά» στον Θεατρικό Σταθμό, ενώ στις 20:30 θα δοθεί ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Από την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου έως την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου οι εκδηλώσεις θα συνεχισούν με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες από ντόπια σχήματα και καλλιτέχνες, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή, 20 και 21 Δεκεμβρίου, στις 20:30 θα γίνει ένα διήμερο πάρτι με τον πιο μεγάλο σάκο του Άη Βασίλη από τη δράση «Παιχνιδομαζέματα, Δωροσκορπίσματα Νο3» στην πλατεία Ελευθερίας.

Την Τετάρτη 24 Δεκεμβριου θα ακουστούν χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τη Φιλαρμονική του δήμου Ηρακλείου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τις 11:00 και στις 19:00 θα ακουστούν χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα με τη Φιλαρμονική και χορωδίες της πόλης στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με θετρικά έργα και συναυλίες καθημερινά έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε στις 11:00 η Φιλαρμονική θα παίξει τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από την Παγκρήτια Ένωση Χοροδιδασκάλων Κρήτης και ντόπια συγκροτήματα, στις 19:00, στην πλατεία Ελευθερίας. Στις 21:00 το βράδυ θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα με έντεχνα ελληνικά τραγούδια, στις 23:00 εορταστικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική, θα ακολουθήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου σε γιγαντοοθόνη και στη συνέχεια θα γίνει ρίψη πυροτεχνημάτων.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς θα πραγματοποιηθεί η κοπή της βασιλόπιτας στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του δημαρχείου και θα γίνει ανταλλαγή ευχών από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους με τους δημότες, με τη συμμετοχή του Κουαρτέτου Εγχόρδων του δήμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο «Αστερόκοσμος» των Χριστουγέννων


Η παραμυθένια πολιτεία στη Θεσσαλονίκη με τα φαντασμαγορικά γιορτινά αξιοθέατα.

Ο «Αστερόκοσμος» της ΔΕΘ-Helexpo, μια χριστουγεννιάτικη, παραμυθένια πολιτεία, 27.000 τετραγωνικών μέτρων, με το φως, από 5.700.000 λαμπιόνια, ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στις 17:00, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και θα δίνει εορταστικό ρυθμό στην πόλη έως τις 7 Ιανουαρίου του 2015.

Το μεγάλο του χριστουγεννιάτικο δέντρο θα φωταγωγηθεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στις 20:00, οπότε και θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του χριστουγεννιάτικου πάρκου.

Το Παγωμένο Δάσος, το Πέτρινο Χωριό του Άι Βασίλη, το Εργοστάσιο Παιχνιδιών, το Χωριό από Ζαχαρόπαστα, τα διαδραστικά και παραμυθένια εργαστήρια, το μεγαλύτερο λούνα παρκ, τα δύο παγοδρόμια επιφάνειας 600 τ.μ. και τα καθημερινά θεατρικά, ακροβατικά και μουσικά δρώμενα, είναι μερικά μόνο από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα του φετινού Αστερόκοσμου. Μαζί, φορά τα γιορτινά του και το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας, που θα φιλοξενήσει ένα εντυπωσιακό σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Γεγονός με βαλκανική διάσταση, χαρακτήρισε τον φετινό Αστερόκοσμο ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίασή του. «Η Θεσσαλονίκη θα δέσει τη χειμωνιάτικη εικόνα της με τον Αστερόκοσμο, που καθιερώνεται ως πόλος έλξης για την πόλη τις εορταστικές αυτές ημέρες»,τόνισε.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σημείωσε πως τα μηνύματα για την προσέλευση είναι ήδη ενθαρρυντικά, καθώς υπάρχουν κρατήσεις γκρουπ από τα Βαλκάνια, αλλά και από πόλεις από όλη την Ελλάδα.

Τη δημιουργία γεγονότων από τη ΔΕΘ-Helexpo τα οποία τονώνουν την εμπορική και τουριστική κίνηση της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, κ. Κώστας Δήμου.Επίσης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής, επισήμανε πως ο εθνικός εκθεσιακός φορέας είναι πλέον παραγωγός μεγάλων γεγονότων, όπως ο Αστερόκοσμος, ενώ ευχαρίστησε τις δημιουργικές ομάδες των συνεργατών, που συνέβαλαν στην υλοποίηση του θεματικού πάρκου.

Αναλυτικά, το θεματικό πάρκο έχει να επιδείξει:

-το μεγαλύτερο Λούνα-Πάρκ και 2 παγοδρόμια, όπου οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν όσες φορές θέλουν,

-καθημερινά ακροβατικά θεάματα, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά και παραμυθένια εργαστήρια,

-το Παγωμένο Δάσος, τον Άι-Βασίλη και το Εργοστάσιο των Παιχνιδιών, τα Μαγικά Σημεία, το Christmas Εργοστάσιο & Μουσείο Σοκολάτας και τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Βιβλίου-Bazaar.

-Στα Διαδραστικά Εργαστήρια ο Άι Βασίλης υποδέχεται τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες σε μια παραμυθένια πολιτεία, στο περίπτερο 13. Κάθε ένα εργαστήρι βασίζεται σε διαφορετικό σενάριο. Το Εργαστήρι Βιβλιοφιλίας, το Εργαστήρι με χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες, το Εργαστήρι πηλού, το Εργαστήρι της διατροφής, του περιβάλλοντος, της μουσικής, του κινούμενου σχεδίου και της συσκευασίας δώρου, συνθέτουν το υπερθέαμα των διαδραστικών εργαστηρίων.

-Τα Παραμυθένια Εργαστήρια (Choco Street) αποτελούνται από το City Game Thessaloniki, που είναι ένα εργαστήριο επιτραπέζιου παιχνιδιού, τον Χριστουγεννιάτικο Φούρνο και τη Σχολή της Χριστουγεννιάτικης Μαγείας.

-Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μπροστά στα μάτια των μικρών και των μεγάλων, ζωντανεύει ο πραγματικός Αστερόκοσμος του Άι Βασίλη, o οποίος έχει πανέμορφα εργαστήρια κατασκευών και δώρων, τους αγαπημένους βοηθούς του, τον Παιχνιδομάστορα και τη Ράφτρα του, το μεγάλο και επιβλητικό Γραφείο του και βέβαια το Ταχυδρομείο του, όπου δέχεται τα γράμματα των παιδιών.

-Στο Παγωμένο Δάσος του Αστερόκοσμου τα κλαδιά των δέντρων είναι καλυμμένα από χιόνι και από ένα λεπτό στρώμα πάγου, ενώ η φάτνη είναι ένα μεγαλόπρεπο, εκπληκτικό έργο τέχνης δίπλα στο πέτρινο χωριό του Άι Βασίλη, τη δημιουργία της οποίας στηρίζει η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

-Τα Μαγικά Σημεία του Αστερόκοσμου δίνουν τη δυνατότητα στους μικρούς επισκέπτες του να φωτογραφηθούν, να δουν τα Μαγικά Βιβλία, την Πόλη των Ξωτικών, το Μουσικό Κουτί και το Παγωμένο Νεραϊδοκάστρο.

-Στο μεγαλύτερο Λούνα-Παρκ 18 διαφορετικά παιχνίδια περιμένουν τους επισκέπτες του και μεταξύ αυτών το Trambolino, το παραμυθένιο Carousel και το Terminator.

-Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας συμμετέχει στον Αστερόκοσμο, οργανώνοντας τη «Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Βιβλίου - Bazaar».

-Ο Αστερόκοσμος περιλαμβάνει στο καθημερινό πρόγραμμα του και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα ψυχαγωγήσουν τους επισκέπτες κάθε ηλικίας. Θεατρικές παραστάσεις, ακροβατικά με ακροβάτες από μεγάλες σκηνές απ' όλο τον κόσμο, παντομίμες, Stand up Comedies, αλλά και Jazz Festival, την ομάδα κρουστών Paranaue, βραδιές Flamenco, Bollywood, όπερας, μουσικής δωματίου, illusion shows και πολλά ακόμα.

Η γενική είσοδος στον Αστερόκοσμο (ατομικό εισιτήριο) κοστίζει 7 ευρώ και περιλαμβάνει επίσκεψη σε όλο το θεματικό πάρκο -εκτός από το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας- και απεριόριστη συμμετοχή σε όλα τα παιχνίδια, δράσεις και θεάματα, καθώς και δωρεάν πάρκινγκ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo (είσοδος από πύλη Εμπορίου). Τα παιδιά ύψους έως 1 μέτρο δεν πληρώνουν. Η γενική είσοδος που περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας είναι 9 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να παραγγείλετε καφέ σε 26 χώρες


Ένα κατατοπιστικό γράφημα.

Βρίσκεστε στο εξωτερικό και θέλετε να παραγγείλετε καφέ. Θέλετε όμως να δοκιμάσετε και το τοπικό ρόφημα της εκάστοτε χώρας αλλά αγνοείτε τα... ήθη και τα έθιμα στον τομέα του καφέ.

Ένα γράφημα ωστόσο έρχεται για να σας λύσει τα χέρια: σε αυτό απεικονίζονται 31 τρόποι για να πιεις έναν καφέ, σε 26 χώρες.

Από το γράφημα δεν λείπει, φυσικά και η Ελλάδα με τον περίφημο φραπέ!




Διαβάστε περισσότερα...

Σύζυγος ειδικού φρουρού: Ο Άδωνις δεν κράτησε τον λόγο του


Πικραμένη και βαθιά απογοητευμένη, η Μαρία Λαζαρίδη, σύζυγος του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2007 τραυματίστηκε σοβαρά σε ενέδρα στα Ζωνιανά και έκτοτε νοσηλεύεται σε άγρυπνο κώμα σε θάλαμο του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, καταγγέλλει τον Άδωνι Γεωργιάδη για αδιαφορία! «Δεν τον κράτησε τον λόγο του» λέει στην Espresso η 35χρονη.



Η απόφαση που απαιτούσε από την οικογένεια του άτυχου αστυνομικού να επιστρέψει χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο τον περασμένο Ιανουάριο είχε πάψει να ισχύει έπειτα από διαβεβαίωση του πρώην υπουργού Υγείας ότι θα έδινε εντολή να σβηστεί το χρέος.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από την Espresso:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εύσημα στον Βορίδη για τα προληπτικά μέτρα για τον Έμπολα


«Άρτια οργάνωση και σχεδιασμός για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος».

Τα εύσημα του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χρήστου Στυλιανίδη έλαβε ο Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, για την άρτια οργάνωση και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος Έμπολα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χρήστος Στυλιανίδης, εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από την άμεση ανταπόκριση της χώρας μας, για την συμμετοχή της στην υπό στελέχωση Ευρωπαϊκή ομάδα αντιμετώπισης της επιδημίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μαζί με τη Σουηδία οι πρώτες χώρες που στέλνουν υγειονομική ομάδα για να δουλέψει on the ground, επί του εδάφους, για την αναχαίτιση του ιού.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης, οι κ.κ. Βορίδης και Στυλιανίδης παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Μαζί με την Εθνική Επιτροπή Αιμορραγικών Πυρετών, την Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ καθ. Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού, τον Γενικό Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου και τον Διοικητή του ΕΚΕΠΥ Πάνο Ευσταθίου επισκέφθηκαν τους δύο ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους νοσηλείας στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», όπου ενημερωθήκαν και συζήτησαν με το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Είχαν παράλληλα την ευκαιρία να επιθεωρήσουν και την ειδικά διασκευασμένη κινητή μονάδα μεταφοράς.

Κατά τη συνέντευξη τύπου ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το θέμα του Έμπολα το αντιλαμβανόμαστε ως ένα μεγάλο θέμα προτεραιότητας για τη Δημόσια υγεία.

Άλλωστε τα ζητήματα των επιδημιών δεν μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίζει τοπικά. Είναι παγκόσμια προβλήματα και αν δεν υπάρχουν παγκόσμιες απαντήσεις, τότε μπορεί η ανθρωπότητα στο σύνολό της να βρεθεί μπροστά σε εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες και δύσκολα διαχειρίσιμες.

Ανέφερε επίσης ότι στη συλλογική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα μας θα συμμετάσχει με 6 συνολικά άτομα, υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, και διοικητικούς, και θα συνεισφέρει και στην οικονομική προσπάθεια που γίνεται για τη συγκέντρωση υγειονομικού υλικού για τις χώρες αυτές που πλήττονται από τον Έμπολα. (Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα).

Στο τέλος ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι» η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια αναχαίτισης του ιού, που είναι ουσιαστική και συμβολική, ενώ αυτό τιμά τον ελληνικό Λαό, την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία του τόπου και ειδικά τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, και συνέχισε « στέλνω και ένα μήνυμα στον ελληνικό Λαό ότι «ναι, υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης από το ιατρικό προσωπικό, από συγκεκριμένα νοσοκομεία στην Ελλάδα», έτσι ώστε εάν υπάρξει, που ευχόμαστε να μην υπάρξει, τότε ο ελληνικός Λαός πρέπει να νιώθει ήσυχος ότι οι υγειονομικές αρχές του τόπου, ο υπουργός, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η πανεπιστημιακή κοινότητα, η ιατρική κοινότητα είναι έτοιμη να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον θα τύχει της μεγαλύτερης δυνατής αντιμετώπισης, ώστε να μην έχουμε μετάδοση σε καμία περίπτωση».



Διαβάστε περισσότερα...

Ώρα για διάλειμμα… από τα social media


Τα «σημάδια» που πρέπει να σας ανησυχήσουν.

Σε μια –πλέον- μανιακή με την τεχνολογία κοινωνία, όπου καθημερινά ανεβαίνουν στο διαδίκτυο 500 εκατ. tweets και 1,28 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνδέονται στο Facebook σε τακτική βάση, πώς μπορεί να καταλάβει κανείς ότι… έχει αρχίσει να το παρακάνει;

Σύμφωνα με τον Alex Soojung-Kim Pang, συγγραφέα του βιβλίου «The Distraction Addiction», παρακάτω παρατίθενται μερικά από τα «σημάδια» που ίσως θα έπρεπε να σας ανησυχήσουν…

Αν αναγνωρίσετε σε κάποιο από αυτά τον εαυτό σας… μάλλον έχετε αρχίσει να το παρακάνετε με τα social media!

1. Φτιάχνετε γλυκά, φαγητά και διάφορα άλλα απλά και μόνο για να ανεβάσετε στη συνέχεια τις φωτογραφίες σας στο Instagram

Αφιερώσατε παραπάνω χρόνο για να κάνετε τη σαλάτα σας πιο… ευπαρουσίαστη για το προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; (Όπου «σαλάτα», βάλτε ό,τι άλλο θέλετε).

«Μόλις αντιληφθείτε ότι έχετε αρχίσει να προσαρμόζετε τη ζωή σας έτσι ώστε να είναι πιο φιλική προς… το twitter και το Instagram, τότε έχει έρθει η ώρα να κάνετε πίσω» σχολιάζει ο Pang. «Μην υπονομεύετε τη δυνατότητα και ικανότητά σας να είστε απλά… ο εαυτός σας».

2. Δε μπορείτε να βάψετε τα νύχια σας χωρίς να ενημερώσετε τους ακολούθους σας

Όλοι έχουν κάποιο «φίλο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μοιράζετε και την παραμικρή λεπτομέρεια της ζωής του στα social media.

«Η αποστολή μηνυμάτων για το τι κάνει κανείς κάθε στιγμή, ή το πώς νιώθει, ή η κατάθεση των σκέψεών του σε πραγματικό χρόνο, είναι όλα σημάδια ότι τα social media έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν τη ζωή σας» λέει ο Pang. «Η κάθε μέρα έχει μόνο 24 ώρες και όσο περισσότερο περνά κανείς σπαταλώντας χρόνο για να εξηγήσει στους διαδικτυακούς του φίλους πώς νιώθει, ή τι κάνει την κάθε στιγμή, τόσο λιγότερο χρόνο θα έχει για να ανακαλύψει τις πραγματικές χαρές της ζωής».

3. Δεν αισθάνεστε καλά όταν δε μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο από το κινητό σας

Ανήκετε στην κατηγορία αυτών που ενώ περιμένουν στο φανάρι να ανάψει πράσινο, ρίχνουν μια ματιά στο προφίλ τους στο Facebook; Όταν βρίσκεστε με τους φίλους σας, αντί να κοιτάτε αυτούς στα μάτια, το βλέμμα σας είναι στραμμένο στην οθόνη του κινητού σας;

Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε κάνοντας «like», τόσο χρόνο χάνετε από την πραγματική επαφή με τους ανθρώπους γύρω σας.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάδικος με το αγγελικό πρόσωπο


Η φωτογραφία σύλληψης της έφηβης που κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Ποιος δε θυμάται τον πανικό που προκάλεσε η φωτογραφία σύλληψης του κακοποιού Jeremy Meeks!

Ο κατάδικος με το αγγελικό πρόσωπο και τα γαλάζια μάτια, άνοιξε το δρόμο για παρόμοιες τέτοιες φωτογραφίες που κάνουν πάταγο στο διαδίκτυο.

Σειρά τώρα έχει η περίπτωση της 18χρονης Alysa Bathrick, η οποία συνελήφθη στο Raleigh στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ για κατοχή ποσότητας μη συνταγογραφημένων χαπιών.

Το θέμα παρουσίασε το Fox News και έκτοτε η φωτογραφία της χαριτωμένης, κατά τα άλλα, νεαρής κλικάρεται κατά κόρον στα social media.



Ο Jeremy Meeks




Διαβάστε περισσότερα...

Σχολικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού


Θα πραγματοποιηθούν στις 11 Δεκεμβρίου - Η διοργάνωση τους είναι προαιρετική.

Προαιρετικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης μπορούν να διοργανώσουν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού στις 11 Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση πραγματοποίησης εκδηλώσεων σε αυτές θα συμμετέχει ολόκληρο το διδακτικό προσωπικό, ενώ επιθυμητή είναι και η συνεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό και άλλων τοπικών παραγόντων, έτσι ώστε να διαδοθεί το μήνυμα της Ημέρας, για το καλύτερο αύριο των παιδιών όλου του κόσμου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας η 11η Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε και της UNICEF, έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Ο ετήσιος εορτασμός της προβάλλει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα προσδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, ώστε να προετοιμάζονται πλήρως για να ζήσουν σε μία κοινωνία που θα σέβεται και θα προστατεύει τα ατομικά τους δικαιώματα.

Το Υπουργείο, όπως σημειώσαμε, επισημαίνει ότι, οι εκδηλώσεις, η διοργάνωση των οποίων είναι προαιρετική, θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, ώστε να μη διαταραχθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Λοβέρδος: Προηγείται η κάλυψη διδακτικών αναγκών της τυπικής εκπαίδευσης


Αποσπάσεις στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

«Οι εκπαιδευτικοί που αποσπάστηκαν σε ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ για το διδακτικό έτος 2014-2015, δεν μπορούσαν να αποσπαστούν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας επειδή προηγείται η κάλυψη των διδακτικών αναγκών της τυπικής εκπαίδευσης».

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε γραπτή του απάντηση σε αναφορά εκπαιδευτικών για το γεγονός ότι δεν αποσπάστηκαν στα ΣΔΕ αν και διέθεταν περισσότερα μόρια και εμπειρία από άλλους εκπαιδευτικούς. Η αναφορά κατατέθηκε από τη βουλευτή κα. Βαλαβάνη.

Παράλληλα γίνεται γνωστό από τον υπουργό, μετά από ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία ότι οι οριστικοί Αξιολογικοί Πίνακες Επιλογής Υποψηφίων Εκπαιδευτικών ΣΔΕ της ΓΓΔΒΜ (δημοσίευση 28-8-2014) δεν είναι δεσμευτικοί ως προς τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ, διότι οι αποσπάσεις αυτές περιορίζονται από τη δυνατότητα διάθεσης των εκπαιδευτικών ανά κλάδο από τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας στις οποίες ανήκουν οργανικά ή υπηρετούν με απόσπαση, καθώς προηγείται η κάλυψη των διδακτικών αναγκών της τυπικής εκπαίδευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάρια για την καταπολέμηση της διαφθοράς


Το πρόγραμμα αφορά αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών της Αστυνομίας
.
Ποσό ύψους 340.000 ευρώ θα διατεθεί μέσω ΕΣΠΑ για τη διεξαγωγή επιµορφωτικών σεµιναρίων υπό τον τίτλο «∆ιαφάνεια και Αντιδιαφθορά για Καλή ∆ιακυβέρνηση σε κρίσιµους τοµείς της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης – Αστυνοµία».

Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται να διεξαχθεί επιµορφωτικό πρόγραµµα ολιστικής προσέγγισης µε κεντρικούς άξονες την Καταπολέµηση της ∆ιαφθοράς (Anticorruption) και την προαγωγή της Καλής ∆ιακυβέρνησης (Good Governance).

Το πρόγραµµα θα απευθύνεται σε αποφοίτους της Σχολής Αξιωµατικών της Ελληνικής Αστυνοµίας (Σ.Α.Ε.Α.), που υπάγεται διοικητικά στην Αστυνοµική Ακαδηµία και θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα προκειµένου να καταδειχθεί κατά πόσο είναι κατανοητό, εύληπτο και εύχρηστο από τους εκπαιδευόµενους Αξιωµατικούς.

Μετά την ολοκλήρωση των σεµιναρίων, θα ακολουθήσει αξιολόγηση του πιλοτικού προγράµµατος, µε βάση την τελική µορφή που θα λάβει, ώστε να εξεταστεί στη συνέχεια εάν, µε αντίστοιχη µεταβολή του νοµικού πλαισίου που διέπει το εκπαιδευτικό πρόγραµµα της Σ.Α.Ε.Α., µπορεί, σε συνεννόηση και µε την Αστυνοµική Ακαδηµία, να ενταχθεί, στο σύνολό του ή µαθήµατά του, στο κανονικό πρόγραµµα µαθηµάτων του 4ου έτους σπουδών της Σχολής Αξιωµατικών της Ελληνικής Αστυνοµίας, υπό τις προϋποθέσεις και µε την προβλεπόµενη για την εν λόγω Σχολή διαδικασία.

Τα σεµινάρια προβλέπεται να περιλαµβάνουν θεωρητική εκπαίδευση µε διαλέξεις, διαδραστική διδασκαλία, επίλυση αποριών και πρακτικών ζητηµάτων, καθώς και πρακτική εκπαίδευση µέσω εργαστηρίων και προσοµοιώσεων.

Στο πλαίσιο του προγράµµατος θα διεξαχθεί ταχύρρυθµη ανίχνευση αναγκών των προς εκπαίδευση αποφοίτων της Σχολής Αξιωµατικών µέσω ερωτηµατολογίων και θα συνταχθεί µελέτη εφαρµογής για να διαπιστωθούν γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αντιλήψεις που πιθανόν να διαφοροποιούνται ανάµεσα στους υπηρετούντες σε κέντρο και περιφέρεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ανασκόπηση του 2014 από το Facebook


Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς σύμφωνα με το κοινωνικό δίκτυο.

Τη δική του ανασκόπηση για το 2014 δημοσίευσε το Facebook.

Το κοινωνικό δίκτυο παρουσιάζει τα σημαντικότερα θέματα της χρονιάς που φεύγει, μέσα από ένα βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Παράλληλα, παρουσιάζει και μια λίστα με αυτά που αξιολογεί ως σημαντικότερα θέματα για το 2014:

1. Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου
2. Το ξέσπασμα του Έμπολα
3. Εκλογές στη Βραζιλία
4. Robin Williams
5. Ice Bucket Challenge
6. Πόλεμος στη Γάζα
7. Malaysia Airlines
8. Super Bowl
9. Michael Brown / Ferguson
10. Χειμερινοί Ολυμπιακοί του Σότσι

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίνουν 1,4 εκατ. ευρώ για την καταγραφή της μαθητικής διαρροής


Επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας «My School».

Το υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει 1.400.000 ευρώ για την επέκταση της ψηφιακής πλατφόρµας «My school», με στόχο τη συλλογή και την επεξεργασία δεδοµένων που αφορούν στην καταπολέµηση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης.

Η δράση θα περιλαµβάνει τη σχεδίαση και υλοποίηση υποσυστηµάτων που θα καταγράφουν όλα τα σχετικά στοιχεία φοίτησης (διευρυµένο µαθητικό και σχολικό προφίλ µε στόχο την ενσωµάτωση πεδίων και παραµέτρων που επηρεάζουν το φαινόµενο της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης) στα ΙΕΚ και ΣΕΚ, στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας καθώς και στις εκπαιδευτικές δοµές αρµοδιότητας άλλων Υπουργείων (Εργασίας, Υγείας, Τουρισµού), µε στόχο την αποτελεσµατική καταγραφή της φοίτησης µαθητών που φεύγουν από την τυπική εκπαίδευση µε το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και που τώρα δεν λαµβάνονται υπόψη από τις υφιστάµενες µεθοδολογίες µέτρησης της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης.

Ενδεικτικά:
-Μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνικές για την αποτύπωση / οπτικοποίηση παραµέτρων και δεικτών που σχετίζονται µε την πρόωρη σχολική εγκατάλειψη (προηγµένες τεχνικές στατιστικές επεξεργασίας και εξόρυξης γνώσης (data mining), τεχνολογίες OLAP – On Line Analytical Processing – για την αποτελεσµατική σύνδεση δεικτών της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης µε τις διαστάσεις, παραµέτρους του εκπαιδευτικού συστήµατος).0
-Μπορεί να περιλαµβάνεται αναλυτική ποιοτική µελέτη του πολυσύνθετου φαινοµένου της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης σε συνεργασία µε αρµόδιους φορείς και υπηρεσίες (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ.λ.)

Η δράση θα αφορά επίσης την υποστήριξη των χρηστών των σχολικών µονάδων και των δοµών του ΥΠΑΙΘ (διευθύνσεις εκπαίδευσης, αρµόδιες διευθύνσεις ΚΥ του ΥΠΑΙΘ, ΙΕΠ κ.λ.) καθώς και της επιτελικής οµάδας του ΥΠΑΙΘ για την µελέτη, παρακολούθηση και αντιµετώπιση της µαθητικής διαρροής.



Διαβάστε περισσότερα...

Άλλη μία πολυκατοικία «νησίδα» για άπορες οικογένειες


Στο Νέο Κόσμο θα φιλοξενηθούν εννέα οικογένειες.

Χριστούγεννα στη θαλπωρή ενός σπιτιού, που θα στεγάσει ένα νέο ξεκίνημα, θα κάνουν εννιά οικογένειες οι οποίες σήμερα ζουν σε συνθήκες επισφαλούς στέγης και τις επόμενες ημέρες θα μετακομίσουν στη νέα κοινωνική πολυκατοικία του δήμου Αθηναίων, στην οδό Βρεσθένης 41, στο Νέο Κόσμο.

Πρόκειται για πολυκατοικία ιδιοκτησίας του δήμου Αθηναίων, η οποία ανακαινίστηκε και επιπλώθηκε από την εταιρεία «P&G». Η πολυκατοικία, που άνοιξε σήμερα τις πόρτες της για τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, περιλαμβάνει λειτουργικά διαμερίσματα εμβαδού 55- 60 τετραγωνικών μέτρων με υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο.

Τα διαμερίσματα είναι πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και εξοπλισμένα. Επίσης, στην πολυκατοικία έχει διαμορφωθεί και ένας κοινόχρηστος χώρος για όλους τους ενοίκους με τηλεόραση, υπολογιστές και ειδικό χώρο για να παίζουν τα παιδιά.

Την πολυκατοικία δώρισε το 2008, ιδιώτης στον δήμο και από τότε παρέμενε κενή και σε ερειπιώδη κατάσταση. Με την ανακαίνισή της εντάσσεται δε στο «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας», ένα νέο πρόγραμμα του δήμου που εγκαινιάστηκε πριν από λίγους μήνες με πολυκατοικία στην οδού Μπουμπουλίνας. Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει βραχυπρόθεσμη φιλοξενία σε οικογένειες που είναι ή κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες. Ταυτόχρονα, ο δήμος στηρίζει τις οικογένειες αυτές με δωρεάν ειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες, ώστε να επανενταχτούν στο κοινωνικό σύνολο.

Στα διαμερίσματα θα μετακομίσουν οικογένειες με παιδιά ηλικίας από λίγων μηνών μέχρι 12 ετών. Η επιλογή των οικογενειών γίνεται από την αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου Αθηναίων. Προτεραιότητα δίνεται σε οικογένειες με παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, έγκυες και ηλικιωμένους, με βάση γενικά και εισοδηματικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το δήμο Αθηναίων.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δείγμα γραφής σημαντικό από τρεις τουλάχιστον σκοπιές. Η πρώτη είναι ότι προχωράμε πέρα από το πρόβλημα της αστεγίας, προχωράμε να στεγάσουμε οικογένειες που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες. Η δεύτερη είναι ότι το έργο αυτό ολοκληρώθηκε από κοινού με μια μεγάλη ιδιωτική εταιρεία, την οποία ευχαριστούμε για την προσφορά της και η οποία κινήθηκε ταχύτατα. Τέλος, εντάσσουμε αυτό το πρόγραμμα της κοινωνικής κατοικίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, όπου μέχρι στιγμής έχουμε πραγματοποιήσει τη μισή δουλειά, να βρούμε στέγη σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι. Το άλλο μισό που το δουλεύουμε εδώ και καιρό είναι το πώς θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να βρουν και δουλειά και κάποια μέρα να μπορέσουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να βρουν και το δικό τους σπίτι», παρατήρησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Όλες αυτές οι ιστορίες διαμορφώνουν και ένα ολόκληρο αφήγημα του πώς μπορεί η χώρα να πορευτεί, από το να προσφέρει απλώς στέγη και τα στοιχειώδη μέχρι να μπορέσει να αναπτυχθεί και να προχωρήσει».

«Πρόκειται για ένα όνειρο που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες όταν αρχίσαμε να συζητάμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για την κοινωνία. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παραδίδουμε στο δήμο Αθηναίων τα κλειδιά με την ευχή αυτά να δώσουν σε κάποιες οικογένειες μια νέα καλύτερη ημέρα», επισήμανε η διευθύντρια επικοινωνίας της «P&G» για τη νοτιανατολική και κεντρική Ευρώπη, Δέσποινα Πάσσαρη.



Διαβάστε περισσότερα...

Βασανιστήριο ή όχι η αναγκαστική σίτιση


Περιστατικά μέσα στην Ιστορία - Τα νομικά και τα ηθικά ζητήματα.

Έντονος παρατηρείται ο διάλογος τις τελευταίες μέρες για την αναγκαστική σίτιση μέσω σωλήνα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αρχές των φυλακών σε περιπτώσεις κρατουμένων απεργών πείνας, όπως η περίπτωση του Νίκου Ρωμανού.

Διανύοντας την 29η ημέρα απεργίας πείνας, όντας εμφανώς καταβεβλημένος, οι εισαγγελικές αρχές φαίνεται να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, ενώ προτίθενται να ασκήσουν κάθε πρόσφορο μέσο για να κρατηθεί στη ζωή. Άλλωστε η απεργία πείνας έχει χαρακτηριστεί από τους εγκληματολόγους ως μια βραδυφλεγής απόπειρα αυτοκτονίας και μάλιστα μια αυτοκτονία η οποία τελείται από άτομα τα οποία αδυνατούν να λάβουν λογικές αποφάσεις για τη ζωή τους, αφού βρίσκονται υπό έντονη συναισθηματική πίεση.

Στη χώρας μας ο τρόπος αντιμετώπισης των ελεύθερων πολιτών απεργών πείνας παρουσιάζεται διαφορετικός από ότι αυτός των κρατουμένων αφού για τους τελευταίους την ευθύνη φέρει η Πολιτεία και κατά συνέπεια οι δικαστικές αρχές καλούνται να επιλύσουν τέτοια ζητήματα βάσει του Σωφρονιστικού Κώδικα. Ο συγκεκριμένος όμως επιδέχεται πλήθος ερμηνειών αφού πολλά άρθρα του χαρακτηρίζονται ως γκρίζες ζώνες.

Η αναγκαστική σίτιση μέσα στην ιστορία

Τόσο η αναγκαστική σίτιση όσο και οι αντιδράσεις γι' αυτήν όμως, δεν αποδεικνύονται πρόσφατο ζήτημα. Αν και ως μέσο διεκδίκησης πήρε μαζικές διαστάσεις την δεκαετία του '50, οι ρίζες της τοποθετούνται πολύ παλιότερα.
Από τις πρώτες απεργίες πείνας είναι οι μαζικές νηστείες την εποχή του αγώνα για την αμερικάνικη ανεξαρτησία. Οι ρώσοι πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Τρότσκι αλλά και οι Αγγλίδες σουφραζέτες επίσης υποθήκευσαν το σώμα τους ως πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας.



Οι τελευταίες μάλιστα ήταν και από τις πρώτες που ήρθαν αντιμέτωπες με την αναγκαστική σίτιση, ήδη από την δεύτερη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα, όταν έδιναν την μάχη τους απαιτώντας εκλογικά δικαιώματα από ένα κράτος που στεκόταν ανένδοτο. Όταν άρχισαν τους εμπρησμούς επιλεγμένων στόχων κατέληξαν έγκλειστες κατά εκατοντάδες. Μέσα από τις φυλακές, στην προσπάθειά τους να κλιμακώσουν τον αγώνα, στράφηκαν σε μαζικές απεργίες πείνας. Η αγγλική κυβέρνηση τότε για να προστατευθεί έναντι του καινούργιου τρόπου διαμαρτυρίας, πρότεινε και επέβαλλε την αναγκαστική σίτιση, με σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία μαρτύρων. Με αυτή τη λογική οι διαμαρτυρόμενες γυναίκες υποβλήθηκαν σε αναγκαστική σίτιση.

Η Μαίρη Λη, μια εκ των γυναικών αυτών, περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο το βίωμα, που αργότερα καταχωρήθηκε από τον διεθνή νομικό πολιτισμό ως βασανιστήριο: «Με περικύκλωσαν τότε δέκα περίπου άτομα, με έσπρωξαν πίσω στην καρέκλα, και, ενώ ο γιατρός μου κρατούσε ανοικτό το στόμα, μία από τις δεσμοφυλάκισσες έριξε μέσα με ένα κουτάλι γάλα και κονιάκ. Δύο ημέρες αργότερα, το Σάββατο, οι δεσμοφυλάκισσες μπήκαν στο κελί και με έσπρωξαν στο κρεβάτι. Καθώς με κρατούσαν ακίνητη, δύο γιατροί μου έβαλαν στη μύτη ένα σωληνάκι που κατέληγε σε χωνί και είχε στη μέση ένα γυάλινο δοχείο, από όπου μπορούσε κανείς να ελέγξει τη ροή. Το σωληνάκι αυτό έμπαινε τη μία φορά στο ένα ρουθούνι και την επόμενη στο άλλο. Ο πόνος, ψυχικός και σωματικός, ήταν μεγάλος κατά τη διάρκεια της σίτισης».



Αφότου δημοσιοποιήθηκε και με αφορμή την αναγκαστική σίτιση των διαμαρτυρόμενων γυναικών, η Αμερικανίδα Djuna Barnes αναλαμβάνει το 1914 να γράψει ένα άρθρο για το περιοδικό «World Magazine» για το συγκεκριμένο θέμα. Για τις ανάγκες του, υποβάλλεται και η ίδια σε αυτή την διαδικασία. Αν και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, η μέθοδος που υποχρέωνε τις γυναίκες σε αναγκαστική σίτιση διέφερε από εκείνη της Αγγλίας - φορούσαν στις γυναίκες ένα μεταλλικό φίμωτρο το οποίο προκαλούσε εκτός από ζημιές στα δόντια και τα σαγόνια και αφόρητο πόνο – η Djuna Barnes αποτύπωνε στο άρθρο της με γλαφυρό τρόπο το «βασανιστήριο» αυτό, που εξανάγκαζε πολλές από τις σουφραζέτες να λαμβάνουν πάλι τροφή από μόνες τους, μην αντέχοντας τον πόνο.



Ανάλογες περιπτώσεις βέβαια συναντά κανείς και επί ελληνικού εδάφους. Τον Νοέμβρη του 1930, οι έγκλειστες κουμουνίστριες στις φυλακές Αβέρωφ, κάνουν απεργία πείνας με σκοπό να κατοχυρώσουν με τη σειρά τους το δικαίωμα ψήφου. Η μεταφορά των απεργών πείνας σε ψυχιατρεία και η υποχρεωτική σίτιση που επιβάλλεται με την βία εκφράζει το πολιτικό πνεύμα. Στη σύγχρονη ιστορία, έχει διαταχθεί αναγκαστική σίτιση σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, αυτή του Κώστα Καλαρέμα και του Χριστόφορου Μαρίνου, παρά το γεγονός ότι από τον ποινικό κώδικα είχε προβλεφθεί το δικαίωμα στην απεργία και η αναγκαστική σίτιση έχει οριστεί διεθνώς πλέον ως βασανιστήριο.



Παγκοσμίως, η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Michael Gaughan, μέλος του IRA, ο οποίος μετείχε με συγκρατούμενους συντρόφους του στις απεργίες πείνας της δεκαετίας του ’80, οι οποίες προκάλεσαν τεράστιο κύμα αλληλεγγύης αλλά και σοβαρό πολιτικό ζήτημα στη Βρετανία.

Προσφάτως ο διαλογος ανακινήθηκε εκ νέου, τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, όταν 44 από τους 120 κρατούμενους των φυλακών του Γκουαντάναμο υποχρεώθηκαν σε σίτιση παρά τη θέλησή τους. Με αφορμή αυτούς ο Yasiin Bey, ευρύτερα γνωστός ως Mos Def, αποφάσισε ακολουθώντας το παράδειγμα της προαναφερθείσας αμερικανίδας να υποβληθεί και ο ίδιος στην επίπονη διαδικασία ως ένδειξη συμπαράστασης. Απώτερος στόχος ήταν βέβαια και να καταγραφεί στο φακό ο βάναυσος χειρισμός των κρατουμένων καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας – ο κρατούμενος δένεται σε καρέκλα ή σε κρεβάτι με σκοπό να ακινητοποιηθεί. Στη συνέχεια ένας λεπτός σωλήνας , που ονομάζεται ρινογαστρικός καθετήρας, περνάει από τη μύτη για να φτάσει στο στομάχι, και στη συνέχεια με μία σύριγγα που εφαρμόζεται στο εξωτερικό άκρο χορηγείται νερό και φαγητό. Έτσι ο σωλήνας αυτός που τοποθετείται δύο φορές την ημέρα στον κρατούμενο, μετατρέπεται στον επίσημο τροφοδότη του. Στις φυλακές του Γκουαντάναμο η όλη διαδικασία της τοποθέτησης και την τροφοδοσίας μέσω του ρινογαστρικού καθετήρα διαρκεί δύο ώρες.

Τόσο η δημοσιοποίηση της υπόθεσης όσο και του βίντεο του Mos Def πυροδοτησαν εκ νέου πληθώρα αντικρουόμενων απόψεων. Η υπόθεση της αναγκαστικής σίτισης των φυλακών του Γκουαντάναμο οδήγησε και την δημοσιογραφική ομάδα της Guardian να φτιάξει ένας μικρής διάρκειας animation film βασιζόμενη στις αφηγήσεις πέντε κρατουμένων οι οποίοι υπεβλήθησαν σε αυτή την διαδικασία παρά τη θέλησή τους. Και σε αυτό αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η αναγκαστική σίτιση ώστε να κατανοηθούν οι ρητές ενστάσεις διεθνών οργανισμών και ιατρικών ενώσεων για την εφαρμογή σε κρατουμένους. Για την περίπτωση τυ Γκουαντάναμο βέβαια, το πολιτικό και νομικό αυτό ζήτημα στις ΗΠΑ παραμένει «ανοιχτό», αφού έχουν κατατεθεί μηνύσεις και αγωγές για τη διαδεδομένη πρακτική της αναγκαστικής σίτισης, στη βάση της παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες



Παρόλα αυτά, η σίτιση μέσω ρινογαστρικού καθετήρα, πραγματοποιείται καθημερινά στα νοσοκομεία προκειμένου να καλυφθούν οι θερμιδικές ανάγκες ασθενών, οι οποίοι δεν μπορούν να φάνε, όπως για παράδειγμα ασθενείς με διαταραχές κατάποσης. Η διαδικασία όμως πρέπει να γίνεται μόνο όταν κρίνεται ιατρικά απαραίτητο και πάντα με τη συγκατάθεση του ασθενούς (πλην ορισμένων εξαιρέσεων π.χ. όταν ο ασθενής αδυνατεί να συναινέσει λόγω προβλημάτων υγείας). Κάτω μόνο από αυτές τις προϋποθέσεις η σίτιση μέσω σωλήνα, αν και οδυνηρή για τον ασθενή διαδικασία, δε θεωρείται βασανιστήριο αλλά απαραίτητη ιατρική πράξη, η οποία αποσκοπεί στη θρεπτική υποστήριξη των ασθενών. Στην περίπτωση όμως της απεργίας πείνας, μιας μη-βίαιης πράξης πολιτικής διαμαρτυρίας, δεν εκφράζει την επιθυμία κάποιου να πεθάνει, αλλά τον τρόπο του κρατούμενου προκειμένου να γνωστοποιήσει τυχόν προβλήματα και αιτήματα του. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο το μέτρο της αναγκαστικής σίτισης, ενώ οι οργανώσεις προστασίας ιατρικών δικαιωμάτων και η διεθνής Ένωση των Ιατρών την έχει πολλάκις χαρακτηρίσει βασανιστική.

Νόμος και ηθική

«Κανένας γιατρός δεν δικαιούται να ενεργεί αντίθετα με την επιθυμία του ασθενούς, όσο για τη βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδημοκρατική» επισημαίνει στη δήλωσή του και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, για την εισαγγελική εντολή αναγκαστικής σίτισης στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, με παρεντερική θρέψη, θέμα που απασχολεί εντόνως τις τελευταίες μέρες κι έχει θέσει ουσιαστικά ηθικά διλήμματα.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, ήταν απόλυτα σαφής και κατηγορηματικός τονίζοντας τις επιστημονικά και δεοντολογικά τεκμηριωμένες ενστάσεις της ιατρικής κοινότητας στην συγκεκριμένη πρακτική . «Είμαστε αναγκασμένοι να διευκρινίσουμε για πολλοστή φορά πως κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς. Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς, οι οποίοι ουδέποτε παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες».



Όπως επισημαίνεται από τον πρόεδρο των νοσοκομειακών ιατρών, ο ιατρικός λειτουργός δεν μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς την συναίνεση του ασθενούς, εκτός από την περίπτωση αδυναμίας ή άρνησης ενός κρατουμένου να συναινέσει σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη απαραίτητη για την υγεία του, όπου η λήψη μέτρων επιβάλλεται από τον εισαγγελέα που καλείται να κρίνει με γνώμονα και στόχο τη διατήρησή του στη ζωή.Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο σωφρονιστικός κώδικας, στον οποίο παρατηρούνται όμως κάποιες γκρίζες ζώνες.

Παρόλο που σε αυτόν, ο όρος αναγκαστική σίτιση δεν υπάρχει, στο άρθρο 31 γίνεται ρητή αναφορά στην απεργία πείνας και στην παράγραφο 3 αναφέρεται πως «Αν ο απεργός περιέλθει σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του εφαρμόζεται ανάλογα η διάταξη του άρθρου 29, παράγραφος 3 του παρόντος. Για τη φύση και την έκταση των μέτρων συνεκτιμώνται η προσωπικότητα του κρατουμένου, οι επιδιώξεις και η σταθερότητα της απόφασής του».

Συγκεκριμένα στην εν λόγω παράγραφο προβλέπεται πως «εάν ο κρατούμενος δεν βρίσκεται σε κατάσταση να συναινέσει ή αρνείται να συναινέσει σε ιατρική πράξη… η οποία κρίνεται αναγκαία για την υγεία του, ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός διατάσσει τη λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση μέτρων».

Κατόπιν όλων αυτών, εκείνος που καλείται να κρίνει βάσει των απαραίτητων γνωματεύσεων της ψυχολογικής κατάστασης είναι ο Εισαγγελέας ο οποίος και εκδίδει περαιτέρω σχετικές εντολές με σκοπό την διατήρηση του κρατουμένου στη ζωή με το προσφορότερο μέσο.

Στην περίπτωση όμως της αναγκαστικής σίτισης ακόμη και εάν υπάρχει εισαγγελική εντολή, οι ιατροί μπορούν να αρνηθούν αφού δεν έχουν να λογοδοτήσουν μόνο στη δικαιοσύνη αλλά και να τηρήσουν τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

Ηθικό και σωματικό βασανιστήριο

Η εφαρμογή του μέτρου της αναγκαστικής σίτισης αντιβαίνει ρητά και κατηγορηματικά σε αποφάσεις και συστάσεις και διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων. Ήδη βάσει των συμπερασμάτων της διεθνούς διάσκεψης του Τόκιο το 1975, η Διεθνής Ένωση Ιατρών χαρακτήριζε την επιβολή σίτισης σε απεργούς πείνας «ανήθικη» και «αδικαιολόγητη». Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές ανανεώθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση και κατά τις εργασίες των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων στη Μάλτα (1991), στην Ισπανία (1992) και στη Ν.Αφρική (2006).

Τον Ιούνιο του 2014 με αφορμή την απεργία πείνας Παλαιστίνιων κρατουμένων, οι ειδικοί επί δικαιωμάτων του ανθρώπου του ΟΗΕ, απηύθυναν έκκληση στο Ισραήλ να μην προχωρήσει στη νομιμοποίηση της αναγκαστικής σίτισης τονίζοντας πως: «Δεν είναι αποδεκτή η αναγκαστική σίτιση ούτε η απειλή επιβολής αυτής, η άλλων ψυχολογικών πιέσεων σε βάρος ατόμων που έχουν καταφύγει στην ύστατη επιλογή της απεργίας πείνας…». Την ίδια στάση βέβαια κράτησε και στην περίπτωση του Γκουαντάναμο που προαναφέρθηκε, όπου για άλλη μια φορά η αναγκαστική σίτιση ορίστηκε ως «βασανισμός» από τον οργανισμό, τον Φεβρουάριο του 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Έσωσαν 108 κουτάβια από την αθλιότητα και… τη δημοπρασία


Εθελοντές συγκέντρωσαν 220.000 δολάρια σε 11 μέρες – Δείτε τις φωτογραφίες.

Οι συνθήκες στις οποίες ζούσαν ήταν κάτι παραπάνω από άθλιες. Τα κουτάβια κινδύνευαν να χάσουν την όραση και την ακοή τους, ώσπου στο πρόσωπο εθελοντών βρήκαν τους σωτήρες τους.

Οι άνθρωποι που κρατούσαν τα 108 μικρά σπανιέλ σκόπευαν να τα βγάλουν σε δημοπρασία στην Αλαμπάμα για να επωφεληθούν το κέρδος. Ευτυχώς γι’ αυτά όμως, εθελοντές στο Wheaton του Missouri –οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «the Cav Ladies» έβαλαν σε εφαρμογή την επιχείρηση σωτηρίας τους ή αλλιώς «Επιχείρηση Cavalier» όπως την ονόμασαν.

Μέσα σε μόλις 11 ημέρες συγκέντρωσαν δωρεές ύψους 220.000 δολαρίων από 2.050 άτομα από όλο τον κόσμο και κατάφεραν να απαλλάξουν τα σκυλάκια από τους εκμεταλλευτές τους, οι οποίοι τα ανάγκαζαν να ζουν μέσα στην εξαθλίωση στοιβαγμένα σε κλουβιά και τους φέρονταν με τον χειρότερο τρόπο.

Δείτε τις φωτογραφίες:


















Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε το «παιδί» της «οικογένειας Άνταμς»


Σε ηλικία 59 ετών «προδόθηκε» από την καρδιά του.

Σε ηλικία 59 ετών πέθανε ο Ken Weatherwax, ενσάρκωνε τον «Pugsley», τον γιο του «Gomez» και της «Morticia» στην διάσημη τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’60, «Η οικογένεια Άνταμς».

Το πρώτο παιδί της εκκεντρικής οικογένειας, που αργότερα μεταφέρθηκε με επιτυχία και στους κινηματογράφους, είχε για αγαπημένο του παιχνίδι την κατασκευή… λαιμητόμων και φερέτρων, ενώ μαζί με τον τρομερό θείο Fester, πραγματοποιούσαν εκρήξεις στο μακάβριο σπίτι.

Ο Weatherwax πέθανε από έμφραγμα στην Καλιφόρνια, ενώ μετά την επιτυχία που είχε στην μικρή οθόνη δεν μπόρεσε να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο, επέστρεψε στο σχολείο που το είχε παρατήσει λόγω των γυρισμάτων και αφού αποβλήθηκε σε αρκετά από αυτά εξ’ αιτίας της συμπεριφοράς του, σε ηλικία 17 ετών έγινε επαγγελματίας στρατιωτικός.














Διαβάστε περισσότερα...