Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ηλικιακό όριο στις μετεγγραφές των πολυτέκνων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρέμβαση του υπ. Παιδείας - Ελεγχόμενος ο αριθμός των πολύτεκνων φοιτητών αλλά μη διαχειρίσιμος.

Προ εκπλήξεως βρίσκονται πολύτεκνοι φοιτητές που έχουν αιτηθεί μετεγγραφής καθώς διαπιστώνουν ότι τα Τμήματα δεν τους δέχονται σε περίπτωση που κάποιο από τα αδέρφια τους είναι άνω των 23 ετών.

Όπως έγραψε το newsbeast.gr τα Τμήματα στηρίζονται στο γεγονός ότι η 1η παράγραφος του άρθρου 6 του ν.3454/2006 ορίζει ηλικιακό όριο 23 ή 25 ετών για τα τέκνα των πολυτέκνων και όχι στην παράγραφο 3 που ορίζει ότι «Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του ν. 860/1979 (ΦΕΚ 2 Α'), όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβ­νουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύο­νται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.

To θέμα το έχει θίξει με επιστολές της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων ενώ έφθασε και στη Βουλή καθώς κατατέθηκε σχετική ερώτηση από τη Βουλευτή κα Ιατρίδη. Ο υφυπουργός Παιδείας απάντησε ότι «εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε περίπτωση όπου δεν εφαρμόστηκε ο νόμος, θα πρέπει να παρέμβει το Υπουργείο και αυτό θα πράξει» ενώ ενημέρωσε ότι δεν έχει υπάρξει άρνηση μετεγγραφών σε πολύτεκνους λόγω ορίων ηλικίας στα Τμήματα των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Αρνητικός ήταν ο υφυπουργός Παιδείας στο θέμα των μετεγγραφών των πολυτέκνων παρελθόντων ετών που είναι μόλις 723 όπως και στις μετεγγραφές για την κατηγορία του 10%. Χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι «…αυτήν τη χρονιά, για αυτήν την εκπαιδευτική περίοδο έτσι θα ισχύσουν τα πράγματα μέχρις ότου να υπάρξει κάποια στιγμή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το σύνολο των μετεγγραφών και για να μην υπάρχει αιφνιδιασμός στον κόσμο» και δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «Δεν δήλωσε κανείς από το Υπουργείο ότι είναι απόλυτα ευτυχής με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε όλα αυτά τα ζητήματα.

«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι αυτά που υπάρχουν και είναι σε βελτίωση των διατάξεων του Μαΐου του 2014, αλλά στα πλαίσια των δυνατοτήτων που αυτή τη στιγμή παρέχονται, με απόλυτη βέβαια κατανόηση στο ζητούμενο σε σχέση με τους φοιτητές από πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες πράγματι είναι σ’ έναν αριθμό ελεγχόμενο μεν πλην όμως μη διαχειρίσιμο, με βάση τα δεδομένα» υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας απαντώντας στην κα Ιατρίδη που παρέθεσε στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ο αριθμός των πολυτέκνων που αιτήθηκαν μετεγγραφής είναι μόλις το 15% των κοινωνικών κριτηρίων ενώ και οι πολύτεκνοι παρελθόντων ετών είναι μόλις 723.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν θα πρέπει να μείνει στα λόγια αλλά να παρέμβει άμεσα διευκρινίζοντας με έγγραφο της προς τα Τμήματα ότι δεν ισχύουν ηλικιακά όρια για τους πολύτεκνους καθώς, όπως ενημερωθήκαμε από το Γενικό Γραμματέα της ΑΣΠΕ, πριν λίγες μέρες το Τμήμα Μηχανολόγων του ΕΜΠ απέρριψε πολυτέκνους λόγω των ηλικιακών ορίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.