Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Η καταπολέμηση των βασανιστηρίων στο επίκεντρο εκδήλωσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρέμβαση από αλληλέγγυους στον Ν. Ρωμανό.

Με αφορμή τη νέα αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των Βασανιστηρίων, διοργανώθηκε εκδήλωση με τίτλο «Καταπολέμηση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης: Διεθνείς εμπειρίες και Προοπτικές».

«Η ελληνική πολιτεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα βασανιστηρίων και σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας ανθρώπων που στερούνται την ελευθερία τους», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, σε επιστολή του που διαβάστηκε στην εκδήλωση.

Ο Άγγελος Τσιγκρής, γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, εξήρε το έργο του Συνηγόρου του Πολίτη χαρακτηρίζοντάς τον ένα «ανακουφιστικό θεσμό στήριξης των αδυνάτων».

Παρέμβαση από συγκεντρωμένους πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του κ. Τσιγκρή. Έκαναν λόγο για «τη στάση του υπουργείου στην υπόθεση του αναρχικού απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού και την εντολή υποχρεωτικής σίτισης, που αποτελεί βασανιστήριο», καθώς και για «τα βασανιστήρια που υπέστη ο κρατούμενος Ιλία Καρέλι, τον Μάρτιο του 2014, πριν ξεψυχήσει».

Η Καλλιόπη Σπανού, Συνήγορος του Πολίτη, επισήμανε πως η πρόκληση βασανιστηρίων αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο, και επιβάλλεται η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους, ώστε να μη δέχεται η Ελλάδα μόνο καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αγγελική Αργυροπούλου- Χρυσοχοΐδη, υπογράμμισε πως «οι προτάσεις της Επιτροπής δεν εισακούονται πάντα» και πρότεινε: «Αντί να κάνουμε συστάσεις προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για συμπεριφορές αστυνομικών, να τους ζητήσουμε να μας πουν τι έχουν μάθει οι ίδιοι στις σχολές της Αστυνομίας, αν είναι εμποτισμένη με παιδεία που στρέφεται στην ταλαιπωρία των κρατουμένων».

Στις εισηγήσεις τους, που είχαν ως κοινό παρονομαστή την πρόληψη των βασανιστηρίων, ο καθηγητής Βασίλης Καρύδης, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, μίλησε για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του νέου αυτού εθνικού μηχανισμού, ο καθηγητής Δημήτρης Πλουμπίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, για την ψυχιατρική περίθαλψη, ο πρώην γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης για τις φυλακές και ο καθηγητής και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης για το σωφρονιστικό σύστημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.