Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Οι νηπιαγωγοί της νέας εποχής


Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οι Φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο με θέμα «Υπερβαίνοντας τα όρια της τυπικής και μη εκπαίδευσης στις Φυσικές επιστήμες και το Περιβάλλον» διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Φλώρινας και το ΚΠΕ Μελίτης. Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον Κορυδαλλό τα... συσσίτια


Τα συσσίτια του δήμου Αθηναίων, μετακομίζουν στις φυλακές Κορυδαλλού και οι κρατούμενοι των φυλακών θα αναλαμβάνουν την προετοιμασία του φαγητού ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα διανέμουν τις μερίδες στον κόσμο.

Αυτό είναι το σχέδιο που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, όπως γράφει το ''Πρώτο Θέμα''. Εμπνευσμένο από παρόμοιο μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ιταλία, ο υφυπουργός, Κώστας Καραγκούνης, αποσκοπεί στην ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλει ο δήμος για να αλλάξει το κέντρο της πρωτεύουσας.

Ταυτόχρονα, στόχος του υπουργείου, είναι να συμβάλλει και στην επανένταξη των κρατουμένων, εκπαιδεύοντας τους ενεργά στην ιδέα της προσφοράς και της δημιουργίας.

Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις ο σχεδιασμός αυτός να επεκταθεί σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και η συμμετοχή των κρατουμένων στην προετοιμασία του φαγητού να προσμετράται ευεργετικά ώστε να μειώνεται ο χρόνος εκτίσεως της ποινής τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος και το υπουργείο, αναμένεται να συναντηθούν την Τετάρτη για την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας. Για τις ανάγκες υλοποίησης, θα πραγματοποιηθούν επαφές και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την αρμοδιότητα για τη συγκέντρωση των πρώτων υλών θα έχει ο δήμος Αθηναίων, ο οποίος μέσω χορηγιών από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχει καταφέρει να διανέμει καθημερινά περίπου 8.000 γεύματα σε απόρους και άστεγους σε διάφορες περιοχές της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα μητρότητας και στις αυτοαπασχολούμενες


Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Την καταβολή επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την Οδηγία 2010/41/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που ασκούν αυτοτελή επαγγελματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες θα μπορεί πλέον να χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο θα επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματος τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων.

Το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την Οδηγία 2010/41/ΕΕ προβλέπει πως «το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησής του επιδόματος θα καθορισθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας η οποία θα εκδοθεί εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νόμου και μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου των φορέων των αυτοαπασχολούμενων».

Στην Ελλάδα οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες (π.χ. εργαζόμενες με δελτίο παροχής υπηρεσιών) βιώνουν σήμερα μια ανάλγητη στάση από την πολιτεία καθώς η μόνη ευνοϊκή ρύθμιση που προβλέπεται για αυτές σχετίζεται με την μείωση των εισφορών του ΟΑΕΕ κατά 50% για διάστημα ενός χρόνου μετά τον τοκετό.



Διαβάστε περισσότερα...

«Όλοι οι άνθρωποι είναι ανάπηροι, εμείς απλώς το γνωρίζουμε»


Τη ζωή του στο αναπηρικό καροτσάκι περιγράφει ο Σόιμπλε.
Με ισχυρή δόση αυτοσαρκασμού περιγράφει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη ζωή του στο αναπηρικό καροτσάκι, στο οποίο καθηλώθηκε όταν τον Οκτώβριο του 1990 στη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας, δέχτηκε δύο σφαίρες στο πρόσωπο και τη σπονδυλική στήλη, από τον Ντίτερ Κάουφμαν, έναν άνθρωπο που αποδείχτηκε ψυχικά διαταραγμένος.

Σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό «Capital» αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, ο κ. Σόιμπλε ομολογεί ότι το περιστατικό αυτό δεν τον έκανε σκληρότερο ή πικραμένο, ούτε τον καθιστά ηθικά ανώτερο.
«Έχω γίνει κάπως πιο ανθεκτικός απέναντι στις εξάψεις της καθημερινότητας» δηλώνει ο Σόιμπλε ενώ αναφέρεται και στη ράμπα την οποία διαθέτει το γερμανικό κοινοβούλιο.

«Είναι κουραστικό να την ανέβεις. Συνήθως με συνοδεύει ένας αστυνομικός που κρατά μακριά τους φωτογράφους, αλλά όταν κάποιος επιμένει, τότε παύω να είμαι φιλικός. Οι φωτογραφίες είναι απλώς ανόητες. Αποτυπώνουν τον κόπο που καταβάλλω και βλέποντας τις θα πει κάποιος: πω πω τι δύσκολα που είναι για τον Σόιμπλε».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είχε κρύψει ποτέ ότι η δολοφονική απόπειρα εναντίον του άλλαξε τη ζωή του, όχι μόνο στις καθημερινές του δραστηριότητες αλλά και σε ό,τι αφορά στις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Τότε έλεγε ότι οι Γερμανοί δύσκολα θα αποδεχτούν έναν ανάπηρο καγκελάριο. Δεν χρειάστηκε να το διαπιστώσει, αφού το σκάνδαλο χρηματοδότησης του CDU και η Άγκελα Μέρκελ φρόντισαν να του στερήσουν τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα για την καγκελαρία.

Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε βλέπει και θετικές πλευρές στην κατάσταση του, λέγοντας ότι ειδικά στο θέμα κρίσης χρέους της ευρωζώνης «η επίγνωση ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν σε ένα δευτερόλεπτο σε κάνει πιο χαλαρό», ενώ καταλήγει ότι «Όλοι οι άνθρωποι είναι ανάπηροι, εμείς απλώς το γνωρίζουμε».


Διαβάστε περισσότερα...

Ιάσιμη η παιδική λευχαιμία;


Η επιτυχής αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης Ιατρικής. Ενώ πριν από τριάντα χρόνια, λιγότερο από το 20% των παιδιών γίνονταν καλά, σήμερα το ποσοστό πλήρους ίασης ανέρχεται στο 85%, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας.

Τα ποσοστά αυτά βγαίνουν στη δημοσιότητα, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την καταπολέμηση της λευχαιμίας (21-28 Ιουνίου).

Η πρόοδος αυτή οφείλεται τόσο στην εξέλιξη πρωτοκόλλων χημειοθεραπείας και μεταμόσχευσης μυελού των οστών, όσο και στη βελτίωση της αντιμετώπισης των επιπλοκών τους.

Η εξατομικευμένη θεραπεία φαίνεται να είναι ο επόμενος σταθμός στην αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας, όπου η θεραπεία θα σχεδιάζεται για το κάθε παιδί ξεχωριστά με σκοπό την…. εκρίζωση της νόσου και την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.

Χωρίς ακόμα να έχουν πλήρως διευκρινιστεί τα γενεσιουργά αίτια της παιδικής λευχαιμίας, η κλασική ιατρική, σήμερα, προσφέρει πλήρη θεραπεία στο 85% των παιδιών, που θα αρρωστήσουν με λευχαιμία. Επίτευγμα των τελευταίων 30 χρόνων, αν σκεφτεί κανείς, ότι τη δεκαετία ’60-’70 η νόσος ήταν θανατηφόρα για το 80% των παιδιών.

Η θεαματική βελτίωση στη θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, που έχουν να κάνουν, τόσο με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, όσο και με την ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων εθελοντικής προσφοράς παραγώγων αίματος και μοσχευμάτων μυελού των οστών.

Η θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας συνίσταται κυρίως στη χορήγηση συνδυασμού χημειοθεραπευτικών φαρμάκων για ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, με τη νοσηλεία του παιδιού στο νοσοκομείο να είναι απαραίτητη μόνο για ένα βραχύ χρονικό διάστημα στην αρχή. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών, που δεν ανταποκρίνεται στη χημειοθεραπεία, αντιμετωπίζεται με μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Ιστοσυμβατός δότης του μυελού των οστών αναζητάται πρώτα στην οικογένεια και αν δεν βρεθεί εκεί, γίνεται έρευνα στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών, όπου σε ένα 60-70% των περιπτώσεων θα εντοπιστεί κατάλληλος ξένος δότης. Η μεταμόσχευση μπορεί επίσης να γίνει με βλαστοκύτταρα ομφαλίου αίματος ξένου δότη αποδεκτής ιστοσυμβατότητας, όταν δεν ανευρίσκεται έγκαιρα ιστοσυμβατός ξένος δότης μυελού των οστών. Η μεταμόσχευση ομφαλίου αίματος του ίδιου του ασθενούς (αυτόλογου) αποθηκευμένου σε ιδιωτική ή δημόσια τράπεζα δεν έχει ένδειξη στη θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας.

Η χορήγηση χημειοθεραπείας σε έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό, όπως είναι ένα παιδί, είναι συνδεδεμένη με απώτερες επιπλοκές, οι οποίες παρουσιάζονται, ευτυχώς όχι πολύ συχνά, στη ενήλικο ζωή και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη ψυχική και σωματική υγεία. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να βρεθούν τρόποι μείωσης των απώτερων επιπλοκών, χωρίς βέβαια αυτό να αποβεί εις βάρος της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Στη κατεύθυνση αυτή στρέφεται η έρευνα σήμερα με στόχο το σχεδιασμό εξατομικευμένων θεραπειών, όπου στις περιπτώσεις λευχαιμίας καλής πρόγνωσης μειώνεται η χημειοθεραπεία, ενώ σε αυτές με κακή πρόγνωση γίνεται μεταμόσχευση στα αρχικά στάδια της νόσου με αποτέλεσμα την αποφυγή περιττής χημειοθεραπείας.

Στη χώρα μας έχουμε περίπου 80 περιστατικά παιδικής λευχαιμίας κάθε χρόνο, με τον αριθμό να παραμένει σταθερός χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις τα τελευταία 15 χρόνια. Αντιμετωπίζονται σε έξι κλινικές Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας από τις οποίες τρεις βρίσκονται στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και μία στο Ηράκλειο.

Υπάρχει μία αμιγώς Παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Αθήνα, ενώ παιδιά μπορούν να μεταμοσχευτούν και στη μονάδα που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομείο ενηλίκων. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η 12ετής εμπειρία (1993-2005) στη θεραπεία της παιδικής οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας των πέντε, από τα έξι συνολικά, ελληνικών κέντρων στο 1ο Πανελλήνιο συνέδριο Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας.

Σύμφωνα με τον Ευγένιο Γουσέτη, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, ''τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν, ότι και στη χώρα μας από τα 10 παιδιά που θα διαγνωστούν, τα οκτώ θα γίνουν εντελώς καλά, ποσοστό που είναι απολύτως συγκρίσιμο με αυτά των μεγάλων κέντρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης''.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η καρδιά του χτυπούσε, αλλά τον πέρασαν για νεκρό



Απίστευτη περιπέτεια για 8χρονο αγοράκι με αναπηρία.

Οι γονείς ενός αγοριού 8 ετών κατέθεσαν αγωγή εναντίον νοσοκομείου του Σικάγο, επειδή οι γιατροί τους ανακοίνωσαν ότι το παιδί τους ήταν νεκρό, ενώ οι ίδιοι το έβλεπαν να ανοιγοκλείνει τα μάτια!

Ο μικρός Τζέιντεν, ο οποίος έχει αναπηρία βρέθηκε αναίσθητος από τη μητέρα του, στο δωμάτιό του. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, οι γιατροί είπαν στους γονείς ότι ήταν πολύ αργά. Οι συντετριμμένοι γονείς άρχισαν να κάνουν ετοιμασίες για την κηδεία του μικρού.

Μισή ώρα αργότερα, η μητέρα του Τζέιντεν, μαζί με άλλους δύο συγγενείς μπήκαν στο δωμάτιο, όπου βρισκόταν ακόμη το αγόρι και τον είδαν να ανοιγοκλείνει τα μάτια!

Αμέσως έτρεξαν στους γιατρούς, οι οποίοι έκαναν υπέρηχο στο παιδί και διαπίστωσαν ότι η καρδιά τους εξακολουθούσε να χτυπά!

Τώρα η οικογένεια ζητά αποζημίωση 200.000 δολαρίων από το νοσοκομείο. Όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος τους, η περιπέτεια μπορεί να επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την υγεία του 8χρονου.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα συμπληρώματα ωμέγα 3 δεν αντικαθιστούν το ψάρι



Δεν βοηθούν στην προστασία της καρδίας υποστηρίζει νέα έρευνα.

Συχνά ακούμε συστάσεις για χρήση συμπληρωμάτων ωμέγα 3 τα όποια μεταξύ άλλων πιστεύεται ότι βοηθούν στην προστασία της υγείας της καρδίας.

Ωστόσο, μια νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να διαψεύσει την πεποίθηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι η καρδία προστατεύεται καλύτερα με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών.

Οι ερευνητές βασιζόμενοι σε δείγμα άνω των 20.000 ατόμων, διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών συνδέεται σαφώς με μειωμένο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος, ενώ τα ευρήματα από την εξίσου τακτική κατανάλωση συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 ήταν πιο ανάμικτα και ασαφή.

Μάλιστα, η έρευνα επιβεβαιώνει τη σύσταση του αμερικανικού καρδιολογικού συλλόγου, η οποία προτείνει την κατανάλωση λιπαρών ψαριών (σολομού, σαρδέλας, τόνου, ρέγκας) δύο φορές την εβδομάδα. Αντίθετα, τα αποτελέσματά της, θα δημιουργήσουν αμφιβολίες σε όσους πιστεύουν ότι αρκεί να παίρνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από χάπια και κάψουλες ιχθυελαίων, αντί να καταναλώνουν ψάρι. Και αυτό γιατί στην πρώτη περίπτωση τα οφέλη δεν φαίνεται να είναι δεδομένα.

Οι αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου επτά στα 1.000 άτομα που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μια φορά τον μήνα, έπαθαν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, έναντι μικρότερου ποσοστού περίπου τεσσάρων ατόμων στα 1.000 μεταξύ όσων έτρωγαν ψάρι πάνω από μια φορά το μήνα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνα Λικ Τζουσέ, αυτό «μεταφράζεται» σε 30% περίπου μικρότερο κίνδυνο για την καρδιά όσων τρώνε πιο συχνά ψάρι σε σχέση με όσους δεν τρώνε.

Πιο πολύπλοκη είναι η εικόνα με την επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Από αυτά, τα οξέα ΕΡΑ και DHA που θεωρούνται κατ’ εξοχήν υπεύθυνα για την προστατευτική δράση των ψαριών, δεν φαίνεται από μόνα τους, με τη μορφή συμπληρωμάτων, να έχουν κάποια ιδιαίτερη ωφέλεια, ενώ πιο απτή είναι η σχέση ανάμεσα στο μειωμένο καρδιολογικό κίνδυνο και στο λιπαρό οξύ DPA.

Η Άλις Λιχτενστάιν του εργαστηρίου καρδιαγγειακής διατροφολογίας του πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης σχολίασε ότι, μετά τη νέα μελέτη, απομακρύνεται η ελπίδα για μια γρήγορη λύση μέσω των συμπληρωμάτων ωμέγα-3. Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να δοθεί έμφαση για μια πιο υγιεινή διατροφή και κυρίως όσων ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι πρέπει να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ραγδαία αύξηση ανασφάλιστων ασθενών στο Πα.Γ.Ν.Η.



«Στα επείγοντα περιστατικά δεν κοιτάμε την ασφάλισή τους», αναφέρουν γιατροί του νοσοκομείου.

Το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία καταγράφεται μέσα από τα στοιχεία για αύξηση ανασφάλιστων ασθενών που φτάνουν στα τοπικά νοσοκομεία.

Η αύξηση, σύμφωνα με το flashnews.gr, αγγίζει μόνο στο Πα.Γ.Ν.Η. το 18% το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για ένα ποσοστό που σοκάρει, καθώς αφορά κυρίως νέους που δεν έχουν ασφαλιστεί ποτέ μέχρι σήμερα ή άτομα άνω των 40 ετών που έχασαν τη δουλειά τους και δεν έχουν πλέον ασφάλιση.

«Το πρόβλημα έχει οξυνθεί, σε μεγάλο βαθμό. Γινόμαστε καθημερινά ως εργαζόμενοι, μάρτυρες πολύ άσχημων και άκρως ανησυχητικών καταστάσεων γύρω από αυτό το θέμα», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Γιάννης Δαγκωνάκης.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης με μικρές διαφοροποιήσεις στο ποσοστό των ανασφάλιστων.

«Όταν ένα περιστατικό είναι επείγον, δεν το συζητάμε καθόλου το αν είναι ασφαλισμένος ή όχι. Του παρέχουμε όλες τις υπηρεσίες άμεσα και δωρεάν», αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου.

Στην περίπτωση, τώρα, που δεν μπορεί να προσκομισθεί κάποιο έγγραφο και ο ασθενής αδυνατεί να καταβάλλει το σύνολο ή τμήμα των εξόδων τότε η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και όπως φαίνεται υπάρχουν πολίτες που φεύγουν από το νοσοκομείο με χρέη.

«Εδώ ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, θα κυνηγάμε τους άπορους, άνεργους και ανασφάλιστους;», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύθος η προστατευτική δράση της βιταμίνη D για τα κρυολογήματα



Ενισχύει όμως ως ένα βαθμό το ανοσοποιητικό.

Καμία πειστική απόδειξη ότι η προληπτική λήψη βιταμίνης D προστατεύει τους ανθρώπους από τα κρυολογήματα δεν βρήκαν Νεοζηλανδοί επιστήμονες που έκαναν το καλύτερο δυνατό επιστημονικό τεστ, με τυχαιοποιημένο δείγμα και παράλληλη σύγκριση με εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ, ομάδα 161 εθελοντών πήραν καθημερινά χάπια βιταμίνης D επί 18 μήνες και μια δεύτερη ομάδα, επίσης 161 ατόμων, πήραν εικονικά χάπια. Μέσα στον ενάμιση χρόνο του πειράματος, οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα αρρώστησαν από κρυολόγημα με την ίδια συχνότητα που κρυολόγησαν και τα άτομα της δεύτερης ομάδας, αποδεικνύοντας έτσι ότι η βιταμίνη D δεν ασκεί κάποια πρόσθετη προστατευτική δράση.

Συγκεκριμένα, η ομάδα της βιταμίνης D εμφάνισε 3,7 κρυολογήματα ανά άτομο κατά μέσο όρο, ενώ η ομάδα του πλασέμπο 3,8. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ενήλικοι κρυολογούν δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο, ενώ τα παιδιά έως δέκα.

Πάντως, όπως δήλωσε ο καθηγητής Ρόναλντ Έκλες του Κέντρου Κοινού Κρυολογήματος του πανεπιστημίου Κάρντιφ, το χειμώνα η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει σε ένα βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα. «Η βιταμίνη D είναι ζωτική για το ανοσοποιητικό. Τα σχετικά διατροφικά συμπληρώματα ίσως βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τον χειμώνα, όταν ο οργανισμός εμφανίζει έλλειψη βιταμίνης D (σ.σ. λόγω λιγότερης ηλιοφάνειας)», τόνισε.

Όπως είπε, και η εχινάκεια θα μπορούσε να βοηθήσει προληπτικά ενάντια στα κρυολογήματα, όμως διευκρίνισε ότι «τα συμπληρώματα δεν έχουν σε όλους το ίδιο αποτέλεσμα επειδή τα ανοσοποιητικά συστήματα των ανθρώπων διαφέρουν».

Οι άνθρωποι δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης βιταμίνης στο δέρμα τους με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Η βιταμίνη D επίσης υπάρχει στα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, τα δημητριακά και σε άλλες τροφές. Υπό κανονικές συνθήκες, οι άνθρωποι παίρνουν τις αναγκαίες ποσότητες της εν λόγω βιταμίνης από την κατάλληλη διατροφή και την επαρκή έκθεση στον ήλιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλεργίες και άσθμα στο σχολείο



Προετοιμασία για την αντιμετώπιση των αλλεργιών.

Η περίοδος επιστροφής στο σχολείο είναι ένα διασκεδαστικό και ταυτόχρονα συναρπαστικό διάστημα για τους μαθητές και τους γονείς. Ωστόσο, τα παιδιά με αλλεργίες και άσθμα έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην τάξη – δυσφορία, που τα εμποδίζει να συγκεντρωθούν στα μαθήματά τους, συμπτώματα που μειώνουν την ικανότητά τους να συμμετάσχουν σε γυμναστικές εκδηλώσεις, ακόμη και απειλητικές αντιδράσεις σε τροφικές αλλεργίες ή τσιμπήματα.

Η συχνότητα των αλλεργιών και του άσθματος στα παιδιά

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, περισσότερα από 350.000 παιδιά κάτω των 18 ετών υποφέρουν από αλλεργίες και άσθμα. Αυτό σημαίνει πάνω από 500.000 χαμένες σχολικές ημέρες, χιλιάδες ευρώ σε ιατρικά έξοδα και χαμένες εργατοώρες για γονείς παιδιών με αλλεργίες. Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης και πρόληψης των αλλεργιών και του άσθματος στα σχολεία.

Προετοιμασία για την αντιμετώπιση των αλλεργιών

Είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές και οι οικογένειές τους να συνεργαστούν με τους δασκάλους, τους προπονητές και τις σχολικές νοσοκόμες. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες βασικές οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης πιθανών αλλεργικών προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν τους μαθητές.

Πριν αρχίσει το σχολείο, επιθεωρήστε τους σχολικούς χώρους για την αναγνώριση δυνητικών κινδύνων πρόκλησης αλλεργίας ή άσθματος στις τάξεις.

Οργανώστε συνάντηση με τους καθηγητές και τη σχολική νοσοκόμα για να συζητήσετε να προβλήματα αλλεργίας του παιδιού σας.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίρνει τα φάρμακά του όπως έχουν συνταγογραφηθεί.

Αν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε ορισμένες τροφές,πληροφορήστε το προσωπικό του σχολικού κυλικείου και τους δασκάλους και προτείνετε εναλλακτικές τροφές.

Προετοιμάστε του το γεύμα από το σπίτι κάθε μέρα.

Βεβαιωθείτε ότι μία δόση ενέσιμης αδρεναλίνης είναι διαθέσιμη για το παιδί σας σε επείγουσες καταστάσεις και ότι οι καθηγητές και η νοσοκόμα γνωρίζουν πώς να τη χρησιμοποιήσουν.

Όλοι οι μαθητές με σοβαρή αλλεργία, που μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ενέσιμη αδρεναλίνη σε συσκευή έτοιμη για χρήση, πρέπει να έχουν οδηγίες αντιμετώπισης αναφυλακτικής αντίδρασης.

Πληροφορήστε τους γυμναστές και προπονητές του σχολείου σχετικά με το άσθμα και τα προειδοποιητικά σημεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άσθμα από την εξάσκηση.

Κοινά αλλεργιογόνα – Παράγοντες πρόκλησης που πρέπει να αποφευχθούν

Στην τάξη

Ακάρεα οικιακής σκόνης: Μικροσκοπικά ζωύφια που μεγαλώνουν σε χώρους με μεγάλη υγρασία και πολλή σκόνη. Τα εκκρίματα των ακάρεων είναι τα πιο συχνά αίτια χρόνιας αλλεργίας και συμπτωμάτων άσθματος. Ελέγχετε εάν το σχολείο είναι αρκετά ευάερο, ώστε να μειώνονται τα ακάρεα σκόνης.

Κιμωλία: Μια ερεθιστική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ασθματική κρίση. Μαθητές με αλλεργία και άσθμα θα πρέπει να μένουν μακριά από τον πίνακα και τα σφουγγάρια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την επαφή με τον πίνακα και την κιμωλία.

Μύκητες: Βρίσκονται σε σκοτεινά, θερμά και υγρά μέρη. Σπόροι μυκήτων μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία και άσθμα. Ευτυχώς, οι μύκητες εσωτερικών χώρων μπορούν εύκολα να καθαριστούν με ένα απορρυπαντικό υγρό. Βεβαιωθείτε ότι το σχολείο θα φροντίσει να επιδιορθώσει και να καλύψει οποιαδήποτε υγρασία από διαφυγή νερού σε ταράτσες ή σωληνώσεις, ώστε να προληφθεί ο σχηματισμός αποικίας μυκήτων.

Ζωικό τρίχωμα: Επίσης, πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σάλιο, στο τρίχωμα και στα ούρα τριχωτών ζώων μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα όπως φτέρνισμα, κνησμό, ρινική συμφόρηση και ερεθισμό των ματιών.

Στο κυλικείο

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει τροφικές αλλεργίες, ενθαρρύνετέ το να φέρνει το δικό του γεύμα στο σχολείο και υπενθυμίστε του να μη μοιράζεται ή να μην ανταλλάσσει φαγητό με φίλους. Τα τρόφιμα που ευθύνονται συχνότερα για το 90% των τροφικών αλλεργιών είναι: γάλα, αβγό, φιστίκι και ξηροί καρποί, σιτάρι και σόγια.

Στο διάλειμμα ή στο γυμναστήριο

Γύρη: Μικροσκοπικά κοκκία, υπεύθυνα για την αναπαραγωγή των φυτών. Ο μέσος όρος μεγέθους των σωματιδίων γύρης είναι μικρότερος από το μέγεθος μιας ανθρώπινης τρίχας. Το φθινόπωρο είναι εποχή άνθισης πολλών άγριων φυτών, όπως το περδικάκι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνετε τα αλλεργικά φάρμακα στο παιδί σας περίπου 30 λεπτά πριν από δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Τσιμπήματα από υμενόπτερα: Σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε τσιμπήματα εντόμων μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προκαλέσει αναφυλαξία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν γενικευμένο κνησμό, διόγκωση στο λαιμό ή στη γλώσσα, δυσκολία αναπνοής, ναυτία και εμετό. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει διαθέσιμη μία δόση αδρεναλίνης σε συσκευή έτοιμη για χορήγηση σε επείγουσες περιπτώσεις.

Άσθμα προκαλούμενο από άσκηση: Παιδιά με άσθμα συχνά εκδηλώνουν συμπτώματα δυσκολίας αναπνοής και βήχα περίπου 6-8 λεπτά μετά την άσκηση. Γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα βρογχοδιασταλτικό εισπνεόμενο φάρμακο 15 λεπτά πριν από την άσκηση. Επίσης θα πρέπει να προθερμαίνονται σταδιακά για 6-10 λεπτά πριν ξεκινήσουν ένα πλήρες πρόγραμμα άσκησης, να είναι καλά ενυδατωμένα, να σταματήσουν την άσκηση με την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να μειώσουν προοδευτικά την υπερένταση στο τέλος της άσκησης.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας αλλεργιολόγος ιατρός

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καλή επικοινωνία με το προσωπικό του σχολείου σχετικά με τα αλλεργικά προβλήματα του παιδιού σας. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Ο αλλεργιολόγος ιατρός θα εκτιμήσει τις τροφικές αλλεργίες, το άσθμα, την αλλεργική ρινίτιδα ή τα αλλεργικά εξανθήματα του παιδιού σας και θα σας προτείνει τα κατάλληλα φάρμακα, καθώς και ένα σχέδιο δράσης για ένα επιτυχημένο σχολικό έτος. Επιστημονικές εργασίες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που βρίσκονται υπό την επίβλεψη αλλεργιολόγου επισκέπτονται λιγότερο τα επείγοντα περιστατικά και καταφέρνουν να θέτουν τα αλλεργικά τους συμπτώματα υπό διαρκή έλεγχο.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μεσογειακή διατροφή «ασπίδα» για τον καρκίνο του δέρματος



Συγκλίνουν τα ευρήματα δύο νέων ερευνών.

H ελληνική διατροφή αποτελεί ασπίδα και για τον καρκίνο του δέρματος. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, σύμφωνα με την οποία στην ελληνική διατροφή οφείλεται και το γεγονός ότι οι Έλληνες παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά μελανώματος από τους Αυστραλούς.

Η ομογενής επικεφαλής της Σχολής Διαιτολογίου και Διατροφής του πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης Κάθριν Ιτσιόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα πορίσματα της έρευνας και για το γεγονός ότι αυτή η έρευνα λαμβάνεται υπόψη και στον σχεδιασμό της διατροφής των παιδιών.

Ανάλογη έρευνα για τη Μεσογειακή Διατροφή, τονίζει το ΑΜΠΕ, έγινε και από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ και τα πορίσματά της παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο στο Σίδνεϊ.

Όπως εξήγησε η δρ Νίβα Σαφίρα, η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που ταιριάζουν στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής παίζει προστατευτικό ρόλο και μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος.

«Η Μεσογειακή Δίαιτα μας παρέχει μέσα από μία ποικιλία τροφίμων (κραμβοειδή λαχανικά, ντομάτες, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή φρούτα, φρέσκα βότανα, κρασί, ελαιόλαδο) πολύτιμα βιοδραστικά μόρια με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, που συμμετέχουν στη θωράκιση του οργανισμού μας έναντι του καρκίνου του δέρματος» είπε η Δρ. Σαφίρα και πρόσθεσε:

«Η συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και βοτάνων καθώς και ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα δίνει τέτοια προστασία ικανή να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτού του καρκίνου. Ενδεικτικά, τα εσπεριδοειδή φρούτα αποτελούν κύριες πηγές β-κρυπτοξανθίνης, τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, και όλα μαζί το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, τα κραμβοειδή και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν πλούσιες πηγές σε πολυφαινόλες, ουσίες γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες».
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιθανές αιτίες αλλαγής της συμπεριφοράς



Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Η αλλαγή της συµπεριφοράς µπορεί να εµφανιστεί σε ποικίλες περιπτώσεις. Θεραπεύσιµες ή µη, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, συνήθεις ή σπάνιες.

Η προσωπική συνέντευξη του ενδιαφερόµενου µε ψυχίατρο, η καταγραφή του ιστορικού του ενδιαφερόµενου σε συνεργασία µε το οικείο περιβάλλον του και η διερεύνηση της αλλαγής στη συµπεριφορά του µπορούν να οδηγήσουν σε µια ασφαλή και ακριβή διάγνωση.

Στα «δυνατά» σηµεία της εξέτασης της αλλαγής στη συµπεριφορά συγκαταλέγεται το γεγονός πως η καταγραφή της δεν λανθάνει, δηλαδή το άτοµο, ακόµη κι αν θέλει να παραπλανήσει τον ειδικό, να του πει ψέµατα, η συµπεριφορά του τον «αποκαλύπτει» αφού µεταφέρει αληθή στοιχεία.

Έμμηνος ρύση

Παροδική αλλαγή στη συµπεριφορά

Η αναµονή της εµµήνου ρύσης φέρνει αλλαγή στη συµπεριφορά εξαιτίας της µετάπτωσης των ορµονών, από την ωορρηξία όπου τα οιστρογόνα βρίσκονται στο ζενίθ έως την έναρξη της περιόδου όπου σηµειώνεται και η µεγαλύτερη πτώση τους. Κατά την περίοδο αναµονής της εµµήνου ρύσης οι γυναίκες συνήθως γίνονται πιο οξύθυµες ή πιο θλιµµένες.

Το προεµµηνορρυσιακό σύνδροµο παρουσιάζει διαταραχές στην επιθετικότητα και σχετίζεται µε την εγκληµατικότητα των γυναικών σε ακραίες καταστάσεις, όπου τόσο η βιολογία του ατόµου όσο η ψυχική του κατάσταση, η προσωπικότητά του αλλά και το περιβάλλον του συντείνουν συνολικά ως παράγοντες που µπορεί να οδηγήσουν και στο έγκληµα.

Άνοια

Σταδιακή αλλαγή της συµπεριφοράς

Στην άνοια σηµειώνονται τόσο διαταραχές της µνήµης όσο και διαταραχές στη συµπεριφορά αλλά και στον προσανατολισµό. Το πρώτο όµως σύµπτωµα που εµφανίζεται είναι οι διαταραχές της µνήµης, και µάλιστα της µνήµης που αφορά πρόσφατα συµβάντα.

Το άτοµο στις αρχές της άνοιας συνειδητοποιεί πως ξεχνάει εύκολα τόσο αυτό όσο και το οικείο του περιβάλλον, ενώ δεν ξεχνάει τα απώτερα γεγονότα, αυτά δηλαδή που συνέβησαν στη νεαρή ηλικία του ατόµου.

Η αλλαγή της συµπεριφοράς στην άνοια εµφανίζεται βαθµιαία και όχι κατ’ ανάγκη στην έναρξη της νόσου, ενώ παρουσιάζει σταδιακή επιδείνωση όσο η νόσος εξελίσσεται. Συνήθως οι βαθµιαίες αυτές αλλαγές δεν γίνονται αµέσως αντιληπτές από το συγγενικό περιβάλλον ή παρερµηνεύονται. Στην άνοια ο ασθενής συνήθως «επιδεινώνει» κάποια από τα χαρακτηριστικά του.

Για παράδειγµα, ένας εξωστρεφής ανοικτός άνθρωπος οδηγείται από τη νόσο σε άρση των αναστολών και γίνεται σταδιακά προκλητικός, εµφανίζεται να µιλά χυδαία και απροκάλυπτα, ένας «κλειστός» άνθρωπος γίνεται φοβισµένος, κλείνεται περισσότερο στον εαυτό του, δεν ενδιαφέρεται για την εµφάνισή του και παρουσιάζει βραδύτητα στις κινήσεις, ενώ ένας απαισιόδοξος τα βλέπει όλα δύσκολα και γίνεται ακόµη πιο πεσιµιστής.

Εμμηνόπαυση

Αλλαγές στον ψυχισµό, µε διαταραχές στη συµπεριφορά και µε ψυχικές διαταραχές

Κατά την κλιµακτήριο αλλά και στα πρώτα χρόνια της εµµηνόπαυσης η εµµηνοπαυσιακή γυναίκα παρουσιάζει από φυσιολογικές αντιδράσεις, που περιλαµβάνουν νευρικότητα, αλλαγή της στάσης της και συναίσθηµα θλίψης µέχρι παθολογικές καταστάσεις, κυρίως µελαγχολία ή και παράνοια, όπου αναφέρονται ως υποστροφική µελαγχολία ή παράνοια.

Οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν αναµενόµενες φυσιολογικές αλλαγές και κάποιες οδηγούνται σε παθολογικές καταστάσεις µε ακραίες αλλαγές.

Αγχώδεις διαταραχές

Όσο αυξάνεται το άγχος αυξάνονται και οι πιθανότητες αλλαγής της συµπεριφοράς

Το άγχος είναι ένα είδος συναισθήµατος ένα µεγάλο ποσοστό του οποίου βιώνουµε ως τέτοιο και ένα ποσοστό του σωµατοποιούµε. Ο καθένας από εµάς δηµιουργεί ένα ευαίσθητο στον οργανισµό του µέσω του οποίου διοχετεύσει το άγχος του, σωµατοποιείται.

Είναι συχνό το φαινόµενο της αλλαγής της συµπεριφοράς υπό συνθήκες υπερβολικού άγχους ή ως αποτέλεσµα αγχωδών διαταραχών.

Ακόµη και το πιο σύνηθες άγχος µπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, συχνοουρία, πονοκέφαλο. Όσο µεγαλύτερο είναι το άγχος και όσο πιο ευάλωτος είναι ο οργανισµός µας σε αυτό τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εµφάνισης νευρωσικών διαταραχών.

Το άτοµο µπορεί να οδηγηθεί σε ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση, να αρχίσει να γίνεται υπερβολικά σχολαστικό µε την καθαριότητα, µε την τακτοποίηση, να οδηγηθεί σε αλλαγή ακόµη και του τρόπου της ζωής του, να αφήσει τη δουλειά του, να χωρίσει. Οι αγχώδεις αυτές διαταραχές µε αυτή τους την έκφραση αποτελούν µια µορφή αναπηρίας για το άτοµο.

Ουσίες

Παροδική ή µόνιµη αλλαγή στη συµπεριφορά

Όταν το άτοµο βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών, νόµιµων ή παράνοµων, εµφανίζει αλλαγή στη συµπεριφορά του για όση διάρκεια παραµένουν οι ουσίες αυτές στον οργανισµό του.

Η εξάρτηση όµως από τις ουσίες εµφανίζει αλλαγές στη συµπεριφορά που µπορεί να γίνουν µόνιµες στη ζωή του και τότε αναφερόµαστε σε εγκατεστηµένη αλλαγή στη συµπεριφορά.

Στην παιδική ηλικία ο γονιός µπορεί να υποπτευθεί ότι το παιδί του ξεκινά να µπαίνει στον κόσµο των ουσιών όταν εµφανίζει αλλαγή στη συµπεριφορά του, ευερεθιστότητα, έλλειψη συµµόρφωσης, αλλαγή στις σχέσεις του µε τους γονείς του ή τα αδέλφια του, ακόµη και παραβατικότητα.

Όταν το άτοµο έχει περάσει στην εξάρτηση, αλλάζει ριζικά η συµπεριφορά του, εµφανίζει παθολογία της συµπεριφοράς. Αν το άτοµο απεξαρτηθεί πλήρως και υπό την προϋπόθεση ότι η ουσία δεν έχει προκαλέσει µόνιµες βλάβες ή µόνιµα ψυχιατρικά προβλήµατα, τότε η συµπεριφορά του ατόµου αποκαθίσταται.

Αν έχει σηµειωθεί βλάβη από ναρκωτικά ή αλκοόλ, τότε η βλάβη αυτή µπορεί και να αποβεί ανεπανόρθωτη.

Κατάθλιψη

Αλλαγή προς τα έσω

Στην κατάθλιψη, ήπιας ή βαριάς µορφής, αλλά και στην επιλόχειο κατάθλιψη το άτοµο εµφανίζει αλλαγή στη συµπεριφορά του προς τα έσω και όχι επίταση της ήδη υπάρχουσας συµπεριφοράς του, όπως εµφανίζεται στην άνοια.

Στην κατάθλιψη το άτοµο εµφανίζεται ξαφνικά κλειστό, φοβισµένο, µε διάθεση αποµόνωσης, ανίκανο να αντιµετωπίσει τα γεγονότα της ζωής, χωρίς όµως να ζητά υποστήριξη από το περιβάλλον του.

Στα µείζονα καταθλιπτικά επεισόδια µε ψυχωσικές εκδηλώσεις ή παραληρητική µελαγχολία, το άτοµο µπορεί να εµφανίσει ενοχικές ψευδαισθήσεις, να διαµορφώσει δηλαδή την εντύπωση ότι το λυπούνται.

Η κατάθλιψη εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα µε το φύλο αλλά και την ηλικία. Στην εφηβεία σηµειώνονται αλλαγές της συµπεριφοράς που είναι φυσιολογικές –ο έφηβος αλλάζει– αλλά και διαταραχές της συµπεριφοράς που υποκρύπτουν κατάθλιψη.

Η βασική αλλαγή της συµπεριφοράς στους έφηβους µε κατάθλιψη είναι η βαθµιαία εµφάνιση παραβατικής συµπεριφοράς που ουσιαστικά εκφράζει καταθλιπτικά συναισθήµατα, οργή και απόρριψη.

Στη νεαρή αλλά και η µέση ηλικία η κατάθλιψη εµφανίζεται µε πτώση της διάθεσης, µείωση της λειτουργικότητας του ατόµου, µείωση των δραστηριοτήτων του, ενώ οι άντρες ειδικότερα παρουσιάζουν και ευερεθιστότητα. Στην τρίτη ηλικία η κατάθλιψη εµφανίζει απάθεια, φόβο, εσωστρέφεια.

Η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία µπορεί να είναι αµιγής, να µην συνυπάρχει µε άνοια, µπορεί όµως και ένας αρχόµενος ανοϊκός να εµφανίσει κατάθλιψη.

Όγκοι στον εγκέφαλο

Ψυχιατρική εικόνα ενός παθολογικού αιτίου

Σε οποιαδήποτε αλλαγή της συµπεριφοράς, ο ειδικός θα πρέπει καταρχάς και καταρχήν να αποκλείσει όλα τα πιθανά παθολογικά αίτια, που εκτός από όγκο στον εγκέφαλο µπορεί να υποκρύπτουν επιληψία στον κροταφικό λοβό ή ενδοκρινολογικές διαταραχές.

Ένα οργανικό ψυχοσύνδροµο από έναν όγκο εγκεφάλου µπορεί να παρουσιαστεί µε µια καθαρά ψυχιατρική εικόνα, µε αλλαγή της συµπεριφοράς του ατόµου. Ένας σωστός ψυχίατρος από τη συµπεριφορά και µόνο µπορεί να «πιάσει» ενδείξεις που να τον οδηγήσουν στον αποκλεισµό οργανικού αίτιου, είναι όµως απαραίτητο να προχωρήσει σε απεικονιστικό έλεγχο του εγκεφάλου, µε µια αξονική ή µαγνητική τοµογραφία, για να µην υπάρξει καµία πιθανότητα παρερµηνείας και λανθασµένης διάγνωσης, κάτι που συµβαίνει όχι σπάνια.

Όταν η παθολογική αιτία αποκατασταθεί, συνήθως το άτοµο επανέρχεται στην πρότερη συµπεριφορά του.

Θυρεοειδής

Μια ασθένεια µε δύο διαφορετικές αλλαγές στη συµπεριφορά.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς εµφανίζουν και διαταραχές της συµπεριφοράς του ατόµου που πάσχει, µε τον υποθυρεοειδισµό να εµφανίζει διαταραχές συµπεριφοράς αντίθετες από τον υπερθυρεοειδισµό.

Ο υποθυρεοειδικός εµφανίζει βραδύτητα στις αντιδράσεις και απάθεια, ενώ ο υπερθυρεοειδικός είναι νευρικός, παρουσιάζει τρόµο, εφίδρωση, διαταραχές στον ύπνο.

Στον υποθυρεοειδισµό µπορεί η συµπεριφορά να έχει τα συµπτώµατα µιας κατάθλιψης ή απάθειας, γι’ αυτό και πολλές φορές ως θεραπεία, συµπληρωµατική ή εναλλακτική, της ανθεκτικής κατάθλιψης -ανθεκτική σε αντικαταθλιπτικά- µπορεί να είναι και η χορήγηση θυρορµόνης.

Σχιζοφρένεια - Διπολική διαταραχή

Αλλαγή της συµπεριφοράς που εµφανίζεται σαν αλλαγή του χαρακτήρα.

Στη σχιζοφρένεια, όπου σηµειώνεται διαταραχή της σκέψης, του συναισθήµατος, διαταραχές στη ροή και στην οργάνωση της σκέψης, γίνεται ασυνάρτητος, µη κατανοητός, αλλά και κυρίως διαταραχές της αντίληψης µε ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις, αλλά και στη διπολική διαταραχή, όπου έχουµε διαταραχή του συναισθήµατος, η αλλαγή στην συµπεριφορά αποτελεί βασικό στοιχείο των δύο αυτών ψυχικών νοσηµάτων, όπου ουσιαστικά ο χαρακτήρας του ατόµου αλλάζει.

Το άτοµο κλείνεται στον εαυτό του, φοβάται, νοµίζει ότι µιλάνε γι’ αυτό, ότι το σχολιάζουν, το κακολογούν, συνωµοτούν εναντίον του, πιστεύει ότι καταδιώκεται.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι έφηβοι που κοιμούνται λίγο κινδυνεύουν από διαβήτη τύπου ΙΙ


Οι ερευνητές συνιστούν την αύξηση διάρκειας του ύπνου για τους νέους.
Μια μελέτη σε εφήβους στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όσο λιγότερο κοιμούνται στη διάρκεια του 24ώρου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, μια μεταβολική κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές, γράφοντας στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Sleep, συνιστούν την αύξηση της διάρκειας του ύπνου για τους εφήβους, ως προληπτικό μέτρο κατά του διαβήτη στην ενήλικη ζωή.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και η οποία βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει γλυκόζη, την κύρια πηγή ενέργειας. Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκύπτει όταν το σώμα δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει σωστά: τα κύτταρα των μυών, το λίπος και το ήπαρ δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη όπως θα έπρεπε. Αυτό έχει ως συνέπεια το πάγκρεας να «αναγκάζεται» να παράγει περισσότερη ινσουλίνη.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, αυτή η υπερπαραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας έχει ως συνέπεια τη συσσώρευση ζάχαρης στο αίμα, οπότε έχουμε την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Η Karen Matthews, ερευνήτρια του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, δήλωσε:

«Βρήκαμε ότι αν οι έφηβοι που κοιμούνται συνήθως έξι ώρες κάθε νύχτα αυξήσουν κατά μία ώρα τον ύπνο τους, τότε θα βελτιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά 9%».

Η Matthews αναφέρει ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που δείχνει σχέση μεταξύ ύπνου και αντίστασης στην ινσουλίνη- ανεξάρτητα από την παχυσαρκία- σε υγιείς εφήβους.

Για τη μελέτη τους, οι συγγραφείς μέτρησαν τη διάρκεια του ύπνου και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε 245 υγιείς μαθητές γυμνασίου πάνω από μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 6,4 ώρες κατά τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας και λίγο περισσότερο τα Σαββατοκύριακα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη αντίσταση ινσουλίνης ήταν συνδεδεμένη με μικρότερη διάρκεια ύπνου. Αυτή βρέθηκε να είναι ανεξάρτητη των πιθανών παραγόντων που την επηρεάζουν, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η περίμετρος της μέσης και ο δείκτης μάζας σώματος.

Η Matthews και οι συνεργάτες της καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επέκταση της διάρκειας του ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη στους νέους. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου λέει οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται κάτι παραπάνω από εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο φθηνή η ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων


Καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές για τη διενέργειά της.
Ένα μεγάλο οικονομικό βάρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καταργεί η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καταργούνται πλέον οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού και η αμοιβή θα καθορίζεται με έγγραφη συμφωνία των μερών.

Σήμερα για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων το κόστος του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ περίπου.

Σημειώνεται πως η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για την περίπτωση αγοροπωλησίας και ενοικίασης κτιρίων, θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως βασικό επιστημονικό εργαλείο για τη διασφάλιση της διαφάνειας στην αγορά των ακινήτων και την καταγραφή της ενεργειακής κατάστασης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, μέσω της πιστοποίησης της ενεργειακής του απόδοσης, στη βάση μεθοδολογίας και υπολογισμών.

Η κατάργηση των ελάχιστων νόμιμων αμοιβών για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρηση αναμένεται να ισχύσει και για την επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού η οποία επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Έτσι, οι ιδιοκτήτες 5,5 εκατ. ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν για την έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών (για τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού), σημαντικά λιγότερα ποσά.


Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογούν τους καπνιστές;


Νέος φόρος φαίνεται να είναι στα σκαριά για να κλείσουν οι τρύπες στο μέτωπο της υγείας. Υπάρχει στο τραπέζι πρόταση ώστε ο ΦΠΑ της εστίασης από 23% να πέσει στο 13%. Η διαφορά των 10%, σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, θα «φορτωθεί» στα καταστήματα εστίασης όπου ο πελάτης μπορεί να καπνίσει.

Ένας άλλος φόρος που φαίνεται να συζητείται «καπελώνει» το πακέτο. Επτά στους δέκα λένε ότι θα πλήρωναν δύο ευρώ «καπέλο» στην τιμή του πακέτου, εάν τα χρήματα επρόκειτο να διατεθούν στην υγεία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ MEGA






Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν θέατρο για ανέργους


Στα δεδομένα της κρίσης προσαρμόζονται και τα θέατρα. Οι θεατρικές παραστάσεις για πολλούς αποτελούν πολυτέλεια. Έτσι οι παραγωγοί αναγκάζονται να ρίξουν την τιμή του εισιτηρίου.

Την ίδια στιγμή, κατανοώντας τα προβλήματα του Έλληνα δεν είναι λίγα τα θέατρα που εξασφαλίζουν την δωρεάν είσοδο των ανέργων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ AΠΟ ΤΟΝ ALPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητούν χορηγούς τα σχολεία


Στην οικονομική βοήθεια χορηγών παρά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών, καταφεύγουν όλο και περισσότερα σχολεία για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους που δεν μπορούν να καλύψουν τα άδεια ταμεία της τοπικής αυτοδίοικησης.

Τα κονδύλια αφορούν σε επισκευές και κυρίως τον εφοδιασμό σε καύσιμα για την θέρμανση των κτιρίων.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό


Φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με ενιαίο συντελεστή 28%, κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά και αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων, μερικά από τα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Αναλυτικά προβλέπεται:

1. Φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ.

2. Για τους παραπάνω φορολογούμενους θα υπάρξει δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα της δαπάνης για ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους, καθώς και των επισφαλειών, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιούν αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων.

3. Διεατήρηση των τεκμηρίων διαβίωσης για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

4. Δεν θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή ως ελεύθεροι επαγγελματίες όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη. Ωστόσο θα αυξηθεί ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στο 25% από το 20%.

5. Καταργείται για όλους το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα.

Για τον περιορισμό της επιβάρυνσης θα δοθεί μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 50 ευρώ για κάθε ένα πάνω από τα τρία, σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνάει ένα ύψος, με τον πήχυ να τοποθετείται γύρω στα 12.000 ευρώ.

6. Ψαλιδίζεται το πρόσθετο αφορολόγητο των 2.000 ευρώ για τους αναπήρους στα 1.000 ευρώ.

7. Καταργούνται τα ειδικά αφορολόγητα όρια για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως στις παραμεθόριες περιοχές.

8. Καταργούνται όλες οι εκπτώσεις δαπανών για μισθωτούς και συνταξιούχους (τόκοι στεγαστικών δανείων, ενοίκια, ασφάλιστρα κ.α.), με μόνη εξαίρεση τις δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

9. Διατηρείται με μικρές αλλαγές η κλίμακα φορολογίας και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και ο ανώτατος συντελεστής 45% που σήμερα επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Απλά εξετάζεται η αύξηση του ποσού.

10. Αυξάνεται στο 15% από 10% από 1-1-2013 ο συντελεστής φορολογίας στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.

11. Καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των αγροτών και πλέον θα φορολογούνται με βάση βιβλία εσόδων – εξόδων από το πρώτο ευρώ.

12. Οι ανώνυμες εταιρίες θα φορολογούνται με συντελεστή 28% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης ακόμα και εάν διανέμουν μέρισμα. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν και εάν προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος οι μέτοχοι καταβάλλουν φόρο 25%.

13. Αυξάνεται η φορολογία στο υγραέριο στα 330 ευρώ από ευρώ το χιλιόλιτρο.

14. Ψαλιδίζεται μέχρι 35% το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και κληρονομιές και αλλάζουν οι συντελεστές και τα κλιμάκια.

15. Μειώνεται στο 13% από 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση με ταυτόχρονη επιβολή ενός τέλους για το κάπνισμα, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες του Δημοσίου.

16. Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα «στριφτά» τσιγάρα.

Χαράτσι και στα αγροτεμάχια

17. Μειώνεται μέχρι 50% το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ανάλογα με την αξία του ακινήτου και την εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου.

18. Επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 20% σε όλα τα εισοδήματα από ακίνητα.

19. Στη φορολογία κατοχής ακινήτων δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί οι συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου που το 2013 θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, αλλά ο νέος φόρος θα έχει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα δηλαδή θα φέρνει στα ταμεία 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Στον φόρο θα ενταχθούν όλα τα ακίνητα, ακόμα και τα αγροτεμάχια και κτήματα εντός σχεδίου πόλης και οικισμού εκτάσεις. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιβολή φόρου στις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ακόμα και από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με εξαίρεση τις μικρές καλλιέργειες. Ο συντελεστής θα είναι κλιμακωτός και θα φτάνει ακόμα και στο 4%, ανάλογα με την αξία του ακινήτου, ενώ θα υπάρξει και ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο της τάξης των 100.000 ευρώ, αντικειμενική αξία για την πρώτη ή κύρια κατοικία.

20. Μειώνεται στο 4% ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης από 8% - 10% που είναι σήμερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις


Στο Δημόσιο πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και των νέων μέτρων.

Αναλυτικά προβλέπονται:

- Μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά ως και 35% στους δικαστές, όπου η μέση μείωση είναι 24%. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.

- Μεγάλες περικοπές στις ΔΕΚΟ όπου «κουρεύονται» εκ νέου όλοι οι μισθοί ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα.

- Η κατάργηση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ των δώρων και όλων των επιδομάτων πέραν του ενιαίου μισθολογίου που θεσπίστηκε πέρυσι.

- Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την επέκταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» παντού σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Επίσης, στα μέτρα που αποκαλύπτονται ανοίγοντας το πακέτο, περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τη μείωση του προσωπικού στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία ενώ καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στις μετατάξεις εργαζομένων στο Δημόσιο.

Συνταξιούχοι στα όρια

Πιο βαριά όμως είναι τα μέτρα για τις περικοπές των συντάξεων δεδομένου ότι:

- Καταργούνται για όλους τα δώρα.

- Επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κυρίας και επικουρικής σύνταξης.

- Αυξάνονται οι εισφορές σε όλα τα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) στα όρια των εισφορών του ΙΚΑ.

- Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.

«Πόθεν έσχες» για το επίδομα


Το νέο μέτρο είναι η καθιέρωση του «πόθεν έσχες» και η αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης όλων των πολιτών που παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Θα ελέγχονται όλοι και εφόσον έχουν εισοδήματα π.χ. άνω των 30.000 ευρώ των χρόνο ή μεγάλη περιουσία θα χάνουν το επίδομα. Κάτι ανάλογο θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες σε πρώτη φάση θα χάσουν τη μισή σύνταξη.

Και σύνταξη δύο χρόνια μετά


Το μέτρο όμως που θα ανατρέψει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και θα κάνει πιο αβέβαιο το μέλλον των ανέργων μεγάλης ηλικίας είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα κείμενα το μέτρο θα έχει γενική εφαρμογή, χωρίς εξαιρέσεις, ακόμη και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η συνταξιοδότησης με 40 χρόνια ασφάλισης.

Πέραν όμως τούτων αυξάνονται και τα φορολογικά βάρη με νέες αυξήσεις στα τσιγάρα, στο υγραέριο, αλλά το κυριότερο, τον φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές


Ξεχωριστό κεφάλαιο στο νέο μνημόνιο αποτελούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που ξεκινούν από την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης και φθάνουν στη διεύρυνση του ωραρίου όλης της αγοράς και ειδικά των σουπερμάρκετ που θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί και θα κλείνουν μία ώρα αργότερα το βράδυ.

Ειδικά μέτρα προβλέπονται για την απελευθέρωση της αγοράς των καυσίμων για την οποία η τρόικα θεωρεί ότι «επικρατούν συνθήκες καρτέλ».

Πως φτάσαμε εδώ


Μετά την αποτυχία του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου κρίθηκε από την ίδια την τρόικα αναγκαία η επιμήκυνση ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία. Όπως λένε έγκυρες πληροφορίες, αν δεν υπήρχε η επιμήκυνση θα έπρεπε να ληφθούν για τη διετία 2013-2014 μέτρα 18 δισ. ευρώ για να επανέλθει το πρόγραμμα σε τροχιά. Κάτι, ασφαλώς, ακατόρθωτο.

Έτσι στο νέο μνημόνιο τα μέτρα κατανεμήθηκαν ως εξής:

- 9,2 δισ. ευρώ το 2013,

- 4,1 δισ. ευρώ το 2014,

- επιπλέον 200 εκατ. ευρώ το 2015.

Ειδικά για το 2015 και το 2016 όποια προσαρμογή κριθεί αναγκαία θα γίνει με την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς κρίθηκε αναγκαίος ο ελιγμός αυτός ώστε να μη δημιουργηθεί κυβερνητικό ρήγμα από την άρνηση του υπουργού Αντώνη Μανιακή ο οποίος μάλιστα απείλησε με παραίτηση. Για αυτή τη διετία και η τρόικα δέχθηκε ότι θα έχουν απόδοση τα μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους που δεν θα έχουν απόδοση τα δύο πρώτα χρόνια.

- Το 2013 ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος – Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδέν.

- Το 2014 θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. (Αν δεν είχε συμφωνηθεί η επιμήκυνση το 2014 η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.)

- Το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3% του ΑΕΠ,

- και το 2016 θα αυξηθεί στο 4,5% του ΑΕΠ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα σενάρια για τους πλειστηριασμούς


Τα δύο σενάρια που μελετά η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς:

Το πρώτο, θέλει σταδιακά να επιτρέψει τους πλειστηριασμούς, βάζοντας ως προϋποθέσεις τη χρονική διάρκεια των οφειλών. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι αν συνεχιστεί το καθεστώς των αναστολών των πλειστηριασμών, τότε όταν θα έρθει η περίοδος της ανάπτυξης, αυτή θα επηρεαστεί, καθώς θα βγει μαζικός αριθμός ακινήτων στο σφυρί...

Το δεύτερο σενάριο, είναι να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες. Δηλαδή να μένουν στην κατοικία για μερικά χρόνια έναντι ενοικίου και μετά η τράπεζα να επανεξετάζει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, ίσως δίνοντάς του νέο δάνειο.

Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2012, προστατεύονται από τη διαδικασία του πλειστηριασμού ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων που η αντικειμενική τους αξία είναι έως 200.000 ευρώ. Επίσης προστατεύεται η πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως ποσού, ενώ όσοι δανειολήπτες προσφεύγουν στα δικαστήρια και ζητούν να υπαχθούν στον Νόμο Κατσέλη, «σώζουν» το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό, αφού ο νόμος προβλέπει ότι δεν εκποιείται η πρώτη κατοικία, αν ρυθμιστεί ποσό που αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι χιλιάδες οι διαταγές πληρωμής που έχουν εκδοθεί από το 2008 και μετά για πλειστηριασμούς ακινήτων.

Όμως σε καμία περίπτωση – όπως αναφέρουν κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη – δεν θα βγουν μαζικά στο σφυρί ακίνητα. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση την αγορά ακινήτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα κεράσια είναι σύμμαχος στην ουρική αρθρίτιδα



Τι διαπίστωσαν ερευνητές από τη Βοστώνη.

Τα κεράσια μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια ενάντια στις έντονες κρίσης πόνου εξαιτίας της ουρικής αρθρίτιδας υποστηρίζουν ερευνητές από την Βοστώνη, παρουσιάζοντας την πρόσφατη μελέτη τους.

Μέχρι και 37% λιγότερα επεισόδια έντονου πόνου αντιμετώπισαν οι ασθενείς που κατανάλωναν τρεις μερίδες κεράσια ή χυμό κερασιών τις ημέρες πριν από κάθε επεισόδιο. Ως μία μερίδα υπολογίζονται 10 με 12 κεράσια. Όταν μαζί με την κατανάλωση κερασιών οι ασθενείς έπαιρναν και ένα συγκεκριμένο φάρμακο ενάντια στην ουρική αρθρίτιδα η μείωση των επώδυνων κρίσεων έφτανε το 75%.

Το δείγμα της έρευνας ήταν 633 ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα ή αλλιώς ποδάγρα που πλήττει περισσότερο τους άνδρες και προκαλεί επώδυνες κρίσεις, με πρήξιμο στις αρθρώσεις των ποδιών. Ως κύριο αίτιο είναι τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως.

Στόχος τώρα είναι να γίνουν περαιτέρω κλινικές δοκιμές πάνω σε αυτά τα ευρήματα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως η μπύρα και το ουισκάκι, σας χαλάει;


Αν είστε από εκείνους που θέλουν περισσότερη ποιότητα στην μπύρα τους, ή στο ουίσκι τους, αν είστε από εκείνους που τα δυο ποτά αυτά τους χαλάνε εύκολα αλλά επειδή τους αρέσουν θέλουν να συνεχίσουν να τα πίνουν, ή εάν τέλος απλά απολαμβάνετε μια μπύρα ή ένα ουίσκι, σας έχουμε ευχάριστα νέα. Οι επιστήμονες διάβασαν το DNAτου κριθαριού, και σύντομα θα δημιουργηθούν, καλύτερες μπύρες και ουίσκι...

Μια διεθνής ερευνητική κοινοπραξία, μετά από πολυετή προσπάθεια, παρουσίασε μια πρώτη λεπτομερή ανάλυση του γονιδιώματος του κριθαριού. Η ανάγνωση του DNA του φυτού (που είναι περίπου διπλάσιο από το ανθρώπινο γονιδίωμα) μπορεί να αυξήσει την απόδοση των καλλιεργειών και να τις κάνει πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, πράγμα που με τη σειρά του ίσως οδηγήσει σε καλύτερες μπίρες και ουίσκι στο μέλλον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπι Γόου του Ινστιτούτου Τζέιμς Χάτον της Σκωτίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι «η γενετική έρευνα στο κριθάρι θα ενισχύσει τις προσπάθειες για να βελτιωθεί η παραγωγή του μέσω της δημιουργίας καλύτερων ποικιλιών, που θα αντέχουν περισσότερο στα παράσιτα και τις ασθένειες, θα τα βγάζουν πέρα με τις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος και, ακόμα, θα οδηγούν στη ζύμωση καλύτερης μπίρας».

Το κριθάρι, μαζί με τον λυκίσκο και τους ζυμομύκητες, αποτελεί βασικό συστατικό της παραγωγής μπίρας. Όμως, εκτός από τη ζυθοποιία, όφελος θα μπορούσε να υπάρξει και για τη βιομηχανία ουίσκι, αλλά και για τις εταιρίες που παράγουν ζωοτροφές, οι οποίες επίσης περιέχουν κριθάρι, κάτι που έμμεσα θα ωφελήσει τις βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το κριθάρι (επιστημονικά Hordeum vulgare) είναι από τα πρώτα φυτά που οι άνθρωποι καλλιέργησαν και σήμερα είναι το τέταρτο σημαντικότερο δημητριακό στον κόσμο, μετά το καλαμπόκι, το ρύζι και το σιτάρι.


Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ αίματος για τον καρκίνο του μαστού



Ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον δεν θα είναι απαραίτητες οι μαστογραφίες.

Ένα απλό τεστ αίματος μπορεί στο κοντινό μέλλον να είναι αρκετό για την διάγνωση των πρώιμων συμπτωμάτων του καρκίνου του μαστού, χωρίς να είναι απαραίτητες οι μαστογραφίες, δήλωσαν πρόσφατα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leicester και το Imperial College του Λονδίνου με αφορμή τον μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού (Οκτώβριος).

Επιπλέον, οι ερευνητές ελπίζουν ότι το τεστ θα μπορούσε να βελτιώσει τις διαθέσιμες θεραπείες συμβάλλοντας στην πρόβλεψη της επανεμφάνισης της νόσου, καθώς και στην επιλογή της καλύτερης δυνατής θεραπείας για τον συγκεκριμένο τύπο όγκου. Η πρωτοποριακή κλινική μελέτη για το σχεδιασμό της συγκεκριμένης εξέτασης αίματος αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα στη μεγαλύτερη κλινική μαστού του Λονδίνου στο Νοσοκομείο Charing Cross.

Οι ερευνητές θα πάρουν δείγματα αίματος από τις γυναίκες που απευθύνονται στην κλινική και θα συγκρίνουν το DNA των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο με εκείνο όσων δεν έχουν καρκίνο, ώστε να διαπιστώσουν ποιοι δείκτες του DNA εμφανίζονται σταθερά στις γυναίκες που ασθενούν. Στόχος των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο το DNA στο αίμα μπορεί να αποτελέσει δείκτη διάγνωσης του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο.

Παράλληλα, με την ομάδα των επιστημόνων που διερευνούν την πιθανότητα διάγνωσης του καρκίνου του μαστού με μια απλή εξέταση αίματος, δραστηριοποιούνται και άλλες ερευνητικές ομάδες με στόχο τη δημιουργία εξετάσεων αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου του εντέρου και των πνευμόνων.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μορφωμένες μαμάδες γεννούν υγιείς ενήλικες


Ερευνήτρια μελέτησε στοιχεία 18.000 παιδιών και μητέρων στις ΗΠΑ.

Στην μητρότητα μετράει το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας κι όχι η ηλικία, αν τα παιδιά θα είναι υγιή ή όχι στο μέλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γερμανίδα ερευνήτρια που μελέτησε τα στοιχεία 18.000 παιδιών και μητέρων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παιδιά που έχουν γεννηθεί από γυναίκες ηλικίας από 35 έως 44 ετών δεν είναι λιγότερο υγιή στην μέση ηλικία από τα παιδιά που όταν γεννήθηκαν οι μαμάδες τους ήταν από 25 έως 34 ετών.

Μάλιστα όσο πιο μικρές ήταν οι γυναίκες όταν έγιναν μητέρες τόσο περισσότερο αυξανόταν η πιθανότητα τα παιδιά τους να εμφανίσουν προβλήματα στην μέση ηλικία τους.

Αυτό που σύμφωνα με την έρευνα έδειξε να παίζει ρόλο ήταν η μόρφωση της μητέρας και πόσα χρόνια εκείνη έζησε μετά.

Το γεγονός ότι η ηλικία θανάτου της μητέρας επηρεάζει την υγεία των παιδιών της είναι, λένε οι ειδικοί, ψυχολογικός παράγοντας που έχει σχέση με την απώλεια της μητέρας.

Τα παιδιά γυναικών που γίνονται μαμάδες σε μεγαλύτερη ηλικία δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τα υπόλοιπα.

Μια αντίστοιχη μελέτη που δημοσιεύθηκε ένα μήνα πριν στην Μεγάλη Βρετανία κατέληξε περίπου στο ίδιο συμπέρασμα συγκρίνοντας την υγεία και την ευεξία των παιδιών που γεννήθηκαν στη Βρετανία από μαμάδες με ηλικία πάνω από τα 35 έτη.

Οι βρετανοί επιστήμονες μάλιστα συνέκριναν πολλούς παράγοντες και εντόπισαν ότι τα παιδιά μεγαλύτερων μαμάδων είχαν λιγότερα ατυχήματα, λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα καθώς και κοινωνικής προσαρμογής.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα αντιβιοτικά που αφοπλίζουν τα μικρόβια



Δοκιμάζονται σε πειραματόζωα από αμερικανούς ερευνητές.

Ένα νέο είδος αντιβιοτικού με μια πρωτοποριακή και πιο εκλεπτυσμένη «στρατηγική» δράσης δοκιμάζεται σε πειραματόζωα από αμερικανούς ερευνητές οι οποίοι δημοσιεύουν τα συμπεράσματα των ερευνών τους online στο mBio, το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας.

Μέχρι σήμερα, ο στόχος ενός αντιβιοτικού ήταν η καταστροφή του παθογόνου μικροβίου που προκαλεί τη λοίμωξη. Οι ερευνητές όμως κάνουν πλέον μια στροφή όσον αφορά την έρευνα για νέα αντιβιοτικά, δεδομένου ότι τα ανθεκτικά στα μικρόβια αντιβιοτικά έχουν καταστήσει άχρηστα τα περισσότερα από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ανθεκτικές και πλέον επικίνδυνες νοσοκομειακές λοιμώξεις. Επομένως η ανάγκη για την εξεύρεση νέων και αποτελεσματικών αντιβιοτικών είναι μεγάλη και άμεση.

Το μικρόβιο που προσπαθούν να εξουδετερώσουν οι ερευνητές είναι το πολυανθεκτικό μικρόβιο Acinetobacter baumannii, ένα σημαντικό νοσοκομειακό παθογόνο που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη αντοχής έναντι πολλών αντιβιοτικών, ενώ έχει γίνει αιτία πρόκλησης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε πολλές χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Brad Sperllberg από το Ιατρικό Κέντρο του UCLA και την Ιατρική Σχολή David Geffen «ανακαλύψαμε μια νέα τάξη αντιβιοτικών που δεν μπορούν να σκοτώσουν το Acinetobacter baumannii, αλλά παρέχουν προστασία παρεμποδίζοντάς το από το να προκαλέσει λοίμωξη». Με άλλα λόγια, οι ερευνητές εξουδετερώνουν το επικίνδυνο βακτήριο όχι καταστρέφοντάς το, αλλά μπλοκάροντας τη δράση της επικίνδυνης ενδοτοξίνης που αυτό παράγει και το καθιστά παθογόνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η παρεμπόδιση της σύνθεσης της ενδοτοξίνης με ένα μικρό μόριο (LpxC-1) προφύλαξε τα μολυσμένα με Acinetobacter baumannii ποντίκια από την εκδήλωση της λοίμωξης.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για να σταματήσετε το τσιμπολόγημα



Μην παραλείπετε το πρωινό.

Πολλές διατροφικές συμπεριφορές έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του σωματικού βάρους. Μια από αυτές είναι και το τσιμπολόγημα, που δεν είναι τίποτα άλλο από την υπερκατανάλωση φαγητού, σε ακατάστατες ώρες, χωρίς έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνεται.

Συνήθως το τσιμπολόγημα γίνεται λόγω ψυχολογικών και στρεσογόνων καταστάσεων. Το αποτέλεσμα είναι πέρα από τις τύψεις και τις ενοχές, να υπάρχει και ένα σταδιακά αυξημένο σωματικό βάρος. Το τσιμπολόγημα συνήθως περιλαμβάνει τροφές όπως πατατάκια, γαριδάκια, γλυκά και γενικότερα τροφές με αυξημένη ενεργειακή πυκνότητα και χαμηλή θρεπτική αξία. Για την αποφυγή του τσιμπολογήματος παραθέτονται παρακάτω μερικά διατροφικά tips:

Μην παραλείπετε το πρωινό: Σε πολλές έρευνες έχει φανεί ότι το πρωινό γεύμα συνδέεται με ένα υγιές σωματικό βάρος. Ένα ισορροπημένο πρωινό συνήθως καλύπτει περίπου το 25% των θρεπτικών και ενεργειακών αναγκών του οργανισμού. Έτσι, το πρωινό διακόπτοντας την πολύωρη αποχή από το φαγητό κατά την διάρκεια της νύχτας, και προμηθεύοντας τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μειώνει τον αριθμό και την ποσότητα των «τσιμπολογημάτων» που πραγματοποιούνται μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Τα τσιμπολογήματα τις περισσότερες φορές φορτώνουν με περισσότερες θερμίδες από ότι ένα πλήρες πρωινό γεύμα όπως γάλα με δημητριακά ολική άλεσης για παράδειγμα.

Προγραμματίστε: Πέρα από την επιλογή των μικρογευμάτων, ο προγραμματισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Όταν προγραμματίζετε, μπορείτε να προλάβετε το τσιμπολόγημα και να καταναλώσετε κάποιο σνακ, που θα είναι και υγιεινό, ενώ ταυτόχρονα δεν θα ξεφεύγει ποσοτικά. Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι έτσι θα γλιτώσετε και χρήματα. Πριν φύγετε για τη δουλειά, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας ένα σνακ από το σπίτι, ώστε να αποφύγετε άλλους πειρασμούς. Αυτή η κίνηση θα αποδειχτεί έξυπνη καθώς θα βοηθήσει στο να μην φάτε παραπάνω από αυτό που έχετε προγραμματίσει να καταναλώσετε.

Επιλογή θρεπτικών σνακ: Επιλέξτε σνακ όπως φρέσκα φρούτα (ή και αποξηραμένα), γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρούτα, ξηρούς καρπούς ανάλατους (1 χούφτα). Μια καλή επιλογή από το σπίτι θα μπορούσε να είναι ένα ψωμάκι ολικής (όχι πάνω από 80 γρ.) με λίγο τυρί κατίκι ή ανθότυρο ή λίγη φέτα (στο μέγεθος 2 μπαταριών τύπου ΑΑ). Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε στο ψωμάκι λίγα λαχανικά όπως ντομάτα, μαρούλι ή τριμμένο λάχανο. Το ψωμάκι θα μπορούσε επίσης να συνδυαστεί με λίγη μαργαρίνη με μέλι. Εάν ήδη βρίσκεστε έξω και δεν έχετε προλάβει να προμηθευτείτε κάποιο σνακ από το σπίτι σας επιλέξτε κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής, σταφιδόψωμο, κριτσίνια και κράκερ ολικής, μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με φρούτα ή απλή, ένα μικρό παστέλι ή και μαύρη σοκολάτα (με κακάο άνω του 70% και όχι πάνω από 20 γρ.).

Τρώτε χωρίς TV και PC: Όταν τρώτε, μην κάνετε τίποτα άλλο. Μην τρώτε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης. Είναι σίγουρο ότι έτσι θα καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Δεκάδες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ των ωρών που σπαταλάει κάποιος παρακολουθώντας τηλεόραση και της εμφάνισης παχυσαρκίας, σε άτομα διαφορετικών ηλικιακών ομάδων.

Πιείτε υγρά: Το νερό μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συνίσταται μια μέση πρόσληψη 2 – 4 λίτρων υγρών/ημέρα. Η επισήμανση είναι ξεκάθαρη: υγρά και όχι αποκλειστικά νερό. Η συνιστώμενη ποσότητα υγρών αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες ή έπειτα από αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Η λήψη τους πρέπει να αρχίζει από το πρωινό ξύπνημα, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αδειάστε τα ντουλάπια: Σε περίπτωση που σας φαίνεται δύσκολο να αντισταθείτε σε κάποια τρόφιμα όταν είστε στο σπίτι, η λύση είναι απλή. Πετάξτε τα και αποφύγετε την αγορά τους. Επίσης, ζητήστε από συγγενείς και φίλους να μην σας φέρνουν γλυκά σαν δώρο, αλλά λουλούδια ή διακοσμητικά. Φτιάχνουν την ατμόσφαιρα και δεν παχαίνουν!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο κόβονται οι συντάξεις


Οι τρεις κλίμακες της τελικής συμφωνίας.
Περικοπές τριών ταχυτήτων στις συντάξεις, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική συμφωνία με την τρόικα, ενώ εκκρεμή παραμένουν τα εργασιακά και το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Η τελική συμφωνία, αφήνει απ' έξω τους χαμηλοσυνταξιούχους και ξεκινάει από συντάξεις 1.000 έως 1.500 ευρώ με ποσοστό περικοπής 3%. Η επόμενη κλίμακα είναι από 1.500 έως 2.000 και 6%, ενώ για τις μεγαλύτερες από 2.000 και πάνω συντάξεις η περικοπή είναι 12%. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε από τις συντάξεις των 650 ευρώ αλλά υπήρξε κοινό μέτωπο των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» για να κλείσει η συμφωνία στις περικοπές προηγήθηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των τριών εταίρων, τεχνοκρατών, και των πολιτικών αρχηγών τους προηγούμενους μήνες. Και παρά τις διαφορές των τριών κομμάτων σε επιμέρους ζητήματα, στο θέμα των οριζόντιων περικοπών φαίνεται πως υπήρξε πλήρης ευθυγράμμιση ώστε να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Για παράδειγμα, η ΝΔ φαίνεται πως είχε ειδική ευαισθησία στο θέμα των αγροτικών συντάξεων και στους ένστολους, το ΠΑΣΟΚ, που εν μέσω κρίσης έδωσε αύξηση 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ, έθιγε το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων και η ΔΗΜΑΡ εξέφραζε την απορία της «γιατί οι ένστολοι παίρνουν αυτόματα μεγαλύτερη σύνταξη αφού πριμοδοτούνται με δύο βαθμούς κατά την έξοδό τους από το Σώμα, γεγονός που επιβαρύνει με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ ετησίως το Δημόσιο».

Ακόμα, επέμενε να μην κοπεί κανένα δώρο από τους συνταξιούχους. Παρ' ότι έκλεισε το θέμα με τα δώρα, πάντως, ορισμένες πλευρές επέμεναν μέχρι το τέλος να σημειώνουν ότι δεν θίγονται όλοι το ίδιο. Ενώ όλα τα δώρα είναι συνολικά 800 ευρώ τον χρόνο, οι συντάξεις δεν είναι ίδιες.

Ένας συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ έχει περικοπή 13% εξαιτίας του κοψίματος των δώρων, ενώ ένας που παίρνει 750 ευρώ έχει περικοπή του 7%. Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι το «αγκάθι» για τη λέξη «απολύσεις» αναμένεται να ξεπεραστεί με άλλη διατύπωση και σε αυτό ρόλο θα έχει και η Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα γίνουν οι 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο



Τι περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο.

Μετακινήσεις, επανεκπαίδευση προσωπικού αλλά και απολύσεις περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Mεταρρύθμισης, προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 2.000 «διαθεσιμότητες» δημοσίων υπαλλήλων, που αποφασίστηκαν στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπειτα από πιέσεις της τρόικας, θα προκύψουν από καταργούμενους και συγχωνευόμεvoυs οργανισμούς αλλά και από τον «σκληρό» πυρήνα των κρατικών υπηρεσιών, καθώς με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Mεταρρύθμισης επιταχύνονται οι διαδικασίες οριστικοποίησης των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους οργανισμούς, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς και η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, προκειμένου να εκδικαστούν εκατοντάδες υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Στην τελική φάση βρίσκεται, όπως αναφέρει το Έθνος, και η αξιολόγηση 1.500 φορέων του δημοσίου, από τους οποίους θα επιλεγούν περισσότεροι από 200 οργανισμοί για να ενταχθούν σε νομοσχέδιο που θα αφορά το 2ο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων, μέχρι το τέλος του έτους.

«Κλειδί» για την εφαρμογή του σχεδιασμού αποτελεί η κατάργηση οργανικών θέσεων, ακόμα και υπηρεσιών στα νέα οργανογράμματα που θα διαμορφωθούν στα υπουργεία.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι που καταργείται η οργανική τους θέση σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα (άρθρο 101),τίθενται σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο με μηνιαίες απολαβές το 75% των αποδοχών τους. Μέσα σε αυτούς τους δώδεκα μήνες θα πρέπει να βρεθεί οργανική θέση με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά, προκειμένου να μετακινηθούν.

Οι μετατάξεις θα πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια και όποιος υπάλληλος αρνείται τη μετακίνηση θα απολύεται. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι έχει καταργηθεί το μεγαλύτερο μέρος των κενών οργανικών θέσεων που θα μπορούσε να υποδεχτεί υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κατατάσσονται σε πίνακες βάσει των προσόντων, της προϋπηρεσίας και της οικογενειακής τους κατάστασης προκειμένου να μετακινηθούν.

Πρώτοι στη λίστα των μετακινήσεων θα βρεθούν οι πτυχιούχοι με προϋπηρεσία, ενώ στον προθάλαμο της απόλυσης θα τοποθετηθούν οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις θα κληθούν να επανεκπαιδευτούν, προκειμένου να αξιοποιηθούν σε θέσεις όπου υπάρχουν ελλείψεις (π.χ. μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων σε νοσοκομεία ή σε παραρτήματα του ΙΚΑ).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...