Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Προστατευτείτε από τις γαστρεντερικές λοιμώξεις



Τι πρέπει να κάνετε το καλοκαίρι που βρίσκονται σε έξαρση.

Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις είναι αυτές που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας ώστε να περάσουμε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

Σημαντική είναι η σωστή συντήρηση των φαγητών, τα οποία δεν θα πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου και κατάψυξης γιατί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών παθαίνουν αλλοιώσεις που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Δεν πρέπει ν αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο μπουκάλια με νερό, αφού τα βακτηρίδια και οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται.

Πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, αλλά και όλα τα φαγητά (φρούτα, λαχανικά, κοτόπουλο), όπως και τα σκεύη της κουζίνας.

Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα στάσιμα νερά, όπως αυτά που βρίσκονται στα σιντριβάνια, αφού εκεί βρίσκονται κολοβακτηρίδια και σαλμονέλα, καθώς και η επαφή με το στόμα με το ακροφύσσιο σε ψύκτες νερού, αφού αν κάποιος με κάποια λοίμωξη έχει ακουμπήσει πριν μπορεί η λοίμωξη να μεταδοθεί μέσω και του νερού.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψηλοτάκουνα βλάπτουν την υγεία



Συμβάλλουν στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.

Τρία εκατοστά είναι το μέγιστο μήκος στις γυναικείες γόβες το οποίο συστήνουν οι ειδικοί στη Βρετανία, αν δεν θέλουν οι γυναίκες να εμφανίσουν προβλήματα όπως οστεοαρθρίτιδα.

Οι γόβες στιλέτο και τα ψηλοτάκουνα παπούτσια αλλάζουν τη στάση των αστραγάλων και του σώματος γενικότερα με αποτέλεσμα να εμφανίζεται οστεοαρθρίτιδα, μια ασθένεια που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Εταιρείας Χειροπρακτικών και Ποδολόγων, στην οποία συμμετείχαν 2.000 άτομα, το ένα τέταρτο των γυναικών δήλωσε ότι φοράει τακούνια καθημερινά ή συχνά. Ο καθηγητής Άντονι Ρέντμοντ, ερευνητής στην εταιρεία, συστήνει στις γυναίκες να επιλέγουν παπούτσια με στρογγυλή μύτη, τακούνι που να μην ξεπερνά τα τρία εκατοστά και αντικραδασμική σόλα.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκύλος-ξυπνητήρι: Ειδικά εκπαιδευμένος για την 19χρονη που πάσχει από ναρκοληψία



Μία έφηβη που πάσχει από ναρκοληψία, την ασθένεια του ύπνου, μπορεί πλέον να ζει μία καλύτερη ζωή. Η 19χρονη από το Έσεξ μπορεί να κοιμηθεί ξαφνικά, οπουδήποτε, χωρίς προειδοποίηση και να τραυματιστεί. Χάρη όμως στον Theo, δεν κινδυνεύει πια αφού την γλύφει στο λαιμό για να την ξυπνήσει.

Ο Theo δόθηκε στην 19χρονη από φιλοζωϊκή οργάνωση που εκπαιδεύει σκυλιά που εντοπίζουν ασθεένειες και είναι η μοναδική στην Ευρώπη που έχει σκύλο εκπαιδευμένο για την ναρκοληψία.

Ο 2χρονος σκυλάκος έχει γίνει η σκιά της Κέλλυς τους τελευταίους δύο μήνες και είναι μαζί της μέρα και νύχτα.

Έτσι η 19χρονη μπορεί να βγαίνει άφοβα από το σπίτι της, μαζί με το σκύλος της φυσικά και να πηγαίνει σε διάφορα μέρη χωρίς να φοβάται ότι θα πέσει ναρκωμένη.

Ο σύντροφος της Κέλλυς δέχτηκε με χαρά το σκύλο που βοηθά την κοπέλα του και λέει πόσο μεγάλη διαφορά έχει παρατηρήσει στη συμπεριφορά και στη διάθεσή της.

Μάλιστα οι γιατροί αρχικά είχαν κάνει λάθος διάγνωση και η οικογένεια της Κέλλυς ανακάλυψε την ναρκοληψία τυχαία, από μία ενημερωτική εκπομπή.

Διάβασαν για ένα σκύλο στον Καναδά που προστατεύει τον ιδιοκτήτη του που πάσχει κι αυτός από ναρκοληψία και έτσι επικοινώνησαν με την οργάνωση Medical Detection Dogs . Η οργάνωση εκπαιδεύει σκυλιά να μυρίζουν τον καρκίνο σε ασθενείς αλλά και σκυλιά που δίνει σε οικογένειες με άρρωστα άτομα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η σημασία της βιταμίνης D στη ζωή μας



Με την οστεοπόρωση συνδέεται η έλλειψη της.

Παρά τις πολυάριθμες έρευνες, που αποδεικνύουν την σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του φάσματος ανάπτυξης, της αντιμετώπισης ασθενειών και της διατήρησης της κατάστασης καλής της υγείας μας, η ανεπάρκειά της φαίνεται να αποτελεί συνηθισμένο γεγονός.

Προερχόμενη εν μέρει από τη διατροφή, κύρια πηγή αυτής, είναι η μετατροπή της σε ενεργό μορφή, από την έκθεση στον ήλιο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σύμπλεγμα δύο βιταμινών, D2 και D3. Χημικά, είναι δύο λιποδιαλυτές αλκοόλες, που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία (ηλιακό φως) επί των στερολών που υπάρχουν στο δέρμα.

Η βιταμίνη D, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ισοζυγίου ασβεστίου και φωσφόρου στον ορό. Σε ανεπάρκεια της βιταμίνης, παρατηρείται απορρόφηση μόνο 10 – 15% του διαιτητικού ασβεστίου και περίπου 60% του φωσφόρου. Για το λόγο αυτό, η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Γι’ αυτό η έλλειψή της συνδέεται με την οστεοπόρωση. Περίπου 33% των γυναικών ηλικίας 60 με 70 ετών και το 66% αυτών ηλικίας άνω των 80, έχουν οστεοπόρωση. Η επάρκεια βιταμίνης D ως μέσο πρόληψης κατά των καταγμάτων, έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνών και έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D (περίπου 400μονάδες ημερησίως) σε συνδυασμό με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, ενδεχομένως να έχει θετικά αποτελέσματα ως προς την πρόληψη καταγμάτων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά απαιτούν περαιτέρω έρευνα.

Η μυϊκή αδυναμία αποτελεί εξίσου σύμπτωμα ανεπάρκειας βιταμίνης D. Ασθενείς με μη επακριβή μυϊκή αδυναμία, μυϊκό άλγος και πόνο, έχει βρεθεί ότι πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η εξασθενημένη μυϊκή λειτουργία, οδηγεί σε αυξημένο αριθμό πτώσεων, που μπορεί να προκαλέσουν κατάγματα γοφού.

Έχει βρεθεί ότι ο σκελετικός μυϊκός ιστός περιέχει υποδοχείς βιταμίνης D και ενδεχομένως να απαιτεί για την μέγιστη λειτουργία του, ποσότητες βιταμίνης D. Αυξημένες ποσότητες βιταμίνης D, έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν την μυϊκή επίδοση και μέσω αυτού μειώνονται και τα περιστατικά πτώσεων που συνδέονται με αυτό.

Υπέρταση


Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από υπέρταση παγκοσμίως. Ανερχόμενα στοιχεία μελετών, τα τελευταία χρόνια, υποδεικνύουν μια σημαντική σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της αρτηριακής πίεσης. Έχουν βρεθεί επίσης, σε άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D, χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία UVB, την κύρια πηγή προέλευσης της βιταμίνης D, έχει συνδεθεί με χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης. Βέβαια, περαιτέρω έρευνα απαιτείται και στον τομέα αυτό.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου «επιτίθεται» στη μυελίνη, μια ουσία –«κλειδί», με ρόλο νευροδιαβιβαστή, που βοηθά στη διαβίβαση των νευρικών σημάτων. Έχει βρεθεί πως η ΣΚΠ εμφανίζεται πιο συχνά σε ήπιο, παρά σε τροπικό κλίμα.

Μια πιθανή εξήγηση αποτελεί το γεγονός ότι η αύξηση της ποσότητας βιταμίνης D είναι αποτέλεσμα της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, ασκώντας έτσι προστατευτικό ρόλο. Έρευνες έχουν δείξει πως άτομα με ΣΚΠ έχουν και ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστες είναι οι έρευνες πάνω στην χρήση της βιταμίνης D και την πρόληψη- θεραπεία της ΣΚΠ.

Η πρώτη έρευνα που απέδειξε πως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, έγινε σχεδόν πριν επτά δεκαετίες. Η ανακάλυψη πως άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, υποδεικνύει πως η ανεπάρκεια βιταμίνης D ενδεχομένως να εξηγεί τον πρόωρο θάνατο χιλιάδων ατόμων από καρκίνο, όπως εκείνου του εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη.

Η βιταμίνη D αποτελεί μια από τις ισχυρότερες ορμόνες που ευθύνονται για τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης. Έχει βρεθεί, πως πολλά είδη κυττάρων περιέχουν υποδοχείς βιταμίνης D. Αρκετές είναι οι έρευνες που υποδεικνύουν τον προστατευτικό ρόλο της επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Έχει καταγραφεί νωρίτερα, και από τη δεκαετία του ‘80, πως η ανεπάρκεια βιταμίνης D, εμποδίζει την παγκρεατική έκκριση και ανανέωση της ινσουλίνης, που ως αποτέλεσμα έχει τη μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη. Βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής UVB ακτινοβολίας, που οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και της υψηλής συχνότητας εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, σε αντίθεση με τη μηδενική συχνότητα εμφάνισης αυτού σε περιοχές με υψηλή UVB ακτινοβολία.

Πέρα από τη θεραπεία και πρόληψη μεγάλου φάσματος νοσημάτων. Η βιταμίνη D έχει χρησιμοποιηθεί και για τη διαχείριση μικρών ανωμαλιών, με σκοπό την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής.

Η εναλλαγή διάθεσης ανάμεσα στις εποχές, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο με τις κρίσης άγχους και κατάθλιψης να αυξάνονται κατά τους χειμερινούς μήνες. Μια πιθανή εξήγηση αποτελεί η αλλαγή των επιπέδων βιταμίνης D3 κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Έχει βρεθεί ακόμη πως η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου. Η ευρεία κατανομή υποδοχέων βιταμίνης D στον εγκέφαλο, ενδεχομένως να συνεισφέρει σε αυτό. Έχει δειχτεί ότι η βιταμίνη D έχει την ικανότητα να επηρεάζει πρωτεΐνες γνωστές για την άμεση εμπλοκή τους στη διαδικασία της μάθησης, της μνήμης, της ρύθμισης των κινήσεων και ενδεχομένως στην κοινωνική και μητρική συμπεριφορά.

Διατηρώντας επαρκή επίπεδα βιταμίνης D κατά την εμβρυακή ζωή καθώς και μετέπειτα στα πρώτα χρόνια ζωής, εγγυάται την φυσιολογική μεταγραφική λειτουργία του υποδοχέα στον εγκέφαλο. Αυτό ενδεχομένως να αποτελεί καίριο σημείο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς επίσης και για τη διατήρηση της πνευματικής λειτουργίας αργότερα.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Παρά τη στενή συσχέτιση αυτής με την υγεία των ατόμων, η ανεπάρκειά της δεν είναι ευρέως αναγνωρίσιμη από τους γιατρούς και τους ασθενείς. Μεγαλύτερη επίγνωση του προβλήματος απαιτείται τόσο από τους ερευνητές και του γιατρούς, όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς, ώστε να αποφθεχθούν μελλοντικά προβλήματα προερχόμενα από την ανεπάρκεια της βιταμίνης.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βάτραχοι κατά του καρκίνου



Πρωτεΐνες από συγκεκριμένα είδη βατράχων οδηγούν σε αντικαρκινικές θεραπείες.

Οι επιστήμονες του Βασιλικού Πανεπιστημίου στο Belfast βραβεύτηκαν για την ερευνητική τους εργασία αναφορικά με τη δυνατότητα οι πρωτεΐνες που παράγονται από συγκεκριμένα είδη βατράχων να οδηγήσουν σε αντικαρκινικές θεραπείες, καθώς και σε θεραπείες περισσότερων από 70 διαφορετικών νόσων.

Οι ερευνητές βραβεύτηκαν στο Λονδίνο στο πλαίσιο των Medical Future Innovation Awards. Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Chris Shaw ανακάλυψε δυο διαφορετικές πρωτεΐνες που μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων. Η πρώτη πρωτεΐνη μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη των αγγείων και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά των καρκινικών όγκων.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Shaw οι περισσότεροι καρκινικοί όγκοι μεγαλώνουν μέχρι ενός σημείου και στη συνέχεια έχουν την ανάγκη νέων αγγείων που θα τους προσφέρουν το απαραίτητο οξυγόνο για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

«Μια ουσία που θα σταματά την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, θα μειώσει και τις πιθανότητες ανάπτυξης και μετάστασης των όγκων», δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, η ομάδα του καθηγητή Shaw ανακάλυψε μια ακόμη πρωτεΐνη με την αντίστροφη δράση, δηλαδή μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων και θα μπορούσε να επιτρέψει στους ασθενείς να αναρρώσουν γρηγορότερα από τραυματισμούς, επεμβάσεις, ακόμη και από τις φθορές στους ιστούς που προκαλούνται μετά από το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.

«Θα ήταν πραγματικά κρίμα να έχουμε κάτι στην ίδια τη φύση με το δυναμικό να εξελιχθεί σε ένα θαυματουργό φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου και να μην κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε, προκειμένου να το κάνουμε πραγματικότητα» δήλωσε ο καθηγητής Shaw.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθερα τα ποδήλατα στις λεωφορειολωρίδες



Ελευθέρα θα κινούνται από τη Δευτέρα 20 Ιουνίου τα ποδήλατα στις λεωφορειολωρίδες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.


Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει δοκιμαστικά έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2011, οπότε και θα επανεξεταστεί.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, τα ποδήλατα θα πρέπει να κινούνται στο δεξιό άκρο της λεωφορειολωρίδας, σε μονό στοίχο δίπλα στο κράσπεδο της οδού, χωρίς να προβαίνουν σε ελιγμούς, ώστε να υπάρχει επαρκής διαθέσιμος χώρος για την κίνηση των διερχόμενων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και των υπολοίπων οχημάτων, για τα οποία επιτρέπεται η κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες.

Οι ποδηλάτες θα πρέπει να τηρούν τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ και οφείλουν να παραχωρούν απόλυτη προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα υπόλοιπα οχήματα. Θα φέρουν κατάλληλο εξοπλισμό, καθώς επίσης και κατάλληλη σήμανση επί των ποδηλάτων, ώστε να είναι ασφαλής και διακριτή η κίνησή τους, ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες.

Οι οδηγοί όλων των οχημάτων, για τα οποία επιτρέπεται να κινούνται εντός της λεωφορειολωρίδας, οφείλουν να σέβονται τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ., ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιτρεπόμενη ταχύτητα και τους ελιγμούς και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν συναντούν ποδηλάτες στη διαδρομή τους.

Η κυκλοφορία των ποδηλάτων θα επιτρέπεται στις λεωφορειολωρίδες που βρίσκονται στις οδούς:
* Βασ. Σοφίας, στην κατεύθυνση προς περιφέρεια μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Πυρρή και στην κατεύθυνση προς κέντρο μεταξύ των οδών Τσόχα και Ακαδημίας
* Φειδιππίδου, μεταξύ των οδών Μεσογείων και Κηφισίας
* Σταδίου, μεταξύ των οδών Σταύρου και Βουκουρεστίου
* Βασ. Κωνσταντίνου και στις δύο κατευθύνσεις μεταξύ των οδών Β. Όλγας και Βασ. Αλεξάνδρου
* Πατησίων, στην κατεύθυνση προς περιφέρεια μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Μετσόβου και στην κατεύθυνση προς κέντρο μεταξύ των οδών Αλεξάνδρας και Πανεπιστημίου
* Συγγρού στην κατεύθυνση προς κέντρο μεταξύ των οδών Ζίννη και Διάκου
* Ακαδημίας, μεταξύ της πλ. Κάνιγγος και της οδού Ιπποκράτους
* Μαυρομματαίων, μεταξύ των οδών Βασ. Ηρακλείου και Ιουλιανού
* Ηπείρου, μεταξύ των οδών Αχαρνών και Πατησίων
* Ιπποκράτους, μεταξύ των οδών Κατσώνη και Σόλωνος
* Χαρ. Τρικούπη, μεταξύ των οδών Ναυαρίνου και Ξιφίου
* Αλεξάνδρας, στην κατεύθυνση προς κέντρο σε όλο το μήκος και στην κατεύθυνση προς περιφέρεια μεταξύ των οδών Πατησίων και Σούτσου
* Σωκράτους, μεταξύ των οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Πειραιώς
* Ερατοσθένους, στην κατεύθυνση προς κέντρο σε όλο το μήκος, και
* Παπαδιαμαντοπούλου, μεταξύ των οδών Μιχαλακοπούλου και Βασ. Σοφίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Οικολογικό καταμαράν σχεδίασαν αρχιτέκτονες από τη Θεσσαλονίκη



Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι οκτώ επιβάτες.

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο σκάφος αναψυχής «Marvin the Martian», που θα κινείται με ηλιακή ενέργεια προσφέροντας οικονομικές περιηγήσεις στις θάλασσες, σχεδίασαν δύο αρχιτέκτονες από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Voria.gr.

Όπως τονίζει η Μαρία Μαλινδρέτου- Βήκα, η οποία μαζί με τον Πάνο Βούλγαρη εμπνεύστηκε το οικολογικό καταμαράν, το «Marvin the Martian» απαντά στην ενεργειακή και οικονομική κρίση.

Το σκάφος που σχεδίασαν οι δυο αρχιτέκτονες έχει μήκος 15 μέτρα και διαθέτει δύο κινητήρες, έναν ηλεκτρικό και ένα ντίζελ. Ο ηλεκτρικός κινητήρας τροφοδοτείται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα του σκάφους (οι μπαταρίες εκτός από τον ήλιο μπορούν να φορτιστούν και με ηλεκτρικό ρεύμα), ενώ ο ντιζελοκινητήρας λειτουργεί συμπληρωματικά σε περίπτωση που ο χρήστης θελήσει να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα ή εφόσον παραστεί ανάγκη.

Οι δύο ηλεκτρικοί κινητήρες παρέχουν στο σκάφος πλήρη αυτονομία 30 ναυτικών μιλίων, με ταχύτητα 5-7 κόμβων, χωρίς τη χρήση παραδοσιακών καυσίμων.

Σε περιπτώσεις ανάγκης μπορούν να ενεργοποιηθούν δύο κινητήρες diesel, οι οποίοι προσφέρουν αυτονομία έως 500 ναυτικά μίλια, με ταχύτητα 10 κόμβων, καταναλώνοντας μόνο 400 λίτρα καυσίμου (7,5 λίτρα/ώρα ή 0,8 λίτρα/ν.μ). Ακόμα λοιπόν και στην περίπτωση της χρήσης πετρελαίου η κατανάλωσή του παραμένει η χαμηλότερη της αγοράς.

Το καταμαράν μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι οκτώ επιβάτες στους δύο πλωτήρες του, ενώ διαθέτει κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαζική δηλητηρίαση από μόλυβδο στην Κίνα



Τα θύματα είναι εργάτες σε εργαστήρια κατασκευής αλουμινόχαρτου.

Δηλητηρίαση από μόλυβδο υπέστησαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 103 παιδιών, στην ανατολική επαρχία Ζετζιάγνγκ της Κίνας.

Μάλιστα, 26 ενήλικες και 103 παιδιά πάσχουν από «σοβαρή» δηλητηρίαση, η οποία ορίζεται όταν η ποσότητα μολύβδου ανά λίτρο αίματος ξεπερνάει τα 600 μικρογραμμάρια σε έναν ενήλικα, ενώ σε ένα παιδί τα 250 μικρογραμμάρια. Περίπου 494 ενήλικες υπέστησαν δηλητηρίαση «μέτριας» μορφής, η οποία ορίζεται όταν η ποσότητα μολύβδου ανά λίτρο αίματος φτάνει τα 400-600 μικρογραμμάρια.

Το φυσιολογικό είναι να είναι μηδενικό το επίπεδο μολύβδου στο αίμα, ενώ αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στα παιδιά που διαγιγνώσκεται ότι έχουν ακόμη και λιγότερα από 10 μικρογραμμάρια μολύβδου ανά λίτρο αίματος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τα θύματα της δηλητηρίασης είναι εργάτες, και κάποια από τα παιδιά τους, σε 25 οικογενειακά εργαστήρια κατασκευής αλουμινόχαρτου στην πόλη Γιανγκσιουνκιάο της επαρχίας Ζετζιάνγκ, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι εργάζονται στα σχεδόν 200 εργαστήρια κατασκευής αλουμινόχαρτου στην Γιανγκσιουνκιάο.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα 74 άνθρωποι συνελήφθησαν και ανεστάλη η παραγωγή σε εκατοντάδες εργοστάσια κατασκευής μπαταριών στην ίδια επαρχία, όπου εκάδες άνθρωποι υπέστησαν δηλητηρίαση από μόλυβδο και κάδμιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Η οσμή που κρατά τα έντομα μακριά!



Οι επιστήμονες ετοιμάζουν σούπερ εντομοαπωθητικό.

Καλοκαιρινά βράδια απαλλαγμένα από κουνούπια, κουζίνες χωρίς κατσαρίδες και μάλλινα που δεν φοβούνται το σκώρο: πολύ σύντομα, όλα αυτά ίσως γίνουν καθημερινή πραγματικότητα.

Αποκτώντας νέες γνώσεις σχετικά με τη λειτουργία του οσφρητικού συστήματος των εντόμων, οι επιστήμονες αναπτύσσουν νέας γενιάς εντομοαπωθητικά, τα οποία θα είναι χιλιάδες φορές πιο αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα και λιγότερο επιβαρυντικά για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η ανακάλυψη, την οποία παρουσιάζει σήμερα το «Βήμα» έγινε στο πανεπιστήμιο Βάντερμπιλντ στο πλαίσιο προγράμματος για την αντιμετώπιση της ελονοσίας.

Οι επιστήμονες εντόπισαν μία άγνωστη ως τώρα πλευρά του οσφρητικού συστήματος των κουνουπιών και ανακάλυψαν μία ουσία που το απενεργοποιεί εμποδίζοντάς τα να εντοπίσουν τον άνθρωπο.

Καθώς το ίδιο σύστημα φαίνεται να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα έντομα, οι επιστήμονες υπόσχονται ένα νέου είδους εντομοαπωθητικό, ακόμη και εντός της επόμενης πενταετίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί είναι τόσο ωφέλιμο το πράσινο τσάι;



Ευεργετική η δράση των κατεχινών που περιέχει.

Tο πράσινο τσάι έχει μελετηθεί κι συσχετιστεί με ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και οι μηχανισμοί είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκοι και δύσκολα κατανοητοί, φαίνεται ότι οι πολυφαινόλες, με πρωταγωνίστριες τις κατεχίνες, είναι η κύρια αιτία των ωφελειών του πράσινου τσαγιού.

Οι ελεύθερες ρίζες - άτομα ή μόρια δηλαδή που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο και αποτελούν φυσιολογικά προϊόντα του μεταβολισμού - εμπλέκονται στη διαδικασία της παθογένεσης διάφορων χρόνιων νοσημάτων όπως η αθηροσκλήρυνση, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι χρόνιες φλεγμονές, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου.

Τα τελευταία λοιπόν επιστημονικά δεδομένα φανερώνουν˙ πως η κυριότερη κατεχίνη του πράσινου τσαγιού, η EGCG (epigallocatechin – 3 –gallate), έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση -δρα, δηλαδή, ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Σωματικό Βάρος

Ξεκινώντας λοιπόν, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συσχετιστεί και με το σωματικό βάρος. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε υπέρβαρους έδειξε, ότι μετά από κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για 12 εβδομάδες, το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 4,6% και η κοιλιακή περιφέρεια κατά 4,5%.

Παρόμοια μελέτη που διεξήχθη σε 240 άντρες και γυναίκες, οι οποίοι κατανάλωναν 538mg κατεχινών για 12 εβδομάδες, έδειξε απώλεια 3εκατοστών από τη μέση στις γυναίκες και 2,5% απώλεια λίπους στους άντρες. Πρόσφατα, μελετήθηκε και η αλληλεπίδραση των κατεχινών με την ταυτόχρονη επίδραση της άσκησης σε παχύσαρκους και υπέρβαρους ενήλικες Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση του κοιλιακού λίπους.

Καρδιαγγειακά

Η πλειονότητα των επιδημιολογικών και παρεμβατικών μελετών, που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους, φανερώνουν την ευεργετική επίδραση του εκχυλίσματος τσαγιού, πλούσιου σε EGCG, στους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η διατήρηση ή ακόμα και η βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας και της αγγειακής ομοιόστασης φαίνεται πως επηρεάζονται ευεργετικά από τις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού.

Αποτέλεσμα: η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν και τα δεδομένα από τις επιστημονικές μελέτες είναι ακόμη ανεπαρκή, φαίνεται ότι η ποσότητα του πράσινου τσαγιού που πρέπει να καταναλωθεί, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος, είναι 5-6 φλιτζάνια ή 200-300mg EGCG.

Καρκίνος

Ποικίλες μελέτες έχουν καταλήξει, ότι η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη στους άντρες και αυτός του στήθους στις γυναίκες φαίνεται ότι μπορούν – σε ένα βαθμό – να προληφθούν από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού. Ο καρκίνος του δέρματος είναι επίσης, μια μορφή καρκίνου που σχετίζεται με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

Θεραπεία του ανθρώπινου δέρματος με EGCG, έδειξε επιβράδυνση του ερυθήματος που προκαλούσε η UVB ακτινοβολία. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού σχετίστηκαν αρνητικά με το καρκίνο του δέρματος. Μία βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2009 φανέρωσε, ότι το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του πράσινου τσαγιού, το οποίο οφείλεται στις πολυφαινόλες, που αυτό περιέχει, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο για την προστασία του ανθρώπινου δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία

Αναμφίβολα, η επιστημονική έρευνα γύρω από το πράσινο τσάι πρέπει να συνεχιστεί. Παρ’ όλα αυτά, το πράσινο τσάι αποτελεί έναν εξαιρετικό σύμμαχο στην προσπάθεια διατήρησης μια καλής κατάστασης της υγείας. Ενταγμένο σε ένα πλαίσιο υγιεινής διατροφής και συστηματικής φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να προσδώσει ποικίλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Απολαύστε το λοιπόν είτε ζεστό είτε κρύο.

Αναζητήστε είδη τσαγιού που περιέχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες, αφού αυτές, από ότι φανερώνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι η κύρια αιτία των ευεργεσιών του πράσινου τσαγιού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 50ρηδες βάζουν κάτω τους 30ρηδες




Αντί να κάνουν σεξ, προτιμούν να βλέπουν τηλεόραση.

Οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 50 αξιολογούν το σεξ πολύ ψηλά στη λίστα των… δραστηριοτήτων τους σε σχέση με τους 30ρηδες.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη το σεξ έρχεται στην τρίτη θέση, μετά από την κηπουρική και το φαγητό έξω από το σπίτι, ενώ για έναν στους πέντε (δηλαδή ποσοστό 18%) βρισκόταν στην πρώτη θέση της λίστας!

Όσο για τους 30ρηδες… αυτοί προτιμούν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους είτε στο γυμναστήριο, είτε τρώγοντας, είτε… βλέποντας τηλεόραση.

Κατέταξαν το σεξ στη δέκατη θέση της λίστας, με μόλις το 3% να το θεωρεί την… αγαπημένη τους δραστηριότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο μήνας της γέννησης επηρεάζει την υγεία μας



Πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση νοσημάτων όσοι γεννιούνται την άνοιξη.

Τα µωρά που γεννιούνται την άνοιξη διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι όσα γεννιούνται το φθινόπωρο να εκδηλώσουν διάφορα σοβαρά νοσήµατα, σύµφωνα µε Βρετανούς επιστήµονες.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ασθένειες όπως το άσθµα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο αυτισµός, ησχιζοφρένειακαι η νόσος Αλτσχάιµερ σχετίζονται µε την έκθεση της µητέρας στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκειατης εγκυµοσύνης, όπως υποστηρίζει ο δρ Ράσελ Φόστερ, επικεφαλής του ΤµήµατοςΚιρκαδικής Νευροεπιστήµης στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης.

Παρουσιάζοντας τα ευρήµατά του στο Φεστιβάλ Επιστήµης Cheltenham, που διοργάνωσε η εφηµερίδα «Times» του Λονδίνου, ο δρ Φόστερ είπε πως «η εποχή του χρόνου κατά την οποία γεννιόµαστε φαίνεται ότι διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο στην ψυχική και σωµατική µας υγεία. «Ακούγεται εξωφρενικό ότι ο µήνας κατά τον οποίο κάποιος γεννιέται ή συλλαµβάνεται µπορεί να επηρεάσει τη ζωή του στο µέλλον. Ωστόσο το πόσο θα ζήσει κάποιος και το πόσο πιθανό είναι να εµφανίσει µία σειρά ασθενειών, συµπεριλαµβανοµένων ψυχικών νοσηµάτων όπως η σχιζοφρένεια, φαίνεται να συνδέονται µε τον µήνα της γέννησής του».


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο θρεπτικό είναι το παγωτό;



Μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς ενοχές!
Είναι ο δροσερός σωτήρας του καύσωνα και φυσικά από τις πιο γλυκές απολαύσεις για την ανθρώπινη γλώσσα! Ποιος ανακάλυψε το παγωτό; Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το παγωτό, όμως δεν μπορούν να δοθούν σίγουρες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, γιατί δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα που να τεκμηριώνουν κάποια από τις ιστορίες.

Ποια είναι τα συστατικά του παγωτού;

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι το γάλα, το αυγό, το κακάο, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές (όπως πρωτείνες, εκχυλίσματα φρούτων, κυτταρίνες, κ.ά.), γαλακτωματοποιητές, χρωστικές-αρωματικές ουσίες, κομμάτια σοκολάτας ή φρούτων, ξηροί καρποί, κ.ά.

Από τα τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι είναι μία πολύ καλή τροφή για τον άνθρωπο. Παρέχει πρωτείνες, υδατάνθρακες και λίπη. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι το παγωτό έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανεβάζει γρήγορα τις τιμές σακχάρου στο αίμα, δίνοντας χρόνο στην ινσουλίνη να ρυθμίσει τις καύσεις του οργανισμού.Έτσι λοιπόν μπορούμε να τρώμε παγωτό χωρίς ενοχές, αλλά με μέτρο και προσοχή.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να χαρείτε τη γεύση του:

-Προτιμήστε παγωτό ξυλάκι (λιγότερες θερμίδες όταν δεν έχει επικάλυψει σοκολάτας) από ένα κύπελλο (περισσότερο λίπος και χοληστερίνη, κυρίως το παρφέ).
-Προτιμήστε γρανίτες ή light παγωτά ή 0% παγωτά.
-Διαλέξτε το τυποποιημένο από το χύμα (ποσοστά νοθείας 15-20%).
-Όταν αγοράζετε ένα παγωτό καλό είναι να καταναλώνεται άμεσα, διαφορετικά να μπαίνει στην κατάψυξη για να μην αλλοιώνεται η γεύση και η οσμή του από την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Το παγωτό δεν περιέχει συντηρητικά, γιατί λόγω της φύσης του δεν τα χρειάζεται! Έχει να δώσει πολλές θερμίδες, όμως είναι πηγή καλών θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, οι βιταμίνες, κ.ά. Επίσης χάρη στους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του, παρέχει στον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες, απαραίτητες για την παρουσία των κυττάρων του.

Τέλος, το παγωτό δεν είναι μόνο ένα εποχιακό προϊόν. Μπορεί να καταναλωθεί όλες τις εποχές του χρόνου, αρκεί αυτό να γίνεται χωρίς βουλιμία! Αφήστε λοιπόν τη γλώσσα σας να ταξιδέψει στη μαγεία της γεύσης του…


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

E-coli σε ευρωπαϊκά κουνουπίδια



Εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη.

Οι Αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι το βακτήριο E.coli ανιχνεύτηκε σε κουνουπίδια που είχαν εισαχθεί από την Ευρώπη και διενεργούν εξετάσεις για να καθοριστεί αν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του βακτηρίου που έχει προκαλέσει το θάνατο 33 ανθρώπων στην Ευρώπη.

«Χρειαζόμαστε τρεις έως πέντε ημέρες για να αναλύσουμε το στέλεχος του βακτηρίου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του τμήματος Ιατρικής του υπουργείου Υγείας.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εντόπισε το βακτήριο σε ένα φορτίο με φρούτα αβοκάντος που είχε φθάσει από ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατονόμασε. Ωστόσο μετά τις αναλύσεις οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν επρόκειτο για το ίδιο θανατηφόρο στέλεχος που μαστίζει τις τελευταίες εβδομάδες την Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία.


Διαβάστε περισσότερα...