Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Κυβερνητικές ασκήσεις επί χάρτου

Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός έχει πολλά «αν» και «εφόσον», βασίζεται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις, δεν υπολογίζει ύφεση και ανεργία, ενώ αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά του από τις αγορές και την κοινωνία

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση περνάει μέσα από άγνωστες και ενδεχομένως αδιάβατες περιοχές. Τα 13 μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα μαζέψει έως το 2015 συνολικά 26 δισ. ευρώ κρύβει το καθένα και μία μεγάλη παγίδα, καθιστώντας αβέβαιη την επιτυχία του εγχειρήματος



Οι 13 παγίδες για τα νέα μέτρα:


1) Μείωση της μισθολογικής δαπάνης, κατά 2 δισ. ευρώ, χωρίς καν να περιλαμβάνεται το ενιαίο μισθολόγιο. Από τις 6 παρεμβάσεις οι μισές δεν έχουν μετρήσιμες αποδόσεις(π.χ. εργασία άνευ αποδοχών). Η μείωση των συμβασιούχων κατά 10% κάθε χρόνο δίνει 120 εκατ. ετησίως.

2) Εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών 2,5 δισ. ευρώ. Πρέπει να βρεθούν από πρόσθετες περικοπές σε δαπάνες, που έχουν φτάσει ήδη σε οριακό σημείο.

3) Πρόσθετη περικοπή αξίας 2 δισ. ευρώ. Βασίζεται σε δαπάνες «μετακίνησης Τύπου», αλλά και στο κόστος διαχείρισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που αναμένεται να «φουσκώσει» άλλους λογαριασμούς.

4) Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. Ζητούν 1,1 δισ. ευρώ κυρίως από τον εκπαιδευτικό χάρτη, που ήδη έχει περικόψει 900 εκατομμύρια ευρώ και θα «δώσει» άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό αναζητείται με συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων, προξενείων, εφοριών κτλ.

5) Αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ. Ο στόχος περιορίστηκε σε 2,3 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ αρχικά. Το έσοδα αναζητούνται στις αστικές συγκοινωνίες και στα τρένα, παρά την πτώση που σημειώνουν το πρώτο τρίμηνο, αλλά και σε νέα γενιά... αναδιαρθρώσεων με αρχή από ΕΡΤ και ΕΑΒ.

6) Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αναζητούνται από τη νέα αναβολή εξοπλιστικών δυνάμεων. Δηλαδή πρέπει να παραληφθούν μετά το 2015 για να μην εγγραφούν στο έλλειμμα. Τα υπόλοιπα αναζητούνται από κλείσιμο στρατοπέδων.

7) Εξορθολογισμός δαπανών υγείας κατά 1,2 δισ. ευρώ, επιπλέον των 2 δισ. ευρώ του μνημονίου. Βασίζεται στη του μείωση κόστους περίθαλψης και στην επανατιμολόγηση των ιατρικών πράξεων. Οι ενδεχόμενες αστοχίες πρέπει να αναπληρωθούν από τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων.

8) Στον τομέα της υγείας πρέπει να κοπεί και άλλο 1,5 δισ. ευρώ από τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες. Προϋποθέτει τη δραστική συμπίεση των προμηθειών των νοσοκομείων (κατά 300- 500 εκατ. ευρώ), την ώρα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες οφειλές τους. Επιπλέον 1 δισ. ευρώ αναζητά από τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

9)Από τις επικουρικές συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα αναζητούνται περικοπές και άλλων 2,5 δισ. ευρώ. Οι επικουρικές προβλέπεται από το 2012 να περικοπούν κατά 200 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια εξετάζεται η επιβολή ειδικής παρακράτησης τύπου ΛΑΦΚΑ. Στο ΕΚΑΣ υπολογίζεται ότι θα κοπούν 140 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ 300 εκατ. ευρώ, ενώ ισόποση εξοικονόμηση θα προέλθει και από το κόψιμο των προνοιακών επιδομάτων του ΟΓΑ που γίνεται ανταποδοτικό.

10) Το μεγαλύτερο στοίχημα του κυβερνητικού προγράμματος είναι η ανεύρεση 3,5 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που αποτελεί ανοιχτή πληγή, καθώς μέχρι τώρα οι προσπάθειες απέτυχαν.

11) Από το 2012 κόβονται φοροαπαλλαγές 2 δισ. ευρώ, ποσόν που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των ελαφρύνσεων που ισχύουν μέχρι σήμερα.

12) Τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεισφέρουν στη δημοσιονομική προσαρμογή με 3,5 δισ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων τους. Για φέτος προβλέπεται υστέρηση περίπου 1,5 δισ. λόγω ανεργίας και της μείωσης των μισθών, ενώ από του χρόνου πρέπει να πετύχει αύξηση εσόδων τουλάχιστον 5%, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ.

13) Οι δήμοι, εκτός από το 1,5 δισ. ευρώ που καλούνται να φέρουν στα κρατικά ταμεία μέχρι το 2013, με το νέο πακέτο πρέπει να συμβάλουν και με άλλα 600 εκατ. ευρώ. Το επιπλέον ποσό θα καλυφθεί από τα τέλη ή άλλες πηγές εισόδων.

Το μεσοπρόθεσμο πακέτο κινείται πάνω σε ένα γενικό πλαίσιο αισιόδοξων προβλέψεων, αφήνοντας ανοιχτά πολλά κρίσιμα ζητήματα:

*Το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο είναι το πακέτο που θα χρειαστεί μέσα στο 2011, ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Θα οριστικοποιηθεί μετά τις 26 Απριλίου, όταν θα ανακοινώσει η Eurostat το έλλειμμα του 2010, και δεν αποκλείεται να «αβγατίσει» εκ νέου.

Το έλλειμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί με ορισμένα εκ των μέτρων του «μεσοπρόθεσμου πακέτου» (όπως είναι οι μαζικές συγχωνεύσεις ΑΕΙ, ΤΕΙ, εφοριών, αστυνομικών τμημάτων και προξενείων) αλλά και από... εφεδρείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτές περιλαμβάνονται το ενιαίο μισθολόγιο, που δεν αναφέρεται καθόλου στα μέτρα της Παρασκευής, και στο πιο αυστηρό του σενάριο μπορεί να φέρει 4,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Εξετάζεται και η καθολική αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Υπάρχει πρόβλεψη στο μνημόνιο για αύξηση της φορολογίας στα αναψυκτικά το 2012.

Προς το παρόν δεν προκρίνεται η ενοποίηση των φόρων στα καύσιμα. Αγνωστες είναι οι αποφάσεις για μέτρα όπως τα τέλη κατοχής αυθαιρέτων, ενώ εκκρεμεί και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μέτρα που έχουν ήδη προϋπολογιστεί για το 2011.

Οσον αφορά το «κοινωνικό αντιστάθμισμα», ο υπό ίδρυση «ενιαίος φορέας κοινωνικών παροχών» πρέπει να εξυγιάνει το σύστημα και να επιβάλει εισοδηματικά κριτήρια (εκτός από το επίδομα ανεργίας επί του παρόντος). Οσα επιδόματα «περάσουν» στον νέο ενιαίο φορέα θα συνιστούν το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» που προανήγγειλε την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο από κοινού με την τρόικα και θα αποτυπωθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως τις 15 του μήνα στη Βουλή.

*Το 2011 θα κρίνει εν πολλοίς και την κατανομή των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015, αξίας 23 δισ. ευρώ. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει άμεσα αποτελέσματα στα μέτωπα της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης, κάτι που δεν κατάφερε τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο. Αν αποτύχει, τότε υπάρχουν, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, δύο επιλογές:

Η πρώτη είναι να προχωρήσει σε νέες οριζόντιες περικοπές, κάτι που θα ικανοποιούσε την τρόικα αλλά θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις και μεγάλη ύφεση. Η δεύτερη είναι να πάει κόντρα στην τρόικα, χαλαρώνοντας τους στόχους περιορισμού του ελλείμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βασίζεται σε δύο κομβικές παραδοχές: Οτι το 2012 θα είναι έτος ανάκαμψης με σταθερή αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2% για τα επόμενα χρόνια και παράλληλα δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω ο δείκτης ανεργίας. Με τις παραδοχές αυτές προβλέπεται ότι θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ από την περιστολή των δαπανών και τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων έως το 2015.

Ωστόσο τη ρότα αυτή δεν έδειξαν να συμμερίζονται οι αγορές, ενώ οξύτατες ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα. Ουσιαστικά αμφισβητούνται και οι παραδοχές αλλά και η ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας αυτό το πρόγραμμα, μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα...

«Έξυπνο» ξυπνητήρι - δαχτυλίδι




Θα πετάγεστε από το κρεβάτι!
Κανείς δεν αγαπά το πρωινό ξύπνημα, αλλά είναι αναγκαστικό! Εάν είστε απ' αυτούς που πατάτε και ξαναπατάτε το ξυπνητήρι και τελικά καταλήγετε... αργοπορημένοι, τότε το «Snooze» είναι ιδανικό για σας!

Το ξυπνητήρι- δαχτυλίδι είναι φτιαγμένο από λάστιχο και το φοράτε το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Αντί να βγάζει ήχο, αρχίζει και δονείται. Τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσει η δόνηση; Να κουνάτε το χέρι σας. Κάθε φορά που κουνάτε το χέρι σας δονείται ακόμη περισσότερο και απαιτεί ακόμη πιο έντονη κίνηση για σας μέχρι να σταματήσει. Οπότε, όταν σταματήσει να χτυπά, θα σημαίνει ότι θα έχετε ξυπνήσει για τα καλά!



Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση 30% στα πρόστιμα του ΟΑΣΑ



Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι κατά της λαθρεπιβίβασης και της εισιτηροδιαφυγής

Η συστηματική εκστρατεία ελέγχων, με τη λειτουργία του νέου Σώματος Ελέγχου, κατά της λαθρεπιβίβασης και της εισιτηριοδιαφυγής που ξεκίνησε, από την πρώτη Απριλίου το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς διαπιστώνεται σημαντική μείωση των επιβατών που δεν είχαν ακυρώσει το εισιτήριό τους, με ταυτόχρονη σημαντική αύξηση πωλήσεων εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια εφαρμογής του νέου Σώματος Ελέγχου παρέχονταν συστάσεις προς τους επιβάτες για την επικύρωση των εισιτηρίων, καταγράφηκε:

- αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων κατά 100% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και κατά 200% σε σχέση με το 2009,

- εφαρμογή περιοδικών ελέγχων σε όλα τα μεταφορικά μέσα,

- αύξηση του αριθμού των προστίμων κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες του Απριλίου 2010

- αύξηση πλέον του 10% των πωλήσεων μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, γιατί διαπιστώνεται αύξηση της αντίληψης πιθανού ελέγχου στους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των πωλήσεων μηνιαίων καρτών στον Απρίλιο 2011, βελτιώνοντας σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα των συγκοινωνιακών φορέων.

Εκτιμά, επίσης, ότι τα αποτελέσματα για τη μείωση της λαθρεπιβίβασης θα είναι θετικότερα τον Μάιο, όπου μετά τις γιορτές του ΠΑΣΧΑ αναμένεται εφαρμογή ενός πλήρους προγράμματος δειγματοληπτικού ελέγχου σε όλα τα μεταφορικά μέσα στο σύνολο του λεκανοπεδίου και εντατικοποίηση των ελέγχων της λαθρεπιβίβασης, με έμφαση στις γραμμές που εκτιμούνται υψηλά ποσοστά λαθρεπιβίβασης.

Για την επιτυχία του προγράμματος θα υπάρξει συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων για την επιτήρηση των στάσεων αφετηρίας και των κοινόχρηστων χώρων των σταθμών σταθερής τροχιάς στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρατηρείται παραεμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΣΑ έχει συστήσει ειδική μονάδα με στόχο την άμεση ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ, καθώς και την αυθημερόν διαβίβαση στη Δικαιοσύνη των υποθέσεων εντοπισμού πλαστών εισιτηρίων. Τονίζεται ότι από τους εντατικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από 11 έως 14 Απριλίου, ο αριθμός των πλαστών εισιτηρίων που εντοπίστηκαν είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάσχων τουρισμός



Οι Έλληνες ψηφίζουν χωριό για την Ανάσταση
Αυξημένη προσέλευση στους πασχαλινούς τουριστικούς προορισμούς, σε σχέση με πέρυσι αλλά με λιγότερες διανυκτερεύσεις και μειωμένα έσοδα για τους ξενοδόχους. Αυτή είναι η τάση που διαμορφώνεται φέτος στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία, λίγες μέρες πριν από την Ανάσταση και τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Η κακή ψυχολογία των Ελλήνων που, λόγω οικονομικής κρίσης περιορίζουν τα έξοδά τους από παντού, έχει προκαλέσει απότομο «haircut», σε συνήθειες και πρακτικές που έδιναν ανάσα στην αγορά, όπως οι πολυήμερες διακοπές για το Πάσχα.

Τα εορτοδάνεια αποτελούν πλέον παρελθόν, έτσι οι διακοπές σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια περιορίζονται σε διήμερες ή τριήμερες εκδρομές, ενώ όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής, προτιμώνται οι επιχειρήσεις που κάνουν προσφορές και εκπτώσεις στο τιμολόγιό τους.

Νούμερο 1 στις προτιμήσεις των Ελλήνων είναι το χωριό, όπου κάθε Πάσχα η ελληνική επαρχία σφύζει από ζωή. Ακολουθούν οι must προορισμοί: Κέρκυρα, Ύδρα, Πάτμος, Μύκονος, Ζάκυνθος.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατάθλιψη στην εφηβεία



Τι μπορεί να την προκαλέσει;
Η απειλή της κατάθλιψης εγκαθίσταται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση αλλαγών ή ενός αποχωρισμού που επιδεινώνεται από την ανασφάλεια του μέλλοντος. Τέτοιες καταστάσεις απότομων αλλαγών είναι ο βίαιος χωρισμός των γονιών, ένα σοβαρό πρόβλημα ασθένειας ή ο θάνατος κάποιου αγαπημένου ατόμου στην οικογένειά σας, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που επηρεάζουν τη ζωή όλων σας ή αν συμβεί κάποια άλλη απότομη αλλαγή στη ζωή του παιδιού (αν χάσει ένα αγαπημένο του φίλο, αν αλλάξει σχολείο, αν χωρίσει από το αγόρι ή αντίστοιχα από το κορίτσι του κλπ)
Μετά από τέτοια γεγονότα θα πρέπει να είστε πιο παρατηρητικοί στις αντιδράσεις του/της εφήβου και στο τρόπο που τα ερμηνεύει

- Αν οι έφηβοι φέρονται επιθετικά ή βίαια ή κάνουν παράτολμα πράγματα παρότι δεν εκδηλώνουν θλίψη, ρωτήστε τους ψύχραιμα «γιατί το έκαναν» Τα παιδιά πολλές φορές φωτίζουν αμέσως το πρόβλημα, λέγοντας απλά «ήμουν στενοχωρημένος». Σε αυτές τις περιπτώσεις πίσω από τα προβλήματα στη συμπεριφορά του υπάρχει καλυμμένη κατάθλιψη.

- Όταν ο ένας γονιός παρουσιάζει κατάθλιψη (περισσότερο εκείνος που έχει το ίδιο φύλο με τον έφηβο), το παιδί είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει κατάθλιψη σε σύγκριση με τα παιδιά που κανένας γονιός δεν παρουσιάζει κατάθλιψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς πρέπει να έχουν περισσότερο «το νου τους» για τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης από το παιδί, χωρίς όμως και να αποδίδουν σε αυτήν οποιαδήποτε μελαγχολία του.

- Η κατάθλιψη στον έφηβο είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, όπως και στους ενηλίκους. Αρκεί όμως να γίνει αντιληπτό.

- Ζητείστε από τον έφηβο σας να συμβουλευτείτε μαζί ή μόνος του έναν ειδικό.

- Μην αφήνετε το χρόνο να περνά. Η κατάθλιψη δεν εξατμίζεται. Πιθανά αν την αφήσετε, να επιδεινωθεί.
-Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και πιθανά φαρμακευτική υποστήριξη ανάλογα με την ένταση του προβλήματος και την εκτίμηση του ειδικού.
Διαβάστε περισσότερα...

Ντόμινο κατάρρευσης στα δημόσια νοσοκομεία

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ * ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΝΑΒΑΛΛΟΥΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

ΒΡΟΧΗ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ Η μία κλινική κλέβει από την άλλη



Υλικά πρώτης γραμμής, όπως βαμβάκι, λευκοπλάστ και βελόνες, έχουν καταλήξει τις τελευταίες εβδομάδες να θεωρούνται είδη προς εξαφάνιση, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των προμηθευτών των δημόσιων νοσοκομείων.

Την αρχή έκανε ο Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) που, εδώ και περίπου ένα μήνα, έχει κλείσει τη «στρόφιγγα» των προμηθειών σε νοσοκομεία της Αθήνας. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου υποστηρίζουν ότι πάνω από 80 μικρές επιχειρήσεις -τις οποίες εκπροσωπεί ο ΠΑΣΥΠΙΕ- που προμηθεύουν με αναλώσιμα υλικά τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας δεν έχουν πληρωθεί το 70% των οφειλομένων του 2010, ενώ δεν έχουν εισπράξει καθόλου χρήματα για τα υλικά που διέθεσαν τους πρώτους μήνες του 2011.

Στο «χορό» της διακοπής των προμηθειών μπήκαν από χθες και οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι θα σταματήσουν κλιμακωτά να εφοδιάζουν τα νοσοκομεία. «Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις πληρωμές του Φεβρουαρίου του 2011, ενώ μετά βίας έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2010», λένε χαρακτηριστικά. «Κουβαλάμε ζημιές από τα προηγούμενα έτη και έχουμε και μια απομείωση που αγγίζει το 50% για τα παλιά χρέη των νοσοκομείων», καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΟΥ, Διονύσης Σαργέντης.

Ηδη πολλά ιδρύματα έχουν αρχίσει να έρχονται αντιμέτωπα με τις ελλείψεις: στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», ο διευθυντής του αναισθησιολογικού τμήματος κοινοποίησε στη διοίκηση αναλυτικό κατάλογο με τα εν ανεπαρκεία υλικά (καθετήρες, σύριγγες, ράμματα χειρουργείου, τραχειοσωλήνες κ.λπ.). Σημείωσε, μάλιστα, ότι αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις, θα υπάρξει διακοπή της λειτουργίας των προγραμματισμένων χειρουργείων. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εισροή υλικών σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας», αναφέρει ο Παναγιώτης Παντέλης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Οπως αναφέρουν γιατροί και νοσηλευτές, τα υλικά που χρειάζονται είναι φθηνά αλλά, δεδομένου ότι είναι από τα πλέον αναγκαία, εξαφανίζονται με γοργούς ρυθμούς. Ετσι, συχνά καταφεύγουν σε πιο ακριβά υλικά, στα οποία (προς το παρόν) υπάρχει περίσσευμα στις αποθήκες. «Λείπουν βασικά πράγματα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναγκαστεί οι ασθενείς να φέρνουν από θερμόμετρα και οινόπνευμα μέχρι χαρτιά τουαλέτας από το σπίτι τους», λένε.

«Οι ελλείψεις στα υλικά είναι το ίδιο τραγικές με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας. Στον «Ευαγγελισμό» συγκεκριμένα υπάρχει ανεπάρκεια σε βαμβάκι, γάντια και επιδέσμους, μάσκες οξυγόνου, ειδικούς καθετήρες... Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» ενημερώνει πως, λόγω πληρότητας κλινών και έλλειψης υγειονομικού υλικού, αδυνατεί να συμμετάσχει στις εφημερίες.

Σε ΚΑΤ και Σισμανόγλειο, απ' την άλλη, έχουν φτάσει στο σημείο να... ανταλλάσσουν υλικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γιατροί από μια κλινική αναγκάζονται να κάνουν «επιδρομή» σε άλλη κλινική του ίδιου ιδρύματος, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Αυτό που ελπίζουν, πάντως, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι να βρεθεί μια «φόρμουλα» προτού προχωρήσουν οι προμηθευτές σε μαζική απόσυρση των υλικών από τις αποθήκες των ιδρυμάτων.

Διαβάστε περισσότερα...

Το στοματικό διάλυμα βλάπτει;





Πολλοί άνθρωποι στην καθημερινή τους ρουτίνα, εκτός από την οδοντόπαστά τους χρησιμοποιούν και στοματικό διάλυμα, ώστε να φρεσκάρουν την αναπνοή τους αλλά και να προστατεύσουν τα δόντια τους από την πλάκα. Όμως πόσοι από αυτούς γνωρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει τελικά τα δόντια τους;

Μέσα στα συστατικά που περιλαμβάνονται σε ένα υγρό στοματικού διαλύματος, περιέχονται και κάποια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στα δόντια και τα ούλα αν δεν γίνει σωστή χρήση του προϊόντος, λέει ο Robin Seymour, καθηγητής επανορθωτικής οδοντιατρικής από το πανεπιστήμιο του Newcastle.

Πολλά στοματικά διαλύματα, σύμφωνα με έρευνα, περιέχουν μέχρι και 26% αλκοόλη, η οποία λειτουργεί ως βοηθητικό «εργαλείο» για τη μεταφορά άλλων συστατικών που πρέπει να διεισδύσουν στα δόντια και να σπάσουν την πλάκα. Ωστόσο, το ίδιο το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο στόμα, μια και διασπά τη βλέννα που διατηρεί την υγρασία του στόματος, γεγονός που οδηγεί σε κακή αναπνοή και δυσάρεστη αίσθηση του στόματος. Επιπροσθέτως, τα στοματικά διαλύματα, όπου έχουν σαν βάση τους την αλκοόλη, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος, μια και επιτρέπει σε καρκινογόνες ουσίες –όπως είναι η νικοτίνη- να διαποτίσουν το εσωτερικό του στόματος πιο εύκολα!

Ωστόσο, το Βρετανικό Ίδρυμα Υγείας Δοντιών, πρόσφατα εξέτασε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση αλκοόλης σε στοματικά διαλύματα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη για σχέση μεταξύ καρκίνου του στόματος και αυτών των διαλυμάτων.

Από την άλλη, πολλά συστατικά που περιέχονται στις οδοντόκρεμες, όπως το νάτριο για παράδειγμα, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το φθόριο του στοματικού διαλύματος, με αποτέλεσμα να χάνεται η ισχύς και των δύο. Για αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να περιμένει κανείς τουλάχιστον μισή ώρα μετά το βούρτσισμα για να κάνει χρήση του διαλύματος.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι, πολλά στοματικά διαλύματα μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καφέ κηλίδες επάνω στο σμάλτο των δοντιών ή και κακή αναπνοή, λόγω ενός συστατικού που χρησιμεύει ως αντισηπτικό και καταπολεμά την πλάκα.

Για κάθε ενδεχόμενο πάντως, είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός οδοντιάτρου, ώστε η χρήση των προϊόντων να είναι η ορθότερη και να έχει μόνο τα επιθυμητά αποτελέσματα.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

“Καμία πρόσληψη στο δημόσιο μέχρι να βγούμε από την κρίση”



“Τελευταία ευκαιρία και για τη χώρα αλλά και για την κυβέρνηση", χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τον Οδικό Χάρτη μέχρι το 2015. Παράλληλα ζητά να μην γίνει καμία πρόσληψη στο δημόσιο μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.

Σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" και σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε, στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ στους Αγίους Αναργύρους, έκανε λόγο για αμιγώς πολιτικό ζήτημα επισημαίνοντας πως το θέμα θα έρθει στη Βουλή, προκειμένου όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

"Αλλο η διαμαρτυρία κι άλλο να πλησιάζει κάποιος έναν πολιτικό, με απόφαση να τον χτυπήσει", τονίζει ο κ. Λοβέρδος και κάνει λόγο "για αντισυγκεντρωσίες οι οποίοι, όπως στη χούντα, ήρθαν για να χτυπήσουν". Αναφερόμενος στη νέα πρόταση της κυβέρνησης για την οικονομία, ο υπουργός Υγείας, εκτιμά πως μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος ζητά να μην υπάρξει καμία πρόσληψη στο Δημόσιο μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.


Διαβάστε περισσότερα...

300 παιδιά άρρωστα από εμβόλιο!



Περίπου 300 παιδιά έχουν αρρωστήσει μετά από τον εμβολιασμό τους για την αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας.

Οι αρχές έχουν θορυβηθεί μετά το περιστατικό στη βόρεια πόλη Βολόγκντα της Ρωσίας. Περίπου 40 σπουδαστές εμφάνισαν συμπτώματα αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους κατά της μηνιγγίτιδας.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι αρχές απέσυραν το σκεύασμα EnzeWir, με το οποίο γινόταν ο εμβολιασμός, από την διανομή. Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι η αντίδραση των παιδιών σε μαζική κλίμακα είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο ωραία πασχαλινά έθιμα από όλη την Ελλάδα



O Ζαφείρης στην Ήπειρο, οι Κήποι του Άδωνη, οι τελετουργικοί χοροί του Πάσχα και του Αγίου Γεωργίου, οι Κούνιες κ.α. είναι από τα πιο όμορφα λαϊκά μας έθιμα που συμβολίζουν όλα τον Θάνατο και την Ανάσταση.

"Ο κύκλος του Πάσχα καλύπτει όλο το έτος και τις γιορτές. Με αφετηρία την ημερομηνία της Ανάστασης του Χριστού, η οποία προσδιορίζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, μπορεί να καλύψει κατά κάποιο τρόπο όλο το έτος", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Και εξηγεί τον λόγο: "Επτά βδομάδες νωρίτερα έχουμε τη Σαρακοστή, την περίοδο νηστείας και προετοιμασίας που αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Επτά βδομάδες μετά το Πάσχα έχουμε την Πεντηκοστή, τη γενέθλια ημέρα της χριστιανικής εκκλησίας. Αμέσως μετά, την πρώτη Κυριακή έχουμε τη γιορτή των Αγίων Πάντων και 34 Κυριακές μετά κάποιο συγκεκριμένο γεγονός από τη ζωή του Χριστού".

Γύρω από αυτό το εορτολόγιο πλέκονται τα έθιμα και οι πρακτικές, πολλές από τις οποίες έχουν τις ρίζες τους σε προχριστιανικά έθιμα και λαϊκά δρώμενα. Πρόκειται για έθιμα με χαρακτήρα λατρευτικό, εξαγνιστικό αλλά και αποτρεπτικό του κακού, που απειλεί τη βλάστηση και την παραγωγή. Τέτοια είναι τα λαϊκά δρώμενα αναπαράστασης θανάτου και ανάστασης, όπως ο Ζαφείρης στην Ήπειρο, οι Κήποι του Άδωνη, οι τελετουργικοί χοροί του Πάσχα και του Αγίου Γεωργίου, οι Κούνιες κ.α.

Λαζαρίτικα και Κήποι του Άδωνη
Πλησιάζοντας χρονικά το Πάσχα έχουμε το τριήμερο του Λαζάρου και των Βαΐων, που προετοιμάζει για το Πάθος του Χριστού, την Κάθοδο στον Άδη αλλά και την εκ νεκρών Ανάσταση. Παιδιά με στολισμένα καλαθάκια γυρνάνε στα σπίτια και τραγουδάνε τα λαζαρίτικα άσματα, όπως αυτό που λέει: "Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρώνε τα ψάρια". Τραγούδια που αναφέρονται σε μια Ανάσταση, προαναγγέλλοντας αυτό που πρόκειται να συμβεί. Στην Κύπρο, επίσης, γίνεται η αναπαράσταση της νεκρανάστασης του Λαζάρου.

"Πρόκειται για προχριστιανικά έθιμα;", ρωτήσαμε τον ερευνητή του Κέντρου Λαογραφίας. "Τα έθιμα αυτά αφορούν ένα νέο εορτολόγιο", μας απάντησε, "αλλά γνωρίζουμε ότι υπήρχαν πρακτικές σε προχριστιανικά χρόνια με το σχήμα του θανάτου και της ανάστασης. Όπως η λατρεία του Άδωνη και οι τελετές προς τιμήν του, τα Αδώνια".

Ο Άδωνης ήταν ο όμορφος νέος που αγάπησε η Αφροδίτη και η Περσεφόνη. Τον διεκδίκησαν και οι δύο, αλλά τον κέρδισε η Αφροδίτη κατά το περισσότερο, αφού η Περσεφόνη τον απέκτησε μόνο για το ένα τρίτο του χρόνου. Τα "Αδώνια" ήταν γιορτή αφιερωμένη στον Άδωνη, που γινόταν κάθε άνοιξη ή καλοκαίρι. Κατά τη διάρκειά της, γυναίκες πενθηφορεμένες, τοποθετούσαν πάνω σε νεκρικό κρεβάτι ομοιώματα του θεού, περιβαλλόμενα από άνθη, κλαδιά, καρπούς, λιβάνια και θυμιάματα. Την ίδια στιγμή φύτευαν μέσα σε γλάστρες σπόρους από φυτά που αναπτύσσονταν και μαραίνονταν γρήγορα, όπως οι φακές.

Μόλις έβγαιναν τα φυτά τα ανέβαζαν στις στέγες των σπιτιών, φτιάχνοντας τους "Κήπους του Άδωνη". Στη συνέχεια, μοιρολογώντας, περιέφεραν τα ομοιώματα στους δρόμους, τα οποία έριχναν, μαζί με τους "Κήπους", σε πηγές ή ποτάμια. Την επόμενη μέρα γιόρταζαν την ανάσταση του θεού.

"Πρόκειται για ένα σχήμα με πολύ μακρά παρουσία, όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Οι φακές των 'Κήπων του Άδωνη', που τοποθετούνταν δίπλα σε εικονίσματα, αλλά και στο κατώφλι της εξώπορτας του σπιτιού, είναι ένα έθιμο που διατηρείται ακόμα και σήμερα τη Μεγάλη Βδομάδα στην Ελλάδα, κυρίως στη Μακεδονία", δήλωσε ο κ. Καραμανές.

Έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας
Όσο πλησιάζουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, η νηστεία εντείνεται. Συχνά, τις τρεις πρώτες μέρες οι πιστοί δεν κατανάλωναν ούτε νερό και λάδι, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή μπορεί να μη έτρωγαν και τίποτα. Από τη Μεγάλη Τετάρτη αρχίζουν να γίνονται πιο έντονα τα νεοελληνικά έθιμα, όπως το έθιμο του Ευχελαίου.

"Στην Αθήνα κυρίως, αλλά και αλλού, υπήρχε το έθιμο της ανανέωσης της ζύμης του ψωμιού", μας πληροφορεί ο κ. Καραμανές. Και συμπληρώνει: "Πίστευαν ότι το ψωμί χάνει τη δύναμή του και χρειάζεται ανανέωση. Έτσι, εκτός από το Ευχέλαιο στην Εκκλησία, ο παπάς ευλογούσε τη νέα ζύμη για να αποκτήσει καινούργια δύναμη. Υπάρχει μια σκέψη μαγική στην ουσία".

Και μας εξηγεί τον λόγο. "Σύμφωνα με το έθιμο, στην Αθήνα κυρίως, η διακόνισσα πήγαινε από σπίτι σε σπίτι, μάζευε το αλεύρι, το ζύμωνε χωρίς προζύμι και στη συνέχεια ο παπάς ακούμπαγε πάνω τον σταυρό με το τίμιο ξύλο και το ζυμάρι ανέβαινε. Ήταν μια έναρξη, μια απαρχή. Και σε άλλες περιοχές καταγράφεται ανάλογη συνήθεια. Στην Κρήτη αυτό γινόταν τη Μεγάλη Παρασκευή. Όταν ο παπάς διάβαζε το πρώτο ευαγγέλιο, λέγανε ότι 'καινουργιώνεται το προζύμι'. Με αυτό ζύμωναν επίσης τα κουλούρια του Πάσχα, άλλο ένα έθιμο το οποίο αρχίζει τη Μεγάλη Πέμπτη, που έχουμε πιο πλούσια εθιμολογία", μας εξηγεί.

Κι ερχόμαστε στην Κοκκινοπέμπτη που βάφουν τα αυγά. Το αυγό, σύμβολο όχι μόνο χριστιανικό αλλά και παγκόσμιο, συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής. Γύρω από αυτό πλέκονται πολλές πρακτικές και δοξασίες. Για παράδειγμα, το πρώτο αυγό, που πρόσεχαν να είναι από μαύρη κότα, το έβαζαν στο εικονοστάσι, όπου παρέμενε όλο το έτος ή ακόμα και για επτά χρόνια. Ο κρόκος του, που γινόταν σκληρός σαν κεχριμπάρι, αποκτούσε ιδιότητες φυλακτού για τις έγκυες γυναίκες ώστε να μην αποβάλλουν, γι' αυτό λεγόταν "κρατητήρας".

Πολλές φορές τα κόκκινα αυγά της Μεγάλης Πέμπτης πίστευαν ότι έχουν ιδιαίτερη δύναμη γι' αυτό έβαζαν τα τσόφλια τους στους κήπους, στα δέντρα και στα χωράφια για να βοηθήσουν την ανάπτυξή τους. Ή έθαβαν το πρώτο αυγό στην πρώτη αυλακιά όταν άρχιζαν να σπέρνουν. Το κόκκινο χρώμα προερχόταν από φυτικές μπογιές, όπως φύλλα από κρεμμύδια ή θάμνους σαν το ριζάρι. Κατόπιν τα κεντούσαν ή τα ζωγράφιζαν με φύλλα, ζυμάρι ή λιωμένο κερί.

"Το κόκκινο χρώμα παραπέμπει και στο αίμα του Χριστού, αλλά και στη χαρά της Ανάστασης. Επίσης, πίστευαν ότι είναι αποτρεπτικό του κακού. Γι' αυτό σε πολλές περιοχές κρεμούν κόκκινα υφάσματα στα μπαλκόνια", μας δηλώνει ο ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ζυμώνουν επίσης τα ψωμιά της Λαμπρής και τα κουλουράκια, τις κουτσούνες, που τις πλάθουν με λάδι, αμύγδαλο, γλυκάνισο και άλλα υλικά, ενώ οι νονοί στέλνουν τις λαμπάδες στους βαπτιστικούς. Και φυσικά το βράδυ στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια, γίνεται το μοιρολόι της Παναγιάς και συχνά ανάβουν φωτιές, κυρίως στη νότια Ελλάδα και τη Ρόδο.

Επιτάφιος και Ανάσταση
Η Μεγάλη Παρασκευή ήταν ημέρα απόλυτης αργίας, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν γινόταν καμιά εργασία, εντός και εκτός σπιτιού. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κορώνη, συνέπασχαν με τον Χριστό πίνοντας τρεις γουλιές ξύδι. Σε άλλες, όπως στην Κρήτη και τη Λέσβο, άναβαν φωτιές, καίγοντας ομοιώματα του Ιούδα, έθιμο που διατηρείται ακόμα και σήμερα. Όπως για παράδειγμα στην Αμοργό, όπου το κάψιμο του Ιούδα συμβαίνει μετά το Πάσχα.

Το Μεγάλο Σάββατο στολίζουν τον ναό με κλαδιά και φύλλα δάφνης, ενώ σε πολλά μέρη το μεσημέρι έχουμε την πρώτη Ανάσταση. Με το "Ανάστα ο Θεός" σκορπιούνται τα δαφνόφυλλα, ενώ βαράνε οι καμπάνες, οι πιστοί χτυπούν τα πόδια τους στο στασίδι, πυροβολούν, γενικά κάνουν θόρυβο για να διώξουν τον θάνατο.

Θόρυβος με βαρελότα και καμπάνες γίνεται και το βράδυ της Ανάστασης, μετά το "Χριστός Ανέστη", οπότε τσουγκρίζουν τα αυγά, ενώ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας σπάνε τσουκάλια. Για παράδειγμα, στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα ρίχνουν αγγεία από τα παράθυρα. Στην Κέρκυρα, επίσης, γεμίζουν ένα δοχείο με νερό, το στολίζουν με πρασινάδες και λουλούδια και ζητούν από τους περαστικούς να ρίξουν μέσα ένα νόμισμα.

"Μετά την Ανάσταση έχουμε το έθιμο της μαγειρίτσας ή του τσορβά, όπως το λένε σε πολλά μέρη. Είναι ένα πιάτο που έχει ενδιαφέρον και από διατροφολογική άποψη", μας λέει ο κ. Καραμανές. Με χορταρικά φτιαγμένο, ο τσορβάς, ήταν ό,τι έπρεπε για το στομάχι, που είχε να δεχτεί τροφή ζωικής προέλευσης πολύ καιρό. Στην Αμοργό μάλιστα αντί για μαγειρίτσα έτρωγαν πατσά, αυγά και μυζήθρα.

Το Πάσχα
Το Πάσχα έχουμε το σούβλισμα -ή το ψήσιμο- του αρνιού ή κατσικιού, που διαλεγόταν από τα οικόσιτα. Σε πολλές περιοχές, πριν σφάξουν το ζώο, το τιμούσαν ιδιαίτερα, στολίζοντάς το με κόκκινη κορδέλα ή βάφοντάς το με κόκκινη μπογιά από τα αυγά.

"Στο παραδοσιακό πλαίσιο είχαν πολύ μεγαλύτερο σεβασμό προς τα ζώα και προς τη φύση, από ό,τι σήμερα. Και παρόλο που τα έσφαζαν, το έκαναν με τελετουργικό τρόπο. Επίσης, η κατανάλωση κρέατος, σε αντίθεση με τώρα, ήταν σπάνια. Η κρεατοφαγία γινόταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ο χαρακτηριστικός οβελίας, αυτό που έχει ταυτιστεί τα σύγχρονα χρόνια με το Πάσχα, κυρίως μέσω των ΜΜΕ, δεν επικρατούσε σε όλη τη χώρα. Ήταν χαρακτηριστικό κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε άλλες περιοχές, στο Αιγαίο ή τη Μικρά Ασία, το κρέας το έκαναν ψητό. Ακόμα έτσι γίνεται", μας ενημέρωσε ο ερευνητής.

Την ημέρα του Πάσχα έχουμε τη Δεύτερη Ανάσταση, την αγάπη ή διπλανάσταση, όπως λεγόταν, που γινόταν το απομεσήμερο της Κυριακής. Παλιότερα, τότε γινόταν και η ευλόγηση του νωπού τυριού και γενικά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στη συνέχεια ακολουθούσαν τελετουργικοί χοροί γύρω από την εκκλησία, με τον ιερέα να ανοίγει τον χορό, ενώ επισκέπτονταν και το νεκροταφείο, όπου χόρευαν γύρω από τους τάφους.

Άλλη σημαντική εκδήλωση ήταν τα παιχνίδια και τα αγωνίσματα, όπως το πήδημα, το τρέξιμο, το λιθάρι κ.α. Χαρακτηριστικές ήταν επίσης οι κούνιες, που έστηναν με σκοινί στην ύπαιθρο και στις οποίες κουνιόνταν όλοι, μια πρακτική για να απομακρύνονται τις αρρώστιες. Για τον ίδιο λόγο ζυγίζονταν και σε ζυγαριές. "Έκαναν δηλαδή κατά κάποιο τρόπο έναν έλεγχο της υγείας τους", κατέληξε ο συνομιλητής μας.

Έκθεση "Διακοσμημένα Αβγά απ' όλο τον Κόσμο"
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποιεί από τις 17 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου την έκθεση "Διακοσμημένα Αβγά απ' όλο τον Κόσμο", από τη Συλλογή του Νίκου Παπαγεωργίου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 17 Απριλίου, ώρα 12.00, στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων (Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη), οδός Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα.



Διαβάστε περισσότερα...

Θέατρο κατ’ οίκον για ασθενείς με Αλτσχάιμερ



Παρατηρήθηκε ότι βοηθά στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας
Χάρη σε μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Aλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θέατρο κατ΄ οίκον», μία 80χρονη ανοϊκή από τη Θεσσαλονίκη «ταξίδεψε» στα παιδικά της χρόνια, τότε που γινόταν ο πόλεμος του΄40.

Ξεκινώντας από τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, που έδειξαν ότι η τέχνη βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, τη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και κάνει τους ασθενείς πιο κοινωνικούς, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Aλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών αποφάσισε να εντάξει την τέχνη στο σκέλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που απευθύνονται στους ασθενείς, αλλά και σ' ένα γενικότερο πλαίσιο βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

Δύο ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, συνοδεύοντας ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Aλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, αποτελούμενη από νευρολόγο, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και οδοντίατρο, επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα την 80χρονη ανοϊκή, για να τη βγάλουν από τον κόσμο της λήθης και να της προσφέρουν ένα ταξίδι στον κόσμο των αναμνήσεων.

Η υπεύθυνη του προγράμματος της Εταιρείας, Ευγενία Γκαβοπούλου επισήμανε ότι η προσφορά μιας θεατρικής παράστασης σε μια ομάδα πληθυσμού, που δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη, είναι πολύ σημαντική, καθώς η συμμετοχή των ασθενών σε εκφράσεις πολιτισμού μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.

Οι κατ΄ οίκον θεατρικές παραστάσεις, που είναι μια κοινωνική προσφορά του ΚΘΒΕ, συνοδεύουν την κατ΄ οίκον φροντίδα που προσφέρει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Aλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, και αφορά κυρίως σε ασθενείς με άνοια, οι οποίοι δε μπορούν να μετακινηθούν.

Όπως τονίζει η κα Γκαβοπούλου, οι ασθενείς που δέχονται τις υπηρεσίες κατ΄ οίκον φροντίδας ενημερώθηκαν για τις παραστάσεις αυτές και ήδη 10 από αυτούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

«Οι παραστάσεις, ή καλύτερα τα δρώμενα, γίνονται από δυο ή τρεις ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, αφού πρώτα πάρουν πληροφορίες από την ομάδα μας για το νοητικό επίπεδο του ασθενή, τον τόπο καταγωγής, τις μουσικές του προτιμήσεις, ή ό,τι άλλο θα μπορούσε να τούς είναι χρήσιμο». Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Παρασκευή, στις 11:00 το πρωί, συνδυάζονται με το ραντεβού του ασθενή και διαρκούν 30-45 λεπτά.

Παράλληλα με τα θεατρικά δρώμενα, στο πλαίσιο της υπηρεσίας κατ΄ οίκον, παρέχεται στους ανοϊκούς ασθενείς, οι οποίοι δε μπορούν να μετακινηθούν, δωρεάν ιατρική, νοσηλευτική και οδοντιατρική παρακολούθηση και παρέμβαση. Επιπλέον, παρέχεται ψυχολογική εκτίμηση και υποστήριξη τόσο στους ασθενείς όσο και στους περιθάλποντές τους.

Επίσης, η ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Aλτσχάιμερ συνεισφέρει στη διεκπεραίωση και ρύθμιση θεμάτων των ασθενών και των περιθαλπόντων, με ασφαλιστικά ταμεία, υγειονομικές επιτροπές και υπηρεσίες υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Στις ασθένειες δεν υπάρχουν σύνορα»



Μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη οι μεταδιδόμενες παθήσεις
Την ανάγκη για ενιαία πολιτική από την Ε.Ε. όσον αφορά τις μη μεταδιδόμενες παθήσεις, δηλαδή τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις διάφορες μορφές καρκίνου τόνισε ο πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στη Σύνοδο των προέδρων των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων όλων των μελών κρατών της Ε.Ε. με θέμα «Πώς εξελίσσεται η Υγεία στην Ευρώπη», στη Βουδαπέστη.

Είπε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη επείγεται να ακολουθήσει ενιαία πολιτική, όσον αφορά τις μη μεταδιδόμενες παθήσεις. Η κατευθυντήρια αυτή οδηγία πρόσφατα πέρασε με νόμο και από την ελληνική Βουλή, όμως το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη είναι οι μεταδιδόμενες παθήσεις, που εισέρχονται σήμερα στην Ευρώπη, κυρίως από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, χώρες οι οποίες δέχονται το μεγάλο ρεύμα των μη νόμιμων μεταναστών. Κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό τους, κανείς δεν γνωρίζει την κατάσταση της υγείας τους και φυσικά κανείς δεν γνωρίζει τι παθήσεις φέρνουν από τις χώρες τους στην Ευρώπη».

Ο κ. Κρεμαστινός υπογράμμισε πως «αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει κάποια μέρα να γίνει πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση με ενιαία εξωτερική, οικονομική και αμυντική πολιτική, ας αρχίσει πρώτα από την ενιαία πολιτική για την υγεία. Είναι αδιανόητο να μιλούμε σήμερα για ενιαία πολιτική στην Ευρώπη και ουσιαστικά να μην είναι ενιαίο τίποτα».

Σημείωσε πως στις ασθένειες δεν υπάρχουν σύνορα. «Ο τουρισμός, τα κοινά σχολειά, αλλά και οι ίδιοι οι μετανάστες, συμβάλλουν στην άμεση επαφή των λαών και στη διάδοση των μεταδιδόμενων νοσημάτων», είπε και προειδοποίησε: «Σε λίγα χρόνια, αν δεν προσέξουμε, η φυματίωση, οι ηπατίτιδες, το AIDS θα απλωθούν σε όλη την Ευρώπη και οι ευθύνες θα βαρύνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

Ο πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων διαβίβασε στη σύνοδο το αίτημα της Ελλάδας παράλληλα με την Frontex, για οικονομική ενίσχυση ειδικών προγραμμάτων καλύτερης υποδοχής, διαβίωσης και θεραπείας των παθήσεων των μεταναστών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πίνετε για να ξεχάσετε τα προβλήματά σας;



Μάλλον θα τα θυμάστε για πολύ ακόμη!
Οι περισσότεροι το ρίχνουν έξω για να ξεχάσουν τα προβλήματά τους, αλλά οι επιστήμονες έχουν την αντίθετη άποψη! Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας έδειξε ότι το μεθύσι σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού βοηθά να θυμάται κανείς πιο εύκολα και πιο καθαρά.

Φυσικά, ισχύει ότι η υπερβολική κατανάλωση ποτού οδηγεί σε λήθη, αλλά ισχύει και το αντίστροφο. «Το υποσυνείδητο θυμάται και μαθαίνει εξίσου και το αλκοόλ μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αυξάνει την ικανότητά μας να μαθαίνουμε», τονίζει ο γιατρός Hitoshi Morikawa, που ήταν επιβλέπων στην έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ξενοοιστρογόνα υπεύθυνα για τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας, αποτελούνται από μυϊκές ίνες και κυρίως από ινώδη ιστό και ανάλογα με τη θέση τους διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: τα ενδοτοιχωματικά, τα υποβλεννογόνια και τα υπορρογόνια. Επίσης, μπορεί να είναι μισχωτά, δηλαδή να είναι προσαρτημένα στη μήτρα με ένα λεπτό μίσχο.

Ουσιαστικά πρόκειται για ακίνδυνα ογκίδια λίγων εκατοστών που σπανίως εξαλλάσσονται σε κακοήθεις όγκους (0,02%). Η ανάπτυξη των ινομυωμάτων είναι ορμονοεξαρτώμενη και γι' αυτό το μέγεθός τους αυξάνεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και παραμένει σταθερό ή μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της μείωσης της παραγωγής οιστρογόνων. Οι πιθανότητες να αυξηθεί είναι περίπου 65%, να μειωθεί μόλις 5%, ενώ σταθερό παραμένει το 30% των ινομυωμάτων.

Η θεωρία των ξενοοιστρογόνων

Επιστημονική απάντηση για τα αίτια που προκαλούν τα ινομυώματα δεν υπάρχει. Ωστόσο, υπάρχει μια θεωρία κατά την οποία χημικές ουσίες -τα λεγόμενα ξενοοιστρογόνα- που μεταφέρονται στα τρόφιμα μπερδεύουν τον οργανισμό, ο οποίος τα αναγνωρίζει σαν οιστρογόνα. Τα ξενοοιστρογόνα προέρχονται είτε από φυτοφάρμακα είτε από αντιβιοτικά που λαμβάνουν τα ζώα. Πάντως, τα δεδομένα των επιστημονικών ερευνών για τις επιπτώσεις της πρόσληψης ξενοοιστρογόνων στον οργανισμό είναι ακόμα περιορισμένα.

Τα ινομυώματα δεν προκαλούν κανένα απολύτως σύμπτωμα στις περισσότερες γυναίκες και γι' αυτό ο εντοπισμός τους τις περισσότερες φορές γίνεται κατόπιν ψηλάφησης ή υπερηχογραφήματος. Σε μερικές περιπτώσεις όμως η θέση του ινομυώματος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, τα οποία είναι αιμορραγία (είτε με τη μορφή παρατεταμένης περιόδου είτε οποιαδήποτε στιγμή του κύκλου) και πόνος.

Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν επίσης προβλήματα υπογονιμότητας ή αποβολής, ενώ εάν πιέζουν γειτονικά όργανα, μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, συχνοουρία και σπανιότερα νεφρική στάση (εάν πιέζουν τους ουρητήρες). Επίσης, εάν πιέζουν αγγεία μπορεί να προκαλέσουν στάση του αίματος ή θρομβοφλεβίτιδα. Οπότε, δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση συμπτωμάτων το μέγεθος, αλλά η θέση όπου βρίσκεται το ινομύωμα.

Η άμεση αφαίρεση του ινομυώματος είναι η θεραπεία επιλογής σε ινομυώματα που προκαλούν συμπτώματα. Η ηλικία παίζει πρωταρχικό ρόλο και όχι το μέγεθος τους ινομυώματος, οπότε, εάν η γυναίκα είναι σε αναπαραγωγική ηλικία και επιθυμεί τη δημιουργία οικογένειας, συστήνεται η αφαίρεση του ινομυώματος, που όμως δεν αποκλείει την επανεμφάνισή του. Αντίθετα, αν η γυναίκα έχει περάσει την αναπαραγωγική ηλικία, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ακόμη και η υστερεκτομή.

Οσον αφορά την πρόληψη των ινομυωμάτων, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να προσέξει μια γυναίκα, πέρα από την κατανάλωση τροφίμων απαλλαγμένων από χημικές ουσίες, εάν δεχθούμε τη θεωρία των ξενοοιστρογόνων.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάθαρση ή αυτοσκοπός η νηστεία;







Η νηστεία αφορά ως όρος την αποχή από συγκεκριμένες τροφές ή από την τροφή γενικά, με σκοπό τη σωματική, αλλά και την πνευματική δοκιμασία του ατόμου. Προσδοκία πρέπει να είναι η νηστεία να μην εξελιχθεί σε αυτοσκοπό, αλλά σε μέσο για την «κάθαρση» του σώματος και της ψυχής. Η λανθασμένη αντίληψη πολλών ότι η νηστεία είναι δίαιτα για απώλεια βάρους τούς οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα, δημιουργώντας έντονα στερητικά σύνδρομα και αποδυναμώνοντας τελικά τη θέλησή τους για τήρηση ενός ιδιαίτερου διατροφικού πλάνου.

Κατά τη Σαρακοστή, η νηστεία περιλαμβάνει αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το αβγό. Αποτέλεσμα του αποκλεισμού αυτών των τροφίμων από το διαιτολόγιο είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων και ξηρών καρπών. Αυτές ακριβώς οι διαιτητικές αρχές ταυτίζουν, τουλάχιστον εν μέρει, τη νηστεία με τη Μεσογειακή Διατροφή, που ως γνωστόν αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών, που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της νηστείας, έχει αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά η πρόσληψη των φυτικών ινών και να προσεγγίζεται περισσότερο ο στόχος των 25-30 γρ. φυτικών ινών ημερησίως, για μέγιστη υγεία του πεπτικού συστήματος και όχι μόνον.

Τα 25-30 γρ. φυτικών ινών μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος καταναλώνοντας 2 μεγάλα μπολ με λαχανικά, 2 έως 3 φρούτα εποχής και δίνοντας έμφαση, ώστε σε ημερήσια βάση τα δημητριακά που χρησιμοποιεί στη διατροφή του να είναι με το πίτυρό τους (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, κ.λπ.).





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Το σουσάμι αντικείμενο μελέτης

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, την τιμητική της έχει μια τροφή που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών, το σουσάμι - πολύ πλούσιο σε βιοδιαθέσιμο (δηλαδή αξιοποιήσιμο από τον οργανισμό) ασβέστιο.

Σημαντικές μελέτες υποδεικνύουν πως το σουσάμι (και κατ' επέκταση και τα προϊόντα του, χαλβάς, ταχίνι, παστέλι) μειώνει το ενδεχόμενο αθηροσκλήρωσης, αρτηριακής πίεσης και γενικότερα στεφανιαίας νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, στο σουσάμι περιέχονται φαινολικές ενώσεις, οι λιγνάνες, με κυριότερες από αυτές τη σεσαμίνη και τη σεσαμολίνη.
Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση της LDL χοληστερόλης («κακής») στον οργανισμό. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η οξείδωση της LDL αποτελεί γενεσιουργό αιτία για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης. Παράλληλα, τελευταίες μελέτες δείχνουν μια σημαντική μείωση της απορρόφησης και ταυτόχρονη αύξηση του ρυθμού απομάκρυνσης της χοληστερόλης από τον οργανισμό, όπως επίσης και μείωση της ενδογενούς σύνθεσής της, μετά την κατανάλωση των παραπάνω συστατικών του σουσαμιού. Οι πιο πάνω επιδράσεις οδηγούν σε μια συνολική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό.

Επιπρόσθετα, φαίνεται πως οι λιγνάνες του σουσαμιού εμπλέκονται και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Ερευνες οι οποίες είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξαν ότι σε υπερτασικά πειραματόζωα, στα οποία δόθηκαν συστατικά σουσαμιού, μειώθηκε σημαντικά η αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η δομή των τοιχωμάτων των νεφρικών αρτηριών, όπου και βρίσκεται ένας μηχανισμός ρύθμισης της πιέσεως του οργανισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κόκκινο κρέας

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας τηρείται παντελής αποχή από το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του.

Πολλά δεδομένα επιστημονικών ερευνών συσχετίζουν τη συχνή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων αυτού με αύξηση του ρίσκου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Στην Ιαπωνία, όπου η κατανάλωση κρέατος βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρατηρούμε έντονα μειωμένη τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παράλληλα, το κρέας αποτελεί σημαντική πηγή κορεσμένου λίπους. Ακόμα και ένα κομμάτι μοσχαρίσιο φιλέτο, που εκ πρώτης φαντάζει άπαχο, εμπεριέχει σημαντικά ποσά κρυμμένου λίπους.

Κλείνοντας, να τονίσουμε πως αν η νηστεία διέπεται από ποικιλία φυτικών τροφών με βάση τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, μπορεί να θεωρηθεί επαρκής σε διατροφικά στοιχεία, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.


Διαβάστε περισσότερα...