Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Το σουσάμι αντικείμενο μελέτης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Κατά τη διάρκεια της νηστείας, την τιμητική της έχει μια τροφή που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών, το σουσάμι - πολύ πλούσιο σε βιοδιαθέσιμο (δηλαδή αξιοποιήσιμο από τον οργανισμό) ασβέστιο.

Σημαντικές μελέτες υποδεικνύουν πως το σουσάμι (και κατ' επέκταση και τα προϊόντα του, χαλβάς, ταχίνι, παστέλι) μειώνει το ενδεχόμενο αθηροσκλήρωσης, αρτηριακής πίεσης και γενικότερα στεφανιαίας νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, στο σουσάμι περιέχονται φαινολικές ενώσεις, οι λιγνάνες, με κυριότερες από αυτές τη σεσαμίνη και τη σεσαμολίνη.
Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση της LDL χοληστερόλης («κακής») στον οργανισμό. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η οξείδωση της LDL αποτελεί γενεσιουργό αιτία για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης. Παράλληλα, τελευταίες μελέτες δείχνουν μια σημαντική μείωση της απορρόφησης και ταυτόχρονη αύξηση του ρυθμού απομάκρυνσης της χοληστερόλης από τον οργανισμό, όπως επίσης και μείωση της ενδογενούς σύνθεσής της, μετά την κατανάλωση των παραπάνω συστατικών του σουσαμιού. Οι πιο πάνω επιδράσεις οδηγούν σε μια συνολική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό.

Επιπρόσθετα, φαίνεται πως οι λιγνάνες του σουσαμιού εμπλέκονται και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Ερευνες οι οποίες είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξαν ότι σε υπερτασικά πειραματόζωα, στα οποία δόθηκαν συστατικά σουσαμιού, μειώθηκε σημαντικά η αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η δομή των τοιχωμάτων των νεφρικών αρτηριών, όπου και βρίσκεται ένας μηχανισμός ρύθμισης της πιέσεως του οργανισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.