Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Όταν τα ζώα περνούν στην επίθεση


Δεν διστάζουν πουθενά.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρελοί τρόποι για να ψιλοκόψεις το κρεμμύδι


Και χωρίς δάκρυα...


Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Λονδίνο μέσα από 11 εκπληκτικές φωτογραφίες


Η αγγλική πρωτεύουσα μέσα από το φακό ενός φωτογράφου.

Από το περίφημο Big Ben, μέχρι τον καθεδρικό ναό της αγγλικής πρωτεύουσας και από μια βόλτα στον Τάμεση μέχρι το Βρετανικό Μουσείο, ο φωτογράφος Nick Jackson μάς ταξιδεύει στα πιο γνωστά αξιοθέατα του Λονδίνου, μέσα από τη δική του ιδιαίτερη ματιά.

Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα μουσεία και τα κτίρια-ορόσημο της αγγλικής πρωτεύουσας «ζωντανεύουν» μπροστά στα μάτια μας με τα έντονα χρώματα και την τεχνική που χρησιμοποιεί ο Jackson.

Κι αν δεν έχετε πειστεί ακόμη να κάνετε ένα ταξίδι στο Λονδίνο, αφού δείτε αυτές τις φωτογραφίες μπορεί να αλλάξετε γνώμη.

1. Ο ήλιος ανατέλλει πάνω από το Big Ben και τα κτίρια του Κοινοβουλίου


2. Στη γέφυρα Tower Bridge


3. Το London Eye με πράσινο χρώμα προς τιμήν της ημέρας St Patrick's Day


4. Ηλιοβασίλεμα στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου


5. Τουρίστες στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ


6. Βραδινή όψη της γέφυρας Tower Bridge


7. Στο εσωτερικό του μουσείου Φυσικής Ιστορίας


8. Μέσα στο Βρετανικό Μουσείο


9. Σούρουπο στον Τάμεση


10. Στη Millennium Bridge με φόντο τον τρούλο του Αγίου Παύλου


11. Τα κτίρια του Κοινοβουλίου και η γέφυρα Westminster Bridge




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεννημένος αναρριχητής


Πριν καλά καλά μάθει να περπατάει.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτο trick shot


Υπάρχουν χιλιάδες βίντεο με κόλπα στο διαδίκτυο. Κανένα όμως σαν κι αυτό που θα δείτε παρακάτω.

Το διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει από βίντεο με τύπους που-έχοντας προφανώς υπερβολικό ελεύθερο χρόνο-κάνουν διάφορα κόλπα για να εντυπωσιάσουν το κοινό.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταντήσει ανιαρά και πλέον δεν προκαλούν αίσθηση. Όχι όμως αυτό που έκανε ένας τύπος ονόματι Κέβιν Λιμπερτόβσκι, που ειδικεύεται σε trick shots με την μπάλα του μπάσκετ.

Δεν υπάρχει λόγος για περιγραφές. Απλώς δείτε τι έκανε:




Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίδυμοι μπελάδες


Για να βλέπετε τι τραβάει η μάνα.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κοτόπουλο με τα πόδια δράκου


Σπάνιο και σκέτο... χρυσάφι.

Η Dong Tao είναι μία σπάνια βιετναμέζικη ράτσα που είναι γνωστή για το νόστιμο κρέας και τα χοντρά πόδια τα οποία συγκρίνονται με αυτά των δράκων. Μάλιστα, σε μέγεθος μπορεί να φτάσουν αυτό του ανθρώπινου καρπού.

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση κι ένα ζευγάρι Dong Tao μπορεί να πωληθεί προς 2.500 δολάρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο γορίλας και η… άσεμνη χειρονομία


Εξαγριώθηκε από την παρουσία ενός… ακάλεστου φωτογράφου.

Ξέρεις πως είναι να καταναλώνεις ένα ωραίο γεύμα, να απολαμβάνεις την ηρεμία σου και ξαφνικά η στιγμή του Ζεν να εξαφανίζεται από κάποιον ενοχλητικό εισβολέα! Αυτό ακριβώς συνέβη και στον συγκεκριμένο γορίλα, ο οποίος έζησε μια αναπάντεχη εισβολή από έναν φωτογράφο, στον ζωολογικό κήπο του Μπρίστολ στη Βρετανία (Bristol Zoo). Το άγριο ζώο, αντί να διατηρήσει την ψυχραιμία του, μάλλον… φλίπαρε και απάντησε ανάλογα!

Όταν πρόσεξε τον Bob Pritchard, ο οποίος κατέγραφε εικόνες με τον φακό του, άρχισε να αγριεύει κάνοντας γκριμάτσες θυμού, γράφει η New York Post. Το αποκορύφωμα: ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο στον έκπληκτο φωτογράφο… «Όταν είδα τη φωτογραφία σκέφτηκα, ‘το διαβολάκο!’», είπε ο Pritchard στο Caters News.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαγευτικά πλάνα από μια ομίχλη-«καταρράκτη»


Κυλά στην άκρη του γκρεμού.

Ένας καταρράκτης… ομίχλης κυλά στην άκρη ενός γκρεμού και δημιουργεί ένα μαγευτικό σκηνικό.Το εντυπωσιακό αυτό θέαμα αντίκρισε ο Kjartan Gunnsteinsson, ο οποίος είχε πάει για πεζοπορία στην περιοχή Latrabjarg της Ισλανδίας.

Ο «καταρράκτης» μοιάζει σα να πέφτει στο κενό κάτω στο φιορδ Breidafjordur, ενώ όπως αναφέρει η MailOnline που δημοσίευσε το βίντεο, οι εικόνες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, όταν η Ισλανδία «βλέπει» 24 ώρες φως από τον ήλιο.

Η ομίχλη θεωρείται ότι προκαλείται από το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, όταν ο ανερχόμενος θερμός αέρας ενεργεί ως σφραγίδα και κρατά τον κρύο αέρα παγιδευμένο κάτω από αυτόν.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο χαρωπή σκυλίτσα


Δεν της φεύγει το χαμόγελο με τίποτα.

Αυτή είναι η Cinnamon και δίκαια έχει κερδίσει την φήμη του πιο χαρούμενου σκυλιού στον κόσμο.


















Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι τα «γουναράδικα» που δίνει… ραντεβού η Ραχήλ Μακρή


Η πραγματική ιστορία πίσω από την ιστορική έκφραση του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Κανείς ποτέ, με εξαίρεση την Ραχήλ Μακρή πρόσφατα και παλαιότερα τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, δεν έδωσε… «ραντεβού» στα γουναράδικα. Υπάρχει μια παρανόηση.

Αυτό που χρησιμοποιούσε ως αγαπημένη έκφραση ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης ήταν το «καλή αντάμωση στα γουναράδικα»! Η χρήση της λέξης «ραντεβού» στην καλύτερη περίπτωση είναι εκ παραδρομής λάθος, στην χειρότερη ένας νεοτερισμός που αλλοιώνει την ιστορικότητα της έκφρασης.


Οι ρίζες της πολυχρησιμοποιημένης έκφρασης

Η φράση «καλή αντάμωση στα γουναράδικα» έγινε μεν γνωστή από τον Βελουχιώτη, αλλά δεν επινοήθηκε από εκείνον. Ίσα-ίσα... Υπήρχε πολλά χρόνια πριν από εκείνον και όπως φαίνεται συνεχίζει να υπάρχει και μετά από αυτόν.

Πρόκειται επί της ουσίας για έναν παροιμιόμυθο. Μάλιστα η (κατά πάσα πιθανότητα) αρχική της μορφή αναφέρεται στη συλλογή του Δ. Λουκάτου (Νεοελληνικοί παροιμιόμυθοι) αλλά και στο βιβλίο «Παροιμίες» του Νικολάου Πολίτη. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει η φράση: «Θ’ ανταμωθούμε στα κιουρτζίδικα».



«Κιουρτζίδικα» στα τούρκικα είναι τα γουναράδικα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, λοιπόν, υπάρχει μια πιο αναπτυγμένη παραλλαγή της παροιμίας: «Τ’ αλεπόπουλα ρώτησαν την αλεπού, «Πού θ’ ανταμωθούμε;» «Εις του γούναρη την κάδη». Όπου «Γούναρης», φυσικά, ο γουναράς. Και η κάδη είναι ο κάδος. Εκεί δηλαδή όπου τα δέρματα μουλιάζουν σε διάφορα υγρά για να μαλακώσουν κατά την κατεργασία τους.



Μάλιστα, ο συγγραφέας του βιβλίου, σημειώνει ότι υπάρχει και ένας -όχι και τόσο γνωστός- μύθος πίσω από τη φράση. Σύμφωνα με αυτόν η αλεπού ανάθρεψε τα παιδιά της και τα μεγάλωσε ώστε να μπορούν πια μόνα τους να φροντίζουν την τροφή τους. Όταν ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού τα αλεπόπουλα τη ρώτησαν πότε θα ξανασυναντηθούν και εκείνη, πολύπειρη, έδωσε αυτή την απάντηση, προκειμένου να τους δείξει τις δυσκολίες αλλά κυρίως τους κινδύνους τους οποίους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Ο Πολίτης προσθέτει ότι τη φράση «τη λένε χαριτολογώντας φίλοι που αποχωρίζονται και δεν έχουν προοπτική να συναντηθούν στο κοντινό μέλλον».



Επιπλέον σύμφωνα με παλαιότερες καταγραφές η φράση αυτή χρησιμοποιούνταν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό και από τους κλέφτες και τους αμαρτωλούς κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Επίσημες καταγραφές για αυτό δεν υπάρχουν, ωστόσο, δεν αποκλείεται να ήταν έτσι πραγματικά, δεδομένης της εκπεφρασμένης αγάπης που είχε ο Βελουχιώτης για την «κλεφτουριά»!

Ο Άρης Βελουχιώτης και το αντάρτικο

Ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ συνήθιζε να λέει αυτή την φράση όταν συνομιλούσε με τους συντρόφους του για την πιθανή εξέλιξη που θα είχε το αντάρτικο και ο εμφύλιος. Το έκανε πάνω στη βάση της παροιμίας με την αλεπού και με προφανή στόχο να τους δείξει πως η πιθανότερη κατάληξη του ίδιου θα ήταν αυτή…

Ο Βελουχιώτης την χρησιμοποιούσε τόσο συχνά που από ένα σημείο και μετά με την ίδια συχνότητα την χρησιμοποιούσαν και οι αγαπημένοι του «μαυροσκούφηδες» (το επίλεκτο τμήμα του ΕΛΑΣ που αποτελούσε κάτι σαν προσωπική φρουρά του Άρη).

Υπάρχει, μάλιστα, και μια σχετική ιστορική καταγραφή από τον «Καπετάν Περικλή», κατά κόσμον Γιώργο Χουλιάρα, που πολέμησε στο πλευρό του Βελουχιώτη.



Σύμφωνα με εκείνη την διήγηση λοιπόν, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, στις αρχές του 1945, ο Χουλιάρας συνάντησε τον Βελουχιώτη και άλλους καπετάνιους στην Μπρούφλιανη Φθιώτιδας.

Όσο ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ ενημερωνόταν για ένα σημείωμα που είχε φτάσει μέχρι εκεί και το οποίο περιείχε εντολές του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, οι μαυροσκούφηδες συζητούσαν για το μέλλον του αγώνα.

«Μπρος σπαθί και πίσω ρέμα», φέρεται να είπε τότε ο Καπετάν Πελοπίδας στον διστακτικό Χουλιάρα. «Εμείς που θα ακολουθήσουμε τον Άρη, κακό χερόβολο και εσείς κακό δεμάτι. Εσύ, Περικλή, καλύτερα να φύγεις. Καλή αντάμωση στα γουναράδικα», είπε αποχαιρετώντας τον ο Πελοπίδας.

Σε μια παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» » ο ιστορικός βιογράφος του Βελουχιώτη Διονύσης Χαριτόπουλος είχε πει για την συγκεκριμένη διήγηση πως: «Αντέγραφε τα λεγόμενα του Βελουχιώτη. Βρισκόταν άλλωστε στον ίδιο στενό κύκλο των καπεταναίων και είχαν παρόμοιο τρόπο σκέψης».



Όσο για τον ίδιο τον Βελουχιώτη φέρεται να χρησιμοποίησε την φράση αυτή όταν και επίσημα τελείωσε η Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Ο Θανάσης Κλάρας (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) είχε προβλέψει τον επερχόμενο εμφύλιο δεδομένου πως δεν διαχώριζε την κατοχή από τους ναζί με την παρεμβατικότητα των συμμάχων στα εσωτερικά της χώρας (κάτι που άλλωστε ήταν και το σημείο τριβής με το ΚΚΕ) και όταν τον ρώτησαν οι αντάρτες για το τι θα γίνει στη συνέχεια, εκείνος απάντησε: «Καλή αντάμωση στα γουναράδικα». Έκφραση που έμελλε να εκπληρωθεί σαν προφητεία λίγο καιρό αργότερα…
Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο του 1994 για μια «Ευρώπη-πυρήνα» και πώς ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως πειραματόζωο


Ο σκληρός Γερμανός που θέλει να μεταλλάξει την γηραιά ήπειρο.

Ως το εργαλείο μέσα από το οποίο θα πραγματοποιήσει ένα όραμα, άνω των 20 ετών, βλέπει ο απρόβλεπτος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλετην Ελλάδα.

Μπορεί στην Ελλάδα το άκουσμα και μόνο του ονόματός του να προκαλεί πολλά συναισθήματα, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ειδικά μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα και όσο ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν στη θέση του υπουργού Οικονομικών βρέθηκε κοντά στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου...

Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό το Σεπτέμβριο του 1994, όταν ανέπτυξε τη θεωρία του για την Ευρώπη σε κοινό άρθρο του με τον θεωρητικό της χριστιανοδημοκρατίας Καρλ Λάμερς για μια «Ευρώπη-Πυρήνα» γνωστή ως Kerneuropa.

Με αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Γαλλική εφημερίδα Monde εξηγούσε το όραμά του για την Ευρώπη και το κοινό νόμισμα όπου θα αναπτύσσονταν ομόκεντροι κύκλοι με κλιμακούμενους βαθμούς ολοκλήρωσης. Στον πυρήνα της Ευρώπης, τότε θα ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Το σχέδιο μπήκε στο ψυγείο όμως ο ίδιος δεν το ξέχασε ποτέ.

Το ξαναέβγαλε από τα συρτάρια και είδε την Ελλάδα ως τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Το επανέφερε πάντα με αφορμή τους Έλληνες στους Financial Times και πάλι μαζί με τον Λάμερς. «Για να επιτευχθεί πρόοδος σε όλους αυτούς τους τομείς, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την προσέγγιση, που απέδειξε την ισχύ της από το 1994: Να δημιουργηθούν πυρήνες συνεργασίας εντός της ΕΕ, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρότερες ομάδες πρόθυμων κρατών- μελών να προχωρήσουν» έγραψαν.

Ο Σόιμπλε, υπέρμαχος της «Kerneuropa», δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του την ιδέα του.

«Η ταχύτητα μιας νηοπομπής είναι ίση με την ταχύτητα του πιο αργού πλοίου» λένε οι υπέρμαχοι της Kerneuropa. Κατά τη γνώμη τους αυτό καθυστερεί τη φυγή προς τα εμπρός για τον σκληρό πυρήνα. Έτσι μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θα είναι γεγονός και κάθε ένας, ανάλογα με το κουστούμι που φοράει θα μπαίνει στον δικό του κύκλο...
Οι διαρκείς προσπάθειες του Σόιμπλε να κάνει πράξη η Ελλάδα το όραμά του

Αναμφίβολα ο Βόμφγκανγκ Σόιμπλε έχει επιχειρήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να κάνει πράξη τουλάχιστον την αρχή του οράματός του. Το έχει προτείνει πολλές φορές στην Ελλάδα, το προτείνει ακόμη και σήμερα και επιθυμεί διακαώς να βρει τους ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν.

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια του κ. Σόιμπλε να περάσει το σχέδιο του στη φάση της εφαρμογής ήταν το 2011 και το 2012.

Ήταν τότε που η Ελλάδα ήταν πάλι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Μάλιστα για όσα έγιναν εκείνη την εποχή ο ίδιος δεν παραδέχεται και πολλά, αλλά τον αποκάλυψε ο τότε Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ενώ αποκαλύψεις για... υπόγεια έχει κάνει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Είναι φανερό ότι από το 2011 ο κ. Σόιμπλε είχε έτοιμα σενάρια για bunk run, κλείσιμο τραπεζών, grexit και πραγματοποίηση του ονείρου του. Η πρόταση του Σόιμπλε έγινε στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο Μonopol στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.



Ο κ. Βενιζέλος πήγε τότε - επί κυβέρνησης Παπανδρέου - στο υπόγειο του ξενοδοχείου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου τον περίμενε Βόλφκανγκ Σόιμπλε. Πριν συμφωνήσουν με το δεύτερο πρόγραμμα και χωρίς περιστροφές ο Γερμανός υπουργός του είπε «μήπως πρέπει να μετατρέψουμε το πρόγραμμα σε ένα πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;». Αμέσως η Γ. Άσμουσεν, που τον συνόδευε πήρε τη σκυτάλη και είπε: «έχουμε και το σχέδιο έτοιμο, θα μπορεί να παίρνει ο κάθε πολίτης 50–100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα τα τραπεζικά, θα υπάρξει μία ομαλή έξοδος».

Είναι φανερό λοιπον ότι ήδη από το 2011 η Γερμανία είχε συντάξει αναλυτικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο περιελάμβανε και πλάνο για τον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί η φυγή καταθέσεων (bank run) και να υπάρξει ένα βελούδινο διαζύγιο με το κοινό νόμισμα.

Τότε αυτό το σχέδιο απορρίφθηκε. Όμως ο Σόιμπλε δεν το πέταξε... Το έβαλε στο συρτάρι και το έβγαλε 10 μήνες μετά!

Το γερμανικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε παρουσιάσει στα τέλη Ιουλίου 2012 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον τότε Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.



Ο Γκάιτνερ στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με τίτλο «Stress Test» περιγράφει ότι κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ευρώπη επισκέφθηκε το νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, για να συναντήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Εκεί, υποστηρίζει, ότι ο Σόιμπλε του δήλωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι συνεχίζουν να νομίζουν ότι είναι εύλογη, ακόμα και επιθυμητή, η στρατηγική να διωχθούν οι Έλληνες εκτός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ η σκέψη του Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, αφενός διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως στήριξη των Ελλήνων, αφετέρου γιατί η ελληνική έξοδος θα τρομοκρατούσε αρκετά την Ευρώπη.
Ο εμπνευστής πίσω από το σχέδιο Σόιμπλε και οι προτάσεις Βαρουφάκη - Λαπαβίτσα

Όπως όλοι έχουν καταλάβει μέχρι και σήμερα ο Σόιμπλε προτείνει και ξαναπροτείνει το grexit με τους δικούς του όρους που τους μεταβάλει κάθε φορά για να γίνει αποδεκτό.

Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα και όσο ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών το σχέδιο του Σόιμπλε επανήλθε και βρέθηκε στο προσκήνιο, ενώ λίγο έλειψε να γίνει πράξη μέσω των IOUs που πρότεινε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε μία από τις δεκάδες τελευταίες συνεντεύξεις του είπε οτι το grexit ήταν στο μυαλό του από την πρώτη στιγμή, ενώ σε άρθρο του στον Guardian έγραψε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνης «για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο». «Πεποίθησή μου είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση για να εκφοβίσει τους Γάλλους και να τους κάνει να δεχθούν το μοντέλο του μιας πειθαρχημένης Ευρωζώνης», τονίζει.



«Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων χρειάζεται ένα Grexit για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», συνεχίζει ο Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία θέλει να κάνει την Ελλάδα παράδειγμα για να πειθαρχήσει τους Γάλλους.

Ωστόσο παρά τα όσα είπε στον Guardian ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει σε παράλληλο νόμισμα, μια πρόταση που υπερασπίζεται με πάθος και ο Β. Σόιμπλε, αφού προφανώς τη θεωρεί ως το πρώτο βήμα για το grexit...

Ταυτόχρονα ο κ. Σόιμπλε, ακόμα και μετά την ψήφιση των μέτρων και του κειμένου της Συνόδου Κορυφής από την ελληνική Βουλή, επανήλθε και προασπίστηκε το grexit, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα χρησιμοποίησε το χρέος ως όχημα και είπε ότι αν η Ελλάδα φύγει προσωρινά από το ευρώ τότε θα κουρέψει και το χρέος της!

Πρόκειται για πρόταση που ουσιαστικά έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός Οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική για να μην προχωρήσει το τρίτο μνημόνιο.

Εκτός από όσα είπε στην ΚΟ ο κ. Λαπαβίτσας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η έξοδος από το ευρώ και η διαγραφή χρέους είναι η μόνη εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Λαπαβίτσας διευκρινίζει ότι η πρόταση αυτή δεν έχει καμία σχέση με όσα προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως φαίνεται από την απόλυτη άρνησή του να εξετάσει τη διαγραφή του χρέους. Ωστόσο ο κ. Σόιμπλε προτείνει ακριβώς το ίδιο. Έξοδο από το ευρώ και διαγραφή χρέους.

Οι προτάσεις του Σόιμπλε δεν είναι πάντα δικές του. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακολουθεί το «γεράκι» της Γερμανίας, έναν απο τους πιο γνωστούς οικονομολόγους, τον Χανς Βέρνερ Ζιν.

Μόλις πριν ένα μήνα ο κ. Ζιν, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει, έστω και προσωρινά, από το ευρώ, με ταυτόχρονο κούρεμα του χρέους... Αυτή ακριβώς την πρόταση κάνει και ο κ. Σόιμπλε!



Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), είπε πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και απλώς καθυστερεί η διαδικασία να κηρυχθεί και επισήμως, κάτι που θα ήταν παράνομο αν ήταν ιδιωτική εταιρεία. Νομίζω πως ήρθε η ώρα για ένα μεγάλο κούρεμα χρέους και για πιο ριζοσπαστικά μέτρα που θα την βοηθήσουν».

Ο Ζιν είναι από τους πρώτους που εδώ και χρόνια μιλάει ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, άποψη στην οποία επιμένει και τώρα λέγοντας πως είναι δύσκολο να καταφέρει να λύσει τα προβλήματά της όσο παραμένει μέσα στο μπλοκ του ευρώ. Αυτή τη φορά, πάντως, πρόσθεσε πως αυτό το Grexit δεν χρειάζεται να είναι μόνιμο.

«Δεν είναι καλύτερο να έχουμε ένα πιο ευέλικτο ευρώ, αντί να προσπαθούμε να επιβάλουμε εσωτερική υποτίμηση; Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει προσωρινά από το ευρώ, να περάσει σε ένα υποτιμημένο νόμισμα και στη συνέχεια να επιστρέψει. Το αντίθετο είναι η συνταγή για τη μεγιστοποίηση της ανεργίας και της αναταραχής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν τελικά ο κ. Σόιμπλε θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα και να κάνει πράξη το όραμά του πάντως θα φανεί σύντομα... Για την ώρα τίποτα δεν έχει αποκλειστεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...