Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Με τι κριτήρια να επιλέξω νονούς για το μωρό μου;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εάν γεννήσατε πρόσφατα το πιθανότερο είναι να αναρωτιέστε ποιο άτομο του περιβάλλοντός σας θα είναι ο ιδανικός/ιδανική νονός/νονά για το μωρό σας και σύμφωνα με ποια κριτήρια για πρέπει να τον/την επιλέξετε;

Δεδομένου λοιπόν ότι το μωρό σας δεν είναι σε θέση να διαλέξει εκείνο τους νονούς τους εσείς ως γονείς είστε εκείνοι που καλείστε να τους επιλέξετε.

Οι σύγχρονοι ανάδοχοι
Ιστορικά, ο ρόλος του νονού είναι αλληλένδετος με την χριστιανική πίστη. Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να θεωρούμε τη βάφτιση ως ένα κοινωνικό γεγονός ωστόσο ανάδοχος είναι ουσιαστικά το άτομο εκείνο που εισάγει το μωρό στην χριστιανική πίστη μαζί με τους γονείς. Αυτός ουσιαστικά είναι και o λόγος, για τον οποίο δεν επιτρέπεται να γίνει νονός κάποιος που ανήκει σε διαφορετικό θρήσκευμα ενώ στην διαδικασία που προηγείται του μυστηρίου ο νονός καλείται να αποδείξει την πίστη του λέγοντας το «Πιστεύω».

Στις μέρες μας δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντί να τελέσουν το μυστήριο της Βάπτισης επιλέγουν την ονοματοδοσία η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την βάπτιση. Και αυτό επειδή στην βάπτιση ουσιαστικά δηλώνουμε θρήσκευμα ενώ με την ονοματοδοσία οι γονείς δίνουν όνομα στο παιδί τους. Η διαδικασία αυτή δεν γίνεται στην εκκλησία, δεν χρειάζεται νονούς και ειδικά ρούχα ή σταυρό. Γίνεται είτε στον δήμο που έχετε δηλώσει την μόνιμη κατοικία σας είτε στο Ληξιαρχείο που δηλώσατε τη γέννηση του μωρού.

Επιλέξτε με σύνεση
Αν λοιπόν έχετε αποφασίσει να βαπτίσετε το μωρό σας επιλέξτε με σύνεση τους κουμπάρους σας, τους νονούς δηλαδή του παιδιού σας.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι πιο «ασφαλές» να επιλέξουν κάποιον συγγενή λόγω του δεσμού αίματος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιο άτομο του φιλικού σας περιβάλλοντος είναι λιγότερο κατάλληλος για νονός.

Είτε λοιπόν επιλέξετε κάποιον συγγενή είτε κάποιον στενό φίλο, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε τι ρόλο θα θέλατε να διαδραματίσει ο ανάδοχος στη ζωή του παιδιού σας.

Ο άνθρωπος που θα επιλέξετε να βαφτίσει το παιδί σας συνδέεται έτσι για μια ζωή με την οικογένειά σας και θα πρέπει να αισθάνεστε και να αισθάνεται άνετα.

Οι ίδιοι σε αυτόν τον ρόλο
Εάν σας έχει ζητηθεί να γίνετε νονός ή νονά καταρχάς θα πρέπει να είστε πανευτυχείς γιατί είναι πολύ τιμητικό. Το να είστε βέβαια καλοί νονοί δεν είναι καμία επιστήμη αλλά το ενδιαφέρον προς το παιδί σαφώς και εκτιμάται. Ένας καλός νονός είναι πάντα εκεί για το παιδί σαν μια ζεστή αγκαλιά που προσφέρει υποστήριξη, φιλία και μια διακριτική καθοδήγηση προς την σωστή πορεία. Καλός νονός λοιπόν δεν είναι εκείνος που είναι παρών σε γενέθλια και γιορτές με δώρα για το βαφτιστήρι του αλλά εκείνος που διαθέτει χρόνο για το βαφτιστήρι του και είναι παρών στις ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές της ζωής του.

Εσείς ποιον θα επιλέγατε;
Στην ιστοσελίδα Mother & Baby τέθηκε ερώτημα στους γονείς για το ποιον θα επέλεγαν ως ανάδοχο για τα παιδιά τους. Ο 26χρονος Lucas, πατέρας ενός τρίχρονου αγοριού, επέλεξε τον κολλητό του φίλο για να γίνουν όπως λέει «οικογένεια». Η 32χρονη Jein, μητέρα ενός 6χρονου κοριτσιού, επέλεξε την εδώ και 22 περίπου χρόνια οικογενειακή τους φίλη. «Έχει οχτώ παιδιά δικά της αλλά ήταν πάντα εκεί για μένα ό,τι και να συνέβαινε. Αυτός ήταν και ο λόγος που την επέλεξα για νονά για να βρίσκεται και στο μέλλον των παιδιών μου.»


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.