Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Γιατί τα πάντα είναι τόσο τεμπέλικα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η οκνηρία τους οφείλεται στο λήθαργο που προκαλεί η διατροφή με μπαμπού.

Θεωρούνται τεμπέλικα ζώα. Όμως η συμπεριφορά τους οφείλεται στη διατροφή τους. Ερευνητές προσπάθησαν να βρουν τι είναι αυτό που προκαλεί την οκνηρία στα πάντα και ανακάλυψαν, ότι η έλλειψη ζωντάνιας στα συμπαθέστατα αυτά ζώα οφείλεται στην υπολειτουργία του θυρεοειδή τους αδένα.


panda1

Τα πάντα χρειάζεται να εξοικονομούν ενέργεια, καθώς λαμβάνουν πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή τους με μπαμπού, ενώ ο θυρεοειδής αδένας τους επιβραδύνει τις λειτουργίες τους.

Ακόμη κι όταν κινείται, ένα πάντα χρησιμοποιεί τη μισή ποσότητα ενέργειας απ’ ό,τι ένας άνθρωπος που στέκεται.

Τα πάντα περνούν πολλές ώρες μασουλώντας μπαμπού - αλλά το πεπτικό τους σύστημα, που αρχικά εξελίχθηκε για να αφομοιώνει το κρέας όπως στις υπόλοιπες αρκούδες, δεν έχει προσαρμοστεί επαρκώς για να το χωνεύει.

panda2

Μια ομάδα επιστημόνων από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το πανεπιστήμιο του Άμπερντην υπολόγισαν, ότι λαμβάνουν τόσο λίγη ενέργεια από τα παντού που τρώνε όλη μέρα, που χρειάζεται να αποθηκεύσουν όση περισσότερη μπορούν.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την ημερήσια ενεργειακή δαπάνη των πάντα -5 σε καθεστώς αιχμαλωσίας και 6 σε άγρια κατάσταση- και διαπίστωσαν ότι ήταν ανερχόταν μόλις στο 38% σε ένα παρόμοιο ζώο με την ίδια μάζα σώματος.

Τα πάντα δαπανούν ελαφρώς περισσότερη ενέργεια από τους επίσης διάσημους για την «τεμπελιά» τους βραδύποδες.

Τα πάντα που ζουν σε ζωολογικούς κήπους είναι ακόμη πιο τεμπέλικα απ' αυτά που ζουν σε άγρια κατάσταση. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της MailOnline, τα πάντα περνούν το 33% του χρόνου τους όντας σωματικά δραστήρια, με το αντίστοιχο ποσοστό για αυτά που ζουν σε άγρια κατάσταση να ανέρχεται στο 49%. Ωστόσο, η ταχύτητά τους είναι πάρα πολύ αργή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.