Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Κοινοποίηση των διατάξεων των παρ. 1, 2, 3, 4 του άρθ. 26 του Ν. 4075/2012



Ανακοίνωση 01.06.12.

Το ΙΚΑ δημοσίευσε την εγκύκλιο «Κοινοποίηση των διατάξεων των παρ. 1, 2, 3, 4 του άρθ. 26 του Ν. 4075/2012», με τις οποίες προβλέπεται αλλαγή:

α) στον τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης λόγω απόλυτης αναπηρίας που χορηγείται
σε τυφλούς συνταξιούχους λόγω γήρατος, ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993
β) στο ποσοστό αναπηρίας των αμφοτεροπλεύρως ορφανών τέκνων
γ) στις προϋποθέσεις χορήγησης του εξωιδρυματικού επιδόματος σε περιπτώσεις
ακρωτηριασμού.

Η εγκύκλιος επισυνάπτεται


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 121 KB)
Εγκύκλιος σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 5141 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Προστασία της ζωής χιλιάδων ατόμων με αναπηρία & χρόνιες παθήσεις



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31.05.12.

Με ανοιχτή επιστολή της στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της χώρας η ΕΣΑμεΑ κρούει για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους που περνάει η χώρα στη νεότερη ιστορία της. Δύο είναι τα άκρως επείγοντα θέματα: Η έγκαιρη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία και η απρόσκοπτη χορήγηση φαρμακευτικής και θεραπευτικής αγωγής σε άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες.

Η Συνομοσπονδία είχε επισημάνει και πάλι στις 23 Μαΐου τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ο χρόνος όμως περνάει ο χρόνος, δεν ανευρίσκεται λύση και η κατάσταση γίνεται απειλητική.

Συμπολίτες μας χρόνια πάσχοντες αναζητούν ανεπιτυχώς ακριβά σκευάσματα φαρμάκων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αφού εκτός από τη διακοπή πίστωσης από τους φαρμακοποιούς αντιμετωπίζουν ευρέως και το φαινόμενο της έλλειψης ακριβών σκευασμάτων από την αγορά φαρμάκου. Πρόκειται για χρόνια πάσχοντες όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, καρκινοπαθείς των οποίων η εξέλιξη της πάθησής τους εξαρτάται από τη σωστή λήψη των φαρμάκων τους, νεφροπαθείς, θαλασσαιμικούς, αιμορροφιλικούς και όλα τα άτομα που ανήκουν σε δεκάδες άλλες κατηγορίες αναπηρίας και χρόνια πάθησης.

Στην ίδια τραγική κατάσταση και οι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων οι οποίοι είναι αβέβαιο σε ποιο ακριβώς χρόνο θα λάβουν τα προνοιακά επιδόματα από τους Δήμους της χώρας για να μπορέσουν να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις βιοτικές τους ανάγκες. Αυτοί όμως οι συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους καλούνται να είναι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών απέναντι σε δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ κ.λπ.

Η κρισιμότητα των θεμάτων είναι τεράστια αφού από την εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης εξαρτώνται ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Το ανθρώπινο δίκαιο επιβάλλει την ανάληψη δράσεων και συγκεκριμένων μέτρων από την Κυβέρνηση για να μπορέσει να επιβιώσει μία από τις πιο ευπαθείς κοινωνικά ομάδες της χώρας.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 92 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 133 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη πίσω στην προσβασιμότητα για τους πολίτες της με αναπηρία



Ανακοίνωση 30.05.12.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αναδημοσιεύει μεταφρασμένο άρθρο του Goran Trajkov για τους Southeast European Times, που πραγματεύεται τα προβλήματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Παρά τους νόμους σε κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και σε ολόκληρη την περιφέρεια που προσπαθούν να σηκώσουν την συνειδητοποίηση του προβλήματος, ομάδες πολιτών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη υστερεί στην παροχή προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία.

Από τα Σκόπια στο Βουκουρέστι, οι υποστηρικτές των ατόμων με αναπηρία τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά αργή η αλλαγή στο πώς αντιμετωπίζονται τα άτομα με κινητική αναπηρία, και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νόμοι περί προσβασιμότητας δεν εφαρμόζονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ΜΚΟ που εμπλέκονται άμεσα με τα άτομα με αναπηρία δεν ερωτούνται ούτε για το πως να εργαστούν με τον πληθυσμό.

«Εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχουν ξεκινήσει πάρα πολλές προσπάθειες… αλλά, δυστυχώς, οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ που συμμετέχουν στην εκστρατεία αυτή δεν καλέστηκαν ούτε στις διαβουλεύσεις», ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ρουμανικής ένωσης των ατόμων με νευροκινητική αναπηρία (ANHR) Adrian Mihalcea.

Το πρόβλημα είναι γνωστό τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο περιφέρειας.

«Στην ΕΕ σήμερα τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν πλήθος εμποδίων στην κοινωνία που τους εμποδίζουν από το να συμμετέχουν σε ισότιμη βάση με τους άλλους πολίτες», δηλώνει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία σε μελέτη που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα δεκαετές πρόγραμμα για το 2010, που συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, με εκστρατείες ευαισθητοποίησης και προγράμματα μεταξύ των κρατών, σε μια προσπάθεια να αρθούν τα εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία. Τα έθνη του ΟΗΕ υπέγραψαν επίσης δήλωση η οποία αναγνωρίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, το 2007.

Παρ’ όλο όμως αυτόν τον σχεδιασμό, οι βασικές υπηρεσίες παραμένουν απροσπέλαστε για πολλούς.

Ο Dimitar, κάτοικος της Μπίτολα της νότιας Μακεδονίας στη νότια πΓΔΜ, είπε ότι περιμένει από τότε που ήταν παιδί για προγράμματα που αναμένεται να υλοποιηθούν. Πολλά από αυτά θα βελτιώσουν τη ζωή του.

«Έχω πολλά προβλήματα, επειδή αισθάνομαι πολύ διαφορετικός από τους άλλους λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορώ να εισέλθω όπου επιθυμώ», ανέφερε ο Dimitar, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό του λόγω της σωματικής του κατάστασης. «Όλοι με κοιτάνε περίεργα. Νιώθω άβολα, έτσι δεν κάνω τις δουλειές μου. Στέλνω συγγενείς και φίλους να ασχοληθούν με την γραφειοκρατία στο δημόσιο, εάν χρειάζομαι κάτι».

Η ΠΓΔΜ πέρασε ένα νόμο το 2003 που απαιτεί ότι όλα τα κτίρια να είναι προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία. Όμως, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, μια προσπάθεια να τοποθετηθούν ράμπες για αναπηρικά αμαξίδια σε ορισμένα κτίρια υπουργείων είναι μόνο «στην αρχική της φάση», σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας και κοινωνικής πολιτικής.

Στο Kosovo, ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Ηandicap Kosova» Γκεζίμ Αμπαζί δήλωσε: «Επισήμως, υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος σε ό,τι αφορά στις ανάγκες των ΑμεΑ. Ωστόσο στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς δεν υλοποιούνται στρατηγικές ή νόμοι, κάτι πολύ ανησυχητικό».

Πολλές από τις κυβερνήσεις της ΝΑ Ευρώπης σιγά σιγά παίρνουν μέτρα που βελτιώνουν την κατάσταση.

«Η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει αρκετές φορές λύσεις για να υπερνικήσει αυτά τα προβλήματα και σε πολλά δημόσια κτίρια έχουν γίνει ενέργειες για να κατασκευαστούν ράμπες και ανελκυστήρες για αυτούς τους πολίτες. Ωστόσο δεν υπάρχουν σε όλα τα δημόσια κτίρια, έτσι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη μέχρι να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια», ανέφερε ο πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία Πάβλε Σάζντοφ.

Μεταξύ 2001 και 2005, στη Ρουμανία έτρεξε καμπάνια με σύνθημα «Πόλεις για όλους» και είχε αναπτυχθεί σε 23 νομούς. «Ποια είναι η κατάσταση σήμερα, μετά από επτά χρόνια; Σχεδόν η ίδια», ανέφερε ο κ. Μιχαλτσέα.

Η Ελλάδα πραγματοποίησε σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά στην προσβασιμότητα το 2003, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια σε μια συνολική προσπάθεια να καταστήσουν την πόλη προσβάσιμη. Δημιουργήθηκαν ράμπες για αναπηρικά αμαξίδια και σε ολόκληρη την πόλη τοποθετήθηκαν ειδικά σχεδιασμένοι διάδρομοι στα πεζοδρόμια για τους τυφλούς.

Ωστόσο η Αθήνα εξακολουθεί να χρήζει βελτίωσης.

Εκτός από τα καινούργια κτίρια στις περισσότερες Βαλκανικές πόλεις, πολλά κρατικά κτίρια εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμα για πολλά άτομα με αναπηρία -- είτε επειδή θεωρούνται ιστορικά μνημεία είτε επειδή απαιτούν σημαντικές επενδύσεις για να αποκτήσουν νέες προσθήκες.

Οι σταθμοί τραμ, οι σταθμοί τρένων και τα ταξί εξακολουθούν να είναι εφιάλτης για τα άτομα με αναπηρίες.

«Δυστυχώς, επίβλεψη για το αν εφαρμόζονται οι συγκεκριμένοι νόμοι και εάν επαρκεί η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία γίνεται από τις ΜΚΟ. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση που είχε στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας βρήκε ως απάντηση την “οικονομική κρίση”», ανέφερε ο κ. Μιχαλτσέα.

Πάντως το Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ αναφέρει ότι αποτελεί μύθο η αντίληψη ότι τα πλήρως προσβάσιμα κτίρια είναι πιο ακριβά στην κατασκευή τους.

«Στην πραγματικότητα, η κατασκευή προσβάσιμων υποδομών δεν κοστίζει περισσότερα χρήματα από την κατασκευή μη προσβάσιμων και στην πραγματικότητα δημιουργεί επιπλέον αξία για τον κλάδο, καθώς ένα κτίριο που πληροί τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας θα είναι σε θέση να προσαρμοστεί πιο εύκολα στις ανάγκες που αλλάζουν, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης ή αναπηρίες που προκύπτουν στους κατοίκους τους», αναφέρεται σε έκθεση το Μάρτιο του 2012.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 134 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Ο γάμος δεν μας κάνει πιο ευτυχισμένους



Διατηρεί ωστόσο σταθερή τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Μπορεί εσείς να νιώθετε ότι αν παντρευτείτε τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας θα είστε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον πλανήτη, όπως όμως ισχυρίζονται ερευνητές, ο γάμος τελικά δεν μας κάνει περισσότερο χαρούμενους. Τουλάχιστον όχι στο βαθμό που πιστεύουμε…

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν αυτό που προσφέρει ο γάμος είναι να μας κάνει πιο ευτυχισμένους μακροπρόθεσμα καθώς διατηρεί τη συναισθηματική μας κατάσταση σταθερή.

Μάλιστα σε πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διαπίστωσαν ότι ο γάμος λειτουργεί, μακροπρόθεσμα πάντα ως μια ασπίδα ενάντια στη δυστυχία, καθώς όσοι έμειναν ανύπαντροι εμφανίζονταν λιγότερο ευτυχισμένοι στο πέρασμα των χρόνων.

Αντιθέτως όσοι είχαν φορέσει την κουλούρα παρέμειναν τουλάχιστον το ίδιο ευτυχισμένοι συγκριτικά με όταν ήταν ελεύθεροι.


Διαβάστε περισσότερα...

Έφτιαξαν τον γενετικό άτλαντα των παιδιατρικών καρκίνων



Επιταχύνονται έτσι οι διαδικασίες επινόησης νέων θεραπειών.

Tη μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή γενετικών δεδομένων για τους καρκίνους της παιδικής ηλικίας, δημοσίευσαν αμερικανοί επιστήμονες σε μία προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επινόησης νέων θεραπειών.

Το αμερικανικό Παιδιατρικό Πρόγραμμα Καρκινικού Γονιδιώματος χαρτογράφησε ολόκληρο το γονιδίωμα 260 παιδιών με καρκίνο.

Εντοπίζοντας διαφορές ανάμεσα στα φυσιολογικά και στα καρκινικά κύτταρα των παιδιών, οι επιστήμονες έχουν ήδη βρει τις αιτίες για μερικούς από τους πιο επικίνδυνους καρκίνους των παιδιών.

Με την αναλυτική δημοσίευση της έρευνάς τους ελπίζουν ότι θα βοηθηθούν και άλλες ερευνητικές ομάδες ανά τον πλανήτη στην αναζήτηση νέων θεραπειών για τα παιδιά.

Η όλη έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Genetics», έχει ήδη οδηγήσει σε μία νέα θεραπεία για μία σπάνια μορφή καρκίνου του ματιού που λέγεται ρετινοβλάστωμα.

Το πρόγραμμα - το οποίο αποτελεί συνεργασία του Ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων St Jude και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με χρηματοδότηση και από ιδιώτες - οδήγησε επίσης σε σημαντικές ανακαλύψεις γύρω από επιθετικούς παιδιατρικούς καρκίνους του στελέχους του εγκεφάλου και του αίματος.

«Εντοπίσαμε ασυνήθιστες, “απόκρυφες” αλλοιώσεις στα καρκινικά κύτταρα πολλών ασθενών, τις οποίες δεν θα είχαμε δει με άλλες μεθόδους», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Γουϊλσον, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γονιδιώματος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

«Είναι πολύ σημαντικό που μπορούμε να μοιραστούμε αυτά τα στοιχεία με την ερευνητική κοινότητα, με την ελπίδα ότι οι άλλοι ερευνητές θα μπορέσουν να εξελίξουν τις αρχικές ανακαλύψεις μας».

Η κυρία Τζόζεφιν Κερίδο, από τον οργανισμό Cancer Research UK, χαρακτήρισε το όλο πρόγραμμα «εξαιρετικά σημαντικό».

«Η έρευνα αυτή αποτελεί τμήμα μιας παγκόσμιας προσπάθειας να καταγραφούν τα γενετικά σφάλματα που άγουν πολλούς, διαφορετικούς καρκίνους», πρόσθεσε.

Οι καρκίνοι της παιδικής ηλικίας, που αφορούν τα κρούσματα της νόσου στις ηλικίες κάτω των 15 ετών, είναι σπάνιοι.

Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται ετησίως σχεδόν 250.000 κρούσματα, το 80% εκ των οποίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες τα κρούσματα είναι σαφώς λιγότερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να τρώμε τους καλοκαιρινούς μήνες



Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος.

Η θερμοκρασία έχει φτάσει ήδη ψηλά, γεγονός που μας αναγκάζει να προσέχουμε ιδιαίτερα την διατροφή μας. Άλλωστε αυτό μας το επιβάλλει και ο ίδιος μας ο οργανισμός. Τις πολύ ζεστές ημέρες μειώνεται η όρεξη για φαγητό και αυξάνεται η διάθεσή μας για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή ο ανθρώπινος οργανισμός προκειμένου να διατηρήσει σταθερή την θερμοκρασία του σώματος, αυξάνει την εφίδρωση με αποτέλεσμα να έχει αυξημένες απώλειες υγρών. Παράλληλα όμως με το νερό που αποβάλλεται μέσω του ιδρώτα, χάνονται και μεγάλες ποσότητες ηλεκτρολυτών όπως νάτριο και κάλιο. Επομένως για να διατηρηθεί ο οργανισμός μας υγιής και σε καλή κατάσταση θα πρέπει να αναπληρώσουμε τις απώλειες αυτές. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (40 – 60%)του βάρους του ανθρώπινου σώματος είναι νερό.

Για να γίνει η αναπλήρωση των υγρών που χάνονται θα πρέπει να αυξηθεί και η κατανάλωση τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα και τα στερεά τρόφιμα παρέχουν στον οργανισμό μια ποσότητα υγρών, Τα φρούτα και τα λαχανικά μάλιστα είναι πλούσια σε νερό, γεγονός που εξηγεί και την έντονη επιθυμία για την κατανάλωση τους τις μέρες του καλοκαιριού. Επομένως η αναπλήρωση των υγρών μπορεί να γίνει με ένα συνδυασμό κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών αλλά και νερού. Πόσο όμως νερό χρειαζόμαστε;

Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η άποψη ότι είναι απαραίτητη η κατανάλωση 8-10 ποτηριών (2-2,5 λίτρα) νερού την ημέρα, ποσότητα ή οποία έφτανε τα 3 λίτρα όταν το περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα θερμό και ξηρό. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 2 – 2,5 λίτρα υγρών ημερησίως.

Στα υγρά περιλαμβάνονται τα υγρά που θα προσληφθούν μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, το νερό, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι κ.α. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι το 80% των αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε νερό καλύπτεται από υγρά, ενώ το υπόλοιπο 20% από στερεά τρόφιμα. Παρόλα αυτά θα πρέπει να τονιστεί ότι η κατανάλωση του καφέ δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 φλιτζάνια την ημέρα και ότι τα αναψυκτικά, αν δεν είναι τύπου λάιτ, έχουν αρκετές θερμίδες, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και καφεΐνη. Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση επομένως μπορεί να προκαλέσει αύξηση της απώλειας υγρών.

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στα αλκοολούχα ποτά. Μπορεί στιγμιαία να ικανοποιούν το αίσθημα της δίψας και να παρέχουν στον οργανισμό υγρά αλλά προκαλούν αυξημένη εφίδρωση. Η αυξημένη εφίδρωση που προκαλούν τα αλκοολούχα ποτά σε συνδυασμό με την διουρητική τους δράση οδηγούν σε αυξημένη απώλεια υγρών και όχι τελικά σε αναπλήρωσή τους. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν αρκετές θερμίδες ( 1 gr αλκοόλης αποδίδει 7 θερμίδες).

Εκτός όμως από τα υγρά θα πρέπει μέσω της διατροφής να αναπληρωθούν και οι απώλειες των ηλεκτρολυτών. Όσον αφορά το νάτριο, η αναπλήρωσή του είναι ευκολότερη σε σχέση με το κάλιο. Αρκεί να αυξηθεί λίγο η ποσότητα του αλατιού στα φαγητά και ένα μεγάλο μέρος του «χαμένου» νατρίου θα αναπληρωθεί.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που πρέπει να έχουν περιορισμένη πρόληψη νατρίου (π.χ. οι υπερτασικοί). Όσο για το κάλιο τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, το αγγούρι, ή ντομάτα, τα βερίκοκα, το πεπόνι, η μπανάνα κ.α.

Τέλος ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην σύσταση και στον όγκο των γευμάτων. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα και την θέση τους να παίρνουν μικρά και συχνά γεύματα. Το ιδανικό είναι να καταναλώνονται 5 γεύματα την ημέρα, 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 σνακ (δεκατιανό, απογευματινό), ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης. Την διαδικασία της πέψης θα την διευκολύνει και η αποφυγή τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά. Τα λιπαρά είναι τα συστατικά εκείνα των τροφίμων που χρειάζονται τον περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν και να απορροφήθουν από τον οργανισμό.

Συνοψίζοντας λοιπόν για να κρατήσουμε τον οργανισμό μας σε καλή κατάσταση θα πρέπει τις ιδιαίτερα θερμές μέρες:

• Να καταναλώνουμε πολλά υγρά και κυρίως νερό, τα οποία θα πρέπει να είναι δροσερά και όχι παγωμένα (τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα)
• Να καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά
• Να προτιμάμε τα γεύματα μας να είναι μικρά και συχνά
• Να αποφεύγουμε τα λιπαρά τρόφιμα
• Να θυμόμαστε ότι τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να μας ξεδιψάνε στιγμιαία αλλά ουσιαστικά αυξάνουν την απώλεια υγρών.
• Αν δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας που να το απαγορεύει, θα πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση του αλατιού


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ.


Καθυστερεί η καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων με αποτέλεσμα οι ανάπηροι να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη 24 Μαίου στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, προχωρούν οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι γονείς και κηδεμόνες τους, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΝ), ζητώντας την άμεση καταβολή των προνοιακών επιδομάτων. Στην κινητοποίηση καλεί και η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ενώ σε αναβρασμό είναι όλοι οι σύλλογοι ανά τη χώρα, καθώς τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν φτάσει στα όριά τους, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης.

Στις αρχές Μαΐου οι δικαιούχοι ανάπηροι θα έπρεπε να πληρωθούν το επίδομα Μαρτίου – Απριλίου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ούτε φαίνεται στον ορίζοντα άμεσα να πληρωθούν. Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην απογραφή των δικαιούχων η οποία έληξε στις 16 Μαρτίου. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει επεξεργασία των στοιχείων και δεν έχουν αποσταλεί στις κατά τόπους διευθύνσεις πρόνοιας οι κατάλογοι των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν είχαν χρήματα δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί δεν έχουν τους καταλόγους.

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑΝ τονίζει πως « το μεγαλύτερο επίδομα φτάνει μόλις τα 700 ευρώ το μήνα για παραπληγικούς, ενώ τα υπόλοιπα κυμαίνονται από 250 ευρώ - 325 ευρώ το μήνα. Προετοιμάζουν την «οριστική κατάργηση των επιδομάτων των ΑμΕΑ. Οι «ανάπηροι – μαϊμού», που χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για τα μέτρα που παίρνουν, είναι δικό τους κατασκεύασμα, και ο θόρυβος που σηκώνουν είναι για να κρύψουν τη δραματική χειροτέρευση των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων των λαϊκών οικογενειών και τα σχέδιά τους για μαζική κατακρεούργηση των δικαιωμάτων μας. Γιατί για αυτούς ο εργαζόμενος που παράγει κοστίζει. Η υγεία κοστίζει. Ο ανάπηρος στον Καιάδα γιατί και αυτός κοστίζει».

Η ΣΕΑΑΝ διεκδικεί να πληρωθούν όλα τα επιδόματα των ΑΜΕΑ τώρα χωρίς καμιά καθυστέρηση και να μην πληρώνουν για φάρμακα και θεραπείες. Επίσης διεκδικεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ για να μπορέσουν οι ανάπηροι να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και την κρίση.

Οξύνεται το πρόβλημα

Ο Μάκης Κρεμύδας πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας των ΑΜΕΑ τόνισε πως το πρόβλημα έχει οξυνθεί και ότι ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα πάρουν τα επιδόματα. Σε επικοινωνία που είχαν με τη διεύθυνση πρόνοιας, τους είπαν πως δεν τους έχουν έρθει μετά την απογραφή οι κατάλογοι των δικαιούχων, δεν υπάρχει το λογισμικό πρόγραμμα για να δουν τους δικαιούχους. Ο κ. Κρεμύδας τόνισε πως περιμένουν να δουν αν θα γίνει κάτι αυτές τις μέρες και προετοιμάζονται να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στη διεύθυνση πρόνοιας και στους άλλους αρμόδιους φορείς και για το θέμα της μη καταβολής των προνοιακών επιδομάτων, αλλά και για την κατάσταση με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και τις καθυστερήσεις μηνών για να περάσουν από την επιτροπή.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσέφυγε στο ΣτΕ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Προσέφυγε στο ΣτΕ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Ζητά να ακυρωθεί η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Την ακύρωση και την αναστολή υπουργικής απόφασης (10.4.2012) με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) για τη χορήγηση φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, υπό προϋποθέσεις ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η απόφαση κατά της οποίας έχει προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος φέρει την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή του ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα φαρμακεία, θα επιφέρει σοβαρή νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού στον τομέα της λιανικής πώλησης φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και θα πλήξει καίρια τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών φαρμακείων.

Σύμφωνα με την προσφυγή, η υπουργική απόφαση δεν στηρίζεται σε νόμιμη νομοθετική εξουσιοδότηση αφού σε κανένα νόμο δεν προβλέπεται παρόμοια δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων από ασφαλιστικούς οργανισμούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Άρρωστα παιδιά σε λίστα αναμονής



«Τραγική» χαρακτήρισε την κατάσταση και τα παιδιατρικά νοσοκομεία ο Χρήστος Βλάχος, πρόεδρος του Συλλόγου γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Πίστη».


Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είπε ότι εκτός από την έλλειψη φαρμάκων, αντιμετωπίζουν και την έλλειψη παραιατρικού υλικού, με αποτέλεσμα η νοσηλεία των παιδιών να καθυστερεί ακόμα περισσότερο, τη στιγμή που ήδη 35 παιδιά βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση μυελού των οστών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζει χάρη στον σκύλο της



Η τρίχρονη Φέιθ Γουίλσον, ''χρωστάει'' την ζωή της, στον Ρούμπι, το μικρό της Λαμπραντόρ.

Η μικρή, πάσχει από μία σοβαρή και σπάνια μορφή διαβήτη. Ο σκύλος της όμως, είναι ειδικά εκπαιδευμένος για να ανιχνεύει από τη μυρωδιά, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, κάθε φορά που τα επίπεδα σακχάρου της Φέιθ πέφτουν, ο Ρούμπι αντιδρά.

Κοιτάζει επίμονα ένα συγκεκριμένο παιχνίδι της μικρής και το πηγαίνει κατευθείαν στην μητέρα της. Έτσι εκείνη καταλαβαίνει ότι πρέπει να ελέγξει το αίμα της κόρης της και τα επίπεδα σακχάρου.

''Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια το καλό που έχει κάνει αυτό το σκυλί στην οικογένειά μας. Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μας χωρίς τον Ρούμπι. Ξέρω ότι αν δεν ήταν αυτός, η κόρη μου θα είχε πεθάνει'', λέει η μητέρα της Φέιθ.






Διαβάστε περισσότερα...

Aνάπηρος ζει 15 μέρες στο σκοτάδι



Την απόλυτη εξαθλίωση ζει εδώ και 15 ημέρες περίπου ένας ηλικιωμένος ανάπηρος στην Πάτρα, ο οποίος λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο γιος του στο σπίτι του οποίου φιλοξενείται, στερείται το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πλέον γι’ αυτόν απελπιστικές, ενώ για την κατάσταση έχει ενημερωθεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο η Ομοσπονδία Αναπήρων Δυτικής Ελλάδος, η διοίκηση της οποίας σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, έχει στείλει στη διοίκηση της ΔΕΗ έγγραφο, με το οποίο ενημερώνει για την κατάσταση που ζει ο ανάπηρος συμπολίτης.

Ωστόσο, παρόλο που έχει περάσει διάστημα δέκα και πλέον ημερών, δεν έχει βρεθεί λύση, με αποτέλεσμα το μαρτύριο του άτυχου άντρα και του άνεργου γιου του να μην έχει τελειωμό.

Να σημειωθεί πως το σπίτι στο οποίο μένουν, έχει παραχωρηθεί από τρίτο πρόσωπο το οποίο ωστόσο αδυνατεί να πληρώσει και τα έξοδα για τις στοιχειώδης παροχές (νερό και ρεύμα).



Διαβάστε περισσότερα...

Οι σωματικές οσμές προδίδουν την ηλικία μας



Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ξεχάστε τα μπότοξ και τις βαφές μαλλιών, καθώς σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η ηλικία ενός ατόμου μπορεί να αποκαλυφθεί μέσω της… οσμής του!

Οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα, κατάφεραν να διακρίνουν τους ανθρώπους σε νέους, μεσήλικες και ηλικιωμένους ανάλογα με την οσμή του σώματος τους.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα οσμών από τρεις ομάδες δοτών ηλικίας 20-30, 45-55 και 79-95. Οι δότες φόρεσαν για πέντε συνεχόμενες ημέρες την ίδια μπλούζα, από την οποία οι ερευνητές συνέλεξαν τα δείγματα.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να αποφασίσουν ποιο από τα δείγματα ανήκει στον γηραιότερο δότη και να αξιολογήσουν την «ένταση» κάθε οσμής. Οι Αμερικανοί ερευνητές αποκάλυψαν στο διαδικτυακό περιοδικό Public Library of Science ONE, ότι οι περισσότεροι από τους αξιολογητές κατάφεραν να διακρίνουν τη σωστή ηλικιακή ομάδα.

«Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ζώα, έτσι και ο άνθρωπος εξάγει διάφορα «σήματα» με τις οσμές του σώματος του, τα οποία προσδιορίζουν την ηλικία, ενδεχόμενη αρρώστια, τη συντροφικότητα, ακόμα και τη συγγένεια», αναφέρουν οι επιστήμονες.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί είναι τόσο συχνές οι κολπίτιδες το καλοκαίρι;



Μία λάθος φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Οι κολπίτιδες είναι το πιο συχνό Γυναικολογικό πρόβλημα και η πλέον συνηθισμένη αιτία που απευθύνεται μία γυναίκα στον Γυναικολόγο της. Ο κόλπος υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει τα δικά του μικρόβια που ονομάζονται φυσιολογική χλωρίδα και η παρουσία τους εκεί προστατεύει την περιοχή από τον εποικισμό από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Όταν η ισορροπία αυτή της χλωρίδας διαταραχθεί (συνήθως λόγω κολπικών πλύσεων με Betadine ή από την λήψη αντιβιώσεων) τότε εμφανίζονται οι κολπίτιδες που αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά μπορεί να ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μία γυναίκα.

Όταν μία γυναίκα αντιληφθεί ότι οι κολπικές εκκρίσεις της αλλάξουν δηλαδή γίνουν δύσοσμές, αλλάξουν χρώμα και υφή και έχει ενοχλήματα θα πρέπει να προγραμματίσει άμεσα μία επίσκεψη στον Γυναικολόγο που την παρακολουθεί. Είναι λάθος να πάρει από μόνη της μία φαρμακευτική αγωγή που έλαβε στο παρελθόν ή κάποια που της έδωσε μία φίλη της που είχε κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Μία λάθος φαρμακευτική αγωγή θα περιπλέξει και θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Ο Γυναικολόγος αφού την εξετάσει θα πάρει δείγμα και θα το στείλει για καλλιέργεια. Με βάση το αποτέλεσμα της καλλιέργειας και το αντιβιόγραμμα θα της χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Μερικές απλές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθεί μία γυναίκα είναι να μην κάνει κολπικές πλύσεις με αντιβακτηριδιακά προϊόντα, να αποφεύγει τα στενά ρούχα και εσώρουχα και όταν πηγαίνει για μπάνιο στην θάλασσα ή σε πισίνα να αποφεύγει να κάθεται στην άμμο ή σε καρέκλες απευθείας με το μαγιό της αλλά να αλλάζει ή να κάθεται στην προσωπική της πετσέτα θαλάσσης. Οι κολπίτιδες με την σωστή καθοδήγηση του Γυναικολόγου αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα απαλλάσσοντας τη γυναίκα από τις ενοχλήσεις.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες τροφές ενισχύουν τη λίμπιντο



Τρώτε και σας φτιάχνει η... διάθεση.

Τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν σεξ στις 11 το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε το περιοδικό Women’s Health.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 γυναίκες, το 42% των οποίων δήλωσε ότι η έλλειψη χρόνου και τα πιεστικά ωράρια εργασίας είχαν ως αποτέλεσμα να μην κάνουν πολύ σεξ.

Με αφορμή αυτό λοιπόν, οι ειδικοί προτείνουν μερικές τροφές για να... «βοηθήσουν» την κατάσταση!

Θαλασσινά και οστρακοειδή: Ομάδα αμερικανών και ιταλών επιστημόνων υποστηρίζει ότι αυξάνουν τα επίπεδα των «ορμονών του σεξ», χάρη στα αμινοξέα που περιέχουν.

Σέλινο: «Φουλ» στις φερομόνες, βοηθά στην προσέλκυση του αντίθετου φύλου.

Κανέλα: Το άρωμα από ψωμάκια κανέλας, κολοκυθόπιτα και της λεβάντας αυξάνει τη ροή του αίματος στους άντρες, λέει ο συγγραφέας του «Scentsational Sex», Dr Alan Hirsch.

Παγωτό βανίλια: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστη και φώσφορο, που ενισχύουν τα ενεργειακά αποθέματα και ανεβάζουν τη λίμπιντο. Το ασβέστιο προκαλεί πιο έντονους οργασμούς στους άντρες, υποστηρίζει η συγγραφέας του βιβλίου «Increase Your Sex Drive, Dr Sarah Brewer.

Μπριζόλες: Οι πρωτεΐνες ενισχύουν την ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη, δύο χημικές ουσίες που αυξάνουν την ευαισθησία κατά τη διάρκεια του σεξ, λέει η Cath Collins, διαιτολόγος στο St George’s Hospital του Λονδίνου.

Μέλι: Η φυσική αυτή γλυκαντική ουσία περιέχει βόριο, που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τα οιστρογόνα και ενισχύει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, σύμφωνα με την Dr Brewer.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι οκτώ κωδικοί στη φορολογική δήλωση που «καίνε»



Προ εκπλήξεων θα βρεθούν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Αποδείξεις και τεκμήρια αποτελούν τη μεγαλύτερη παγίδα έξτρα φόρων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ενώ 8 ακόμα κωδικοί μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες είτε να μειώσουν σημαντικά είτε να αυξήσουν κατακόρυφα τους φόρους που θα προκύψουν με την εκκαθάριση.

Ηδη, όπως αναφέρουν τα Νέα, τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δείχνουν ότι χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν προ εκπλήξεων καθώς δεν έχουν υπολογίσει σωστά τις αποδείξεις τις οποίες θα πρέπει να δηλώσουν στον κωδικό 049 του βασικού εντύπου Ε1.

Ο συγκεκριμένος κωδικός θα πρέπει να συμπληρωθεί, αφού νωρίτερα, με βάση τα στοιχεία του πίνακα 5 όπου αποτυπώνονται οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, προσδιοριστεί το τεκμαρτό εισόδημα. Αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, αφενός ο φόρος θα προκύψει με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, αφετέρου οι αποδείξεις που θα δηλωθούν θα πρέπει να είναι αξίας ίσης με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος (μάξιμουμ αποδείξεων 15.000 ευρώ) για να μην προκύψει έξτρα φόρος.

Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 20.000 ευρώ αλλά το τεκμαρτό του εισόδημα ανεβαίνει στα 40.000 ευρώ. Ο φόρος που θα προκύψει θα υπολογιστεί με βάση τα 40.000 ευρώ και οι αποδείξεις αντί για 5.000 ευρώ (με βάση το δηλωθέν) αυξάνονται σε 10.000 ευρώ με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα.
Παράλληλα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους παρακάτω κωδικούς:

1 Στον πίνακα 6 στους νέους κωδικούς 657 - 658 γράφονται τα εισοδήματα τα οποία εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος έλαβε το περασμένο έτος αποζημίωση απόλυσης ή εφάπαξ τα οποία εξαιρούνται της έκτακτης εισφοράς πρέπει να τα δηλώσει στους συγκεκριμένους κωδικούς αν δεν θέλει να επιβαρυνθεί με καπέλο φόρων 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του.

2 Στον πίνακα 6 στους κωδικούς 655-656 δηλώνεται το καθαρό εισόδημα που δεν υπήρχε την 1-1-2012. Είναι οι κωδικοί στους οποίους θα πρέπει να γραφεί το εισόδημα ενός φυσικού προσώπου εφόσον σε σχέση έχει υπάρξει μείωση μεγαλύτερη από 25% σε σχέση με το 2011. Τα ποσά που θα συμπληρώσετε στους κωδικούς αυτούς πρέπει να είναι αυτά που δηλώσατε στους προηγούμενους πίνακες μειωμένα κατά τα ποσά των απαλλαγών που ορίζει ο νόμος. Με τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων κωδικών, ο φορολογούμενος μπορεί να επιτύχει ανάλογη μείωση της προκαταβολής φόρου.

3 Στον ίδιο πίνακα, οι αμέσως επόμενοι κωδικοί 693-694 μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μείωση φόρου. Στους συγκεκριμένους κωδικούς θα πρέπει να γραφεί το ποσό της ετήσιας συνολικής αντικειμενικής δαπάνης και της δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που δεν υπάρχει την 1-1-2012, εφόσον αυτό το ποσό έχει προηγουμένως συμπληρωθεί στον πίνακα 5 της δήλωσης.

Επί της ουσίας, οι συγκεκριμένοι κωδικοί έχει νόημα να συμπληρωθούν από φορολογούμενους οι οποίοι φορολογούνται με βάση αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες ή δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον έχουν πουλήσει για παράδειγμα ακίνητα ή αυτοκίνητα ή σκάφη αναψυχής (στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια δηλαδή), προκειμένου και πάλι να μειωθεί η προκαταβολή φόρου.

4 Δεν δηλώνονται καταθέσεις στο εσωτερικό. Προσοχή απαιτείται στη συμπλήρωση του πίνακα 4 στη δεύτερη σελίδα του Ε1 όπου στους κωδικούς 291-292 δηλώνεται το καθαρό εισόδημα από τόκους δανείων ημεδαπής προέλευσης. Αρκετοί φορολογούμενοι στον συγκεκριμένο πίνακα μπερδεύονται και δηλώνουν τις καταθέσεις τους.

Αντίθετα, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών στον πίνακα αυτό θα αναγραφούν τα εισοδήματα από κινητές αξίες ημεδαπής προέλευσης που φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις και όχι αυτά που φορολογήθηκαν αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (τόκοι καταθέσεων) ή εκείνα που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους ελεύθερα φόρου.

5 Ο πίνακας 7. Είναι ο βασικός πίνακας μέσω του οποίου οι φορολογούμενοι μπορούν να μειώσουν τους φόρους που τους αναλογούν με την αναγραφή δαπανών που εκπίπτουν από τον φόρο. Τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, ενοίκια κ.λπ. μειώνουν τον φόρο σε ποσοστό 10% αλλά για να επιτευχθεί η ελάφρυνση θα πρέπει να συνυποβληθούν κατά περίπτωση τα σχετικά δικαιολογητικά (αποδείξεις). Αντίθετα, φέτος δεν υποβάλλονται οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών.

6 Οι αποδείξεις στον κωδικό 049. Σημειώστε ότι απαιτείται να συμπληρωθεί ο κωδικός ακόμα και από φορολογούμενους με εισόδημα χαμηλότερο του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ.

7 Στον πίνακα 8 όπου δηλώνονται οι παρακρατηθέντες και προκαταβληθέντες φόροι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν η διαφορά μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου να μην υπερβαίνει το 1,5%.

8 Ο πίνακας 1. Ολες οι ενδείξεις του πίνακα 1 πρέπει να συμπληρωθούν με κεφαλαία γράμματα. Εάν στην προεκτυπωμένη δήλωση υπάρχουν λάθη, πρέπει να τα διορθώσετε, ενώ ενώ σε περίπτωση που δεν έχουν προεκτυπωθεί τα στοιχεία της συζύγου πρέπει οπωσδήποτε να τα συμπληρώσετε. Το επώνυμο της συζύγου πρέπει να αναγράφεται όπως και στην ταυτότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποδομές στις παραλίες ζητά το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου από τους δήμους



Την ανάγκη άμεσης δημιουργίας υποδομών για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες ζητά για μία ακόμα φορά από τους παραλιακούς δήμους του νομού (Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και Αγίου Βασιλείου) το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου.

Με έγγραφο που κοινοποιείται και στην αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, το σωματείο φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα, σημειώνοντας με έμφαση το γεγονός ότι οι δημότες με αναπηρία δεν μπορούν να στερούνται του δικαιώματος της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασής τους στις ρεθυμνιώτικες ακτές.

Αναλυτικά, επισημαίνεται:
«Με την παρούσα επιστολή επανερχόμαστε στο αίτημα που σας υποβάλλουμε κάθε χρόνο αυτήν την εποχή σχετικά με την προσβασιμότητα των ακτών των παραλιακών δημοτικών διαμερισμάτων της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου στα άτομα με αναπηρία υπενθυμίζοντας τα εξής:

Η πρόσβαση των ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, συνεπώς το δικαίωμα της ανεμπόδιστης και απρόσκοπτης πρόσβασής τους στις ακτές αποτελεί δικαίωμα που έχουν όλοι οι πολίτες στον τουρισμό, στην αναψυχή και θαλλάσια μπάνια τους, οι ευεργετικές επιδράσεις τους λειτουργούν θεραπευτικά και αυξητικά στον περιορισμό της βαρύτητας της αναπηρίας.

Σε αρκετούς δήμους της χώρας μας υλοποιήθηκαν προγράμματα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από το «ΘΗΣΕΑΣ» για τη δημιουργία των σχετικών υποδομών (ειδικός διάδρομος για την προσπελασιμότητα από αναπηρικά αμαξίδια, ειδικό πλαστικό κάθισμα και γερανάκι για την ανύψωση του εν λόγω καθίσματος και την καθέλκυσή του στο νερό, αναπηρική χημική τουαλέτα, τέντα ή ομπρέλες και φυσικά διαμόρφωση του χώρου με θέσεις πάρκινγκ για οχήματα ΑμεΑ).

Το κόστος της παραπάνω ολοκληρωμένης παρέμβασης ανέρχεται στις 25.000-3.000 ευρώ. Συνημμένα σας αποστέλλουμε ηλεκτρονικά οπτικό υλικό και κάθε αναγκαία πληροφορία.

Επιπλέον το Ρέθυμνο που είναι κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός έχει επιπλέον λόγους να δημιουργήσει τις υποδομές που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση και των επισκεπτών του με αναπηρία, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη περίοδο που διέρχεται.

Αποτελεί λοιπόν άμεση αναγκαιότητα η δημιουργία των παραπάνω υποδομών προκειμένου ο τόπος μας και οι δημότες του με αναπηρία να μην στερούνται πλέον του δικαιώματος της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασής τους στις Ρεθυμνιώτικες ακτές.

Ως θεσμικός φορέας των ΑμεΑ εκτιμούμε τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας η οποία αποδεικνύεται όλο και πιο αποτελεσματική για πόλη φιλική και προσβάσιμη σε όλους τους δημότες της με ή χωρίς αναπηρία και στους επισκέπτες της.
Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για τα άτομα με αναπηρία και τη βούλησή σας για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής τους, προσδοκούμε στην προσωπική σας παρέμβαση για την επίλυση των παραπάνω».


Διαβάστε περισσότερα...

«Καλπάζει» παγκοσμίως ο καρκίνος



Αύξηση 75% έως το 2030 βλέπουν οι επιστήμονες.

Εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης 75% του καρκίνου παγκοσμίως έως το 2030 προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία για τον καρκίνο (IARC).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένα είδη καρκίνου, όπως του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου, φαίνεται να μειώνονται διαχρονικά σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, όμως αυτές οι μειώσεις πιθανότατα θα υπερ-αντισταθμισθούν από τις σημαντικές αυξήσεις άλλων μορφών καρκίνου που σχετίζονται με το «δυτικό» στιλ ζωής, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Σήμερα, οι χώρες με χαμηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDΙ) του ΟΗΕ εμφανίζουν υψηλά ποσοστά καρκίνων που σχετίζονται με μολύνσεις από ιούς (ιδίως του τραχήλου), καθώς επίσης ήπατος, στομάχου και σαρκώματος Καπόζι. Οι ευρωπαϊκές και άλλες χώρες με υψηλότερο δείκτη ανάπτυξης έχουν υψηλότερα ποσοστό καρκίνων που σχετίζονται με το κάπνισμα (πνευμόνων), με την αναπαραγωγή, την παχυσαρκία και τη διατροφή (μαστού, προστάτη, εντέρου).

Το 2008 καταγράφηκαν συνολικά 12,7 εκατ. νέες περιπτώσεις καρκίνου, που αναμένεται να φθάσουν τα 22,2 εκατ. το 2030. Η αύξηση των συνολικών περιστατικών καρκίνου αναμένεται να αυξηθεί κατά 93% έως το 2030 στις χώρες με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης και κατά 78% στις χώρες με μεσαίο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ν.Αφρική κ.α.).

Οι ερευνητές βρήκαν ακόμα ότι οι καρκίνοι του προστάτη και του μαστού αυξάνονται διαχρονικά στις περισσότερες χώρες με μεσαίο και υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, ενώ οι καρκίνοι του στομάχου και του τραχήλου γενικά μειώνονται στις ίδιες χώρες.

Ο καρκίνος των πνευμόνων δεν αποτελεί εξαπλωμένη νόσο στις χώρες με χαμηλό δείκτη HDI, όμως, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η συνεχής αύξηση του καπνίσματος στις πιο φτωχές χώρες, τότε αυτή η μορφή καρκίνου είναι θέμα χρόνου να εμφανίσει αυξημένα ποσοστά. Ακόμα οι ερευνητές επισήμαναν ότι το 40% των παγκόσμιων περιστατικών καρκίνου εμφανίστηκαν σε χώρες με πολύ υψηλό δείκτη HDI, παρόλο που αυτές έχουν μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόψτε το τσιγάρο κατά την διάρκεια της πτήσης



Πολύτιμο φυλλάδιο διακοπής καπνίσματος μέσα στο αεροπλάνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια νέα φάση στην ιδιαίτερα επιτυχημένη καμπάνια της για τη διακοπή του καπνίσματος «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» (www.exsmokers.eu) κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, παρουσιάζοντας το πρώτο φυλλάδιο διακοπής καπνίσματος εν ώρα πτήσης στον κόσμο. Αυτό το πολύτιμο φυλλάδιο με πληροφορίες για την υγεία θα υποστηρίξει τους καπνιστές να αντιμετωπίσουν την ακατάσχετη επιθυμία τους κατά τη διάρκεια της πτήσης και θα τους ενθαρρύνει στο επερχόμενο ταξίδι τους χωρίς τσιγάρο για μια ζωή.

Αυτό το νέο εργαλείο για την υγεία, διαθέσιμο κατά την πτήση σε επιβάτες αεροπορικών μεταφορών σε όλη την Ευρώπη, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την TAP Portugal, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (ELF) και την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS). Καθώς ποσοστό άνω του 40,7% των καπνιστών που έλαβαν μέρος στην έρευνα στην Ελλάδα παραδέχτηκαν ότι ένιωσαν νευρικότητα ή είχαν ακατάσχετη επιθυμία για τσιγάρο ενώ βρίσκονταν στο αεροπλάνο, το εργαλείο προσφέρει υποκινητικές συμβουλές για την υγεία στους επιβάτες που δεν καπνίζουν κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, ώστε να τους ενθαρρύνει και να τους εμπνεύσει να γίνουν πρώην καπνιστές αγαπώντας τη ζωή.

Το φυλλάδιο περιλαμβάνει, επίσης, συνδέσμους σε περαιτέρω πηγές και υποστήριξη για καπνιστές, όπως τη σχετική ιστοσελίδα «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» και το iCoach, ένα διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο που παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη για τη διακοπή.

Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Καταναλωτών, John Dalli δήλωσε: «Η έναρξη του «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» και το φυλλάδιο διακοπής καπνίσματος εν ώρα πτήσης της TAP Portugal αποτελούν μια καινοτόμα πρωτοβουλία για τη δεύτερη χρονιά διεξαγωγής αυτής της εκστρατείας. Η εκμετάλλευση του χρόνου που περνάτε μέσα στο αεροπλάνο ώστε να αναλογιστείτε όλα όσα έχετε να κερδίσετε διακόπτοντας το τσιγάρο είναι πραγματικά μια καλή ιδέα! Δράσεις όπως και αυτή μας βοηθούν να επιτύχουμε το στόχο περί ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει μια ζωή χωρίς κάπνισμα.»

Αναφερόμενη στο φυλλάδιο διακοπής εν ώρα πτήσης, η Monica Fletcher, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Πνεύμονα, ανώτατο στέλεχος της Εκπαίδευσης για την Υγεία δήλωσε «Πρόκειται για μια συναρπαστική και πολύτιμη πρωτοβουλία, στην οποία τόσο το ELF όσο και η ERS είναι ιδιαίτερα ευτυχείς που συμμετέχουν. Ελπίζουμε ότι οι πρακτικές συμβουλές και οι οδηγίες που αναπτύξαμε θα επιτρέψουν στους καπνιστές να λάβουν τη σοβαρή απόφαση να γίνουν πρώην καπνιστές έως τη στιγμή που θα φτάσουν στον προορισμό τους.»

Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» μεταθέτει αποκλειστικά το επίκεντρο από τους κινδύνους του καπνίσματος στα θετικά οφέλη που προκύπτουν αν το σταματήσει κανείς, αναδεικνύοντας επιτεύγματα των πρώην καπνιστών. Η εκστρατεία απευθύνεται στα 28 εκατομμύρια καπνιστών εντός ΕΕ ηλικίας από 25 έως 34 και διεξάγεται από το iCoach, μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα παροχής συμβουλών υγείας και εργαλείο εγνωσμένης αξίας.

Καθώς η εκστρατεία ετοιμάζεται να γιορτάσει την 1η της επέτειο, έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία, αριθμώντας πλέον περισσότερες από 173.000 εγγραφές στο iCoach, 1 στους χίλιους καπνιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη αναζητά ενεργά υποστήριξη στη διακοπή μέσω αυτού του αποκλειστικού διαδραστικού εργαλείου. Το iCoach λειτουργεί αναλύοντας τις συνήθειες καπνίσματος των χρηστών τους και παρέχοντας εξατομικευμένη βοήθεια και συμβουλευτική σε καθημερινή βάση. Είναι επίσης σημαντικό ότι, όπως αποκαλύπτουν οι χρήστες iCoach, ο μέσος καπνιστής δεν διαθέτει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για την επιτυχή διακοπή, ενισχύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη σημασία της καινοτόμας και υποκινητικής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Η πιο σημαντική ιατρική παρέμβαση της εποχής μας είναι η διακοπή του καπνίσματος» ανέφερε η Χριστίνα Γκράτζιου, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Για να διεκδικήσουμε μια Ευρώπη χωρίς τσιγάρο, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να προσεγγίσουμε τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος από όλες τις πλευρές. Με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε ολοκληρωμένα θεραπευτικά προγράμματα, την διεξαγωγή ενημερωτικών προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του κοινού και συνεργασίες σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό το νέο φυλλάδιο διακοπής καπνίσματος εν ώρα πτήσης αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας συνεργασίας που μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στο κλάδο της Υγείας στην Ευρώπη».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε μαζικές αγωγές προχωράει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Σε μαζικές αγωγές προχωράει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Καλεί τους ιατρούς να προβούν σε δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων ιατρικών αμοιβών.

Ο ΙΣΑ καλεί όλους τους ιατρούς - μέλη του να προβούν άμεσα σε δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων ιατρικών αμοιβών κατά όλων των ασφαλιστικών ταμείων που εξακολουθούν να τους οφείλουν αμοιβές για τα έτη 2010 και 2011. Εξαιρούνται οι γιατροί που έχουν συνάψει συμβάσεις factoring, καθώς αυτοί έχουν εκχωρήσει το σχετικό δικαίωμα στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η νομική υπηρεσία του ΙΣΑ θα προσφέρει την απαραίτητη νομική βοήθεια σε όλα τα μέλη του ΙΣΑ, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα βαρύνονται με τα έξοδα κατάθεσης της αγωγής.

Ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα καθορίσει την οργανωμένη διαδικασία του ΙΣΑ με απόφαση του Δ.Σ. Οι ώρες υποδοχής της νομικής υπηρεσίας θα είναι Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή από 10.30 έως 12.30. Ο ΙΣΑ θα σταθεί αρωγός για την εκδίκαση των εν λόγω αγωγών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής τα ζυμαρικά



Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα ζυµαρικά, παρότι έχουν κατηγορηθεί –άδικα– ότι παχαίνουν, είναι µια από τις πιο βασικές τροφές. Αν µάλιστα είναι και ολικής άλεσης, ακόµα καλύτερα.

Σιμιγδαλένια

Προσφέρουν γρήγορη ενέργεια στον οργανισµό λόγω του υψηλού τους περιεχοµένου σε υδατάνθρακες.
Eίναι πιο µαλακά µε αποτέλεσµα να καταναλώνονται πιο εύκολα από παιδιά, ηλικιωµένους και άτοµα µε προβλήµατα µάσησης.

Ενδείκνυνται σε περιπτώσεις γαστρεντερικών παθήσεων, µια και λόγω του χαµηλότερου περιεχοµένου τους σε φυτικές ίνες δεν προκαλούν τυµπανισµό και µειώνουν τα συµπτώµατα διάρροιας και σπαστικής κολίτιδας. Βέβαια, από την άλλη, η χαµηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες έχει αποτέλεσµα να µην προσφέρουν τον ίδιο κορεσµό µε τα ζυµαρικά ολικής άλεσης.

Έχουν υψηλότερο γλυκαιµικό δείκτη από ό,τι τα ολικής άλεσης, µε αποτέλεσµα να αυξάνουν απότοµα τα επίπεδα σακχάρου στο αίµα και να µην ενδείκνυνται για άτοµα µε σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον είναι πιο πλούσια σε νάτριο (αλάτι), που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Ολικής άλεσης

Είναι πλουσιότερα σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν το καλύτερο καύσιµο του ανθρώπινου οργανισµού, µια και η αργή διάσπασή τους διατηρεί την ενέργεια στο σώµα για µεγάλα χρονικά διαστήµατα.
Προσφέρουν όλα τα πολύτιµα συστατικά του φλοιού των σπόρων του σταριού, δηλαδή φυτικές ίνες, βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες. Ειδικά το υψηλό τους περιεχόµενο σε βιταµίνες της οµάδας Β τονώνει το µεταβολισµό και το νευρικό σύστηµα, ενισχύοντας την πνευµατική διαύγεια και τη µνήµη.

Έχουν µεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συγκριτικά µε τα ζυµαρικά από κανονικό σιµιγδάλι. Έτσι, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, ενώ σε συνδυασµό µε τους σύνθετους υδατάνθρακες βοηθούν να προκαλείται το αίσθηµα του κορεσµού για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα.

Η κατανάλωση ζυµαρικών ολικής άλεσης δεν προκαλεί απότοµες διακυµάνσεις του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίµα µε αποτέλεσµα να συµβάλλει στην καλύτερη ρύθµιση του σωµατικού βάρους. Επίσης για τον ίδιο λόγο µπορούν να καταναλώνονται και από άτοµα µε σακχαρώδη διαβήτη.

Τα ζυµαρικά, είτε είναι ολικής άλεσης είτε όχι, αποδίδουν στον οργανισµό ακριβώς τις ίδιες θερµίδες. Αυτό που διαφέρει είναι η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος θάνατος η έλλειψη φαρμάκων



Σε απόγνωση χιλιάδες ασθενείς.

Αγώνα για την εξεύρεση των φαρμάκων τους δίνουν καθημερινά χιλιάδες ασθενείς.

Δεκάδες σκευάσματα λείπουν από την αγορά. Ακόμη κι όταν τα βρίσκουν, πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό από την τσέπη τους, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών. Για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) πρέπει να περιμένουν έως και δύο μήνες.

Η ταλαιπωρία είναι το μικρότερο πρόβλημα στην καθημερινότητα των ασθενών. Με τον ένα ή άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, με μικρό ή μεγαλύτερο κόστος για την υγεία τους, θα βρουν το φάρμακό τους και θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Η άνεση του χρόνου, ωστόσο, δεν υπάρχει για τους χρονίως πάσχοντες... Ασθενείς με καρκίνο ή πολλαπλή σκλήρυνση γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμη και μία μέρα καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή.

Το αυτονόητο είναι δύσκολα αντιληπτό για το γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο έχει βαλθεί να αποδείξει πως η οικονομική κρίση συνδέεται άμεσα με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής των πολιτών της χώρας που την υφίσταται.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι -τους τελευταίους μήνες- άτομα με σοβαρές παθήσεις ψάχνουν μάταια για τα φάρμακά τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κι από φαρμακείο σε φαρμακείο. Δεν μπορούν πια να μετρηθούν οι περιπτώσεις που τα σκευάσματα αυτά δεν βρίσκονται πουθενά. Είναι πανάκριβα και η προμήθειά τους επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ήδη δοκιμαζομένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της οικονομικής τους κατάστασης, όπως δημοσιεύει το Έθνος, είναι ότι η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη, με την οποία επισημαίνει τον κίνδυνο για τους ασθενείς:

«Σας καθιστούμε υπεύθυνο και σας καλούμε να εξοφλήσετε άμεσα τις υποχρεώσεις σας έναντι των νοσοκομείων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, άλλως η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να κινήσει εναντίον σας κάθε νόμιμη διαδικασία για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο ζωής», αναφέρεται στην επιστολή.

Με τα πενιχρά οικονομικά του μέσα, ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να ανακουφίσει -στο μέτρο του δυνατού- τους ασθενείς. Με χθεσινή του απόφαση, ο κ. Βουδούρης εγκρίνει την καταβολή ποσού 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για τη χορήγηση «ακριβών» φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έως το τέλος Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα σημάδια του γήρατος

Τα σημάδια του γήρατος

Επτά σημεία που αλλάζουν με τα χρόνια.

Η συνήθης εικόνα της γήρανσης φαίνεται να είναι αυτή ενός ρυτιδιασμένου, κακόκεφου γέρου ανθρώπου που ξεχνάει εύκολα. Αλλά η επιστήμη σκιαγραφεί μια άλλη, πολύ διαφορετική εικόνα των ηλικιωμένων: τείνουν να είναι πιο ευτυχείς και σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν αρκετά οξυδερκείς. Ας δούμε λοιπόν επτά σημεία τα οποία αλλάζουν καθώς γερνάμε.

Απόκτηση μιας θετικής νοοτροπίας

Η στερεότυπη εικόνα των γκρινιάρηδων ηλικιωμένων ανθρώπων ίσως να μην ευσταθεί επιστημονικά. Η γήρανση μπορεί να συνοδεύεται από ευτυχία για πολλούς ανθρώπους, αν και το εάν αυτό το συμπέρασμα ευσταθεί και οι λόγοι για τη διάθεση αυτή είναι αντικείμενο συζήτησης.

Για παράδειγμα, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2008 από την Yang Yang, κοινωνιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, υποδεικνύει ότι η αύξηση στη διάρκεια ζωής που παρατηρείται από τη δεκαετία του 1970 και μετά συνδέεται με μια αύξηση στα χρόνια που οι άνθρωποι βιώνουν την ευτυχία. Την ίδια στιγμή ωστόσο, η υγεία και τα εισοδήματα, που είναι σημαντικοί παράγοντες σε ότι αφορά στην ευτυχία, μειώνονται καθώς η ηλικία προχωράει. Κάποιοι ερευνητές τόνισαν πως όταν λάβει κανείς υπόψη αυτούς τους δύο παράγοντες, οι γέροντες είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τους νέους.

Ακόμα και έτσι, το εάν νιώθει κανείς καλά σε μεγάλη ηλικία είναι κάτι που έχει να κάνει με τη νοοτροπία του καθενός. Έρευνες έχουν δείξει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας να θυμούνται το παρελθόν μέσα από χρωματισμένους με ρόδινα χρώματα φακούς και να είναι πιο αισιόδοξοι απ’ ότι νεαρότερα άτομα. Ακόμα και οι άρρωστοι και οι ανάπηροι είναι συχνά το ίδιο ευτυχισμένοι με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Απόλαυση ενός καλού αστείου

Η επιστήμη έχει δείξει ότι το γέλιο μας κάνει καλό. Αυτό είναι ένα καλό νέο για τους γηραιότερους που συνεχίζουν να εκτιμούν το χιούμορ, δεδομένου ότι το καταλαβαίνουν, σύμφωνα με μια Καναδική έρευνα που δημοσιεύτηκε σε τεύχος του 2003 στο περιοδικό της Διεθνούς Νευροψυχολογικής Εταιρίας (Journal of the International Neuropsychological Society).

«Τα καλά νέα είναι ότι η γήρανση δεν προσβάλλει τις συναισθηματικές αποκρίσεις στο χιούμορ, εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε το γέλιο όταν καταλαβαίνουμε το αστείο,» δήλωσε η Prathiba Shammi, ψυχολόγος στο Κέντρο Baycrest της Γηριατρικής Φροντίδας. «Η διατήρηση αυτής της συναισθηματικής ανταπόκρισης είναι σημαντική λόγω του ότι είναι αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και για καιρό έχει προταθεί ότι ίσως το χιούμορ να εμπλουτίζει την ποιότητα της ζωής, να βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και να μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις της γήρανσης».

Η αρνητική πλευρά που φανερώθηκε από την έρευνα αυτή είναι ότι οι γέροι ενήλικες είχαν περισσότερη δυσκολία από τους νεαρούς στο να κατανοήσουν το χιούμορ. Μπορούσαν πιο δύσκολα να επιλέξουν την κατάλληλη ανατρεπτική φράση σε ένα αστείο ή να επιλέξουν το σωστό αστείο σκίτσο από μια σειρά σκίτσων. Μια άλλη ερευνητική ομάδα κατέληξε στα ίδια αποτελέσματα το 2007, δηλαδή στο ότι οι γηραιότεροι ενήλικοι δυσκολεύονται περισσότερο να κατανοήσουν ένα αστείο απ’ ότι τα νεαρότερα άτομα.

Καθετί αρχίζει να κάμπτεται

Το δέρμα μπορεί να είναι μια σκληρή ένδειξη ότι κάποιος έχει περάσει το κατώφλι του μισού αιώνα. Με τη γήρανση, η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, η επιδερμίδα, αδυνατίζει. Την ίδια στιγμή, το δέρμα γίνεται λιγότερο ελαστικό και ελαττώνεται η περιεκτικότητά του σε λίπος. Το αποτέλεσμα είναι ένα βαθουλωμένο πρόσωπο με σημάδια από γραμμές και ρωγμές. Αν και οι ενέσεις και τα γεμίσματα των κενών μπορούν να βοηθήσουν στο να φανεί νεότερο ένα πρόσωπο, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τέτοιες αισθητικές επεμβάσεις ίσως δεν είναι επαρκείς.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα οστά των σιαγόνων και των οφθαλμικών κογχών επίσης βαθουλώνουν με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με έρευνα του Δρ. Robert Shaw Jr. του Πανεπιστημίου του Rochester. Η απώλεια οστικής μάζας έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του επάνω βλεφάρου, τα χαμηλωμένα μάγουλα και το πεσμένο σαγόνι. Οι ερευνητές προτείνουν την εμφύτευση οστίτη ιστού ως κάποια λύση, αν και εμπεριέχει πολλούς κινδύνους όπως μόλυνση και μούδιασμα.

Tα βλαστοκύτταρα γερνάνε επίσης

Κάτω από το βαθουλωμένο δέρμα τα κύτταρα του σώματος βρίσκονται επίσης σε δυσχερή κατάσταση. Τα βλαστοκύτταρα, που θεωρείτο ότι αντιμάχονται τη γήρανση αναπληρώνοντας τα γερασμένα ή κατεστραμμένα κύτταρα, επίσης υποχωρούν καθώς το γήρας επέρχεται. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Biology το 2007 εισηγείται ότι η ικανότητα αναγέννησης των βλαστοκυττάρων αδυνατίζει καθώς κάποιος γερνά.

Στην έρευνα, οι ερευνητές μελέτησαν απομονωμένα βλαστοκύτταρα που δημιουργούν μυελό των οστών τα οποία πήραν από νεαρά και γέρικα ποντίκια. Τα κύτταρα μεταμοσχεύτηκαν σε ποντίκια που τα κύτταρα του μυελού των οστών τους είχαν καταστραφεί. Αρχικά, τόσο τα νεαρά όσο και τα γηραιότερα βλαστοκύτταρα παρήγαγαν νέα κύτταρα με τον ίδιο ρυθμό περίπου.

Αλλά αργότερα, η ικανότητα κυτταρικής αναγέννησης των γέρικων βλαστοκυττάρων έπεσε σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με την ικανότητα κυτταρικής αναγέννησης που παρουσίαζαν τα νεαρά κύτταρα. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι στο συγκεκριμένο θέμα εμπλέκεται η γενετική, καθώς τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για το άγχος και τις φλεγμονές γίνονται πιο ενεργά στα βλαστοκύτταρα αυτά καθώς περνούν τα χρόνια.

Ανάγκη για λιγότερο ύπνο

Σε μια έρευνα που συμμετείχαν 110 υγιείς ενήλικοι και στους οποίους επιτρεπόταν να κοιμούνται οκτώ ώρες, η γηραιότερη ομάδα, με ηλικίες από 66 έως 83 ετών, κοιμούνταν κατά μέσο όρο περίπου 20 λεπτά λιγότερο από ότι κοιμούνταν όσοι ήταν στην ηλικία μεταξύ 40 και 55, οι οποίοι με τη σειρά τους κοιμούνταν περίπου 23 λεπτά λιγότερα από τη νεαρότερη ομάδα με ηλικίες από 20 έως 30. Η απλούστερη εξήγηση για τον λιγότερο ύπνο είναι ότι οι γηραιότεροι ενήλικες χρειάζονται λιγότερο ύπνο.

Σύμφωνα με μια άλλη εξήγηση που έχει υποστηριχτεί και με αντίστοιχη έρευνα, οι γηραιότεροι δεν μπορούν να κοιμηθούν όσο χρειάζονται, γιατί τους παίρνει περισσότερο χρόνο να χαλαρώσουν, βρίσκονται λιγότερη ώρα σε βαθύ ύπνο και δύσκολα μπορούν να κρατηθούν κοιμισμένοι. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το WebMD, περισσότεροι από τους μισούς άντρες και γυναίκες που είναι πάνω από 65 ετών δηλώνουν ότι πάσχουν από ένα τουλάχιστον πρόβλημα ύπνου, με αρκετούς από αυτούς να βιώνουν αϋπνίες.

Μεγαλύτερη έλλειψη προσοχής

Εάν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα να διαχειριστεί πολλές και άσχετες μεταξύ τους πληροφορίες, από τον θόρυβο στο υπόβαθρο μέχρι τις λάμψεις από διαφημιστικές ταμπέλες, καθώς προχωράει η ηλικία το πρόβλημά του θα γίνεται χειρότερο. Καθώς ένα άτομο γερνάει, μειώνεται η ικανότητά του να αγνοεί τους περισπασμούς, σύμφωνα με την Karen Campbell, διδακτορική φοιτήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιου του Τορόντο. Αλλά η Campbell και οι συνεργάτες της βρήκαν ένα φωτεινό σημείο που μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση. Οι γηραιότεροι έχουν την εξαιρετική ικανότητα τα υπερσυνδέουν τις άσχετες πληροφορίες, να τις συνδέουν δηλαδή με άλλες πληροφορίες που εμφανίζονται την ίδια ώρα. Αυτή η ικανότητα μπορεί τελικά να ενισχύσει τη μνήμη.

Στροφή προς πιο ελεύθερες απόψεις

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως καθώς επέρχονται τα γηρατειά, σκληραίνουν οι πεποιθήσεις. Αυτό δεν ισχύει, όπως έχει δείξει μια αποτίμηση σε 46.000 Αμερικάνους στις χρονιές μεταξύ του 1972 και 2004. Αν και η έρευνα δεν παρακολουθούσε τα άτομα καθώς αυτά γερνούσανε, τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν στιγμιότυπα των μεταβαλλόμενων στάσεων των ατόμων σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Με το πέρασμα του χρόνου, οι στάσεις των ενήλικων γίνονταν πιο φιλελεύθερες όσον αφορά στην πολιτική, στην οικονομία, στις εθνικές πεποιθήσεις, στα δύο φύλα, στη θρησκεία και σε σεξουαλικά θέματα. Αν και τα αποτελέσματα δεν υποδηλώνουν ότι η γιαγιά σας είναι έτοιμη να ασπαστεί μια ομάδα από χίπις, κατά μέσο όρο οι γηραιότεροι ενήλικες είναι πιο φιλικοί προς αυτήν την κατεύθυνση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διασφάλιση προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες



Ανακοίνωση 30.05.12.

Με την παρούσα επιστολή της η Ε.Σ.Α.μεΑ. σας ενημερώνει για την υπογραφή της υπ’ αρ. πρωτ. 1052758/ 1451/Β0010/10.04.2012 Απόφασης του υπουργείου Οικονομικών - Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, που συμπληρώνει την υπ’ αριθ. 1038460/ 2439/ Β0010/15.04.2009 (ΦΕΚ 792/ 29-4-2009 Τεύχος Β΄) παλαιότερη Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών.
Η Απόφαση - η οποία επισυνάπτεται προς διευκόλυνσή σας στο παρόν - ορίζει τα εξής:

«…σε (1) τουλάχιστον ανά Δημοτική Ενότητα από τους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού, παραλίας κ.λπ., καθώς και όπου υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις της προηγουμένης παραγράφου, οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται επίσης, να προβούν στη τοποθέτηση ενός (1) διαδρόμου, κάθετα προς την ακτογραμμή, ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.), ο οποίος θα φέρει τις πιο κάτω τεχνικές προδιαγραφές :
α) Να αποτελεί προσωρινή κατασκευή
β) Να κατασκευάζεται ισόπεδα με το πέριξ έδαφος της ακτής
γ) Να κατασκευάζεται από μη τοξικά υλικά , φιλικά προς το περιβάλλον , κατάλληλα για εξωτερική χρήση, ανθεκτικά σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες , υγρασία, υπεριώδη ακτινοβολία κ.λπ.
δ) Να διαθέτει ομαλή, αντιολισθηρή και συνεχή επιφάνεια
ε) Να έχει πλάτος τουλάχιστον 1,5 μ. και τα όρια του να επισημαίνονται (επ΄ αυτού) με συνεχή κίτρινη λωρίδα πλάτους 10 εκ.
στ) Να κατασκευάζεται σε τέτοια θέση ώστε η μέγιστη κατά μήκος κλίση τους να μην είναι μεγαλύτερη από 8%
ζ) Να φέρει σε επιλεγμένα σημεία και ιδιαίτερα στην αρχή και το τέλος αυτού, με επιδαπέδια σήμανση, το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης και
η) Να τοποθετηθεί σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να συνδέεται με τους εκτός αιγιαλού χώρους εξυπηρέτησης των Α.με.Α. (στάθμευσης, τουαλέτες κ.λπ.).
Οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται επιπλέον να εξασφαλίσουν την ύπαρξη ενός (1) τουλάχιστον χώρου υγιεινής (WC) και ενός (1) αποδυτηρίου, μη μόνιμης κατασκευής, με διαστάσεις και εξοπλισμό που να επιτρέπουν τη χρήση τους από τα Α.με.Α., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι χώροι αυτοί πρέπει να βρίσκονται στα όρια του κοινοχρήστου χώρου του αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. και να είναι προσβάσιμοι από τους διαδρόμους πρόσβασης και τους υπάρχοντες χώρους στάθμευσης.
Επίσης οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να εξασφαλίσουν, εντός της εκτός αιγιαλού περιοχής στάθμευσης, ένα (1) τουλάχιστον χώρο στάθμευσης αποκλειστικά για Α.με.Α., ο οποίος να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις, καθώς και ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις…».
Με την προαναφερθείσα Απόφαση επιτέλους δικαιώνεται ο μακροχρόνιος αγώνας της Ε.Σ.Α.μεΑ. και όλου του εθνικού αναπηρικού κινήματος για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες!
Μετά την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της, την καθιέρωση της Μελέτης Προσβασιμότητας και τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, το τοπίο σίγουρα αλλάζει. Ο αγώνας βέβαια συνεχίζεται για την ολοκλήρωση του εθνικού θεσμικού πλαισίου προσβασιμότητας στο πλαίσιο του Άρθρου 9 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ακόμη και σε ημέρες δύσκολες, όπως είναι οι σημερινές, η μεθοδική, αδιάκοπη και συνεπής διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας έχει αποτελέσματα. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς την προώθησή τους.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 101 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 102 KB)




Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

15η AGA- Ι. Βαρδακαστάνης : «Να ακουστεί η φωνή των ΑμεΑ»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29.05.12.

Η 15η ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) έφερε ολόκληρο το αναπηρικό κίνημα στην Κοπεγχάγη. Ανάμεσα σε όλα τα κρίσιμα θέματα, οι 170 συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στο πώς θα διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα είναι αποτελεσματική σχετικά με την στρατηγική για την αναπηρία 2010-2020, καθώς και στα μέτρα λιτότητας που κάνουν ανησυχητική την κατάσταση για τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη. Το αναπηρικό κίνημα υιοθέτησε ένα ισχυρό ψήφισμα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον τρόπο εξόδου από την κρίση πέντε εβδομάδες πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ που εστιάζει στην ανάπτυξη. Στόχος του ψηφίσματος είναι να διασφαλιστεί ότι οι φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ θα συμπεριλάβουν τα 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρίες στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης.

Ανάληψη της ηγεσίας της IDA από τον Ι. Βαρδακαστάνη

Ανοίγοντας τη Γενική Συνέλευση, η πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία (IDA) Diane Richler απευθύνθηκε προς τους 170 συμμετέχοντες: «Το διεθνές αναπηρικό κίνημα πρέπει να κρατηθεί ισχυρό και ενωμένο για να εξασφαλίσει την εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των ΑμεΑ του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο». Επίσης, ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο του 2012 ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης αναλαμβάνει την προεδρεία της IDA.

Στρατηγική για την Αναπηρία 2010 -2020

Το αναπηρικό κίνημα συζήτησε για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010- 2020 μαζί με έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επρόκειτο για μια ευκαιρία οι βασικές επικείμενες νομοθετικές πράξεις και τα προγράμματα όπως η ευρωπαϊκή πράξη προσβασιμότητας, τα διαρθρωτικά ταμεία και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο να βρεθούν στο επίκεντρο. Αυτά τα μέσα είναι ζωτικής σημασίας καθώς θα διαμορφώσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την αναπηρία την επόμενη δεκαετία.

Οικονομική κρίση: Έξοδος από την κρίση από την σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η κρίση πλήττει πραγματικά σκληρά τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη. Τα μέτρα λιτότητας έχουν υποβαθμίσει μια κατάσταση ήδη επισφαλή. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ένα ισχυρό ψήφισμα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον τρόπο εξόδου από την κρίση πέντε εβδομάδες πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ που εστιάζει στην ανάπτυξη. Ο στόχος του ψηφίσματος του Φόρουμ είναι να διασφαλιστεί ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ θα περιλαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης. Ο πρόεδρος του Φόρουμ Ι. Βαρδακαστάνης δήλωσε: «Η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή των 80 εκατ. ατόμων με αναπηρία: Τα μέτρα που θα υιοθετηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ πρέπει να είναι πραγματικά φιλόδοξα και χωρίς αποκλεισμούς».

Σημαντικές διατάξεις του ψηφίσματος εστιάζουν στα κρίσιμα θέματα που θα εξεταστούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο. Το Φόρουμ επιθυμεί η ΕΕ να θέσει τα θεμέλια μιας νέας συμφωνίας για την Ευρώπη, να προωθήσει την βιώσιμη ανάπτυξης για όλους, να χρησιμοποιήσει τον οδηγό προσβασιμότητας και καινοτομίας στο σχεδιασμό των ΤΠΕ συσκευών και υπηρεσιών για την πλήρη εφαρμογή του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη. Είναι επίσης απαραίτητο να αναπτύξει και να εκσυγχρονίσει τις υποδομές προσβασιμότητας.

Το EDF ζητά επίσης να χρησιμοποιηθούν τα διαρθρωτικά ταμεία για την υποστήριξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, μεταξύ άλλων μέσω της διατήρησης των εκ των προτέρων προϋποθέσεων. Το ψήφισμα τονίζει ακόμα ότι η απασχόληση θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω της ανάπτυξης βιώσιμων υπηρεσιών προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης για όλα τα άτομα με αναπηρία, καθώς και τη ζωή στην κοινότητα.

Με το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Βαρδακαστάνης έστειλε ένα μήνυμα προς την ΕΕ: «Τα άτομα με αναπηρία θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις και θα χρησιμοποιήσει όλα τα δημοκρατικά μέσα ώστε να κάνουν τη φωνή των Ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία να ακουστεί».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Τα παρεξηγημένα... αυγά με την υψηλή θρεπτική αξία



Πολλές μελέτες ανατρέπουν τα δεδομένα.

Το αυγό αναμφίβολα αποτελεί το πιο παρεξηγημένο και αδικημένο ζωικό τρόφιμο, καθώς θεωρείται υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερόλη, στο παρελθόν (πολλές φορές ακόμα και σήμερα) οι γιατροί συνέστηναν στα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις να αποκλείουν τα αυγά από τη διατροφή τους. Μάλιστα επικρατούσε η σύσταση κατανάλωσης έως 2-3 αυγών την εβδομάδα από το σύνολο του πληθυσμού.

Την ανατροπή των παραπάνω δεδομένων έφερε ένα πλήθος μελετών σε περισσότερα από 5.000 άτομα για χρονικό διάστημα δυόμιση δεκαετιών η οποία έδειξε ότι τελικά δεν είναι η πρόσληψη της χοληστερόλης από τα αυγά και γενικότερα από τις τροφές που αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος αλλά η συνολική διατροφή που είναι υψηλή σε λιπαρά και κυρίως κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται σε ζωικές τροφές. Πιο συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε παχιά κρέατα (όπως πανσέτα, παϊδάκια, μπριζόλα με το ορατό λίπος, λουκάνικα κ.τ.λ.), ζωικά λίπη (όπως το βούτυρο) και τηγανιτά τρόφιμα ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.
Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής.

Θρεπτική αξία του αυγού

Το αυγό είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Επιπλέον, είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης), ενώ επίσης περιέχει βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ), βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ), βιταμίνη Α, και βιταμίνη D.
Η τακτική κατανάλωση αβγών φαίνεται να έχει προστατευτική δράση έναντι παθήσεων των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (η κυριότερη αιτία απώλειας όρασης και τύφλωσης των ηλικιωμένων)

Αυγό και αδυνάτισμα

Το αυγό παρέχοντας κατά μέσο όρο 78-90 θερμίδες, είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που δικαίως εντάσσεται στις δίαιτες, λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε θερμίδες και του κορεσμού που προκαλεί.
Μελέτες δείχνουν πως η ενσωμάτωση του αυγού σε μια υποθερμιδική διατροφή αυξάνει τον ρυθμό απώλειας βάρους.

Ιδέες για το πώς μπορείτε να το καταναλώνετε (ενδεικτικά, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι κατανάλωσης του):
Αυγό βραστό, 2 φρυγανιές σίκαλης ή ολικής άλεσης, μια φέτα γαλοπούλα, μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, 3-4 ελιές, ντομάτα και αγγούρι.

Ομελέτα με 1 αυγό (περισσότερα ασπράδια), μανιτάρια, γαλοπούλα, 2 κουταλιές τυρί τριμμένο χαμηλών λιπαρών, λαχανικά (πχ ντομάτα, πιπεριά), 3-4 ελιές, 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και δύο φρυγανιές σίκαλης ή ολικής άλεσης.

1 αυγό (περισσότερα ασπράδια) με ντομάτα και 40γρ ανθότυρο σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και δύο φρυγανιές σίκαλης ή ολικής άλεσης.
2 αυγά ποσέ με πράσινη σαλάτα, 2 κουταλάκια ελαιόλαδο και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
Σαλάτα με 1 αυγό βραστό (περισσότερα ασπράδια), 2-3 φέτες γαλοπούλα, μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, 2 κουταλάκια ελαιόλαδο, μπαλσάμικο και 2 μικρά κριτσίνια ολικής άλεσης.

Συμπερασματικά, δε χρειάζεται και δε θα πρέπει να αποκλείσετε το αυγό από τη διατροφή σας βασιζόμενοι στους διατροφικούς μύθους γύρω από αυτό. Ακολουθείστε τις καινούργιες συστάσεις για την κατανάλωση αυγών, δηλαδή ως 7 την εβδομάδα, και απολαύστε τα πολύτιμα οφέλη του για την υγεία. Μόνο σε περιπτώσεις όπως η διαπιστωμένη αλλεργία στο αυγό απαιτείται η αποφυγή της κατανάλωσης του.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα λαχανικά



Βάλτε τα στη διατροφή σας.

Είτε σας αρέσουν είτε όχι τα λαχανικά πρέπει να περιλαμβάνονται σε μία σωστή διατροφή. Έχουμε πολλές φορές ακούσει για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, όμως ίσως υπάρχουν μερικές ακόμα που δεν γνωρίζατε και που θα σας κάνουν να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Δειτε 10 στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε για τα λαχανικά…

10. Τα λαχανικά βοηθούν στην απώλεια βάρους επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι χαμηλά σε θερμιδική αξία και πλούσια σε υδατάνθρακες.

9. Μερικά λαχανικά όπως οι μπάμιες θεωρούνται ως λαχανικά, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για φρούτα που μαγειρεύονται.

8. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε μέταλλα που είναι απαραίτητα για το σώμα μας.

7. Βελτιώνουν τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θείο.

6. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες που αποτελούν βασικά συστατικά για την διατήρηση της καλής υγείας.

5. Βοηθούν στην προστασία από ασθένειες όπως ο καρκίνος. Το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανικά με πράσινα φύλλα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα σε αυτόν τον τομέα.

4. Μιας και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ωφελούν την εντερική λειτουργία.

3. Τα καρότα μας βοηθούν να βλέπουμε στο σκοτάδι, επειδή περιέχουν βιταμίνη Α η οποία αποτρέπει την νυχτερινή τύφλωση.

2. Τα καρπούζια είναι στην ουσία λαχανικά, επειδή ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα αγγούρια, τις κολοκύθες και τις νεροκολοκύθες.

1. Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι περισσότερο θρεπτικά από τα φρέσκα, επειδή μαζεύονται και συσκευάζονται την ίδια μέρα και ως εκ τούτου χάνουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες, ενώ τα φρέσκα συλλέγονται και βγαίνουν έπειτα από μερικές ημέρες στην αγορά με αποτέλεσμα να χάσουν πολλές θρεπτικές ουσίες μέχρι να καταναλωθούν.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Laser tag sto Άλσος του Μπαρουτάδικου στις 9 και 10 Ιουνίου




Το Κέντρο Εργασίας ΑΜΕΑ Άνω Λιοσίων σε συνεργασία με το Δήμο Αιγάλεω διοργανώνει από τις 8 έως 24 Ιουνίου εκδηλώσεις αλληλεγγύης και ενημέρωσης για θέματα ΑμεΑ στο Άλσος του Μπαρουτάδικου με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες και την δημιουργία δικτύου

εθελοντών για τις αναμενόμενες δράσεις του Κέντρου.

Οι εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις παραπάνω ημερομηνίες βασίζονται σε ένα και μοναδικό συναίσθημα. Την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Στο Άλσος θα φιλοξενηθεί και το διαδραστικό παιχνίδι Laser Tag για αρτιμελείς και αμαξίδια.

Η Battlefield Live Hellas που δραστηριοποιείται με το σύγχρονης τεχνολογίας ψυχαγωγικό παιχνίδι δράσης, γνωστό με την ονομασία Laser Tag, συνεχίζοντας το αφιλοκερδές πρόγραμμα για τα ΑμεΑ, προσφέρει μια διήμερη εκδήλωση στις 9-10 Ιουνίου.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να ασχοληθούν με πρωτοποριακές /ασυνήθιστες /καινοτόμες δραστηριότητες. Η εκδήλωση που προσφέρεται είναι αμιγώς ψυχαγωγική και πρόκειται για τη διεξαγωγή ενός ομαδικού παιχνιδιού δράσης, μιας εξελιγμένης "high tech" έκδοσης του paintball.


Διαβάστε περισσότερα...