Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Κίνδυνος θάνατος η έλλειψη φαρμάκων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Σε απόγνωση χιλιάδες ασθενείς.

Αγώνα για την εξεύρεση των φαρμάκων τους δίνουν καθημερινά χιλιάδες ασθενείς.

Δεκάδες σκευάσματα λείπουν από την αγορά. Ακόμη κι όταν τα βρίσκουν, πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό από την τσέπη τους, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών. Για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) πρέπει να περιμένουν έως και δύο μήνες.

Η ταλαιπωρία είναι το μικρότερο πρόβλημα στην καθημερινότητα των ασθενών. Με τον ένα ή άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, με μικρό ή μεγαλύτερο κόστος για την υγεία τους, θα βρουν το φάρμακό τους και θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Η άνεση του χρόνου, ωστόσο, δεν υπάρχει για τους χρονίως πάσχοντες... Ασθενείς με καρκίνο ή πολλαπλή σκλήρυνση γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμη και μία μέρα καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή.

Το αυτονόητο είναι δύσκολα αντιληπτό για το γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο έχει βαλθεί να αποδείξει πως η οικονομική κρίση συνδέεται άμεσα με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής των πολιτών της χώρας που την υφίσταται.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι -τους τελευταίους μήνες- άτομα με σοβαρές παθήσεις ψάχνουν μάταια για τα φάρμακά τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κι από φαρμακείο σε φαρμακείο. Δεν μπορούν πια να μετρηθούν οι περιπτώσεις που τα σκευάσματα αυτά δεν βρίσκονται πουθενά. Είναι πανάκριβα και η προμήθειά τους επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ήδη δοκιμαζομένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της οικονομικής τους κατάστασης, όπως δημοσιεύει το Έθνος, είναι ότι η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη, με την οποία επισημαίνει τον κίνδυνο για τους ασθενείς:

«Σας καθιστούμε υπεύθυνο και σας καλούμε να εξοφλήσετε άμεσα τις υποχρεώσεις σας έναντι των νοσοκομείων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, άλλως η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να κινήσει εναντίον σας κάθε νόμιμη διαδικασία για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο ζωής», αναφέρεται στην επιστολή.

Με τα πενιχρά οικονομικά του μέσα, ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να ανακουφίσει -στο μέτρο του δυνατού- τους ασθενείς. Με χθεσινή του απόφαση, ο κ. Βουδούρης εγκρίνει την καταβολή ποσού 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για τη χορήγηση «ακριβών» φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έως το τέλος Ιουνίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.