Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Το ζιζάνιο "γερμανός" απειλή για το οικοσύστημα


Μπορεί να είναι άγνωστο στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, ωστόσο βρίσκεται στο 90% των καλλιεργειών στη χώρα μας και εν αγνοία ακόμα και των ίδιων των αγροτών, στις περισσότερες περιπτώσεις, λειτουργεί ιδιαίτερα επιβαρυντικά στη χλωρίδα και την πανίδα, καταστρέφοντας σαν το «σαράκι» τα χωράφια και περιορίζοντας έτσι σημαντικά την παραγωγή, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα των προϊόντων. Πρόκειται για το ζιζάνιο Solanum elaeagnifolium, Silverleaf nightshade" (γνωστό και ως γερμανός), που δίνει «δυναμικό παρών» ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, όπως τόνισε ο εντομολόγος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τζάβιντ Κασέφι, στο περιθώριο σχετικού Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Κασέφι δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει άγνοια για την ύπαρξη του ζιζανίου αυτού, τόσο σε επίπεδο αγροτών, όσο και σε επίπεδο πολιτικών και άλλων αρμόδιων αρχών και κατά συνέπεια δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για να καταπολεμηθεί. Το γεγονός αυτό, που επιτρέπει και την ασύδοτη δράση του «γερμανού», λειτουργεί ιδιαίτερα επιβαρυντικά στο οικοσύστημα στη χώρα μας, ενώ η ύπαρξή του σημαίνει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις σε επίπεδο αγροτών, και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας.

Όπως μας επεσήμανε, το ζιζάνιο αυτό ανταγωνίζεται με τις καλλιέργειες, ενώ εκκρίνει στο περιβάλλον του ουσίες που αναστέλλουν το φύτρωμα και την ανάπτυξη άλλων καλλιεργούμενων φυτών, είναι δηλητηριώδες στα ζώα και είναι ξενιστής εντόμων και ασθενειών.

Αναφορικά με την καταπολέμηση του «γερμανού», ο κ. Κασέφι υπογράμμισε ότι επειδή αναπαράγεται εγγενώς και αγενώς, απαιτεί όπως όλα τα πολυετή ζιζάνια συνεχή και πολυετή προσπάθεια με μηχανικά μέσα και ζιζανιοκτόνα για την πλήρη εξάλειψή του. Όπως σημείωσε, κάποιο το βλέπουν στα χωράφια τους και νομίζουν ότι με το όργωμα θα φύγει. Όσοι, λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη του «γερμανού», προσπαθούν να το καταστείλουν με χημικά μέσα, που φυσικά είναι ιδιαίτερα ακριβά. Ωστόσο με την πρακτική αυτή απλά εξουδετερώνεται επιφανειακά το ζιζάνιο, αφού έχει ρίζες βαθιά μέσα στη γη και για να καταστραφεί απαιτείται συνδυασμός βιολογικής καταπολέμησης και ρίψη χημικών ταυτόχρονα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί το πρόβλημα που μετρά πολλές δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται η οποιαδήποτε πρόληψη ή μέτρο, να ενημερωθούν ελληνικές αρχές και το σύνολο του αγροτικού κόσμου και να μοιραστούν αρμοδιότητες στους συμμετέχοντες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και έτσι να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες που θα βοηθήσουν στο να υπάρξει η καταστολή του ζιζανίου «γερμανός».

Επισημαίνεται ότι το «γερμανός» εκτιμάται ότι έφθασε στη χώρα μας πολύ πριν το 1972 και έγινε γνωστό στην Ελλάδα με αυτό το όνομα και όχι με το επίσημο, σολάνου, καθώς πίστευαν ότι το εισήγαγαν Γερμανοί στη χώρα μας κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

4 τρόποι προστασίας των ματιών σας το καλοκαίρι!


Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο με υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο.

Τα μάτια σας χρήζουν προστασίας, ακολουθούν 4 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατέψετε τα μάτια σας από τις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας.

1. Καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου

Όσο σημαντική είναι η χρήση αντηλιακού για το δέρμα σας και την προστασία του από τις ακτίνες UV, τόσο απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου για να μπλοκάρουν τις ίδιες ακτίνες από το να βλάψουν τα μάτια σας.

2. Ενυδατικές σταγόνες ματιών

Δεν αφυδατώνεται μόνο η επιδερμίδα σας τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τα μάτια σας. Οι ενυδατικές σταγόνες είναι ιδανικές για αυτή την εποχή.

3. Χρησιμοποιήστε προστατευτικά γυαλιά

Οι δραστηριότητες όπως το κάμπινγκ και τα σπορ είναι πολύ διαδεδομένα. Αν όμως παραδείγματος χάριν κόψετε ξύλα για να ανάψετε μια φωτιά στην παραλία πρέπει να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά γυαλιά. Το ίδιο ισχύει για σπορ όπως η ποδηλασία, όπου οτιδήποτε από έντομα μέχρι σκόνη ή μικροαντικείμενα μπορούν να τραυματίσουν τα μάτια σας.

4. Μάσκα ή γυαλιά θαλάσσης

Η θάλασσα και οι πισίνες έχουν δικαίως την τιμητική τους. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε την μάσκα σας για να αποφύγετε ερεθισμούς π.χ. από το χλώριο της πισίνας. Βγαίνοντας από το νερό πρέπει να πλένετε τα μάτια σας με καθαρό, δροσερό νερό.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένοχοι επειδή μόλυναν το ποτάμι


Ένοχοι κρίθηκαν από το Δικαστήριο ιδιοκτήτες κατοικιών στα Τρίκαλα, μιας και βεβαιώθηκε ότι λύματα από τα σπίτια τους κατέληγαν στο ποτάμι της πόλης.

Τα λύματα διοχετεύονταν στον αγωγό ο οποίος καταλήγει στο Ληθαίο ποταμό, ακριβώς πίσω από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Το πρόβλημα της δυσοσμίας και των μολύνσεων ήταν έντονο τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά κατά τη περίοδο του θέρους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΤ ενήργησαν και βεβαίωσαν από πού προέρχονταν η μόλυνση. Οι ιδιοκτήτες συμμορφώθηκαν προς τις υποδείξεις και συνδέθηκαν με το δίκτυο ακαθάρτων της ΔΕΥΑΤ, ωστόσο το Δικαστήριο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή, για ρύπανση του περιβάλλοντος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καρδιομεγαλία: Πού οφείλεται;


Η μεγαλοκαρδία ή καρδιομεγαλία είναι ένα σύνηθες καρδιολογικό πρόβλημα, κατά το οποίο η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά, με συνέπεια την συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Πρόκειται για μία κατάσταση που βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι περισσότεροι χρειάζονται δια βίου θεραπεία με φάρμακα.

Ποιοι τύπου διευρυμένης καρδιάς υπάρχουν;

Η καρδιά μεγεθύνεται ως απόκριση στη βλάβη του καρδιακού μυός. Μέχρι ένα σημείο, η διεύρυνση επιτρέπει την καρδιά να συνεχίσει να αντλεί το αίμα κανονικά, καθώς προχωρά όμως μειώνεται η ικανότητα άντλησης της καρδιάς. Η καρδιομεγαλία διακρίνεται στους εξής τύπους:

1)Διατατική μυοκαρδιοπάθεια: είναι ο κύριος τύπος καρδιομεγαλίας. Τα τοιχώματα αριστερά και δεξιά πλευρά της καρδιάς (κοιλίες) γίνονται λεπτά και τεντώνονται.

2)Αριστερή κοιλιακή διεύρυνση (υπερτροφία). Συνήθως προκαλείται από την υψηλή πίεση του αίματος.

3)Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Είναι μια κληρονομική (γενετική) κατάσταση.

Πού οφείλεται η καρδιομεγαλία;

Οι πιο κοινές αιτίες της διευρυμένης καρδιάς η στεφανιαία νόσος και η υψηλή πίεση του αίματος. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται και σε πολλές άλλες αιτίες όπως: μια ιογενής λοίμωξη της καρδιάς, μια μη φυσιολογική καρδιακή βαλβίδα, η εγκυμοσύνη, οι νεφρική νόσοι, το αλκοόλ, η κοκαΐνη, η λοίμωξη HIV, τα γονίδια και οι κληρονομικές παθήσεις. Συχνά, δεν υπάρχει αιτία για την ύπαρξη διευρυμένης καρδιάς. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως ιδιοπαθής διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τις περισσότερες φορές, δεν προκαλούνται συμπτώματα. Όμως, αν η διευρυμένη καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά, εμφανίζονται τα συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας τα οποία είναι: δύσπνοια, πρήξιμο στα πόδια, αυξημένη κοιλιακή περίμετρος,αύξηση του βάρους, κούραση.

Πώς αντιμετωπίζεται η καρδιομεγαλία;

Οι θεραπείες για μια διευρυμένη καρδιά εστιάζουν στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Όταν μια διευρυμένη καρδιά προκαλεί συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, οι θεραπείες επικεντρώνονται στη βελτίωση των συμπτωμάτων και τη διατήρηση της καρδιακής λειτουργίας.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η συνταγή της ευτυχίας


Μπορούμε να κάνουμε τους εαυτούς μας πιο ευτυχισμένους; Σύμφωνα με μελέτες από όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν στο Ρότερνταμ, μπορούμε. Αλλά ο δρόμος προς την ευτυχία μπορεί να μην είναι εκεί που ψάχνουμε.

Ο καθηγητής Ruut Veenhoven, διευθυντής της Βάσεων Δεδομένων, λέει ότι η δική του μελέτη βρήκε μια μικρή αρνητική συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των φορών που οι άνθρωποι αυθόρμητα ανέφεραν τις λέξεις στόχους και ευτυχία.

“Αν και είναι γενικά αποδεκτό ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται στόχους για να οδηγηθεί σε μια ευτυχισμένη ζωή, τα στοιχεία είναι ανάμικτα. Ο λόγος φαίνεται να είναι ότι οι δυστυχισμένοι άνθρωποι είναι περισσότερο ενήμεροι για τους στόχους τους, επειδή επιδιώκουν να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.”

Αν και υπάρχει κάποια θετική συσχέτιση μεταξύ του νοήματος της ζωής και του να είμαστε ευτυχισμένοι, μελέτες δείχνουν αυτό δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευτυχία. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι μια δραστήρια ζωή οδηγεί στην ευτυχία.

«Για να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, μια ικανοποιητική ζωή, θα πρέπει να είσαι ενεργός», λέει ο Veenhoven. “Έτσι, η συμμετοχή είναι πιο σημαντική για την ευτυχία από το να γνωρίζουμε το γιατί είμαστε εδώ.”

Όμως, η καλύτερη είδηση στο αρχείο της βάσης δεδομένων είναι ότι μπορούμε να κάνουμε τους εαυτούς μας πιο ευτυχισμένους, όχι μόνο μέσω των εξωτερικών αλλαγών, όπως έχοντας περισσότερα χρήματα.

“Η έρευνα έχει δείξει ότι μπορούμε να κάνουμε τους εαυτούς μας πιο ευτυχισμένους, επειδή η ευτυχία αλλάζει με την πάροδο του χρόνου», λέει ο καθηγητής Veenhoven, «και αυτές οι αλλαγές δεν σημαίνουν απλά καλύτερες συνθήκες, αλλά να ασχολείστε με τη ζωή σας σε καλύτερο επίπεδο. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο συνετοί, γι’αυτό και είναι πιο ευτυχισμένοι. “

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι;

Οι μελέτες που συγκεντρώθηκαν από τη βάση δεδομένων λένε ότι μπορεί να είστε πιο ευτυχισμένοι αν:

Είστε σε μια μακροχρόνια σχέση

Δραστηριοποιείστε στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο σας

Βγαίνετε έξω για δείπνο

Έχετε στενές φιλίες (αν και η ευτυχία δεν αυξάνει με τον αριθμό των φίλων που έχετε)

Και υπάρχουν μερικά εκπληκτικά ευρήματα:

Οι άνθρωποι που πίνουν με μέτρο είναι πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου

Οι άνδρες τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες απολαμβάνουν μεγαλύτερη ισότητα

Το να θεωρούνται όμορφοι εμφανισιακά αυξάνει την ευτυχία των ανδρών περισσότερο από ό, τι των γυναικών

Έχετε την τάση να είστε πιο ευτυχισμένοι, αν νομίζετε ότι έχετε μια ωραία εμφάνιση, παρά αν είστε αντικειμενικά πολύ όμορφοι

Τα παιδιά μειώνουν τα επίπεδα της ευτυχίας σας, αλλά η ευτυχία σας αυξάνετε όταν μεγαλώσουν και φύγουν τα παιδιά από το σπίτι.

Και να είστε προσεκτικοί με το πόση ώρα σπαταλάτε για να πάτε στη δουλειά.

Μια γερμανική μελέτη βρήκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ του χρόνου μετακίνησης στη δουλειά και την ικανοποίηση από τη ζωή. Εκείνοι που περνούν μια ώρα για να μεταφερθούν στην εργασία τους, βρέθηκαν να είναι λιγότερο ευτυχείς από εκείνους που δεν μετακινούνται.

Και η μελέτη προτείνει ότι τα υψηλότερα κέρδη από μια εργασία που περιλαμβάνει την μετακίνηση δεν αντισταθμίζουν για την απώλεια του χρόνου.

Μην ανησυχείτε, όμως, αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το laptop σας και να πάρετε ένα βιβλίο ή να ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι όλη την ώρα.

Η έρευνα δείχνει ότι η θλίψη είναι χρήσιμη. Περιορίζει την αρνητική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με μελέτες στη βάση δεδομένων είναι πραγματικά καλό για όλους μας να είμαστε θλιμμένοι 10% του χρόνου.

Μέχρι στιγμής, η ανάλυση για τους εργασιομανείς έδειξε ότι η χαλάρωση μετά τη δουλειά με κάποιο τύπο άσκησης παρά μια μπύρα ή ένα καφέ στον καναπέ βοηθάει για μια πιο ευτυχισμένη ζωή.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να τρώμε για να έχουμε γερή καρδιά;


Ότι τρώμε έχει αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς μας. Μια κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τρόφιμα φορτωμένα με αλάτι κα ζάχαρη συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο.

Πώς η διατροφή βοηθάει την υγεία της καρδιάς;

Υγιεινή διατροφή είναι μια ισορροπημένη διατροφή πρωτεϊνης(άπαχο κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα και εναλλακτικές επιλογές για χορτοφάγους),με ακόρεστα λιπαρά, υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι κι έτσι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Μειώνει με αυτό τον τρόπο την αρτηριακή πίεση, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, αυξάνει την καλή χοληστερόλη μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα της κακής, διατηρεί το σωματικό βάρος σε υγιή επίπεδα και αυξάνει τις πιθανότητες μα επιβιώσετε μετά από μια καρδιακή προσβολή, ανακουφίζοντας την πίεση στην καρδιά και την κυκλοφορία.

Οι αρχές της υγιεινής διατροφής για την καρδιά:

1.Τακτικά γεύματα

Τα αμυλούχα τρόφιμα όπως οι πατάτες, τα ζυμαρικά, το ψωμί, το ρύζι και τα σιτηρά απελευθερώνουν την ενέργεια τους σιγά-σιγά. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλούν υψηλές εξάρσεις του σακχάρου στο αίμα με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα ζαχαρούχα τρόφιμα. Κρατώντας σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ενισχύεται ο έλεγχος της όρεξής και αισθανόμαστε ικανοποιημένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

2.Μειώστε την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Τα τρόφιμα με ζάχαρη απαιτούν ελάχιστη ή λιγότερη πέψη για να απορροφήσει το σώμα τα σάκχαρα. Τρόφιμα και ποτά με πολλά πρόσθετα σάκχαρα είναι συχνά πλούσια σε θερμίδες και οι θερμίδες ισούνται με ενέργεια για το σώμα. Το πρόβλημα είναι ότι το σώμα μετατρέπει την επιπλέον ζάχαρη σε λίπος. Τα γλυκά ποτά όπως το λικέρ ή η λεμονάδα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι μας προσθέτουν θερμίδες χωρίς να μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις.

3.Μειώστε το κορεσμένο λίπος

Ενώ το σώμα χρειάζεται συγκεκριμένη ποσότητα λίπους κάθε μέρα, συνήθως καταναλώνουμε περισσότερο. Η μείωση της πρόσληψης λίπους βοηθάει στη διαχείριση σταθερών επιπέδων στη χοληστερόλη και μειώνει το κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Μπορείτε να μειώσετε το λίπος με το ψήσιμο στη σχάρα, στον ατμό ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Όταν τηγανίζετε μην χρησιμοποιείτε κορεσμένα λίπη όπως βούτυρο, αλλά λάδι. Θα ήταν καλό να επιλέξετε ένα διαφορετικό είδος σνακ, όπως φρούτα ή ανάλατα ποπ κορν.

4.Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα

Μια καλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από προβλήματα όπως η καρδιοπάθεια- ενώ μπορεί ακόμα να αποτρέψει ορισμένες μορφές καρκίνου. Προσπαθήστε να τρώτε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα και μην κολλήσετε στα ίδια. Θα πρέπει να τρώτε διαφορετικά είδη για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.

5.Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

Όσο περισσότερο αλάτι τρώμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η αρτηριακή μας πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο γιατί η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να ωθήσει το αίμα σε όλο το σώμα. Δεν πρέπει να τρώμε περισσότερα από έξι γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Στις ετικέτες των προϊόντων, η περιεκτικότητα σε αλάτι συχνά δίνεται ως γραμμάρια νατρίου. Για να μετατρέψετε γραμμάρια νατρίου σε αλάτι πολλαπλασιάστε την ποσότητα κατά 2,5.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του αλατιού στη διατροφή σας:

-Μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό ή στο μαγείρεμα

- Επιλέξτε τροφές που περιέχουν 0.1γρ. νατρίου ή λιγότερο ανά 100 γρ.

-Περιορίστε τα αλμυρά τρόφιμα όπως: πατατάκια, αλατισμένοι ξηροί καρποί, μπέικον, τυρί, τουρσί και καπνιστά ψάρια

Πόσο αλκοόλ μπορείτε να καταναλώνετε:

Πίνοντας ένα με δύο ποτήρια κρασί την ημέρα φαίνεται πως λαμβάνετε την ευεργετική επίδραση του απέναντι στον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων για τους άνδρες άνωτων 40 ετών και για γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση. Το κόκκινο κρασί βέβαια έχει αποδειχθεί ότι καθαρίζει τους ιστούς αλλά δεν πρέπει να καταναλώνεται σε υψηλά επίπεδα.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς εκδηλώνεται η διπολική διαταραχή;



Διπολική Διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη)

Η Διπολική Διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, θεωρείται μια διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας, η οποία φέρει ασυνήθιστες εναλλαγές της συναισθηματικής διάθεσης, της δραστηριότητας και της γενικότερης λειτουργικότητας του ατόμου. Σε αντίθεση με τη συνήθη μεταβλητότητα της διάθεσης, τα “πάνω” και τα “κάτω”, στην περίπτωση της διπολικής διαταραχής, οι εναλλαγές αυτές έχουν ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτήρα. Συνοδεύονται από σημαντική έκπτωση στον κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα της ζωής του ατόμου ή στη σχολική επίδοση, ακόμη και μερικές φορές και από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Ωστόσο, η διπολική διαταραχή είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, δίνοντας στο άτομο τη δυνατότητα να έχει μια παραγωγική ζωή.

Ο κίνδυνος νόσησης από μανιοκατάθλιψη ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 1% στην διάρκεια τη ζωής. Μια δεδομένη χρονική στιγμή, 0.3%-0.5% του γενικού πληθυσμού μπορεί να πάσχει από μανιοκατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα μπορεί να πάσχουν από 10.000-20.000 από το πρόβλημα αυτό. Εμφανίζεται συνήθως περί το τέλος της εφηβείας ή ενωρίς στην ενήλικη ζωή, ενώ δεν αποκλείεται τα πρώτα συμπτώματα να παρουσιαστούν κατά την παιδική ηλικία ή ακόμη και πολύ αργότερα στη ζωή. Συνήθως δε γίνεται άμεσα αντιληπτή η νοσηρότητα των συμπτωμάτων.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν χρόνια, πριν γίνει η διάγνωση και εφαρμοσθεί η κατάλληλη θεραπεία. Όπως και με τον σακχαρώδη διαβήτη ή κάποια καρδιολογικά νοσήματα, η διπολική διαταραχή έχει χρόνιο χαρακτήρα και απαιτεί προσεκτική αντιμετώπιση καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Η μανιοκατάθλιψη επηρεάζει τόσο τη συναισθηματική διάθεση όσο και τη λογική σκέψη.Κινητοποιεί ανεπιθύμητες ή ακραίες συμπεριφορές και συχνά περιορίζει την ίδια την επιθυμία, τη θέληση του ατόμου να ζήσει. Αν και θεωρείται ότι έχει κυρίως νευροβιολογική βάση, το άτομο βιώνει την ψυχολογική διάσταση του προβλήματος. Ακόμη και στις περιπτώσεις που το άτομο παρουσιάζει ευφορία, αυτή δεν είναι ευχάριστη και το άτομο πραγματικά υποφέρει.

“Έχω την τύχη να έχω επιβιώσει από την αρρώστια μου, έχω την τύχη να έχω δεχθεί την καλύτερη δυνατή θεραπευτική φροντίδα, έχω την τύχη να έχω αυτούς τους φίλους, τους συναδέλφους και την οικογένεια που έχω…“. Αυτά γράφει η K. Jamison, μια κλινική ψυχολόγος καθηγήτρια στην Αμερική, που έχει μανιοκατάθλιψη και έχει περιγράψει το πρόβλημά της στο έξοχο βιβλίο “An unquiet mind.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Διπολικής Διαταραχής;

Η Διπολική Διαταραχή προκαλεί έντονες μεταβολές της συναισθηματικής διάθεσης, από ευφορία ή/και ευερεθιστότητα σε μελαγχολία και απελπισία. Πρόκειται για επεισόδια μανίας και κατάθλιψης αντίστοιχα, τα οποία έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται διαδοχικά, συχνά με μεσοδιαστήματα φυσιολογικής διάθεσης. Παράλληλα παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές στην ενεργητικότητα και τη συμπεριφορά.

Τα συμπτώματα του μανιακού επεισοδίου συμπεριλαμβάνουν:

* Αυξημένη δραστηριότητα και ανησυχία
* Υπερβολικά ευφορική διάθεση
* Ακραία ευερεθιστότητα
* Γρήγορη σκέψη, γρήγορος λόγος και εναλλαγές ιδεών
* Διάσπαση της προσοχής και αδυναμία συγκέντρωσης
* Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
* Διογκωμένη αυτοεκτίμηση
* Χαμηλή κριτική ικανότητα
* Άκριτη αύξηση των δαπανών για αγορές κ.λ.π
* Ασυνήθιστη συμπεριφορά κατά την τελευταία περίοδο
* Αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα
* Κατάχρηση ουσιών (πχ. κοκαΐνη, αλκοόλ, ηρεμιστικά)
* Παρορμητική ή επιθετική συμπεριφορά
* Άρνηση του ασυνήθιστου χαρακτήρα της διάθεσης και συμπεριφοράς

Προκειμένου να είναι δυνατή η διάγνωση της μανίας, 3 ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε ημέρα και για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας. Στην περίπτωση που η διάθεση χαρακτηρίζεται από ευερεθιστότητα, 4 επιπλέον συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα για τη διάγνωση

Τα συμπτώματα του καταθλιπτικού επεισοδίου συμπεριλαμβάνουν:

* Καταθλιπτική διάθεση, άγχος, αίσθηση κενού
* Απελπισία ή απαισιοδοξία
* Αισθήματα ενοχής, αναξιότητας, αβοηθητότητας
* Απώλεια ενδιαφέροντος ή ικανοποίησης από τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που θεωρούνταν προηγουμένως ευχάριστες
* Απώλεια ενέργειας, κόπωση, αίσθηση “επιβράδυνσης”
* Δυσκολία στη συγκέντρωση και τη μνήμη, μειωμένη αποφασιστικότητα
* Ανησυχία ή ευερεθιστότητα
* Διαταραχές του ύπνου
* Διαταραχές της όρεξης
* Χρόνιος πόνος ή άλλα επίμονα σωματικά συμπτώματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν παθολογικά
* Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας ή απόπειρες αυτοκτονίας

Προκειμένου να είναι δυνατή η διάγνωση της κατάθλιψης, 5 ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε ημέρα και για διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων.

Ένα ήπιο ή μέτριας βαρύτητας επεισόδιο μανίας ονομάζεται υπομανία. Πρόκειται για μια αίσθηση ευφορίας, η οποία είναι δυνατό να συνδέεται με ικανοποιητική λειτουργικότητα και αυξημένη παραγωγικότητα. Έτσι, ακόμη κι αν το στενό περιβάλλον του ατόμου μάθει να αναγνωρίζει αυτή τη μεταβολή της διάθεση ως πιθανή διπολική διαταραχή, το ίδιο το άτομο μπορεί να συνεχίσει να αρνείται αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, χωρίς τους κατάλληλους θεραπευτικούς χειρισμούς, η υπομανία είναι πιθανό να εξελιχθεί σε σοβαρή μανία ή να μετατραπεί σε κατάθλιψη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, βαριά επεισόδια μανίας ή κατάθλιψης συνοδεύονται από ψυχωτικά συμπτώματα, όπως είναι οι ψευδαισθήσεις (ακουστικές, οπτικές ή γενικότερα η αντίληψη, μέσω των αισθήσεων, αντικειμένων που δεν είναι στην πραγματικότητα παρόντα) και οι παραληρητικές ιδέες (εσφαλμένες πεποιθήσεις που δεν είναι απόρροια λογικής σκέψης ή είναι ασυνήθιστες για το άτομο).Η παρουσία ψυχωτικών συμπτωμάτων αποκαλύπτει τις πιο ακραίες μορφές της μεταβαλλόμενης διάθεσης στη διπολική διαταραχή.

Για παράδειγμα, ιδέες μεγαλείου, όπως η πεποίθηση, ότι το άτομο είναι ένα σημαντικό πρόσωπο ή ότι διαθέτει ιδιαίτερες ικανότητες ή πλούτο, είναι δυνατό να υπάρξουν κατά τη μανία. Αντίθετα, ιδέες αναξιότητας ή ενοχής, όπως η πεποίθηση, ότι το άτομο είναι απένταρο ή έχει διαπράξει κάποιο σοβαρό αδίκημα, μπορούν να είναι παρούσες κατά την κατάθλιψη. Η διπολική διαταραχή παρουσία των ψυχωτικών συμπτωμάτων μπορεί να διαγνωστεί εσφαλμένα ως σχιζοφρένεια, μια άλλη σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Θα ήταν ίσως χρήσιμο, να σκεφτούμε τις ποικίλες μεταβολές της διάθεσης στη διπολική διαταραχή ως ένα φάσμα ή ένα συνεχές, στο ένα άκρο του οποίου βρίσκεται η βαριά κατάθλιψη, κατόπιν η ήπια κατάθλιψη, κάπου στο μέσο η ισορροπημένη διάθεση, στη συνέχεια η υπομανία και, τέλος, στο άλλο άκρο, η μανία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, συμπτώματα μανίας μπορεί να συνυπάρχουν με συμπτώματα κατάθλιψης, έχοντας ως αποτέλεσμα αυτό που καλείται μεικτό επεισόδιο. Τα συμπτώματα του μεικτού επεισοδίου συμπεριλαμβάνουν την ανησυχία, τις διαταραχές του ύπνου και της όρεξης, την ψυχωτική συμπτωματολογία και σκέψεις αυτοκτονίας. Έτσι, η διάθεση του ατόμου μπορεί να χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη και απελπισία αλλά και από αυξημένη ενεργητικότητα την ίδια στιγμή.

Η διπολική διαταραχή είναι δυνατό να εκληφθεί ως ένα πρόβλημα άλλου τύπου πέραν της ψυχικής ασθένειας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει, λόγω της τάσης του ατόμου να επιδίδεται σε συμπεριφορές που θεωρούνται δυσπροσαρμοστικές, όπως η χρήση ουσιών, ή να εκδηλώνει περιορισμένη σχολική επίδοση, επαγγελματική δραστηριότητα και διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, προβλήματα, όπως τα παραπάνω, μπορεί να είναι οιωνοί μιας υποβόσκουσας διαταραχής της διάθεσης.

Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση της Διπολικής Διαταραχής;
Όπως και με όλες τις ψυχικές νόσους, η διπολική διαταραχή δεν είναι δυνατό να διαγνωστεί με τη βοήθεια ενός εργαστηριακού ελέγχου (πχ. εξέταση αίματος) αλλά μόνο βάσει της συμπτωματολογίας, της πρόγνωσης και του οικογενειακού ιστορικού, όταν αυτό είναι διαθέσιμο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, άνθρωποι με διπολική διαταραχή εκδηλώνουν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Κάθε σκέψη περί αυτοκτονίας χρήζει άμεσης προσοχής και είναι προτιμότερο αυτή να δοθεί από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ή γιατρό. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη εκείνος/η που κάνει λόγο για αυτοκτονία, καθώς ο κίνδυνος να εκδηλωθεί αυτού του τύπου η συμπεριφορά είναι υψηλός, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της νόσου. Συνεπώς, αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής σχετικά νωρίς και μαθαίνοντας τους τρόπους, με τους οποίους η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον αυτοκτονικό ιδεασμό μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

* Λεκτικές ενδείξεις για επιθυμία θανάτου ή αυτοκτονίας
* Αίσθηση απελπισίας (πχ. τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο)
* Αίσθηση αβοήθητου (πχ. ό,τι κι αν κάνω, δε θα να φέρει αποτέλεσμα)
* Πεποίθηση ότι συνιστά κανείς εμπόδιο στη ζωή της οικογένειας και των φίλων
* Κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών
* Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων (πχ. οργάνωση των οικονομικών, προσφορά πολύτιμων αντικειμένων)
* Προετοιμασία ενός σημειώματος για επικείμενη αυτοκτονία
* Ατυχήματα και τάση για ατυχήματα (δηλ. έκδηλη απροσεξία σε καταστάσεις που ενέχουν κίνδυνο)

Σε περίπτωση που αισθάνεται κανείς έντονη την επιθυμία θανάτου ή γνωρίζει κάποιον/α που εκδηλώνει ανάλογη επιθυμία, είναι εξαιρετικά σημαντικό:

* Να καλέσει άμεσα ένα γιατρό ή τα Έκτακτα Περιστατικά
* Να μη μείνει μόνος/η
* Να μην έχει πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων ή σε αντικείμενα που μπορεί προκαλέσουν βλάβη (πχ. όπλο)

Παρόλο που, σε ορισμένες περιπτώσεις, η απόπειρα αυτοκτονίας έχει προσχεδιαστεί, συχνά μπορεί να αποτελέσει μια παρορμητική ενέργεια, η οποία εκτελείται χωρίς δεύτερη σκέψη. Συνεπώς, η φροντίδα να μην υπάρχουν στη διάθεση του ατόμου με διπολική διαταραχή αντικείμενα, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν με σκοπό την πρόκληση βλάβης, όπως αναφέρεται παραπάνω, μπορεί να αποβεί ένας πολύτιμος τρόπος πρόληψης τυχόν αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.

Ποια είναι η πρόγνωση της Διπολικής Διαταραχής;

Τα μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια, τυπικά, αλληλοδιαδέχονται το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της ζωής. Μεταξύ των επεισοδίων, συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν, αν και, στο 1/3 περίπου των περιπτώσεων, ορισμένα συμπτώματα εμμένουν. Σε ένα μικρό ποσοστό, η συμπτωματολογία βρίσκεται μάλλον σε έξαρση, παρά τη θεραπευτική αντιμετώπισή της.

Η τυπική μορφή της νόσου, η οποία συμπεριλαμβάνει διαδοχικά επεισόδια μανίας και κατάθλιψης, ονομάζεται Διπολική Ι Διαταραχή. Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν εκδηλώνονται επεισόδια βαριάς μανίας αλλά ήπια υπομανιακά επεισόδια που εναλλάσσονται με καταθλιπτικά επεισόδια, η νόσος καλείται Διπολική ΙΙ Διαταραχή. Στην περίπτωση, ωστόσο, που εκδηλώνονται 4 ή περισσότερα επεισόδια σε διάστημα 12 μηνών, θεωρείται ότι πρόκειται για Ταχεία Εναλλαγή Φάσεων. Ορισμένα άτομα εμφανίζουν πολλαπλά επεισόδια σε διάστημα μιας εβδομάδας ή ακόμη και μιας ημέρας. Εναλλαγές τις διάθεσης με αυτή τη συχνότητα τείνουν να εκδηλώνονται πολύ μετά την έναρξη της νόσου και είναι περισσότερο συχνές μεταξύ των γυναικών παρά των ανδρών.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής συνιστά βασική προϋπόθεση για μια υψηλής ποιότητας ζωή. Χωρίς θεραπεία, η νόσος τείνει να χειροτερεύει: παρατηρείται ταχεία εναλλαγή φάσεων ολοένα και βαρύτερης μορφής στο χρόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας συμβάλει σημαντικά στη μείωση τόσο της συχνότητας όσο και της βαρύτητας των επεισοδίων.

Είναι δυνατό τα παιδιά και οι έφηβοι να νοσήσουν από Διπολική Διαταραχή;
Η διπολική διαταραχή είναι δυνατό να εκδηλωθεί τόσο στην παιδική όσο και στην εφηβική ηλικία. Το ποσοστό αυξάνει, στην περίπτωση που οι ίδιοι οι γονείς νοσούν από διπολική διαταραχή.

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι οποίοι εκδηλώνουν σαφώς ξεκάθαρα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης, τα παιδιά και οι νεαροί έφηβοι παρουσιάζουν συνήθως ταχείες εναλλαγές της διάθεσης, πολλές φορές την ημέρα. Τα παιδιά σε φάση μανίας εκδηλώνουν περισσότερο στοιχεία ευερεθιστότητας με αρκετά ξεσπάσματα παρά ευφορική διάθεση. Η μεικτή συμπτωματολογία είναι, επίσης, κοινή μεταξύ των νέων, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας έφηβοι εκδηλώνουν περισσότερο την τυπική μορφή της νόσου.

Στην περίπτωση των παιδιών και των εφήβων, η διάγνωση της διπολικής διαταραχής συναντά ορισμένες δυσκολίες, καθώς άλλες διαταραχές, που εκδηλώνονται στο ίδιο φάσμα ηλικιών, μπορεί να έχουν, ως κάποιο βαθμό, κοινή συμπτωματολογία. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα ευερεθιστότητας και επιθετικότητας μπορεί να συνιστούν ενδείξεις τόσο της διπολικής διαταραχής όσο και της διαταραχής της ελαττωματικής προσοχής / υπερκινητικότητας, της εναντιωτικής προκλητικής διαταραχής ή άλλων ψυχικών διαταραχών (πχ. μείζων καταθλιπτική διαταραχή, σχιζοφρένεια), καθώς και της κατάχρησης ουσιών.

Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί συνάρτηση της κατάλληλης διάγνωσης. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι υπεύθυνοι για την προσεκτική εκτίμηση παιδιών και εφήβων με έκδηλη συμπτωματολογία στο επίπεδο του συναισθήματος και της συμπεριφοράς. Οπωσδήποτε, στην περίπτωση που ένα παιδί ή έφηβος εκδηλώνει αυτοκτονικό ιδεασμό ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να ζητηθεί άμεσα η βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

Ποια είναι τα αίτια της Διπολικής Διαταραχής;

Στον επιστημονικό χώρο, η διερεύνηση των πιθανών αιτιολογικών παραγόντων για την εκδήλωση της διπολικής διαταραχής πραγματοποιείται με τη βοήθεια διαφόρων τύπων επιστημονικών μελετών. Επί του παρόντος, υπάρχει μια σχετική ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων ως προς το γεγονός, ότι δεν έχει απομονωθεί ένας συγκεκριμένος αιτιολογικός παράγοντας αλλά, αντιθέτως, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων που βρέθηκε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της διπολικής διαταραχής.

Το γεγονός, ότι περισσότερες από μια περιπτώσεις διπολικής διαταραχής συχνά εκδηλώνονται στην ίδια οικογένεια, όπως αποδεικνύεται από το οικογενειακό ιστορικό, οδήγησε τους επιστήμονες στη διερεύνηση γενετικών παραγόντων και συγκεκριμένα ορισμένων γονιδίων, τα οποία επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική λειτουργία. Βεβαίως, σχετικές μελέτες σε διδύμους έδειξαν, ότι τα γονίδια δε συνιστούν το μοναδικό αιτιολογικό παράγοντα, καθώς δεν εμφανίζουν όλοι οι δίδυμοι αδελφοί ατόμων με διπολική διαταραχή τη νόσο, αν και η συχνότητα εμφάνισης, σε αυτή την περίπτωση, αυξάνει.

Επιπλέον, σχετικά ευρήματα έχουν δείξει, ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γονίδιο αλλά μάλλον για την αλληλεπίδραση πολλών, τα οποία, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το άτομο ή το οικογενειακό του περιβάλλον, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της διπολικής διαταραχής. Η απομόνωση αυτών των συγκεκριμένων γονιδίων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, αν και η πρόοδος της επιστήμης θα επιτρέψει ίσως στο μέλλον αυτού του τύπου ανακαλύψεις, καθώς και την συνεπακόλουθη ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών μεθόδων.

Η διερεύνηση νευροβιολογικών παραγόντων, με τη βοήθεια των νευροαπεικονιστικών τεχνικών, έχει συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση των εγκεφαλικών εκείνων περιοχών που πιθανώς δυσλειτουργούν, έχοντας ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της μανιοκατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών. Οι τεχνικές αυτές επιτρέπουν στους επιστήμονες να έχουν μια απεικόνιση του ανθρώπινου εγκεφάλου σε λειτουργία και να εξετάσουν τη δομή και τη δραστηριότητά του, χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης ή ανάλογων τεχνικών. Πρόκειται κυρίως για μια ειδική εφαρμογή της μαγνητικής τομογραφίας (functional MRI) και την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές, ο εγκέφαλος ατόμων με διπολική διαταραχή συχνά διαφέρει από εκείνον υγιών ατόμων, εύρημα, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της νόσου και στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται μόνο για την έρευνα και δεν εξυπηρετούν διαγνωστικούς σκοπούς. Η διάγνωση της νόσου είναι αποκλειστικά κλινική με βάση την συμπτωματολογία.

Ποια είναι η θεραπεία της Διπολικής Διαταραχής;.

Στις περισσότερες περιπτώσεις διπολικής διαταραχής, ακόμη και στις πιο βαριές, μια ουσιώδης εξισορρόπηση των εναλλαγών της διάθεσης και μια ύφεση των σχετικών συμπτωμάτων είναι δυνατό να επιτευχθεί με την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας. Το γεγονός, ότι η διπολική διαταραχή αφορά σε ένα κύκλο διαδοχικών επεισοδίων, απαιτεί, σχεδόν πάντα, μια χρόνια, προληπτική χορήγηση φαρμάκων. Ένα θεραπευτικό σχήμα, που συμπεριλαμβάνει τόσο τη φαρμακευτική αγωγή όσο και την ψυχοκοινωνική παρέμβαση, θεωρείται το βέλτιστο για τη αντιμετώπιση της νόσου στο χρόνο.

Η συνεχιζόμενη, χωρίς διακοπές, θεραπευτική αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής είναι ιδιαίτερα σημαντική. Βεβαίως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατό να παρατηρηθούν αλλαγές στη διάθεση. Κάτι τέτοιο οφείλει να γίνεται άμεσα γνωστό στον θεράποντα ιατρό, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή έξαρση της νόσου, με κατάλληλες τροποποιήσεις του θεραπευτικού σχήματος. Η στενή συνεργασία με το γιατρό, καθώς και η ανοιχτή επικοινωνία μαζί του, για τυχόν προβληματισμούς που αφορούν στη θεραπεία, είναι δυνατό να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της.

Επιπλέον, η καθημερινή καταγραφή των παρατηρούμενων συμπτωμάτων, του θεραπευτικού σχήματος, πιθανών διαταραχών του ύπνου και στρεσσογόνων γεγονότων στη ζωή του ατόμου είναι δυνατό να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της νόσου τόσο από το ίδιο το άτομο όσο και από το οικογενειακό του περιβάλλον, καθώς και στην παροχή εξατομικευμένης και, συνεπώς, πιο αποτελεσματικής θεραπευτικής φροντίδας.

Α. Φαρμακευτική Αγωγή
Η φαρμακευτική αγωγή για τη διπολική διαταραχή παρέχεται από ψυχιάτρους, οι οποίοι έχουν ειδικευθεί στη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών. Παρόλο που άλλοι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι οποίοι δεν έχουν την ειδικότητα του ψυχιάτρου, είναι σε θέση να συνταγογραφήσουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, συνιστάται η επίσκεψη σε ψυχίατρο για τον καθορισμό της θεραπείας.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων, γνωστών και ως “φάρμακα σταθεροποιητικά της διάθεσης”, που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα (δηλ. χρόνια). Στην περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο, επιπλέον φάρμακα προστίθενται για τυπικά μικρότερες χρονικές περιόδους, προκειμένου να ελέγξουν μια πιθανή έξαρση της νόσου παρά τη χρήση των “σταθεροποιητικών της διάθεσης”.

Για την φαρμακευτική αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής αναφέρονται:

* Το λίθιο (π.χ. Milithin, Lithiofor) ήταν το πρώτο σταθεροποιητικό της διάθεσης σκεύασμα που κυκλοφόρησε και θεωρείται αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της μανίας, καθώς και στην πρόληψη τόσο των μανιακών όσο και των καταθλιπτικών επεισοδίων.
* Τα αντιεπιληπτικά, όπως η καρβαμαζεπίνη (π.χ. Tegretol) και το βαλπροϊκό νάτριο (π.χ. Depakine), έχουν, επίσης, και σταθεροποιητικές ιδιότητες και μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε δύσκολα αντιμετωπίσιμα διπολικά επεισόδια. Η χρήση τους σε συνδυασμό με το λίθιο ενισχύει τα αντιμανιακά του αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση τα αντιεπιληπτικά που αναφέρθηκαν αλλά και άλλα, να χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία στην διπολική διαταραχή, ιδιαίτερα εκεί που το λίθιο δεν μπόρεσε να ελέγξει με επιτυχία τα επεισόδια.

Στην περίπτωση παιδιών και εφήβων με διπολική διαταραχή, χρησιμοποιείται κυρίως το λίθιο αλλά και ορισμένα αντιεπιληπτικά, η ασφαλής και επαρκής χρήση των οποίων διερευνάται συστηματικά. Οι γυναίκες με διπολική διαταραχή, οι οποίες επιθυμούν να συλλάβουν, οφείλουν να συμβουλευθούν τον γιατρό τους σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει, σε αυτή την περίπτωση, η φαρμακευτική αγωγή. Η μελέτη νέων, ασφαλέστερων φαρμάκων, που θα μπορούν να χορηγηθούν κατά τη διάρκεια τόσο της κύησης όσο και της γαλουχίας, πραγματοποιείται στις ημέρες μας.

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων κρίνεται, επίσης, απαραίτητη σε οξέα καταθλιπτικά επεισόδια. Ωστόσο, σχετικές μελέτες στο χώρο έχουν δείξει, ότι άτομα με διπολική διαταραχή που βρίσκονται σε αντικαταθλιπτική αγωγή αντιμετωπίζουν διαρκώς τον κίνδυνο εκδήλωσης υπομανιακού / μανιακού επεισοδίου ή ταχείας εναλλαγής φάσεων. Για το λόγο αυτό, η χορήγηση “σταθεροποιητών της διάθεσης” είναι αναγκαία είτε μόνη είτε σε συνδυασμό με τα αντικαταθλιπτικά.

Σε οξέα μανιακά επεισόδια, όπου η ταχεία θεραπεία κρίνεται αναγκαία, ή σε περιπτώσεις που το άτομο με διπολική διαταραχή δεν αντιδρά σε αγωγή με λίθιο και αντιεπιληπτικά, χορηγούνται αντιψυχωτικά φάρμακα, όπως η αλοπεριδόλη (Aloperidine), η ρισπερισδόνη (Risperdal) και η ολανζαπίνη (Zyprexa). Σε περίπτωση που παρατηρείται αϋπνία, δηλαδή το άγχος του ατόμου δε μειώνεται, είναι δυνατό να χορηγηθούν βενζοδιαζεπίνες (π.χ. Tavor, Stedon).
Πιθανές τροποποιήσεις της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να είναι αναγκαίες κατά την πορεία της νόσου, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπισή της. Για τις τροποποιήσεις αυτές, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ψυχίατρος, ο οποίος πρέπει να ενημερώνεται και για τυχόν χρήση άλλων φαρμάκων ή φυσικών συμπληρωμάτων της διατροφής παράλληλα με την αγωγή για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής. Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος της υποτροπής, είναι σημαντικό να ακολουθείται πιστά το προτεινόμενο θεραπευτικό σχήμα.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της διπολικής διαταραχής και της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα;

Η διπολική διαταραχή συχνά συνδέεται με δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Το γεγονός, ότι η παρουσία υποθυρεοεισμού ή υπερθυρεοειδισμού δύναται να φέρει ως αποτέλεσμα αλλαγές στη διάθεση και την ενεργητικότητα, καθιστά αναγκαία την ιατρική παρακολούθηση για τη ρύθμιση των επιπέδων λειτουργίας του.

Στην περίπτωση της ταχείας εναλλαγής φάσεων, συχνά παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη φαρμακευτική ρύθμισή του παράλληλα με την αγωγή για τη διπολική διαταραχή. Επιπλέον, η χορήγηση λιθίου μπορεί να προκαλέσει υπολειτουργία του θυρεοειδή, με αποτέλεσμα την ανάγκη για τακτική παρακολούθηση των επιπέδων λειτουργίας του και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τυχόν δυσλειτουργίας.

Β. Ψυχοκοινωνική Προσέγγιση
Επιπρόσθετα της φαρμακευτικής αντιμετώπισης, η ψυχοκοινωνική προσέγγιση ατόμων με διπολική διαταραχή και των οικογενειών τους συμβάλλει σημαντικά στη στήριξη και την εκπαίδευσή τους αναφορικά με τα συμπτώματα των μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων. Σχετικές μελέτες στο χώρο έδειξαν, ότι η ψυχοκοινωνική παρέμβαση συνδέεται με αυξημένη σταθερότητα της διάθεσης, μειωμένη ανάγκη νοσηλείας και αυξημένη λειτουργικότητα σε ποικίλους τομείς. Ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός ή ένας σύμβουλος τυπικά παρέχει αυτού του τύπου θεραπείες, συχνά σε συνεργασία με τον ψυχίατρο για τη στενή παρακολούθηση της προόδου του ατόμου με διπολική διαταραχή. Η διάρκεια, η συχνότητα εφαρμογής και ο τύπος της θεραπείας αποτελεί συνάρτηση των εξατομικευμένων αναγκών του ατόμου.

Η ψυχοκοινωνική προσέγγιση ατόμων με διπολική διαταραχή αναφέρεται κυρίως στην υποστηρικτική θεραπεία, τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, την οικογενειακή θεραπεία και την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα,

* Η Υποστηρικτική Θεραπεία συμβάλλει στη διαχείριση των ανεπιθύμητων συνεπειών της νόσου στους διάφορους τομείς της ζωής, καθώς και στην ενίσχυση της εκδήλωσης συνέπειας στη θεραπευτική αγωγή.

* Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία βοηθάει στην εκμάθηση τεχνικών τροποποίησης των δυσλειτουργικών ή αρνητικών δομών σκέψης και συμπεριφοράς σε σχέση με τη νόσο.
* Η Οικογενειακή Θεραπεία κάνει χρήση συγκεκριμένων στρατηγικών, προκειμένου να επιτύχει τη μείωση του άγχους που βιώνει η οικογένεια, το οποίο μπορεί να ενισχύει ή να απορρέει από τα συμπτώματα του μέλους με διπολική διαταραχή.
* Η Εκπαίδευση του ατόμου με διπολική διαταραχή ή και της οικογένειάς του, σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου, καθώς και τη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ως προς την πιθανότητα υποτροπής με την αναγνώριση των συμπτωμάτων του αρχόμενου επεισοδίου.

Οπως και με την φαρμακευτική αντιμετώπιση, είναι σημαντικό να ακολουθείται πιστά ο θεραπευτικός σχεδιασμός οποιασδήποτε ψυχοκοινωνικής προσέγγισης, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Είναι η Διπολική Διαταραχή μια χρόνια νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά;

Παρόλο που τα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης έρχονται και φεύγουν, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε, ότι η διπολική διαταραχή είναι μια χρόνια νόσος, η οποία, για την ώρα, δεν επιδέχεται πλήρους και ριζικής ίασης. Ακολουθώντας, ωστόσο, πιστά την προτεινόμενη θεραπεία, ακόμη και σε περιόδους που η συμπτωματολογία δεν είναι έκδηλη, είναι δυνατό να ελέγξουμε τη νόσο και να περιορίσουμε το ενδεχόμενο υποτροπής.

Είναι δυνατό άλλες διαταραχές να συνυπάρχουν με τη Διπολική Διαταραχή;

Η κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών παρατηρείται συχνά μεταξύ ατόμων με διπολική διαταραχή. Τα ερευνητικά δεδομένα στο χώρο προτείνουν τη συμβολή ποικίλων παραγόντων στην εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας αυτοϊασης των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση που συνυπάρχει πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ ή άλλων ουσιών, η αντιμετώπισή του θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο γενικότερο θεραπευτικό σχεδιασμό.

Ορισμένες αγχώδεις διαταραχές, όπως η διαταραχή μετά από ψυχοτραυματικό στρες και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, είναι δυνατό, επίσης, να εκδηλωθούν μεταξύ ατόμων με διπολική διαταραχή. Η υπάρχουσα θεραπευτική αγωγή συχνά καλύπτει και τις αγχώδεις διαταραχές. Σε αντίθετη περίπτωση, η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να αποτελέσει μέρος του θεραπευτικού πλάνου.

Πως μπορούν να βοηθούν τα άτομα με Διπολική Διαταραχή και οι οικογένειές τους;

Κάθε άτομο με διπολική διαταραχή πρέπει να λαμβάνει τη φροντίδα ενός ψυχιάτρου, ειδικευμένου στη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Παράλληλα, άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως οι ψυχολόγοι και οι ψυχιατρικοί νοσηλευτές, συμβάλλουν στη διαχείριση της νόσου, με την εφαρμογή επιπρόσθετων τύπων θεραπείας.

Για την παροχή βοήθειας μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε

* Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές
* ΨυχιατρικούςΤομείς Νομαρχιακών ή Περιφερειακών Νοσοκομείων
* Κέντρα Ψυχικής Υγείας
* Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας (στις περιοχές, όπου υπάρχουν)
* Ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές
* Ιδιώτες Ψυχίατρους
Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να χρειάζονται βοήθεια, προκειμένου να αντιληφθούν, ότι έχουν πράγματι ανάγκη την παρέμβαση ενός ειδικού.

Συγκεκριμένα,
* Συχνά δεν αντιλαμβάνονται το βαθμό της διαταραχής ή αποδίδουν την ευθύνη των προβλημάτων τους σε άλλους παράγοντες πέραν της νόσου.
* Συνήθως έχουν ανάγκη τη στήριξη της οικογένειας, προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια. Ο οικογενειακός γιατρός, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, συστήνοντας συγκεκριμένους Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, όπου μπορούν να απευθυνθούν.
* Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιο άλλο άτομο από το στενό περιβάλλον ίσως χρειαστεί να τους οδηγήσει στον ειδικό για διάγνωση και θεραπεία.

* Σε περίπτωση που ένα επεισόδιο βρίσκεται σε έξαρση, η νοσηλεία μπορεί να είναι αναγκαία, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο είναι ενάντια στη θέλησή τους.
* Συνεχής ενθάρρυνση και στήριξη είναι αναγκαία, μέχρις ότου βρεθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.
* Ορισμένες φορές, μπορεί να συμφωνήσουν σε περιόδους ύφεσης της νόσου ως προς τον πιο κατάλληλο τρόπο παρέμβασης σε περίπτωση υποτροπής.

Όπως και με άλλες σοβαρές ψυχικές νόσους, η διπολική διαταραχή μπορεί να αποβεί δύσκολα αντιμετωπίσιμη από το σύντροφο, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τους φίλους και τους εργοδότες. Η οικογένεια του ατόμου με διπολική διαταραχή έχει συχνά να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στη συμπεριφορά του, όπως την αλόγιστη διασκέδαση σε περιόδους μανίας ή την έντονη αίσθηση απόρριψης από τους άλλους σε περιόδους κατάθλιψης, καθώς και τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς.

Σημείωση: Το παραπάτω κείμενο αποτελεί επιλογή διαφόρων Αγγλικών κειμένων για την διπολική διαταραχή κατάλληλα τροποποιημένων και συμπληρωμένων για την Ελληνική πραγματικότητα. Ευχαριστώ πολύ την ψυχολόγο Άννα Καλτσούδα για την βοηθειά της στην μετάφραση.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς ξεχωρίζουμε τη θλίψη από την κατάθλιψη



Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την κατάθλιψη, ιδίως τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε το αν η οικονομική κρίση αυξάνει τα ποσοστά ψυχικών διαταραχών ή όχι, αλλά θεωρώ απαραίτητο να διευκρινίσουμε οπωσδήποτε ότι η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια. Δεν είναι προσωπική αδυναμία να διαχειριστεί κανείς τη ζωή, δεν είναι ελάττωμα του χαρακτήρα, ούτε αφορά τις δυσκολίες στις σχέσεις με τους ανθρώπους, αλλά είναι μια πάθηση η οποία πλήττει κάποιους ανθρώπους. Όπως ο καρκίνος, όπως ο διαβήτης, όπως κάθε πάθηση. Μια σοβαρή όμως ασθένεια, αν αναλογιστεί κανείς ότι, αν μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να χειροτερέψει τόσο, που να αποβεί μοιραία.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια της κατάθλιψης. Για αυτόν τον λόγο θα αναφερθώ σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο psychcentral, με την ελπίδα ότι οι αναγνώστες θα αφυπνιστούν και θα είναι περισσότερο ενήμεροι και για τον εαυτό τους και για τους γύρω τους.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβλητικότητα: όπως και με τη νευρική ανορεξία, έτσι και με την κατάθλιψη, υπάρχουν τόσο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που επείγει να αντιμετωπιστεί όσο πιο νωρίς γίνεται με τρόπο συστηματικό (οπωσδήποτε ψυχοθεραπευτικά καθώς και φαρμακοθεραπευτικά, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης). Δε χρειάζεται να φοβάται κανείς να αναζητήσει βοήθεια. Δεν είναι ντροπή, δεν είναι κακό, δεν είναι σφάλμα, δεν είναι αδυναμία. Είναι μια επικίνδυνη ασθένεια που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί. Ας δούμε λοιπόν το άρθρο.

Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας βιώνουμε θλίψη, μελαγχολία ή έχουμε νιώσει “ντάουν”. Όταν είμαστε απογοητευμένοι από κάτι, όταν πενθούμε, όταν μαλώνουμε με ένα αγαπημένο πρόσωπο, για χιλιάδες λόγους η διάθεσή μας μπορεί να μετατραπεί από χαρούμενη και ευχαριστημένη σε θλιμμένη ή μελαγχολική. Αυτά τα συναισθήματα θλίψης μπορεί να διαρκέσουν για ώρες ή και για μέρες ακόμα. Μετά από μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας, μπορεί να κρατήσουν και εβδομάδες. Και παρόλο που τα ήπια συναισθήματα θλίψης είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε πότε μπορεί να χρειάζεστε βοήθεια από έναν ειδικό. Παραθέτουμε 10 ερωτήματα που μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας, για να καθορίσετε αν η θλίψη σας μπορεί να είναι κατάθλιψη. Αν έχετε οποιαδήποτε έγνοια σχετικά με την ψυχική σας υγεία, πάντα να απευθύνεστε σε ένανε ειδικό.
Έχετε μη απροσδόκητη και έντονη θλίψη που κρατά περισσότερο από μερικές μέρες τη φορά;Η θλίψη που διαρκεί πολύ είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται να δείτε έναν ειδικό για να σας αξιολογήσει- εκτός αν συνέβη στη ζωή σας μια μεγάλη αλλαγή, όπως π.χ. μια ασθένεια, διαζύγιο ή απώλεια δουλειάς.
Σκέφτεστε καθόλου την αυτοκτονία; Αν φαντάζεστε ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς εσάς ή αν πιστεύετε ότι ο μόνος τρόπος να νιώσετε ευτυχία είναι να βάλετε τέλος στη ζωή σας, αναζητήστε αμέσως βοήθεια και τηλεφωνήστε στην άμεσο δράση ή επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας.
Νιώθετε κόπωση ή πεσμένη ενέργεια; Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη συχνά νιώθουν μεγάλη κατάπτωση για μέρες ή και εβδομάδες κάθε φορά. Μπορεί να μην έχουν τη δύναμη να σηκωθούν από το κρεβάτι ή να πάνε στη δουλειά τους.
Νιώθετε ανήμποροι; Το να πιστεύετε ότι η ζωή σας δε θα βελτιωθεί ποτέ ή ότι είστε σε μια κατάσταση που δεν μπορείτε να ελέγξετε, μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης.
Χρησιμοποιείτε το αλκοόλ ή ναρκωτικά, για να διαχειριστείτε τη διάθεσή σας; Οι καταθλιπτικοί συχνά χρησιμοποιούν το αλκοόλ ή ναρκωτικά για να προσπαθήσουν να διαχειριστούν τα συναισθήματα θλίψης που βιώνουν.
Έχουν αλλάξει οι διατροφικές σας συνήθειες;Μερικοί γίνονται υπερφαγικοί, ενώ άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται να φάνε, με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος.
Έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για δραστηριότητες που άλλοτε σας έδιναν ευχαρίστηση; Οι έξοδοι με φίλους, το να πάτε να δείτε ποδόσφαιρο, το να κάνετε γυμναστική, το να κάνετε σεξ είναι δραστηριότητες που συχνά σταματούν στην περίπτωση που εμφανίζεται η κατάθλιψη.
Νιώθετε ανάξιοι ή ένοχοι; Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να βιώσουν συναισθήματα ενοχών, παρόλο που δεν έχουν κάνει κάτι λάθος.
Χάνετε την ψυχραιμία σας ή μαλώνετε με τους άλλους περισσότερο από όσο πριν; Για μερικούς ανθρώπους η θλίψη τους εξωτερικεύεται με τη μορφή θυμού. Οι έφηβοι μπορεί να μπλέκουν σε καυγάδες, οι ενήλικες μπορεί να συγκρούονται με τους άλλους ή να φωνάζουν στο σύντροφό τους.
Είστε πιο ευερέθιστος; Όπως ο θυμός ή η εχθρικότητα, η αυξανόμενη ευερεθιστότητα μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης.
Αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι ένας τρόπος να κάνετε διάγνωση κατάθλιψης. Ο σκοπός τους είναι να σας βοηθήσουν να καθορίσετε αν θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια. Μόνο ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να αναγνωρίζει αν η θλίψη που νιώθετε έχει να κάνει με κατάθλιψη. Αν έχετε αμφιβολίες, συζητήστε το με το γιατρό σας. Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στο Ναύπλιο


Θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν.

Την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στον δήμο Άργους- Μυκηνών αποφάσισε, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Κρίγγος, ευχαρίστησε τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας, για την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση και λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής που αναπτύσσει ο δήμος.
Ο κ. Κρίγγος πρόσθεσε, ότι «η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, θεωρείται, πλέον, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε».

Στόχοι του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες, είναι η πρόληψη νοσημάτων και η ενημέρωση μέσω δράσεων που θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται με τη συνεργασία και άλλων φορέων.

Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αλλά και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μεταφορά ανέργων από το αστικό ΚΤΕΛ στο Ηράκλειο


Μέχρι τον Αύγουστο τίθεται σε ισχύ το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αστικής Κινητικότητας.

Μέχρι τον Αύγουστο τίθεται σε ισχύ το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αστικής Κινητικότητας» το οποίο θα εφαρμοστεί και στο νομό Ηρακλείου και προβλέπει τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στα αστικά λεωφορεία σε συγκεκριμένες ώρες μετακίνησης.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια είχε ξεκινήσει από πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Αστικών ΚΤΕΛ Ελλάδος, Καλλέργου Βουλγαράκη τον περασμένο Νοέμβριο σε συνάντηση που είχε γίνει και όπου ξεκίνησε η προσπάθεια.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες με τον τότε υφυπουργό Εργασίας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, σε συνάντησή τους στις 27 Νοεμβρίου 2012, είχε εκφραστεί υπέρ της δυνατότητας παροχής δωρεάν εισιτηρίου για τους ανέργους και είχε δεσμευτεί για «το σχεδιασμό ενός προγράμματος που θα “ακουμπούσε” σε κοινοτικά κονδύλια», όπως συγκεκριμένα είχε δηλώσει.

Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την δωρεάν μετακίνηση ανέργων θα εφαρμοστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 34 ακόμη αστικά ΚΤΕΛ της χώρας, ενώ για το νομό Ηρακλείου μένει να καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και οι ώρες μετακίνησης.

Όπως δήλωσε ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης: «την ώρα που η ανεργία στη χώρα μας αγγίζει το ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, ενώ σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, οι άνεργοι ξεπερνούν τους 25.000, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ανάσα για τους ανέργους.

Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν έμπρακτα το πραγματικό ενδιαφέρον της Πολιτείας σε συμπολίτες μας που χρήζουν την ενεργή στήριξή μας και οι οποίες από μόνες τους δε φθάνουν.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Πρόεδρο κ. Βουλγαράκη, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και τα στελέχη των 36 αστικών ΚΤΕΛ της χώρας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και βέβαια στον πρώην Υφυπουργό Εργασίας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο».


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή κρητικής διατροφής στο Ρέθυμνο


Από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου.

Τη 2η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής» που ξεκινάει την Παρασκευή 5 Ιουλίου, συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ο δήμος Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, με στόχο τη στήριξη και προβολή των προϊόντων της κρητικής γης, του πολιτισμού και των ανθρώπων της.

Πρόκειται για μία εβδομάδα γιορτής, έναν θεσμό που ξεκίνησε πέρυσι, στον όμορφο και πλούσιο δημοτικό κήπο της πόλης του Ρεθύμνου με εκδηλώσεις οι οποίες αναδεικνύουν τα προϊόντα της κρητική γης, τα έθιμα που σχετίζονται με τη διατροφική κουλτούρα των Κρητικών, αλλά και τον πολιτισμό του τόπου, όπως αυτός αναδεικνύεται από την ταυτότητα των ντόπιων.

Η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής» θα φιλοξενεί κάθε απόγευμα από τις 5 έως και τις 12 Ιουλίου Έκθεση Τοπικών Προϊόντων η οποία θα πλαισιώνεται από ομαδικά παιχνίδια και τραγούδια με θέμα φρούτα και λαχανικά, από εκδηλώσεις παραμυθιών, αλλά και από έκφραση των παιδιών με δημιουργίες που αφορούν τη γη και τα προϊόντα της, από έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ιστορικός Θρησκευτικός Τουρισμός», από ομιλίες για την αρχαία κρητική διατροφή και από βραδιές με παραδοσιακή μουσική και χορούς της Κρήτης.

Εξάλλου, έχουν προγραμματιστεί θεατρικές παραστάσεις καθώς επίσης και βραδιές γευσιγνωσίας με θέμα τις κρητικές συνταγές.



Διαβάστε περισσότερα...

Ασκήσεις για... κουρασμένους


Η ήπια άσκηση μειώνει την κόπωση.

Είναι η πιο συχνή δικαιολογία για να μην γυμναστούμε… ακόμα και προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Σύμφωνα με έρευνες ειδικών επιστημόνων, του Πανεπιστημίου της Georgia στις ΗΠΑ, η ήπια άσκηση μπορεί να αυξήσει την ενεργητικότητά μας κατά 20% και να μειώσει την κόπωση κατά 65%!

ΝΑΙ καλά διαβάσατε… η κούραση από την άσκηση, μας ξεκουράζει!

Γι’ αυτό λοιπόν βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας για να νικήσετε την κούραση και να αυξήσετε τα αποθέματα ενέργειας.

Σας βεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να τεκμηριώνει ότι ξαπλώνοντας στον καναπέ μας και κάνοντας zapping συνεχώς, θα γίνουμε πιο ενεργητικοί.

Αν σκέπτεστε να κάνετε κάτι για την κούρασή σας καλό είναι να επιλέξετε το καλύτερο!

Με ποιον τρόπο;

Η παραγωγή ενέργειας στο σώμα μας γίνεται σε κυτταρικό επίπεδο, στα μιτοχόνδρια.

Αυτά, αυξάνονται με την αεροβική (καρδιοαγγειακή) άσκηση, άρα αυξάνεται η ικανότητα του οργανισμού να παράγει περισσότερη ενέργεια.

Η φυσική άσκηση με μέτρο, μπορεί να βελτιώσει την ενεργητικότητά σας. Η ασφαλέστερη και πιο φυσική άσκηση είναι το περπάτημα. Είναι οικονομική, γίνεται οποτεδήποτε, οπουδήποτε, αρκεί να λαμβάνουμε τις προφυλάξεις αναλόγως του καιρού.

Είναι ήπια και μπορείτε να ελέγχετε την ένταση φροντίζοντας να είστε λίγο λαχανιασμένοι και εάν περπατάτε μαζί με άλλον, να καταλαβαίνετε ότι δεν είστε σε θέση να κάνετε μακρόσυρτους διαλόγους.

Εάν το έχετε δοκιμάσει και πειστήκατε, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ρολόι παλμογράφο που θα σας βοηθάει να ελέγχετε με ακρίβεια τη σωστή ένταση στην άσκησή σας. Για να ενημερωθείτε για το επίπεδο της έντασής σας, ρωτήστε κάποιον ειδικό.

Να θυμάστε

1. Η ένταση στην άσκηση είναι ανάλογη της φυσικής κατάστασης που βρίσκεστε αλλά και της ηλικίας σας.
2. Για οποιαδήποτε άσκηση οφείλετε να πάρετε πρώτα τις οδηγίες του προσωπικού σας ιατρού.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχητική αύξηση των νέων ψυχοδραστικών ουσιών


Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΟΗΕ.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας (ONUDC) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την αύξηση των «νέων ψυχοδραστικών ουσιών» κατά σχεδόν 50% σε δυόμισι χρόνια, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση των παραδοσιακών ναρκωτικών ουσιών παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση.

«Οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες είναι σήμερα αυτές που θέτουν τις προκλήσεις», προειδοποίησε η ONUDC στην παγκόσμια ετήσια έκθεσή της για τα ναρκωτικά, την οποία παρουσίασε στη Βιένη στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

«Πωλούνται ως νόμιμα φάρμακα που προκαλούν αίσθημα ευφορίας και συνθετικά ναρκωτικά, οι ουσίες αυτές αυξάνονται με πρωτοφανή ρυθμό και θέτουν μεγάλες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε η ONUDC, που εδρεύει στη Βιένη.

Από τα τέλη του 2009 έως τα μέσα του 2012, ο αριθμός τους αυξήθηκε από 166 σε 251, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον αριθμό των ουσιών που τελούν υπό διεθνή έλεγχο (234), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εν δυνάμει πολύ πιο επικίνδυνα σε σχέση με τα παραδοσιακά ναρκωτικά, τα νέα ναρκωτικά μπορούν να παρασύρουν τους νεαρής ηλικίας χρήστες, με ονόματα όπως «πικάντικο», «μιάου-μιάου» ή ακόμη «άλατα μπάνιου», κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι παραδίδονται σε μια ευχαρίστηση σχεδόν ακίνδυνη, επισήμανε ο ΟΗΕ.

Οι βλαπτικές τους συνέπειες και ο εν δυνάμει εθισμός επί του παρόντος δεν είναι πλήρως γνωστοί, ενώ τα εγκληματικά στοιχεία επωφελούνται από την αδυναμία εφαρμογής του νόμου για να διαμορφώσουν μια πολύ κερδοφόρα αγορά, αποκαλύπτει η ONUDC.

Για να αντικρούσει «την απειλή για τη δημόσια υγεία» που παρουσιάζουν τα ναρκωτικά αυτά, ο γενικός διευθυντής της ONUDC, ο Ρώσος Γιούρι Φεντότοφ, κάλεσε σε «συντονισμένη δράση».

Η υπηρεσία του εγκαινίασε ένα εργαλείο ενημέρωσης και προειδοποίησης για να παρακολουθεί αυτές τις ουσίες και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

Στην Ευρώπη όπου ο αριθμός των νέων ουσιών αυξήθηκε από 14 το 2005 σε 236 το 2012, το 75% της κατανάλωσής τους επικεντρώνεται σε πέντε μεγάλες χώρες: τη Βρετανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Γερμανία και την Ισπανία.
Η χρήση τους αυξάνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (5% των νέων από 18 έως 24 ετών έχουν ήδη κάνει χρήση ουσιών που πωλούνται ως χόρτα ή άλατα μπάνιου), ενώ την τελευταία δεκαετία η χρήση της κάνναβης μειώθηκε και αυτή των άλλων ναρκωτικών παρέμεινε σταθερή.

Στις ΗΠΑ, οι νέες ουσίες είναι τα ναρκωτικά με την μεγαλύτερη χρήση μεταξύ των φοιτητών, ενώ κυκλοφορούν επίσης στην Ασία και την Αφρική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κάνναβη παραμένει το παράνομο ναρκωτικό με την μεγαλύτερη κατανάλωση, με 180 εκατομμύρια χρήστες σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που διαθέτει η ONUDC. Αυτό ανταποκρίνεται στο 3,9% του πληθυσμού ηλικίας από 15 έως 64 ετών.

Τουλάχιστον το 60% των χωρών που συμπεριλήφθησαν στην έκθεση της ONUDC, ανέφεραν ότι «η έμμεση χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων» περιλαμβάνει τρείς τύπους ουσιών που έχουν τη πιο συχνή χρήση.

«Η Αφρική δείχνει να κερδίζει έδαφος ως θαλάσσια διαδρομή διακίνησης», υπογράμμισε η ONUDC με ένα δρομολόγιο όλο και πιο δοκιμασμένο για την τροφοδοσία των αγορών: η διαδρομή αρχίζει από το νότιο Αφγανιστάν για να φθάσει αρχικά στα λιμάνια του Ιράν ή του Πακιστάν, μετά φθάνει στην ανατολική ή τη δυτική Αφρική και τέλος τροφοδοτεί τις αγορές.

Μια νέα χερσαία διαδρομή διακίνησης της ηρωίνης ενδέχεται να δημιουργηθεί μέσω Ιράν, Πακιστάν έως τη Μέση Ανατολή, και να προστεθεί στον παραδοσιακό δρόμο των Βαλκανίων στην Ευρώπη.
Τέλος το Αφγανιστάν παραμένει ο πρώτος παραγωγός οπίου (74% της παράνομης παγκόσμιας παραγωγής οπίου το 2012).

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός παγκοσμίως των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση και προσβλήθηκαν από τον ιό HIV ήταν 1,6 εκατομμύριο το 2011.

Η καλλιέργεια κοκαΐνης παρέμεινε σταθερή στη Νότια Αμερική το 2011. Ταυτόχρονα η ONUDC ανέφερε ότι από τις χώρες της Δύσης η κοκαΐνη αλλάζει κατεύθυνση προς τις ασιατικές αγορές, όπως τους πλούσιους πελάτες στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, αλλά και τους χρήστες στην Κεντρική Αμερική, όπου είναι ένας σημαντικός διαμετακομιστικός της κόμβος.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη από την κατανάλωση λιναρόσπορου


Συμβάλει στην πρόληψη καρκίνου του μαστού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η καλλιέργεια του λιναρόσπορου υπάρχει από τα αρχαία χρόνια και τόσο ο σπόρος όσο και οι ίνες του φυτού χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία υφασμάτων, τροφίμων και φαρμάκων. Η χρησιμότητά του, η θρεπτική του αξία και τα οφέλη του είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα αφού διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τη θετική του δράση για την ανθρώπινη υγεία.

Ο λιναρόσπορος χαρακτηρίζεται ως ένα λειτουργικό τρόφιμο και αποτελεί μια τροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, χοληστερόλη και νάτριο, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει μια καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων (α-λινολεϊκό οξύ), φυτικών ινών, φυτοοιστρογόνων (λιγνάνες), βιταμίνης Β6 και μετάλλων.

Λόγω των πολλαπλών θρεπτικών του συστατικών, έρευνες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος παρέχει αντιοξειδωτική προστασία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση του διαβήτη, του καρκίνου, της δυσκοιλιότητας και των φλεγμονών.

Μελέτη του 2013, έδειξε ότι η πρόσληψη λιναρόσπορου, και συγκεκριμένα των φυτοοιστρογόνων, από γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα των εξάψεων και των εφιδρώσεων, σταθεροποιώντας τα επίπεδα των σχετικών ορμονών. Επιπλέον, επιβραδύνει την απώλεια της οστικής μάζας, λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά οξέα.

Επιπρόσθετα, άλλες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, καθώς επίσης και οι φυτικές του ίνες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή δράση των φυτικών ινών είναι η πρόσληψη αρκετής ποσότητας νερού ημερησίως.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011, υποστηρίζει ότι η περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς επίσης και το προφίλ της χοληστερόλης.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα δημιούργησε δύο ομάδες όπου στη μια χορηγούσαν λιναρόσπορο και στην άλλη όχι. Οι ερευνητές δεν άλλαξαν ούτε τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων, ούτε την φαρμακευτική αγωγή σε καμία από τις δύο ομάδες. Μετά από ένα μήνα χορήγησης λιναρόσπορου (10 γρ. σκόνης) παρατηρήθηκε μείωση της γλυκόζης στο αίμα κατά 19,7% και της γλυκοζυλιωμένης κατά 15,6%. Επίσης, σημειώθηκε μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 14,3%, των τριγλυκεριδίων κατά 17,5%, της κακής χοληστερόλης (LDL) κατά 21,8%, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) κατά 11,9%.

Επιπλέον, πρόσφατες ερευνητικές μελέτες απέδειξαν ότι οι ποσότητες των λιγνάνων και το α-λινολεϊκού οξέος που περιέχονται στο λιναρόσπορο, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά ιούς και να αντιμετωπίζει αυτοάνοσες παθήσεις.

Σημαντικό όμως είναι να σημειωθεί, ότι παρά τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει ο λιναρόσπορος, είναι καλό η κατανάλωσή του να μην υπερβαίνει το ένα κουτάλι της σούπας ημερησίως, λόγω της αυξημένης θερμιδικής του αξίας.

Επίσης, η πρόσληψή του από εγκύους, θηλάζουσες, άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Crohn, άνδρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, γυναίκες με διάφορα γυναικολογικά προβλήματα, καθώς και άτομα που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, καλό θα ήταν να αποφεύγεται ή να γίνεται μετά από συνομιλία με τον θεράποντα ιατρό.

Συμπληρωματικά, ο λιναρόσπορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα να προστεθεί στα δημητριακά, στο γιαούρτι, στη σαλάτα, σε σάλτσες φαγητών ή ακόμη και στον κιμά.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΣΕΕΗΤ απαντά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου απαντά στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με ευρήματα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

"Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για ευρήματα «τοξικών» και «επικίνδυνων» μετάλλων στις συσκευές και τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), επικοινώνησε με ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται ενεργά με την έρευνα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, διαπιστώνοντας για ακόμη μία φορά, πως δημιουργείται άδικα κλίμα πανικού που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και την αλήθεια.

Κανείς από τους επιστήμονες στους οποίους απευθύνθηκε ο ΣΕΕΗΤ δεν αμφισβητεί τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, χαρακτήρισαν όμως «ανακριβή και παραπλανητικά» τα συμπεράσματα των μελέτητών. Για παράδειγμα, η αμερικανική μελέτη που μνημονεύεται σε δημοσιεύματα μέρους του Τύπου, αναφέρεται σε σοβαρές παρενέργειες που προκαλούν τα βαρέα μέταλλα, «ξεχνώντας» όμως να αναφέρει από ποιες ποσότητες προκαλούνται αυτές οι παρενέργειες.

Επιστημονική πηγή δήλωσε, πως τα αποτελέσματα της μελέτης είναι απολύτως ενθαρρυντικά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο αφού σε όλες τις περιπτώσεις η ποσότητα των μετάλλων που βρέθηκε, είναι πολύ χαμηλότερη από τα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί από παγκόσμιους οργανισμούς. Δήλωσαν μάλιστα πως τα αποτελέσματα δείχνουν ασφάλεια όχι μόνο για τον παθητικό ατμιστή αλλά και για τον ίδιο τον χρήστη του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σχετικά με άλλη ιταλική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, οι ποσότητες των μετάλλων ήταν επίσης εντός των διεθνών ορίων ασφαλείας για μακροχρόνια χρήση. Χαρακτηριστική για την έρευνα αυτή είναι η δήλωση ειδικού επιστήμονα: «Σε 100 γραμμάρια ρυζιού (λιγότερο από 1 μερίδα) οι ποσότητες αρσενικού είναι 30-300 φορές μεγαλύτερες από αυτές που λαμβάνουν οι χρήστες από 1 ημέρα χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Στο πόσιμο νερό, η διεθνώς καθορισμένη ασφαλής ημερήσια ποσότητα αρσενικού (από κατανάλωση 2 λίτρων νερού ημερησίως) είναι 25-400 φορές μεγαλύτερη από την ημερήσια πρόσληψη από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιταλικής μελέτης. Το συμπέρασμα συνεπώς, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα από τα συμβατικά είναι ψευδές και παραπλανητικό».

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούσε μόνο ένα από τα υγρά που ελέγχθηκαν, κι αυτό δείχνει πως ο καταναλωτής πρέπει να επιλέγει τα προιόντα με ποιοτικά κριτήρια. Ο ΣΕΕΗΤ επενδύει στην ασφάλεια του καταναλωτή, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχου της ποιότητας και σύστασης των υγρών σε συνεργασία με ανεξάρτητα πανεπιστημιακά εργαστήρια στην Ελλάδα.

Ο ΣΕΕΗΤ από την έναρξη της λειτουργίας του δήλωσε πως στηρίζει σθεναρά την επιστημονική έρευνα σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οφείλει όμως να επισημαίνει με έμφαση (για ακόμη μία φορά) την παραπληροφόρηση και την παρερμηνεία των επιστημονικών ευρημάτων, που δεν συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή και κυρίως του καπνιστή.

Η έξαρση της παραπληροφόρησης σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο επισείει τον κίνδυνο πολλοί πρώην καπνιστές και τωρινοί ατμιστές, να επιστρέψουν στο συμβατικό τσιγάρο, με καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία τους, αλλά επιτρέποντας σε όλους όσοι κερδοσκοπούν με ποικίλους τρόπους από τις βλάβες της υγείας που προκαλεί το κάπνισμα να επαυξήσουν τα κέρδη τους".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τυφλώνουν τα "μαϊμού" γυαλιά ηλίου



Σε σοβαρό κίνδυνο εκθέτουν τα μάτια τους επτά στους δέκα Έλληνες, καθώς φορούν γυαλιά ηλίου αγορασμένα από πλανόδιους πωλητές ή από διάφορα καταστήματα εκτός των οπτικών. Η δραματική αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης του πάχους του στρώματος του όζοντος έχει καταστρεπτικές συνέπειες στα μάτια. Ο καταρράκτης που παλαιότερα εμφανιζόταν μετά την ηλικία των 70 ετών σήμερα πλήττει ακόμη και άτομα 50 ετών. Εκτός όμως από τον καταρράκτη εγκαύματα του κερατοειδούς (φωτοκερατίτιδα), το πτερύγιο (ένα τριγωνικό στρώμα ιστού που μπορεί να επεκταθεί στον κερατοειδή και να εμποδίσει την ομαλή όραση), οι αμφιβληστροειδοπάθειες, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αλλά και ο καρκίνος των βλεφάρων απειλούν όσους δεν προστατεύουν τα μάτια τους φορώντας ειδικά γυαλιά ηλίου ή φακούς επαφής ή και ακόμη γυαλιά οράσεως που έχουν ειδικά φίλτρα και απορροφούν την επικίνδυνη UN-A και UV-B ηλιακή ακτινοβολία.

“Κάθε χρόνο πωλούνται από πλανόδιους και από μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα ενάμιση με δύο εκατομμύρια γυαλιά ηλίου τα οποία δεν προσφέρουν καμία προστασία στα μάτια. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το θέμα του παραεμπορίου με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων να φορούν γυαλιά που δεν απορροφούν την UV ακτινοβολία, τα οποία προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια” επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η πρόεδρος του Συλλόγων Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος, Μαρία Ταρασούδη.

Σύμφωνα με την ίδια είναι καλύτερα να μη φοράει κανείς καθόλου γυαλιά παρά να φοράει μη απορροφητικά γυαλιά. Κι αυτό γιατί τα μάτια έχουν έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας που κάνει την κόρη να μικραίνει στον ήλιο και έτσι να εμποδίζει την είσοδό της υπεριώδους ακτινοβολίας μέσα στο μάτι... Με τη χρήση μη απορροφητικών σκούρων γυαλιών το μάτι ξεγελιέται και η κόρη δεν κλείνει με αποτέλεσμα να δέχεται την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.

Η προστασία των ματιών από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες πρέπει να αρχίζει από την ηλικία του ενός έτους. Οι οπτικοί συνιστούν μείωση της έκθεσης στον ήλιο κατά τις ώρες 9.00-16.00 και χρήση απορροφητικών γυαλιών και καπέλου.

“Όσοι φορούν γυαλιά επειδή έχουν κάποιο διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό) μπορούν να επιλέγουν φακούς επαφής με προστασία από την UV ακτινοβολία και παράλληλα να φοράνε γυαλιά ηλίου. Στην περίπτωση που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φορέσουν φακούς επαφής ή γυαλιά ηλίου θα πρέπει να ζητούν από τον οπτικό να βάλει στα γυαλιά παθήσεως που φορούν ειδικά φίλτρα που θα προστατεύουν τα μάτια τους από τον ήλιο. Τα απορροφητικά γυαλιά δεν είναι κατ΄ ανάγκη σκούρα, μπορούν να είναι και άχρωμα. Το σκούρο χρώμα απλώς προστατεύει το μάτι από το θάμπωμα που προκαλεί ο ήλιος” ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος, Παντελής Ζωγράφος.

Τι πρέπει να προσέχει κανείς όταν επιλέγει γυαλιά ηλίου;

Το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι επιλέγουν γυαλιά ηλίου με κριτήριο τη μόδα ενώ βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Επίσης τα γυαλιά θα πρέπει να δοκιμάζονται όχι μόνο μπροστά στον καθρέφτη αλλά και έξω στον ήλιο. Ένα καλό ζευγάρι γυαλιά δεν θα πρέπει να ενοχλεί ή να “τυφλώνει” ούτε και να σκοτεινιάζει τα πάντα γύρω σε αυτόν που τα φοράει, αλλά να δίνει μια καθαρή και ποιοτική εικόνα.

Οι φακοί (οργανικοί ή από κρύσταλλο) θα πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία, το υλικό κατασκευής να είναι οπτικώς κατεργασμένο, ομοιογενές και αναλλοίωτο ώστε να μη δημιουργούνται παραμορφώσεις και να έχουν συγκεκριμένο πάχος και αντοχή. Επίσης τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τους σκελετούς θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα ή αλλεργίες.

Το φίλτρο UV μπορεί να ενσωματωθεί σε όλα τα γυαλιά ηλίου και οράσεως καθώς και στους φακούς επαφής, δεν επηρεάζει την ποιότητα της όρασης και δεν σχετίζεται με την τιμή.

Για μεγαλύτερη προστασία το μέγεθος του σκελετού θα πρέπει να είναι τέτοιο που να καλύπτει ολόκληρο το μάτι και την περιοχή γύρω από αυτό.

Η σκουρότητα των φακών θα πρέπει να είναι κατάλληλη για την κάθε χρήση αλλά και να είναι ανάλογη με την προτίμηση του καθενός ώστε να νιώθει άνετα.

Στα μικρά παιδιά καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ σκούροι φακοί ώστε να μην τα στεναχωρούν και να μην υπάρχει πιθανότητα φωτοφοβίας στο μέλλον. Τα συνήθη χρώματα των φακών είναι το πράσινο, το γκρι και το καφέ.

Τέλος όσοι χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου θα πρέπει να ξέρουν ότι η ικανότητα απορρόφησης μειώνεται κάθε 2-3 χρόνια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου στη Λακωνία


Ποδηλατικό τριήμερο στις 5-7 Ιουλίου.

Ραντεβού στη Σπάρτη δίνουν τα κορυφαία ελληνικά πεντάλ, στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Δρόμου, που θα διεξαχθεί στις 5, 6 και 7 Ιουλίου 2013.

Εκατόν δέκα ποδηλάτες, από 33 σωματεία από όλη την Ελλάδα, θα φτάσουν στην πόλη με τους 30 συνοδούς τους, για να αγωνισθούν σε ένα ποδηλατικό τριήμερο γεμάτο ένταση και θέαμα.

Η ποδηλατική δράση ξεκινά την Παρασκευή 5 Ιουλίου, στις 16.00, με το αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης, στον δρόμο Σπάρτης-Γερακίου και συγκεκριμένα από Αφισσού έως Πλατάνα.

Θα συνεχιστεί το Σάββατο 6 Ιουλίου, και ώρα 17.00, με το αγώνισμα της αντοχής παίδων-κορασίδων, με αφετηρία και τερματισμό τη Γκοριτσά. Η ποδηλατική διαδρομή θα ακολουθήσει πορεία προς Κεφαλά-Σκούρα-Πλατάνα-Αφισσού-Χρύσαφα-Καλλονή-Γκοριτσά (απόσταση 43 χλμ), με τους παίδες να κάνουν δυο στροφές και τις κορασίδες μία.

Παράλληλα, στην πλατεία της Γκοριτσάς, προπονητές ποδηλασίας θα διδάξουν σε παιδιά 5-14 ετών μυστικά του ποδηλάτου, θα παίξουν παιχνίδια και θα παρακολουθήσουν από κοντά τους αυριανούς πρωταθλητές.

Τέλος, την Κυριακή 7 Ιουλίου, στις 9.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί το αγώνισμα αντοχής εφήβων με εκκίνηση και τερματισμό την κεντρική πλατεία της Σπάρτης, οι οποίοι θα ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή με τους παίδες, καλύπτοντας 132 χλμ.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας με τη στήριξη του δήμου Σπάρτης, του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου και του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου.



Διαβάστε περισσότερα...

Η χρυσή λίστα του Forbes για τα Μεταπτυχιακά


Το περιοδικό αναζητά το μεταπτυχιακό με τις καλύτερες προοπτικές.

Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι εισέρχονται μετά την αποφοίτησή τους στην αγορά εργασίας, που είναι άκρως ανταγωνιστική.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η ανεργία στις ΗΠΑ που ανέρχεται στο 7,8% και η υποαπασχόληση που αγγίζει το 18% είναι στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν πολλούς στο να αναβάλουν την αναζήτηση μιας θέσης εργασίας και να μπουν σε μια άλλη διαδικασία, αυτή της εκπόνησης ενός μεταπτυχιακού με στόχο την αύξηση των πιθανοτήτων απασχόλησης και συνακόλουθα των απολαβών τους.

Σε όσους λοιπόν μπουν στη διαδικασία μεταπτυχιακών σπουδών τους δημιουργείται άμεσα το ερώτημα: « ποια θα είναι τα προγράμματα αυτά που θα έχουν τις καλύτερες μακροπρόθεσμες προοπτικές;» Στο ερώτημα αυτά προσπαθεί να απαντήσει το περιοδικό forbes πραγματοποιώντας μια έρευνα που στηρίζεται στο δικτυακό τόπο payscale.com και στη βάση δεδομένων Bureau of Labor Statistics.

Για όσους δε γνωρίζουν το payscale δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να συγκρίνουν το μισθό τους με αυτόν άλλων επαγγελματιών και διαθέτει πλέον μια βάση δεδομένων 40.000.000 «μισθολογικών προφίλ» ενώ το Bureau of Labor Statistics διαθέτει στατιστικά αριθμητικά δεδομένα για την αγορά εργασίας και την απασχόληση που επιτρέπουν σε κάποιον να βγάλει συμπεράσματα για την αύξηση της απασχόλησης την περίοδο 2010-2020.

Μεταπτυχιακά με θετικές προοπτικές

Masterinformationsystems

Με βάση τα στοιχεία και την έρευνα του περιοδικού forbes την πρώτη θέση την καταλαμβάνει το μεταπτυχιακό στα πληροφοριακά συστήματα (masterinformationsystems). Στο μέσο της καριέρας του ένας επαγγελματία με το εν λόγω μεταπτυχιακό αναμένεται να κερδίζει 101.000 δολάρια το χρόνο, ενώ η αναμενόμενη απασχόληση θα παρουσιάσει αύξηση 30 ποσοστιαίων μονάδων.

Σύμφωνα με την επικεφαλή οικονομολογό του Payscale κα KatieBardaro «όταν συνδυάζεται το management με έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο, αυτόν των νέων τεχνολογιών τότε είναι βάσιμες οι προσδοκίες για αύξηση της απασχόλησης και των αμοιβών. Επιπρόσθετα η αναζήτηση από τις εταιρείες τεχνολογικά καταρτισμένων εργαζομένων σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις απολαβές».

Masterphysics

Με αναμενόμενες απολαβές ύψους 117.000 ευρώ και με την απασχόληση να αυξάνεται κατά 22% την περίοδο 2010-2020 είναι αριθμητικά δεδομένα που κατατάσσουν το μεταπτυχιακό στη Φυσική στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με την κα Bardaro «οι υπολογισμοί και τα τεχνικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη φυσική είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την επιστήμη των δεδομένων (datascience)».

Master in Physician Assistant Studies

Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού και η ανάγκη των ασθενών για την αναζήτηση οικονομικά προσιτής υγειονομικής περίθαλψης αναμένονται να δημιουργήσουν έναν ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης για όσους εκπονήσουν ένα μεταπτυχιακό στον τομέα των ιατρικών βοηθών. Επίσης η κα Bardaro επισημαίνει ότι τα χρήματα και ο απαιτούμενος χρόνος για την εκπόνηση ενός masterPA (PhysicianAssistant) είναι μικρότερα από εκείνα ενός MD (MedicalDoctor).

Στο μέσο της καριέρας του ένας εργαζόμενος με Master in PhysicianAssistant Studies αναμένεται να αμείβεται με 98.000 δολάρια ενώ οι θέσεις εργασίας αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το 2020 κατά 30%.
Επιστήμη Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τραπεζικής (finance), Πολιτικών Μηχανικών

Στην 4η θέση τοποθετείται το mastercomputerscience, με μέσες απολαβές 114.000 ευρώ και αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης 21,3 ποσοστιαίες μονάδες. Πολλοί καλές είναι και οι προοπτικές για όσους εκπονήσουν μεταπτυχιακό στον τομέα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που έχουν άμεση σχέση με την ενέργεια και ιδίως τις ανανεώσιμες πηγές. Στο μέσο της καριέρας του ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με το ανάλογο μεταπτυχιακό θα κερδίζει 124.000 ευρώ ενώ οι θέσεις εργασίας που θα διεκδικεί θα αυξηθούν κατά 18%.

Όσοι εκπονήσουν μεταπτυχιακό στην Τραπεζική στο μέσο της καριέρας τους θα έχουν αποδοχές της τάξης των 119.000 δολαρίων και οι θέσεις εργασίας , για όσους έχουν το εν λόγω μεταπτυχιακό θα αυξηθούν κατά 18.6%. Τη δεκάδα κλείνει το μεταπτυχιακό στους Πολιτικούς Μηχανικούς που όσοι το πραγματοποιήσουν θα δουν τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται κατά 19% την περίοδο 2010-2020 ενώ τα χρήματα που θα λαμβάνουν θα ανέρχονται στις 102.000 δολάρια.

Μεταπτυχιακά επαγγελμάτων υγείας: Εργοθεραπεία, Νοσηλευτική, Δημόσια Υγεία

Πολύ ψηλά στη λίστα του forbes βρίσκεται και το μεταπτυχιακό σε μια επιστήμη που παρουσιάζει ιδιαίτερη ζήτηση στην Ελλάδα, αυτή της Εργοθεραπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία ένας εργαζόμενος με μεταπτυχιακό στην Εργοθεραπεία θα αμείβεται με 81.100 δολάρια ενώ οι θέσεις απασχόλησης αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 33%. Άλλοι δυο κλάδοι του τομέα υγείας που ενδέχεται να έχουν καλές απολαβές και αύξηση της απασχόλησης είναι αυτοί της νοσηλευτικής και της δημόσιας υγείας. Όσοι εκπονήσουν μεταπτυχιακό στη νοσηλευτική πιθανόν να λαμβάνουν 88.600 δολάρια και η απασχόληση του θα αυξηθεί κατά 26% ενώ όσοι εκπονήσουν μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία θα λάβουν 84.100 δολάρια, ενώ η απασχολησιμότητά τους θα παρουσιάσει αύξηση την περίοδο 2010-2020 κατά 30.5%

Μεταπτυχιακό
Απολαβές σε δολάρια
Αύξηση απασχόλησης
1. Master information systems

101.000
30%
2. Masterphysics

117.000
22%

98.000
30%
4. Master Computer Science

114.000
21.3%
5.Master Electrical Engineering

124.000
18%
6.Master Occupational Therapy

81.100
33%
6.Master Public Health

84.100
30.5%
6.Master Nursing

88.600
26%
6.Master Finance

119.000
18.6%
10.Master Civil Engineering

102.000
19%


Πηγή: Forbes

Δέκα μεταπτυχιακά με περιορισμένες προοπτικές

Εκτός από τα μεταπτυχιακά που αναμένεται να αυξήσουν τις απολαβές και τις πιθανότητες για απασχόληση υπάρχουν ,σύμφωνα με το forbes,και δέκα κλάδοι όπου η πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών ίσως δεν έχει το αναμενόμενο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας σε σύγκριση πάντα με τα προγράμματα που έχουν θετικές προοπτικές. Μπορεί λοιπόν κάποιος να δαπανήσει χρόνο και χρήμα, να βελτιωθεί ως επαγγελματίας και να βελτιώσει το γνωστικό του επίπεδο όμως οι απολαβές του δε θα φθάσουν τα επίπεδα ενός εργαζομένου με μεταπτυχιακό στα πληροφοριακά συστήματα.

Μεταπτυχιακά στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας, της Αγγλικής γλώσσας, της Μουσικής, της Εκπαίδευσης θα εξασφαλίσουν σε όσους τα αποκτήσουν μέσες απολαβές που ανέρχονται στα 60.000-70.000 δολάρια. Παράλληλα δεν αναμένεται να αυξηθούν δραστικά οι πιθανότητες εργασιακής απασχόλησης καθώς οι πιο πάνω τομείς θεωρούνται κορεσμένοι. Όποιος για παράδειγμα εκπονήσει ένα μεταπτυχιακό στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας αναμένεται να έχει απολαβές της τάξης των 58.500 δολαρίων. Βέβαια υψηλότερες θα είναι οι απολαβές αναφέρει η κα KatieBardaro για όσους Βιβλιοθηκονόμους αναζητήσουν εργασία εκτός του χώρου του σχολείου και των Βιβλιοθηκών. Όσοι για παράδειγμα απορροφηθούν από εταιρείες που έχουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό στην αναζήτηση της πληροφορίας θα αμείψουν τους Βιβλιοθηκονόμους που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσης.

Οι θέσεις εργασίας σύμφωνα με τη μελέτη του forbes αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% για τους Βιβλιοθηκονόμους. Ίδια περίπου είναι η κατάσταση και για όσους εκπονήσουν ένα μεταπτυχιακό στη Μουσική. Οι απολαβές τους θα είναι στα 54.500 δολάρια ενώ οι θέσεις εργασίας αναμένεται να αυξηθούν την περίοδο 2010-2020 κατά 10%. Επίσης ένα μεταπτυχιακό στον τομέα της Εκπαίδευσης ή ακόμα και της Βιολογίας ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα αποδοτικό για το νέο που θα μπει στη διαδικασία εκπόνησής του. Ακολουθεί πίνακας με δέκα μεταπτυχιακά προγράμματα που συνοδεύονται από περιορισμένες προοπτικές.

Μεταπτυχιακό
Απολαβές σε δολάρια
Αύξηση απασχόλησης
1. Master Library Information Science

58.500
7%
2. MasterMusic

54.500
10%
3. Master in English

67.300
11.7%
4. Master Education

61.000
14%
5.Master Public Administration

77.000%
13%
6.Master Biology

80.900
10%
7.Master History

68.700
17%
8.Master Counseling

52.200
22%
9.Master Political Science

94.100
8%
10.Master Architecture

77.800
16.5%



Πηγή: Forbes

Όσον αφορά τα μεταπτυχιακά με περιορισμένες προοπτικές θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εκπόνηση ενός μεταπτυχιακού είναι μια επένδυση που απαιτεί χρόνο και χρήμα. Σίγουρα αν ένα μεταπτυχιακό το εξετάσουμε με απόλυτα νούμερα είναι αναγκαίο να αναζητήσει κανείς το αντίκρισμα που έχει στην αγορά εργασίας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεταπτυχιακό μας βελτιώνει όπως προαναφέρθηκε ως επαγγελματία και μας πλουτίζει εσωτερικά. Επίσης οι νέοι που θα εκπονήσουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα διευρύνουν το κύκλο των κοινωνικών τους γνωριμιών και τους ορίζοντές τους. Υπάρχουν λοιπόν δυο τομείς όπου ωφελείται ένα άτομο που πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές: Ο υλικός και ο πνευματικός. Κρίνεται απαραίτητο να εξετάζεται και το πνευματικό κέρδος αν και η σημερινή εποχή κρίνεται άκρως χρησιμοθηρική. Άλλωστε ένας από τους τρεις λόγους που πρέπει να εξετάσει κανείς πριν μπει στην όλη διαδικασία είναι και αυτός των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτήσει μέσα από το μεταπτυχιακό. Οι άλλοι δυο λόγοι σύμφωνα με την κα KatieBardaro είναι η σύνδεση με την αγορά εργασίας και η επιθυμία να ξεχωρίσει κανείς από τους υπόλοιπους που έχουν πραγματοποιήσει προπτυχιακές σπουδές. Το ζητούμενο για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού είναι η « γενική ευτυχία» αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος του του Payscale. «Αν το μεταπτυχιακό λόγω του χρόνου που απαιτεί επιφέρει το άγχος στην εργασία τότε θα πρέπει να εξετάσει σοβαρό το αν αξίζει η πραγματοποίησή του». Ο νέος απόφοιτος λοιπόν ή ο εργαζόμενος θα πρέπει να εξετάσει πολλές παραμέτρους πριν κάνει το επόμενο βήμα.


Διαβάστε περισσότερα...