Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ζει και βασιλεύει η διαφθορά στην Ελλάδα


Στην τέταρτη θέση των χωρών με προβλήματα διαφθοράς βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ernst & Young.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, το 39 % των μάνατζερ που συμμετείχαν υποστηρίζουν ότι στις χώρες τους η δωροδοκία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Τα χειρότερα αποτελέσματα καταγράφονται στη Σλοβενία, την Κροατία, την Ουκρανία και την Ελλάδα. Στις χώρες αυτές η πλειονότητα των μάνατζερ που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι συνήθης. Στην περίπτωση της Σλοβενίας το ποσοστό ανέρχεται στο 96%, στην Κροατία στο 90%, στην Ουκρανία στο 85% ενώ στην Ελλάδα στο 84%. Οι χώρες αυτές βρίσκονται στα επίπεδα αφρικανικών χωρών, όπως της Κένυας και της Νιγηρίας, όπως επισημαίνεται.

Με ένα ποσοστό που αγγίζει το 30% η Γερμανία βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (39 %). Παρά ταύτα, ο εκπρόσωπος της εταιρίας Στέφαν Χάισνερ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Η εμπειρία μας δείχνει ότι το πρόβλημα της διαφθοράς εξακολουθεί να υπάρχει και στις γερμανικές επιχειρήσεις».

Λιγότερο διαδεδομένη είναι η διαφθορά στην Ελβετία. Εκεί μόλις το 10% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι η δωροδοκία είναι συνηθισμένη στις οικονομικές τους δραστηριότητες. Εξίσου καλή είναι η κατάσταση στις σκανδιναβικές χώρες. Σε Φινλανδία και Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 12% ενώ στη Νορβηγία στο 17%.

Η Ernst & Young πραγματοποίησε την έρευνα σε 36 χώρες με τη συμμετοχή 3.500 κορυφαίων μάνατζερ, ανάμεσά τους οικονομικά στελέχη και ειδικοί των νομικών υπηρεσιών. Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της εταιρίας Στέφαν Χάισνερ, η οικονομική κρίση σε πολλές χώρες της Ευρώπης επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς οι επιχειρήσεις τελούν υπό συνεχείς πιέσεις προκειμένου να αυξήσουν το τζίρο και τα κέρδη τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις για νομικά πρόσωπα


Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε., παρατείνεται μέχρι και την 31η Μαΐου 2013, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του νομικού προσώπου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5χρονος πυροβόλησε 7χρονο


Ακόμα ένα περιστατικό πυροβολισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όταν στο Χιούστον του Τέξας, ένα παιδί πέντε ετών, πυροβόλησε κατά λάθος τον 7χρονο αδερφό του.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Houston Chronicles, τα δύο αδέρφια ήταν μαζί στη μπανιέρα και έκαναν μπάνιο, όταν η μητέρα τους, τους άφησε μόνους για λίγο, ο μικρός βγήκε, πήρε ένα όπλο που βρισκόταν στο σπίτι και πυροβόλησε τον αδερφό του την ώρα που "έπαιζε" με το όπλο

Η σφαίρα διαπέρασε το στήθος του επτάχρονου, αλλά ευτυχώς δεν προκάλεσε σοβαρή βλάβη στο παιδί, που διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο.

Ο πατέρας της οικογένειας, επέστρεψε σπίτι μετά τον πυροβολισμό και ανακρίνεται από την αστυνομία. Ανάλογα με την κατάθεση του, οι γονείς, ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας;


Σχιζοφρένεια. Μια αληθινή ιστορία.

‘Ο Νίκος ήταν ένα ήσυχο παιδί με ασυνήθιστα ενδιαφέροντα και τάση να απομονώνεται, χωρίς κοντινούς φίλους και παρέες. Ήταν δεκτικός στις παραινέσεις των γονιών του, δεν δημιουργούσε προβλήματα αλλά δεν άφηνε και κάποια εντύπωση, περνούσε απαρατήρητος και αυτό φαίνονταν να τον ικανοποιεί. Είχε πετύχει σε μία σχολή του μηχανογραφικού, ακολουθούσε το πρόγραμμα σπουδών, δεν ζούσε όμως τη τυπική φοιτητική ζωή. Μέσα σε ένα διάστημα λίγων μηνών ο Νίκος φάνηκε να απομονώνεται ακόμα περισσότερο στο δωμάτιο του πατρικού του. Μιλούσε μόνο για τα απαραίτητα και εξαφανίζονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ το φως έμενε μέχρι αργά αναμμένο τη νύχτα. Κλείδωνε τη πόρτα του, σταμάτησε να μιλάει στους δικούς του παρά μόνο αποκρίνονταν μονολεκτικά όποτε ήταν απαραίτητο. Οι κινήσεις του φανέρωναν άγχος, κινούνταν πολύ γρήγορα από το δωμάτιο του έξω και πίσω. Σταμάτησε να προσέχει τη προσωπική του υγιεινή. Γίνονταν απότομος όταν οι δικοί του προσπάθησαν να τον ρωτήσουν αν έχει κάτι.

Ξαφνικά, μια μέρα, η πόρτα του δεν ξεκλείδωσε.

Δεν απαντούσε, δεν άνοιγε ούτε για φαγητό για 2 ημέρες. Οι γονείς του ανησύχησαν. Με τη βοήθεια κλειδαρά ξεκλείδωσαν τη πόρτα. Ο γιος τους ήταν ξαπλωμένος στο πάτωμα, γυμνός, το δωμάτιο του ανάκατο, φύλλα χαρτιού με ορνιθοσκαλίσματα ήταν παντού. Άρχισε να φωνάζει, να τους διώχνει, με ακατάληπτες φράσεις. Φοβήθηκαν. Απευθύνθηκαν σε γνωστούς, κατέληξαν στον εισαγγελέα υπηρεσίας. Δόθηκε εντολή για αναγκαστική προσαγωγή σε ψυχιατρική κλινική. Ο Νίκος δεν αντιστάθηκε. Δεν φαίνονταν να έχει επαφή με το τι γίνονταν γύρω του.’

Τι είναι η σχιζοφρένεια;

-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας;

Η σχιζοφρένεια είναι ένα κλινικό ψυχιατρικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από απώλεια επαφής με τη πραγματικότητα από ενδογενή αίτια (όχι δηλαδή λόγω λήψης παραισθησιογόνων ουσιών, ή προσβολής από λοιμογόνο παράγοντα). Όπως και κάθε κλινικό σύνδρομο η σχιζοφρένεια διαγιγνώσκεται από την ύπαρξη ενός συνδυασμού σημείων (αντικειμενικών ευρημάτων διαταραχής στη διάδραση του ασθενή με το περιβάλλον του) και συμπτωμάτων (υποκειμενικών βασάνων που αναφέρει ο ίδιος ο ασθενής). Αυτά είναι στοιχεία ψύχωσης στη ψυχοσύνθεση του. Τα κύρια πεδία όπου εκτείνονται αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα είναι

Α. η σκέψη –ψευδαισθήσεις (ειδικά ακουστικές, π.χ φωνές αγνώστων), χαλάρωση των συνδέσεων μεταξύ των ιδεών και παραληρηματικές ιδέες, ιδιώνυμος κόσμος

Β. το συναίσθημα – επιπέδωση δηλαδή απουσία συναισθήματος χαράς ή θλίψη, ψυχωσικό άγχος, ψυχωσική κατάθλιψη ( όταν το άγχος ή η κατάθλιψη δεν προέρχεται από ρεαλιστικά αίτια φανταστικά)

Γ. ο λόγος – αλογία, νεολογισμοί, το να φτιάχνει δηλαδή κανείς καινούργιες λέξεις, λογόρροια με ασυναρτησία

Δ. η συμπεριφορά – απομόνωση, τάση φυγής προς άγνωστη κατεύθυνση, παραμέληση βασικών αναγκών (διατροφή, επαρκής ένδυση, έκθεση σε κρυο/ζέστη,κοκ), αγνόηση κοινωνικών νορμών και άλλων ανθρώπων.

Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση έχει η διάρκεια του επεισοδίου όπου εμφανίζονται τα σημεία και τα συμπτώματα, η επανάληψη εμφάνισης επεισοδίων και η ίδια η φύση των σημείων και συμπτωμάτων. Καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μία αποδεκτή διαγνωστική εργαστηριακή μέθοδος που να καταδεικνύει την ύπαρξη της σχιζοφρένειας, οι κλινικοί καθοδηγούνται από τη συσσωρευμένη εμπειρία από τον 19ο αιώνα, οπότε και αναγνωρίστηκε η ύπαρξη του συνδρόμου. Βρήκαμε δηλαδή από την παρατήρηση χιλιάδων ασθενών ποια στοιχεία συνδυάζονται με ποιο τρόπο στην κλινική τους εικόνα και τι μελλοντική πορεία καταδεικνύουν. Αρχικά, εφόσον ένας ασθενής παρουσιάσει στοιχεία ψύχωσης τότε πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά το σύνολο της ψυχοσύνθεσης του καθώς κάθε τέτοια περίπτωση δεν είναι απαραίτητα σχιζοφρένεια.

-Πώς συμπεριφέρεται ένας ασθενής με σχιζοφρένεια;

Η συμπεριφορά ενός ασθενή με σχιζοφρένεια σε ενεργό επεισόδιο ψύχωσης είναι το πρώτο στοιχείο που τραβά τη προσοχή. Σπάνια ο σχιζοφρενής θα καταστεί βίαιος και αυτό εφόσον αισθανθεί να απειλείται. Ο ίδιος δεν θέλει να σχετίζεται με τον έξω κόσμο και η τυχόν ενασχόληση συνήθως είναι σε παραληρητικό επίπεδο, δηλαδή με την λανθασμένη αίσθηση ότι παρακολουθείται, ότι θέλουν το κακό του, κοκ. Εφόσον ο ασθενής έχει βοηθηθεί αποτελεσματικά τότε δεν διαφέρει από τον οποιοδήποτε. Δυστυχώς καθώς η σχιζοφρένεια είναι ένα προοδευτικό κλινικό σύνδρομο, συχνά ο σχιζοφρενής επιβαρύνεται με τη πάροδο του χρόνου από γενική έκπτωση των γνωστικών του ικανοτήτων (συγκέντρωση, προσοχή, μνήμη). Επίσης συχνά παρουσιάζει μεγάλη ανασφάλεια απέναντι σε άλλους και περιθωριοποιείται πολύ εύκολα. Παραμένει όμως άνθρωπος όπως όλοι μας, με τις ίδιες ανάγκες για ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία και με τις δικές του δεξιότητες οι οποίες αρκετές φορές μπορεί να επαρκούν ώστε να ζει αυτόνομα.

Η κλινική πορεία ενός σχιζοφρενή εξαρτάται κατά περίπτωση τόσο από την εσωτερική εξέλιξη της υποκείμενης νόσου, όσο και από την ύπαρξη ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος, είτε οικογενειακού είτε κρατικού. Ο ασθενής μπορεί να παρακολουθείται με τακτικές επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία δομών ψυχικής υγείας ή ιδιωτών, μπορεί να διαμένει μόνιμα σε προστατευμένες δομές (διαμερίσματα, ξενώνες) ή μπορεί να νοσηλεύεται σταθερά σε εξειδικευμένες κλινικές ανάλογα με τη λειτουργικότητα του.

-Θεραπεύεται η σχιζοφρένεια;

Η θεραπεία ενός σχιζοφρενή αποτελεί ένα δύσκολο κεφάλαιο της Ιατρικής καθώς δεν έχουμε αναγνωρίσει την υποκείμενη παθολογία με τρόπο που να μας καθοδηγεί στη θεραπεία όπως με άλλες παθήσεις. Αναγκαστικά η θεραπεία στρέφεται στρατηγικά στη πρόληψη των υποτροπών (νέων ψυχωσικών επεισοδίων) με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής η οποία έχουμε δει ότι δρα αποτελεσματικά στην ύφεση των σημείων και των συμπτωμάτων σε περιόδους ψυχωσικών επεισοδίων. Στόχος είναι η διατήρηση του ασθενή σε ύφεση ούτως ώστε να μπορεί να αποφευχθεί η αποδιοργάνωση του από ένα νέο επεισόδιο που μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες. Πέρα από τη φαρμακοθεραπεία σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός θετικού περιβάλλοντος για τον ασθενή αποτελούν οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και εύρεση προστατευόμενης εργασίας, εκπαίδευση της οικογένειας, χορήγηση ενίσχυσης εισοδήματος, απαραίτητη σε κάθε περίπτωση είναι η συνεργασία μίας ομάδας επαγγελματιών ψυχικής υγείας με τον ασθενή και την οικογένεια του ούτως ώστε να μπορέσει αυτός ο άνθρωπος να παραμείνει ενταγμένος στο κοινωνικό σύνολο.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιξιάτικες προσφορές στα καταστήματα


Δεκαήμερο ανοιξιάτικων προσφορών εμπορευμάτων για όλα τα καταστήματα της Αθήνας από την Πέμπτη 16 έως το Σάββατο 25 Μαΐου, προκήρυξε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας και στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί όλους τους εμπόρους να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της προσφοράς εμπορευμάτων απ' όλα τα καταστήματα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, αντί των προσφορών σε διαφορετικές ανά κατάστημα περιόδους και να διαθέσουν τα ανοιξιάτικα είδη τους σε ελκυστικές τιμές.

Μοναδική προϋπόθεση της συμμετοχής στο δεκαήμερο (16-25/5) είναι η γνωστοποίηση των προσφορών στην Περιφέρεια Αττικής - Γεν. Δ/νση Ανάπτυξης και στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών (αρ.14, παρ.3, Ν.3377/2005).

Κάθε επιχείρηση μπορεί να επισκέπτεται το www.pameathina.net και ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες να καταχωρεί τις προσφορές της, προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές για τις ευκαιρίες που θα υπάρχουν στη διάρκεια του δεκαημέρου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Της "κούρεψαν" το χρέος κατά 52%


Δικαίωση βρήκε από το Ειρηνοδικείο Χανίων άνεργη δανειολήπτρια, διαζευγμένη, μητέρα δύο ανήλικων τέκνων. Σύμφωνα με την υπαρ.229/2013 απόφαση του, την απάλλαξε από την καταβολή δόσεων για δύο έτη, ενώ εξαιρεί από τη ρευστοποίηση την κύρια κατοικία της και «κουρεύει» το χρέος της κατά 52%.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για άνεργη δανειολήπτρια, διαζευγμένη μητέρα δύο ανήλικων τέκνων, η οποία βαρύνεται με δανειοδότηση από μία τράπεζα συνολικού ύψους 193.812,78 ευρώ (για στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικό δάνειο, πιστωτική κάρτα).

Όμως, όπως τονίζεται, λόγω της ανεργίας την τρέχουσα περίοδο, το Ειρηνοδικείο Χανίων έκρινε μηδενικές καταβολές για μια διετία (θα επανεξεταστεί το 2014) και για τη διάσωση των περιουσιακών της στοιχείων αποφάσισε «κούρεμα» του χρέους της κατά 52%. Δηλαδή, από τις 193.812,78 ευρώ καλείται να πληρώσει μόνο 93.500 ευρώ σε 240 μηνιαίες δόσεις, που αντιστοιχεί σε χρονική διάρκεια 20 ετών. Σημειώνεται ότι οι δόσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά την περίοδο χάριτος δύο ετών.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O Σαλμάς για τα φάρμακα


Στο επόμενο βήμα για την καταπολέμηση των διπλών και πλαστών συνταγογραφήσεων προχωρά το υπουργείο Υγείας, όπως αποκάλυψε ο Μάριος Σαλμάς. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μετά τη συνεχή παρακολούθηση της πορείας των σκευασμάτων, αλλάζει ο τρόπος που τυπώνεται πάνω στο κουτί του φαρμάκου ο μοναδιαίος αριθμός.

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega.





Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα συνέλθω από το hangover;


Όλοι γνωρίζουμε πόσο άσχημο είναι το επόμενο πρωί μετά από μία υπέροχη νύχτα που το αλκοόλ έρεε άφθονο. Το λεγόμενο hangover μας ταλαιπωρεί ακόμη και για μέρες μετά από ένα ξέφρενο βράδυ. Και επειδή Σάββατο βράδυ έρχεται, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς θα συνέλθουμε από τις συνέπειες του hangover.

Τι ακριβώς είναι το hangover;

Είναι μία σειρά συμπτωμάτων που συνδέεται με πρόσφατη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Αυτός που υποφέρει από hangover συνήθως έχει πονοκέφαλο, ζαλάδα, τάση για εμετό, νύστα, σύγχυση και δίψα. Το hangover μπορεί να κάνει την εμφάνισή του κάθε ώρα της ημέρας, αλλά κάνει την εμφάνισή του συνηθέστερα το πρωί, αμέσως μετά το νυχτερινό μεθύσι. Στα συμπτώματα αυτά προστίθενται τα αισθήματα άγχους, μετάνοιας, ντροπής, αμηχανίας καθώς επίσης και θλίψη.

Κοιμηθείτε αρκετά!

Η ένταση του hangover εξαρτάται από την ποσότητα του ποτού που καταναλώσατε και από το πόσες ώρες κοιμηθήκατε. Όσο λιγότερο κοιμάστε, τόσο πιο έντονο θα είναι για εσάς το hangover. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πόσο αλκοόλ μπορείτε να καταναλώσετε για να αποφύγετε το hangover. Εξαρτάται από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήπιατε, πόσο κουρασμένοι ήσαστε πριν ξεκινήσετε να πίνετε, αν ήσαστε ήδη αφυδατωμένοι όταν ξεκινήσατε να πίνετε, αν πίνατε νερό παράλληλα με το αλκοόλ και από το πόσο κοιμηθήκατε μετά το μεθύσι.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το hangover φεύγει μετά από 48 ώρες. Η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, όμως, είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε.

Έχετε πονοκέφαλο;

Ας ρίξουμε μία αναλυτικότερη ματιά στο πώς κάνει την εμφάνισή του το hangover. Καταρχάς, τα συμπτώματά του κάνουν την εμφάνισή τους όταν πέσει η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα. Τα συμπτώματα αυτά είναι: ο αυξημένος καρδιακός παλμός, η υπερένταση, τα κόκκινα μάτια, οι μυϊκοί πόνοι, η διάρροια, η ζαλάδα, η άσχημη αναπνοή, ο πονοκέφαλος, η αίσθηση εξάντλησης, η ναυτία, η φωτοφοβία, το πρόβλημα συγκέντρωσης, η ευαισθησία στους δυνατούς ήχους, η δυσφορία, ο στομαχόπονος, η δίψα, ο εμετός, η ωχρότητα και η κακοκεφιά.

Πώς μπορεί να συνέλθει κανείς από το hangover;

Εννοείται πως η καλύτερη «θεραπεία» για το hangover είναι η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ ή το να αποφύγετε εντελώς την κατανάλωσή του. Αν, ωστόσο, βρεθείτε στη θέση αυτοί υπάρχουν μερικοί τρόποι να μετριάσετε τις παρενέργειές του είναι οι εξής:

1.Πιείτε πολλά υγρά κατά την διάρκεια της επόμενης μέρας και κυρίως νερό.

2.Καταναλώστε στέρεες και στεγνές τροφές όπως οι φρυγανιές, το ψωμί και τα crackers τα οποία βοηθούν το στομάχι.

3.Αποφύγετε τα παυσίπονα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλά παυσίπονα (κυρίως αυτά που περιέχουν παρακεταμόλη) αντιδρούν και επιτίθενται στο συκώτι, ενώ η ασπιρίνη μπορεί να μην είναι κατάλληλη για το στομάχι σας. Αν δεν αντέχετε τον πόνο θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

4.Ξεκουραστείτε. Αν έχετε την ευκαιρία να ξανακοιμηθείτε, το καλύτερο θα ήταν να το κάνετε, θα νιώσετε πολύ καλύτερα. Βεβαιωθείτε πως έχετε αρκετό νερό στο κομοδίνο σας.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γίνε μάνα στην Ελλάδα


Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης έχουν αποθαρρύνει πολλά νέα ζευγάρια να προσθέσουν νέα μέλη στην οικογένειά τους, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μια καλή χώρα για να γεννήσει και να μεγαλώσει το παιδί της μια γυναίκα ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children.

Η λεπτομερής μελέτη των ειδικών κατέταξε την Ελλάδα στη 19η θέση ανάμεσα σε 176 χώρες και μάλιστα σε υψηλότερη θέση από τον Καναδά, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Το "χρυσό μετάλλιο" κατακτά η Φινλανδία ενώ ακολουθούν η Σουηδία και η Νορβηγία.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλύτεροι ακτιβιστές στο διαδίκτυο


Είναι οι καλύτεροι ακτιβιστές του διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια διεθνής κριτική επιτροπή 15 ειδικών, βράβευσε στο Βερολίνο τα καλύτερα blogs για την ελευθερία της άποψης και την ανεκτικότητα.

Η κριτική επιτροπή 15 ειδικών από το χώρο του ίντερνετ (ακτιβιστές, μπλόγκερ και επιστήμονες) επέλεξε τα καλύτερα blogs (BOB Best Of Blogs) σε 6 κατηγορίες ανάμεσα από 4.200 συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Καλύτερο Blog

Ο Κινέζος συγγραφέας Λι Τσενκπέγκ κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο blog (http://blog.sina.com.cn/lichengpeng). Στην Κίνα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους της λογοκρισίας. Από τότε που οι αρχές του απαγόρευσαν να μιλά στις παρουσιάσεις του τελευταίου του βιβλίου «Όλες ο κόσμος ξέρει» εμφανίζεται με αντιασφυξιογόνα μάσκα και μπλουζάκι, το οποίο αναγράφει «Σας αγαπώ όλους». Η μάσκα και το μπλουζάκι έχουν γίνει πια σύμβολα της αντίστασης στην Κίνα. «Είναι πρότυπο για την νέα γενιά. Την ενθαρρύνει να σηκώσει το ανάστημά της και να πολεμήσει την λογοκρισία», αναφέρει η κριτική επιτροπή.


Καλύτερη Διαδικτυακή Εκστρατεία

Η πρωτοβουλία νέων «475» (https://www.facebook.com/475LeFilm) από τα Μαρόκο βραβεύεται για την διαδικτυακή εκστρατεία της υπέρ των δικαιωμάτων γυναικών θυμάτων βιασμού. Στο Μαρόκο ο νόμος 475 προβλέπει ότι αν ένας άνδρας παντρευτεί τη γυναίκα που βίασε τότε δεν διώκεται ποινικά. Η πρωτοβουλία νέων έχει γυρίσει μάλιστα μια ταινία για την 16χρονη Αμίνα, η οποία αυτοκτόνησε το 2012. Στη μνήμη της είναι αφιερωμένη και η εκστρατεία «475». Ο αγώνας κατά του επίμαχου νόμου, στα συμφραζόμενα των πρόσφατων βιασμών στην Ινδία «είναι ένα σημαντικό μήνυμα για ακτιβιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, που δραστηριοποιούνται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών», υπογραμμίζει η κριτική επιτροπή.

Σημαντικότερη Καινοτομία

Στόχος του κινεζικού «μικροϊστολογίου» Free.Weibo.com (https://freeweibo.com) είναι να αποκαλύψει στους χρήστες ποιες ειδήσεις έχουν σβηστεί από τις υπηρεσίες λογοκρισίας. Παράλληλα το microblog δίνει στους χρήστες πρόσβαση στο πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης SinaWebo.com παρακάμπτοντας τη λογοκρισία. Όπως γράφει στην αιτιολογία της η επιτροπή «μόνο όταν η λογοκρισία γίνει εμφανής μπορούν οι άνθρωποι να την καταπολεμήσουν».

«Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα»

Και φέτος η επιτροπή συνεργάζεται με την οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» για να βραβεύσει φωνές που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου. Το ειδικό βραβείο απονέμεται στην νεαρή ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φάμπι Κουσάσι από το Τόγκο της δυτική Αφρικής. Στο blog της (http://fabbikousassi.wordpress.co) ενημερώνει για τη βία των αστυνομικών αρχών του αυταρχικού καθεστώτος της χώρας σε βάρος των δημοσιογράφων.

«Η Φάμπι Κουσάσι υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου και στρέφει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των δημοσιογράφων στο Τόγκο», επισημαίνει στην αιτιολογία του ο Κρίστιαν Μιλ από τους Δημοσιογράφους χωρίς σύνορα.

Βραβείο Global Media Forum

Οι προκλήσεις μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας είναι το θέμα του Global Media Forum που διοργανώνεται στην έδρα της Deutsche Welle στη Βόννη (http://www.dw.de/global-media-forum/home/s-30956) μεταξύ 17 και 19 Ιουνίου 2013. Η κριτική επιτροπή στο Βερολίνο βράβευσε στην κατηγορία Global Media το κοινωνικό πρότζεκτ “Infolady“ από το Μπαγκλαντές. Οι “Infoladies“ είναι νεαρές γυναίκες που ενημερώνουν κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της χώρας τους για ζητήματα γύρω από την υγεία, την γεωργία και την ανάπτυξη. Η κριτική επιτροπή χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία «επαναστατική, διότι πληροφορεί του φτωχότερους των φτωχών για ζωτικής σημασίας ζητήματα».

Ιδιαίτερα Δημιουργικό και Πρωτότυπο

Ποια ίχνη αφήνουμε πίσω μας όταν χρησιμοποιούμε το ίντερνετ; Το πρότζεκτ “Me and my shadow“ «Εγώ και η σκιά μου» (https://myshadow.org) δίνει στους χρήστες απλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς μπορούν να «σερφάρουν» με ασφάλεια στο διαδίκτυο, αλλά και πώς μπορούν να ρυθμίσουν σωστά το πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιούν. Ιδίως σε χώρες που υπάρχει λογοκρισία έχει ιδιαίτερη σημασία οι χρήστες να αφήνουν πίσω τους όσο το δυνατόν λιγότερα ίχνη. «Πολλές φορές είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», λέει το μέλος της κριτικής επιτροπής Τζόρτζια Πόπλγουέλ.

Τα βραβεία Bobs (Best of Online Activism) θεσμοθετήθηκαν από την Deutsche Welle το 2004 με σκοπό να στηρίξουν τις προσπάθειες υπέρ της ελευθερίας της γνώμης στο διαδίκτυο και να υπερασπιστούν το αίτημα για ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων χωρίς λογοκρισία.

«Τα βραβεία Bobs είναι μια μοναδική πλατφόρμα έκφρασης, που δείχνει ότι μεταξύ των χρηστών υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο κοινές τάσεις», εξηγεί η επικεφαλής αρχισυντάκτρια της Deutsche Welle, Ούτε Σέφερ. «Μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει τρόπος να απομονώσεις τεχνολογικά τις κοινωνίες και να τους αφαιρέσεις το δικαίωμα στην πληροφορία», λέει η Γερμανίδα αρχισυντάκτρια.

Λόγο στην επιλογή των βραβευθέντων είχαν –εκτός από την κριτική επιτροπή - και οι χρήστες του διαδικτύου. Περισσότερες πληροφορίες για τους νικητές των Bobs στον ιστότοπο www.thebobs.com.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον αέρα 53.000 υπάλληλοι


Στον αέρα βρίσκονται 53.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που κινδυνεύουν είτε να απολυθούν άμεσα είτε να απομακρυνθούν αρχικά από τη θέση τους... για να απολυθούν αργότερα.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε προς την τρόικα (με επιστολή που εστάλη στις 23/4/2013) ότι:

- θα απολυθούν 15.000 εργαζόμενοι (με πρόγραμμα υποχρεωτικής εξόδου),

- θα καταργηθούν τουλάχιστον 13.000 οργανωτικές θέσεις στο Δημόσιο (ώστε να απομακρυνθεί αντίστοιχος αριθμός εργαζομένων), ενώ

- θα τεθούν σε πρόγραμμα κινητικότητας (χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο απόλυσης) περίπου 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο έγγραφο της τρόικας με τίτλο "Συμμόρφωση της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα του Μαρτίου για την υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ".



Στην έκθεση περιγράφεται αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων από το Δημόσιο και αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι καθένα τρίμηνο, έως το τέλος του 2014, θα απολύονται 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκίνηση για τον blogger που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο


Μεγάλη κινητοποίηση στο διαδίκτυο και «ποταμό» μηνυμάτων προκάλεσε η είδηση του θανάτου του blogger Γιώργου Κανταρτζόπουλου, από την Πάτρα, που ήταν γνωστός στο ίντερνετ ως George Kant.

O άτυχος νέος έδινε τη μάχη με τον καρκίνο καθώς έπασχε από μια σπάνια περίπτωση λεμφώματος non Ηodgkin με εξέλιξη σε κεντρικό νευρικό σύστημα και εγκέφαλο. Ήταν απολυμένος και ανασφάλιστος από τις αρχές του 2012.

Είχε δημιουργήσει το blog http://www.georgekant.com, εναλλακτικού περιεχομένου και μετά τον εντοπισμό του λεμφώματος δημιούργησε ειδική στήλη στην ιστοσελίδα, τη c-answer, όπου περιέγραφε την πορεία της υγείας του.Τα κείμενά του, παρά τη μάχη που έδινε καθημερινά, διέθεταν χιούμορ, ρεαλισμό και ειλικρίνεια και αποτελούσαν γροθιά στο στομάχι.

Περιέγραφε το σύστημα υγείας, όπως ο ίδιος το βίωνε καθημερινά, την έλλειψη φαρμάκων και τη μάχη για να εξασφαλίσει ουρά στη λίστα αναμονής για χημειοθεραπεία. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου, στα Ροΐτικα της Πάτρας.



Το τελευταίο του κείμενο στις 14 Απριλίου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τέλος ακτινοβολιών λοιπόν (με μπόλικες δυσκολίες αλλά και τσάμπα καφέ στην αίθουσα αναμονής του ''Υγεία'').

Βέβαια, ώσπου να φτάσουμε στο σημείο αυτό έχουμε περάσει κάστρα, πριγκίπισσες και γύπες. Οι εποχές που ξάπλωνα στο μηχάνημα και αυτό από μόνο του αρκούσε για να πεθαίνω στον πόνο και να παραλύει το αριστερό μου χέρι και ένα τεράστιο σημείο στη δεξιά μεριά, φαντάζουν μακρινές. Εποχές που, λόγω σύγχυσης και μόνιμης αϋπνίας, αυτή η πεντάλεπτη διαδικασία μού φαινόταν πως διαρκεί μία ώρα (και ήμουν και βέβαιος γι' αυτό!). Εποχές που δεν έχεις ούτε τον έλεγχο του σώματος αλλά ούτε και του μυαλού σου. Σαν ένα συνηθισμένο βράδυ σε ουζάδικο δηλαδή. Αλλά…».

Χαρακτηριστικό το πρώτο του κείμενο:

«Από τον Απρίλιο του 2012 παλεύω με το γνωστό ζώδιο. Τον καρκίνο. Μάλιστα μου συστήθηκε ως Λέμφωμα με επώνυμο non Hodgkin. Εξωτερικά δεν ήταν του γούστου μου, άκουγε λαϊκά ενώ εγώ είμαι γενικά ροκ στοιχείο, αλλά ήταν ένα αναγκαστικό προξενιό που δεν είχα κανένα δικαίωμα επιλογής. Ασε που τελικά φορούσε προσωπείο τόσους μήνες καθώς εξελίχτηκε σε κάτι άλλο παράλληλα που ακόμα και τώρα, αρχή νέας χρονιάς, δεν ξέρουμε σίγουρα τι είναι.

Γιατί c-answer; Γιατί στον καρκίνο αυτό που αναζητάς εξαρχής είναι απάντηση. Απάντηση σε όλα όσα σου θέτει, είτε είναι απανωτά είτε τυχαία είτε από παράπλευρα θέματα που δημιουργεί, είτε γιατί ουσιαστικά είναι ένα τεράστιο σταυρόλεξο το οποίο σου κρύβει ακόμα και τις ερωτήσεις».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: 29.298 νέες θέσεις μισθωτών


Τις θετικές ενδείξεις στο μέτωπο της αγοράς εργασίας τόνισε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, μετά τα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 29.298 θέσεις τον Απρίλιο.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ανακοινώνει τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης για το μήνα Απρίλιο 2013, όπως αντλήθηκαν από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Παρουσιάζονται, ακόμη, συγκριτικά στοιχεία με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι προσλήψεις ανά κωδικό αριθμό δραστηριότητας, φύλο και ανά περιφέρεια, ενώ απεικονίζονται και τα επαγγέλματα που εμφανίζουν το μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων.

Συγκεκριμένα, τον μήνα Απρίλιο του 2013 καταγράφηκαν 89.779 αναγγελίες πρόσληψης, 18.078 απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου), 20.843 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 21.560 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Από τις παραπάνω ροές, προκύπτει για το μήνα Απρίλιο 2013 αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 29.298 θέσεις εργασίας, υπερδιπλάσια της αύξησης κατά 14.435 θέσεις εργασίας τον αντίστοιχο μήνα το 2012 (Απρίλιος 2012) και 8.950 τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 2013). Σημειώνεται ότι το θετικό ισοζύγιο του Απριλίου 2013 προήλθε κατά βάση από το μεγάλο αριθμό νέων αναγγελιών πρόσληψης (89.779 προσλήψεις), σημαντικά υψηλότερο των αντίστοιχων προσλήψεων του περσινού Απριλίου (65.306 προσλήψεις).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

405 προσλήψεις γιατρών


Στην πρόσληψη 405 επικουρικών γιατρών προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να καλυφθούν κενές θέσεις σε διάφορες μονάδες του ΕΣΥ.

Οι επικουρικοί ιατροί θα εργαστούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου δωδεκάμηνης διάρκειας. Η υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από τους ενδιαφερoμένους θα πραγματοποιηθεί έως τις 23 Μαΐου, ενώ η επιλογή τους πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα ακολουθήσει απόφαση για ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των νοσηλευτικών μονάδων της νησιωτικής Ελλάδας.

Στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας τηρούνται ηλεκτρονικά δύο κατάλογοι εγγραφής επικουρικών ιατρών. Σε αυτούς εγγράφονται, κατά ειδικότητα και κατόπιν αιτήσεώς τους, γιατροί που απέκτησαν ιατρική ειδικότητα κατά την τελευταία επταετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ο πρώτος κατάλογος αφορά μονάδες του ΕΣΥ οι οποίες βρίσκονται σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές και χαρακτηρίζονται ως άγονες. Οι θέσεις που «ανοίγουν» στον συγκεκριμένο κατάλογο είναι συνολικά 145 και αφορούν πλήθος ιατρικών ειδικοτήτων.

Ο δεύτερος κατάλογος αφορά τα νοσοκομεία πρώτης ζώνης και τα νοσηλευτικά ιδρύματα της δεύτερης ζώνης, τα οποία εξαιρούνται από τον πρώτο κατάλογο, το ΕΚΑΒ και το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Οι θέσεις που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση είναι 244 για τα νοσοκομεία, 15 για το ΕΚΑΒ και μία για το Κέντρο Δηλητηριάσεων.Ο γιατρός που θα επιλεγεί στο Κέντρο Δηλητηριάσεων θα είναι παιδίατρος ή παθολόγος ή γενικός γιατρός ή γιατρός άλλης ειδικότητας.

Στο ΕΚΑΒ θα απορροφηθούν έξι γιατροί για την κεντρική υπηρεσία, δύο για το Ηράκλειο και από ένας για τη Χαλκίδα, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λαμία. Θα επιλεγούν αναισθησιολόγοι, γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι, ορθοπαιδικοί, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, χειρουργοί, καθώς και γιατροί με πτυχίο επάρκειας στην επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική, ανεξάρτητα από ειδικότητα.

Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί θα υποβάλουν συμπληρωματική αίτηση με δύο επιλογές. Οι γιατροί που θα επιλεγούν, θα κληθούν να υπογράψουν σύμβαση με τον διοικητή του νοσοκομείου στο οποίο θα υπηρετήσουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το ερωτηματολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων


Τα διαπιστευτήριά τους θα κληθούν να δώσουν τις επόμενες ημέρες 206.000 δημόσιοι υπάλληλοι, απαντώντας σε ερωτηματολόγιο σχετικά με το προφίλ της θέσης που υπηρετούν και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στη διαμόρφωση του νέου Δημοσίου.

Το ερωτηματολόγιο που θα σταλεί ηλεκτρονικά στους υπαλλήλους, στους εργαζομένους δηλαδή των υπουργείων, στους ενστόλους και στους εκπαιδευτικούς, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του σχεδίου διαθεσιμότητας και κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων.

Σε δεύτερη φάση θα αρχίσει η αξιολόγηση, με βάση τα προσόντα και τη θέση του κάθε εργαζομένου, αφού από τις απαντήσεις θα αντληθούν στοιχεία ώστε στη συνέχεια να γίνει ακριβής περιγραφή των θέσεων εργασίας που απαιτούνται για τη λειτουργία κάθε οργανωτικής μονάδας.

Δείτε παρακάτω το νέο ερωτηματολόγιο, έτσι όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα Τα Νέα.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένοπλες Δυνάμεις: Μειώσεις 50%


Έως και 50% φθάνουν οι απώλειες στις οικονομικές απολαβές των στρατιωτικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Δείτα αναλυτικά τον πίνακα από το Εθνος.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ουρές στον ΟΠΑΔ


Καθημερινό φαινόμενο - με μια διακοπή τις ημέρες του Πάσχα - οι ουρές στον ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου).
Και σήμερα οι ασφαλισμένοι... επιστρατεύουν την υπομονή τους για να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας και να απογραφούν.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο


Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση ενός κόμματος, πλέον είναι ώριμο να υπερασπιστεί νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μια νέα ποινική αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει ότι το νομοσχέδιο, που επιβάλει ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ρατσιστικού χαρακτήρα βιαιοπραγίες, είναι κατά βάση έτοιμο και ως την Παρασκευή θα έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Αντώνη Ρουπακιώτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:

-Κύριε υπουργέ φέρνετε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που επιβάλει αυστηρότατες ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος προσώπων με γνώμονα το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό;

-Ολοκληρώνουμε σήμερα και αύριο τις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του νομοσχεδίου και δεν θέλω να αναφέρω λεπτομέρειες. Ως προς το μέγεθος της ποινής, εγώ δεν νομίζω ότι μόνο με το να επιβάλουμε αυστηρές ποινές θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Είναι λάθος αυτό. Σας ζητώ συγγνώμη που αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας πω λεπτομέρειες, όχι γιατί έχω κάτι κρυφό, αλλά η υπευθυνότητά μου προς εσάς και το έργο που επιτελείται μου επιβάλει να περιμένουμε μια ημέρα τουλάχιστον.

-Το Σύνταγμα πιστεύετε ότι δεν επαρκεί για την απόκρουση τέτοιων φαινομένων;

-Έχουμε ένα άρθρο στο Σύνταγμα που τα λέει όλα. Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Σύνταγμά μας οφείλουμε να πούμε ότι εγγίζει την πληρότητα. Ειδικότερα το άρθρο 5, παράγραφος 2 τα λέει όλα: Όταν λέει για παράδειγμα ότι όταν κάποιος βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, που παραμένει, που μπαίνει απλώς μέσα, είτε έχει έγγραφα είτε δεν έχει, αυτός έχει απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής, της ελευθερίας χωρίς κρίσεις φυλής, χρώματος, γλώσσας, πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, τι άλλο να προσθέσει...

Να πω κάτι ακόμη που ίσως να μην είναι πολύ γνωστό. Το 1979 ψηφίσαμε τον νόμο 729 που έγινε σταθερή αναφορά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για χρόνια ολόκληρα. Αυτοί οι νόμοι συμπληρώθηκαν και μεταγενέστερα, αλλά και με μια πρόσφατη διάταξη που φέραμε σε ένα νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά και άλλες διατάξεις. Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από τη βουλή με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, που δεν μετείχε στην ψηφοφορία συνολικά για το νομοσχέδιο. Τι θέλω να πω: Έχουμε ένα δυνατό δικαιϊκό πλαίσιο. Τώρα εμείς βλέπουμε και κάποια άλλα ζητήματα: Συμπεριφορές μέσα στη Βουλή, συμπεριφορές κομμάτων, τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν.

-Συνδέετε, κύριε υπουργέ, από ό,τι καταλαβαίνω το νομοσχέδιο με συμπεριφορές και επιθέσεις της Χρυσής Αυγής;

-Η αντίληψη την οποία υπηρετούμε στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ότι όσο είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο για να καταπολεμούμε αυτά τα φαινόμενα, μην κάνουμε το λάθος και στοχοποιήσουμε και φέρουμε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Είναι όντως η Χρυσή Αυγή αλλά δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, είναι οι Χρυσές Αυγές σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να δούμε πρώτα τις αιτίες που προκαλούν τα φαινόμενα της Χρυσής Αυγής. Όντως είναι το μεταναστευτικό. Εδώ οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαίτερα η Αριστερά πρέπει να δει στην ουσία το πρόβλημα και όχι με έναν ρομαντισμό μόνο. Δεν αρκεί αυτό γιατί έτσι δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους μετανάστες ούτε στη Δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά και μια αντίληψη μηδενικής ανοχής και πάλι δεν φέρνει τα αποτελέσματα τα αναμενόμενα. Θέλω να πω ότι χρειάζεται μια ενίσχυση των θεσμών μας, του κοινοβουλίου, του προσώπου του κοινοβουλίου, της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του κοινοβουλίου. Αν τα φθείρουμε μόνοι μας αυτά δίνουμε περιθώριο στη Χρυσή Αυγή.

-Στην περίπτωση που οι δράστες ρατσιστικών επιθέσεων είναι πολιτικά πρόσωπα; Το έχετε συμπεριλάβει αυτό;

-Βεβαιότατα. Πέραν όμως από την αυστηροποίηση των ποινών με το νομοσχέδιο αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμπεριφορά βουλευτών κομμάτων, έτσι ώστε να είναι υψηλή η αποτελεσματική η λειτουργία του κοινοβουλίου, αλλά και να υπάρχουν και συνέπειες για όσους παραβιάζουν το νόμο, τον κανονισμό, τη λειτουργικότητα του κοινοβουλίου και εκπέμπουν προς τα έξω μια θεσμική απαξία, αυτό είναι το χειρότερο.

-Κύριε υπουργέ μια τελευταία ερώτηση. Και στο παρελθόν νομοσχέδιο για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου είχαν προσπαθήσει να περάσουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και Μ. Παπαϊωάννου.

-Τώρα ωρίμασαν τα πράγματα και από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων με μία εξαίρεση, ζητείται το νομοσχέδιο -που είναι έτοιμο κατά βάση και ως την Παρασκευή θα το έχουμε κατεβάσει. Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θέλει να υπάρχει ακριβώς αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί αναμφισβήτητα υπόψιν και της δικής σας αξιολόγησης και του λαού, αλλά κυρίως θα τεθεί υπόψη του κοινοβουλίου, που θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο ή να κάνει τις δικές του παρεμβάσεις. Τώρα εκείνο που μπορώ να σας βεβαιώσω είναι ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση ενός κόμματος, πλέον είναι ώριμο να υπερασπιστεί νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μια νέα ποινική αντιμετώπιση -το θέμα δεν εξαντλείται φυσικά στην ποινική αντιμετώπιση, όπως προδήλωσα- συμπεριφορών με ένα νεοναζιστικό πρόσημο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όργιο χυδαιότητας εναντίον του Στίβεν Χόκινγκ


Η απόφαση του διάσημου θεωρητικού φυσικού Στίβεν Χόκινγκ να στηρίξει το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ, λόγω του παλαιστινιακού ζητήματος, εξόργισε του Ισραηλινούς που επιδίδονται σήμερα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε όργιο ανηθικότητας και χυδαιότητας εναντίον του.

Τα σχόλια επικεντρώνονται βεβαίως στη σπάνια νόσο από την οποία υποφέρει ο Στίβεν Χόκινγκ, σε μια σαφή προσπάθεια να αποδυναμωθεί η σημασία της απόφασής του να μην συμμετάσχει τελικά, στο ακαδημαϊκό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, προς τμήν του Σιμόν Πέρες.


«Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί ούτε να σκουπίσει τον **** του» έγραφε ένας χρήστης του Facebοok, ενώ ένας άλλος συμπλήρωνε ότι «ακόμη κατ***άει σε σακούλα». Ισραηλινοί σχολιάζουν ακόμα και ότι η ασθένειά του έχει εκφυλίσει και το μυαλό του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η λίστα με τους φορείς που κλείνουν


Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται ο κατάλογος με τους φορείς και τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου, που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν και, ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοί τους να απολυθούν.

Οι συσκέψεις και οι συνεργασίες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών στους οποίους υπάγονται οι εν λόγω φορείς, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, είναι συνεχείς και πυρετώδεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τους πρώτους φορείς που «δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία τους» και θα καταργηθούν.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση και για το σχέδιο νόμου «Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη Μεγάλη Πέμπτη και το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα για 4.000 απολύσεις μέχρι το 2013. Ένα νομοσχέδιο το οποίο, αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση στις 14 Μαΐου, αμέσως μετά και με ενσωματωμένες ενδεχόμενες τροποποιήσεις που θα έχουν προέλθει από τη διαβούλευση, θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Μάλιστα χθες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης είχε συνάντηση με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο νόμου και τους ενημέρωσε και για τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις φορέων του δημοσίου, το σχέδιο για το πρόγραμμα κινητικότητας, τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις με αναλογία 1 προς 1. Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μανιτάκης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Την αποστολή προς 206.000 δημόσιους υπαλλήλους των πρώτων ερωτηματολογίων, που αποτελούν τον οδηγό για το σχέδιο περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, ξεκινά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για υπαλλήλους, που εργάζονται σε υπουργεία και φορείς, οι δομές των οποίων έχουν αξιολογηθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικό πρόγραμμα για τον τουρισμό


Ειδικό πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο του τουρισμού θα παρουσιάσουν αύριο Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογι­άννη και ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η παρουσίαση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου 29, στις 11 π.μ.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις


Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι οι καθηγητές, όπως δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm, η οργανωτική γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ελένη Ζωγραφάκη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ζωγραφάκη, «ο αγώνας πρέπει να είναι παρατεταμένος. Καταλαβαίνουμε ότι η περίοδος των Πανελληνίων έχει επιπρόσθετες δυσκολίες όμως θεωρούμε ότι διαλύονται τα πάντα».

«Με τις επιταγές της τρόικας αποφασίζουν ένα "μαύρο" μέλλον για τα παιδιά. Τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, οδηγούν στην ανεργία τους νέους. Αν εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές είμαστε σίγουροι ότι για αυτή τη γενιά δεν θα υπάρχει καμία ελπίδα», τόνισε η Ελένη Ζωγραφάκη.

Ακούστε το ηχητικό:





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες ασθένειες θεραπεύει το κάλιο;


Μία από τις ουσίες που ενισχύει την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και τον θωρακίζει απέναντι σε πληθώρα προβλημάτων υγείας είναι το κάλιο. Το βρίσκουμε σε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς και οι ιδιότητές του είναι ευεργετικές για την υγεία μας.

Τι είναι το κάλιο;

Το κάλιο είναι μία ουσία που παίζει καίριο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας. Οι διατροφικές πηγές καλίου περιλαμβάνουν φρούτα (ειδικά τα αποξηραμένα φρούτα), τα δημητριακά, τα φασόλια, το γάλα και τα λαχανικά.

Σε τι μας ωφελεί το κάλιο;

Το κάλιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των χαμηλών επιπέδων καλίου στο σώμα μας. Συνίσταται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου. Παράλληλα, χορηγείται για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων ασβεστίου, της νόσου του Meniere, για τη δηλητηρίαση από θάλλιο, της αντίστασης στην ινσουλίνη, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και των βρεφικών κολικών.

Χορηγείται, επίσης, για τους πονοκεφάλους, τις αλλεργίες, για την ακμή, για τον αλκοολισμό, για τη νόσο Alzheimer, για τη σύγχυση, την αρθρίτιδα, τη θολή όραση, για τον καρκίνο, το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, για την κολίτιδα, τη δυσκοιλιότητα, τη δερματίτιδα, το φούσκωμα, τον πυρετό, την αρθρίτιδα, την αϋπνία, την ευερεθιστότητα, τη μονοπυρήνωση , την μυϊκή αδυναμία, τη μυϊκή δυστροφία και το άγχος. Το κάλιο χορηγείτα επίσης ενδοφλέβια για τις αρρυθμίες και την καρδιακή προσβολή.

Ποιες είναι οι διατροφικές πηγές του καλίου;

Πολύ καλές διατροφικές πηγές καλίου είναι οι μπανάνες, τα αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα και τα φυστίκια, τα εσπεριδοειδή, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το γάλα και οι πατάτες. Πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, πως κάποιες τεχνικές μαγειρικής –όπως το βράσιμο- καταστρέφουν το κάλιο στις τροφές.

Έχει παρενέργειες η λήψη καλίου;

Το κάλιο είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν λαμβάνεται από το στόμα σε συγκεκριμένες (ρωτήστε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας) και συνδυάζεται με μία ισορροπημένη διατροφή. Το κάλιο, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, ναυτία, διάρροια, έμετο και εντερικά αέρια.

Προσοχή! Οι υπερβολικές ποσότητες καλίου είναι επικίνδυνες και μπορεί να προκαλέσουν καούρες ή τσούξιμο, γενικευμένη αδυναμία, παράλυση, νωθρότητα, ζάλη, διανοητική σύγχυση, χαμηλή αρτηριακή πίεση και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5 τρόποι για αποτοξίνωση μετά το Πάσχα


Όσο κι αν υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι δεν θα το παρακάνουμε αυτή τη φορά, οι περισσότεροι υποκύπτουμε στην λαιμαργία των γιορτών. Και τώρα; Πώς θα επανορθώσετε για όλες τις διατροφικές αμαρτίες του Πάσχα; Η μόνη λύση είναι η αποτοξίνωση! Φροντίστε να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή, καθαρίζοντας το σώμα σας από τους περιβαλλοντικούς ρύπους στους οποίους είστε εκτεθειμένοι κάθε μέρα.

Πώς θα το επιτύχετε αυτό; Υπάρχουν πέντε χρυσοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα! Αν, μάλιστα, προσθέσετε και μια φέτα λεμόνι σε αυτό θα έχετε και πρόσθετα οφέλη. Μπορείτε, επίσης, να φάτε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, καθώς επίσης και τροφές πλούσιες σε ίνες για να κρατήσει το εκκριτικό σύστημα του σώματός σας σε λειτουργία.

2. Αγαπήστε το συκώτι σας ! Το συκώτι σας είναι μέρος του φυσικού συστήματος αποτοξίνωσης του σώματός μας. Οφείλουμε να φροντίζουμε να είναι υγιές περιορίζοντας το αλκοόλ, την καφεΐνη, τα σάκχαρα, τα κορεσμένα λίπη και τα φάρμακα. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε βότανα ή συμπληρώματα για την υποστήριξη της γενικής υγείας του ήπατος.

3. Ηρεμήστε! Η ψυχική ευεξία σας είναι εγγενώς συνδεδεμένη με τη γενική υγεία σας. Το στρες, μεταξύ άλλων, επιβραδύνει την αποτοξίνωση. Κρατήστε τα επίπεδα του άγχους σε χαμηλά επίπεδα, ώστε όλο σας το σώμα να είναι σε άριστη λειτουργική κατάσταση.

4. Αναπνεύστε βαθιά! Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό και τη σίτιση των κυττάρων του σώματός μας. Κάθε φορά που κάνετε αυτή τη σκέψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές που καθαρίζουν και οξυγονώνουν το σώμα μας.

5. Προσέξετε το δέρμα σας! Σύμφωνα με την Diana Carswell της Washington Post: «Το σώμα μπορεί να αποβάλει τις τοξίνες αποτελεσματικά μέσα από τους πόρους του δέρματος. Για να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία, συνδυάστε σε ένα λουτρό 1 φλιτζάνι άλατα και 1 έως 2 κουταλιές της σούπας αιθέριο έλαιο, όπως λεμόνι, δεντρολίβανο ή ελιά. Οι διεγερτικές ιδιότητες των συστατικών καταπολεμούν φυσικά τις τοξίνες.

Μια άλλη επιλογή για απολέπιση του δέρματος είναι να συνδυάστε 1/2 φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης, 1 κουταλιά καλαμποκάλευρο και αρκετές σταγόνες έλαιο αμυγδάλου με αρκετό γάλα για να σχηματίσουν μια πάστα. Εφαρμόστε σε ολόκληρο το σώμα με απαλές, κυκλικές κινήσεις. Ξεπλύνετε και στη συνέχεια βουρτσίστε το δέρμα σας με ένα σφουγγάρι.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

25 εκατ. για τη μεταφορά μαθητών


Με 25.063.824 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τις Περιφέρειες, για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών.

Το ανωτέρω ποσό, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατανέμεται στις περιφέρειες προκειμένου να αποπληρωθούν οι πάροχοι των υπηρεσιών για το σχολικό έτος 2011-2012, ενώ καλύπτεται μέρος της δαπάνης για το σχολικό τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, το κόστος μεταφοράς για το σχολικό έτος 2011-2012 ανήλθε για τις περιφέρειες στο ποσό των 151.000.000 ευρώ, ενώ η εξοικονόμηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, που προέκυψε από τις ρυθμίσεις του άρθρου 47 του ν. 4141/2013, ανήλθε στα 13.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται, επίσης από το υπουργείο, ότι το κόστος των συμβάσεων του σχολικού έτους 2012-2013 είναι απομειωμένο κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οπότε και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κατανέμεται το ποσό των 6.539.982,31 ευρώ στους δήμους της χώρας έναντι της δαπάνης για τη μεταφορά μαθητών κατά τη σχολική περίοδο 2012- 2013.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, προκειμένου οι απαιτούμενες διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα για το επόμενο σχολικό έτος (2013-2014) το υπουργείο Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Ανάπτυξης και έχει ήδη αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο της μεταφοράς μαθητών, έτσι ώστε πολύ σύντομα οι περιφέρειες να ξεκινήσουν τους διαγωνισμούς.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ωφέλιμη η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης


Πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Σύμφωνα με τις προσταγές της μεσογειακής διατροφής, τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν μια ομάδα τροφίμων η οποία πρέπει να περιλαμβάνονται επί καθημερινής βάσης στη διατροφή μας.

Παρόλα αυτά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 95% των ενηλίκων δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες μη επεξεργασμένων δημητριακών, ενώ περίπου το 30% των ενηλίκων δεν τα συμπεριλαμβάνει καθόλου στη διατροφή του.

Πώς συμβάλλουν τα δημητριακά ολικής άλεσης στην προάσπιση της υγείας μας;

Σύμφωνα με μακροχρόνιες μελέτες, η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους γιατί ενισχύουν τον κορεσμό.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από την τροφή.

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα ολικής άλεσης έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων αλλά και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, χαλκό και σίδηρο.

Πώς θα μπορούσαμε να τα εισάγουμε στην καθημερινότητα μας;

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η κατανάλωση υγιεινών σνακ με παράλληλη αντικατάσταση των τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη.

Γευστικά παραδείγματα

Αντικαταστήστε την πρωινή τυρόπιτα στο γραφείο με κράκερ ολικής άλεσης (μπορείτε να βρείτε και σε ατομικές συσκευασίες) σε συνδυασμό με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή ένα ποτήρι γάλα.

Αν τα παιδιά σας δεν αγαπούν το γάλα, προτείνετε μπισκότα δημητριακών εμπλουτισμένα σε ασβέστιο σε συνδυασμό με ένα χυμό, προκειμένου να καταναλώσουν ένα ισορροπημένο πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Αντικαταστήστε τα πατατάκια ή τα κουλουράκια με δημητριακά ή μπάρες δημητριακών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αποτελούν ένα εύγευστο σνακ για παιδιά αλλά και για ενήλικες.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολύτιμος σύμμαχος κατά της χοληστερίνης το μήλο


Η κατανάλωσή του οδηγεί σε μείωση της οξειδωμένης LDL κατά 40%.

Όλοι γνωρίζουμε τη φράση «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Φαίνεται όμως πως ένα μήλο την ημέρα κάνει και τη χοληστερόλη πέρα.

Η αυξημένη χοληστερίνη ή υπερχοληστερολαιμία έχει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένα περιστατικά αθηροσκλήρωσης σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Η αυξημένη κακή LDL χοληστερόλη και η μειωμένη καλή HDL αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Οι αθηρωματικές πλάκες αποφράσσουν τις αρτηρίες και αποτελούν έδαφος για τη δημιουργία θρόμβων αίματος.

Ένας μεγάλος θρόμβος μπορεί να αποφράξει τελείως την αρτηρία και να διακοπεί η ροή αίματος. Η διακοπή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο, ενώ σε αρτηρίες που στέλνουν αίμα στον εγκέφαλο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 60% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου δημιουργούνται από τη ρήξη των αθηρωματικών πλακών και τη θρόμβωση.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ γύρω από τη δράση του μήλου ενάντια στη χοληστερόλη, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου οδήγησε στη μείωση της οξειδωμένης μορφής της κακής LDL χοληστερόλης.

Η έρευνα διήρκεσε 4 εβδομάδες και οι ερευνητές χορήγησαν σε άτομα μέσης ηλικίας είτε ένα μήλο την ημέρα, είτε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από μήλο σε μορφή κάψουλας, είτε ένα εικονικό χάπι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μήλο, και όχι τόσο οι πολυφαινόλες του σε μορφή κάψουλας, κατάφεραν να μειώσουν την οξειδωμένη μορφή της LDL χοληστερόλης κατά 40%.

Η LDL χοληστερόλη συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας τις αθηρωματικές πλάκες και τελικά τη στένωση, και θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Η δράση αυτή του μήλου οφείλεται κυρίως στις πολυφαινόλες του, φαίνεται όμως ότι οι πολυφαινόλες από μόνες τους δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όσο ένα ολόκληρο μήλο. Μια πιθανή εξήγηση, είναι ότι στο μήλο υπάρχουν και διάφορα άλλα συστατικά, τα οποία δρουν συνεργιστικά στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για τη δημιουργία της αθηροσκλήρωσης και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επίσης, η απορρόφηση των πολυφαινολών από τον οργανισμό είναι μεγαλύτερη όταν καταναλώνονται μαζί με το μήλο παρά από μόνες τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δράση του μήλου κατά της χοληστερόλης είναι μεγαλύτερη και από τα αντιοξειδωτικά άλλων τροφών, όπως της ντομάτας και του πράσινου τσαγιού.

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά των τροφών, τα οποία αναστέλλουν την οξείδωση, η οποία καταστρέφει τα κύτταρα και επεμβαίνει στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών και της οξειδωτικής τους δράσης. Τα αντιοξειδωτικά φαίνεται πως μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και αναστέλλουν τη δράση της στην δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

Η έρευνα αυτή είναι ενθαρρυντική για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης, αφού καταλήγει στο ότι με μια απλή διατροφική παρέμβαση στη ζωής μας, όπως είναι η κατανάλωση ενός μήλου ημερησίως, μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Και άλλες μελέτες γύρω από την ευεργετική δράση του μήλου στη χοληστερόλη επιβεβαιώνουν τα παραπάνω αποτελέσματα και ενισχύουν την άποψη ότι ένα μήλο την ημέρα αποτελεί σημαντικό βήμα στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Καταναλώστε λοιπόν ένα μήλο την ημέρα για να επωφεληθείτε της δράσης του ενάντια στη χοληστερόλη και όχι μόνο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θα σταματήσουμε τις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων»


Μ. Σαλμάς: Η τρόικα δεν έχει καμία σχέση με αυτό το θέμα.

«Στοπ» στις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων βάζει το υπουργείο Υγείας. Από τη Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και το υπουργείο Υγείας, όπως ανήγγειλε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο αναπληρωτής υπουργός, Μάριος Σαλμάς, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κουτιού φαρμάκου από την ώρα που έρχεται στη χώρα, μέχρι την ώρα που φτάνει στον ασθενή ή αν επανεξάγεται.

«Το μεγάλο άγχος μας όταν κάνουμε μία αλλαγή είναι η εφαρμογή της. Πολλοί πιστεύουν ότι όταν κλείνουν τα φώτα της δημοσιότητας και η προβολή μιας μεταρρύθμισης, δεν παρακολουθούμε αν εφαρμόζεται. Σας λέω ότι ο κρατικός μηχανισμός πολλές φορές δεν υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να είσαι από πάνω», τόνισε ο κ. Σαλμάς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας πρόσθεσε ακόμη: «Βρήκαμε πλαστά κουπόνια. Αυτός που το έκανε, γνώριζε ότι το κράτος δεν μπορεί να τον πιάσει». Και ξεκαθάρισε ότι: «Καμία σχέση δεν έχει η τρόικα. Είναι δικές μας πολιτικές αυτές. Σας είπα ότι μέχρι πριν κάποιο καιρό τα περισσότερα χρήματα για την υγεία τα δαπανούσε ο υπουργός Εργασίας.

«Υπολογίζουμε όφελος 110 εκατομμύρια το χρόνο για τον ΕΟΠΥΥ από την ηλεκτρονική παρακολούθηση των φαρμάκων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδωσε ακόμη ένα παράδειγμα στην κάμερα για το πώς θα ελέγχουν τα φάρμακα, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν παραβάτες και αν ακόμη υπάρξουν, αυτοί θα εντοπίζονται.





Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνητές εστιάζουν στην κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη


Η ελαφριά κατανάλωση δεν επηρεάζει την ψυχική ανάπτυξη των νηπίων.

Η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζει την ψυχική ανάπτυξη και την κοινωνική συμπεριφορά των νηπίων, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσίευσε το Διεθνές Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας BJOG.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκε η συμπεριφορά 10.534 παιδιών ηλικίας 7 ετών, των οποίων οι μητέρες είτε απείχαν από το αλκοόλ είτε έπιναν ελαφρώς κατά τη διάρκεια της κύησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε μικρή διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα διαπιστώθηκε ότι η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ ίσως και να βελτίωσε τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις των παιδιών στα μαθήματα και σε άλλες δεξιότητες.

Η ειδικός Ιβόν Κέλι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τονίζει: «Γνωρίζουμε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη έχει επιβλαβή επίδραση, αλλά θεωρούμε ότι είναι απίθανο η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων οινοπνεύματος να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη των παιδιών. Πιο σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν». Βεβαίως, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε σε παιδιά ηλικίας μέχρι 7 ετών, διευκρινίζει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει επιπτώσεις σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι, επειδή δεν έχει εξακριβωθεί ποια είναι η ποσότητα αλκοόλ που επιτρέπεται να καταναλώνουν οι έγκυες γυναίκες, η ασφαλέστερη επιλογή είναι να απέχουν από το οινόπνευμα κατά τη διάρκεια της κύησης. Στην περίπτωση όμως που δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό του ποτού, συνίσταται να μην καταναλώνουν περισσότερα από δύο ποτά την εβδομάδα.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιοχή του εγκεφάλου ίσως κρύβει το «κλειδί» της γήρανσης


Επιστήμονες κατάφεραν να παρατείνουν τη ζωή ποντικιών.
Μια συγκεκριμένη περιοχή στον εγκέφαλο ίσως να κρύβει το «κλειδί» για το ρυθμό με τον οποίο γερνάμε, δείχνει νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής το φυσιολόγο Ντονγκσένγκ Κάι, πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και κατάφεραν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους κατά περίπου 20%, χωρίς μάλιστα να υποφέρουν από μυϊκή αδυναμία, απώλεια οστικής μάζας, προβλήματα μνήμης και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την προχωρημένη γήρανση.

Για να το καταφέρουν αυτό, επενέβησαν στην περιοχή του εγκεφάλου, που ελέγχει τη διαδικασία της γήρανσης. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στον υποθάλαμο μια μικρή περιοχή σε σχήμα αμυγδάλου που ρυθμίζει την έκκριση διαφόρων ορμονών. Όπως προέκυψε μάλιστα από τη μελέτη, η περιοχή αυτή μπορεί να ελεγχθεί ώστε να μεταβληθεί η διάρκεια της ζωής του οργανισμού.

Αν κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους, νέα φάρμακα, που θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ίσως να καθυστερήσουν τη γήρανση και να παρατείνουν τη ζωή. Επιπλέον, θα καθιστούσε εφικτή την ανάπτυξη φαρμάκων για ασθένειες όπως η άνοια, το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι. Η έρευνά μας υποστηρίζει την ιδέα ότι η γήρανση είναι κάτι παραπάνω από μια παθητική φθορά διαφορετικών ιστών. Μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και να χειραγωγηθεί», δήλωσε ο Ντονγκσένγκ Κάι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια χημική ουσία ενεργοποιείται περισσότερο στον υποθάλαμο των ποντικιών, καθώς αυτά γερνάνε. Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν την εν λόγω ουσία, τα πειραματόζωα έζησαν έως 1.100 μέρες, έναντι 600 έως 1.000 ημερών που ζουν κανονικά. Όταν οι ερευνητές αύξησαν ξανά αυτή την ουσία στον οργανισμό των ποντικιών, όλα πέθαναν το πολύ σε 900 μέρες.

Τα πειράματα έδειξαν ότι, μετά από έξι μήνες που η ουσία NF-kΒ είχε μπλοκαριστεί, όλα τα πειραματόζωα είχαν περισσότερους μυς και οστική μάζα, μάθαιναν καλύτερα και είχαν υγιέστερο δέρμα, σε σχέση με όσα είχαν δεν είχαν υποβληθεί στη σχετική εγκεφαλική «χειραγώγηση» στον υποθάλαμό τους.

Συνολικά, οι ερευνητές κατόρθωσαν να επιβραδύνουν το ρυθμό της εγκεφαλικής (γνωστικής - νοητικής) εκφύλισης των πειραματόζωων έως 50%, με βάση μετρήσεις που βασίστηκαν στον χρόνο τον οποίο χρειάστηκαν τα ποντίκια για να βρουν το δρόμο τους σε ένα λαβύρινθο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ακόμη δύο νεκροί από τον κορονοϊό που προκαλεί το SARS


Στους επτά ανέβηκε ο αριθμός των θυμάτων στη Μέση Ανατολή.

Άλλοι δύο άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία έχασαν τη ζωή τους από ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού που προκαλεί το SARS και το οποίο εμφανίσθηκε στη Μέση Ανατολή, ανεβάζοντας στα επτά τα θύματα της επιδημίας στο βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ.

«Ακόμη έξι άνθρωποι έχουν προσβληθεί κι ο ένας εξ αυτών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σε μία έξαρση της νόσου σε κέντρο ιατρικής φροντίδας στην διοικητική περιφέρεια Αλ Άχσα στην Ανατολική Επαρχία», επισήμανε ο Γκλεν Τόμας, εκπρόσωπος του Οργανισμού στη Γενεύη.

Σε όλον τον κόσμο έχουν καταγραφεί 30 επιβεβαιωμένα από τα εργαστηριακά ευρήματα θύματα, στοιχεία στα οποία περιλαμβάνονται και 18 θάνατοι αφότου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά η επιδημία από τους επιστήμονες, τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπογράμμισε ο Τόμας.

Ορισμένα στελέχη του κορονοϊού μπορούν να προκαλέσουν απλά συνάχια, όμως καραδοκούν και όσοι προκαλούν το πολύ σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), το οποίο για πρώτη φορά εξαπλώθηκε στην Ασία το 2003.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, εντούτοις εκφράζονται φόβοι για θυλάκους της ασθένειες που έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τη Βρετανία.

Στη Σαουδική Αραβία έχουν καταγραφεί συνολικά 23 κρούσματα, δύο στο Κατάρ, ισάριθμα στην Ιορδανία και τη Βρετανία κι ένα στα ΗΑΕ, όπως αναφέρεται στα στοιχεία του ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ δεν συμβουλεύει προληπτική εξέταση των ταξιδιωτών, ούτε και περιορισμούς στις συναλλαγές και τις μετακινήσεις», δήλωσε ο Τόμας, προσθέτοντας πως όλα τα εμπλεκόμενα κράτη θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για να παρατηρήσουν «οιονδήποτε αφύσικο τύπο» της ασθένειας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ναι» στις κάμερες για την προστασία μνημείων


Η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή έδωσε το «πράσινο φως».

Το «πράσινο φως» έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τοποθέτηση, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, καμερών προκειμένου να προστατευτούν μνημεία που είναι τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους και συχνά δέχονται βανδαλισμούς από ομάδες ατόμων ή για την αποφυγή κλοπής από άγνωστα άτομα προτομών ιστορικών προσώπων και άλλων μνημείων που είναι από μπρούτζο προκειμένου να πουληθούν ως πρώτη ύλη.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Αρχή έλαβε από τον Δήμο Πύργου Ηλείας την ενημέρωση για τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (κάμερας) έξω από την πλατεία του Δημαρχείου της πόλης, κατά τις νυκτερινές ώρες, η οποία εστιάζει στο Μνημείο Ηρώων που είναι στην άκρη της πλατείας. Η ίδια κάμερα «καλύπτει» και τα μαρμάρινα παγκάκια που βρίσκονται στην ίδια πλατεία. Η οθόνη καταγραφής βρίσκεται στο γραφείο του Δημάρχου.

Ο Δήμος αποφάσισε την εγκατάσταση κάμερας, καθώς το επίμαχο Μνημείο και τα μαρμάρινα παγκάκια είχαν κατ΄ επανάληψη δεχθεί βανδαλισμούς, παρά τις περιπολίες τόσο της Αστυνομίας, όσο και της Δημοτικής Αστυνομίας. Ακόμη, ο Δήμος αναφέρει σε σχετικό έγγραφό του, ότι τα μνημεία και οι χώροι προστασίας που χρίζουν προστασίας είναι το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, το σιντριβάνι του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου, η προτομή του Μητροπολίτη Ωλέτης Φιλάρετου, οι ορθομαρμαρώσεις της πλατείας και τα επίμαχα μαρμάρινα παγκάκια.

Η Αρχή υπογραμμίζει στην υπ΄ αριθμ. 59/2013 απόφασή της ότι σύμφωνα με την νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα δεδομένα που μπορεί να συλλέγουν οι κάμερες πρέπει να μην είναι περισσότερα από όσα είναι αναγκαία για την εκπλήρωση του σκοπού της και να μην θίγονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων που βρίσκονται στο χώρο που επιτηρεί η κάμερα και ιδίως «να μην παραβιάζεται αυτό το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως νόμιμη προσδοκία κάποιου βαθμού προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε κάποιο χώρο».

Σύμφωνα με την Αρχή, τα Μνημεία αποτελούν αγαθά που χρήζουν ειδικής προστασίας λόγω της ιστορικής και καλλιτεχνικής τους σημασίας και συνακόλουθα «η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» καθιστούν επιτρεπτή τη χρήση συστήματος βιντεοσκόπησης των μνημείων. Παράλληλα όμως, η Αρχή υπογραμμίζει ότι «το πεδίο λήψης των καμερών θα πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στα υπό προστασία μνημεία χωρίς να λαμβάνει εικόνα από παρακείμενους χώρους της πλατείας», όπως είναι π.χ. τα μαρμάρινα παγκάκια.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή κατέληξε ότι «η κάμερα θα τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στα υπό προστασία μνημεία», ενώ οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα πρέπει να είναι γνωστοί μόνο σε συγκεκριμένο άτομο που θα οριστεί ως υπεύθυνος ασφαλείας και η πρόσβαση στα δεδομένα της εικόνας θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που έχει υπάρξει συμβάν βανδαλισμού και κατόπιν σχετικής έγγραφης εντολής του δημάρχου.

Τέλος, ένα μέλος της Αρχής διατύπωσε αντίθετη άποψη, δηλαδή, ότι δεν μπορεί να γίνει η τοποθέτηση καμερών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το δίλημμα της ταμπλέτας βασανίζει τους γονείς


Βλέπουν τα παιδιά να εξοικειώνονται με τις οθόνες αφής ακόμη και από την βρεφική τους ηλικία.

«Από τη μία πλευρά οι γονείς θέλουν για τα παιδιά τους να μάθουν να κολυμπάνε εύκολα στην ψηφιακή θάλασσα, όπου θα πλέουν για μια ολόκληρη ζωή. Από την άλλη, φοβούνται ότι η έκθεση στα ψηφιακά μέσα από τόσο νωρίς στο τέλος θα τα πνίξει». Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνουν οι ειδικοί το δίλημμα ενώπιον του οποίου βρίσκονται πολλοί γονείς βλέποντας τα παιδιά τους να εξοικειώνονται με τις οθόνες αφής ακόμη και από την βρεφική τους ηλικία.

Το δίλημμα μετατρέπεται σε πραγματική σπαζοκεφαλιά με δεδομένο ότι, αντίθετα με την τηλεόραση για την οποία έχουν γίνει χιλιάδες μελέτες, οι έρευνες για τις ταμπλέτες είναι ακόμη ελάχιστες. «Το iPad "γεννήθηκε" τον Απρίλιο του 2010, είναι συνομήλικο με ένα παιδί που μόλις έχει συμπληρώσει τα τρία του χρόνια», επισημαίνει στον ιταλικό Τύπο η Έμα Μπάουγκαρτνερ, καθηγήτρια Ψυχολογίας της Ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Εν αναμονή της γνώμης των ειδικών, οι γονείς αυτοσχεδιάζουν. Άλλοι απαγορεύουν εντελώς τη χρήση, κάποιοι θέτουν χρονικά όρια, μερικοί είναι πολύ ελαστικοί, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που χωρίζουν τις εφαρμογές σε "καλές", δηλαδή εκείνες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, και σε"κακέ". Οποιαδήποτε επιλογή κι αν κάνουν, όμως, οι γονείς διακατέχονται από αβεβαιότητα. «Υπάρχει άγχος, πολύ άγχος», δηλώνει η καθηγήτρια. «Ακόμη και βρέφη 18 ή 24 μηνών χειρίζονται με άνεση τις οθόνες επαφής».

Στον ψηφιακό κόσμο, ωστόσο, ακόμη και τα νεογέννητα θεωρούνται εν δυνάμει καταναλωτές. Στο AppStor, το ψηφιακό κατάστημα της Apple, οι εφαρμογές που απευθύνονται σε παιδιά ξεπερνούν τις 40.000. Σε μερικές χιλιάδες ανέρχονται και οι εφαρμογές στο Google Play, το ψηφιακό κατάστημα της Google. Πολλές είναι αυτές που ερεθίζουν την παιδική φαντασία, οξύνουν την αντίληψη ή καλλιεργούν την κριτική ικανότητα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πολλοί γονείς φοβούνται ότι το κόστος αυτού του τύπου της εκπαίδευσης είναι η απομόνωση και η έλλειψη επαφής. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι ειδικοί υπενθυμίζουν αυτό που είχε πει η φημισμένη Ιταλίδα παιδαγωγός Μαρία Μοντεσόρι: «Τα χέρια είναι τα εργαλεία ευφυΐας του ανθρώπου».

Αυτό που αναζητείται επομένως είναι η χρυσή τομή, την οποία καμιά φορά την βρίσκουν ακόμη και τα ίδια παιδιά. «Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά έχουν περιέργεια για τα πάντα, παρατάνε την ταμπλέτα για να παίξουν με ένα ξυλαράκι», σημειώνει η Σερένα Βαλόρτσι, συγγραφέας του βιβλίου Γενιά Cloud, και προσθέτει: «Το βασικό είναι να μην χρησιμοποιούμε την ταμπλέτα σαν μπέιμπι σίτερ. Οι γονείς πρέπει να είναι πάντα παρόντες, να συνοδεύουν τα παιδιά τους στην εξερεύνηση του ψηφιακού κόσμου».



Διαβάστε περισσότερα...