Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Άγνωστη λέξη η αντισύλληψη στην πλειονότητα των γυναικών



Συγκλονιστικά τα στοιχεία για τις εκτρώσεις στην Ελλάδα.

Από επιπολαιότητα και άγνοια χαρακτηρίζεται η σεξουαλική ζωή των Ελληνίδων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η αντισύλληψη φαίνεται ότι είναι «άγνωστη» στην πλειονότητα των γυναικών, ενώ από την άλλη παρατηρούνται ιδιαίτερα στους νέους υψηλά ποσοστά εκτρώσεων, σεξουαλικών νοσημάτων και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Το ποσοστό των Ελληνίδων που χρησιμοποιούν το «χάπι» δεν υπερβαίνει το 4%, ενώ τα ποσοστά της Ευρώπης φθάνουν το 22% -23%.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τις εκτρώσειςστην Ελλάδα, αφού το 12% των γυναικών έχει κάνει έκτρωση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την αναπαραγωγική του ικανότητα και την ψυχική του υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή του. Σε ποσοστό 80% οι γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή που δεν παίρνουν αντισύλληψη μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο. Ταυτόχρονα, όμως υψηλό είναι το ποσοστό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στους εφήβους παγκοσμίως, αφού κάθε χρόνο περίπου 13 εκατ. κορίτσια κάτω των 20 ετών μένουν έγκυες, ενώ παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα σε εφήβους.

Τα παραπάνω ανέφερε ο διευθυντής της Α' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Αριστείδης Αντσακλής σημειώνοντας ότι «παρά την πρόοδο, η χώρα μας έχει μείνει πίσω στο θέμα της αντισύλληψης».

Με σύνθημα «Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή Ανασφάλεια» ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία για την αντισύλληψη, υπό την αιγίδα της Α' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

«Οφείλουμε να υποδείξουμε στις νέες κοπέλες τις επιλογές αντισύλληψης που έχουν», είπε ο καθηγητής παρουσιάζοντας την ιστοσελίδα www.your-life.gr έναν πλήρη οδηγό αντισύλληψης για τη σύγχρονη γυναίκα με πληροφορίες για όλα τα είδη αντισύλληψης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, με στόχο την αποφυγή των σεξουαλικών νοσημάτων και το ασφαλές σεξ.

«Σε αυτήν μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, πολύ κατανοητά δοσμένες. Και το σημαντικότερο είναι πως μπορούν να μας γράψουν τις ερωτήσεις τους, ώστε να τις απαντήσουμε κατά περίπτωση», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τρεις νέες γυναίκες από τον καλλιτεχνικό χώρο , η Τάμτα, η Μαίρη Συνατσάκη και η Άννα Πρέλεβιτς, είναι οι πρέσβειρες της εκστρατείας, με στόχο να εμπνεύσουν, να αφυπνίσουν και να ευαισθητοποιήσουν τις νέες γυναίκες να λάβουν τη σωστή ενημέρωση για μια υγιή και ασφαλή σεξουαλική ζωή.

Η καμπάνια ενημέρωσης θα διαρκέσει όλο τον χρόνο και θα περιλαμβάνει πολλές παράλληλες δράσεις, με εκδηλώσεις για νέους, εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, στο Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού, που τελεί υπό την ευθύνη του επίκουρου καθηγητή Πέτρου Δρακάκη και τη διεύθυνση του καθηγητή Αριστείδη Αντσακλή, λειτουργεί συμβουλευτική γραμμή στο 2103381776, που την απαντούν έμπειροι γυναικολόγοι και εξειδικευμένο προσωπικό.

Επισκέψεις στο Κέντρο πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 08:30 έως τις 13:00.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα τατουάζ έλκουν



Αρκεί να καταφεύγετε σε επαγγελματίες.

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, όλοι – λίγο πολύ- έχουν σκεφτεί την ιδέα ενός τατουάζ στο κορμί τους. Άλλωστε, είναι η εποχή που τα ρούχα λιγοστεύουν και ένα σχέδιο είτε πρόκειται για χένα είτε για μόνιμο οι περισσότεροι το ζητούν. Βέβαια, καλό είναι η δερματοστιξία να γίνεται πάντα με μέτρο. Εξάλλου, η υπερβολή ποτέ δεν ήταν αρεστή.
Όμως, πρέπει να προσέχετε καθώς υπάρχουν και κίνδυνοι.

Τα περισσότερα στούντιο, όπως λέει ο Στέλιος Καλτσούδης, πληρούν τους κανόνες υγιεινής και το κόστος της αγοράς βελόνων είναι αρκετά μικρό. Οπότε δεν χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να ανησυχούν τόσο για το αν πρόκειται για επαναχρησιμοποιημένες βελόνες.

Σε περίπτωση που οι πελάτες είναι προβληματισμένοι για το σχέδιο και το μέρος που θέλουν να το κάνουν, οι περισσότεροι επαγγελματίες, όπως λέει ο κ. Καλτσούδης στοnewsbeast.gr, τους καθοδηγούν. Συζητούν μαζί τους προκειμένου να αποφασιστούν και τα δύο ζητήματα που τους απασχολούν.

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τη μόδα των τατουάζ, της χένας και του piercing είναι αρκετοί, αν οι ενδιαφερόμενοι δεν καταφύγουν σε επαγγελματίες. «Άλλωστε, ότι πληρώσεις, παίρνεις», τονίζει ο καλλιτέχνης.

Σύμφωνα πάντως με αρκετές έρευνες που έχουν γίνει, τα τατουάζ και τα τρυπήματα στο κορμί ενδέχεται να προκαλέσουν τοπική φλεγμονή μέχρι παράλυση μέρους του σώματος και άλλα πολλά αν δεν προσέξετε.

Ακόμη και η χένα, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιηθούν επικίνδυνες ουσίες βαφής, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες.

Γι’ αυτό να θυμάστε ότι πρέπει να καταφύγετε σε επαγγελματίες και να είστε αρκετά σίγουρα εάν θέλετε να το κάνετε.


Διαβάστε περισσότερα...

Νεότερες επιλογές στη θεραπεία των Συμπαγών Όγκων



«Νότα» αισιοδοξίας και ελπίδας για τους Έλληνες καρκινοπαθείς.

Η πατρίδα μας περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο της ιστορίας της. Πολλά λάθη έγιναν στο παρελθόν και πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν στο μέλλον.

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδαςθέλοντας να δώσει ένα ισχυρό όπλο απέναντι στην υποβόσκουσα εθνική κατάθλιψη παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην θεραπευτική των συμπαγών όγκων επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να φέρει μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας στον έτσι κι αλλιώς πολύπαθο πληθυσμό των Ελλήνων καρκινοπαθών και των θεραπευτών τους.

Ταυτόχρονα, με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο της θεραπευτικής του καρκίνου που τελευταία κατακλύζεται από «θαυματουργές» θεραπείες κάθε τύπου και προέλευσης, παράλληλα με το συνέδριο παρουσιάζει με επιστημονική και αναμφισβήτητη τεκμηρίωση και σοβαρότητα, μερικές από τις νέες θεραπείες οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί ή βρίσκονται υπό έγκριση από τον FDA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), και αναμένεται να κυκλοφορήσουν άμεσα στην Ελλάδα.

CABAZITAXEL (SANOFI)

Το Cabazitaxel σε συνδυασμό με πρεδνιζόνη ή πρεδνιζολόνη ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με ορμονοάντοχο μεταστατικό καρκίνο του προστάτη (mHRPC) που έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία με ένα θεραπευτικό σχήμα που περιείχε ντοσεταξέλη.

Στην πολυκεντρική, φάσης III, τυχαιοποιημένη μελέτη ένδειξης TROPIC (146 κέντρα/ 26 χώρες), συνολικά αξιολογήθηκαν 755 ασθενείς με mHRPC, που είχαν παρουσιάσει εξέλιξη της νόσου μετά από χημειοθεραπεία με βάση τη docetaxel. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο 2010 στο Lancet.
Συνοπτικά διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

- Η διάμεση συνολική επιβίωση στην ομάδα του cabazitaxel ήταν 15.1 μήνες έναντι 12.7 μηνών στην ομάδα της mitoxantrone, που αντιπροσωπεύει 30% μείωση κινδύνου θανάτου (HR = 0.70, P<.0001)
- Διετής επιβίωση 28% στην ομάδα του Cabazitaxel έναντι 17% στην ομάδα της mitoxantrone
- Όφελος στη συνολική επιβίωση διαπιστώθηκε σε όλες τις υποομάδες ασθενών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στους οποίους η νόσος είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας με docetaxel ή 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της .
- Η διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου ήταν σημαντικά βελτιωμένη στην ομάδα του Cabazitaxel συγκρινόμενη με την ομάδα της mitoxantrone (2.8 μήνες vs 1.4 μήνες, αντίστοιχα, HR 0.74, P<.0001).
- Στην ομάδα του Cabazitaxel διαπιστώθηκε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με ανταπόκριση του όγκου και του PSA και αύξηση του χρόνου ως την εξέλιξη της νόσου (όγκος και PSA), σε σύγκριση με την ομάδα της mitoxantrone. ( p=0,0005, p=0,0002 και p<0.0001 και p=0,0010, αντίστοιχα)

- Οι συχνότερες, κλινικά σημαντικές αιματολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες (βαθμού ≥3) στην ομάδα του Cabazitaxel ήταν η ουδετεροπενία (82%),και από τις μη αιματολογικές (κάθε βαθμού) η διάρροια (47%) - oι αναμενόμενες δηλαδή της κατηγορίας των ταξανών και ως εκ τούτου προβλέψιμες και διαχειρίσιμες από τους ειδικούς γιατρούς στη χορήγηση χημειοθεραπείας.

Το Cabazitaxel αναγνωρίζεται ήδη ως θεραπεία εκλογής 2ης γραμμής για τους ασθενείς με mHRPC στις ακόλουθες διεθνείς και Ελληνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες:

1. Κατευθυντήριες Οδηγίες χορήγησης χημειοθεραπευτικών φαρμάκων σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους και αιματολογικές κακοήθειες της ΕΟΠΕ και της ΕΑΕ, εγκεκριμένες από την Επιτροπή Ογκολογίας ΚΕΣΥ 2011
2. Θεραπευτικά Πρωτόκολλα ΕΟΦ 2011:
3. NCCN (v1.2012)
4. EAU 2012
Εγκρίθηκε από τον FDA στις 17/06/2010, και από τον ΕΜΑ στις 17/03/2011. Κυκλοφορεί ήδη σε Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία, και σε 12 χώρες της ΕΕ (Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία, Δανία, Φιλανδία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Ελβετία).

CRIZOTINIB (PFIZER)

Το crizotinib είναι μία πρωτοποριακή θεραπεία για ασθενείς με προχωρημένο και/ ή μεταστατικό Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα οι οποίοι φέρουν μία μετάλλαξη στο γονίδιο της κινάσης του αναπλαστικού λεμφώματος (ALK). Το Crizotinib είναι ένας από του στόματος εκλεκτικός μικρομοριακός αναστολέας του Υποδοχέα Αυξητικού Παράγοντα c Met και των τυροσινικών κινασών του ALK καθώς και των ογκογονικών παραλλαγών τους ενώ πρόκειται για μία από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία.

Οι κλινικές μελέτες του crizotinib συμπεριέλαβαν αποκλειστικά ασθενείς οι οποίοι είχαν προηγουμένως εξεταστεί θετικά για την ύπαρξη μεταλλάξεων στην ALK. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα όπου ένας παράγοντας έχει αναπτυχθεί με γνώμονα το μοριακό προφίλ των ασθενών και έτσι έχει καταστεί δυνατόν να παρατηρηθεί σημαντικότατο όφελος ως προς την αποτελεσματικότητα για τον επιλεγμένο αυτό πληθυσμό. Πρόκειται για το λαμπρότερο μέχρι σήμερα παράδειγμα εφαρμογής στην κλινική πράξη της εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης.

Ο επιπολασμός των περιστατικών μετάλλαξης του EML4-ALK στον καρκίνο του πνεύμονα είναι περίπου 50.000 ασθενείς/έτος παγκοσμίως ενώ υπολογίζεται ότι η συνολική επίπτωση της μετάλλαξης είναι περίπου 3-5% του συνόλου των ασθενών με Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα.
Το Crizotinib εγκρίθηκε από τον FDA στις 26 Αυγούστου του 2011, μόλις 4 έτη μετά την πρώτη δημοσίευση της ανακάλυψης της μετάλλαξης στο γονίδιο της ALK και του ρόλου που διαδραματίζει στην ανάπτυξη του Μη Μικροκυτταρικού Καρκίνου του Πνεύμονα. Η έγκριση του φαρμάκου στηρίχθηκε σε αποτελέσματα μιας διευρυμένης μελέτης Φάσης 1 (A8081001) τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ASCO 2010.

Σύμφωνα με μία ανάλυση 119 ασθενών με ALK-θετική νόσο, οι οποίοι έλαβαν crizotinib, η διάμεση Ελεύθερη Προόδου Νόσου Επιβίωση ήταν 10 μήνες. Σε διάμεσο διάστημα παρακολούθησης 11 μηνών, το ποσοστό ολικής ανταπόκρισης ήταν 61 τοις εκατό, ενώ το ποσοστό ελέγχου της νόσου ήταν 79 τοις εκατό

Επιπρόσθετα δεδομένα από την ανάλυση 136 ασθενών από μία μελέτη φάσης ΙΙ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, κατέδειξαν ότι το ποσοστό ολικής ανταπόκρισης ήταν 51 τοις εκατό ενώ το ποσοστό ελέγχου της νόσου ήταν 85 τοις εκατό στις 6 εβδομάδες και 74 τοις εκατό στις 12 εβδομάδες.

Για τους ασθενείς οι οποίοι φέρουν τη μετάλλαξη στην ALK το crizotinib αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική επιλογή η οποία είναι στοχευμένη με βάση την ιδιαίτερη βιολογική τους οντότητα.

DENOSUMAB (AMGEN)

Οι οστικές μεταστάσεις, αποτελούν μια συχνή και σοβαρή αιτία ανησυχίας για τους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, ενώ επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Κύριος στόχος της θεραπείας των οστικών μεταστάσεων είναι η πρόληψη της εμφάνισης των σκελετικών συμβαμάτων, τα οποία είναι αφενός επιβαρυντικά για την υγεία του ασθενούς και αφετέρου δαπανηρά για το σύστημα υγείας.

Η έγκριση κυκλοφορίας του Denosumab βασίστηκε σε τρεις κεντρικές μελέτες Φάσης 3, οι οποίες αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του Denosumab στην καθυστέρηση των σκελετικών συμβαμάτων. Το κλινικό πρόγραμμα SRE του Denosubam κάλυψε περισσότερους από 50 τύπους όγκων, σε περισσότερους από 5.700 ασθενείς. Στις μελέτες για τα σκελετικά συμβάματα, το Denosumab επέδειξε κλινικά σημαντική βελτίωση στην πρόληψη των σκελετικών συμβαμάτων.

• Σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού ή του προστάτη και οστικές μεταστάσεις, το Denosumab έδειξε να υπερέχει στη μείωση του κινδύνου για τα σκελετικά συμβάματα.
• Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση και των τριών μελετών, το Denosumab έδειξε να υπερέχει μειώνοντας τον χρόνο εμφάνισης του πρώτου σκελετικού συμβάματος κατά 17% ή 8,2 μήνες (διάμεσος χρόνος έως το πρώτο σκελετικό σύμβαμα 27,6 μήνες με το Denosumab).
• Σε ασθενείς με ήπιο ή καθόλου πόνο στην έναρξη της θεραπείας, το Denosumab οδήγησε σε παράταση του χρόνου έως την επιδείνωση του πόνου).

To Denosumab εγκρίθηκε μετά από κατά προτεραιότητα εξέταση 6 μηνών από τον FDA. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) χορήγησε άδεια κυκλοφορίας στο Denosumab για την πρόληψη των σκελετικών συμβαμάτων (SRE) (παθολογικό κάταγμα, ακτινοβολία στα οστά, συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή χειρουργική επέμβαση σε οστό) σε ενήλικες με οστικές μεταστάσεις από συμπαγείς όγκους. Η εν λόγω έγκριση του Denosumab ισχύει και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

EVEROLIMUS (NOVARTIS)

Κάθε χρόνο, περίπου 220.000 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με ER+HER2- καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου, ενώ η ορμονοθεραπεία παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας.

Η BOLERO-2 είναι μία πολυκεντρική μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 189 κέντρα παγκοσμίως όπου συμμετείχαν 724 ασθενείς. Tα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν πέρυσι στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας και δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Στην προσχεδιασμένη ενδιάμεση ανάλυση, επιτεύχθηκε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο που ήταν η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, παρατείνοντας σημαντικά το διάστημα στους 6,9 μήνες έναντι 2,8 μηνών με ορμονοθεραπεία μόνο, σύμφωνα με την αξιολόγηση των ερευνητών.

Τα δεδομένα επιβεβαιώνονται και από πρόσθετη ανάλυση από ανεξάρτητη κεντρική επιτροπή ακτινολογικής αξιολόγησης, η οποία έδειξε ότι το everolimus παρέτεινε την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε 10,6 μήνες έναντι 4,1 μηνών.

Περαιτέρω αποτελέσματα επιπρόσθετης παρακολούθησης 5 μηνών παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο (SABCS) το Δεκέμβριο του 2011. Τα δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι το everolimus, σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία, υπερδιπλασίασε την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε 7,4 μήνες έναντι 3,2 μηνών με ορμονοθεραπεία μόνο, κατόπιν αξιολόγησης από τους ερευνητές. Η ανάλυση της ανεξάρτητης κεντρικής επιτροπής επιβεβαίωσε το όφελος, δείχνοντας παράταση της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου στους 11,0 μήνες έναντι 4,1 μηνών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι το everolimus, σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία, υπερδιπλασιάζει το χρόνο χωρίς εξέλιξη της νόσου (progression-free survival, PFS), ενώ μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης κατά 57% έναντι της ορμονοθεραπείας μόνο.

Συγκεκριμένα το everolimus ενισχύει σημαντικά τα οφέλη της ορμονοθεραπείας, καθυστερώντας την έναρξη της χημειοθεραπείας, γεγονός που αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη σε αυτό το πληθυσμό.

Η έγκριση του everolimus για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η θεραπεία είναι ήδη διαθέσιμη στην Ελλάδα για ασθενείς με μεταστατικό ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού μέσω προγράμματος πρώιμης πρόσβασης, εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ.

IPILIMUMAB (BRISTOL-MYERS SQUIBB)

Το ipilimumab είναι ένα πλήρως ανθρώπινο αντι -CTLA-4 μονοκλωνικό αντίσωμα (IgG1κ). Ενδείκνυται για τη θεραπεία του προχωρημένου (μη χειρουργήσιμου ή μεταστατικού) μελανώματος σε ενηλίκους που έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία.

Το κυτταροτοξικό T-λεμφοκυτταρικό αντιγόνο-4 (CTLA-4) είναι αρνητικός ρυθμιστής τηςενεργοποίησης των Τ-κυττάρων. Το ipilimumab αποτελεί ενισχυτή των Τ-κυττάρων ο οποίος εμποδίζει ειδικά το ανασταλτικό σήμα του CTLA-4, γεγονός που οδηγεί σε ενεργοποίηση,υπερπλασία των Τ-κυττάρων με συνέπεια διήθηση των λεμφοκυττάρων εντός των όγκων, οδηγώντας σε θάνατο των νεοπλασματικών κυττάρων. Ο μηχανισμός δράσης του ipilimumab είναι έμμεσος, μέσω της ανοσολογικής απάντησης που εξαρτάται από τα Τα-λεμφοκύταρρα.

VEMOURAFENIB (ROCHE)

Το κακοήθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος διεθνώς, όντας υπεύθυνο σχεδόν για το 80% των θανάτων Η μεγάλη πρόοδος σήμερα οφείλεται στην αποσαφήνιση του μηχανισμού ενεργοποίησης της μεταστατικής οδού μέσω του μεταλλαγμένου BRAF.. Η πρωτεΐνη BRAF είναι το βασικό στοιχείο του μονοπατιού RAS - RAF, το οποίο εμπλέκεται στη διαδικασία φυσιολογικής κυτταρικής ανάπτυξης και επιβίωσης.

Η βεμουραφενίμπη είναι ένας από του στόματος χορηγούμενος αναστολέας της τυροσινικής κινάσης που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει και να αναστέλλει μεταλλαγμένες μορφές της πρωτεΐνης BRAF που εντοπίζεται περίπου στο 50% των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα και στο 8% των συμπαγών όγκων.
Σε πιλοτικές κλινικές μελέτες (BRIM3, BRIM2), η βεμουραφενίμπη έχει αποδείξει ότι είναι η μόνη θεραπεία που προσφέρει όφελος στην επιβίωση των ασθενών, που βρέθηκαν θετικοί για τη μετάλλαξη BRAF V600.

Τα ενθαρρυντικά αυτά νέα ανακοινώθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), που διεξήχθη στο Σικάγο των ΗΠΑ (3-7 Ιουνίου 2011). Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της BRIM3, μιας κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ, στην οποία συμμετείχαν 675 ασθενείς. Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 63% στους ασθενείς που έλαβαν βεμουραφενίμπη, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν χημειοθεραπεία. Επιπλέον, η βεμουραφενίμπη μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 74%, σε σύγκριση με την κλασική θεραπεία.

H βεμουραφενίμπη όχι μόνο παρέτεινε τη ζωή και μείωσε τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου, αλλά οδήγησε και σε σημαντική συρρίκνωση του όγκου. Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, το ποσοστό των ασθενών που ανταποκρίθηκε στη θεραπεία με βεμουραφενίμπη και των οποίων ο όγκος συρρικνώθηκε ήταν περίπου 50% σε σχέση με μόλις 5% σε όσους έλαβαν χημειοθεραπεία. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Αύγουστο του 2011 όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) τον Φεβρουάριο του 2012 έχουν δώσει έγκριση άδειας κυκλοφορίας στην βεμουραφενίμπη.

Οξική Αμπιρατερόνη (JANSSEN PHARMACEUTICALS)

Η δραστική ουσία οξική αμπιρατερόνη είναι εκλεκτικός αναστολέας της βιοσύνθεσης ανδρογόνων, λαμβάνεται από του στόματος και δεν είναι χημειοθεραπεία. Ενδείκνυται σε συνδυασμό με πρεδνιζόνη ή πρεδνιζολόνη για τη θεραπεία του μεταστατικού ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη σε ενήλικες άνδρες των οποίων η νόσος έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια ή μετά από θεραπεία με χημειοθεραπευτικό σχήμα που περιέχει δοσεταξέλη.

Τον Μάιο του 2011 δημοσιεύτηκε στο NEJM η μελέτη “Abiraterone and Increased Survival in Metastatic Prostate Cancer,” (Αμπιρατερόνη και αυξημένη επιβίωση στο μεταστατικό καρκίνο του προστάτη). Πρόκειται για την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ενδιάμεσης ανάλυσης της εγκριτικής μελέτης COU-AA-301.

Η συγκεκριμένη κλινική μελέτη είναι φάσης 3, πολυεθνική, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με placebo και αφορά ασθενείς που πάσχουν από μεταστατικό με αντίσταση στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη, των οποίων η νόσος έχει εξελιχθεί μετά από χημειοθεραπεία βασισμένη στη δοσεταξέλη. Στη συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζεται σημαντικό όφελος στην επιβίωση των ασθενών που έλαβαν οξική αμπιρατερόνη, ενώ η ενημερωμένη ανάλυση παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό συνέδριο Ογκολογίας (ESMO) στη Στοκχόλμη πριν από ολίγους μήνες.

Το όφελος που σχετίζεται με την λήψη της οξικής αμπιρατερόνης στη συγκεκριμένη κατηγορία των ασθενών είναι ιδιαίτερο καθόσον άπτεται εκτός από την βελτίωση της ολικής επιβίωσης και σε άλλους παράγοντες όπως η ανταπόκριση στο PSA, ο χρόνος μέχρι την εξέλιξη του PSA, το διάστημα ελεύθερο ακτινολογικής εξέλιξης. Επίσης εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής των αρρώστων διότι αφενός μειώνει σημαντικά τον πόνο, αφετέρου στερείται όλων των γνωστών τοξικοτήτων και παρενεργειών της χημειοθεραπείας. Αναμένονται σύντομα τα αποτελέσματα της μελέτης που αφορά σε πρωιμότερο στάδιο του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη.

Έχει εγκριθεί η κυκλοφορία του φαρμάκου από τον FDA(Food and Drug Administration) και τον EMA(European Medicines Agency) με επιταχυνόμενες διαδικασίες, ενώ σύντομα αναμένεται να λάβει τιμή και να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Είναι 20 ετών και ζυγίζει 20 κιλά



Η νεαρή Ξένια πάσχει από νευρική ανορεξία.

Άλλη μια ανατριχιαστική περίπτωση κοριτσιού που πάσχει από νευρική ανορεξία έρχεται στο φως της δημοσιότητας για να τονίσει – και πάλι – την αποτρόπαια μορφή της διαταραχής.

Η κοπέλα στη φωτογραφία ονομάζεται Ξένια Μπουμπένκο, είναι 20 ετών, έχει ύψος 1,58 μ. και ζυγίζει μόλις 20 κιλά!
Η κατάστασή της είναι πλέον πολύ σοβαρή και αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να την οδηγήσει στο θάνατο. Οι γιατροί σε ειδική κλινική δίνουν μάχη για να αναστρέψουν την κατάσταση, όμως παραδέχονται ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη περίπτωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρίχνονται στη μάχη της ελονοσίας



Συνεργάζονται ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η ελονοσία ευθύνεται για το θάνατο περίπου 1.000.000 ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2011 σημειώθηκε συρροή περιστατικών στο δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εμφανίστηκαν σε άλλες 4 περιοχές. Και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα Εύβοιας, την Αγιά Λάρισας, τα Καλύβια καθώς και το Μαραθώνα στην Ανατολική Αττική.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προκειμένου να καταπολεμήσουν τα κρούσματα αλλά και να βοηθήσουν συνεργάζονται τον τελευταίο καιρό με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ). Όπως λένε μάλιστα στοnewsbeast.gr λοιμωξιολόγοι, σκοπός τους είναι να συμβάλλουν κυρίως στην οργάνωση και την υλοποίηση των δράσεων που περιγράφονται για την αντιμετώπισή της.

Γι’ αυτό εδώ και αρκετό καιρό ομάδες γιατρών έχουν αρχίσει στη Σπάρτη και στην περιοχή του Έβρου, συνεργαζόμενες φυσικά με τις τοπικές Αρχές, τη λειτουργία προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στους τομείς της πρόληψης, της επιδημιολογικής επιτήρησης, της εργαστηριακής διάγνωσης, της θεραπείας και εκτός αυτού, όπως αναφέρουν, θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με το πώς θα προλαμβάνουν και θα διαγνώσουν έγκαιρα την ελονοσία.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι «παγωμένοι» πονοκέφαλοι



Επιστήμονες μελετούν τη σύνδεση ημικρανίας και κατανάλωσης κρύων τροφών.

Η κατανάλωση παγωτού και άλλων κρύων τροφών ή ροφημάτων δεν αποκλείεται να ευθύνεται για πονοκεφάλους που θα ακολουθήσουν και εκδηλώνονται στην περιοχή κυρίως των κροτάφων.

Με τη σύνδεση αυτή ασχολήθηκαν επιστήμονες από το εθνικό πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ έπειτα από σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασαν σε συνέδριο βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνέπειες, όπως τη ροή του αίματος, από την κατανάλωση ροφημάτων διαφορετικής θερμοκρασίας σε μια ομάδα 13 εθελοντών που ήταν υγιείς, δίχως να λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να παραποιούσαν τις αιτίες και τα συμπτώματα του πονοκεφάλου.

Όπως αποδείχθηκε, όταν οι συμμετέχοντες ένιωθαν πόνο μια εγκεφαλική αρτηρία στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου διαστέλλονταν ταχύτατα και πλημμύριζε με αίμα.

«Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του σώματος και πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στη θερμοκρασία, έτσι η αγγειοδιαστολή συμβαίνει προκειμένου θερμό αίμα να φθάνει στους ιστούς ώστε να εξασφαλίζεται η “θερμότητα” του εγκεφάλου», λέει χαρακτηριστικά ο Jorge Serrado, ένας εκ των ερευνητών. Όπως συμπληρώνει, όμως, επειδή το κρανίο έχει μια σταθερή δομή και μέγεθος η ξαφνική εισροή αίματος αυξάνει την πίεση προκαλώντας πόνο.

Εάν περαιτέρω έρευνες επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις αυτές, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τον έλεγχο της ροής του αίματος που θα μπορούσε να συμβάλει σε νέες θεραπείες των συμπτωμάτων αυτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κουτάλι που ελέγχει πόσο αλμυρό είναι το φαγητό



Από την Ιαπωνία έρχεται το ιδιαίτερο αυτό gadget.

Όσα gadgets και αν έχουμε δει, η εφευρετικότητα των εταιρειών δεν θα πάψει ποτέ να μας εντυπωσιάζει. Ο λόγος βέβαια για το κουτάλι ελέγχου περιεκτικότητας αλατιού (Salinity Monitor Spoon) που ελέγχει, τι άλλο, πόσο αλμυρό είναι το φαγητό μας.

Κατασκευασμένο από την ιαπωνική εταιρεία Compact Impact, απευθύνεται σε ανθρώπους που πρέπει να ελέγχουν για λόγους υγείας την περιεκτικότητα σε αλάτι των τροφών που προσλαμβάνουν.

Αν και κάτι τέτοιο είναι εύκολο για τα φαγητά που παρασκευάζουν οι ίδιοι, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα πιάτα των εστιατορίων που πολύ συχνά είναι πολύ πιο αλμυρά απ' ό,τι τα σπιτικά.

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα φθηνό, κοστίζει 58 δολάρια, έχει ήδη αποδειχθεί αρκετά δημοφιλές. Μάλιστα αν ποτέ κυκλοφορήσει στην Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα έχει και μια επιπλέον χρήση: Θα το χρησιμοποιούν τα ζευγάρια στους αιώνιους καβγάδες τους για το αν το φαγητό έχει περισσότερο ή λιγότερο αλάτι απ' ό,τι έπρεπε.



Διαβάστε περισσότερα...

Το πολύ αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού



Κυρίως στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό διατρέχουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, η διατροφή των οποίων περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες αλατιού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.

Όσο αυξάνεται η πρόσληψη νατρίου, τόσο πιθανότερο είναι να αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση, αν και ακόμα δεν είναι εξίσου σαφές αν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή έμφραγμα.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα και η διατροφή τους περιελάμβανε πολύ μεγαλύτερες από τις προτεινόμενες ποσότητες νατρίου, είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό μέσα σε διάστημα δέκα ετών σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.

Σε αντίθεση με την αρτηριακή πίεση, η οποία μεταβάλλεται γρήγορα, το εγκεφαλικό και οι καρδιοπάθειες αποτελούν μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Η Ένωση συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου σε όχι περισσότερα από 1.500 mg ημερησίως, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τοποθετεί το ανώτατο όριο στα 2.000 mg.

Όπως επισημαίνει η Χάνα Γκάρντενερ, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Μαϊάμι και επικεφαλής της έρευνας, δεν μπορούν να διεξαχθούν με βεβαιότητα συμπεράσματα για τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη αλατιού και στο εγκεφαλικό, καθώς όσοι ελέγχουν την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουν είναι πιθανότερο να είναι υγιείς.

Ως επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η εκπαίδευση και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό, ενώ επισημαίνουν ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη νατρίου και στον κίνδυνο για εγκεφαλικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι περισσότερες φιλίες δε κρατάνε για πάντα



Σε μία επταετία χάνονται οι μισές.

Ευχαριστηθήκατε την παρέα του φίλου ή της φίλης σας χθες; Χαρήκατε που μόλις σας βοήθησε σε κάτι που χρειαζόσασταν; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υπάρχουν μια στις δύο πιθανότητες αυτός ο φίλος ή αυτή η φίλη σας να μην υπάρχουν πια στη ζωή σας σε επτά χρόνια από τώρα. Ο Ολλανδός κοινωνιολόγος Γκέραλντ Μόλενχορστ του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης μελέτησε τις συνθήκες στις οποίες δημιουργούνται και εξελίσσονται τα κοινωνικά-φιλικά δίκτυα των ανθρώπων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι χάνουν περίπου τα μισά άτομα του στενού περιβάλλοντός τους μέσα σε διάστημα επτά ετών.

Η έρευνα επίσης επιβεβαίωσε ότι οι φιλίες, ο «κύκλος» των γνωστών και γενικότερα τα προσωπικά «δίκτυα» που έχει ένας άνθρωπος, δεν σχηματίζονται αποκλειστικά στη βάση προσωπικών επιλογών, αλλά εξαρτώνται -και περιορίζονται- σε μεγάλο βαθμό από τις ευκαιρίες που έχει ένα άτομο να συναντήσει άλλους ανθρώπους και από το συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο και τους τόπους όπου αυτές οι επαφές λαμβάνουν χώρα (δουλειά, μπαρ, γειτονιά, αθλητικές εκδηλώσεις κλπ.).

Αν και πολλοί επιστήμονες, ιδίως Αμερικανοί, έχουν ισχυριστεί ότι τα προσωπικά δίκτυα σταδιακά συρρικνώνονται, ο Μόλενχορστ διαφωνεί και βρήκε ότι μπορεί μεν κατά την επταετία να έχουν χαθεί περίπου οι μισοί φίλοι και γνωστοί κάποιου, αλλά έχουν σταδιακά αντικατασταθεί από άλλους, με αποτέλεσμα ο μέσος αριθμός ατόμων που απαρτίζουν τα προσωπικά δίκτυα των ανθρώπων, να παραμένει εντυπωσιακά σταθερός στο πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από επτά χρόνια μόνο το 48% των φίλων και γνωστών (ένας στους δύο) παραμένει μέλος του προσωπικού δικτύου, ενώ μόνο το 30% (δηλαδή περίπου ένας στους τρεις) συνεχίζει να έχει πραγματικό ενεργό φιλικό ρόλο, ως συμπαραστάτης, βοηθός και τακτικός συνομιλητής κάποιου. Το 70% έχουν πια χάσει αυτές τις ιδιότητες. Από αυτούς, το 52% έχουν, μετά την επταετία φύγει πια τελείως από το προσωπικό «δίκτυο» κάποιου, ενώ το υπόλοιπο 22% είναι ακόμα μέλη του δικτύου, αλλά σε περιφερειακό πια ρόλο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσάρεστη αναπνοή;



Δώστε τέλος στο πρόβλημα.

Το πρόβλημα της κακής αναπνοής μπορεί να μας φέρει σε δυσάρεστη θέση τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή.

Αν και οι περισσότεροι θεωρούμε πως οφείλεται πρωτίστως στην κακή υγιεινή του στόματος, υπάρχουν και άλλες αιτίες, λιγότερο ίσως γνωστές, που είτε δημιουργούν είτε ενισχύουν το πρόβλημα.

Η αντιμετώπιση του δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Ωστόσο ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορούμε να το περιορίσουμε και να το καταπολεμήσουμε…

Η προχωρημένη ουλίτιδα, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα είναι ο νούμερο ένα ένοχος για την κακή αναπνοή οπότε αν έχουμε σημάδια όπως αιμορραγία των ούρων, επιβάλλεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Η θεραπεία γίνεται κατόπιν της συμβουλής του ειδικού, είτε χειρουργικά, είτε με βούρτσισμα και χρήση νήματος.

Το σάλιο με τις αντιβακτηριακές ουσίες που περιέχει αποτελεί τη φυσική προστασία των δοντιών και του στόματος. Μπορούμε να ενισχύσουμε την παραγωγή του πίνοντας νερό και μασώντας τσίχλα.

Όσον αφορά στις «σεσημασμένες» τροφές που ευθύνονται για πρόκληση κακοσμίας του στόματος αυτές είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι και το αλκοόλ. Ωστόσο, δυσάρεστη αναπνοή που δημιουργούν διαρκεί όσο η πέψη τους. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να ευθύνεται για το πρόβλημα μιας και δύναται να δημιουργήσει κέτωση από την υπερβολική συσσώρευση όξινων ουσιών στο αίμα. Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν λιγότερα πρωτεϊνικά παράγωγα οπότε μπορούμε άφοβα να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους.

Η σωστή φροντίδα της υγιεινής του στόματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση βακτηριδίων που ευθύνονται για τη άσχημη αναπνοή. Δεν ξεχνάμε να βουρτσίζουμε όχι μόνο τα δόντια αλλά και τη γλώσσα. Επιπλέον χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα καθώς και στοματικό διάλυμα.

Για το πρόβλημα της κακής αναπνοής μπορεί, τέλος, να ευθύνεται κάποια ασθένεια όπως ο διαβήτης ή άλλες του αναπνευστικού συστήματος καθώς και ορισμένα φάρμακα. Στις περιπτώσεις αυτές ο μόνος αρμόδιος που μπορεί να δώσει λύση είναι ο γιατρός.


Διαβάστε περισσότερα...

Έξι παράγοντες που αποδυναμώνουν τη μνήμη μας



Λάβετε τα μέτρα σας για να έχετε λιγότερες απώλειες.

Η ποιότητα της μνήμης του καθενός από εμάς δεν εξαρτάται μόνο από το μορφωτικό μας επίπεδο και το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε αλλά και από άλλους παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας (π.χ. από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου). Ακόμη η γενετική προδιάθεση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν, όμως, και άλλες αιτίες απώλειας της μνήμης.

Εμείς σας παρουσιάζουμε ποιες είναι αυτές, για να πάρετε τα μέτρα σας και να εξασφαλίσετε όχι μόνο γερή μνήμη αλλά και τις καλύτερες δυνατές πνευματικές επιδόσεις.

1) Αϋπνία

Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της αϋπνίας και των προβλημάτων μνήμης.

Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία της μνήμης μας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου για νη μην …μας απατά η μνήμη μας. Είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας για ξεκούραση και ύπνο.

Αν προσφέρετε στον εαυτό σας τις απαραίτητες ώρες ύπνου, όχι μόνο θα βελτιώσετε τη μνήμη σας, αλλά θα μπορείτε και να αντιμετωπίσετε καλύτερα το καθημερινό στρες. Μία καλή συνήθεια είναι, όποτε μπορείτε να παίρνετε έναν υπνάκο, στη διάρκεια της ημέρας. Η μεσημεριανή σιέστα θα σας βοηθήσει να φρεσκάρετε τη μνήμη σας και να τονώσετε τον οργανισμό σας.

2) Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη «αδυνατίζει» τη μνήμη.

Αποτελεί πλέον μια πολύ συνηθισμένη ασθένεια, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, που μπορεί να προκαλέσουν την κατάθλιψη. Πολύ σοβαρά γεγονότα που τραυματίζουν την ανθρώπινη ψυχή, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, συνοδεύονται συνήθως από κατάθλιψη και οδηγούν σε προβλήματα μνήμης.

Είναι σημαντικό σε περιπτώσεις κατάθλιψης, οι ασθενείς να αναζητούν συμβουλές και βοήθεια από γιατρό. Η σωστή θεραπεία της κατάθλιψης επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση της μνήμης.

3) Θυρεοειδής

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα επηρεάζουν έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μνήμη.

Η έγκαιρη διάγνωση των διαταραχών του θυρεοειδούς, που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι ικανή να προλάβει τα χειρότερα όσον αφορά τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης.

4) Διαβήτης

Ο διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις παγκόσμιας μάστιγας. Πολλοί ασθενείς δεν ακολουθούν τη σωστή θεραπεία. Οι βλάβες στο αγγειακό σύστημα ενός διαβητικού, που δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ασθένεια, συμβάλλουν στην απώλεια μνήμης.

Ο έλεγχος και η σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη βελτιώνουν τη μνήμη. Εκτός από το διαβήτη όμως, και άλλες χρόνιες παθήσεις του ήπατος, των πνευμόνων και των νεφρών επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία θωρακίζουν τη μνήμη και τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

5) Αλκοόλ και φάρμακα

Ο αλκοολισμός και ορισμένα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης ή ακόμη και εκφυλισμό των πνευματικών ικανοτήτων.

Οι αλκοολικοί αρχικά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Σταδιακά η κατάσταση επιδεινώνεται και προκύπτουν προβλήματα στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1 έως 2 ποτά για τους άνδρες και 1 ποτό για τις γυναίκες την ημέρα), δεν είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο, σε αντίθεση με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που είναι τοξική για τον εγκέφαλο και τη μνήμη.

Συγκεκριμένα φάρμακα επίσης είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη του εγκεφάλου και να μειώσουν τις πνευματικές επιδόσεις.

6) Έλλειψη βιταμίνης Β12

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης.

Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζεται.

Η βιταμίνη Β12 περιέχεται στα ψάρια, τα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εντάξτε, λοιπόν, στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12, αν θέλετε να έχετε γερή μνήμη και πνευματική διαύγεια.


Πηγή : http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να ξέρετε για τα γυαλιά ηλίου



Μας δίνουν στυλ αλλά ταυτόχρονα προστατεύον τα μάτια μας.

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για τα μάτια μας, όσο και το αντιηλιακό για το σώμα μας. Κάτι που δεν ισχύει μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως πολλοί πιστεύουν εσφαλμένα, αλλά για όλο το χρόνο. Και αυτό γιατί ακόμη και όταν το φως του ήλιου δεν είναι εκτυφλωτικό, δε σημαίνει ότι δε δεχόμαστε ακτινοβολία, η οποία μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής.

Η επιλογή των γυαλιών ηλίου δεν πρέπει να γίνεται με τα ίδια κριτήρια που γίνεται η επιλογή ενός ρούχου ή ενός αξεσουάρ. Καλή είναι η μόδα αλλά μην ξεχνάτε ότι ο σκοπός είναι, πάνω από όλα, η καλύτερη προστασία των ματιών σας από τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

Ποια λάθη να αποφύγετε

1) Μη Θεωρείτε ότι τα γυαλιά ηλίου είναι μόνο για ενήλικες

Ένας ενήλικος έχει την ίδια ανάγκη για γυαλιά με έναν έφηβο ή ένα παιδί. Τα μάτια των παιδιών μάλιστα είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία και πρέπει να προστατεύονται από γυαλιά εξαιρετικής ποιότητας. Είναι αδιανόητο να αφήνουν οι γονείς μικρά παιδιά να κυκλοφορούν το καλοκαίρι, στην παραλία, χωρίς γυαλιά, δεδομένου ότι οι βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας είναι αθροιστικές.

2) Μη φοράτε γυαλιά μόνο τις ηλιόλουστες ημέρες

Τα γυαλιά δεν είναι απαραίτητα μόνο όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, όπως όταν πηγαίνετε στη θάλασσα ή στην εξοχή. Ακόμη και με συννεφιά, τα μάτια σας είναι εκτεθειμένα στην ακτινοβολία, για αυτό μην ξεχνάτε ότι τα γυαλιά ηλίου είναι πολύτιμο αξεσουάρ για όλες τις εποχές.

3) Μη δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στο σκελετό παρά στους φακούς

Σύμφωνοι, είναι σημαντικό να σας ταιριάζει ο σκελετός και να έχει καλή εφαρμογή στο πρόσωπό σας χωρίς να είναι πολύ σφιχτός, για να μη σας προκαλεί δυσφορία. Ακόμη καλό είναι να προτιμήσετε κοκκάλινο σκελετό για να αποφύγετε τον κίνδυνο δερματοπάθειας. Αν πάλι επιλέξετε σκελετό μεταλλικό, φροντίστε να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το δέρμα, γιατί με τον καιρό οξειδώνεται και μπορεί να προκληθούν δερματίτιδες εξ επαφής.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο φακό. Εφόσον το υλικό των φακών είναι UV protection, δηλαδή ανακόπτουν το 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), παρέχουν προστασίαείτε είναι ανοιχτόχρωμοι είτε είναι σκουρόχρωμοι. Ωστόσο σε συνθήκες μεγάλης ηλιοφάνειας, επιβάλλεται η χρήση σκουρόχρωμων απορροφητικών φακών.

4) Μην αγοράζετε γυαλιά από πλανόδιους

Η πιο έξυπνη κίνηση είναι να αγοράζετε γυαλιά από καταστήματα οπτικών. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε «επώνυμα» ή πανάκριβα γυαλιά αλλά τουλάχιστον μην κάνετε το λάθος να αγοράσετε ένα προϊόν, που προορίζεται για τα μάτια σας, αν δεν είστε 100% σίγουροι για την ποιότητά του.

Μικρά μυστικά για τα γυαλιά ηλίου

1) Τα γυαλιά με μεγάλους φακούς προστατεύουν καλύτερα

Τα γυαλιά είναι σημαντικό εκτός από τα μάτια να προστατεύουν και την περιοχή γύρω από τα μάτια, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, επισημαίνουν οι δερματολόγοι. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι φακοί τόσο μεγαλύτερο μέρος αυτής της ευαίσθητης περιοχής καλύπτουν.

2) Η ιδανική απόχρωση φακού

Ανάλογα με τη χρήση που θέλετε να κάνετε, μπορείτε να επιλέξετε και την κατάλληλη απόχρωση του φακού:

Οι αποχρώσεις του καφέ είναι ιδανικές για την έντονη ηλιοφάνεια γιατί περιορίζουν το εκτυφλωτικό φως.

Οι κίτρινοι φακοί είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ και εξορμήσεις γιατί κάνουν τα χρώματα πιο έντονα και φωτεινά.

Οι γκρι και γκριζοπράσινοι φακοί ενδείκνυνται για τις περισσότερες χρήσεις, αφού φιλτράρουν το έντονο φως και προσφέρουν καλή σκίαση, χωρίς να παραμορφώνουν τα χρώματα.

Οι χρωματιστοί φακοί π.χ. ροζ ή μωβ είναι η καλύτερη επιλογή για την πόλη, ειδικά όταν έχει συννεφιά, γιατί δε δημιουργούν μεγάλη σκίαση αλλά και για υδάτινα σπορ αφού προσφέρουν το σωστό contrast αντικειμένων, που βρίσκονται σε χώρο με μεγάλες γαλάζιες ή πράσινες επιφάνειες.

3) Ο σωστός τρόπος καθαρισμού

Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού είναι με κρύο νερό και σαπούνι. Μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα και άλλα ισχυρά υλικά καθαρισμού γιατί καταστρέφουν τόσο τους φακούς όσο και το σκελετό. Στα καταστήματα οπτικών μπορείτε να βρείτε ειδικά καθαριστικά υγρά και σπρέι.

4) Η σωστή συντήρηση

Αποφύγετε την έκθεσή τους σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, παρατώντας για παράδειγμα τα γυαλιά σας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Μην τα χρησιμοποιείτε μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα και αν τυχόν βραχούν με θαλασσινό νερό ή νερό της πισίνας, καθαρίστε τα αμέσως με ένα νωπό πανί. Εννοείται ότι όταν τα βγάζετε, τα τοποθετείτε μέσα σε σκληρή θήκη για να μη φθείρονται.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ερωτικά φιλιά μας κάνουν ευτυχισμένους



Προκαλούν ορμονικές αλλαγές και συναισθήματα.

Τα παθιασμένα φιλιά μεταξύ των ερωτικών συντρόφων προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών, που συνδέονται με θετικά συναισθήματα, όπως η χαλάρωση και η ευτυχία σύμφωνα με τους επιστήμονες. Την ίδια στιγμή τα ερωτικά φιλιά φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν «βαρόμετρο» του σεξουαλικού πάθους.

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Λαφαγιέτ της Πενσιλβάνια απέδειξε ότι η ανταλλαγή ερωτικών φιλιών προκαλεί την έκκριση ενός πολύπλοκου «κύματος» ορμονών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα οι δύο σύντροφοι να νιώθουν όχι μόνο έξαψη αλλά και μία γλυκιά χαλάρωση και ένα αίσθημα πληρότητας και ευτυχίας.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα τα ερωτικό φιλί δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζαμε αλλά προκαλεί ορμονικές αλλαγές και συναισθήματα, που δεν είχαμε φανταστεί. Φαίνεται ότι με την επαφή των χειλιών των συντρόφων προκαλούνται μεταβολές στα επίπεδα δύο ορμονών, της ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης.

Φυσιολογικά, η ωκυτοκίνη (ορμόνη των συναισθηματικών δεσμών) θα έπρεπε να αυξάνει, ενώ η κορτιζόλη (ορμόνη του άγχους) να πέφτει. Η μελέτη έδειξε ότι πράγματι η κορτιζόλη πέφτει και στα δύο φύλα μετά την επαφή των χεριών και το φίλημα, όμως η ωκυτοκίνη αυξάνει στους άνδρες αλλά πέφτει στις γυναίκες, γεγονός που προκαλεί έκπληξη.

Το μυστήριο των απρόσμενων ορμονικών αλλαγών, που είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα φιλί, έχει απασχολήσει έντονα τους ψυχολόγους. Δεν αποκλείεται πάντως το κλειδί να βρίσκεται στο σάλιο, που περιέχει φερομόνες, χημικές ουσίες που λειτουργούν ως «αγγελιοφόροι» του έρωτα. Εκτός από τον άνθρωπο το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα θηλαστικά. Παλιότερη έρευνα είχε δείξει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το πρώτο φιλί στο πώς θα εξελιχθεί η σχέση.

Μάλιστα το φιλί έχει και βιολογική σημασία, αφού ουσιαστικά βοηθά τις γυναίκες να ξεχωρίζουν τους μελλοντικούς εραστές και συζύγους. Ουσιαστικά δηλαδή οι γυναίκες από τον τρόπο που φιλάει ένας άνδρας μπορεί να αποφασίσουν αν τον θέλουν όχι μόνο για ερωτικό σύντροφο αλλά και για σύζυγο και πατέρα των παιδιών τους.

Για τους περισσότερους εξάλλου και ιδίως για τις γυναίκες ένα παθιασμένο φιλί είναι πολύ περισσότερο διεγερτικό από οποιαδήποτε άλλη επαφή. Το άγγιγμα των χειλιών θεωρείται το «μονοπάτι» για το άγγιγμα των ψυχών των συντρόφων και ίσως το μέσο για να καταφέρουν οι δύο να γίνουν ένα.

Δεν είναι τυχαίο ότι παθιασμένα ερωτικά φιλιά πρωταγωνιστών του κινηματογράφου έχουν μείνει στην ιστορία ούτε και το γεγονός ότι όλοι φυλάμε σαν πολύτιμη ανάμνηση το πρώτο μας φιλί. Δεν είναι όμως σημαντικό μόνο για τη συναισθηματική και σεξουαλική μας ζωή το ερωτικό φιλί αλλά και συνολικά για την υγεία μας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι η αφορμή για να προσέχουμε περισσότερο την υγιεινή του στόματος καθώς και ότι η ανταλλαγή μικροβίων με κάποιον άλλο μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα...

Μεσογειακή διατροφή για να τα... εκατοστήσετε!



Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά σάς προσθέτουν χρόνια!

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες για μία ζωή πάνω από τα 100 έτη, σύμφωνα με μία νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που αναζήτησε τα μυστικά της μακροζωίας στα ορεινά χωριά της Σικελίας, όπου ζουν αρκετοί άνθρωποι που τα έχουν ήδη εκατοστήσει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κοινός παρονομαστής αυτών των υπεραιωνόβιων είναι η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και πλήρων δημητριακών, με παράλληλη χαμηλή κατανάλωση κόκκινων κρεάτων, υδατανθράκων και γλυκών.

Οι υπεραιωνόβιοι κλήθηκαν να απαντήσουν αναλυτικά για τις διατροφικές συνήθειές τους, έδωσαν τεστ αίματος, αξιολογήθηκαν οι νοητικές λειτουργίες τους με άλλα τεστ κλπ. Αυτό που προέκυψε για την υγεία των ατόμων άνω των 100 ετών, είναι ότι αυτή ήταν γενικά καλή, χωρίς σοβαρά σωματικά ή νοητικά προβλήματα, αν και ορισμένοι εμφάνιζαν απώλεια όρασης ή ακοής. Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδιά τους ήστν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Παράγων- κλειδί για τη σημασία της διατροφής σε σχέση με το υψηλό προσδόκιμο ζωής, είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, που μετρά πόσο η τροφή επηρεάζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα του ατόμου. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το άσπρο ψωμί) προκαλούν ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους, ενώ αντίθετα οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως τα λαχανικά και τα όσπρια) οδηγούν σε βραδύτερη αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.

Οι δίαιτες με μέσο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, δρουν προστατευτικά για την καρδιά και γενικότερα για την υγεία, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με εκείνες τις δίαιτες που έχουν γενικότερα υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και οι οποίες, μεταξύ άλλων, ευνοούν την εμφάνιση διαβήτη (τύπου 2). Οι ερευνητές τονίζουν ότι «για να φθάσει κανείς με επιτυχία σε βαθιά γεράματα, η σωστή συμβουλή είναι να ακολουθεί μία διατροφή με χαμηλές ποσότητες κορεσμένων λιπών και με μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 100 ετών παγκοσμίως θα πλησιάσει τα 3,2 εκατομμύρια το 2050 και θα είναι αυξημένος κατά 18 φορές περίπου σε σχέση με τον περασμένο αιώνα, μία σαφής ένδειξη ότι, με το πέρασμα του χρόνου, το προσδόκιμο ζωής αυξάνει διεθνώς.


Διαβάστε περισσότερα...

Ναι, το σημείο G υπάρχει!



Αλλά είναι πολύ μικρό.

Δεν είναι παράξενο που είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί το σημείο G. Αμερικανός γυναικολόγος υποστηρίζει πως απέδειξε πως πράγματι υπάρχει αλλά είναι πολύ μικρό σε μέγεθος: 8.1mm επί 3.6mm επί 1.5mm.

Ο γιατρός ανακάλυψε το απόλυτο ερωτογενές σημείο κατά τη διάρκεια… νεκροτομής!

Το μικρό κομμάτι ιστού που είναι γεμάτο νευρικές απολήξεις έχει προκαλέσει ενθουσιασμό αλλά και σύγχυση από τότε που πρωτο-υποστηρίστηκε η ύπαρξή του πριν από περισσότερα από 60 χρόνια.

Πολλοί επιστήμονες και γιατροί αμφισβήτησαν την ύπαρξή του ενώ τα περιοδικά το προωθούσαν ως το «άγιο δισκοπότηρο» της γυναικείας σεξουαλικής ευχαρίστησης.

Πριν από δύο χρόνια, μία μεγάλης κλίμακας βρετανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως το σημείο G αποτελεί αποκύημα της γυναικείας φαντασίας που ενισχύθηκε από τα περιοδικά και τους σεξολόγους.

Όμως η νέα μελέτη υποστηρίζει πως υπάρχει και εντοπίζεται στο μπροστινό τοίχωμα του κόλπου, εκεί που εικαζόταν εδώ και χρόνια πως βρίσκεται.

Ο γυναικολόγος Adam Ostrzenski έκανε την ανακάλυψη αυτή κατά τη νεκροψία μιας γυναίκας από την Πολωνία που πέθανε από τραύμα στο κεφάλι.

«Η μελέτη επιβεβαίωσε την ύπαρξη του σημείου G, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση και βελτίωση της γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας», δήλωσε ο Δρ Oztrenski.

Ο ειδικός σχεδιάζει να κάνει νέες ανατομές και εξετάσεις με ορμόνες, χημικά και νευρικές απολήξεις για να διερευνήσει αν η λειτουργία του σημείου αλλάζει ανάλογα με την ηλικία.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνταξιούχοι εν δράσει...



Βγήκαν στη σύνταξη αλλά δεν κάθισαν στον καναπέ.

Ο καναπές και οι ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση δεν ταιριάζουν στους «Συνταξιούχους εν δράσει», μια ομάδα ανθρώπων που, μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου, δεν δέχονται την αδράνεια και αναζητούν συνεχώς τρόπους για βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, ενώ συμμετέχουν και σε δράσεις για την προστασίατου περιβάλλοντος.

Η ιδέα ξεκίνησε από τρεις νέους ανθρώπους, οι οποίοι παρατήρησαν τη συμπεριφορά των γονιών τους, αλλά και άλλων ανθρώπων του περιβάλλοντός τους, αμέσως μετά τη συνταξιοδότηση.

«Από έρευνες προκύπτει ότι ένα ποσοστό των συνταξιούχων αντιμετωπίζουν κάποιες ψυχολογικές μεταπτώσεις, όταν σταματήσουν να εργάζονται. Είχαμε την ιδέα να φτιάξουμε την ομάδα όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να βοηθήσουν εκεί που υπάρχει ανάγκη», τονίζει στο Έθνος η Εφη Πυργιαννάκη, μία εκ των τριών εμπνευστών της ομάδας.

Στον πρώτο χρόνο τους, οι «Συνταξιούχοι εν δράσει» έχουν συνεργαστεί με πολλές εθελοντικές οργανώσεις, έχουν λάβει μέρος σε δενδροφυτεύσεις, έχουν συγκεντρώσει ρούχα για απόρους και πολλά ακόμα.

«Μας προτείνονται συνεχώς καινούργιες δράσεις. Το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει το ενδιαφέρον. Στόχος μας είναι να οργανώσουμε στον εθελοντισμό περισσότερους ανθρώπους που έχουν βγει στη σύνταξη», σημειώνει η κ. Πυργιαννάκη.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η άποψη της Μάγδας Σκούρτη, η οποία βγήκε στη σύνταξη έπειτα από 37 χρόνια δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και είχε ήδη μια πορεία στον χώρο του εθελοντισμού.

Η κ. Σκούρτη επισημαίνει ότι όταν ένας εργαζόμενος βγει στη σύνταξη, έχει πολύ χρόνο, τον οποίο πρέπει να διαχειριστεί σωστά και να παραμείνει χρήσιμος στην κοινωνία.

«Είναι πολύ εύκολο να κάθεσαι άπραγος στο σπίτι σου. Το δύσκολο είναι να βάζεις στόχους και να νιώθεις χρήσιμος μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Οι «Συνταξιούχοι εν δράσει» είναι μια μικρή παρέα ακόμα, αλλά είναι καλύτερο να ξεκινάει κανείς με λίγα και να ανεβαίνει αργά και σταθερά. Εμείς έχουμε μια μικρή τράπεζα ιδεών που ο καθένας προτείνει στις συναντήσεις και αποφασίζουμε ποιες μπορούμε να υλοποιήσουμε», καταλήγει.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης



Σε τι ποσοστά έφτασε η χρήση γενοσήμων φαρμάκων.

Τα στοιχεία των τριών πρώτων εβδομάδων εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, έπειτα από σύσκεψη που έγινε στον ΕΟΠΥΥ.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι βάσει των 10 πρώτων δραστικών ουσιών, την 1η εβδομάδα συνταγογραφήθηκαν 49% πρωτότυπα και 51%γενόσημα φάρμακα, ενώ την 2η και την 3η εβδομάδα εφαρμογής συνταγογραφήθηκαν 45% πρωτότυπα και 55% γενόσημα φάρμακα.

Τα στοιχεία συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ .

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ενημέρωσε για το ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων έναντι των πρωτοτύπων κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής της συνταγογράφησης βάσει των 10 πρώτων δραστικών ουσιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν τρόφιμα και θέρμανση για να αγοράσουν φάρμακα



Υπάρχουν ασθενείς που έχουν διακόψει την περίθαλψη λόγω έλλειψης χρημάτων.

Το 90% των Ελλήνων δυσκολεύεται να αγοράσει φάρμακα, ενώ στο 70% το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για την αγορά όλων των φαρμάκων. Επίσης το 59,5% δεν πραγματοποίησε παρακλινικές εξετάσεις που είχε συστήσει ο γιατρός τους, λόγω οικονομικού προβλήματος.

Αυτά τα στοιχεία προέκυψαν από τη μελέτη με θέμα: Η φαρμακευτική συμπεριφορά Ελλήνων ασθενών εν μέσω οικονομικής κρίσης, που πραγματοποιήθηκε στις αγροτικές περιοχές του νομού Αχαΐας.

Η μελέτη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», που βραβεύτηκε για την αρτιότητά της στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, στο Κάστρο Κυλλήνης, πραγματοποιήθηκε από την ομάδα έρευνας του Γραφείου Συντονισμού Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Γιώργο Μαντζουράνη.

Ο κ. Μαντζουράνης επισημαίνει ότι η αδυναμία των Ελλήνων να προμηθευτούν τα φάρμακά τους είναι πραγματική και ακόμα πως υπάρχουν χρόνιοι ασθενείς, που έχουν διακόψει την περίθαλψή τους λόγω έλλειψης χρημάτων.

Τα στοιχεία της μελέτης έδειξαν ότι 9 στους 10 δεν είναι σε οικονομική θέση να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Το ίδιο ποσοστό ασθενών (90,6%) απάντησε ότι σε σχέση με πέρυσι έχει μικρότερη δυνατότητα αγοράς φαρμάκων και η δυσκολία αυτή (93,8%) αποδίδεται στην οικονομική κρίση..

Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς (55,4%) ερωτηθέντες δεν έλαβαν τα φάρμακά τους ή παρέλειψαν κάποια δόση λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Όπως τονίζει ο κ. Μαντζουράνης το 90,3% των ασθενών αναφέρουν πως τους τελευταίους μήνες κάνουν περικοπές σε βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, ρούχα, θέρμανση, προκειμένου να κατορθώσουν να πάρουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Ακόμα, το 1/3 των ερωτηθέντων ζήτησε από τον γιατρό να του συνταγογραφήση ένα φθηνότερο φάρμακο. Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί ότι η αδυναμία λήψης της φαρμακευτικής αγωγής έχει επηρρεάσει την ψυχολογική κατάσταση του 80% των ερωτηθέντων, δημιουργώντας τους συναισθήματα κατάθλιψης και διαταραχές άγχους και ύπνου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Κύπρο ο «πατέρας» της σύγχρονης Γενετικής



Θα εγκαινιάσει τη Σχολή Μοριακής Ιατρικής.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, στη Λευκωσία, θα τιμήσει με την παρουσία του στις 16 Οκτωβριου ο Τζέιμς Ουάτσον, που βραβεύθηκε στο 1962 με το Νόμπελ ως «ο πατέρας» της σύγχρονης Γενετικής.

Ο Τζέιμς Ουάτσον θα δώσει διάλεξη και θα τελέσει τα εγκαίνια της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου του Ινστιτούτου, της οποίας η λειτουργία ξεκινά τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής, Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας DNA, ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι το ΙΝΓΚ είναι ο κατεξοχήν κύριος χώρος διερεύνησης του DNA, τόσο στην Κύπρο όσο και στη γύρω περιοχή. Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, επισήμανε, συμμετείχε στην έρευνα για το DNA και «φιγουράρει, με άλλα ιδρύματα, στη σημαντικότατη αυτή δημοσίευση, το 2003, στην επιθεώρηση "Nature", της πρώτης αποκωδικοποίησης ανθρώπινου DNA».

Από την ίδρυση του Ινστιτούτου, είπε ο κ. Πατσαλής, εξερευνώντας καθημερινά το DNA, έχουμε πετύχει πολλά αξιόλογα επιτεύγματα και ανακαλύψεις, με τεράστια επιστημονικά και ιατρικά οφέλη, με πολύ μεγάλες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις, και προχώρησε σε λεπτομερή αναφορά των σημαντικότερων επιτευγμάτων την τελευταία χρονιά.

Ο καθηγητής Λεωνίδας Α. Φυλακτού, διευθυντής Τμήματος Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ανέφερε ότι, στις 25 Απριλίου 1953, δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Nature», η ερευνητική εργασία των Τζέιμς Ουάτσον και Φράνσις, που περιέγραφε τη δομή του DNA. Με τη βοήθεια άλλων επιστημόνων- ερευνητών, οι Ουάτσον και Κρικ ήταν οι πρώτοι που περιέγραψαν το DNA, ως έναν διπλό έλικα. Ειδικότερα, το μοντέλο τους πρότεινε τον τρόπο με τον οποίο η γενετική πληροφορία αποθηκεύεται και αντιγράφεται.

«Η παγκόσμια μέρα του DNA σημαδεύεται, επίσης, με τη συμπλήρωση του προγράμματος αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, το 2003. Η 13χρονη διεθνής προσπάθεια αποκάλυψε τη σειρά των περισσοτέρων από 3 δισεκατομμύρια δομικών μονάδων του DNA, γνωστών ως νουκλεοτίδια», επισήμανε.

Είναι γνωστό, τόνισε ο κ. Λεωνίδας Φυλακτού, ότι στην Κύπρο υπάρχει αυξημένη συχνότητα κληρονομικών παθήσεων, οι οποίες επιβαρύνουν τις οικογένειες των ασθενών αλλά και το ίδιο το κράτος. Η Κύπρος είναι αρκετά δραστήρια και επιτυχημένη στον τομέα της γενετικής, τόσο στη διάγνωση αλλά και στη μελέτη των κληρονομικών ασθενειών. Τα τελευταία 15 χρόνια, πρόσθεσε, έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες στην Κύπρο στην κατεύθυνση της διάγνωσης, πρόληψης και μελέτης των γενετικών ασθενειών, με ευεργετικά αποτελέσματα για πολλούς ασθενείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία Παγχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ για "κούρεμα" ποσοστών αναπηρίας



Μετά από κινητοποιήσεις του συλλόγου μας, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι υγειονομικές επιτροπές στη Χίο.


Τα ερωτήματα ωστόσο, σε σχέση με την εκτίμηση του βαθμού αναπηρίας, παραμένουν, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Παγχιακός Σύλλογος ΑΜΕΑ που καλεί τα μέλη του να ενημερώνουν το σύλλογο για τις όποιες μεταβολές των ποσοστών αναπηρίας.
. Γιατί με τον νέο κανονισμό εκτίμησης βαθμού αναπηρίας (ΚΕΒΑ) ως κριτήριο για τη διακύμανση του ποσοστού αναπηρίας δεν είναι η ίδια η πάθηση, αλλά «το είδος και η συχνότητα των επεισοδίων, η διάρκειά τους». Μπορεί ένας ασθενής να έχει καιρό να πάθει «επεισόδιο» ή να το πάθει αμέσως μόλις περάσει από την επιτροπή. Το ποσοστό αναπηρίας του θα είναι μειωμένο, παρότι έχει την ασθένεια και χρειάζεται τη θεραπεία. Επίσης αναφέρεται στον ΚΕΒΑ: «Σημαντική για την εκτίμηση της αναπηρίας είναι η αξιολόγηση της ικανότητας επιτέλεσης Δραστηριοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης», δηλαδή αν μπορεί ο ασθενής να τρώει, να ντύνεται, να κινείται στο σπίτι, να φροντίζει για την προσωπική του υγιεινή μόνος του. Αν μπορεί, πάλι μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας. Γενικότερα, ο νέος ΚΕΒΑ μειώνει τα ποσοστά αναπηρίας σε πολλές ανίατες και χρόνιες παθήσεις με άμεσο αποτέλεσμα τη διακοπή, των ήδη περιορισμένων και πενιχρών, επιδομάτων και συντάξεων ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων, τη διακοπή της ασφάλισης τους και κατά συνέπεια της χορήγησης φαρμάκων και υλικών που είναι απαραίτητα για τη ζωή τους.

Ο ΠΣΑμεΑ καλεί:

· τους γιατρούς των επιτροπών ν’ αντιδράσουν σ’ αυτόν τον επαίσχυντο κανονισμό, αλλά και να κρίνουν τους ασθενείς, ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες με βάση τα πραγματικά τους προβλήματα και ανάγκες τους

· τα μέλη του σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τα αποτελέσματα των επιτροπών

Στη βάρβαρη επίθεση που δέχονται τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους στους τομείς της Υγείας, της Εργασίας και της Παιδείας, δε σκύβουμε το κεφάλι. Συσπειρωνόμαστε και αγωνιζόμαστε.

Επιμένουμε στο αίτημά μας για άμεση καταβολή των επιδομάτων και συντάξεων όλων όσων έχουν ανασταλεί από 01-09-2011.

Καλούμε το χιώτικο λαό να σταθεί στο πλάι μας και να υποστηρίξει τον αγώνα μας, ο οποίος αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς


Διαβάστε περισσότερα...

Διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ στο Euro 2012



Άτομα με προβλήματα στην όρασή τους, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν το Euro του καλοκαιριού, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να ακούν από το γήπεδο την αναμετάδοση των αγώνων.

Μέσω μίας προηγμένης μεθόδου, άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, θα μπορούν να... ακούσουν την εξέλιξη των παιχνιδιών, για τα οποία θα ταξιδέψουν στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

«Θα υπάρχουν ακουστικά που θα φορούν και θα γίνεται η μετάδοση του αγώνα από σχολιαστές. Θα σχολιάζουν το τί θα γίνεται στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν θα αναλύουν το παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν οι άνθρωποι που δεν βλέπουν, να καταλαβαίνουν τί γίνεται στο ματς», τόνισε ο επικεφαλής της Ουκρανικής Εθνικής Συνέλευσης των ΑΜΕΑ, Βαλερί Σούσκεβιτς.

Επιπλέον, θα υπάρχουν εθελοντές, οι οποίοι θα μπορούν να βοηθήσουν στην περεταίρω ανάλυση των αγώνων. Η UEFA θα εγκαταστήσει ειδικό εξοπλισμό με μικρόφωνα και ακουστικά για το καθένα από τα οκτώ γήπεδα του τουρνουά, και περίπου τριάντα άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούν να παρακολουθήσουν κάθε αγώνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή διαμαρτυρίας προς ΝΕΤ – ΕΤ1 από το Σωματείο Κωφών




Ζητάμε να εισακουστεί το δίκαιο αίτημά μας για προσθήκη και υποτίτλων στο κεντρικό δελτίο της δημόσιας τηλεόρασης, από το οποίο παραμένουμε αποκλεισμένοι Καλημέρα αναγνώστες του μπλογκ! Εχουμε συντάξει την επιστολή που θα διαβάσετε παρακάτω και μαζεύουμε υπογραφές πριν την αποστείλουμε στην ΕΤ1. Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε την επιστολή και να μας βοηθήσετε να μαζέψουμε και άλλες υπογραφές ώστε να εισακουστεί το δίκαιο αίτημά μας για προσθήκη και υποτίτλων στο κεντρικό δελτίο της δημόσιας τηλεόρασης, από το οποίο παραμένουμε αποκλεισμένοι, αν και έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα ακοής. Πρόσφατα προστέθηκε στο δελτίο διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, αλλά καθόλου υπότιτλοι, κι έτσι το δελτίο εξακολουθεί να είναι απροσπέλαστο για μας.

Παρόλα αυτά το κανάλι ανακοίνωσε ότι:

Τα προγράμματα με υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ του καναλιού πρίσμα+ εντάχθηκαν στην ΕΤ1 από την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργηθεί μια καθημερινή ζώνη από τις 19:00 μέχρι και τις 22:00 με υπηρεσίες πρόσβασης για άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης. Στις 21:00 αναμεταδίδεται το κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΝΕΤ και από τη συχνότητα της ΕΤ1, με ταυτόχρονη απόδοση στη νοηματική γλώσσα. Από τις 19:00 έως τις 21:00 οι υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ παρέχονται μόνο από την ψηφιακή (και όχι την αναλογική) μετάδοση της ΕΤ1.

Ακολουθεί η επιστολή μας:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΝΕΤ – ΕΤ 1)

Είμαστε μια ομάδα 402 ατόμων, οι περισσότεροι με προβλήματα ακοής, που έχουμε συγκροτήσει την ομάδα «Κουφοχωριό» στο facebook. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεταγλωσσική κώφωση και πολλοί δεν γνωρίζουμε τη νοηματική γλώσσα.

Πληροφορηθήκαμε με χαρά πως από τις 19 Μαρτίου το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ1 θα είναι προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα ακοής. Η χαρά μας σύντομα μετατράπηκε σε τεράστια απορία και έκπληξη, διότι διαπιστώσαμε πως το δελτίο έχει μόνο διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και καθόλου υποτίτλους.

Πρέπει να σας πληροφορήσουμε πως οι κωφοί γνώστες της νοηματικής γλώσσας είναι μόνο μια μερίδα των κωφών ατόμων, ενώ υπάρχουμε και πάρα πολλοί που δεν γνωρίζουμε καθόλου ή γνωρίζουμε ελάχιστα την νοηματική γλώσσα και δεν κατανοούμε το δελτίο στην νοηματική.

Με την επιλογή σας να προσθέσετε στο δελτίο διερμηνεία αλλά όχι υποτίτλους καθιστάτε το δελτίο ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ σε όποιον κωφό δεν γνωρίζει τη νοηματική γλώσσα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις περιπτώσεις μεγάλης βαρηκοΐας, κυρίως σε ηλικιωμένους, αλλά και σε νεώτερους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη τους υποτίτλους για να αντιληφθούν πλήρως το δελτίο.

Από τη στιγμή που η κυρία Στάη προφανώς διαβάζει ένα κείμενο και το εκφωνεί, αδυνατούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο δεν μπορούν να προστεθούν οι υπότιτλοι του ήδη έτοιμου κειμένου από κάτω από την κυρία Στάη κατά την εκφώνηση.

Πιστεύουμε λοιπόν πως πρόκειται για μια αβλεψία εκ μέρους του καναλιού η οποία θα διορθωθεί σύντομα.

Αλλιώς, θα είναι παράλογο να διατείνεται το κανάλι ότι το δελτίο του είναι προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα ακοής, από τη στιγμή που αποκλείει από την παρακολούθηση ένα μεγάλο μέρος αυτών των ατόμων.

Κατανοούμε ότι πιθανότατα δεν γνωρίζετε την έννοια της μεταγλωσσικής κώφωσης, την οποία προαναφέραμε, γι αυτό το λόγο έχουμε φτιάξει κι ένα επεξηγηματικό βίντεο που εξηγεί πως επικοινωνούν οι μεταγλωσσικά κωφοί (αλλά και όσοι από τους προγλωσσικά κωφούς έχουν κατακτήσει τον προφορικό λόγο μετά από λογοθεραπείες και / ή εμφυτεύματα) και θα το βρείτε εδώ στο you tube.

Ελπίζουμε τώρα που έχετε στη διάθεσή σας όλη την πληροφόρηση σχετικά με τον δικό μας τρόπο επικοινωνίας να προβείτε στη διορθωτική κίνηση της προσθήκης υποτίτλων στο δελτίο, ταυτόχρονα με τη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Με εκτίμηση

{Μέχρι στιγμής υπογράφουν οι παρακάτω:}

Σοφία Κολοτούρου, ιατρός κυτταρολόγος, συγγραφέας, sofiakolotourou.gr

Δημήτρης Σούλης ιατρός καρδιολόγος-ομοιοπαθητικός, Αννα Σταμπέλου αρχιτέκτων-πολεοδόμος, Αφροδίτη Κεράκη οδοντίατρος-υποτιτλίστρια, Βιβή Μωραΐτη, Αργυρώ Χατζηορφανού, Διονύσης I., Ελένη Γκιόλα, Xάρης Χρηστίδης ιδιωτικός υπάλληλος,

H φόρμα συλλογής υπογραφών βρίσκεται εδώ

ΥΓ: Η επιστολή θα κοινοποιηθεί και σε δημοσιογραφικά site / portal, στο facebook, το twitter και σε blogs.

VIDEO





Διαβάστε περισσότερα...

Γέμισε τυφλούς και η Χίος



Γέ
μισε η Χίος... τυφλές "μαϊμούδες"! Θαύμα της φύσης! Μπορούσαν να οδηγούν να τρέχουν, να κυκλοφορούν στον δρόμο, να μην αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στις κινήσεις τους αλλά να είναι βυθισμένοι στο σκοτάδι της... απατεωνιάς! Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής που συνεδρίασε με θέμα «πραγματικοί δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων», ο διευθυντής της Επιτροπής Αναπηρίας και Ιατρικής Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Βασίλης Πατεράκης, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα, αποκαλύφθηκε ότι εντοπίστηκαν άλλοι 50 "μαϊμού" τυφλοί!

Την καταγγελία έκανε ταχυδρομικός διανομέας της περιοχής που ανέφερε ότι 50 άτομα παίρνουν επίδομα τυφλότητας χωρίς να το δικαιούνται, καθώς δεν έχουν πρόβλημα όρασης.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Ζακύνθου, ο κ. Πατεράκης δήλωσε ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων μετείχαν στο κύκλωμα χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε 616 περιπτώσεις μη δικαιούχων ενώ πρόσθεσε ότι οι επανέλεγχοι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% μέχρι τέλη Μαϊου σε όλη την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης κατήγγειλε ότι από πέρσι τον Ιούλιο οι αρμόδιοι υπουργοί μίλησαν για ανάπηρους «μαϊμού» και μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, με αποτέλεσμα να έχει κοπεί από τον Σεπτέμβριο η σύνταξη σε 40.000 πραγματικά ανάπηρους.

«Τα άτομα με αναπηρία νιώθουμε μια συστηματική προσπάθεια υπονόμευσης και κοινωνικής απονεύρωσης για να περάσουν ληστρικές επιδρομές στα ελάχιστα μέτρα που υπάρχουν για εμάς», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδακαστάνης.

Επικριτικός εμφανίστηκε και για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπήρων, τονίζοντας ότι οδηγείται σε αποτυχία και λόγω κακής διαχείρισης και γιατί το σύστημα δεν είναι σοβαρό και διαφανές.

«Η πυρομανία και η παιδοφιλία είναι ασθένειες. Δεν είναι αναπηρία. Αυτά δεν υπάρχουν πουθενά στο κόσμο. Το αίτημά μας σε όλα τα πολιτικά κόμματα είναι να ανατραπεί το σημερινό σύστημα και να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό, αδιάβλητο αντικειμενικό», επεσήμανε ο κ. Βαρδακαστάνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών



«Όλη η οικογένεια ενημερώνεται - εμβολιάζεται - προστατεύεται».

Στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων τα εμβόλια είναι ο μεγάλος σύμμαχος της ανθρωπότητας, καθώς σώζουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους από νόσο ή ισόβια αναπηρία.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, επενδύονται τεράστια ποσά στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων, δημιουργώντας προϊόντα νέας τεχνολογίας, που χρειάζονται λίγες ή μια μόνο δόση και έχουν χαμηλή σχέση κόστους/οφέλους (cost-effectiveness), σε συνάρτηση με τα άμεσα και έμμεσα οφέλη που προσφέρουν από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού στα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν, όπως για παράδειγμα η παρωτίτιδα που ενώ κάθε χρόνο αποτελούσε την αιτία για 152.209 θανάτους μόνο στις Η.Π.Α, πλέον καταγράφονται μόνο 236.

Αυτό το γεγονός οδηγεί πολλούς να πιστεύουν ότι οι ασθένειες αυτές δεν είναι πια απειλητικές, καθότι δεν γίνονται αντιληπτές όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ωστόσο είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί η πρόληψή τους μέσω του εμβολιασμού τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες (π.χ. Γρίπη, Πνευμονιόκοκκος, Ηπατίτιδα, Τέτανος, Ερυθρά κ.α). Δεδομένης μάλιστα της συνεχούς αύξησης του μέσου όρου ηλικίας του γενικού πληθυσμού, ο κίνδυνος για πολλές ασθένειες από αυτές γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.

Αρκετοί ενήλικες δεν γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.Ο μαζικός εμβολιασμός παιδιών και εφήβων κατά τον 20ο και 21ο αιώνα, συντέλεσε στην εξάλειψη των σοβαρών νοσημάτων. Σε αντίθεση, η πολύ μικρή εμβολιαστική κάλυψη των μεγαλύτερων ενηλίκων οδήγησε στην εμφάνιση νοσημάτων που όφειλαν να έχουν εκλείψει.

Για τους λόγους αυτούς, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, στην περιοδική αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών(Ε.Π.Ε.) και ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες θεώρησε σκόπιμο να αναθεωρήσει το ήδη υπάρχον Ε.Π.Ε. για τα παιδιά και να καταρτίσει το Πρόγραμμα Εμβολιασμών εφήβων και ενηλίκων και για τη χώρα μας ώστε να υπάρχουν ενιαίοι «πίνακες αναφοράς» για τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (και γενικά για τους επαγγελματίες Υγείας) και να εφαρμόζεται ένα «ενιαίο πρόγραμμα εμβολιασμών» για τα παιδιά και για τους ενήλικες. Τα εμβόλια που προτείνονται βάσει αυτών αποζημιώνονται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη χώρα μας, η εμβολιαστική κάλυψη των βρεφών και των παιδιών στην Ελλάδα κυμαίνεται στον μέσο όρο της Ε.Ε. και είναι αρκετά υψηλή. Σε αντιδιαστολή, λόγω της σημαντικής υστέρησης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Πρόληψης, έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ενηλίκων- για όλα τα μέχρι τώρα κυκλοφορούντα εμβόλια -μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και ταυτόχρονα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά έκθεσης σε κρίσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης. (μελέτη ΟΟΣΑ, Ι. Τούντας, 2009).

Ιδιαίτερη σημαντική είναι η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας με στόχο τόσο την ατομική προστασία αλλά και την πρόληψη διασποράς της νόσου στους ασθενείς τους. Ωστόσο, στη χώρα μας το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης αλλά και το πανδημικό ήταν 18,6% και 13,81% αντίστοιχα.

Είναι γνωστό ότι λοιμώξεις, όπως η πνευμονιοκοκκική νόσος. έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανιστούν σε βρέφη και παιδιά μικρότερα από 5 ετών και σε άτομα άνω των 50 ετών, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη νόσο μια από τις μεγαλύτερες απειλές νόσησης αλλά και θνητότητας, ιδιαίτερα μάλιστα σε ηλικίες άνω των 50 ετών.

Ακόμα περισσότερο μάλιστα, όταν συνυπάρχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο χρόνιος αλκοολισμός και το κάπνισμα. Δεν αποτελεί έκπληξη το εύρημα της μελέτης της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας, ότι το κόστος της πνευμονίας, τόσο άμεσο (νοσοκομειακή περίθαλψη, φάρμακα) όσο και έμμεσο (χαμένες μέρες εργασίας κλπ) ανέρχεται σε 10 δις ευρώ/έτος μόνο στην Ευρώπη! Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με Ελληνική φαρμακοοικονομική μελέτη ο εμβολιασμός με το 13δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο οδηγεί σε εξοικονόμηση, μεγαλύτερη από 4 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως.

Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα περισσότερα οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών.

Τα εμβόλια οδηγούν σε σημαντικό και ευρύτερο οικονομικό όφελος, καθώς προστατεύουν και από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των μεταδοτικών ασθενειών στη σωματική και πνευματική ευημερία ενός ατόμου, και κατά συνέπεια στην ικανότητά του να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και να εργαστεί.

Υπολογίζεται ότι μόνο στις Η.Π.Α εξοικονομούνται ετησίως 2 δισ. δολάρια από την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού ενώ για κάθε δολάριο που επενδύεται σε προγράμματα ανοσοποίησης παιδιών υπολογίζεται ότι εξοικονομούνται 31 – 108 δολάρια, σε σχέση με τη στρατηγική του μη εμβολιασμού.

Από την άλλη, η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα. Με αφορμή λοιπόν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπενθυμίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.

Δυστυχώς, κυκλοφορεί η φοβία ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες ενώ η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση είναι η αιτία για τη δημιουργία μιας επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας. Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή γιατί για να χρησιμοποιηθούν εξασφαλίζεται ότι πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί (π.χ. ΕΟΦ, EMA, FDA).

Τα σωστά δομημένα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών μπορούν να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί και ενήλικας λαμβάνει το σωστό εμβόλιο, στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Η επένδυση ανθρώπινων, υλικοτεχνικών και οικονομικών πόρων στα προγράμματα εμβολιασμών βελτιώνει τις υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και διασφαλίζει ότι η ζωή παιδιών και ενηλίκων δεν τίθεται σε κίνδυνο από νόσημα που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού. Παγκοσμίως, η πνευμονιοκοκκική νόσος αποτελεί τη νούμερο 1 προλαμβανόμενη με εμβολιασμό αιτία θανάτου.

Στην προσπάθεια για βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε παιδιά και ενήλικες, ο ρόλος και η ευθύνη των αρχών υγείας αλλά και της επιστημονικής κοινότητας είναι σημαντικοί παράγοντες καθώς εκείνοι Καθοδηγούν, Εκπαιδεύουν & Επηρεάζουν τον πληθυσμό μιας χώρας προς την αλλαγή της νοοτροπίας τους υπέρ της πρόληψης.




Διαβάστε περισσότερα...