Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Τα ερωτικά φιλιά μας κάνουν ευτυχισμένους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Προκαλούν ορμονικές αλλαγές και συναισθήματα.

Τα παθιασμένα φιλιά μεταξύ των ερωτικών συντρόφων προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών, που συνδέονται με θετικά συναισθήματα, όπως η χαλάρωση και η ευτυχία σύμφωνα με τους επιστήμονες. Την ίδια στιγμή τα ερωτικά φιλιά φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν «βαρόμετρο» του σεξουαλικού πάθους.

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Λαφαγιέτ της Πενσιλβάνια απέδειξε ότι η ανταλλαγή ερωτικών φιλιών προκαλεί την έκκριση ενός πολύπλοκου «κύματος» ορμονών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα οι δύο σύντροφοι να νιώθουν όχι μόνο έξαψη αλλά και μία γλυκιά χαλάρωση και ένα αίσθημα πληρότητας και ευτυχίας.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα τα ερωτικό φιλί δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζαμε αλλά προκαλεί ορμονικές αλλαγές και συναισθήματα, που δεν είχαμε φανταστεί. Φαίνεται ότι με την επαφή των χειλιών των συντρόφων προκαλούνται μεταβολές στα επίπεδα δύο ορμονών, της ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης.

Φυσιολογικά, η ωκυτοκίνη (ορμόνη των συναισθηματικών δεσμών) θα έπρεπε να αυξάνει, ενώ η κορτιζόλη (ορμόνη του άγχους) να πέφτει. Η μελέτη έδειξε ότι πράγματι η κορτιζόλη πέφτει και στα δύο φύλα μετά την επαφή των χεριών και το φίλημα, όμως η ωκυτοκίνη αυξάνει στους άνδρες αλλά πέφτει στις γυναίκες, γεγονός που προκαλεί έκπληξη.

Το μυστήριο των απρόσμενων ορμονικών αλλαγών, που είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα φιλί, έχει απασχολήσει έντονα τους ψυχολόγους. Δεν αποκλείεται πάντως το κλειδί να βρίσκεται στο σάλιο, που περιέχει φερομόνες, χημικές ουσίες που λειτουργούν ως «αγγελιοφόροι» του έρωτα. Εκτός από τον άνθρωπο το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα θηλαστικά. Παλιότερη έρευνα είχε δείξει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το πρώτο φιλί στο πώς θα εξελιχθεί η σχέση.

Μάλιστα το φιλί έχει και βιολογική σημασία, αφού ουσιαστικά βοηθά τις γυναίκες να ξεχωρίζουν τους μελλοντικούς εραστές και συζύγους. Ουσιαστικά δηλαδή οι γυναίκες από τον τρόπο που φιλάει ένας άνδρας μπορεί να αποφασίσουν αν τον θέλουν όχι μόνο για ερωτικό σύντροφο αλλά και για σύζυγο και πατέρα των παιδιών τους.

Για τους περισσότερους εξάλλου και ιδίως για τις γυναίκες ένα παθιασμένο φιλί είναι πολύ περισσότερο διεγερτικό από οποιαδήποτε άλλη επαφή. Το άγγιγμα των χειλιών θεωρείται το «μονοπάτι» για το άγγιγμα των ψυχών των συντρόφων και ίσως το μέσο για να καταφέρουν οι δύο να γίνουν ένα.

Δεν είναι τυχαίο ότι παθιασμένα ερωτικά φιλιά πρωταγωνιστών του κινηματογράφου έχουν μείνει στην ιστορία ούτε και το γεγονός ότι όλοι φυλάμε σαν πολύτιμη ανάμνηση το πρώτο μας φιλί. Δεν είναι όμως σημαντικό μόνο για τη συναισθηματική και σεξουαλική μας ζωή το ερωτικό φιλί αλλά και συνολικά για την υγεία μας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι η αφορμή για να προσέχουμε περισσότερο την υγιεινή του στόματος καθώς και ότι η ανταλλαγή μικροβίων με κάποιον άλλο μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.