Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ώρα για αποτοξίνωση


Τροφές που συμβάλουν στη βελτίωση της φόρμας.

Η άνοιξη είναι η ιδανική περίοδος για να αποτοξινωθείτε από τις ατασθαλίες του χειμώνα, αλλά και για να προετοιμαστείτε για τις απαιτήσεις του καλοκαιριού.

Για να μην «τρέχετε» λοιπόν τελευταία στιγμή δείτε παρακάτω ποιες τροφές θα αποτοξινώσουν τον οργανισμό σας και θα καλυτερεύσουν τη φόρμα σας.

Smoothie με μούρα και λαχανικά: Ο καλύτερος συνδυασμός για την πιο αποτελεσματική αποτοξίνωση.

Αναμειγνύοντας μούρα με κάποια πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το σέλινο, θα απολαύσετε ένα γευστικότατο smoothie αλλά και ένα δυνατό ποτό αντιοξειδωτικών.

Πράσινο τσάι: Περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά, τα οποία αποτοξινώνουν τον οργανισμό με τον καλύτερο τρόπο. Έρευνες έχουν δείξει πως η συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού, μπορεί να αποτρέψει διάφορους τύπους καρκίνου.

Λάχανο: Το λάχανο περιέχει σχεδόν 92% νερό, είναι ένα φυσικό διουρητικό που αποβάλει τα περιττά υγρά και τις τοξίνες από τον οργανισμό μας.

Επίσης περιέχει αρκετές βιταμίνες και φυτικές ίνες, απαραίτητες για να χάσετε κιλά. Η αγαπημένη σαλάτα λάχανο-καρότο είναι ιδανική για εσάς που κάνετε δίαιτα.

Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποτοξινώνετε τον οργανισμό σας όταν κάνετε δίαιτα, καθώς έτσι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε τρία στρατόπεδα οι κατάδικοι για μικροεγκλήματα


Μετατρέπονται σε χώρους κράτησης.

Σε χώρους κράτησης καταδίκων για μικρής ποινικής απαξίας εγκλήματα, κυρίως οικονομικά, θα μετατραπούν τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε Ασπρόπυργο, Μαλακάσα και Ιωάννινα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, βρίσκεται σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση άδειας ανεκμετάλλευτων στρατοπέδων για την ανάγκες κράτησης.

Τις ανάγκες για τους νέους χώρους κράτησης επιβάλλουν τα νέα μέτρα που έχει έτοιμα το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο ριζικών αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες καταργείται η μετατροπή των ποινών έως 5 χρόνια σε χρηματικές.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναρρωτικές άδειες με το σταγονόμετρο


Αυστηροί έλεγχοι από τα δημόσια νοσοκομεία.

«Ψαλίδι» αλλά και αυστηρός έλεγχος από δημόσια νοσοκομεία προβλέπεται για το νέο σύστημα παροχής αναρρωτικών αδειών, έτσι όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ένας υπάλληλος μπορεί να λάβει πλέον αναρρωτική άδεια με αποδοχές που αντιστοιχεί σε ισάριθμους μήνες με τα έτη υπηρεσίας του αφού αφαιρεθούν οι αναρρωτικές που έχει λάβει τα τελευταία 8 χρόνια, αντί της πενταετίας που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ανώτατο όριο αναρρωτικών αδειών χωρίς διακοπή είναι οι 12 μήνες και μετά ο υπάλληλος μπορεί να λάβει άδεια άνευ αποδοχών.

Εάν υπερβεί το όριο της συνεχόμενης ανώτατης άδειας, τότε αυτεπάγγελτα τίθεται σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο ή εάν πρόκειται για δυσίατο νόσημα για 2 χρόνια.

Καταργούνται επίσης οι ισχύουσες υγειονομικές επιτροπές και συστήνονται 13 ειδικές επιτροπές ανά περιφέρεια από 3 νοσοκομειακούς γιατρούς και επιτροπές που θα εξετάζουν τις προσφυγές (σε δεύτερο βαθμό).

Όπως αναφέρει το Έθνος, σε περίπτωση που η υγειονομική επιτροπή κρίνει ότι ο υπάλληλος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας, τότε θα απολύεται λαμβάνοντας την προβλεπόμενη σύνταξη (π.χ. αναπηρική).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταυλισμός αθίγγανων έγινε δημοτικό πάρκινγκ


Ο χώρος στο Ηράκλειο διατίθεται δωρεάν για τη στάθμευση των οχημάτων.

Σε κανονικό καταυλισμό έχουν μετατρέψει τις τελευταίες ημέρες το δημοτικό πάρκινγκ που βρίσκεται κάτω από το άγαλμα του Βενιζέλου στο κέντρο του Ηρακλείου αθίγγανοι.

Το πάρκινγκ διατίθεται δωρεάν για την στάθμευση των οχημάτων, λόγων των γνωστών προβλημάτων που υπάρχουν, ωστόσο φαίνεται πως κάποιοι θέλησαν να το εκμεταλλευτούν, στήνοντας σε ελάχιστο χρόνο τον καταυλισμό.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνω-κάτω με τις αντικειμενικές


Το νέο σύστημα μετατίθεται για το 2014.

Την οριζόντια αύξηση ή ακόμα και μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων επιλέγει η κυβέρνηση μεταθέτοντας για το 2014 το νέο σύστημα που θα βασίζεται σε real time στοιχεία της αγοράς.

Η κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορεί να είναι έτοιμη μέσα στο 2013 και έτσι το σύστημα που θα εναρμονίσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες μετατίθεται για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο.

Έτσι επιλέγεται για εφέτος η... πεπατημένη με τις οριζόντιες αυξήσεις και μειώσεις κατά περίπτωση.

Σύστημα το οποίο για ακόμη μια φορά θα ευνοήσει λίγους και θα οδηγήσει πολλούς στην εφορία να πληρώσουν πολλαπλάσιους φόρους.

Οι τιμές, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, αναμένεται να μειωθούν σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου η εμπορική αξία έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία τρία χρόνια, όμως σε άλλες περιοχές αναμένεται να αυξηθούν συμπαρασύροντας μαζί τους και μερικές δεκάδες φόρους, ως και 50% ή και 60%!

Τέτοιες περιοχές είναι σύμφωνα με την εφημερίδα των Συντακτών περιοχές της Κηφισιάς, της Γλυφάδας, της Βούλας, του Ελληνικού, της Νέας Σμύρνης, του Παλαιού Φαλήρου, της Πεντέλης, του Διονύσου κ.α.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάθλιψη. Μια εθνική ασθένεια;


Η «κατάθλιψη», μια καθημερινή πλέον οικεία λέξη. Μιλάμε για αυτήν όπως λέμε «χαίρετε» και «καλημέρα σας».

Δεν είναι να απορείς. Πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μια ολόκληρη γενιά έχει χάσει την ελπίδα της, όχι μόνο για μια καλύτερη ζωή από εκείνη των γονιών της αλλά και για την ίδια τη χαρά της ζωής. Η απώλεια της ελπίδας είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ψυχική υγεία.

Στην Ευρώπη ο χάρτης της ψυχικής υγείας, έτσι κι αλλιώς, δεν ήταν αισιόδοξος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα στα τέσσερα άτομα θα εκδηλώσει προβλήματα ψυχικής διαταραχής τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής του, ενώ οι αυτοκτονίες παραμένουν σημαντική αιτία πρόωρου θανάτου με περισσότερους από 55.000 θανάτους τον χρόνο.

Η κατάθλιψη, βασική αιτία αυτοκτονίας, υπολογίζεται να είναι την επόμενη δεκαετία η δεύτερη πιο σημαντική παγκοσμίως ασθένεια.

Σε αυτό το σκοτεινό τοπίο η χώρα μας είχε ορισμένα πολύτιμα προνόμια. Ως το 2008 ήταν μαζί με την Κύπρο από τις χώρες όπου σημειώνονταν τα λιγότερα ποσοστά αυτοκτονίας. Το σκηνικό αυτό αναμένεται να αλλάξει βίαια. Ήδη έχουν αρχίσει πλέον να σημειώνονται «ενδημικά» αυτοκτονίες και αυτοκτονικές συμπεριφορές, κατακόρυφη αύξηση των ακούσιων ψυχιατρικών εγκλεισμών, των καταθλίψεων (κυρίως ανάμεσα στους ανέργους), των ψυχοσωματικών εκδηλώσεων, των αγχωδών διαταραχών, της εξάρτησης από ουσίες παράνομες (ναρκωτικά) και νόμιμες (αλκοόλ και ψυχοφάρμακα), αρχίζοντας μάλιστα από πολύ νεαρές ηλικίες. Μείζον ζήτημα όχι μόνο η ανεργία αλλά και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, που ταπεινώνει και υποδουλώνει, μεταμορφώνοντας το άτομο σε έμφοβο ανελεύθερο πλάσμα.

Τι να πεις;

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε απαιτείται σήμερα στήριξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, της απειλούμενης με κατάρρευση πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας, ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα μέλη της που είναι και τα πρώτα θύματα αυτού του ακήρυκτου πολέμου. Ποτέ ο ψυχικός πόνος δεν ήταν τόσο στενά συνυφασμένος με τα κοινωνικά προβλήματα. Παραμένουμε σε πείσμα των καιρών ζωντανοί! Ας μην αφεθούμε στην αγκαλιά της μιζέριας, της αυτοταπείνωσης, της συλλογικής ενοχής και παρακμής. Είμαστε «καταδικασμένοι» να επενδύσουμε σε αυτήν την ουτοπία. Για τον Θεό, ας μη γίνει η κατάθλιψη η εθνική μας ασθένεια. Το μόνο εξαγώγιμο προϊόν μας!


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Φοροκαύσωνας» το καλοκαίρι


Αρχή με ληξιπρόθεσμα και συνέχεια με τέλη για την περιουσία.

Καυτό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι που έρχεται για τους φορολογουμένους αφού περίπου 5.000.000 ελληνικά νοικοκυριά θα πρέπει να αντεπεξέλθουν σε «καταιγίδα» φόρων, οι οποίοι συμφωνήθηκαν στις επαφές που έγιναν πρόσφατα με την τρόικα και η πληρωμή των περισσότερων ξεκινά τον Ιούνιο.

Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ από όπου το Δημόσιο αναμένει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος και 2,74 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2016.

Τον ίδιο μήνα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, θα αποσταλεί το Ειδικό Εκτακτο Τέλος Ακινήτων για το 2013 από το οποίο το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ, ενώ από τον Ιούλιο αναμένονται και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το έτος 2012.

Μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να μετρούν αντίθετα οι ημέρες μέχρι και την 1η Ιουνίου ημερομηνία κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση της «ύστατης ευκαιρίας» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΟΥ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν με την τρόικα η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που έχουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Η δυνατότητα που δίνεται είναι η εξόφληση των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις.

Ο δεύτερος βαρύς φόρος αφορά την περιουσία. Το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του έτους 2013 για το οποίο είναι υπόχρεα περίπου 5.000.000 νοικοκυριά που εμφανίζονται να κατέχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία.
Από τον Ιούνιο θα αρχίσουν να λαμβάνουν, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού της ΔΕΗ, το νέο «χαράτσι» δηλαδή το «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του 2013.

Το «χαράτσι» του 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.

Παράλληλα με το «νέου τύπου» χαράτσι οι φορολογούμενοι θα λάβουν και ειδοποιητήρια για τους παλαιότερους φόρους ακινήτων.

Πρώτος στην κατηγορία αυτή είναι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011. Τον ερχόμενο Ιούνιο περίπου 500.000 φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν το ΦΑΠ του 2011. Θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Δεύτερος είναι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2012.

Το ερχόμενο Ιούλιο θα καταφθάσουν τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ του 2012 σε όσους κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2%.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει επίσης σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Τέλος, υπάρχει και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013: Περίπου 500.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν, το Νοέμβριο να πληρώσουν αυτό το φόρο. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%.

Η πληρωμή του θα γίνει σε 4 μηνιαίες δόσεις.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επταμελής οικογένεια ζει με 3,66 ευρώ το μήνα


Ζήτησε ευνοϊκή μεταχείριση και το δικαστήριο την δικαίωσε.

Είναι μητέρα, έχει πέντε παιδιά και ανάπηρο σύζυγο και το πιο συνταρακτικό είναι ότι λαμβάνει μισθό 3,66 ευρώ μηνιαίως. Η 32χρονη, σύμφωνα με τη rodiaki.gr, ζητούσε από το δικαστήριο να μην της παρακρατούνται χρήματα για τα δάνεια που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια και το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου τη δικαίωσε.

Η 32χρονη είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να της γίνει ειδική ρύθμιση ώστε να καταφέρει να κινήσει τις διαδικασίες εισαγωγής της στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η υπόθεση ως την έκδοση προσωρινής διαταγής συζητήθηκε προχθές και χθες ο αρμόδιος πρόεδρος του δικαστηρίου εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο εργοδοτικός φορέας στον οποίο ανήκει η μητέρα, θα παρακρατεί μόνο το 1/3 του μισθού της για την κάλυψη και των δύο δανείων που έχει συνάψει η 32χρονη. Το δικαστήριο αναγνώρισε την προσβολή της προσωπικότητας και το ακατάσχετο του μισθού και έλαβε την παραπάνω απόφαση.

Η αίτηση ως προς το κύριο μέρος της, που έχει καταθέσει η 32χρονη θα συζητηθεί από το δικαστήριο στις 19 Σεπτεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση, η 32χρονη υπάλληλος το 2005 πήρε προεγκεκριμένο καταναλωτικό δάνειο και το 2007 στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Για την αποπληρωμή των δανείων αυτών η 32χρονη είχε υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ώστε τα χρήματα των δόσεων να παρακρατούνται από τον μισθό της.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, ο σύζυγος της 32χρονης αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας, εξαιτίας του οποίου είναι αδύνατον να εργαστεί και παρά το γεγονός ότι έχει καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση σύνταξης αναπηρίας μέχρι σήμερα δεν την έχει λάβει.

Την ίδια ώρα οι συνεχείς μειώσεις στο μισθό της 32χρονης λόγω της οικονομικής κρίσης, και οι παρακρατήσεις για τα δάνεια, της αφήνουν υπόλοιπο 3,66 ευρώ μηνιαίως για να ζήσει η ίδια τα πέντε παιδιά και ο σύζυγός της.

Ήδη από τις αρχές Απριλίου η 32χρονη έχει καταθέσει αιτήσεις για διακανονισμό (να υπάρξει μείωση των χρημάτων των δόσεων) στις τράπεζες, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 3869/2010.

Όμως τα πιστωτικά ιδρύματα σκόπιμα παράνομα και καταχρηστικά, όπως αναφέρεται στην αίτηση της 32χρονης, καθυστερούν να απαντήσουν στις αιτήσεις της με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η υποβολή της αίτησής της στο νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010) αλλά και να καλείται να διαβιώσει προσωπικά αλλά και να συντηρήσει την οικογένεια της με 3, 66 ευρώ μηνιαίως!

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει την 32χρονη στο να ζητάει δανεικά από συγγενείς και φίλους.

Για τους λόγους αυτούς, η νεαρή μητέρα πέντε παιδιών, ζήτησε από το δικαστήριο να απαγορεύσει με απόφαση του (προσωρινή διαταγή διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) να λαμβάνονται χρήματα από το μισθό της ή να μειωθεί το ποσό της παρακράτησης μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από το Ειρηνοδικείο Ρόδου στο οποίο θα προσφύγει για να ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχασαν το δρόμο και το μωρό πέθανε


Η τριών μηνών Bella δεν ζει από παράλειψη των οδηγών του ασθενοφόρου.

Τη ζωή της έχασε η μόλις τριών μηνών Bella στο Norfolk της Βρετανίας, όταν ο οδηγός του ασθενοφόρου καθυστέρησε να την παραλάβει και έχασε και το δρόμο για το νοσοκομείο.

Η μητέρα της Amy Carter κάλεσε το 999 όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το μωρό της, το οποίο είχε σταματήσει να αναπνέει. Το ασθενοφόρο έχασε το δρόμο για το σπίτι της και έφτασε σε μισή ώρα, αντί για τα 8 προβλεπόμενα λεπτά. Η νεαρή μητέρα, διαισθανόμενη ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στη διαδρομή προς το νοσοκομείο, φώναζε οδηγίες μέσα από το ασθενοφόρο, αλλά ο οδηγός την αγνοούσε. Πήρε μια λάθος στροφή που στάθηκε μοιραία για τη Bella. Όταν έφτασαν στο νοσοκομείο West Suffolk Hospital το τριών μηνών κοριτσάκι είχε σταματήσει να αναπνέει για μία ώρα και ήταν νεκρό.

«Αν είχαν έρθει στην ώρα τους θα ήταν ζωντανή. Τους φώναζα οδηγίες, αλλά ήταν σαν να μην ήμουν εκεί» λέει η 24χρονη Amy Carter. Η απαρηγόρητη μητέρα λέει ότι το πλήρωμα του ασθενοφόρου έκανε πλάκα, αντί να ασχοληθεί με την κόρη της. «Συζητούσαν πώς είχαν περάσει το Σαββατοκύριακο και παραπονιόντουσαν για τα γόνατά τους και για το πόσο γέροι ένιωθαν όταν αναγκάζονταν να σκύβουν. Δεν νομίζω ότι ήξεραν πώς να χειριστούν την περίπτωση.

Η οικογένεια έχει ακόμα ένα τετράχρονο γιο, αλλά η Amy είναι τόσο συντετριμμένη που αρνείται να πλησιάσει άλλα μωρά. «Δεν εύχομαι αυτό τον πόνο ούτε στο χειρότερο εχθρό μου. Δύο μέλη της οικογένειάς μου έχουν παιδιά και δεν μπορώ ούτε να τα δω» λέει.

Οι επικεφαλής του πληρώματος του ασθενοφόρου συνάντησαν την οικογένεια και παραδέχτηκαν την αποτυχία τους στην αντιμετώπιση του περιστατικού.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ήταν κάτι σαν όγκος στο κεφάλι»


Ο Αντώνης Βαρδής μιλά για την περιπέτεια της υγείας του.

«Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα.... Ό,τι και να πω είναι λίγο. Ήταν κάτι σαν όγκος στο κεφάλι».

Αυτό δήλωσε ο Αντώνης Βαρδής στην εφημερίδα News για την περιπέτεια με την υγεία του, αποκαλύπτοντας πως χειρουργήθηκε στη Γερμανία.

To Γολγοθά του γνωστού τραγουδιστή, εδώ και περίπου οκτώ μήνες, γνώριζαν μόνο τα πολύ κοντινά του πρόσωπα.

«Στην Ελλάδα δεν με εγχείριζαν γιατί φοβόντουσαν μήπως χάσω εντελώς τη φωνή μου... Από τις 17 Σεπτεμβρίου που διαγνώστηκε βρισκόμουν συνεχώς στα νοσοκομεία για εξετάσεις. Είχα κοντά μου την σύζυγό μου, τον γιο μου και την κόρη μου. Μου έδιναν κουράγιο», εξομολογήθηκε ο τραγουδιστής.

Αυτή τη στιγμή, όπως λέει ο ίδιος, βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας, όμως, παραμένει άγνωστο το πόσο θα κρατήσει.
«Τώρα ταξιδεύω με τρένο για επιστροφή στην Ελλάδα. Δεν μου επιτρέπουν να μπω στο αεροπλάνο. Ίσως επιστρέψω στη Γερμανία για περαιτέρω θεραπείες», κατέληξε ο τραγουδιστής.



Διαβάστε περισσότερα...

Η αντιμετώπιση του πυρετού στα μικρά παιδιά


Πρόκειται για μια φυσιολογική άμυνα του οργανισμού.

Βλέποντας τα μικρά σας παιδιά να παρουσιάζουν πυρετό μην πανικοβάλλεστε, δεν είναι κάτι τρομακτικό. Απλώς θυμηθείτε ότι ο πυρετός στα παιδιά είναι εξαιρετικά συνήθης και καλοήθης κατάσταση.

Ο πυρετός αποτελεί μηχανισμό άμυνας του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις. Το σώμα ανεβάζει την θερμοκρασία του για να εμποδίσει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πυρετός είναι ακίνδυνος και υποχωρεί μόνος του.

Για να σας διευκολύνουμε, παραθέτουμε ορισμένα γεγονότα, που συνοδεύονται από μερικές συμβουλές για το πως μπορείτε να βοηθήσετε το εμπύρετο παιδί σας:

Πόσο συχνά ένα παιδί παρουσιάζει πυρετό;

Πολύ συχνά. Οι λοιμώξεις είναι πολύ συνηθισμένες στα παιδιά, πολλές από τις οποίες προκαλούν πυρετό. Τα πιο πολλά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν από 5-15 λοιμώξεις το χρόνο.

Πόσο διαρκούν οι πυρετοί στα παιδιά;

Εξαρτάται. Οι εμπύρετες λοιμώξεις συνήθως διαρκούν από 1 ως 3 μέρες, σπάνια μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχουμε την θερμοκρασία του άρρωστου παιδιού;

Εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Ρωτήστε τον παιδίατρο σας. Συνήθως, δε χρειάζεται να μετράτε μανιωδώς την θερμοκρασία του παιδιού σας ή να το ξυπνάτε όταν κοιμάται για να του βάλετε θερμόμετρο.

Ποιο είναι το καλύτερο θερμόμετρο για τα παιδιά;

Τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα είναι τα καλύτερα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο στόμα, το ορθό, το μέτωπο, το αυτί ή κάτω από τη μασχάλη.

Για τα μικρά παιδιά η πιο ακριβής μέτρηση είναι από το ορθό. Αν τα παιδιά σας είναι 4-5 χρόνων ή μεγαλύτερα, πιθανόν να μπορέσετε να πάρετε μια σωστή θερμοκρασία από το στόμα. Η μέτρηση της θερμοκρασίας από τη μασχάλη είναι η πιο ανακριβής, αλλά και η πιο απλή.

Να θυμάστε ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας στο δέρμα ή τη μασχάλη απέχει 0,5ο C ή 1o F προς τα κάτω από την πραγματική θερμοκρασία του παιδιού.

Να θυμάστε να προσέχετε την όλη συμπεριφορά του παιδιού σας και όχι μόνο τη θερμοκρασία του. Αν το παιδί σας παρόλο που έχει πυρετό, παίζει και χαμογελά, είναι καλό σημάδι. Οι γιατροί ανησυχούν πιο πολύ όταν το παιδί είναι ιδιαίτερα ανήσυχο -απαθές ή κλαίει ακατάπαυστα.

Συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση του πυρετού στα παιδιά.

- Χρησιμοποιήστε παρακεταμόλη για παιδιά από τη βρεφική ηλικία (ρωτήστε το γιατρό σας για την ακριβή δόση για παιδιά) ή ιβουπροφαίνη για παιδιά 6 μηνών και πάνω.

- Χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες στο μέτωπο ή τις μασχάλες του παιδιού σας.

- Κάντε στο παιδί σας χλιαρό μπάνιο. Αν αρχίσει να τρέμει, βγάλτε το αμέσως έξω από το μπάνιο.

- Κρατήστε μια άνετη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Ούτε πολύ ζεστό, ούτε πολύ κρύο.

- Ντύστε το παιδί σας ελαφρά και σκεπάστε το με λεπτή κουβέρτα.

- Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας πίνει πολλά υγρά, ώστε να ενυδατώνεται ικανοποιητικά.

Επίσης προσέξτε να:

- Μην δώσετε στο εμπύρετο παιδί ασπιρίνη. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Reye (ηπατοπάθεια, εγκεφαλοπάθεια).

- Αποφεύγετε το συνδυασμό φαρμάκων «cold and flu». Δεν είναι ασφαλή για παιδιά κάτω των 4 χρόνων. Για πιο μεγάλα παιδιά, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καλά δουλεύουν.

Αν αποφασίσετε να δώσετε φάρμακο για το κρυολόγημα, διαβάστε τις οδηγίες και διαλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα με τα συμπτώματα του παιδιού σας.

- Μην κάνετε κρύο μπάνιο ή μη τρίψετε το παιδί σας με οινόπνευμα. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του πυρετού.

- Αν το παιδί σας κρυώνει ή νιώθει ρίγος, είναι ίσως η μόνη φάση του πυρετού που χρειάζεται περισσότερα ρούχα, μέχρι να σταματήσει το ρίγος. Μετά το ντύνετε ελαφρά.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό;

Συνήθως δεν χρειάζεται να πάρετε το άρρωστο παιδί σας άμεσα στο γιατρό. Μερικές φορές όμως ο πυρετός μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής ασθένειας. Καλέστε τον παιδίατρο σας αν το παιδί σας:

- Έχει πυρετό ψηλότερο από 40o C (104°F).

- Είναι κάτω από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία πάνω από 38o C (100.4° F).

- Έχει πυρετό που διαρκεί πάνω από 3 μέρες (ή πάνω από 24 ώρες αν το παιδί είναι κάτω των 2 χρόνων).

- Έχει πυρετό μαζί με άλλα συμπτώματα όπως δυσκαμψία αυχένα, έντονη φαρυγγαλγία, ωταλγία, εξάνθημα ή έντονη κεφαλαλγία.

- Παρουσιάζει σπασμούς.

- Αν φαίνεται πολύ άρρωστο, αναστατωμένο ή απαθές.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «γεύση» των μαχαιροπίρουνων


Το υλικό κατασκευής επηρεάζει την αίσθηση που αφήνουν οι τροφές.

Κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής, πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη γεύση.

Πέρα από τις φυσικές ιδιότητες του ίδιου του τροφίμου, και άλλες μεταβλητές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα επιτραπέζια σκεύη όπως τα πιάτα, τα μπολ, τα μαχαιροπίρουνα, τα ποτήρια, τα δοχεία μπαχαρικών κ.λπ., τα οποία χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετήσουν το άτομο κατά το μαγείρεμα μέχρι την κατανάλωση του φαγητού.

Εστιάζοντας περισσότερο στα μαχαιροπίρουνα, στα οποία όταν αναφερόμαστε εννοούμε τα πιρούνια, τα μαχαίρια και τα κουτάλια, παρατηρούμε ότι έχουν κατασκευαστεί από διάφορα υλικά, εδώ και 200 χρόνια που έχουν τεθεί σε ευρεία χρήση. Παραδοσιακά, ήταν κατασκευασμένα από ποικίλα υλικά: ξύλο, οστά, πηλό, σίδηρο, ορείχαλκο και κασσίτερο.

Στις μέρες μας, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για μαχαιροπίρουνα περιορίζονται κυρίως σε ανοξείδωτο ατσάλι, ασήμι, πλαστικό ή ξύλο (chopsticks). Αυτή η απλοποίηση των υλικών έχει πιθανώς προκύψει από ένα συνδυασμό παραγόντων που περιλαμβάνουν: το κόστος της κατασκευής/παραγωγής, την ευκολία καθαρισμού, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τη γεύση που μεταφέρεται από τα μαχαιροπίρουνα στο φαγητό.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, διερεύνησε αν τα κουτάλια από διάφορα μέταλλα επηρεάζουν τη γεύση της τροφής. Μέτρησαν τη μεταλλική αίσθηση που προκύπτει από κουτάλια που επενδύθηκαν με επτά διαφορετικά μέταλλα: χρυσό, ασήμι, ψευδάργυρο, χαλκό, κασσίτερο, χρώμιο και ανοξείδωτο ατσάλι.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλα τα κουτάλια ήταν πανομοιότυπα, ως προς το σχήμα τους, το μέγεθος και το βάρος τους, ενώ οι οπτικές διαφορές μεταξύ των κουταλιών δεν ήταν εμφανείς για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν δεμένα τα μάτια τους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα άτομα αξιολόγησαν τη γεύση του κάθε κουταλιού και βαθμολόγησαν τα εξής χαρακτηριστικά σε κλίμακα από το 1 έως το 7: δροσερό, σκληρό, αλμυρό, πικρό, μεταλλικό, ισχυρό, γλυκό και δυσάρεστο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κουτάλια από χρυσό, χρώμιο, κασσίτερο, ασήμι και ανοξείδωτο ατσάλι δεν διέφεραν σημαντικά για οποιαδήποτε από τις ονομαστικές ιδιότητες, αλλά ήταν σημαντικά διαφορετικά από τον ψευδάργυρο και τα κουτάλια χαλκού.

Το χρυσό και το χρώμιο κρίθηκαν ως λιγότερο μεταλλικά, πικρά, και με λιγότερο έντονη γεύση από τα άλλα κουτάλια, ενώ τα κουτάλια ψευδαργύρου και χαλκού είχαν την ισχυρότερη, πιο μεταλλική, πιο πικρή και λιγότερο γλυκιά γεύση.

Σε μία άλλη μελέτη, 50 συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ο καθένας ένα ατσαλένιο ανοξείδωτο κουτάλι ή ένα μεταλλικό πλαστικό κουτάλι, για να δοκιμάσουν γιαούρτι με γεύση βανίλια. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο βαθμός αρεσκείας τους για το γιαούρτι αυξανόταν όταν χρησιμοποιούσαν το μεταλλικό κουτάλι.

Να τονίσουμε ότι τα μαχαιροπίρουνα που έχουν μέχρι στιγμής δοκιμαστεί είναι μόνο τα κουτάλια. Θα μπορούσε εύλογα να ρωτήσει κάποιος αν παρόμοια αποτελέσματα παρατηρούνται για τα τρόφιμα που καταναλώνονται με πιρούνια, μαχαίρια ή chopsticks!

Από τη στιγμή που τα πιρούνια και ακόμα περισσότερο τα chopsticks έρχονται σε επαφή με πολύ μικρότερη επιφάνεια στο στόμα και στη γλώσσα σε σχέση με το κουτάλι και τα μαχαίρια σπανίως εισάγονται στο στόμα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αναμένεται να ασκήσουν μικρότερες αλλαγές στη γεύση ή στο άρωμα των τροφίμων.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών, υποδεικνύεται ότι η παρασκευή κουταλιών από ένα ευρύτερο φάσμα υλικών, θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει (ή τουλάχιστον να αλλάξει) την πικράδα και/ή άλλες από τις βασικές γεύσεις των τροφίμων.

Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί ακριβώς η διαφορά στα υλικά που μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη των καταναλωτών.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Είχα τάσεις αυτοκτονίας αλλά σηκώνομαι όρθια»


Το Γολγοθά της «ξεδιπλώνει» στο newsbeast.gr γυναίκα, φορέας του AIDS.

Κόλλησε τον ιό του AIDS από τον πρώην σύζυγό της και το έμαθε τυχαία. Όταν δηλαδή πήγε στο νοσοκομείο μαζί του για να εξετάσουν εκείνον οι γιατροί.

Ο Γολγοθάς για τη 47χρονη σήμερα Δέσποινα, που είναι οροθετική, είχε αρχίσει το 2002, όπως λέει σε συνέντευξή της στο newsbeast.gr, όμως, η επίσημη διάγνωση ήρθε ένα χρόνο αργότερα.

«Στην αρχή τρομοκρατήθηκα. Δεν ήξερα πόσο χρόνο ζωής έχω ακόμη», αναφέρει αλλά τα τελευταία χρόνια, μετά και την κατάθλιψη που πέρασε, ξέρει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. «Δεν είμαι περήφανη που είμαι οροθετική αλλά ούτε ντρέπομαι», τονίζει. Και περιγράφει το πώς έγινε οροθετική.

-Πώς κολλήσατε AIDS;
«Κόλλησα από τον πρώην σύζυγό μου, ο οποίος ήταν πάρα πολλά χρόνια οροθετικός και δεν το γνώριζε. Έτυχε και αρρώστησε και έτσι κάναμε εξετάσεις. Ήταν πολύ σοβαρά εκείνη την περίοδο κι εγώ ήμουν σε αρχικό στάδιο.
Ήμασταν παντρεμένοι έξι μήνες και προτού παντρευτούμε, διατηρούσαμε δεσμό περίπου ενάμιση χρόνο. Κατά τη διάρκεια της σχέσης μας, παίρναμε προφυλάξεις, όμως, όταν παντρευτήκαμε, τις σταματήσαμε. Ξέρετε, ο ιός κολλάει πολύ πιο εύκολα».

-Πότε έγινε η διάγνωση ότι είστε οροθετική;
«Το 2003 έγινε η διάγνωση του συζύγου μου. Τότε, εξετάστηκα κι εγώ και διαπιστώθηκε ότι είμαι οροθετική. Ένα χρόνο πριν όμως, είχα νοσηλευτεί στο Τζάνειο. Είχα πάθει μία ίωση και είχα ανεβάσει πυρετό, ο οποίος δεν έπεφτε για κανένα λόγο. Μου έκαναν όλες τις εξετάσεις εκτός από αυτήν για το AIDS. Ουσιαστικά δηλαδή, είχα νοσήσει από το 2002 χωρίς να το γνωρίζω».

-Πώς αντιδράσατε στο άκουσμα ότι είστε οροθετική;
«Αρχικά, τρομοκρατήθηκα. Ήξερα για την αρρώστια αλλά δεν πίστευα ότι θα νοσούσα ποτέ. Κι εγώ και ο πρώην συζυγός μου σκεφτήκαμε πόσο χρόνο ζωής έχουμε. Μας είπαν ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά από αυτό που σκεφτόμασταν. Εγώ έλεγα κάθε μέρα “Ζούμε και σήμερα” αλλά είχα πανικοβληθεί πάρα πολύ μόλις το έμαθα».

-Υπήρξαν άνθρωποι που σας στήριξαν;
«Με βοήθησε πάρα πολύ η μητέρα μου. Με στήριξε και μου συμπαραστεκόταν σε όλα. Μου έδινε κουράγιο και έκανε τα πάντα για να ξεχνάω. Είχα χωρίσει με τον πρώην σύζυγό μου στα τέλη του 2004. Δεν πήρα διαζύγιο λόγω του ιού αλλά επειδή οι σχέσεις μας δεν ήταν και οι καλύτερες. Έτσι, με στήριξε σε όλα η μητέρα μου μέχρι που το 2008 την έχασα. Τότε, έπεσα σε κατάθλιψη».

-Πώς βρήκατε κουράγιο πλέον και μιλάτε για τον ιό;
«Ένα χρόνο μετά το θάνατο της μητέρας μου πήγα στο Κέντρο Ζωής. Με βοήθησαν οι ψυχολόγοι και έτσι είδα τα πράγματα τελείως διαφορετικά. Έγινα μέχρι και εθελόντρια και πλέον προσφέρω και βοηθάω ακόμη και τους ανθρώπους που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι νόσησαν. Δεν είμαι περήφανη που είμαι οροθετική, αλλά, δεν ντρέπομαι, σε καμία περίπτωση. Και γι’ αυτό για μένα το Κέντρο Ζωής είναι το δεύτερο σπίτι μου».

-Μετά το άκουσμα ότι είστε οροθετική και το διαζύγιό σας, έχετε φτιάξει τη ζωή σας ξανά; Σκεφτήκατε να το κάνετε;
«Όχι, δεν έχω φτιάξει τη ζωή μου. Φοβάμαι την απόρριψή μου. Μπορεί να μην υπάρξει απόρριψη, αλλά φοβάμαι. Ο ερωτικός τομέας είναι κάτι που φοβάμαι. Ξέρετε, όλοι ξέρουν ότι είμαι οροθετική. Όποιος μπαίνει στη ζωή μου, γνωρίζει την αλήθεια. Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει απομακρυνθεί από κοντά, ούτε φίλος μου ούτε γνωστός, αλλά ο ερωτικός τομέας με φοβίζει».

-Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους υπόλοιπους οροθετικούς;
«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη ασθένεια και να υποφέρουμε περισσότερο. Ζούμε σχεδόν φυσιολογικά. Ξέρετε, δεν κινδυνεύουν οι υγιείς από εμάς. Εμείς κινδυνεύουμε από τους υγιείς. Και το λέω αυτό γιατί στην περίπτωση που κολλήσουμε μια ίωση, αργούμε πάρα πολύ να αναρρώσουμε. Πρέπει να παίρνουμε διαρκώς τα φάρμακά μας και ξέρετε το κράτος μας τιμωρεί μέχρι και με τις μειώσεις στις συντάξεις και στο επίδομά μας. Κινδυνεύουμε πολλές φορές να πεθάνουμε πρόωρα λόγω της τιμωρίας τους. Δεν ήταν επιλογή μας να γίνουμε οροθετικοί. Οι περισσότεροι παίρνουμε συντάξεις, οι οποίες κινδυνεύουν να κοπούν. Έτσι, ζούμε με το επίδομα».

-Φαίνεται ότι αντιμετωπίζετε τη ζωή με αισιοδοξία...
«Αυτή τη στιγμή είμαι στο στάδιο που έχει κοπεί η σύνταξή μου. Τα τελευταία χρόνια περνούσα από μια επιτροπή και έβγαινε το πόρισμα. Αυτή τη στιγμή αναμένω. Η αλήθεια είναι ότι εργαζόμουν αλλά επειδή χρειαζόταν να παίρνω πάρα πολλές αναρρωτικές, δεν με κράτησαν στη δουλειά. Δε σε κρατάνε στη δουλειά, όταν αρρωσταίνεις συχνά. Και φυσικά αν τους ανακοινώσεις από πριν ότι είσαι οροθετικός, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να σε προσλάβουν.
Όλοι εμείς πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Περνάμε στιγμές άσχημες και πολλές φορές έχουμε τάσεις αυτοκτονίας αλλά και πάλι σηκωνόμαστε όρθιοι. Και το παλεύουμε».

-Τα φάρμακα που παίρνετε είναι γνωστό ότι έχουν παρενέργειες;
«Η αγωγή που μας δίνεται με τα χρόνια δημιουργεί προβλήματα στα οστά. Πέρυσι, λόγω της αγωγής που έπαιρνα, δε μπορούσα να περπατήσω. Γι’ αυτό ζήτησα να μου την αλλάξουν. Πλέον, τώρα περπατάω και μάλιστα διανύω πολλά χιλιόμετρα το βράδυ για να νιώσω ότι τα καταφέρνω και δεν είμαι καθηλωμένη. Πολλοί ακόμη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα οστά και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μετά από χρόνια φαρμακευτική αγωγή, θα καταστρέψουμε τα νεφρά μας. Τουλάχιστον όμως ζούμε».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύμμαχος της υγείας το ελαιόλαδο


Μειώνει τη θνητότητα προστατεύοντας από πολλές ασθένειες.

Το ελαιόδεντρο, σύμβολο σοφίας και ειρήνης ανέκαθεν για τους Έλληνες, αποτελεί προϊόν της κρητικής γης τουλάχιστον από το 3000 π.Χ., αφού το ξηρό και υποτροπικό κλίμα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου προσφέρει ιδανικές συνθήκες ζωής για το αειθαλές δέντρο Olea europaea από το οποίο προέρχεται το ελαιόλαδο.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο αναζωπυρώθηκε όταν η «Μελέτη των Εφτά Χωρών» (δεκαετία 1960) ανέδειξε τη μεσογειακή διατροφή, και κατ’ επέκταση το ελαιόλαδο ως βασικό συστατικό αυτής, ως παράγοντα μείωσης της θνητότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και της επίπτωσης του καρκίνου.

Τι είναι αυτό που κάνει το ελαιόλαδο τόσο ξεχωριστό;

Το ελαιόλαδο αποτελείται κατά 80% από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ένα είδος λιπαρών οξέων των οποίων η κατανάλωση έχει επανειλημμένα συσχετισθεί με επιθυμητές αλλαγές στο λιπιδαιμικό προφίλ. Ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύει την θρεπτική αξία του ελαιολάδου είναι οι φαινόλες, οι οποίες εμφανίζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ενδιαφέρον έχει ότι το extra παρθένο ελαιόλαδο είναι πολλαπλά πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από το απλό ελαιόλαδο, πράγμα που τονίζει τη σημασία της παραγωγικής διαδικασίας. Πολλές έρευνες ακόμη και σήμερα, δεν είναι σε θέση να διακρίνουν αν είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά ή οι φαινολικές ενώσεις που συνδέουν το ελαιόλαδο με καταστάσεις υγείας.

Ποιες οι ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία;

Χάρη στα παραπάνω συστατικά, το ελαιόλαδο φαίνεται να επιδρά θετικά σε δείκτες καρδιαγγειακής λειτουργίας κυρίως.

Πιο συγκεκριμένα, αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής μας με μονοακόρεστα λιπαρά βελτιώνει τα λιπίδια του αίματος επιφέροντας μείωση στην ολική και LDL χοληστερόλη, ενώ έχει επίσης φανεί ότι μια τέτοια διατροφή υψηλή σε μονοακόρεστα είναι ίσως προτιμότερη από μια συνολικά χαμηλού λίπους διατροφή όσον αφορά στη λειτουργία των αρτηριών.

Επιπλέον, οι φαινόλες του ελαιολάδου αποτελούν μια καλή διατροφική πηγή αντιοξειδωτικών τα οποία και προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή του ελαίου στις αλλοιώσεις της θερμικής επεξεργασίας κατά το μαγείρεμα, όπως το τηγάνισμα, πράγμα που το καθιστά ίσως την πλέον υγιεινή επιλογή γι' αυτό.

Παράλληλα, σε συνδυασμό με τους ενδογενείς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού, προστατεύουν τα λιπίδια του αίματος, και δει την LDL χοληστερόλη, από τη βλαβερή οξείδωσή τους στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.

Μάλιστα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων έχει αναγνωρίσει την υδροξυ-τυροσόλη (επικρατούσα φαινολική ένωση του ελαιολάδου) για την προστατευτική της δράση στην οξείδωση της LDL. Έχει φανεί επιπλέον ότι δίαιτες όπου άνω του 12% της συνολικής ενέργειας παρέχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον λιπώδη ιστό και την αρτηριακή πίεση, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του Μεταβολικού Συνδρόμου.

Παρόμοιες επιδράσεις έχουν παρατηρηθεί στο διαβήτη αλλά και τον καρκίνο όπου μια πρόσφατη μετανάλυση έδειξε ότι άτομα που είχαν την μεγαλύτερη παρατηρούμενη κατανάλωση ελαιολάδου, είχαν και τη μικρότερη πιθανότητα να πάσχουν από οποιασδήποτε μορφής καρκίνου.

Επιστροφή στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά αλλά και στην διατροφή των Ελλήνων. Η αξία του, που χαρακτηρίζεται από το μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών στοιχείων που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση της ποιότητάς του η οποία και είναι απαραίτητο να τηρείται αυστηρά.

Αυτό όμως δεν διασφαλίζεται μόνο από το έδαφος και τις συνθήκες που καλλιεργείται η ελιά, αλλά και από το μεράκι στη διαλογή του καρπού και τον σεβασμό στην επεξεργασία του.

Αυτές λοιπόν τις αρχές, γνωρίζουν πολύ καλά οι Κρητικοί ήδη από την περίοδο της «Μελέτης των Εφτά Χωρών» και συνεχίζουν και σήμερα να μας δίνουν το πολύτιμο ελαιόλαδο με τα πλουσιοπάροχα οφέλη του.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο σύστημα διάγνωσης του αυτισμού


Λειτουργεί αναλύοντας τις κινήσεις και τη συμπεριφορά των βρεφών.

Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα ανέπτυξε ένα υπολογιστικό σύστημα που μπορεί να ανιχνεύσει δείκτες αυτιστικής συμπεριφοράς σε βρέφη έως 18 μηνών από το βάδισμα, τις κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος, καθώς και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Το εργαλείο ανάλυσης βίντεο αναπτύχθηκε από τον Jordan Hashemi και είναι σχεδιασμένο να αξιολογεί τέσσερα θεμελιώδη πρότυπα συμπεριφοράς: την οπτική παρακολούθηση, την απόσπαση της προσοχής, την εκδήλωση ενδιαφέροντος ή έλλειψη αυτού και διαταραχές στην κινητική συμπεριφορά.

Η ανάλυση γίνεται βάζοντας τα βρέφη να εκτελέσουν έναν αριθμό απλών ασκήσεων ή πράξεων, όπως αυτές ορίζονται από τους ειδικούς.

Οι πράξεις αυτές περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των κινήσεων τους, τις αντιδράσεις τους στη θέα ή τον ήχο ενός αντικειμένου, την επίκληση και την απόσπαση της προσοχής τους καθώς και τη συμμετοχή τους σε παιχνίδια. Ανάλογα με τις αντιδράσεις τους, το σύστημα είναι ικανό να κρίνει αν πάσχουν από αυτισμό ή όχι.

Για παράδειγμα, η καθυστερημένη αντίδραση στο κούνημα μιας κουδουνίστρας μπροστά στο πρόσωπο τους, ή η παρατεταμένη προσοχή σε ένα αντικείμενο παρά τις όποιες προσπάθειες απόσπασης, συνήθως αποτελούν κάποια από τα πρώιμα σημάδια κινδύνου.

Σε μια από τις πρώτες μελέτες συμμετείχαν 15 βρέφη ηλικίας από πέντε έως 18 μηνών. Κάθε ένα από αυτά αξιολογήθηκε με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους, από έναν ειδικό ψυχολόγο, από έναν παιδοψυχίατρο, από δυο φοιτητές ψυχολογίας και από το νέο σύστημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το σύστημα ξεπέρασε σε αποτελεσματικότητα τον παιδοψυχίατρο και τους δυο φοιτητές και έδινε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων την ίδια εκτίμηση με τον ειδικό εμπειρογνώμονα.

Το λογισμικό ουσιαστικά έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει την δουλειά ενός ειδικού γιατρού, προσφέροντας έγκαιρη και ουσιαστική διάγνωση.

Στον αυτισμό, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των βρεφών στη μετέπειτα ζωή τους, όμως οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν άμεση πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς, κάτι που συνήθως οδηγεί σε καθυστερημένη διάγνωση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευεργετικός ο καφές για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού


Σε συνδυασμό με τη θεραπεία μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνισή του.
Άλλη μια πιθανή ωφέλεια του καφέ για την υγεία έρχεται να αναδείξει μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιστροφής του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς που κάνουν θεραπεία με το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαρκινικό φάρμακο Tamoxifen.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λουντ, με επικεφαλής τη Μαρία Σίμονσον, που έκαναν τη δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα καρκίνου «Cancer Causes & Control», παρακολούθησαν για μια περίοδο πέντε ετών κατά μέσο όρο πάνω από 600 καρκινοπαθείς, από τις οποίες οι 300 έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Το Tamoxifen, μια συχνή ορμονική θεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης νέων όγκων, μπλοκάροντας τους υποδοχείς των οιστρογόνων.

Οι ασθενείς που έπαιρναν το χάπι αυτό μαζί με δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, εμφάνισαν μείωση -σε ποσοστό πάνω από το μισό- στο ρυθμό επανεμφάνισης του καρκίνου, σε σχέση με όσες γυναίκες έπαιρναν το Tamoxifen πίνοντας είτε λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ τη μέρα, είτε καθόλου καφέ.

Όπως είπε η Σίμονσον, «ο καφές φαίνεται να "ενεργοποιεί" το Tamoxifen και να το κάνει πιο αποτελεσματικό». Οι επιστήμονες πάντως παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν με ποιo τρόπο ο καφές αλληλεπιδρά με τη φαρμακευτική θεραπεία, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της τελευταίας.

Οι ερευνητές του σουηδικού πανεπιστημίου στο παρελθόν έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο για την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού. Η καφεΐνη έχει, επίσης, φανεί σε προηγούμενες μελέτες ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Οι σουηδοί επιστήμονες, μετά και τα ευρήματα της νέας μελέτης, επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν νέες έρευνες για τον πιθανό ρόλο του καφέ στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. «Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού», δήλωσε η Έλενα Γιέρνστρομ, καθηγήτρια πειραματικής ογκολογίας του πανεπιστημίου Λουντ.



Διαβάστε περισσότερα...

Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό


Ενυδάτωση σημαίνει υγεία.
Το 50-60% του βάρους του σώματός μας αποτελείται από νερό, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, τη διαδικασία της πέψης, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και σε πολλές άλλες διαδικασίες του σώματος.

Ο μέσος όρος καθημερινής πρόσληψης είναι 2.5 λίτρα για τους άνδρες και 2 λίτρα για τις γυναίκες. Έτσι, εξισορροπείται η «διαρροή» νερού που προκαλείται μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου. Απώλεια έστω και 2% της απαραίτητης υγρασίας του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, έλλειψη συγκέντρωσης, αδυναμία μνήμης και μειωμένη απόδοση.

Το νερό μπορούμε να το προσλάβουμε μέσω της διατροφής μας, τόσο από την πρόσληψη υγρών, όσο και από την κατανάλωση στερεών τροφίμων. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α που εκδόθηκαν το 2005, το 20% του νερού το προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσα από στερεά τρόφιμα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, έτοιμες σούπες κ.α.), ενώ το υπόλοιπο 80% προέρχεται από τα υγρά μη αλκοολούχα ροφήματα που καταναλώνουμε, όπως φυσικά το νερό, αλλά και το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά κ.α.

Κάποιες συμβουλές για σωστή ενυδάτωση:

• Να έχετε πάντα ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σας στη δουλειά, στο σπίτι ή στο δρόμο. Θα σας βοηθήσει να πίνετε περισσότερο όταν το έχετε παντού διαθέσιμο.

• Αν δεν σας αρέσει το απλό νερό δοκιμάστε να προσθέσετε μία φέτα λεμόνι ή lime για διαφορετική γεύση.

• Προσπαθήστε να πίνετε δροσερό νερό (15° C) είναι πολύ πιο απολαυστικό!

• Εάν έχετε σκοπό να αθληθείτε καλό θα είναι να καταναλώσετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας.

• Ξεκινήστε και τελειώστε την ημέρα σας με 1 ποτήρι νερό.

• Φτιάξτε ένα πρόγραμμα κατανάλωσης νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ μαζί με κάθε γεύμα ή ανά 1 ώρα)

• Μην ξεχνάτε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά καλύπτουν κι αυτά μία ποσότητα από τα υγρά που χρειαζόμαστε!

• Δώστε σημασία στα σημάδια της αφυδάτωσης, ειδικά όταν συνδυάζονται με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες (π.χ πολύ ζέστη και υγρασία ή κρύο και ξηρή ατμόσφαιρα)

Η σημασία της ενυδάτωσης

Ενισχύουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας. Η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τη σωματική και νοητική υγεία. Ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του σωματικού βάρους όμως σε αυτόν διοχετεύεται το 20% της κυκλοφορίας του αίματος.

Η ασφάλειά μας είναι ζωτικής σημασίας. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση και απώλεια συγκέντρωσης, επηρεάζοντας τη νοητική εγρήγορση. Οδηγώντας μέσα σ’ ένα ζεστό αυτοκίνητο μπορεί να προκληθεί εφίδρωση με μεγάλες απώλειες νερού και άλατος ή ηλεκτρολυτών.

Παραμένουμε σε εγρήγορση. Πολλοί παράγοντες όπως η πολλή δουλειά, το άγχος, η μεγάλη απόσταση από και προς τον χώρο εργασίας σας και οι κλιματιζόμενοι χώροι μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του σώματός μας και να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια νερού, ακόμα και όταν δεν είμαστε εμφανώς ιδρωμένοι.

Μεγιστοποιούμε την απόδοσή μας. Η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να μειωθεί ή και να αποφευχθεί με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας ροφημάτων ή αθλητικών ποτών, πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης, όταν αναμένεται απώλεια υγρών.


Πηγή: http://www.healthview.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς συνταγή το χάπι της επόμενης μέρας


Θα μπορούν να το προμηθεύονται οι έφηβες από 15 ετών.

Εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η διάθεση στην αγορά χωρίς συνταγογράφηση του αντισυλληπτικού της επόμενης ημέρας για τις έφηβες από 15 ετών.

Η έγκριση αυτή αναθεωρεί εν μέρει απόφαση της FDA το 2011 να απαγορεύσει την ελεύθερη πώληση του αντισυλληπτικού αυτού που ονομάζεται «Plan B One-Step» για όλα τα νέα κορίτσια χωρίς όριο ηλικίας. Η απαγόρευση αυτή ήρθη επίσης στις 5 Απριλίου από εφετείο της Νέας Υόρκης.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφασή της δεν έχει σχέση με την απόφαση του εφέτη. Εξηγεί επίσης ότι η απόφασή της ανταποκρίνεται σε ένα τροποποιημένο αίτημα για την κυκλοφορία στην αγορά του χαπιού αυτού, που αποτελεί μια έκτακτης ανάγκης μέθοδο αντισύλληψης, από την Teva Women's Health inc, θυγατρική της παρασκευάστριας εταιρίας Teva Pharmaceuticals Industries Ltd.

«Έρευνες έδειξαν ότι η πρόσβαση στα αντισυλληπτικά αυτά μπορεί να μειώσει περισσότερο τις ανεπιθύμητες κυήσεις στις ΗΠΑ», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της FDA δρ Μάργκαρετ Χάμπουργκ. «Τα δεδομένα των ερευνών που διεξήχθησαν σε αυτό το είδος αντισύλληψης δείχνουν ότι οι νέες από την ηλικία των 15 ετών μπορούν να καταλαβαίνουν πώς δρα το χάπι "Plan B One-Step" και πώς να το χρησιμοποιούν σωστά», προσθέτει.

Σύμφωνα με τη μελέτη «οι νέες καταλαβαίνουν επίσης ότι το χάπι αυτό δεν προστατεύει από τη λοίμωξη με τον ιό HIV που ευθύνεται για το AIDS», επισημαίνει η δρ Χάμπουργκ.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την απάντησή του στην απόφαση του εφέτη της Νέας Υόρκης της 5ης Απριλίου. Το χάπι της επόμενης ημέρας δρα μέχρι 72 ώρες μετά την ελεύθερη σεξουαλική επαφή.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία των παιδιών


Το 70% έχει πολλές πιθανότητες να εμφανίσει καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ως παχυσαρκία ορίζεται η «υπερβολική εναπόθεση σωματικού λίπους η οποία επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευεξία του ατόμου» (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Αυτή η υπερβολική εναπόθεση λίπους είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, για την παχυσαρκία ευθύνεται η λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά, αλλά και η περιορισμένη φυσική δραστηριότητα. Η παιδική/εφηβική παχυσαρκία σχετίζεται συχνά με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων κατά την παιδική και εφηβική ζωή.

Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία μικρών/μεγάλων και οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται η αντιμετώπισή της είναι πολύ σημαντικοί. Το 70% των παχύσαρκων παιδιών έχει πολλές πιθανότητες να εμφανίσει καρδιαγγειακά νοσήματα και παρουσιάζει τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου, όπως οι υψηλές τιμές λιπιδίων ορού και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτή η κατάσταση συνεπάγεται και υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Ενώ το 39% των παχύσαρκων παιδιών έχουν δύο ή και περισσότερους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, τα παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο, σε σχέση με τα παιδιά φυσιολογικού βάρους, να εμφανίσουν υπέρταση. Μάλιστα, ο κίνδυνος της υπέρτασης αυξάνεται όσο αυξάνεται και το βάρος του παιδιού.

Υπολογίζεται ότι 20%-30% των παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 5-11 ετών έχουν αυξημένη συστολική ή διαστολική αρτηριακή πίεση. Η παιδική/ εφηβική παχυσαρκία μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε άντρες και γυναίκες κατά την ενήλικη ζωή. Στους άντρες, η παιδική παχυσαρκία είναι παράγοντας που προδιαθέτει για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο στο κόλον.

Στις γυναίκες έχει κοινωνικές επιπτώσεις, πιο συχνά απ' ό,τι στους άνδρες, καθώς σχετίζεται με λιγότερα χρόνια εκπαίδευσης, υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, μικρότερες πιθανότητες γάμου και χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Και στα δύο φύλα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. Για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και των συνεπειών της στην υγεία επιβάλλεται άμεση παρέμβαση. Και αυτό, διότι οι συνέπειές της μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και να το ακολουθήσουν το παιδί και στη ζωή του ως ενήλικα.

Τα παχύσαρκα παιδιά που καταφέρνουν να φτάσουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος πριν ενηλικιωθούν, μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σαν να μην ήταν ποτέ υπέρβαρα. Εκτός από τα καρδιαγγειακά, άλλα σχετικά με την παιδική παχυσαρκία νοσήματα μπορεί να είναι ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο, η άπνοια ύπνου, το άσθμα, η πρώιμη ήβη, η χολολιθίαση, τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, των αρθρώσεων και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, κ.ά.

Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπισθεί και τούτο διότι το παιδί είναι ακόμη εύπλαστο και δεκτικό σε αλλαγές. Με την προσπάθεια αυτή, το παιδί θα υιοθετήσει καλές συνήθειες διατροφής και άσκησης, που θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή και θα του εξασφαλίσουν καλή υγεία και ποιότητα ζωής.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο ασφαλής είναι η νηστεία κατά την κύηση


Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία ξεχωριστή περίοδο στη ζωή μίας γυναίκας. Πως όμως μπορεί να συνδυαστεί αυτή η περίοδος με τη νηστεία; Πολλές έγκυες γυναίκες επιλέγουν να νηστέψουν, λόγω προσωπικών πεποιθήσεων ή θρησκευτικών δεσμεύσεων. Κατά πόσο όμως η νηστεία είναι εφικτή και ασφαλής τόσο για την μητέρα όσο και για το έμβρυο που κυοφορεί; Αρχικά, η έγκυος πρέπει να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της και τον διαιτολόγο της και να πάρει τη συναίνεση και των δύο για να νηστέψει, ειδικά όταν υφίσταται ιστορικό αναιμίας, γυναικολογικών προβλημάτων, σακχαρώδη διαβήτη ή πολλαπλών κυήσεων. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η έγκυος είναι σε θέση να νηστέψει.Η νηστεία συνεπάγεται αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα και αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, ψωμιού, οσπρίων, λαδερών φαγητών, αλλά και λίπους. Η νηστεία χαρακτηρίζεται από:

- αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών (από φρούτα και λαχανικά), που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος,
- αυξημένη πρόσληψη μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση (βιταμίνη C, καροτένια), που βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και καλύπτουν τον οργανισμό από την αρνητική δράση των ελεύθερων ριζών, προφυλάσσοντας τα τοιχώματα των αγγείων και
- αύξηση κατανάλωσης θαλασσινών, τα οποία παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού.

Εναλλακτικές Επιλογές

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, η υποκατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης, θα πρέπει να γίνεται με κατάλληλο συνδυασμό τροφών ώστε να παρέχεται πλήρης πρωτεΐνη, που περιέχει δηλαδή όλα τα βασικά αμινοξέα. Ο συνδυασμός των οσπρίων με δημητριακά ή αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα, φασόλια με σιτάρι, ρεβίθια με πιλάφι, φακές με πλιγούρι κ.α.) αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση, από την στιγμή που δε γίνεται κατανάλωση κρέατος. Ιδανική εναλλακτική λύση για πρωινό ή σνακ αποτελεί η κατανάλωση ψωμιού με ταχίνι ή φιστικοβούτυρο. Επιπλέον, καλές πηγές πρωτεΐνης θεωρούνται τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και η σόγια.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κατά την περίοδο της Σαρακοστής παρουσιάζεται μειωμένη πρόσληψη σιδήρου, βιταμίνης Β12 και ασβεστίου. Επειδή ο φυτικός σίδηρος (μη αιμικός) δεν έχει τόσο μεγάλη απορροφησιμότητα όσο ο ζωικός (αιμικός), τα άτομα που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε σίδηρο (εγκυμονούσες, άτομα με αναιμία, παιδιά) δεν θα πρέπει να νηστεύουν για μεγάλες περιόδους.

Ως καλές πηγές (μη αιμικού) σιδήρου θεωρούνται τα θαλασσινά, τα όσπρια, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και ο χαλβάς. Προτείνεται ο συνδυασμός φυτικών πηγών σιδήρου με ουσίες που αυξάνουν την απορρόφησή του. Έτσι λοιπόν συστήνεται ο συνδυασμός οσπρίων με βιταμίνη C (π.χ. ντομάτα, πιπεριά), μπαχαρικά (π.χ. ρίγανη, μαύρο πιπέρι, μαϊντανό), β-καροτένιο (π.χ. καρότο, πιπεριά κ.α.) και μηλικό οξύ (π.χ. μήλο, αχλάδι). Επιπλέον, τα θαλασσινά μπορούν να συνοδευτούν με φασολάκια ή σπαράγγια.

Η βιταμίνη Β12 συντελεί στην ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη ερυθροκυττάρων. Η μειωμένη πρόσληψή της οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας, συμπτώματα της οποίας είναι η αδυναμία, η εύκολη κόπωση και η υπνηλία. Καλές πηγές βιταμίνης B12 θεωρούνται τα θαλασσινά, το γάλα σόγιας και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Η απουσία κρέατος, αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και ψαριών πολλές φορές, από το νηστίσιμο διαιτολόγο, οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου. Ως γνωστόν, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των δοντιών. Καλές φυτικές πηγές ασβεστίου θεωρούνται τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, ο χαλβάς, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα ξερά φρούτα(σύκα) και τα εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας. Επιπλέον, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ (π.χ. φρούτα, φακές με πατάτα, αρακάς με αγκινάρες) και μαγνησίου (π.χ. ρύζι), που συμβάλλουν στην καλή υγεία και επιμετάλλωση των οστών.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν:

- Ψάρια, όπως ξιφίας, σκουμπρί, σολομός και τόνος, που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Ο τελευταίος έχει συνδεθεί με καθυστέρηση ανάπτυξης και βλάβες του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται το σούσι
- Κατεψυγμένα/ καπνιστά θαλασσινά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουν μολυνθεί με Listeria, εκτός αν περιέχονται σε φαγητό που έχει μαγειρευτεί καλά.
- Ωμά/ αχνιστά οστρακοειδή (στρείδια, μύδια), που μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις
- Μαλακά τυριά (Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola), που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί με Listeria.
- Καφεΐνη (<300 br="" mg="">- Αλκοόλ
- Άπλυτα φρούτα και λαχανικά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τοξοπλάσμωσης.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μία έγκυος γυναίκα μπορεί να νηστέψει ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκεί να έχει τη σύμφωνη γνώμη γυναικολόγου και διαιτολόγου.

Υπάρχει πληθώρα επιλογών όσον αφορά τα γεύματα , οι οποίες με τον κατάλληλο συνδυασμό, μπορούν να προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τόσο για την εγκυμονούσα, όσο και για το έμβρυο, ώστε να μη παρατηρηθούν ελλείψεις που μπορεί να είναι επικίνδυνες για μητέρα και έμβρυο.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστήμονες βρήκαν το φάρμακο κατά... της απιστίας


Μελέτησαν πώς μια ουσία επηρεάζει τον εγκέφαλό τους.

Ερευνητές από την Ιαπωνία ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το φάρμακο που θα… σταματά τους άντρες από το να απιστούν!

Καθηγητές από τα πανεπιστήμια Waseda και Kyushu ήθελαν να μελετήσουν πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος από το αντιβιοτικό μινοκυκλίνη.

Κατασκεύασαν «παγίδες» με τη βοήθεια οκτώ φωτογραφιών πολύ ελκυστικών γυναικών και ζήτησαν από 98 άντρες να αξιολογήσουν πόσο ελκυστικές και πόσο αξιόπιστες θεωρούσαν αυτές τις γυναίκες. Ακόμη, έπρεπε να δηλώσουν πόσα χρήματα από τα 1.300 γιεν που –θεωρητικά- είχαν στη διάθεσή τους, θα ήθελαν να τους δώσουν.

Όσοι επέλεγαν να δώσουν κάποιο ποσό, αυτομάτως θα το ποσό αυτό θα τριπλασιαζόταν.

Οι ερευνητές τους εξήγησαν ότι οι γυναίκες θα είχαν την επιλογή είτε να τα μοιραστούν επίσης ή να τα πάρουν όλα.



Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Στο ένα χορηγήθηκε τετραήμερη θεραπεία με μινοκυκλίνη από το στόμα, ενώ στο δεύτερο χορηγήθηκε ένα «εικονικό φάρμακο».

Οι εθελοντές δε γνώριζαν βέβαια ότι όλες οι γυναίκες είχαν ειδοποιηθεί εξαρχής να τους «εξαπατήσουν».

Τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως γράφει η Daily Mail, έδειξαν ότι οι εμπιστοσύνη των αντρών αυξανόταν ανάλογα με το πόσο ελκυστική θεωρούσαν μια γυναίκα.

Αυτό όμως δεν ίσχυε σε όσους άντρες είχε χορηγηθεί μινοκυκλίνη!



Διαβάστε περισσότερα...

Η ομπρέλα χρειάζεται και το καλοκαίρι


Θωρακίζει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Αν ο ήλιος καίει και δεν έχετε εύκαιρο το αντηλιακό, οι επιστήμονες συνιστούν: πάρτε μία ομπρέλα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα δερματολόγων του πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, η ομπρέλα θωρακίζει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) που εκπέμπει ο ήλιος.

Οι δερματολόγοι διαπίστωσαν ότι η ομπρέλα μπορεί να μπλοκάρει περισσότερο από τα τρία τέταρτα της ακτινοβολίας UV μία ηλιόλουστη ημέρα. Μάλιστα, οι μαύρες ομπρέλες είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές καθώς μπλοκάρουν τουλάχιστον το 90% των ακτίνων.

«Πέραν του αντηλιακού, συχνά ενθαρρύνω τον κόσμο να υιοθετεί και άλλα μέτρα προστασίας από τον ήλιο», είπε η δρ. Μπρούντα Μπαλαραμάν, δερματολόγος-ερευνητής από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις.

Εκτός από τη χρήση ομπρέλας, τα άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση πλατύγυρου καπέλου και ρούχων που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, είπε η ίδια, η οποία ωστόσο δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, η δρ. Σουέφι Τσεν και οι συνεργάτες της επιχείρησαν να διαπιστώσουν αν οι ομπρέλες χειρός, τις οποίες χρησιμοποιούν για την προστασία από τον ήλιο πολλές γυναίκες στην Ασία και τη Μέση Ανατολή και δημοφιλές αξεσουάρ πολλών αμερικανίδων σε προηγούμενους αιώνες, πράγματι εμποδίζουν την ακτινοβολία UV.

Έτσι, ένα ηλιόλουστο πρωινό του Απριλίου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευές εντοπισμού UV για να μετρήσουν την ακτινοβολία ακριβώς κάτω από το ύφασμα της ομπρέλας και πάνω στη μύτη καθενός από τους 23 χρήστες τους.

Στη συνέχεια συνέκριναν τις μετρήσεις τους με αντίστοιχες που έκαναν σε μη χρήστες ομπρέλας και διαπίστωσαν ότι οι μεν ομπρέλες που είναι κατασκευασμένες ειδικά για τον ήλιο εμποδίζουν περισσότερο από το 99% της ακτινοβολίας UV, ενώ οι κλασικές ομπρέλες για τη βροχή τουλάχιστον το 77%.



Διαβάστε περισσότερα...

Το γρήγορο περπάτημα κάνει καλό στην καρδιά


Το βάδισμα με ταχύ ρυθμό αποδεικνύεται πιο ωφέλιμο από το τρέξιμο.

Τόσο το γρήγορο βάδισμα, όσο και το τρέξιμο, παρέχουν οφέλη για την υγεία, όμως το πρώτο μειώνει τον κίνδυνο για την καρδιά ακόμα περισσότερο σε σχέση με το δεύτερο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Πολ Γουίλιαμς του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια μελέτησαν συγκριτικά στοιχεία για περίπου 33.000 άτομα που έκαναν συστηματικά τρέξιμο και άλλα 15.000 που προτιμούσαν το περπάτημα (οι άνδρες ήταν το 51% των δρομέων και το 21% των βαδιστών).

Η μελέτη, που αφορούσε ανθρώπους ηλικίας 18 έως 80 ετών και διήρκεσε έξι χρόνια, διαπίστωσε ότι το περπάτημα με ταχύ ρυθμό είναι αποτελεσματικότερο στη μείωση του καρδιολογικού κινδύνου σε σχέση με το τρέξιμο, όταν και στις δύο περιπτώσεις ο άνθρωπος καταβάλλει την ίδια ποσότητα ενέργειας με βάση τις θερμίδες που καίει.

Συγκεκριμένα, το τρέξιμο μείωσε τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 4,5%, ενώ το γρήγορο βάδισμα κατά ποσοστό 9,3%. Όσον αφορά τους επιμέρους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης για πρώτη φορά μειώθηκε κατά 4,2% από το τρέξιμο και κατά 7,2% από το ταχύ βάδισμα, ο κίνδυνος υψηλής χοληστερόλης για πρώτη φορά μειώθηκε κατά 4,3% από το τρέξιμο και κατά 7% από το γρήγορο περπάτημα, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη για πρώτη φορά μειώθηκε κατά περίπου 12% και στις δύο περιπτώσεις σωματικής άσκησης.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες μια μέτριας έντασης σωματική άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών την μέρα επί πέντε μέρες την εβδομάδα ή, εναλλακτικά, τουλάχιστον 20 λεπτά έντονης άσκησης τη μέρα επί τρεις μέρες την εβδομάδα. Επίσης προτείνουν τον συνδυασμό έντονων και πιο ήπιων ασκήσεων, για παράδειγμα γρήγορο βάδισμα 30 λεπτών δύο φορές την εβδομάδα και τρέξιμο 20 λεπτών δύο μέρες εβδομαδιαίως. Ο στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να αυξηθεί η λειτουργία της καρδιάς, να ελεγχθεί το βάρος και να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση διώχνει το στρες και την κατάθλιψη


Τα ίδια οφέλη ακόμα και αν γυμναζόμαστε με το... ζόρι.

Η άσκηση μας βοηθά να ηρεμήσουμε και να διώξουμε το στρες και την κατάθλιψη ακόμη και όταν γίνεται με το ζόρι.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση βοηθά στην προστασία της ψυχικής και πνευματικής υγείας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο θέλησαν να δουν αν ακόμη και η εξαναγκασμένη άσκηση μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία.

Σχεδίασαν ένα εργαστηριακό πείραμα 6 εβδομάδων και το αποτέλεσμα ήταν ότι η άσκηση έχει ευεργετικά οφέλη είτε γίνεται οικειοθελώς είτε με το ζόρι.

Υιοθετήστε μιας μορφής άσκηση στην καθημερινότητά σας, ακολουθήστε τη χωρίς διακοπές και αφήστε να σας χαρίσει την ευεργετική της δράση.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστολή καταβολής χρεολυτικής δόσης δανείων για κτηνοτρόφους


Υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση.

Την αναστολή καταβολής χρεολυτικής δόσης δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που είχαν χορηγηθεί σε αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν της υπογραφής σχετικής υπουργικής απόφασης.

Συγκεκριμένα, υπογράφηκε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί την υπ’ αριθ. πρωτ. 2/3203/0025/28.03.2011 (ΦΕΚ Β’ 820) Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών για τη «Ρύθμιση εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο οφειλών δυνάμει της αριθ. 2/73821/0025/14.12.2007 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που απορρέουν από δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, των οποίων η εκμετάλλευση ή η επιχείρηση βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια».

Με την υπογραφή της απόφασης προβλέπεται ότι η οφειλόμενη χρεολυτική δόση της 31.12.2012 μπορεί να καταβληθεί μέχρι και την 31.12.2013.

Οι τόκοι που αφορούν στην παραπάνω δόση και θα παραχθούν για το χρονικό διάστημα από 01.01.2013 έως και την εξόφληση αυτής βαρύνουν αποκλειστικά τους δανειολήπτες και δεν καλύπτονται από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι, βοοτρόφοι, χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στις διατάξεις της αριθ. 2/3203/0025/28.03.2011 υπουργικής Απόφασης και επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης που ήταν καταβλητέα στις 31.12.2012, οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι 30.06.2013.

Προϋπόθεση για την επίτευξη της αναστολής καταβολής της δόσης αποτελεί η ρητή συναίνεση της πιστώτριας τράπεζας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο και φυλάκιση για το κρέας αλόγου


Καταδικάστηκε διευθυντής ολλανδικής εταιρείας με έδρα στην Κύπρο.

Σε πρόστιμο 50.000 ευρώ και εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο διευθυντής της εταιρείας Draap, επειδή τα έτη 2007-9 διέθετε στη Γαλλία κρέας αλόγου, παρουσιάζοντάς το σαν βοδινό χαλάλ.

«Επί δύο χρόνια, ο ύποπτος εισήγαγε κρέας αλόγου από τη Βραζιλία και το Μεξικό και το πουλούσε ως βοδινό προερχόμενο από ζώα που είχαν σφαγιαστεί με το τελετουργικό χαλάλ», αναφέρει στην απόφασή του το Εφετείο του Ντεν Μπος της Ολλανδίας, σημειώνοντας ότι το προϊόν πωλήθηκε σε γάλλους προμηθευτές.

Ο Γιαν Φάσεν, 63 ετών, είχε καταδικαστεί στις 18 Ιανουαρίου 2012 σε φυλάκιση ενός έτους για παραποίηση ετικέτας. Η εισαγγελία είχε εφεσιβάλει την απόφαση, ελπίζοντας ότι σε δεύτερο βαθμό θα πετύχαινε να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή στον επιχειρηματία. Οι δικαστές όμως έκριναν ότι δεν αποδείχτηκε ότι ο Φάσεν αποκόμισε κάποιο όφελος από την πώληση του αλογίσιου κρέατος ως βοδινού χαλάλ και ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Υπογράμμισαν επίσης ότι ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε το σφάλμα του.

Ο Φάσεν είναι διευθυντής της εταιρείας Draap, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Κύπρο. Πολλά βρετανικά και ολλανδικά μέσα ενημέρωσης στα ρεπορτάζ τους υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο του πρόσφατου σκανδάλου με την πώληση κρέατος αλόγου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Draap -αναγραμματισμός της λέξης «paard» που στα ολλανδικά σημαίνει «άλογο»- αποτελεί αντικείμενο έρευνας των ολλανδικών αρχών για την υπόθεση αυτή.

Η σημερινή καταδίκη του Φάσεν αφορούσε μια παλαιότερη, παρόμοια υπόθεση, που χρονολογείτο από την περίοδο 2007-’09.

Στα μέσα Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι, με βάση τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν σε ευρωπαϊκές χώρες, το 4,66% των προϊόντων που πωλούνταν ως μοσχαρίσιο κρέας περιείχαν DNA αλόγου.


Διαβάστε περισσότερα...

Δηλητηρίασαν νήπια «αντίπαλου» σχολείου στην Κίνα


Έβαλαν ποντικοφάρμακο σε γιαούρτια.

Δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Hebei στη βόρεια Κίνα, επειδή κατανάλωσαν γιαούρτι δηλητηριασμένο με ποντικοφάρμακο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ένοχος για το περιστατικό θεωρείται ο ιδιοκτήτης ενός «αντίπαλου» νηπιαγωγείου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι τα μικρά κορίτσια άρχισαν να έχουν συσπάσεις και να βγάζουν αφρούς από το στόμα μόλις έφαγαν το γιαούρτι. Το περιστατικό συνέβη στις 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με το BBC ο ιδιοκτήτης του «αντίπαλου» νηπιαγωγείου φέρεται να έχει ομολογήσει την ενοχή του, ενώ κρατείται ακόμη ένας ύποπτος για συμμετοχή στο έγκλημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποια σημάδια δείχνουν ότι ο έφηβος κάνει χρήση ουσιών;


Βασικές γνώσεις για τα στάδια της χρήσης, τα σημάδια κινδύνου, τι μπορείτε να κάνετε και που να απευθυνθείτε.

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας: δημόσιοι διάλογοι στα παράθυρα των τηλεοράσεων, δραματικά ρεπορτάζ, ολοσέλιδα αφιερώματα στις εφημερίδες, εικόνες εξαθλίωσης ή εικόνες πόνου εξαρτημένων συνανθρώπων μας. Ο πολίτης φυσιολογικά τείνει να διαμορφώσει μια μόνο εικόνα για τον χρήστη ναρκωτικών: του εξαρτημένου, «άρρωστου», άνεργου, παραβατικού νέου ο οποίος κινείται στο περιθώριο. Ωστόσο, όλοι οι χρήστες δεν είναι ίδιοι. Κάθε εξαρτημένος από τα λεγόμενα «σκληρά ναρκωτικά» δεν έφτασε στο σημείο αυτό από τη μια μέρα στην άλλη ούτε κάνοντας 1-2 φορές χρήση. Ο καθένας τους έχει μια διαδρομή και μια ιστορία συχνά χρόνων μέσα σε αυτή την κατάσταση.

Τα στάδια της χρήσης

Η εμπλοκή με τα ναρκωτικά έχει βήματα (Muisiner 1994).

Στο στάδιο του πειραματισμού ο έφηβος ανακαλύπτει τη δυνατότητα που του / της δίνουν τα ναρκωτικά να αλλάζει την διάθεση του/ της. Παρότι φοβάται και διστάζει, αρχίζει να πειραματίζεται με την χρήση και τα αποτελέσματά της.

Στο επόμενο στάδιο της κοινωνικής χρήσης ο έφηβος αρχίζει να αναζητά συνομηλίκους του/ της που κάνουν χρήση, και χαίρεται να μοιράζεται μαζί τους κοινές εμπειρίες γύρω από τις ουσίες.

Αρχίζει με άλλα λόγια να οργανώνει την ζωή του γύρω από τα ναρκωτικά.

Στο τρίτο στάδιο της λειτουργικής χρήσης η τάση αυτή εντείνεται σε τέτοιο βαθμό που δεν μένει πια χρόνος στον έφηβο να ασχοληθεί με τίποτε άλλο. Η σχέση με το σχολείο έχει αρχίσει να επιδεινώνεται ενώ αθλητικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα που τον ενθουσίαζαν τα εγκαταλείπει ή τα βαριέται.. Η ενασχόληση με την χρήση καταναλώνει τον περισσότερο χρόνο του/ της.

Στο τελευταίο στάδιο, αυτό της εξάρτησης, ο νέος νιώθει ότι πρέπει να έχει κάνει χρήση για να μπορέσει να λειτουργήσει. Το παράξενο είναι ότι σε αυτό το στάδιο, παρότι η ζωή του/ της είναι χάλια, τα θεωρεί όλα αυτά πολύ φυσιολογικά! Πιστεύει ότι μόνο έτσι μπορεί να είναι η ζωή του/ της!

Η πορεία αυτή μέχρι το σημείο της εξάρτησης, παίρνει συνήθως τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Όταν η εμπλοκή του ατόμου με την χρήση επιδεινώνεται, αυτό συνοδεύεται και με την επέκταση της χρήσης σε περισσότερες από μιας κατηγορίες ουσιών. Τις περισσότερες φορές τα εξαρτημένα άτομα είναι πολυχρήστες.

Κάποια ερευνητικά δεδομένα

Συνήθως οι έφηβοι ξεκινάνε την εισαγωγή τους στον κόσμο των παράνομων ουσιών με την χρήση εισπνεόμενων ναρκωτικών (π.χ. κόλλες, βενζίνη, διαλύτες, αεροζόλ κ.ά.) και κάνναβης. Τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι έφηβοι που αργότερα προχώρησαν σε βαρύτερη και συχνότερη χρήση είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από τον γενικό πληθυσμό της ηλικίας τους, τόσο το κάπνισμα όσο και την κατανάλωση αλκοόλ.

Περιστατικά κατάχρησης αλκοόλ στην πρώιμη εφηβεία δεν θα πρέπει να υποτιμούνται ως επιβαρυντικοί προγνωστικοί παράγοντες για τη σχέση ενός νέου με τις ουσίες. Γενικότερα, οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο μικρό δοκιμάζει ένα παιδί ψυχοτρόπες ουσίες (συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων) τόσο πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσει αργότερα στη ζωή του σοβαρά προβλήματα με την χρήση.

Μελέτες δείχνουν ότι, αντίθετα με αυτό που πολλοί πιστεύουν, η πλειοψηφία των εφήβων που κάνουν χρήση κάνναβης σε περιστασιακή βάση ή και συστηματικότερη είναι πολύ πιθανό να συνεχίζει να κάνει ίδια και η συχνότερη χρήση μετά από 1,5 χρόνο (Perkonigg et al. 1999). Με άλλα λόγια, η αντίληψη ότι ο πειραματισμός με την χρήση ουσιών είναι μια παροδική κατάσταση που θα περάσει με την εφηβεία, δυστυχώς διαψεύδεται από τα δεδομένα. Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι η χρήση κάνναβης, που αποτελεί την πιο διαδεδομένη παράνομη ψυχοτρόπο ουσία, συχνά ενισχύει την χρήση και άλλων παράνομων ουσιών (Fergusson et al. 2000).

Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς από τα παραπάνω, την κρισιμότητα της έγκαιρης και κατάλληλης παρέμβασης στη διαδρομή που ακολουθεί ένας νέος στην εμπλοκή του με τον κόσμο των ναρκωτικών. Όσο πιο σοβαρή είναι η εμπλοκή με την χρήση τόσο πιο εντατική και μακροχρόνια παρέμβαση θα απαιτηθεί. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε την αναγκαιότητα μιας εμπεριστατωμένης εκτίμησης της κατάστασης του ατόμου ώστε να αξιολογηθεί το κατάλληλο επίπεδο φροντίδας που απαιτείται.

Σημάδια κινδύνου

Συνήθως οι γονείς αντιλαμβάνονται από κάποια έμμεσα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους. Πολλές φορές όμως είτε παραβλέπουν αυτά τα σημάδια ή τα αποδίδουν στην «κρίση της εφηβείας». Αυτή η στάση πολλές φορές οδηγεί στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος και η ευκαιρία μιας έγκαιρης καθοριστικής παρέμβασης. Σύμφωνα με όσα προαναφέραμε, ο πειραματισμός με τις ουσίες δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό ούτε όμως αντιμετωπίζεται με κινδυνολογίες. Στο σημείο αυτό η βοήθεια κάποιων εξειδικευμένων συμβούλων τοξικοεξάρτησης μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη. Δεν χρειάζεται ο γονιός να έχει ήδη διαπιστώσει ότι το παιδί του κάνει χρήση ναρκωτικών για να χτυπήσει την πόρτα του συμβούλου. Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του για σχετικά θέματα μπορεί να προηγηθεί των διαπιστώσεων.

Πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις:

Έλλειψη στόχων /γενικευμένη αδιαφορία για τη ζωή

Απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες ασχολίες (σπορ, χόμπυ)

Μεταβολές στη διάθεση

Επιθετική συμπεριφορά /Λεκτική-Σωματική βία

Ένταση

Πολλές και ανεξέλεγκτες ώρες εκτός σπιτιού

Σχολικές απουσίες, κοπάνες

Πολλά ψέματα

Ακραίες αλλαγές εμφάνισης

Έλλειψη καθαριότητας

Γενικευμένη αντιδραστικότητα

Κατά συρροή παραβιάσεις Κ.Ο.Κ.

Απομόνωση

ΠΡΟΣΟΧΗ:Η ύπαρξη κάποιων τέτοιων συμπεριφορών ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ότι ο έφηβος κάνει χρήση ουσιών

Σοβαρότερες ενδείξεις:

Κόκκινα μάτια (μη εξηγήσιμα αλλιώς)

Υπνηλία, κόπωση ή πολύ ενεργητικότητα (μη εξηγήσιμα αλλιώς)

Σημαντικές αυξομειώσεις στην όρεξη για τροφή (μη εξηγήσιμες αλλιώς).

Κλοπή χρημάτων /πραγμάτων

Περίεργα τηλέφωνα, αλλαγή παρεών, απόκρυψη φίλων

Περίεργες μυρωδιές στα ρούχα ή στο χώρο και αποσμητικά χώρου

Κολλύρια (μη εξηγήσιμα αλλιώς)

Αντικείμενα που προωθούν/ διαφημίζουν την χρήση: π.χ. μπλουζάκια, αφίσες κ.ά.

Καρτέλες από χάπια, σακουλάκια με υπολείμματα «καπνού», χάπια με απεικονίσεις, χαρτάκια για στρίψιμο τσιγάρων.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές


Από το δήμο Τρικάλων.

Στην ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία θα έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα, προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων θα παρέχει δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων οι οποίοι θα ενταχθούν σ' αυτό μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και ανάλογα με τις θέσεις που θα προσφερθούν δωρεάν από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει στα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.



Διαβάστε περισσότερα...