Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Η ομπρέλα χρειάζεται και το καλοκαίρι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θωρακίζει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Αν ο ήλιος καίει και δεν έχετε εύκαιρο το αντηλιακό, οι επιστήμονες συνιστούν: πάρτε μία ομπρέλα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα δερματολόγων του πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, η ομπρέλα θωρακίζει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) που εκπέμπει ο ήλιος.

Οι δερματολόγοι διαπίστωσαν ότι η ομπρέλα μπορεί να μπλοκάρει περισσότερο από τα τρία τέταρτα της ακτινοβολίας UV μία ηλιόλουστη ημέρα. Μάλιστα, οι μαύρες ομπρέλες είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές καθώς μπλοκάρουν τουλάχιστον το 90% των ακτίνων.

«Πέραν του αντηλιακού, συχνά ενθαρρύνω τον κόσμο να υιοθετεί και άλλα μέτρα προστασίας από τον ήλιο», είπε η δρ. Μπρούντα Μπαλαραμάν, δερματολόγος-ερευνητής από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις.

Εκτός από τη χρήση ομπρέλας, τα άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση πλατύγυρου καπέλου και ρούχων που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, είπε η ίδια, η οποία ωστόσο δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, η δρ. Σουέφι Τσεν και οι συνεργάτες της επιχείρησαν να διαπιστώσουν αν οι ομπρέλες χειρός, τις οποίες χρησιμοποιούν για την προστασία από τον ήλιο πολλές γυναίκες στην Ασία και τη Μέση Ανατολή και δημοφιλές αξεσουάρ πολλών αμερικανίδων σε προηγούμενους αιώνες, πράγματι εμποδίζουν την ακτινοβολία UV.

Έτσι, ένα ηλιόλουστο πρωινό του Απριλίου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευές εντοπισμού UV για να μετρήσουν την ακτινοβολία ακριβώς κάτω από το ύφασμα της ομπρέλας και πάνω στη μύτη καθενός από τους 23 χρήστες τους.

Στη συνέχεια συνέκριναν τις μετρήσεις τους με αντίστοιχες που έκαναν σε μη χρήστες ομπρέλας και διαπίστωσαν ότι οι μεν ομπρέλες που είναι κατασκευασμένες ειδικά για τον ήλιο εμποδίζουν περισσότερο από το 99% της ακτινοβολίας UV, ενώ οι κλασικές ομπρέλες για τη βροχή τουλάχιστον το 77%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.