Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Η μάστιγα των ναρκωτικών στις ημέρες μας


Νέοι τύποι ουσιών έρχονται να επιδεινώσουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα.
Όσο υπάρχουν ναρκωτικά στον κόσμο, υπάρχει και χρήση αυτών, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα ναρκωτικά έχουν αλλάξει. Μια βασική αλλαγή είναι «η χημεία έναντι της καλλιέργειας», λέει ο Steve Pasierb, πρόεδρος και επικεφαλής του The Partnership at Drugfree.org.

«Παλιά ήταν η μαριχουάνα και όλα αυτά που μπορούσαν να καλλιεργηθούν. Τώρα, όλα γίνονται σε ένα εργαστήριο χημείας, είναι ένας καινούργιος κόσμος». Μερικά παραδείγματα είναι τα bath salts (άλατα μπάνιου) κι άλλα διεγερτικά, η έκσταση και τα παράγωγά της, κάποια απαγορευμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και διάφορα φάρμακα που παραγγέλνονται μέσω ίντερνετ και μερικές φορές αναμειγνύονται με πριονίδια, κομμάτια πλαστικού κι άλλα περίεργα πράγματα. «Είναι σαν να πηγαίνεις στο γκαράζ σου και να παίρνεις μια χούφτα από τα χημικά που βάζεις στο γκαζόν. Είναι απλώς τρελό», λέει ο Pasierb.

Επιπλέον, με την τεράστια εξάπλωση του διαδικτύου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πολλούς εύκολους τρόπους για να πάρουν ναρκωτικά από όλο τον κόσμο. Για αυτό το λόγο και διάφορες επικίνδυνες τάσεις εξαπλώνονται ταχέως με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το κάπνισμα του αλκοόλ. Μια έρευνα στο YouTube αποκαλύπτει 275.000 βίντεο που εξηγούν πώς μπορεί κάποιος να κάνει το αλκοόλ να εξατμιστεί, πιέζοντας το σε ένα μπουκάλι με μια αντλία ποδηλάτου ή βάζοντας το πάνω από ξηρό πάγο ή φλόγα για να διαχωριστούν τα αέρια από το υγρό.

«Κατά την εισπνοή του αλκοόλ, αντί για την πόση του, η ουσία προσπερνά το συκώτι και πηγαίνει κατευθείαν στον εγκέφαλο», λέει ο Pasierb, προσθέτοντας ότι μιλάμε για «μια πολύ γρήγορη διαδικασία κατά την οποία κάποιος μπορεί να πάθει μια επικίνδυνη δηλητηρίαση από αλκοόλ, καθώς η εισπνοή του αλκοόλ δεν αφήνει στο σώμα την επιλογή του εμετού που είναι ένας αμυντικός μηχανισμός. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πρακτικής που υπάρχει μεν εδώ και 10 χρόνια, αλλά έγινε πολύ διάσημη τον τελευταίο χρόνο, λόγω της εξάπλωσης του ίντερνετ, καθώς το πιο δημοφιλές βίντεο αυτής της τακτικής έχει περίπου τρία εκατομμύρια χτυπήματα».

Ένα ακόμα αποτέλεσμα της εύκολης πρόσβασης στο ίντερνετ είναι ότι «έχει ανοίξει μια εύκολη αγορά για παράνομα ναρκωτικά και συστατικά για να δημιουργηθούν πολλές ουσίες», λέει ο παιδοψυχίατρος και ειδικός επί του εθισμού Joseph Lee, επιστημονικός διευθυντής στο Hazelden, ένα κέντρο αποθεραπείας εθισμού στο Plymouth. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι πλέον υπάρχουν συνταγές διαθέσιμες στο ίντερνετ, γι’ αυτό και δημιουργούνται τόσα πολλά συνθετικά ναρκωτικά στα σπίτια, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα. «Είναι παρά πολύ επικίνδυνες ουσίες αυτές που φτιάχνονται σε σπίτια, γιατί δεν ξέρει κανείς τι παίρνει. Υπάρχουν παιδιά που έχουν πεθάνει γιατί νόμιζαν ότι παρήγγειλαν στο ίντερνετ κάτι, αλλά τελικά είχαν παραγγείλει κάτι άλλο».



Φυσικά, το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει χειροτερέψει και εξαιτίας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Δεν είναι μόνο τα ισχυρά παυσίπονα, πλέον οι χρήστες στρέφονται και σε διεγερτικά, υπνωτικά, αντικαταθλιπτικά, που κινούν το εμπόριο των ναρκωτικών. «Η επιδημία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι υπαρκτή και εμφανής», λέει ο Lee.

«Ωστόσο, εδώ και δέκα χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ζούμε μια τελείως διαφορετική εποχή από αυτήν που οι άνθρωποι ήταν απλώς αλκοολικοί». Έχουν αλλάξει και τα δημογραφικά στοιχεία πια, καθώς σύμφωνα με μια αναφορά από το Centers for Disease Control and Prevention, οι γυναίκες μέσης ηλικίας είναι το συνεχώς αυξανόμενο γκρουπ ανθρώπων που πεθαίνει από υπερβολική δόση (overdose), συνήθως από παυσίπονα χάπια. Από το 1999 ως το 2010, το ποσοστό θανάτων των γυναικών 40-60 ετών, λόγω υπερβολικής δόσης χαπιών, τριπλασιάστηκε.



Παλιότερα επίσης, τα ίδια τα ναρκωτικά ήταν πιο ασθενή. Πιο συγκεκριμένα, στα παλιά χρόνια η μαριχουάνα είχε χαμηλή περιεκτικότητα THC, της ουσίας που δίνει στο φυτό τις ψυχοδιεγερτικές ιδιότητές του. Πλέον, η μαριχουάνα που κυκλοφορεί είναι πολύ πιο ισχυρή, καθιστώντας πολύ εύκολη την εξάρτηση ακόμα και από το πρώτο τσιγάρο. Ποτέ δεν ήταν κάτι τόσο αθώο όσο έλεγαν ή νόμιζαν οι περισσότεροι, όμως στις μέρες μας είναι σίγουρα ένα ακόμα ναρκωτικό, που όπως όλα πρέπει να αποφεύγεται.

Δεν είναι μόνο η μαριχουάνα που έχει αλλάξει όμως. Πλέον, «η ηρωίνη είναι πιο καθαρή από ό,τι ήταν παλιά», λέει ο Lee, όπως και η έκσταση. Πράγμα που σημαίνει με τη σειρά του ότι είναι και πιο ισχυρές ουσίες από ό,τι παλιότερα.

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι ένα ναρκωτικό με το όνομα Molly, που είναι ουσιαστικά η ουσία MDMA (συντομογραφία της 3,4-methylenedioxymethamphetamine), το ενεργό συστατικό της έκστασης. Παρόμοια με την μεθαμφεταμίνη, η ουσία αυτή αποτελείται από χημικά που μπορεί να έχουν πολλές δυσάρεστες κι απρόβλεπτες συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε ένα πρόσφατο περιστατικό στην Ουάσιγκτον, ένας άνθρωπος πέθανε και δεκάδες άλλοι αρρώστησαν παίρνοντας αυτή την ουσία σε ένα μουσικό φεστιβάλ. «Δεν γνωρίζουν καν τι παίρνουν, λαμβάνουν μια δόση και έπειτα από μισή ώρα περίπου παίρνουν κι άλλη μια κι αυτό συνεχίζεται. Δεν μιλάμε για λίγο παραπάνω αλκοόλ ή ένα τσιγάρο μαριχουάνας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου που κατέληξαν οι άνθρωποι αυτοί.

«Όσο η παρασκευή των ναρκωτικών γίνεται με πιο επιστημονικούς τρόπους, τόσο περισσότερες θεραπείας εθισμού ανακαλύπτονται», λέει ο Lee. Υπάρχει πλέον ένα ενέσιμο φάρμακο που λαμβάνει κάποιος μια φορά το μήνα κατά του εθισμού για την ηρωίνη. Το ίδιο φάρμακο υπόσχεται και θεραπεία για τον αλκοολισμό. Υπάρχουν άλλα φάρμακα που εμποδίζουν συγκεκριμένους υποδοχείς, κάνοντας πιο δύσκολη τη χρήση ορισμένων ναρκωτικών.

«Η κατανόηση μας για τον εθισμό ως ασθένεια έχει εξελιχθεί πολύ, καθώς μαθαίνουμε πολλά για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και πώς οι άνθρωποι αντιδρούν σε διάφορα πράγματα», ισχυρίζεται ο Lee.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια των Google Glass


Μεγάλο το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας για τις δυνατότητες της συσκευής.

Σε επίδειξη των δυνατοτήτων των Google Glass, προχώρησε ένας χειρούργος από το πανεπιστήμιο του Οχάιο ο οποίος πρόσφατα πραγματοποίησε επέμβαση ρουτίνας φορώντας τα πρωτοποριακά γυαλιά.

Ο δρ. Ismail Nabeel είχε καταφέρει να αποκτήσει ένα ζευγάρι από τα λίγα δοκιμαστικά που η Google είχε διαθέσει. Έτσι αποφάσισε να συνεργαστεί με το συνάδελφό του δρ. Christopher Kaeding για να δείξει πώς ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται, θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που γίνονται οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Kaeding πραγματοποίησε επέμβαση σε συνδέσμους στο γόνατο ασθενούς ενώ φορούσε τα ειδικά γυαλιά, που του επέτρεπαν τη μετάδοση βίντεο «ζωντανά» από το χειρουργείο. Τη διαδικασία παρακολουθούσε μια ομάδα συναδέλφων με τους οποίους διαβουλεύονταν, καθώς και μια ομάδα φοιτητών ιατρικής.

Οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας, καθώς πέρα από την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μετάδοση ζωτικών πληροφοριών σε περιοχές που δεν μπορεί να υπάρξει φυσική πρόσβαση. Με άλλα λόγια, αν ένας ασθενής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ο πλέον αρμόδιος γιατρός δεν μπορεί να φτάσει εκεί, θα μπορούσε να καθοδηγήσει συνάδελφό του.

Επιπλέον, μέσα στο χειρουργείο ο γιατρός θα έχει τη δυνατότητα να καλεί και να βλέπει άμεσα ακτινογραφίες ή άλλες ανάλογες εξετάσεις του ασθενούς.
















Διαβάστε περισσότερα...

Αναπροσαρμόζονται τα τέλη εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ


Μειώνονται σε ποσοστό 50%.

Στον εξορθολογισμό των τελών εκτίμησης-επανεκτίμησης, καθώς και των δαπανών και των αποζημιώσεων που καλύπτονται από αυτά για την εκτέλεση του εκτιμητικού έργου από τον ΕΛΓΑ, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, μειώνονται, σε ποσοστό 50%, τα τέλη επανεκτίμησης που πληρώνουν οι παραγωγοί στον ΕΛΓΑ όταν υποβάλλουν ένσταση επί των πορισμάτων ζημιάς για το σύνολο των καλλιεργειών.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό δυσκολίας των επιμέρους εκτιμήσεων και το ύψος της ασφαλιζόμενης αξίας των αντίστοιχων καλλιεργειών, με την ίδια απόφαση μειώνονται τα τέλη εκτίμησης για τα σιτηρά από 1 ευρώ ανά στρέμμα σε 0,5 ευρώ ανά στρέμμα, τα τέλη εκτίμησης για τα ακτινίδια από 5 ευρώ ανά στρέμμα σε 2 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα τέλη εκτίμησης των ζημιών στα κηπευτικά αυξάνονται από 1 ευρώ ανά στρέμμα σε 2 ευρώ ανά στρέμμα, λόγω της απαιτούμενης συνεχούς παρακολούθησης των συγκεκριμένων καλλιεργειών σε περίπτωση ζημιάς, καθώς και της διενέργειας δεύτερης εκτίμησης σε αρκετές περιπτώσεις.

«Με στόχο τη στήριξη των ασφαλισμένων αγροτών» δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος, «προχωράμε στον εξορθολογισμό των τελών εκτίμησης, που πληρώνουν οι παραγωγοί στον ΕΛΓΑ, για αρκετές καλλιέργειες, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς Οργανισμού».

«Εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας» πρόσθεσε, «θέλουμε ο ΕΛΓΑ, όχι απλώς να συνεχίσει να επιτελεί το πολύτιμο έργο του, αλλά να καταστεί πιο λειτουργικός και ακόμη αποτελεσματικότερος, στηρίζοντας τον Έλληνα αγρότη και την παραγωγή του».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από τη Δευτέρα η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος για τα αυθαίρετα


Έως και 102 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση του προστίμου.

Έκκληση στους πολίτες που έχουν αυθαίρετο κτίσμα ή κάποια αυθαιρεσία σε νόμιμο κτίσμα να το δηλώσουν σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Σταύρος Καλαφάτης. Η δήλωση αυτή του αυθαίρετου κτίσματος, επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης, είναι απαραίτητη προκειμένου χωρίς πρόβλημα μελλοντικά να μπορεί να μεταβιβαστεί και να αξιοποιηθεί.

Η σχετική υπουργική απόφαση, που υπέγραψε σήμερα ο κ. Καλαφάτης, προβλέπει την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Αυτή η πρώτη απόφαση, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, είναι απαραίτητη για την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013.

Ειδικότερα, η απόφαση του υπουργείου περιλαμβάνει ρυθμίσεις για:

-την ανάθεση του πληροφοριακού συστήματος στο TEE.

-τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για την περαίωση της διαδικασίας.

-τις προθεσμίες πληρωμών, εκπτώσεων και προσαυξήσεων.

-τη διεκπεραίωση των υπαγωγών που έχουν πραγματοποιηθεί με προγενέστερες του νόμου 4178/2013 διατάξεις.

-τη χορήγηση στοιχείων σε τρίτους και τη δυνατότητα πρόσβασης (αποκλειστικά) σε στοιχεία του συστήματος από συγκεκριμένες δημόσιες αρχές και λειτουργούς.

«Με το νέο νόμο για τα αυθαίρετα έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης» τόνισε ο κ. Καλαφάτης σημειώνοντας: «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους. Όσοι σπεύσουν να το δηλώσουν, θα ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου. Όσo νωρίτερα δηλώσουν οι πολίτες κάποιο αυθαίρετό τους, τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα θα έχουν για να αποπληρώσουν το αναλογούν πρόστιμο. Διάστημα που φτάνει σχεδόν τα εννέα χρόνια».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ στις κατηγορίες εκπτώσεων που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα, στην υπουργική απόφαση προβλέπονται οι ακόλουθες προθεσμίες Πληρωμών - Εκπτώσεων – Προσαυξήσεων:

1. Κατά την πρώτη υποβολή της δήλωσης ο αρμόδιος μηχανικός, κατόπιν εντολής του ιδιοκτήτη δηλώνει στο πληροφοριακό σύστημα τον τρόπο πληρωμής. Ανάλογα με την ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου, η δήλωση κατατάσσεται σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

Α. Δηλώσεις με πληρωμή παραβόλου που θα πραγματοποιηθεί έως και 7/2/2014, εντάσσονται στην περίπτωση της παρ 2α του άρθρου 21 του ν. 4178/2013 και παρέχονται οι εξής τρόποι εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου:

i) Εφάπαξ εξόφληση (έκπτωση 20%) με προθεσμία καταβολής έως και την 10/2/2014.

ii) Εξόφληση του 30% (έκπτωση 10%) με προθεσμία καταβολής έως και την 10/2/2014. Οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις δύναται να είναι μηνιαίες ή τριμηνιαίες.

iii) 102 μηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ) με προθεσμία καταβολής των πρώτων 6 δόσεων έως και την 10/2/2014.

iv) 17 εξαμηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 300 ευρώ) με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως και την 10/2/2014.

Β. Δηλώσεις με πληρωμή παραβόλου που θα πραγματοποιηθεί από 8/2/2014 μέχρι και 7/8/2014 εντάσσονται στην περίπτωση της παρ 2β του άρθρου 21 του ν. 4178/2013 και παρέχονται οι εξής τρόποι εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου:

i) Εφάπαξ εξόφληση (έκπτωση 20%) με προθεσμία καταβολής έως και την 8/8/2014.

ii) Εξόφληση του 30% (έκπτωση 10%) με προθεσμία καταβολής έως και την 8/8/2014. Οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις δύναται να είναι μηνιαίες ή τριμηνιαίες.

iii) 84 μηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ) με προθεσμία καταβολής των πρώτων 6 δόσεων έως και την 8/8/2014.

iv) 14 εξαμηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 300 ευρώ) με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως και την 8/8/2014

Γ. Δηλώσεις με πληρωμή παραβόλου που θα πραγματοποιηθεί από 8/8/2014 μέχρι και 6/2/2015 εντάσσονται στην περίπτωση της παρ 2γ του άρθρου 21 του ν. 4178/2013 και παρέχονται οι εξής τρόποι εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου:

i) Εφάπαξ εξόφληση (έκπτωση 20%) με προθεσμία καταβολής έως και την 9/2/2015.

ii) Εξόφληση του 30% (έκπτωση 10%) με προθεσμία καταβολής έως και την 9/2/2015. Οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις δύναται να είναι μηνιαίες ή τριμηνιαίες.

iii) 60 μηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ) με προθεσμία καταβολής των πρώτων 6 δόσεων έως και την 9/2/2015.

iv) 10 εξαμηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 300 ευρώ) με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως και την 9/2/2015.

Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των πενήντα (50) ευρώ και ως ελάχιστη εξαμηνιαία δόση το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.

Επίσης για τις δηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με προγενέστερες του παρόντος διατάξεις η υπουργική απόφαση μεταξύ άλλων προβλέπει:

Οι δηλώσεις του Ν. 4014/2011 δεν τροποποιούνται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.

Δηλώσεις που έχουν υπαχθεί και ολοκληρωθεί κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 υπάγονται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου στις διατάξεις του Ν.4178/2013 μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπεται. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ. Τα στοιχεία της δήλωσης, οι πληρωμές καθώς και τα ήδη υποβληθέντα σχέδια μεταφέρονται σε νέα δήλωση τα στοιχεία της οποίας συμπληρώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 4178/2013, όπου απαιτείται.

Στις δηλώσεις του Ν. 4014/2011 που μεταφέρονται επιτρέπεται η μεταβολή του τρόπου εξόφλησης από εφάπαξ πληρωμή σε μηνιαίες ή εξαμηνιαίες δόσεις με απώλεια του δικαιώματος έκπτωσης 20%.

Στις περιπτώσεις που έχει εξοφληθεί μέσω μηνιαίων ή τριμηνιαίων δόσεων τουλάχιστον το 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου των δηλώσεων του Ν. 4014/2011 εφαρμόζεται αυτόματα η έκπτωση 10% κατά τη διαδικασία μετάβασης.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας


«Την παράλληλη άσκηση από την Ελληνική Αστυνομία των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί με διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων στη Δημοτική Αστυνομία, έως τις 22 Σεπτεμβρίου του 2013», αποφασίστηκε σύμφωνα με ΚΥΑ που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αφορά 81 δήμους, που είχαν Δημοτική Αστυνομία.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση προθεσμίας πληρωμής για ΦΕΦΠ και ΦΑΠ


Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώσε πως παρατείνεται η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) 13 καθώς και της πρώτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 11 και 12, οι οποίες έληγαν σήμερα, 30 Αυγούστου, μέχρι την επόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που εξοφλούν το συνολικό ποσό του ΦΕΦΠ 13 μέχρι την επόμενη Παρασκευή δικαιούνται της έκπτωσης 1,5% που προβλέπεται. Η παράταση δίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων δεδομένου πως αρκετοί υπόχρεοι ενημερώθηκαν τις τελευταίες μέρες για την προθεσμία καταβολής των δόσεων.

Υπενθυμίζεται πως ο ΦΑΠ καταβάλλεται σε επτά μηνιαίες δόσεις για λόγους διευκόλυνσης των φορολογουμένων και πως για όσους υπόχρεους έληγε ο πρώτη δόση σήμερα, ο ΦΕΦΠ πληρώνεται σε 3 δόσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Χρυσό και ασημένιο για τα ελληνικά κουπιά


Χρυσές σελίδες συνεχίζει να γράφει η ελληνική κωπηλασία κατακτώντας ένα χρυσό κι ένα ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών στη λίμνη Ντανζεόν της Κορέας.

Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε το πλήρωμα στο τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών με τους Γιώργο και Λευτέρη Κόνσολα, Σπύρο Γιάνναρο και Παναγιώτη Μαγδανή να αναδεικνύονται παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Νωρίτερα η Κατερίνα Νικολαΐδου κατάκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του σκιφ ελαφρών βαρών των γυναικών αν και αγωνιζόταν σε μεγαλύτερη από την ηλικία της κατηγορία.


Χρυσό και ασημένιο για τα ελληνικά κουπιά


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγή "σελίδας" για τρία νοσοκομεία


Γυρίζει "σελίδα" από την Κυριακή στη λειτουργία των νοσοκομείων Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, Ειδικών Παθήσεων και Παναγία στη Θεσσαλονίκη, καθώς θα λειτουργούν με νέα μορφή, χωρίς νοσηλευόμενους ασθενείς.

Ήδη, οι νοσηλευόμενοι έχουν πάρει εξιτήρια ή έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, τέσσερις νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Παθήσεων μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο, όπου έχουν μεταφερθεί και οι δύο δερματολογικές κλινικές του, ενώ τρία παιδιά από το Ειδικών Παθήσεων μεταφέρθηκαν στην παιδιατρική κλινική του Ιπποκρατείου και τέσσερις ενήλικες στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Στο νοσοκομείο Παναγία, σήμερα, δεν υπάρχουν πλέον νοσηλευόμενοι ασθενείς πλην ελαχίστων, που παραμένουν στη νεφρολογική κλινική.



Διαβάστε περισσότερα...

48ωρη απεργία 18 και 19 Σεπτεμβρίου


Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε 48ωρη απεργία σε όλο το Δημόσιο Τομέα, Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013. Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Δευτέρα 16 έως Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013, η ΑΔΕΔΥ καλεί τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των εργαζομένων να αποφασίσουν -μέσα από Γενικές Συνελεύσεις- συλλαλητήρια και άλλες μορφές κινητοποιήσεων και να προτείνουν για την πορεία των κινητοποιήσεων.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Γερμανία η πρώτη των πρώτων


Ανάμεσα στους επιτυχόντες των πανελλήνιων που ετοιμάζονται για την φοιτητική τους ζωή είναι και η «πρώτη των πρώτων» με 19.728 μόρια, που ενώ πέρασε στη Νομική της Αθήνας, φεύγει το Σεπτέμβριο στη Γερμανία για να σπουδάσει με υποτροφία εκεί.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR:





Διαβάστε περισσότερα...

Σε διαθεσιμότητα υπαρχιφύλακας της ΕΛΑΣ


Σε διαθεσιμότητα τέθηκε, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, ένας 35χρονος υπαρχιφύλακας που συνελήφθη χθες στο παλιό λιμανι των Χανίων, να κυκλοφορεί ημίγυμνος, προκαλώντας τους θαμώνες καταστημάτων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ο αστυνομικός που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Χανίων, στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Συντριβανίου) και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υπαρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και, παράλληλα, διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως


Από τις 6 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου, ο καταξιωμένος θεσμός στα δρώμενα της Αθήνας που διοργανώνει για πάνω από 30 χρόνια ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), θα γίνει φέτος από τις 6 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, στον καταπράσινο χώρο του Πεδίου του Άρεως, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και τη συνεργασία της Unicef και του ΟΠΑΝΔΑ.

Ο εκδοτικός κόσμος παρουσιάζει σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες την σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή του. Στο 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου συμμετέχουν με περίπτερο o Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για το Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef και το Πολιτιστικό Σημείο Επαφής της Ελλάδας- Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης πλείστες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα. Την εικαστική φροντίδα της πολυσήμαντης αυτής διοργάνωσης ανέλαβε ο ζωγράφος Δημήτρης Γέρος.

Πεδίον Άρεως
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως Πέμπτη 18.00– 22.30
Παρασκευή & Σάββατο: 18.00 – 23.00
Κυριακή ανοιχτά όλη την ημέρα από τις 11.00 το πρωί έως τις 22.30

Είσοδος ελεύθερη
Ημερομηνία: Παρ, 06/09/2013 - 11:00 - Κυρ, 22/09/2013 - 22:30



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πρασινίζει» η πόλη των Χανίων


Ο δήμος προχωρά σε δενδροφυτεύσεις σε τουριστικές περιοχές.

Στην προμήθεια 570 δέντρων, προκειμένου περιοχές που ανήκουν στην τουριστική ζώνη να αποκτήσουν περισσότερο πράσινο προχωρά ο δήμος Χανίων.Ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας των δέντρων είναι 14.995 ευρώ ενώ μεταξύ των δέντρων και των φυτών που θα αλλάξουν την όψη των περιοχών που θα φυτευτούν είναι ακακία, ευκάλυπτος, αλμυρίκι, ιβίσκος, κυπαρίσσι λεμονιά, μουριά πεύκο και πλάτανος.Οι φυτεύσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά σε τουριστικές περιοχές του δήμου, ενώ παράλληλα θα γίνει η απομάκρυνση δέντρων και φυτών που έχουν ξεραθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

4ωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία


Τετράωρη στάση εργασίας (11:00 - 15:00) θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στα Κέντρα Υγείας, διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ, τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας – Πρόνοιας και την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.

Για τις 11.30 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της και για «να ανατρέψει την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο σε ιστορικά βοσοκομεία με τεράστια προσφορά στο υγειονομικό σύστημα της χώρας και να θέσει το ελλιπέστατο υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται σε δυσμενείς συνθήκες, σε διαθεσιμότητα».

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Τη Δευτέρα στις 8.00 πμ στις εισόδους των νοσοκομείων Δυτικής Αττικής και Πολυκλινικής θα συγκεντρωθούν οι εργαζόμενοί τους με εκπροσώπους του γ.σ. της ΠΟΕΔΗΝ και τα δ.σ. σωματείων του Λεκανοπεδίου

Την Τρίτη στις 8.00 πμ στις εισόδους των νοσοκομείων Πατησίων και Αμαλία Φλέμινγκ θα συγκεντρωθούν οι εργαζόμενοί τους με εκπροσώπους του γ.σ. της ΠΟΕΔΗΝ και τα δ.σ. σωματείων του Λεκανοπεδίου

«Δεν θα επιτρέψουμε στον υπουργό Υγείας με τις μεγαλόστομες δηλώσεις του να βάλει φωτιά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μετά να χορεύει στις στάχτες του», τονίζει η Ομοσπονδία.


Διαβάστε περισσότερα...

Θανατώθηκαν 400 πρόβατα στην Ορεστιάδα


Ακόμη 400 πρόβατα που προσβλήθηκαν από ευλογιά θανατώθηκαν σήμερα σε εκτροφή της περιοχής Ορεστιάδας. Η εμφάνιση των νέων κλινικών κρουσμάτων της ζωονόσου έχει θορυβήσει τους κτηνιάτρους και τους κτηνοτρόφους, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περίπου 60 εκτροφές αιγοπροβάτων.

Η θανάτωση των 400 ζώων ξεκίνησε από τους κτηνιάτρους, σήμερα το πρωί, ενώ ο κτηνοτρόφος εξέφρασε την απόγνωσή του για την αποδεκατισμό του κοπαδιού του, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των σύγχρονων και δυναμικών εκτροφών της περιοχής.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, η ευλογιά που, όπως όλα δείχνουν, επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου, μεταδόθηκε από την Τουρκία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα της ζωονόσου σε εκτροφές της ανατολικής Θράκης.

Μέχρι στιγμής, από τις 16 Αυγούστου συνολικά στο νομό Έβρου λόγω της ζωονόσου έχουν θανατωθεί 591 αιγοπρόβατα, σε τέσσερις εκτροφές, εκ των οποίων τα 191 στην περιοχή Πυθίου και τα 400 στην περιοχή Ορεστιάδας.

Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, μπορεί για τις εκτροφές που θανατώνονται να προβλέπονται αποζημιώσεις, αλλά δύσκολα κάποιος θα αντικαταστήσει τα ζώα του, όταν υπάρχει διαρκής υπαρκτός κίνδυνος από την Τουρκία, για να ξαναπροσβληθεί το κοπάδι του.

Σημειώνεται ότι το 1996, η ευλογία αποδεκάτισε πολλές εκτροφές αιγοπροβάτων του Έβρου, εκ των οποίων μόνο το 35% των κτηνοτρόφων, αντικατέστησε τα κοπάδια του. Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, τη χρονιά εκείνη είχαν θανατωθεί 20.000 ζώα.

Την ίδια ώρα, από συνεργεία κτηνιάτρων συνεχίζεται η επιζωοτιολογική διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές του νομού Έβρου, ενώ ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής, καθώς και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Κανένα παιδί εκτός παιδικών στο Μαρούσι


Από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, οι 13 σύγχρονοι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Αμαρουσίου είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν, για μία ακόμη χρονιά, τα παιδιά των εργαζομένων οικογενειών της πόλης.

Τη νέα περίοδο, θα φιλοξενηθούν στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς 720 παιδιά. Από τα 720 παιδιά, τα 150 θα φιλοξενηθούν στους Σταθμούς, κάνοντας χρήση του προγράμματος χρηματοδότησης, μέσω του ΕΣΠΑ.

Ήδη, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου Αμαρουσίου τα πρώτα 660 ονόματα των παιδιών που θα φιλοξενηθούν, ενώ ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο Νέος Σταθμός της Κοκκινιάς, θα ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα ονόματα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία κι αξιοποιώντας τις πρότυπες υποδομές που ως Δήμος διαθέτουμε στον τομέα αυτό, πετύχαμε να ικανοποιήσουμε το 100% των αιτήσεων που μας υποβλήθηκαν και πληρούσαν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο Νόμος.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της νέας περιόδου για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ο Δήμος Αμαρουσίου, για μία ακόμη χρονιά, στηρίζει στην πράξη τις εργαζόμενες μητέρες της πόλης μας. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους και τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους παιδικούς μας σταθμούς, καταφέραμε, για μία ακόμη χρονιά:

- Πρώτον, να μην αφήσουμε εκτός παιδικών σταθμών ούτε ένα παιδί, αφού μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο των αιτήσεων που μας υποβλήθηκαν και πληρούσαν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο Νόμος.
- Δεύτερον, να παραδώσουμε ως διοίκηση στις οικογένειες του Αμαρουσίου έναν νέο πρότυπο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, που βρίσκεται στην περιοχή της Κοκκινιάς , ο οποίος θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο Σεπτέμβριο και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 45 παιδιών.

Ο Νέος Σταθμός είναι ένα πρότυπο βιοκλιματικό κτίριο, που διαθέτει σύγχρονες αίθουσες απασχόλησης, ύπνου, χώρους υγιεινής, γραφεία, καθώς και πιστοποιημένα όργανα παιδικής χαράς. Ενώ γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες να εγκριθεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός ακόμη νέου παιδικού σταθμού, στην Π.Ε. Ψαλιδίου.
- Τρίτον, να διατηρήσουμε σε λειτουργία το σύνολο των σταθμών μας, ο αριθμός των οποίων, μαζί με το νέο Σταθμό της Κοκκινιάς, ανέρχεται στους 13, αριθμός που αναδεικνύει το Δήμο Αμαρουσίου σε Δήμο πρότυπο, όσον αφορά τις πολιτικές και τις κοινωνικές δομές που αφορούν το παιδί και την οικογένεια.

Είμαι βέβαιος ότι και φέτος, με την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη των εργαζομένων μας στους Παιδικούς Σταθμούς, θα καταφέρουμε να προσφέρουμε στις οικογένειες της πόλης μας και στα μικρά παιδιά που θα φιλοξενήσουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες».



Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκαν νοθευμένα κρασιά


Νοθευμένα χύμα κρασιά από τη Βουλγαρία εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται για την τήρηση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας στον αμπελοοινικό τομέα.

Από δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στις οινοποιητικές επιχειρήσεις, που παρέλαβαν τα προϊόντα αυτά, διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν είχαν τα χαρακτηριστικά που προβλέπονται από τις κοινοτικές διατάξεις, για να χαρακτηριστούν ως οίνοι, καθώς διαπιστώθηκε προσθήκη ζάχαρης και νερού.

Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και στις βουλγαρικές αρχές, ενώ τα προϊόντα έχουν δεσμευθεί από τις ελεγκτικές αρχές της χώρας μας και βρίσκονται στη διαδικασία επαναποστολής τους στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, επιτρέπεται η διακίνηση αμπελοοινικών προϊόντων από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας, με την προϋπόθεση ότι στην επισήμανση τους θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης ή η έκφραση «οίνος Ευρωπαϊκής Κοινότητας» στην περίπτωση οίνου, που έχει προκύψει από ανάμειξη οίνων προερχόμενων από διάφορα κράτη μέλη.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, υπογράμμισε ότι το υπουργείο εντατικοποιεί τους ελέγχους στα αμπελοοινικά προϊόντα που διακινούνται από άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας, προκειμένου να προστατευθεί το εισόδημα των Ελλήνων οινοπαραγωγών και φυσικά οι καταναλωτές. «Ο οίνος είναι αγροτικό προϊόν και προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και βιωσιμότητας του αμπελοοινικού τομέα», είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Facebook : Χρήση των φωτό-προφίλ στην αναγνώριση προσώπου


Ένα βήμα παραπέρα σκοπεύει να πάει τις δυνατότητες αναγνώρισης προσώπου του το Facebook, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των φωτογραφιών που χρησιμοποιούν οι χρήστες στα προφίλ τους στη βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου του, με στόχο τη βελτίωση του δημοφιλούς χαρακτηριστικού «Tag Suggest».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AllThingsD, στο μέλλον το Facebook ενδεχομένως να χρησιμοποιεί την φωτογραφία προφίλ ως «βάση» για να προτείνει στο χρήστη photo tags. Επί της παρούσης, το σύστημα κάνει τις προτάσεις του βασιζόμενο σε παλαιότερες φωτογραφίες, όπου ο χρήστης έχει ήδη επισημανθεί. Εν ολίγοις, το Facebook με αυτό τον τρόπο φιλοδοξεί να καταστήσει την profile photo του χρήστη σε ένα χρήσιμο κομμάτι δεδομένων, το οποίο μπορεί να σχετιστεί άμεσα με την ταυτότητά του στο κοινωνικό δίκτυο.

Καθώς ο χαρακτήρας του όλο εγχειρήματος αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από υπερμάχους της ιδιωτικότητας στο Ίντερνετ, θα υπάρχει η δυνατότητα οι χρήστες που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούνται οι φωτογραφίες τους με αυτόν τον τρόπο να κάνουν opt out- ενώ το εν λόγω χαρακτηριστικό σε πρώτο πλαίσιο δεν θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη. Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου διαθέτει και το Google+, αλλά προϋποθέτει ενεργοποίηση από τον χρήστη.

Το Facebook πρόσφατα δέχτηκε μία δικαστική «ήττα» πάνω σε θέματα χρήσης προσωπικών δεδομένων, καθώς αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως θα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για χρήση δεδομένων των χρηστών του στο πλαίσιο του διαφημιστικού προγράμματος Sponsored Stories, χωρίς να ζητηθεί προηγουμένως άδεια. Το ποσό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired, θα μοιραστεί σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, συνηγόρους (έξοδα δίκης) και σε 125- 150 εκατομμύρια χρήστες του Facebook στις ΗΠΑ, οι οποίοι εμφανίστηκαν σε Sponsored Stories χωρίς να έχουν δώσει την άδειά τους. Υπολογίζεται πως οι χρήστες που ασχολήθηκαν στον απαιτούμενο βαθμό με την υπόθεση, λαμβάνοντας τα απαραίτητα νομικά μέτρα, θα λάβουν το ποσό των 15 δολαρίων ο καθένας. Επίσης, το Facebook υποχρεούται να προβεί σε αλλαγές έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σωστή ενημέρωση των χρηστών όσον αφορά τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία και οι φωτογραφίες τους.

Οι Sponsored Stories στην ουσία μετατρέπουν το «like» σε μία εν δυνάμει επισήμανση για διαφημιστικούς σκοπούς. Αν ένας χρήστης πατήσει «like» σε ένα προϊόν ή μία υπηρεσία με σελίδα στο Facebook, η φωτογραφία προφίλ και το όνομά του θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφημίσεις του εν λόγω προϊόντος ή υπηρεσίας οι οποίες εμφανίζονται στις σελίδες των φίλων του στο Facebook. Επίσης, η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να προβάλλει τέτοιου είδους διαφημίσεις και σε άλλες σελίδες, πέραν του Facebook. Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελία τον Απρίλιο του 2011, με βάση τον ισχυρισμό ότι το Facebook δεν παρείχε επαρκή πληροφόρηση για το πρόγραμμα, ούτε έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιον να μην συμμετέχει σε αυτό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

TAXISnet: Οι παλαιοί κωδικοί ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου


Έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 παρατείνεται από το υπουργείο Οικονομικών η ισχύς των παλαιών κωδικών TAXISnet χωρίς κλειδάριθμο, η οποία έληγε σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η νέα παράταση δόθηκε για να περιοριστεί η ταλαιπωρία των πολιτών, με δεδομένες τις τρέχουσες υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων εισοδήματος Ε1 (λήξη 30/8), καθώς και δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης Ε9 (λήξη 15/9).

Πάντως, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να εκδώσουν νέους κωδικούς με χρήση του κλειδαρίθμου και με βάση τη γνωστή διαδικασία.

Πληροφορίες για τη συγκεκριμένη διαδικασία δίδονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (http://www.gsis.gr), επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες» και μετά «Εγγραφή Νέου Χρήστη».


Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Οι συντάξεις δεν πρόκειται να θιγούν


Οι συντάξεις δεν πρόκειται να θιγούν, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA", ενώ τόνισε ότι κύριο μέλημα του υπουργείου είναι να κινείται και να "κλείνει τρύπες και ανοιχτές πληγές του παρελθόντος, όπου υπάρχει διαρροή"...

Αναφερόμενος στις εργασίες της επιτροπής που θα συγκροτηθεί το δεύτερο 15μερο του Σεπτεμβρίου -και η οποία θα προετοιμάσει τη νέα ασφαλιστική διαδικασία- "θα έχει να κάνει με την προσαρμογή στο νέο θεσμοθετημένο περιβάλλον που είμαστε υποχρεωμένοι για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να υιοθετήσουμε. Η επιτροπή θα ασχοληθεί με πολλά πράγματα, βασική της δουλειά θα είναι να προετοιμάσει όλο το σύστημα των δομών και των υπηρεσιών του υπ. Εργασίας, στη νέα μεγάλη δομική αλλαγή που γίνεται από 1/1/2015", όπως είπε.

Μιλώντας για την ηλεκτρονική καταγραφή όλου του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει έως 15 Νοεμβρίου, ενώ τόνισε ότι "ούτε στην Ευρώπη δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα".

"Θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας να μπουν στη Εργάνη και να καταγράψουν τους εργαζομένους τους. Και στις 16 Νοεμβρίου το πρωί θα τους έχουμε όλους. Η Εργάνη θα έχει ενσωματωμένους όλους τους εργαζόμενους, μισθό, είδος απασχόλησης..." τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι ο 13ος και 14ος μισθός είναι απόλυτα κατοχυρωμένοι.





Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία με 6χρονη στο Φοίνιξ


Ένα εξάχρονο κοριτσάκι από το Φοίνιξ έχασε τη ζωή του όταν ο 8χρονος αδελφός του έχασε τον έλεγχο του... αυτοκινήτου που οδηγούσε και το έριξε σε μια κολώνα, κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής βόλτας που έκαναν τα δύο παιδιά με τις πιτζάμες τους.

Η μητέρα των παιδιών ειδοποίησε την αστυνομία γύρω στις 10 το βράδυ της Τετάρτης για την εξαφάνισή τους. Περίπου την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες ασφαλείας λάμβαναν μια αναφορά για ένα όχημα που το οδηγούσαν παιδιά. Ένα περιπολικό εντόπισε το αυτοκίνητο, ένα Χιουντάι Ελάντρα, και το ακολούθησε από μικρή απόσταση, μέχρι που ο 8χρονος το έριξε σε μια κολώνα, μόλις ένα τετράγωνο προτού να φτάσει στο σπίτι της οικογένειάς του.

Το κοριτσάκι, που καθόταν στη θέση του συνοδηγού και δεν φορούσε ζώνη, τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε σήμερα το πρωί, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Φοίνιξ, Στιβ Μάρτος. Ο αδελφός της τραυματίστηκε ελαφρά στον αστράγαλο.

Η μητέρα των παιδιών δήλωσε στην αστυνομία ότι τα έκανε μπάνιο και τα έβαλε για ύπνο αλλά μισή ώρα αργότερα ανακάλυψε ότι έλειπαν από το σπίτι. Η εξώπορτα ήταν ανοιχτή, το αυτοκίνητό της είχε εξαφανιστεί και φοβόταν ότι κάποιος είχε απαγάγει τα παιδιά.

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι τα αδελφάκια πήγαν βόλτα και επέστρεφαν στο σπίτι όταν έγινε το δυστύχημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μαύρη Παρασκευή» για τους φορολογούμενους


Σε «μαύρη Παρασκευή» αναδεικνύεται η σημερινή ημέρα για χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται έως το μεσημέρι να έχουν πληρώσει φόρους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αποτελεί «στοίχημα» για το υπουργείο Οικονομικών, το κατά πόσον η, συνεχώς μειούμενη, φοροδοτική ικανότητα των πολιτών θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε τόσο υψηλό ποσό, ή μεγάλο τμήμα του θα καταστεί αναγκαστικά ληξιπρόθεσμο.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος (για όσους η πληρωμή του συνολικού φόρου θα γίνει σε τρεις δόσεις), συμπεριλαμβανομένων του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012, καθώς εκπνέει, επίσης σήμερα, η προθεσμία για την καταβολή της 1ης δόσης.

Το ποσό των 700 και πλέον εκατ. ευρώ αυξάνεται περαιτέρω, εάν συνυπολογισθεί ότι για χιλιάδες ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που έλαβαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στις αρχές Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για την εξόφλησή τους και, κατ' επέκταση, για την πληρωμή και της 1ης δόσης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων.

Σημειώνεται, ότι τους φόρους πρέπει να καταβάλουν και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη το ειδοποιητήριο από την Εφορία. Ειδάλλως, θα κηρυχθούν εκπρόθεσμοι και θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες ποινές (επιβάρυνση 1% το μήνα, κ.λπ.).

Για τον συγκεκριμένο λόγο, το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε με e-mails τους φορολογούμενους που δεν έλαβαν ταχυδρομικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα πληρωμής των φόρων έως τις 30/8/2013, να εκτυπώσουν οι ίδιοι το εκκαθαριστικό σημείωμα και να σπεύσουν με αυτό στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Η εκτύπωση των εκκαθαριστικών γίνεται από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) και μέσα από τους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISnet, όπου τα σημειώματα έχουν αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή. Τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά αναγράφουν τους κωδικούς «Ταυτότητας Οφειλής», με τους οποίους μπορεί να γίνει η εξόφληση των οφειλών.

Το πρόβλημα με τα εκκαθαριστικά σημειώματα δημιουργήθηκε ουσιαστικά από το ίδιο το κράτος, που ενώ έσπευσε να εκκαθαρίσει εκατομμύρια δηλώσεις και να επιζητεί στις ίδιες προθεσμίες και την πληρωμή των φόρων ακινήτων, δεν κατάφερε να αποστείλει εγκαίρως ταχυδρομικά τα ειδοποιητήρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρανος για τη Νίκη της Σαμοθράκης


Το Λούβρο απηύθυνε έκκληση για δωρεές με τις οποίες θα χρηματοδοτηθούν οι εργασίες αποκατάστασης ενός εκ των αριστουργημάτων που κοσμούν τις αίθουσές του, της «Νίκης της Σαμοθράκης», ελπίζοντας να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο ευρώ έως τα τέλη του έτους, ανακοίνωσε το παρισινό μουσείο.

Η νέα εκστρατεία, υπό τον τίτλο «Όλοι μαικήνες» θα ξεκινήσει την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία η φτερωτή «Νίκη της Σαμοθράκης» δεν θα εκτίθεται πλέον στο κοινό.

Το αριστούργημα της ελληνιστικής γλυπτικής ανακαλύφθηκε στη Σαμοθράκη το 1863. Η αποκατάστασή του αναμένεται να επιτρέψει τη βελτίωση του σκελετού και τον καθαρισμό του αγάλματος, που έχει φιλοτεχνηθεί από διάφορα είδη μαρμάρου.

Το γλυπτό που παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη θα μετακινηθεί σε γειτονική αίθουσα.
Ταυτόχρονα, το Λούβρο θα ξεκινήσει την αποκατάσταση της σκάλας Νταρού που οδηγεί στο άγαλμα «χωρίς ποτέ να κλείσει αυτήν τη σημαντική πρόσβαση», την οποία έχουν περί τα επτά εκατομμύρια επισκέπτες, ετησίως», δήλωσε ο Λουντοβίκ Λοζιέ, μηχανικός μελετών στο Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου.

Η «Νίκη της Σαμοθράκης» θα επιστρέψει στη θέση της το καλοκαίρι του 2014, η αποκατάσταση της σκάλας θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2015.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών αποκατάστασης ανέρχεται σε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, υψηλότερος από αυτόν που είχε προβλεφεί πέρυσι. Το Λούβρο έχει ήδη συγκεντρώσει το ποσό των τριών εκατομμυρίων από διάφορες δωρεές.

Μένει ακόμη ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο το μουσείο ελπίζει να συγκεντρώσει μέσω της έκκλησης για δωρεές από ιδιώτες έως τις 31 Δεκεμβρίου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής ημέρα εξαφανισμένων


Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου, προκειμένου να επισύρει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για τη μοίρα των φυλακισμένων σε μέρη και υπό συνθήκες άγνωστες στους συγγενείς και τους νομικούς τους παραστάτες.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Λατινοαμερικανική Συνομοσπονδία των Οικογενειών των Εξαφανισμένων Κρατουμένων (FEDEFAM), που ιδρύθηκε το 1981 στην Κόστα Ρίκα για να καταγγείλει και να αποκαλύψει τις μυστικές φυλακίσεις και την εξαφάνιση κρατουμένων, μια πρακτική αρκετά διαδεδομένη στη Λατινική Αμερική την εποχή εκείνη, όπου κυριαρχούσαν οι στυγνές δικτατορίες.

Την ημέρα αυτή δίδεται η ευκαιρία να αποδοθούν οι οφειλόμενες τιμές στους διεθνείς οργανισμούς που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασχολούνται και με το θέμα των εξαφανισμένων κρατουμένων: τη Διεθνή Αμνηστία, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγιασμός με το νέο λύκειο


Σε νέο τύπο σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές της Α’ Τάξης Λυκείου, καθώς έως τις 10 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από τον αγιασμό, θα έχει ψηφιστεί από το τελευταίο θερινό τμήμα της βουλής το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο.

Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τον Σεπτέμβριο για τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στην Α΄Λυκείου, αλλά όχι για όσους θα φοιτήσουν στη Β’ ή Γ’ Τάξη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις τα δυο επόμενα χρόνια θα διεξαχθούν με τη σημερινή τους μορφή.

Η σημαντικότερη αλλαγή στο νέο λύκειο εντοπίζεται στη ριζική αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ουσιαστικά αποσυνδέεται από το σχολείο. Οι γνωστές πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξάγονται σε τέσσερα, αντί για τα σημερινά έξι μαθήματα, μετά την αποφοίτηση των μαθητών και για να εισαχθεί κάποιος υποψήφιος σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ θα προσμετρώνται με συγκεκριμένους συντελεστές η βαθμολογία των πανελλαδικών, αλλά και των εξετάσεων της κάθε τάξης.

Τα προγράμματα σπουδών

Η Α’ τάξη του ημερήσιου λυκείου θα αποτελεί τάξη Γενικής Παιδείας με εβδομαδιαίο διδακτικό πρόγραμμα 35 ωρών. Οι 33 ώρες αφορούν τη διδασκαλία 9 μαθημάτων που θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές και οι δυο επιπλέον ώρες θα αφορούν ένα μάθημα επιλογής.

Τα μαθήματα

• Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νέα Ελληνική Γλώσσα) 9 ώρες

• Μαθηματικά (Άλγεβρα, Γεωμετρία) 5 ώρες
• Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) 6 ώρες
• Ιστορία 2 ώρες
• Πολιτική Παιδεία (Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου, Κοινωνιολογία, Οικονομία) 3 ώρες.
• Θρησκευτικά 2 ώρες
• Ερευνητική Εργασία 2 ώρες
• Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα, Γαλλικά ή Γερμανικά) 2 ώρες
• Φυσική Αγωγή 2 ώρες

Μαθήματα επιλογής

• Εφαρμογές Πληροφορικής 2 ώρες
• Διαχείριση Φυσικών Πόρων 2 ώρες
• Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός 2 ώρες

Β’ Λυκείου

Στη δεύτερη τάξη του Λυκείου το πρόγραμμα σπουδών θα περιλαμβάνει 30 ώρες εβδομαδιαίως για μαθήματα Γενικής Παιδείας και δυο ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών με πέντε διδακτικές ώρες για κάθε μία από αυτή. Οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν τον κύκλο που θα ακολουθήσουν, καθώς σε αυτή την τάξη ξεκινά η ειδίκευση.

Μαθήματα Γενικής Παιδείας

• Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία, Λογοτεχνία, Νέα Ελληνική Γλώσσα) 6 ώρες
• Μαθηματικά (Άλγεβρα, Γεωμετρία) 5 ώρες
• Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) 6 ώρες
• Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 1 ώρα
• Ιστορία 2 ώρες
• Φιλοσοφία 2 ώρες
• Πολιτική Παιδεία (Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου, Κοινωνιολογία και Οικονομία) 2 ώρες
• Θρησκευτικά 2 ώρες
• Ερευνητική Εργασία 1 ώρα
• Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά) 2 ώρες
• Φυσική Αγωγή 1 ώρα

Μαθήματα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

• Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες
• Λατινικά 2 ώρες

Μαθήματα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

• Φυσική 3 ώρες
• Μαθηματικά 2 ώρες

Γ’ Λυκείου

Στην τελευταία τάξη του ημερήσιου Λυκείου θα εφαρμόζεται εβδομαδιαίο πρόγραμμα 34 ωρών με 14 ώρες μαθημάτων Γενικής Παιδείας και τρεις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού: Ανθρωπιστικές, Θετικές και Οικονομικές-Πολιτικές-Κοινωνικές και Παιδαγωγικές Σπουδές, όπου οι μαθητές θα διδάσκονται συνολικά 20 ώρες μαθημάτων.

Μαθήματα Γενικής Παιδείας

• Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Νέα Ελληνική Γλώσσα 4 ώρες, Λογοτεχνία 2 ώρες) 6 ώρες
• Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υ/Η 2 ώρες
• Ιστορία 2 ώρες
• Θρησκευτικά 1 ώρα
• Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά) 2 ώρες
• Φυσική Αγωγή 1 ώρα

Ανθρωπιστικές Σπουδές

• Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 11 ώρες
• Λατινικά 3 ώρες
• Ιστορία 6 ώρες

Θετικές Σπουδές

• Φυσική 6 ώρες
• Μαθηματικά 8 ώρες, ή Βιολογία 8 ώρες (για Επιστήμες Υγείας)
• Χημεία 6 ώρες

Οικονομικές-Πολιτικές-Κοινωνικές και Παιδαγωγικές Σπουδές

• Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής 8 ώρες
• Αρχές Οικονομικής Επιστήμης 6 ώρες, ενώ για όσους επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών 6 ώρες
• Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών 6 ώρες, ενώ για όσους επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα 6 ώρες

Οι μαθητές της Γ΄’ Λυκείου θα επιλέγουν μία από τις παραπάνω ομάδες προσανατολισμού και αντίστοιχα και επιστημονικό πεδίο εξειδίκευσης.

Εξετάσεις

Οι εξετάσεις για την προαγωγή των μαθητών στην Α’ Τάξη των ημερήσιων Λυκείων θα διεξάγονται ενδοσχολικά σε όλα τα διδασκόμενα μαθήματα, με την εξαίρεση των μαθημάτων της ερευνητικής εργασίας και της Φυσικής Αγωγής. Τα θέματα επιλέγονται κατά 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων και κατά το υπόλοιπο 50% από τους διδάσκοντες, ενώ τα γραπτά θα διορθώνονται από τους καθηγητές του σχολείου.

Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στη Β’ του ημερήσιου Λυκείου θα διεξάγονται ενδοσχολικά σε όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός της ερευνητικής εργασίας και της Φυσικής Αγωγής με τα θέματα να προέρχονται κατά 50% από τράπεζα θεμάτων και κατά 50% από τους διδάσκοντες και τα γραπτά θα διορθώνονται στο σχολείο.

Στην Γ’ Λυκείου οι εξετάσεις για το απολυτήριο θα διεξάγονται ενδοσχολικά και θα περιλαμβάνουν τα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, τα Θρησκευτικά, την Ιστορία, την Ξένη Γλώσσα και τα τρία μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού, με τα θέματα να επιλέγονται κατά 50% από τράπεζα θεμάτων και κατά 50% από τον καθηγητή ο οποίος θα διορθώνει και τα γραπτά.

Πανελλαδικές

Βασική διαφορά στο νέο Λύκειο θα είναι η μορφή και τα μαθήματα των εισαγωγικών εξετάσεων για ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς θα διεξάγονται μετά τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ τάξης του ημερήσιου Λυκείου.

Οι μαθητές της Γ λυκείου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα πρέπει να δηλώσουν ποια ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού θα πρέπει να επιλέξουν, καθώς θα εξεταστούν στα αντίστοιχα μαθήματα.

Πεδίο Ανθρωπιστικών Επιστημών

• Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνεία
• Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
• Ιστορία
• Λατινικά

Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

• Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
• Μαθηματικά
• Φυσική
• Χημεία

Πεδίο Επιστημών Υγείας

• Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
• Φυσική
• Χημεία
• Βιολογία

Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες

• Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
• Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
• Αρχές Οικονομικής Επιστήμης
• Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Πεδίο Παιδαγωγικών Τμημάτων

• Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
• Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
• Ιστορία
• Αρχές Φυσικών Επιστημών

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα προσμετρώνται οι βαθμολογίες σε Α΄Β΄και Γ΄ Λυκείου με συγκεκριμένους συντελεστές και επιπλέον ο βαθμός που θα συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Παράλληλα ιδρύεται ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα φέρει την ευθύνη της οργάνωσης και του συντονισμού των ενδοσχολικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων για τις τρεις τάξεις του Λυκείου, αλλά και των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ τα μέλη του θα ορίζουν τα θέματα στην τράπεζα θεμάτων που θα λειτουργεί για τις εξετάσεις.

Με τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου ρυθμίζονται η οργάνωση και διάρθρωση των επαγγελματικών Λυκείων, των Σχολών Επαγγελματικής κατάρτισης, των ΙΕΚ, καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύουν να πληρώσουν εφάπαξ


Περίπου 700.000 φορολογούμενοι εξαιτίας της καθυστέρησης των ελέγχων θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ και όχι σε δύο διμηνιαίες δόσεις.

Πρόκειται για 500.000 μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υποβάλει ακόμη και από τις αρχές Ιουλίου τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος αλλά δεν έχει προχωρήσει η εκκαθάριση.

Κι αυτό γιατί κατά την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων που δήλωσαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, για τις καθαρές αποδοχές τους και τους παρακρατηθέντες φόρους μισθωτών υπηρεσιών, με τα αντίστοιχα δεδομένα των δηλώσεων ΦΜΥ που υπέβαλαν οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία, προέκυψαν σημαντικές αποκλίσεις οι οποίες ελέγχονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Εκτός από τις δηλώσεις στις οποίες έχουν εντοπιστεί αναντιστοιχίες με τις δηλώσεις των εργοδοτών όσον αφορά τα ποσά των φορολογητέων αποδοχών και των παρακρατηθέντων φόρων άλλες περίπου 200.000 δηλώσεις έχουν παραπεμφθεί για έλεγχο στις αρμόδιες ΔΟΥ λόγω αμφιβολιών για τα ποσά εισοδημάτων και δαπανών που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι. Σε αυτή την περίπτωση με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι λόγω των θερινών διακοπών, ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης των δικαιολογητικών η 16η Σεπτεμβρίου.

Πιο αναλυτικά από τις 500.000 δηλώσεις όπως διαπιστώνεται οι περισσότερες αφορούν φορολογούμενους που είναι απόλυτα «ειλικρινείς».

Δήλωσαν δηλαδή ορθά τα ποσά των καθαρών φορολογητέων αποδοχών και των παρακρατηθέντων φόρων από τις βεβαιώσεις στους σχετικούς κωδικούς, αλλά οι δηλώσεις δεν εκκαθαρίστηκαν είτε επειδή εντοπίστηκαν σημαντικές αναντιστοιχίες με τα ποσά που δήλωσαν οι εργοδότες στις οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ είτε επειδή διαπιστώθηκε ότι κάποιοι εργοδότες δεν είχαν καν υποβάλει ηλεκτρονικά δηλώσεις ΦΜΥ ή βεβαιώσεις αποδοχών εργαζομένων τους.

Βέβαια δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που επιχειρείται να αποκρυβεί εισόδημα από λογιστές οι οποίοι για να μειώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις πελατών τους ανέγραψαν ποσά παρακρατηθέντων φόρων υψηλότερα από τα πραγματικά, αλλά εντοπίστηκαν από τις αυτόματες διασταυρώσεις που πραγματοποιούνται από το ΤΑΧΙSNET. Από το σύνολο των 700.000 δηλώσεων σε... καθυστέρηση υπολογίζεται ότι οι μισές είναι χρεωστικές. Πέρα λοιπόν από την ταλαιπωρία όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και βεβαιωθεί το ποσό του αναλογούντος φόρου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να το εξοφλήσουν εφάπαξ, καθώς θα έχει παρέλθει πλέον το χρονικό όριο μέχρι το οποίο υπήρχε η δυνατότητα βεβαίωσης φόρου για εξόφληση σε δύο δόσεις.

Επιπρόσθετα θα καθυστερήσει σημαντικά η καταβολή των νέων επιδομάτων τέκνων σε όσους από τους φορολογούμενους, των οποίων έχει «μπλοκαριστεί» η εκκαθάριση, είναι δικαιούχοι.

Εξάλλου μία εβδομάδα περιθώριο έχουν περίπου 700.000 φορολογούμενοι οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Πρέπει να το κάνουν μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 30 του μήνα οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με πρόστιμα και πρόσθετους φόρους.

Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Έτσι όσοι δεν είναι συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού τους με την εφορία η δήλωση θα εκκαθαριστεί ως εκπρόθεσμη γεγονός που συνεπάγεται:

Επιβολή πρόσθετου φόρου ίσου με το 2,5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος. Ο έξτρα φόρος προκύπτει καθώς στις εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών του 2012. Η συνολική αξία των αποδείξεων δεν λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη του 25% του ετησίου εισοδήματός.

Αυτό έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση των φορολογουμένων με επιπλέον φόρο 10% επί του 25% του ετησίου εισοδήματος, δηλαδή με πρόσθετο φόρο 2,5% επί του εισοδήματος.

Επιβολή προσαύξησης 1% επί του κύριου φόρου που προκύπτει από την εκκαθάριση.

Επιβολή προστίμου 39 ευρώ, εφόσον η δήλωση είναι μηδενική ή πιστωτική.

Επιβάρυνση με επιπλέον ποσό φόρου εισοδήματος, λόγω απώλειας του δικαιώματος μείωσης του αναλογούντος φόρου κατά το 10% συγκεκριμένων δαπανών για ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και μαθημάτων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές χρηματικών ποσών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε χαμηλά... δεκαετίας οι βάσεις


Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η πορεία τους ήταν πτωτική, με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι πρόκειται για την πρώτη χρονιά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία που οι βάσεις κινήθηκαν τόσο χαμηλά.

Κατά μέσο όρο η πτώση των βάσεων κινήθηκε σε περίπου 1.000 μόρια, ενώ από αυτή δεν εξαιρέθηκε ούτε η δημοφιλέστερη Σχολή, η Ιατρική της Αθήνας, η βάση της οποίας έπεσε κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 19.000 μορίων και πιο συγκεκριμένα φέτος διαμορφώθηκε στα 18.916.

Η πτώση των βάσεων, αλλά και ο τρόπος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού ευνόησαν αρκετούς υποψηφίους καθώς κατόρθωσαν να μπουν σε σχολές πρώτης προτίμησης.

Παρά την γενική πτώση των βάσεων, Σχολές και τμήματα που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο) συγκράτησαν τις βάσεις τους σε σύγκριση με ομοειδείς σχολές της επαρχίας.

Η φετινή τάση των υποψηφίων ήταν στροφή προς τα τουριστικά επαγγέλματα και τις στρατιωτικές σχολές, που οδηγούν σε εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση.

Το «Χρηματιστήριο» των βάσεων

Πτώση καταγράφηκε στις βάσεις εισαγωγής 338 τμημάτων και Σχολών, άνοδος σε 96 τμήματα και Σχολές, ενώ σε 28 τμήματα η αυξομείωση της βάσης ήταν μηδαμινή και για αυτό οι βάσεις θεωρείται ότι παρέμειναν σταθερές.

Από την πτωτική πορεία δεν εξαιρέθηκαν δημοφιλείς Σχολές και Τμήματα.

• Η Σχολή με την υψηλότερη βάση εισαγωγής για άλλη μια χρονιά είναι η Ιατρική Αθήνα, η βάση της οποίας όμως έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια και πιο συγκεκριμένα στα 18.916 μόρια.

• Η Νομική της Αθήνας έχει φέτος βάση τα 18.571 μόρια, λιγότερα κατά 308 σε σύγκριση με το 2012.

• Η Νομική της Θεσσαλονίκης έχει φέτος βάση τα 18.400 μόρια λιγότερα κατά 315 μόρια σε σχέση με πέρσι.

• Η Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ 18.471 μόρια όταν το 2012 η βάση της ήταν στα 18.914.

• Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί του Πολυτεχνείου έχουν βάση τα 18.176, καταγράφοντας πτώση 583 μορίων σε σχέση με την περσινή χρονιά.

• Η σχολή των Πολιτικών Μηχανικών καταγράφει σημαντική πτώση 959 μορίων με τη βάση εισαγωγής της να φτάνει για το 2013 τα 17.225 μόρια.

• Η Φιλολογία Αθήνας έχει για τη φετινή χρονιά βάση εισαγωγής τα 17.314 μόρια καταγράφοντας πτώση 467 μορίων.

• Η Ψυχολογία Αθήνας για το 2013 έχει βάση τα 17.794 μόρια καταγράφοντας πτώση 321 μορίων.

• Το Μαθηματικό της Αθήνας έχει φέτος βάση τα 15.331 μόρια, 614 λιγότερα από πέρσι.

• Η Φυσική Αθήνας τα 16.171 μόρια καταγράφοντας πτώση 228 μορίων.

• Φιλολογία Θεσσαλονίκης: Βάση 17.375 (πτώση 370 μόρια)

• Παιδαγωγικό Αθήνας: Βάση 16.609 (πτώση 1.122 μόρια)

• Αρχιτεκτόνων Μηχανικών: Βάση 20.193 (πτώση 1.476 μόρια)

• Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων - ΟΠΑ: Βάση 15.830 (πτώση 1.348 μόρια)

• Πληροφορική Αθήνας - ΟΠΑ: Βάση 14.926 (πτώση 611 μόρια)

• Επικοινωνίας και ΜΜΕ Αθήνας: Βάση 17.849 (πτώση 565 μόρια)

• Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Θεσσαλονίκης: Βάση 16.848 (πτώση 1.254 μόρια)

• Εντυπωσιακή είναι η πτώση στη μέχρι πρότινος δημοφιλή Σχολή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε 1.809 μόρια κάτω, στα 14.708.

Σταθερά κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές, με εξαίρεση κάποιες από αυτές, όπως τη Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού, όπου καταγράφηκε άνοδος 432. Πτώση παρατηρήθηκε στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας.

ΤΕΙ

Τάσεις αυξομείωσης σε λογικά πλαίσια εντοπίζεται στις βάσεις των ΤΕΙ. Σε δημοφιλείς Σχολές και Τμήματα οι βαθμολογίες που απαιτούνταν για την εισαγωγή ήταν αυξημένες, αλλά σε άλλα καταγράφονται πολυ χαμηλές επιδόσεις.

Οι αριθμοί

Ελάχιστοι είναι φέτος οι αριστούχοι. Το ποσοστό αυτών των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 18.000 μόρια, ανέρχεται σε 5,75% (από 8% πέρυσι), ενώ τα τμήματα όπου υπήρξαν αριστούχοι ανέρχονται σε 26. Στον αντίποδα, σε 119 τμήματα υποψήφιοι έγραψαν κάτω από 10.000 μόρια.

Συνολικά, ο αριθμός των υποψηφίων εφέτος ανήλθε σε 104.988 (από 116.173 πέρυσι) και εκείνος των εισακτέων σε 71.761 (από 80.615 πέρυσι). Έτσι, το ποσοστό των επιτυχόντων στις εφετινές εξετάσεις διαμορφώνεται σε 68,35% (από 68,17% πέρυσι).

Οι εγγραφές

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αίτηση για ρύθμιση στον ΟΓΑ


Η αίτηση για ρύθμιση, μέσω της Νέας Αρχής, υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω του ιστότοπου του ΟΓΑ στη διεύθυνση www.oga.gr. Στην αρχική σελίδα του ιστότοπου έχει αναρτηθεί σύνδεσμος που οδηγεί στην ειδική υπηρεσία «Υποβολή Αίτησης Ρύθμισης Νέας Αρχής του Ν. 4152/2013».

Επιλέγοντας ο ενδιαφερόμενος τη συγκεκριμένη υπηρεσία, εμφανίζεται κείμενο με πληροφορίες σχετικές με τη ρύθμιση.

Μετά την ανάγνωση των πληροφοριών που παρέχονται στο κείμενο της ιστοσελίδας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στην υποβολή της αίτησης.

Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία του κατάλληλου λογισμικού καταβολής των δόσεων σε πιστωτικά ιδρύματα (μετά τον Ιανουάριο 2014) η καταβολή των δόσεων θα πραγματοποιείται, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς/Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας με το «Έντυπο για την Τράπεζα Πειραιώς», το οποίο θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης και θα χρησιμοποιείται μόνο για καταβολή εισφορών ρύθμισης του Ν. 4152/2013.

Ως ελάχιστο ύψος της προ ρύθμιση οφειλής ορίζεται το ποσό των 500 ευρώ.

Δείτε τον πίνακα:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η παιδοκτόνος άφησε δύο επιστολές


Στην ύπαρξη δύο ιδιόγραφων επιστολών που βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας που ερευνά την υπόθεση του πνιγμού της 7χρονης από την 47χρονη μητέρα της και τον απαγχονισμό της τελευταίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία επιστολή είναι έξι σελίδων και η άλλη λίγο μικρότερη και πιθανολογούνται σαν «αποχαιρετιστήριες» από την 47χρονη Γερμανίδα.

Χθες το απόγευμα οι αστυνομικές Αρχές ενημερώθηκαν από τον 48χρονο πατέρα της ανήλικης, ότι εντός του σπιτιού του, στους Αντιπερνούς Κέρκυρας, βρισκόταν πνιγμένη η ανήλικη και απαγχονισμένη η 47χρονη σύντροφός του.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο θάνατος της 7χρονης αποδίδεται σε πνιγμό από τη μητέρα της, στην μπανιέρα του σπιτιού τους, ενώ στη συνέχεια η 47χρονη απαγχονίστηκε.

Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και συνεργείο του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών για την εξερεύνηση του χώρου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επανεξετάζεται η βάση του δέκα


Σκέψεις στο υπ. Παιδείας μετά τη «βουτιά» στις βάσεις εισαγωγής.

Τα δύσκολα θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις, φέτος, παρέσυραν πτωτικά σε όλα τα επιστημονικά πεδία τις βάσεις εισαγωγής.

Μάλιστα σχεδόν το ένα στα τρία τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ έχει βάση εισαγωγής κάτω από 10.

Συγκεκριμένα, από τα περίπου 450 τμήματα, τα 119 έχουν βάση εισαγωγής κάτω από 10, ενώ πέρυσι αντίστοιχη βάση εισαγωγής είχαν μόνο 81 τμήματα, όταν μάλιστα ο συνολικός αριθμός των τμημάτων ήταν περί τα 520 (φέτος μεσολάβησε το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων).

Στον αντίποδα, 26 τμήματα έχουν εισακτέους με πάνω από 18.000 μόρια (το 5,75% του συνόλου των τμημάτων από 8% πέρυσι).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το υπουργείο Παιδείας θα επανεξετάσει την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η βάση δεν είχε επανέλθει στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος είχε δηλώσει ότι θα μελετηθούν πρώτα τα αποτελέσματα της εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά» και κατόπιν θα επανεξετασθεί η επαναφορά του μέτρου.

Σύμφωνα πάντως με τα σχετικά στοιχεία φέτος αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά τμήματα ή γενικού προσανατολισμού (π.χ. Νομική Σχολή, Οικονομικών Επιστημών), ενώ οι βάσεις σε σχολές με επαγγελματική διέξοδο τον διορισμό στο Δημόσιο (π.χ. Παιδαγωγικά) καταβαραθρώθηκαν.

Επίσης, κραταιές είναι οι αστυνομικές και οι στρατιωτικές σχολές, ενώ αυξήθηκαν οι βάσεις στις Γερμανικές και Αγγλικές Φιλολογίες και στα τμήματα διεθνούς προσανατολισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Νύχτα εμπορίου και πολιτισμού αύριο στην Καλαμάτα


Με ανοιχτά καταστήματα και εκδηλώσεις.

Διαφορετική θα είναι η αυριανή βραδιά στο δήμο Καλαμάτα καθώς φορείς της τοπική αγοράς, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και τη διαφήμιση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, διοργανώνουν τη λεγόμενη «λευκή νύχτα» του Σαββάτου 31 Αυγούστου προς Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.

Η ιδέα ανήκει στον δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Νίκα.«Σκοπός είναι να έλθει κόσμος στην Καλαμάτα και να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες, αλλά και να πλαισιώσουμε τη δράση με πολιτιστικές εκδηλώσεις», επισήμανε ο ίδιος, μιλώντας για ολονύχτια λειτουργία των καταστημάτων εμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλαισιωμένη από πολιτιστικές εκδηλώσεις, με εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Έτσι την τελευταία νύχτα του Αυγούστου, στο πρότυπο παρόμοιων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, οι καταστηματάρχες θα έχουν το ελεύθερο να βγάλουν τα εμπορεύματά τους στα πεζοδρόμια, προσφέροντας «εκπτώσεις στις εκπτώσεις», ενώ οι επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ρίξουν τις τιμές, οι χώροι στάθμευσης του δήμου θα λειτουργούν ελεύθερα και θα διεξαχθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, στον πεζόδρομο Αριστομένους και στην κεντρική πλατεία, με πολλά συγκροτήματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να εξοικονομήσετε νερό


Συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι σας.

Το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που έχει γίνει «καυτό» θέμα πρόσφατα. Μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο.

Τρόποι εξοικονόμησης νερού στο μπάνιο:

1. Ελέγξτε για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά. Ελέγξτε την εγκατάσταση για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με μικρό οικονομικό κόστος. (Ξεπλύνετε τη δεξαμενή μόλις γίνει η δοκιμή, για την αποφυγή χρωματισμού των τοιχωμάτων της δεξαμενής).

2. Μην πετάτε διαφόρων ειδών απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας το καζανάκι άσκοπα.

3. Εάν το καζανάκι σας είναι παλιό, αντικαταστήστε το με κάποιο, που διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής. Τα καζανάκια αυτά έχουν δύο κουμπιά: ένα για μικρή ροή και ένα με μεγαλύτερη ροή, ανάλογα με την ανάγκη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετήστε μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι, για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται.

4. Εάν το κουμπί στο καζανάκι δεν επανέρχεται στη θέση του μετά τη χρήση, αφήνοντας το νερό να τρέχει συνεχώς, αντικαταστήστε το ή ρυθμίστε τη ροή.

5. Αποφύγετε το μπάνιο σε μπανιέρα γεμάτη νερό. Προτιμήστε να κάνετε σύντομα ντους, έχοντας κοντά σας και ένα κουβαδάκι για να συγκεντρώνετε το κρύο νερό μέχρι να έρθει το ζεστό. Το νερό αυτό αξιοποιήστε το στην τουαλέτα αντί να αδειάσετε το καζανάκι.

6. Ελαττώστε τη διάρκεια χρήσης του ντους. Στη διάρκεια του ντους καταναλώνετε 18 με 25 λίτρα νερού ανά λεπτό. Μείνετε ένα ή δύο λεπτά λιγότερο στο ντους και κάντε τους υπολογισμούς.

7. Αντικαταστήστε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες στις οποίες μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού.

8. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια ή όσο διαρκεί το σαπούνισμα των χεριών, κλείστε την βρύση για να μην τρέχει άσκοπα το νερό. Μπορείτε να έχετε ένα ποτήρι που να το γεμίζετε με νερό και να σας βοηθάει στο ξέπλυμα των δοντιών, αντί να αφήνετε ανοιχτή την βρύση.

9. Μην αφήνετε το νερό να τρέχει, ξυρίζοντας ή πλένοντας το πρόσωπό σας. Βουρτσίστε τα δόντια σας, όσο περιμένετε να ζεσταθεί το νερό και κατόπιν πλυθείτε ή ξυριστείτε.

10. Εγκαταστήστε αισθητήρες ή πεντάλ στις βρύσες, όπου επιτρέπουν ελεγχόμενη ροή νερού στο νιπτήρα ή το νεροχύτη.

11. Αν έχετε την δυνατότητα αντικαταστήστε τις βρύσες σας με νέας τεχνολογίας που αναμειγνύουν το νερό με αέρα. Έτσι δίνεται η εντύπωση δυνατότερης ροής νερού προσφέροντας την άνεση της καθαριότητας εξοικονομώντας παράλληλα αρκετά λίτρα σε ημερήσια βάση.

12. Επαναχρησιμοποιείστε τις πετσέτες σώματος και προσώπου. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο όγκος των άπλυτων ρούχων και τελικά οι χρήσεις του πλυντηρίου. Επιμένετε σε αυτό και όταν μένετε σε ξενοδοχείο. Ζητάτε να αλλάξουν πετσέτες ή σεντόνια, μόνο όταν το κρίνετε εσείς.

13. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο ρούχων, μόνο όταν φορτώνεται πλήρως ή ρυθμίστε κατάλληλα τη στάθμη νερού για το μέγεθος του φορτίου που χρησιμοποιείτε.

14. Αντικαταστήστε τις στρόφιγγες του πλυντηρίου, όπου παρατηρείται διαρροή. Εάν η στρόφιγγά σας στάζει σε ρυθμό μιας σταγόνας ανά δευτερόλεπτο, ενδέχεται να σπαταλήσετε 10 κυβικά μέτρα ετησίως, που θα επιβαρύνουν το κόστος της ύδρευσης και αποχέτευσης.

15. Αναζητήστε στην αγορά συστήματα, που δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνετε το νερό από το νιπτήρα ή το μπάνιο σε ειδική δεξαμενή και από εκεί να τροφοδοτείται το καζανάκι. Έτσι, δεν χρησιμοποιείτε καθαρό, πόσιμο νερό στην τουαλέτα.

16. Σφραγίστε τις διαρροές. Αν ο νιπτήρας σας τρέχει, μπορεί να σπαταλάτε έως 10 λίτρα ημερησίως, πέρα από το οικονομικό κόστος. Η λύση είναι απλή: φωνάξτε τον υδραυλικό ή φτιάξτε το μόνος σας.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...