Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Στέλεχος της βλενόρροιας ανθεκτικό στα αντιβιοτικά



Πιθανή παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία!

Για πρώτη φορά διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα στέλεχος της βλεννόρροιας στην Ιαπωνία ανθεκτικό στη θεραπεία με αντιβιοτικά και προειδοποίησε ότι το στέλεχος αυτό μπορεί να μετατρέψει μια εύκολα θεραπεύσιμη λοίμωξη σε παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία, σε συνέδριο για την έρευνα στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους στο Κεμπέκ.

Το νέο στέλεχος που φέρει την ονομασία ΗΟ41 δεν θεραπεύεται με καμιά από τις υπάρχουσες σήμερα θεραπείες και αφήνει μια μόνο επιλογή στους γιατρούς: να δοκιμάσουν φάρμακα που μέχρι σήμερα δεν είχαν δοκιμαστεί κατά της νόσου.

Η λοίμωξη αυτή που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και ονομάζεται επίσης γονόρροια, θεραπεύεται εύκολα με αντιβιοτικά. Ωστόσο χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει στειρότητα στις γυναίκες, επώδυνη ούρηση και πυώδεις εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα στους άνδρες.

Οι λεπτομέρειες της ανακάλυψης αυτής παρουσιάζονται σήμερα από τον Μάγνκους Ούνεμο και συνεργάτες του από την Ιαπωνία, στο 19ο συνέδριο της διεθνούς εταιρίας για την έρευνα στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους που διεξάγεται έως την Τετάρτη στο Κεμπέκ του Καναδά.


Διαβάστε περισσότερα...

H σέλα βλάπτει το... κρεβάτι




Μελέτες την ενοχοποιούν για στυτική δυσλειτουργία.

Η ποδηλασία αποτελεί ένα παράδοξο της σύγχρονης ιατρικής. Αφενός θεωρείται εξαιρετική αερόβια άσκηση για την καρδιά, την έκκριση ενδορφινών και την απώλεια βάρους. Αφετέρου, αν και λίγοι το γνωρίζουν, αποτελεί μια φυσική δραστηριότητα που συνδέεται με τον κίνδυνο της... μόνιμης σεξουαλικής δυσλειτουργίας λόγω της συμπίεσης των δομών του περινέου, δηλαδή της περιοχής μεταξύ των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Τα τελευταία χρόνια, και ενώ ο αριθμός όσων χρησιμοποιούν το ποδήλατο για άσκηση και μεταφορά αυξάνεται, έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέες μελέτες που ενοχοποιούν τη σέλα για ισχαιμία των γεννητικών οργάνων και στυτική δυσλειτουργία.

Ταυτόχρονα, οι κατασκευαστές επιδίδονται σε μια εφευρετική φρενίτιδα, λανσάροντας διαρκώς νέες σέλες με κάθε είδους ανατομικές καινοτομίες: πλατιά γραμμή, σχισμές, αυλάκια ή ακόμη και «σέλες χωρίς μύτη» (no nose saddles)!

Τα δεδομένα που συνδέουν την ποδηλασία με τη σεξουαλική δυσλειτουργία είναι γνωστά εδώ και χρόνια στην επιστημονική κοινότητα. Οπως εξηγεί ο κ. Ν.Μερτζιώτης, χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, ήδη από το 2002 είχε δημοσιευθεί μια επαναστατική έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ, στην οποία μελετήθηκε η σεξουαλική υγεία των μελών μιας αστυνομικής μονάδας που χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως καθημερινό μέσο περιπολίας. Η έρευνα έδειξε ότι όλοι οι αστυνομικοί είχαν λιγότερες νυκτερινές στύσεις από ό,τι οι συνάδελφοί τους μη ποδηλάτες.

«Σε άλλη μελέτη βρέθηκε ότι αυτοί που κάνουν ποδήλατο περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπτωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων,στην πύελο και στο δέρμα της βουβωνικής χώρας.Παράλληλα,έχει παρατηρηθεί αυξημένο ποσοστό στενωμάτων ουρήθρας σε επαγγελματίες αθλητές ποδηλασίας,αλλά και σε χομπίστες που χρησιμοποιούν καθημερινά πολλές ώρες ποδήλατο με στενή σέλα» αναφέρει ο κ. Μερτζιώτης.

Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν σε ένα διεθνές ντιμπέιτ με επίκεντρο ένα φαινομενικά αθώο προϊόν που δεν είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη στο παρελθόν. Το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ έφθασε στο σημείο να δημοσιεύσει επίσημη σύσταση προς όλους όσοι χρησιμοποιούν ποδήλατο στην εργασία τους να τοποθετήσουν σέλα χωρίς μύτη! Ωστόσο ακόμη και αυτή η λύση έχει επικριτές.

«Πολλοί παραπονιούνται για έλλειψη ισορροπίαςλόγω της κομμένης σέλας. Η μύτη της σέλας βοηθά στον έλεγχο του ποδηλάτου από τους μηρούς, ιδίως στα mountain bikes,και η απώλεια αυτής της ισορροπίας μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Από την άλλη, ποδηλάτες της πόλης ή αθλητές του τριάθλου μένουν πολύ ευχαριστημένοιγιατί τους ανακουφίζει από τους πόνους» επισημαίνει στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Ν. Ράπτης, ιδιοκτήτης μεγάλου καταστήματος ποδηλάτων στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον χειρουργό ουρολόγο κ. Χ.Αηδονόπουλο, η ποδηλασία κρύβει ακόμη ένα παράδοξο. «Οταν γίνεται περιορισμένη χρήση του ποδηλάτου,η μάλαξη που προκαλείται στον προστάτη από τη σέλα είναι ωφέλιμη και έχει ομοιότητες με τις ιατρικές μαλάξεις για τη θεραπεία της προστατίτιδας!Ωστόσο,αν ξεπεραστεί ένα χρονικό όριο, οδηγούμαστε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα:ο προστάτης και οι όρχεις ερεθίζονται και η στυτική λειτουργία επιδεινώνεται» σχολιάζει ο ίδιος.



Διαβάστε περισσότερα...

Σπρέι εξαφανίζει μόνιμα τα μικρόβια από τα ρούχα



Εξουδετερώνει μεγάλο εύρος επικίνδυνων παθογόνων.

Νέα αντιμικροβιακή αγωγή με μόνιμη δράση στα ρούχα αναπτύχθηκε από αμερικανούς επιστήμονες.

Το διάλυμα σε σπρέι μπορεί να εφαρμοστεί σε υπάρχοντα ρούχα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Georgia.

Έχει σχεδιαστεί να προσφέρει προστασία χαμηλού κόστους για μονάδες υγείας, όπως νοσοκομεία.

Το νέο διάλυμα μπορεί να εφαρμοστεί σε φυσικά και συνθετικά υφάσματα όπως ρούχα, χαλιά, παπούτσια, ακόμα και πλαστικά.

Σε έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Applied Materials and Interfaces», ο Dr Jason Locklin, σημειώνει ότι η αγωγή εξουδετερώνει μεγάλο εύρος επικίνδυνων παθογόνων όπως σταφυλόκκοκο, στρεπτόκοκο, E. Coli και ψευδομονάδες.

Πολλά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν νόσο, να διαλύσουν υφάσματα, να δημιουργήσουν λεκέδες και να παράξουν μυρωδιές.

Το διάλυμα έχει παρασκευαστεί από χημικές ουσίες χαμηλού κόστους.

Όταν οι επιστήμονες δοκίμασαν το προϊόν ανακάλυψαν ότι ήταν αρκετή μια μόνο εφαρμογή για να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των βακτηρίων μέχρι τους 37ο C.

Το διάλυμα δεν «αποσυντέθηκε», ακόμα και μετά από πολλά πλυσίματα με ζεστό νερό στο πλυντήριο.
Αν και δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πεδία, η κύρια εφαρμογή του αναμένεται να είναι στον κλάδο υγείας.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαραμάδα αισιοδοξίας για άρση των αδικιών της εγκυκλίου του ΙΚΑ σχετικά με τα αναπηρικά βοηθήματα

Νέα παράταση εφαρμογής μέχρι τις 31 Ιουλίου αποφάσισε Ρ. Σπυρόπουλος

Συστήθηκε επιτροπή που θα προτείνει αλλαγές υπέρ των ασφαλισμένων με αναπηρία





Οι έντονες αντιδράσεις μοιάζουν να οδηγούν την διοίκηση του ΙΚΑ σε αναδίπλωση αναφορικά με την καθολικά αποδοκιμαστέα εγκύκλιοΟι έντονες αντιδράσεις μοιάζουν να οδηγούν την διοίκηση του ΙΚΑ σε αναδίπλωση αναφορικά με την καθολικά αποδοκιμαστέα εγκύκλιο
Νέα παράταση εφαρμογής της εγκυκλίου του ΙΚΑ για τα τεχνικά αναπηρικά βοηθήματα μέχρι το τέλος του Ιουλίου αποφάσισε ο διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ανοίγοντας μιά χαραμάδα αισιοδοξίας σε ότι αφορά την βελτίωση σημείων που απορρίπτονται κάθετα από τους ασφαλισμένους με αναπηρία και τις οργανώσεις τους.

Η απόφαση για τη νέα παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου πάρθηκε κατόπιν συνάντησης του διοικητή του ΙΚΑ με αντιπροσωπείες των φορέων των κινητικά αναπήρων (Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων και Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών) αλλά και της ομάδας πολιτών που αυτοπροσδιορίζεται ως Κίνηση για τη Χειραφέτηση των ΑμεΑ. Η αισιοδοξία για βελτιώσεις της εγκυκλίου που υπό την υφιστάμενη μορφή της περικόπτει έως 50% την αποδοτέα δαπάνη αγοράς κρίσιμων για την αυτονομία των ΑμεΑ τεχνικών βοηθημάτων, έχει να κάνει με την απόφαση σύστασης επιτροπής που θα εξετάσει και θα προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές.

Η πρώτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας επιτροπής είναι προγραμματισμένη για το πρωϊνό της Δευτέρας 11 Ιουλίου, προβλέπονται δε τακτικότατες συνεδριάσεις ώστε το έργο της να έχει ολοκληρωθεί πριν το πέρας της νέας παράτασης. Στην επιτροπή κλήθηκαν να μετάσχουν επισήμως αντιπρόσωποι της Εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ, της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων, της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΙΚΑ, ενώ θα προσέλθουν για να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εκπρόσωποι της Κίνησης για τη Χειραφέτηση των ΑμεΑ, αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών που προμηθεύουν τεχνικά βοηθήματα αποκατάστασης.

Από πλευράς των μετεχόντων αναπηρικών φορών διττός στόχος αλλά και κόκκινη γραμμή της επικείμενης διαβούλευσης δηλώνεται ότι είναι “τόσο η προάσπιση του δημόσιου χρήματος όσο και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με κινητική αναπηρία αλλά και η οικονομική τους στήριξη”. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούμενη και η Κίνηση για την Χειραφέτηση των ΑμεΑ, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο σε ανοικτή συζήτηση σήμερα στις 6 μ.μ. στο Ευγενίδειο Ιδρυμα (Λ. Συγγρού) ώστε “η κόκκινη γραμμή της αξιοπρέπειας να είναι πραγματική, να χαραχτεί χωρίς εξαιρέσεις”.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Φλεβίτιδα στα κάτω άκρα



Τρόποι ανακούφισης!
Η διεύρυνση των φλεβών στα κάτω άκρα (φλεβίτιδα) είναι σήμερα από τις συχνότερες παθήσεις που προσβάλλουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η άρση βαρών, η παχυσαρκία, τα σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα, η δυσμενής κληρονομικότητα ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου. Η επίπτωση της νόσου αυξάνει σήμερα σε νεαρές ηλικίες.

Η φλεβίτιδα συνοδεύεται συχνά από αίσθημα δυσφορίας, αίσθημα κούρασης στα πόδια ή τοπικό πόνο, αλλά μπορεί να μην έχει άλλα συμπτώματα εκτός από το ψυχολογικό stress, που προκαλεί η ύπαρξη ορατών κάτω από το δέρμα φλεβών.

Σε ορισμένα άτομα, κυρίως παχύσαρκα, η διεύρυνση των φλεβών μπορεί να μην είναι ορατή. Πρήξιμο ποδιών, διαταραχή στο χρώμα του δέρματος και έλκη από στάση μπορεί να αναπτυχθούν. Επί δημιουργίας θρόμβου, αναπτύσσεται τοπικώς φλεγμονή και θρομβοφλεβίτιδα. Σοβαρές περιπτώσεις επιπλοκών, με θρομβοφλεβίτιδα ή φλεγμονή επιβάλλουν ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων και νοσηλεία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπρόσθετα εσείς που πάσχετε από φλεβίτιδα:

-Να αποφεύγετε την ορθοστασία
-Να περπατάτε με καλής ποιότητας αθλητικά παπούτσια σε καθημερινή βάση
-Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση άλατος
-Να αποφεύγετε τα καυτά μπάνια και τις υψηλές θερμοκρασίες στα πόδια
-Να μην καπνίζετε
-Να χάσετε βάρος εάν είστε υπέρβαροι
-Η ύπαρξη πρηξίματος ή δυσφορίας στα πόδια και η εμφάνιση διευρυσμένων φλεβών χρήζει σοβαρής ιατρικής αξιολόγησης. Να σπεύσετε άμεσα προς επείγουσα ιατρική εξέταση εάν εμφανίσετε αιφνίδιο πρήξιμο στα πόδια, πόνο, ερυθρότητα ή πυρετό.

Σήμερα οι ήπιες περιπτώσεις θρομβοφλεβίτιδας αντιμετωπίζονται με συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με ειδικές κάλτσες και παρεμβάσεις στην καθημερινότητα. Σύγχρονες επεμβατικοί μέθοδοι με ενέσεις σκληροθεραπείας, χρήση laser και πραγματοποίηση ablation, έχουν θέση σε επίμονες περιπτώσεις σε συνδυασμό με συντηρητικά μέτρα. Σπανιότερα η χειρουργική αποκατάσταση είναι επιβεβλημένη.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Crash test στο γρήγορο φαγητό



Το fast food έχει πλέον εισβάλει και στην ελληνική πραγματικότητα.

O γρήγορος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει και διαμορφώνει και τη διατροφή μας με δυσάρεστες επιπτώσεις.

Η κυριότερη αλλαγή που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες είναι η μεγάλη ανάπτυξη του φαινομένου Fast food. Το γρήγορο φαγητό έχει πλέον εισβάλει και στην ελληνική πραγματικότητα. Φαγητά όπως μπιφτέκια (χάμπουργκερ), τηγανητές πατάτες, πίτσα, μαγιονέζα, τηγανητό κοτόπουλο, αναψυκτικά τύπου κόλα, αποτελούν για μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, και δυστυχώς κυρίως για τα νέα παιδιά, καθημερινό ή σχεδόν καθημερινό φαγητό.

Σουβλάκια


Είναι το εθνικό γρήγορο φαγητό. Μπορεί να είναι από πολύ επιβαρυντικό με υψηλά λιπαρά και θερμίδες, μέχρι και σχετικά ανώδυνο, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνεται ακόμα και σε πρόγραμμα απώλεια βάρους.

Ενδεικτικά δίνουμε κάποιες θερμίδες, που πάντα βέβαια εξαρτώνται από το αν η πίτα είναι λαδωμένη (φτάνει κοντά στις 300 θερμίδες από μόνη της, ενώ αλάδωτη στις 150), και επιβαρυμένη με πολλά και κακής ποιότητας λιπαρά, αν έχει μέσα σως (100 θερμίδες) ή πατάτες (110 θερμίδες). Βέβαια, η πιο υγιεινή επιλογή είναι το καλαμάκι κοτόπουλο (με 130 θερμίδες), και όχι ο γύρος κοτόπουλο, ο οποίος περιέχει πολλά λιπαρά.

Σάντουιτς


Τα τελευταία χρόνια τα ψημένα σάντουιτς ή τα σάντουιτς σε μπαγκέτα έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς επιλογές για το γρήγορο φαγητό. Όπως συμβαίνει και με τα σουβλάκια, έτσι και με τα σάντουιτς οι θερμίδες τους ποικίλουν πολύ, ανάλογα με το περιεχόμενο, το είδος του ψωμιού και το πόσο το επιβαρύνουμε με λιπαρά. Το κλασικό ψωμάκι για σάντουιτς έχει περίπου 280 θερμίδες (όσες δηλαδή 4 φέτες του τοστ!), ενώ μπαγκέτα περίπου στις 300. Το τυρί με 2 φέτες γαλοπούλα αμέσως προσθέτει 150 θερμίδες, ενώ 3 φέτες μπέικον 150 θερμίδες και κάποια ‘σαλάτα’ τύπου Βουδαπέστης άλλες 120-230 θερμίδες. Άρα αν θέλουμε να καλύψουμε την πείνα μας με ένα σάντουιτς αρκεί απλά να προσθέσουμε ντομάτα και μουστάρδα-κέτσαπ για να βάλουμε μόνο έξτρα 50 θερμίδες.

Burgers


Το ξενόφερτο μπιφτέκι σε ψωμάκι έγινε δημοφιλές και στη χώρα μας τη δεκαετία του ‘80 και ακόμα και σήμερα ανταγωνίζεται το σουβλάκι και προσαρμόζεται στις ελληνικές προτιμήσεις και επιταγές. Είναι σίγουρα ένα αρκετά λιπαρό γευματίδιο και οι θερμίδες και πάλι εξαρτώνται στο πόσο φορτωμένο είναι με έξτρα συστατικά ή ακόμα και από τον αριθμό των ίδιων των μπιφτεκιών μέσα. Το απλό, κλασικό και μικρό μπιφτέκι σε ψωμάκι μόνο με κέτσαπ και λαχανικά έχει 245 θερμίδες. Στα περισσότερα από αυτά τα λιπαρά ανά 100 γρ. κυμαίνονται από 8-28 γραμμάρια. Οι θερμίδες μετά αρχίζουν και ανεβαίνουν...

Πίτσα


Η πίτσα αποτελεί μια ακόμα επιλογή για γρήγορο φαγητό έξω ή και στο σπίτι. Η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη και τόσο οι θερμίδες όσο και τα λιπαρά αυξάνουν όσο αυξάνει και ο αριθμός των υλικών πάνω στη ζύμη, αλλά και από το πόσο είναι παχιά και η ίδια η ζύμη. Έτσι, 1 κομμάτι πίτσα με λεπτή ζύμη και πεπερόνι, που είναι ένα σχετικά λιπαρό αλλαντικό έχει 190 θερμίδες, ενώ 1 κομμάτι σπέσιαλ 220 θερμίδες. Σίγουρα για όσους θέλουν να γευτούν την πίτσα χωρίς μεγάλη θερμιδική επιβάρυνση μπορούν να καταναλώσουν μία από τις πιο κλασικές, όπως με ζαμπόν και μανιτάρια ή με κοτόπουλο και πιπεριές.

Πατάτες τηγανιτές


Οι τηγανητές πατάτες αποτελούν ίσως από τα πιο επιβαρυντικά συστατικά ενός γρήγορου γεύματος, τόσο από άποψη λιπαρών, όσο και ποιοτικών στοιχείων, αφού οι πλέον στα περισσότερα ταχυφαγεία είναι προτηγανισμένες, που τις κάνει ακόμα πιο επιβαρυντικές για την υγεία μας. Βλέποντας δηλαδή τις θερμίδες καταλαβαίνει κάποιος πως ίσως είναι καλύτερη λύση να τις αποφύγει, καταναλώνοντας κάτι άλλο που θα τον χορτάσει πολύ πιο υγιεινά. Οι θερμίδες τους κυμαίνονται από 380 θερμίδες η μικρή μερίδα, 540 η κανονική μερίδα για να φτάσει στις 750 στη μεγάλη (extra large) μερίδα με λιπαρά, που κυμαίνονται επίσης από 18-36 γρ. στα 100 γρ. μερίδας. Η μόνη συμβουλή είναι να τις καταναλώνετε τουλάχιστον όταν δεν είναι κατεψυγμένες και προτηγανισμένες, αλλά φρέσκες, που σημαίνει με λιγότερο λάδι και λιγότερο επιβαρυντικές.

Σαλάτες


Οι σαλάτες για πολλούς αποτελούν την υγιεινή επιλογή στο γρήγορο φαγητό και για αυτό πλέον μπορούμε πέρα από κάποιες κλασικές επιλογές σαλάτας, να φτιάξουμε και τη δικιά μας, με τα υλικά που εμείς επιθυμούμε. Αλλά ακόμα και η σαλάτα θέλει προσοχή, καθότι συχνά έχει πιο πολλές θερμίδες από άλλες επιλογές και από αυτό που εμείς νομίζουμε. Έτσι η σαλάτα Σίζαρς έχει περίπου 500 θερμίδες, η σαλάτα του Σεφ 640 θερμίδες, η κρητική με λαχανικά, ντομάτα, φέτα , ελιές παξιμάδι και ελαιόλαδο 360 θερμίδες, ενώ μια πιο σύνθετη με σπανάκι-ρόκα, κοτόπουλο, κρουτόν, ντοματίνια, καλαμπόκι, παρμεζάνα και σως φτάνει τις 830 θερμίδες με 45 γρ. λιπαρά, οπότε αποτελεί από μόνη της ένα πολύ πλούσιο θερμιδικά γεύμα.

Μακαρονάδες


Τα ζυμαρικά αποτελούν πάντα μια εύκολη λύση για ένα λίγο πιο μαγειρεμένο φαγητό έξω από το σπίτι, για αυτό και ακόμα και σε αλυσίδες ταχυφαγείων, μαζί με τα χάμπουργκερ σερβίρουν και μακαρονάδες. Και αυτές μπορεί να είναι από ελαφριές (κλασική ναπολιτάνα με τυρί και ντομάτα 450-630 θερμίδες, ανάλογα με την ποσότητα του τυριού), την μακαρονάδα με 4 τυριά που ανεβαίνει στις 580 θερμίδες, μέχρι την καρμπονάρα, που αποδίδει περίπου 750 θερμίδες, στη σχετικά λάιτ εκδοχή της. Έτσι είναι ένα πιάτο που μπορεί να αποτελεί την καλή επιλογή, αρκεί να μην είναι βουτυρωμένα, να μην έχουν βαριά σάλτσα με π.χ. κρέμα γάλατος και ασφαλώς να έχουν σχετικά περιορισμένο τυρί.

Τηγανητό κοτόπουλο-κοτομπουκιές


Αν και γενικά αγαπούμε το κοτόπουλο στη διατροφή μας, τα τηγανητά κοτόπουλα σε μερίδες ή τα λεγόμενα nuggets δεν είναι μια πολύ διαδεδομένη επιλογή μας, όπως ισχύει με τους άλλους ευρωπαίους. Παρόλα αυτά αποτελούν μια επιλογή μας, η οποία όμως θέλει προσοχή αφού μιλάμε για τηγανητό τρόφιμο. Αν θα θέλαμε να δούμε τις θερμίδες τους θα βλέπαμε πως η μικρή μερίδα των 6 έχει περίπου 236 θερμίδες, η μέτρια των 9 έχει 350 θερμίδες, για να φτάσουμε στην έξτρα μεγάλη μερίδα των 20 στις 790 θερμίδες, μέση περιεκτικότητα σε λίπος τα 20-40 γρ. λίπους ανά μερίδα. Την ίδια στιγμή μια μερίδα κοτόπουλο πανέ (τηγανητό με κρούστα) έχει πάνω από 420 θερμίδες και 24 γρ. λίπους.

Τυρόπιτες-ζύμες


Είναι ίσως η πιο κλασική επιλογή για το πρωί μέχρι και λίγο πριν το μεσημέρι, όταν θέλουμε να φάμε κάτι γρήγορα. Οι περισσότερες από αυτές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε λιπαρά και θερμίδες, ενώ όσες είναι με κατεψυγμένη ζύμη και ακόμα πιο επιβλαβείς για τον οργανισμό μας. Οι θερμίδες επηρεάζονται από το είδος της ζύμης (σφολιάτα ή κουρού), και από τι περιέχουν. Ενδεικτικές θερμίδες: τυρόπιτα σφολιάτα μικρή= 400 θερμίδες, ζαμπονοτυρόπιτα 650, μπουγάτσα κρέμα 410, η στριφτή σπανακόπιτα 585, η χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα 680 και το καλτσόνε αλλαντικών τις 700 θερμίδες, με λιπαρά ανά μερίδα που φτάνουν από 20 στα 35 γραμμάρια.

Κλάμπ σάντουιτς


Αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στις επιλογές μας είτε σε ταχυφαγεία, είτε ακόμα και σε καφετέριες. Μπορεί να είναι με άσπρο ή μαύρο ψωμί (που δεν αλλάζει δραματικά τις θερμίδες), με ζαμπόν, γαλοπούλα ή κοτόπουλο, αλλά συνοδεύεται σχεδόν πάντα από αρκετές τηγανητές πατάτες. Οι θερμίδες του κυμαίνονται από 450 χωρίς τις πατάτες, μέχρι τις 940 με τις πατάτες, μπέικον και μαγιονέζα. Έτσι, είναι φανερό ότι δεν αποτελεί μια λάιτ επιλογή και αποδίδει εύκολα σχεδόν τα 2/3 των ημερησίων θερμίδων, που κάποιος πρέπει να πάρει σε μια μέρα.

Σε όλες λοιπόν τις επιλογές υπάρχουν οι απλές και ελαφριές, αλλά και οι πιο φορτωμένες και θερμιδοφόρες, οι οποίες περιέχουν ένα μεγάλο μέρος των ημερησίων θερμίδων. Αν θέλαμε να κάνουμε μια βαθμολόγηση στις παραπάνω επιλογές δίνοντας το 10 στην καλύτερη επιλογή και το 0 στη χειρότερη θα είχαμε την παρακάτω λίστα:

Σαλάτες 10
Κρέας 9
Σουβλάκι 8
Σάντουιτς 7
Ζυμαρικό 6
Πίτσα 5
Κλαμπ Σάντουιτς 4
Τυρόπιτες - Ζύμες 3
Burger 2
Τηγανητό κοτόπουλο 1
Πατάτες 0


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχετικά με την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5% για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012




Δελτίο Τύπου 04/07/2011

Διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α΄/4-9-2009)


Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανακοινώνει ότι οι υποψήφιοι, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και έχουν δικαίωμα εισαγωγής, σε ποσοστό θέσεων 5%, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ.35 του ν.3794/2009(ΦΕΚ 156Α΄/4-9-2009), για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων-μηχανογραφικών δελτίων, θα ενημερωθούν με Δελτίο Τύπου, το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: http://www.minedu.gov.gr. στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε βήματα για μια υγιή, ασφαλή ερωτική ζωή



Για να μη γίνει η απόλαυση... Γολγοθάς.

Πέντε απλές συμβουλές που θα βοηθήσουν την ερωτική μας ζωή να μείνει απαλλαγμένη από προβλήματα!

1. Κάθε φορά χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Το προφυλακτικό προσφέρει την καλύτερη προστασία έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το προφυλακτικό έχει αποτέλεσμα. Σε μια μελέτη από το 1987 έως το 1991, σε 123 ζευγάρια στα οποία ο ένας από τους συντρόφους είχε HIV, τα ζευγάρια που κάθε φορά χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό πρόλαβαν την μετάδοση του HIV σε αντίθεση με 122 ζευγάρια που δεν χρησιμοποιούσαν πάντα προφυλακτικό από τα οποία 12 σύντροφοι μολύνθηκαν.

Μια ίδια μελέτη του 1993 έδειξε ότι μόνο δύο από 172 γυναίκες που οι σύντροφοί τους είχαν HIV και χρησιμοποιούσαν πάντοτε προφυλακτικό κόλλησαν τον ιό. Αντιθέτως 8 από 55 γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν πάντοτε προφυλακτικό, μολύνθηκαν.

2. Συζητήστε με το σύντροφό σας πριν από τη θέρμη του πάθους, και, κάθε φορά χρησιμοποιήστε προφυλακτικό. Ο ένας σύντροφος πρέπει να φροντίζει και να ενδιαφέρεται για την ευχαρίστηση, τηναπόλαυση και την υγεία του άλλου. Να είστε ανοικτοί. Αφήστε τον σύντροφό σας να γνωρίζει για την υγεία σας και το σεξουαλικό σας ιστορικό. Να είστε ευθείς Μιλήστε για τις σεξουαλικές σας ανάγκες. Να είστε επίμονοι. Μην αφήνετε τον σύντροφό σας να παραμένει σιωπηλός γύρω από αυτά τα ζητήματα.

3. Διατηρήστε την ιατρική σας φόρμα και χρησιμοποιείστε πάντοτε ένα προφυλακτικό. Κάντε έναν έλεγχο για αυτά τα νοσήματα μια φορά το χρόνο Προστατεύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Να τρώτε καλά, να έχετε την απαραίτητη ξεκούραση, να ελαττώσετε στο ελάχιστο τη χρήση του οινοπνεύματος, του καπνού και των άλλων ουσιών.

4. Εάν νομίζετε ότι έχετε εσείς ή ο σύντροφός σας μια τέτοια αρρώστια επισκεφθείτε έναν γιατρό για έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία. Ερευνήστε εάν ο σύντροφός σας χρειάζεται επίσης να εξεταστεί και να θεραπευθεί. Μην παίρνετε φάρμακα που δεν σας έχουν συστηθεί από γιατρό. Μην κάνετε έρωτα μέχρι η φλεγμονή να τεθεί υπό έλεγχο. Μετά, πάντα χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.

5. Μείνετε σταθερά υπεύθυνοι και χρησιμοποιείστε πάντοτε προφυλακτικό Το οινόπνευμα και οι άλλες ουσίες εξασθενούν την σωστή κρίση και τον αυτοέλεγχο. Μην τα αφήνετε να επηρεάζουν τον αυτοέλεγχο σας.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυαλιά «φύλακες-άγγελοι» για τυφλούς



Θα αντικαθιστούν το λευκό μπαστούνι.

Επαναστατικά γυαλιά που θα δίνουν τη δυνατότητα σε τυφλούς να «βλέπουν» κατασκεύασαν βρετανοί επιστήμονες.

Το μυστικό βρίσκεται σε δύο μικροκάμερες, που συνδέονται με ένα μίνι ηλεκτρονικό υπολογιστή και έχουν ενσωματωθεί στα κρύσταλλα των γυαλιών. Κάθε φορά που οι κάμερες εντοπίζουν ένα αντικείμενο, ο υπολογιστής στέλνει μήνυμα σε αυτόν που φορά τα γυαλιά ότι κάποιο εμπόδιο βρίσκεται μπροστά, ώστε να το αποφύγει.

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα παρουσιάσουν την εφεύρεσή τους στη θερινή έκθεση της Βασιλικής Επιστημονικής Εταιρείας. Επιδίωξή τους είναι να βοηθήσουν άτομα με πρόβλημα όρασης να πετάξουν οριστικά το λευκό μπαστούνι και να ζήσουν μια πιο άνετη ζωή.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιοξειδωτικά και το καλοκαίρι



Προστατεύουν από την αντηλιακή ακτινοβολία.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνεται. Αυτήν την περίοδο λοιπόν, η προστασία του δέρματος είναι επιτακτικής σημασίας. Ευτυχώς, η τεχνολογία προσφέρει πληθώρα ειδικών προϊόντων για την προστασία της ανθρώπινης επιδερμίδας. Εκτός όμως από τα τεχνικά όπλα, η προνοητική φύση προσφέρει στον άνθρωπο μεγάλη ποικιλία φυσικών προστατευτικών μέσων. Μιλάμε για τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που αφθονούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους συμμάχους στην προσπάθεια προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C και E), που ενισχύουν την αντοχή του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, κυρίαρχο ρόλο στην αντηλιακή προστασία έχουν τα καροτενοειδή (π.χ. λουτεϊνη, β-καροτένιο, λυκοπένιο). Ποικίλα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν την περίοδο του καλοκαιριού αποτελούν σημαντικές πηγές καροτενοειδών. Καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, πεπόνι και σπανάκι μας εφοδιάζουν με β-καροτένιο, τομάτα, κόκκινο γκρέιπφρουτ και καρπούζι είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ενώ το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών βρίθουν ζεα-ξανθίνης. Τέλος, σπανάκι, πράσινα φασόλια και λάχανο είναι πλούσια λουτεΐνη.

Τα καροτενοειδή, όπως φανερώνουν οι μέχρι τώρα ενδείξεις, έχουν φωτοπροστατευτική δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή προστατεύουν από το ερύθημα, που προκαλείται από την έντονη έκθεση στη UVA και UVB ακτινοβολία, απορροφούν διάφορα μήκη κύματος της UV ακτινοβολίας και προφυλάσσουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί, η υπεριώδης ακτινοβολία.

Επίσης, φαίνεται πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) και C (εσπεριδοειδή, μπρόκολο, κουνουπίδι, φράουλες, πιπεριές, τομάτες κ.α.) και η παράλληλη εφαρμογή αντηλιακών προϊόντων που περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, προστατεύει σημαντικά από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πράσινο Τσάι


Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καταπολέμησης των δυσάρεστων επιπτώσεων της έκθεσης στον ήλιο μπορεί να διαδραματίσει το πράσινο τσάι. Το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Η κύρια κατηγορία των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο πράσινο τσάι είναι οι πολυφαινόλες. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη τσαγιού (μαύρο, oolong), το πράσινο τσάι προσφέρει τη μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών. Από τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού, οι περισσότερο μελετημένες και συνδεδεμένες με την προστασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία είναι οι κατεχίνες και κυρίως η EGCG (epigallocatechin-3-gallate).

Η σύνδεση της UV ακτινοβολίας με διάφορες ασθένειες του δέρματος, όπως το μελάνωμα ή οι διάφοροι άλλοι τύποι καρκίνου του δέρματος, είναι αδιαμφισβήτητη. Πολλές έρευνες μελέτησαν στον αντίποδα, την επίδραση των πολυφαινολών του πράσινου τσαγιού ή συγκεκριμένα της EGCG, στην αναστολή όσων προκαλεί η έκθεση στη UV ακτινοβολία. Σε μία πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών το 2010 αξιολογήθηκαν έρευνες που μελέτησαν την επίδραση διάφορων πολυφαινολών, ανάμεσά τους και αυτών του πράσινου τσαγιού. Διαπιστώθηκε, ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία ακόμα και από καρκίνο του δέρματος.

Μία άλλη έρευνα, η οποία μελέτησε την επίδρασή των πολυφαινολών στο ανθρώπινο δέρμα, είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Θεραπεία του ανθρώπινου δέρματος με EGCG, έδειξε επιβράδυνση του ερυθήματος που προκαλούσε η UVB ακτινοβολία. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού σχετίστηκαν αρνητικά με το καρκίνο του δέρματος.

Τέλος, μία ακόμη βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2009, φανέρωσε ότι το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του πράσινου τσαγιού, το οποίο οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο για την προστασία του ανθρώπινου δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στις διατροφικές συνήθειες. Εάν καταφέρετε να εφοδιάσετε το σώμα σας με τα απαιτούμενα αντιοξειδωτικά, σίγουρα θα το προστατεύσετε σημαντικά από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής. Η φύση, ούσα ιδιαιτέρως σοφή, φρόντισε τα περισσότερα από τα φρούτα και τα λαχανικά που ευδοκιμούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μην ξεχνάτε τη σημασία της ποικιλίας.

Σημαντικό όπλο στην προσπάθεια θωράκισής του σώματός σας με αντιοξειδωτικά αποτελεί και το πράσινο τσάι. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών μπορεί να συνεισφέρει και αυτή στην προστασία έναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.

Επιλέξτε κρύο πράσινο τσάι, που περιέχει διπλάσια ποσότητα κατεχινών, σε σύγκριση με το απλό πράσινο τσάι. Να θυμάστε, ότι τόσο τα φρούτα και τα λαχανικά, όσο και το τσάι, εξασφαλίζουν, ταυτόχρονα με την αντιοξειδωτική σας θωράκιση, τη σωστή ενυδάτωσή σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να προστατευτείτε από τον καύσωνα




Συμβουλές για την ανυπόφορη ζέστη!

Ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα και μαζί και η δυσφορία και ο προβληματισμός για το πώς θα προστατευτούμε από τον καύσωνα και τη θερμοπληξία. Ακολουθούν συμβουλές που θα σας προστατεύσουν από την ανυπόφορη ζέστη και τα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας:

-Πρέπει να πίνετε πιο πολλά υγρά, που να μην περιέχουν αλκοόλ, ανεξάρτητα από το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε υγρά. Προσοχή: Αν ο γιατρός σας γενικά περιορίζει την ποσότητα υγρών που πρέπει να πίνετε ή λαμβάνετε διουρητικά, ρωτήστε τον πόσο νερό πρέπει να πίνετε, όσο διαρκεί ο καύσωνας.

-Μην πίνετε υγρά που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ, ή μεγάλες ποσότητες ζάχαρης καθώς σας κάνουν να χάνετε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα υγρών. Καλό θα είναι επίσης να αποφεύγετε τα πολύ κρύα ποτά καθώς προξενούν πόνο στο στομάχι.

-Μείνετε σε εσωτερικό χώρο και, αν είναι δυνατόν, σε χώρο με air-condition. Αν το σπίτι σας δεν έχει κλιματιστικά, πηγαίνετε σε ένα εμπορικό κέντρο ή σε κάποιο δημόσιο κλειστό χώρο με κλιματισμό. Ακόμα και παραμονή λίγων ωρών σε χώρο που κλιματίζεται μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να παραμείνει δροσερό όταν επιστρέφετε στη ζέστη.

-Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορεί να παράσχουν ανακούφιση αλλά όταν η θερμοκρασία φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα πιθανόν δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν τη θερμοπληξία. Το να κάνετε μπάνιο ή ντους με δροσερό νερό ή το να μετακινηθείτε σε χώρο με κλιματισμό είναι καλύτερος τρόπος για να δροσιστείτε.

-Να φοράτε ελαφριά ρούχα, ανοιχτόχρωμα και χαλαρά στο σώμα.

-Να μην αφήνετε ποτέ κάποιον σε κλειστό, παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

-Αν και οποιοσδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να υποφέρει από αρρώστια που προκαλείται από τη ζέστη, μερικοί άνθρωποι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους. Να παρακολουθείτε τακτικά ανθρώπους των εξής ομάδων:

Μωρά και μικρά παιδιά
Ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω
Ανθρώπους με ψυχική ασθένεια
Όσους νοσούν από κάποια ασθένεια, όπως καρδιοπάθεια ή υπέρταση

-Να επισκέπτεστε τους ηλικιωμένους σε κίνδυνο τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα και να τους παρακολουθείτε στενά για ενδείξεις εξάντλησης από τη ζέστη ή εμφράγματος. Τα μωρά και τα παιδιά, όπως είναι φυσικό, χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα και παρακολούθηση.

-Αν πρέπει να βγείτε έξω:

Θα πρέπει να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας στις πρωινές και βραδινές ώρες
Περιορίστε την άσκηση. Αν πρέπει να ασκηθείτε, να πίνετε κάθε ώρα δυο ποτήρια υγρά, χωρίς αλκοόλ
Να προσπαθείτε να αναπαύεστε σε σκιερά μέρη
Πρέπει να προστατευτείτε από τον ήλιο με το να φοράτε καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό υψηλής προστασίας.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι και αλήθειες για το καλοκαίρι



Η θεωρία πίσω από κάθε συμβουλή με την οποία έχουμε μεγαλώσει.

Σας θυμίζει κάτι η συμβουλή «ποτέ μην κολυμπάς με γεμάτο στομάχι»; Ή το «η θάλασσα “ψήνει” τις πληγές»; Όλοι τα έχουμε ακούσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η θεωρία πίσω από κάθε συμβουλή με την οποία έχουμε μεγαλώσει, συνήθως είναι πολύ λογική και αληθοφανής. Εν όψει καλοκαιρινών διακοπών, βρήκαμε μερικές από τις ευρύτερα διαδεδομένες συμβουλές της εποχής – και αναζητήσαμε την αλήθεια πίσω τους. Ιδού...

Μην κολυμπάς, αν δεν περάσουν τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα


Η συμβουλή αυτή έχει ως στόχο την πρόληψη των πνιγμών οι οποίοι αποτελούν αληθινό δεινό στη χώρα μας. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι - μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά ηλικίας έως 14 ετών και 15 έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών - πνίγονται ετησίως στην Ελλάδα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως αιτία ήταν το ότι έφαγαν πριν μπουν στο νερό. Όπως εξηγεί η παθολόγος δρ Μελίσα Κόνραντ Στέπλερ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η συμβουλή «όχι στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι» έχει τη ρίζα της στον κίνδυνο σοβαρής μυϊκής κράμπας μέσα στο νερό, που μπορεί να καταστήσει αδύνατη την έξοδο από αυτό. Αν και είναι αλήθεια πως η διαδικασία της πέψης απαιτεί να κινηθεί περισσότερο αίμα προς το στομάχι και, έως ένα βαθμό, μακριά από τους μυς, έως σήμερα δεν έχει καταγραφεί περιστατικό πνιγμού εξαιτίας του φαγητού. Ακόμα εξάλλου κι αν πάθει κάποιος κράμπα, εύκολα μπορεί να βγει απ’ το νερό - εφόσον δεν βρίσκεται στο ανοιχτό πέλαγος, αλλά σε μια πισίνα ή σε μια ελεγχόμενη παραλία.

Τι μπορεί στ’ αλήθεια να πάθει όποιος κολυμπάει με γεμάτο στομάχι; Να νιώσει δυσφορία, καούρες ή ακόμα και να κάνει έμετο, λέει η δρ Στέπλερ. Σε ένα παιδί, ο έμετος μέσα στο νερό ασφαλώς και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πνιγμού, αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί τέτοιο περιστατικό.

Γι’ αυτό, ούτε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ούτε το Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός ή η κυβερνητική Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών των ΗΠΑ συνιστούν να περιμένει κανείς να χωνέψει πριν πάει για κολύμπι.

Το μοναδικό είδος διατροφής που τεκμηριωμένα είναι επικίνδυνο για τους κολυμβητές, είναι το αλκοόλ: διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως το 25% των πνιγμών στους εφήβους και το 41% στους ενήλικες, σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα παραπάνω πρακτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», σημαίνουν πως ένα σάντουιτς μισή ώρα πριν από το μπάνιο δεν πρόκειται να σκοτώσει κανέναν – αλλά ένα πλήρες γεύμα καλό είναι να αποφεύγεται. Όσο για το αλκοόλ, αντενδείκνυται πλήρως.

Το ηλιακό έγκαυμα μας μαυρίζει

Το ηλιακό έγκαυμα είναι έγκαυμα και όχι προστάδιο του μαυρίσματος, δηλώνει κατηγορηματικά η δρ Στέπλερ. Η ανάπτυξή του σημαίνει ότι έχει υποστεί βλάβη το δέρμα – και τα επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα είναι παράγοντας κινδύνου για δερματικό καρκίνο.

Έχω σκούρο δέρμα, γι’ αυτό και δεν καίγομαι


Οι σκουρόχρωμοι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία στις βλάβες του ήλιου, απλώς καίγονται πιο δύσκολα, τονίζει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Συνεπώς, κι αυτοί χρειάζονται προστασία όπως όλοι.

Η θάλασσα «ψήνει» τις πληγές


Μέγιστο σφάλμα, ιδίως εάν δεν ξέρει κανείς που κολυμπάει. Όπως εξηγεί ο δρ Αντνάν Νασίρ, καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας, στο Τσάπελ Χιλ, η θάλασσα μπορεί να είναι γεμάτη βακτήρια, τα οποία αν μολύνουν μια πληγή θα προκαλέσουν πόνο και πυρετό.

Μην ξύνεις το τσίμπημα ή δάγκωμα από έντομο


Αυτό είναι σωστό. Το ξύσιμο επιδεινώνει τον κνησμό (φαγούρα), ενώ ελλοχεύει κίνδυνος μόλυνσης της πληγής.

Αν σε δαγκώσει τσούχτρα, ούρησε στην πληγή


Δεν υπάρχει επιστημονικό δεδομένο που να δείχνει ότι τα ούρα μπορούν να καταλαγιάσουν τον πόνο από το δάγκωμα της τσούχτρας. «Τα ούρα είναι όξινα και πολλοί πιστεύουν ότι η οξύτητά τους αδρανοποιεί τις χημικές διεργασίες που συμβαίνουν μετά το τσίμπημα, ελαττώνοντας έτσι τον πόνο», λέει ο δρ Πωλ Όερμπαχ, ειδικός στην Επείγουσα Ιατρική από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Αυτό όμως δεν έχει αποδειχτεί».

Τα τζάμια μάς προστατεύουν από τον ήλιο


Αυτό κι αν είναι μύθος. Μελέτες έχουν δείξει πως η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα τζάμια, εκτός κι αν έχουν ειδικά φίλτρα που την απορροφούν – και αυτό συνήθως συμβαίνει μόνο στα αυτοκίνητα και δη στο παρμπρίζ, κατά τον δρα Ρίτσαρντ Λάνγκλεϊ, καθηγητή Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νταλχάσι.

Αν πάθεις έγκαυμα, βάλε βούτυρο


Τεράστιο λάθος, κατά τον δρα Λάνγκλεϊ. «Το βούτυρο, και κάθε άλλη λιπαρή ουσία όπως η βαζελίνη, “παγιδεύει” τη θερμότητα μέσα στο δέρμα και επιδεινώνει το έγκαυμα», τονίζει.

Αν πάθετε ηλιακό έγκαυμα, δροσίστε το δέρμα με βρεγμένο, κρύο πανί και φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά

Αν πονάτε, πάρτε κάποιο απλό παυσίπονο, όπως η ιβουπροφαίνη, συνιστά. Δροσίστε επίσης το δέρμα σας με ενυδατικές αλοιφές δίχως οινόπνευμα ή με ειδικές αλοιφές από το φαρμακείο. Ένας γιατρός ή φαρμακοποιός μπορεί να σας συστήσει κάποια.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αρχές ανακάλεσαν φυτικά φάρμακα που περιέχουν αιγυπτιακό μοσχοσίταρο



Για το φόβο της επιδημίας του βακτηριδίου E.coli.

Η Γερμανία ανακάλεσε σήμερα φυτικά φάρμακα που περιέχουν αιγυπτιακό μοσχοσίταρο εξαιτίας των υποψιών ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο ευθύνονται για την πρόσφατη θανατηφόρα επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέχρι στιγμής 50 άνθρωποι στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία έχουν χάσει τη ζωή τους από το στέλεχος του E.coli που ευθύνεται για την επιδημία αιμορραγικής διάρροιας. Σύμφωνα με ερευνητές ένα φορτίο μοσχοσίταρου που εισήχθη το 2009 από την Αίγυπτο θεωρείται «ο πιο πιθανός σύνδεσμος» ανάμεσα στα κρούσματα δηλητηρίασης από το βακτήριο E.coli στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Κάποιοι γερμανοί βοτανολόγοι συστήνουν αλεσμένους σπόρους μοσχοσίταρου για την καταπολέμηση του έλκους και άλλων προβλημάτων πέψης.

Το ομοσπονδιακό ινστιτούτο φαρμάκων (BfArMb) με έδρα τη Βόνη ζήτησε να ανακληθούν συγκεκριμένες παρτίδες αυτής της σκόνης διότι περιέχουν αιγυπτιακό μοσχοσίταρο που εισήχθη από την Αίγυπτο μεταξύ του 2009 και του 2011.
Το BfArMb επεσήμανε ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια βάσει της σύστασης που εξέδωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία απαγόρευσε την εισαγωγή σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποφύγετε τα ηλιακά εγκάυματα




Χρήσιμες συμβουλές για το καλοκαίρι!
Το έγκαυμα από τον ήλιο συμβαίνει όταν το δέρμα «καίγεται» από το φως που δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι και ονομάζεται «υπεριώδης ακτινοβολία» (Ultraviolet Light UV). Η υπεριώδης ακτινοβολία προέρχεται από τον ήλιο και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα όταν ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το έγκαυμα μπορεί να προκληθεί ακόμα και σε μία συννεφιασμένη ημέρα, διότι η ακτινοβολία UV μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα. Ένας άλλος συνηθισμένος τρόπος που μπορεί να προκληθούν τέτοιου είδους εγκαύματα είναι από τη χρήση λυχνιών τεχνητού μαυρίσματος (solarium).

Γιατί είναι σημαντικό να αποφεύγω τα ηλιακά εγκαύματα;


Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τα ηλιακά εγκαύματα, διότι προκαλούν αύξηση της πιθανότητας να υποστούμε στο μέλλον σοβαρές επιπλοκές. Αυτές συμπεριλαμβάνουν:

• Καρκίνο του δέρματος Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος. Οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζονται εύκολα. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πως το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο μίας επικίνδυνης μορφής καρκίνου, το «μελάνωμα».

• Ρυτίδες και πρόωρη γήρανση του δέρματος

• Οφθαλμολογικά προβλήματα όπως τον «καταρράκτη», προκαλώντας έτσι δυσχέρεια στην όραση

Τι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να υποστώ ηλιακό έγκαυμα;


Οι πιθανότητες να υποστείτε ηλιακό έγκαυμα αυξάνουν όταν:

• Έχετε ανοιχτού χρώματος δέρμα και ανοιχτά μαλλιά

• Βρίσκεστε σε βουνό ή άλλο μέρος που είναι πιο κοντά στον ήλιο.

• Λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή που προδιαθέτει σε τέτοιου είδους εγκαύματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος;


Τα συμπτώματα εμφανίζονται 3 – 5 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και συμπεριλαμβάνουν:

-Ερυθρότητα: Η ερυθρότητα είναι χειρότερη 12 με 24 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και συνήθως υποχωρεί σε 3 ημέρες.
-Πόνος
-Δέρμα που είναι ζεστό στην επαφή

Σε μερικές περιπτώσεις τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί να είναι βαρειάς μορφής. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συμβούν:

-Φουσκάλες
-Έντονος πόνος
-Πρήξιμο – οίδημα


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πίνουμε λιγότερο νερό απ’ όσο πρέπει



Η αφυδάτωση προκαλεί πονοκέφαλο και εξασθένιση των αντανακλαστικών.

Διψάει ο οργανισμός των Ελλήνων: αυτό προκύπτει από τα στοιχεία νέας μελέτης που δείχνουν ότι περίπου το 20% των γυναικών και το 35% των ανδρών προσλαμβάνει λιγότερο νερό από αυτό που συνιστά η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων. Κι όμως κάθε κύτταρο του σώματος μας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει…

Ειδικά το καλοκαίρι, όταν το θερμόμετρο φτάνει στα ύψη, το ανθρώπινο σώμα αποβάλλει το νερό μέσω του ιδρώτα. Γι αυτό και η δροσιά του H2O αποτελεί το «Α» στο αλφαβητάρι της επιβίωσης.

Όμως, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ίδιας μελέτης, μόλις το 10% των Ελλήνων γνωρίζει ότι η επαρκής ημερήσια ποσότητα νερού από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ροφημάτων, είναι περίπου 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες.

Τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν από την πρώτη επιστημονική μελέτη στην Ελλάδα σχετικά με την ενυδάτωση, που εκπόνησε η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).

Στόχος της μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η πρόσληψη και η απώλεια νερού στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς δεν υπάρχουν προηγούμενα δεδομένα από την Ελλάδα, και να διερευνηθεί το επίπεδο ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την επαρκή πρόσληψη νερού, η οποία όταν δεν καλύπτεται, μπορεί να οδηγήσει σε ήπια αφυδάτωση (δηλαδή απώλεια νερού ισοδύναμη με λιγότερο από 2% του σωματικού μας βάρους).

Ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η εξασθένηση αντανακλαστικών και η «θολούρα» - δηλαδή, η μείωση της δυνατότητας συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων είναι μόνον μερικές από τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης.

Σημειώνεται ότι επικεφαλής της ομάδας της μελέτης ήταν η Μαρία Καψοκεφάλου, επίκουρος καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ανεξάρτητου οργανισμού European Hydration Institute, και ο Αντώνης Ζαμπέλας, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι και συνεπώς είναι μια χώρα που η ισορροπία στην πρόσληψη και απώλεια νερού δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Ειδικά το καλοκαίρι είναι δυσκολότερο να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε νερό απ’ ότι το χειμώνα, αφού το ποσοστό ‘αφυδατωμένων’ ανθρώπων το καλοκαίρι είναικατά8% υψηλότερο απ’ ότι το χειμώνα, ενώ οι απώλειες νερού, κυρίως σε ιδρώτα, το καλοκαίρι είναι περίπου 38%. Άρα, μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό έχουμε όταν η φυσική μας δραστηριότητα είναι αυξημένη και όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι υψηλές», τονίζει η κ. Καψοκεφάλου.

Στην ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών σε ό,τι αφορά την σημασία της ενυδάτωσης, εστιάζει από την πλευρά του ο κ. Ζαμπέλας. «Χάρη στα ευρήματα διαθέτουμε πλέον μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ανάγκη πρόσληψης νερού αλλά και ένα σημαντικό ‘εργαλείο’ γνώσης ώστε να πραγματοποιήσουμε ουσιαστικές δράσεις ενημέρωσης του κοινού για την ευεργετική δράση της ενυδάτωσης στη σωματική και πνευματική απόδοση σε διάφορες περιστάσεις, όπως π.χ. στην εργασία, τη μελέτη, την οδήγηση και κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκηση».

Μυστικά για το νερό
Οι Έλληνες ξεδιψάνε με:
Το 80% της ημερήσιας πρόσληψης προέρχεται από πόσιμο νερό, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι κλπ.
Το 20% από στερεά τρόφιμα, κυρίως από φρούτα και λαχανικά

Όταν ο οργανισμός διψάει:
•Η δίψα δεν είναι πάντοτε καλή ένδειξη για τις ανάγκες του σώματος σε νερό
•Αποβάλλουμε νερό μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα, των ούρων, των κοπράνων και του δέρματος.
•Σε υψηλές θερμοκρασίες και κάτω από συνθήκες έντονης σωματικής κόπωσης, ο οργανισμός θέλει περισσότερο νερό.
•Γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο ευπαθείς στην αφυδάτωση.
•Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σούπες και τα ροφήματα είναι καλή πηγή νερού

Ο κανόνας:
-2,5 λίτρα νερό την ημέρα χρειάζονται οι άντρες
-2 λίτρα νερό την ημέρα χρειάζονται οι γυναίκες


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Φυσιοπαθητική και ομορφιά



Τεράστια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της αντιγήρανσης.

Λέγοντας φυσιοπαθητική, Naturopathy, εννοούμε ένα σχεδόν νέο αυτόνομο εκλεκτικό σύστημα συμπληρωματικής προληπτικής ιατρικής το οποίο συνδυάζει εκείνες τις μεθόδους όπως διατροφή, βελονισμό με ηλεκτρισμό η λέιζερ, οργανοθεραπεία, διατροφή, άσκηση κτλ. προκειμένου να αποκαταστήσει ή να συμπληρώσει μια θεραπευτική αγωγή σε μια ασθένεια.

Τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχει μια τεράστια ροπή και εξέλιξη στον κλάδο της φυσιοπαθητικής στο κομμάτι της ομορφιάς και αντηγήρανσης, και πιο συγκεκριμένα σε αυτό που δεν απαιτεί παρεμβατικές μεθόδους. Είναι πάρα πολλοί οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια η κοσμητική ιατρική θα εφαρμόζεται ‘από μέσα’, χρησιμοποιώντας μόνο διατροφή,συμπληρώματα και άσκηση.

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της φιλοσοφίας είναι ορατά παρατηρώντας ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή τους, γυμνάζονται και συμβουλεύονται αντίστοιχους επιστήμονες. Σε τεράστια εξέλιξη επίσης βρίσκονται κλινικές μελέτες όσον αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση των βοτάνων που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, αυτά των EPA-DHA (omega 3-6-9), αλόης, astragalus, billberry κ.α. τα οποία ήδη έχουν κλινικές μελέτες και χρησιμοποιούνται επίσημα από τον κλάδοι της κοσμητικής ιατρικής σε πολλές χώρες, όπως Η.Π.Α., Ηνωμένο βασίλειο, Σκανδιναβικές χώρες, Ιταλία, Γαλλία κ.α.

Όλα τα παραπάνω μας δίνουν τη δυναμική του κλάδου της φυσιοπαθητικής, και αυτό γιατί η φυσιοπαθητική συνδυάζει όλες εκείνες τις μεθόδους προκειμένου κάποιος να διατηρήσει την ευεξία του, να διαχειριστεί το άγχος του, να τραφεί και να ασκηθεί σωστά, και πάνω από όλα να έχει μια επιτυχημένη από άποψη υγείας και ευεξίας μετάβαση σε μεγαλύτερη ηλικία. Η φυσιοπαθητικη συνδυάζει όλες εκείνες τις μεθόδους προκειμένου να το επιτύχει αυτό.

Ένας καλά εκπαιδευμένος φυσιοπαθητικός μπορεί να συνδυάσει διατροφή, συμπληρώματα, άσκηση, ανθοϊάματα, ηλεκτροβελονισμό, ρεφλεξολογία, προκειμένου να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα και πάντα χωρίς απολύτως καμία παρενέργεια.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση μας κρατάει ξάγρυπνους



Η έλλειψη ύπνου προκαλεί βλάβες στην υγεία και την ψυχική μας διάθεση.

Πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιοποιήθηκε μία νέα μελέτη που έδειξε πως όσοι κοιμούνται αρκετά έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους κοιμούνται πολύ λίγο ή πάρα πολύ. Όσο πολύτιμος όμως και να είναι ο ύπνος, σε περιόδους οικονομικής κρίσης επηρεάζεται πάρα πολύ.

Όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic στο ετήσιο συνέδριο των Ηνωμένων Επαγγελματικών Εταιρειών Υπνου (APSS) των ΗΠΑ, μελετώντας 10.654 εθελοντές μέσης ηλικίας 52 ετών διαπίστωσαν πως έξι έως εννέα ώρες ύπνος το βράδυ είναι απαραίτητες για να έχει κάποιος καλή ποιότητα ζωής και καλή ψυχική διάθεση.

Λιγότερες από έξι ώρες ή περισσότερες από εννέα φάνηκε ότι πιθανόν να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία και την ψυχική διάθεση.

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι ναι μεν υποψιάζονται ότι ο λιγοστός ύπνος δεν τους επιτρέπει να νιώθουν “ζωντανοί” και ξεκούραστοι την επόμενη μέρα, οι περισσότεροι όμως αγνοούν πως ο πολύς ύπνος επίσης έχει αρνητικές συνέπειες» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσαρλς Μπάε, νευρολόγος στην Cleveland Clinic.

Το να κοιμάται όμως κάποιος αρκετά και ήσυχος σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2009 στις ΗΠΑ, όταν η χώρα διήνυε ήδη τον δεύτερο χρόνο μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, κατέγραφε πως σχεδόν ο ένας στους τρεις πολίτες ανησυχούσε τόσο πολύ για το μέλλον, ώστε αδυνατούσε να κοιμηθεί καλά το βράδυ.

Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, την οποία είχε πραγματοποιήσει το Εθνικό Ιδρυμα Υπνου (NSF) των ΗΠΑ σε 1.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών, αποκάλυπταν πως από τα μέσα του 2008 το 27% των ερωτηθέντων έκανε ταραγμένο ύπνο, με το 16% να το αποδίδει στα οικονομικά προβλήματα, το 15% στην αγωνία για το τι θα γίνει με την οικονομία της χώρας και το 10% στην ανησυχία ότι θα απολυθεί.

Ανάλογα ευρήματα είχε και περυσινή δημοσκόπηση η οποία διεξήχθη στη Βρετανία. Οπως έδειξε, ο μέσος Βρετανός είχε χάσει τουλάχιστον μία ώρα από τον ύπνο του εξαιτίας της εκεί οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα μετά βίας να κοιμάται 6 ώρες κάθε βράδυ.

Στη δημοσκόπηση αυτή συμμετείχαν 6.000 εθελοντές, 38% εκ των οποίων δήλωσαν πως η ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση είναι αυτή που τους κρατά ξύπνιους το βράδυ ενώ 25% είπαν πως ευθύνεται το εργασιακό στρες.

«Η έλλειψη ύπνου αποτελεί ένα πρόβλημα που συνεχώς μεγαλώνει στη Βρετανία και μολονότι σιγά σιγά βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, ο κόσμος εξακολουθεί να ανησυχεί για οικονομικά και εργασιακά θέματα» είχε δηλώσει ο δρ Στίβι Ουίλιαμς από το Κέντρο Υπνου του Εδιμβούργου – το παλαιότερο και εγκυρότερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

30% πάνω η αϋπνία
Τα αντίστοιχα στοιχεία στη χώρα μας είναι εξίσου ανησυχητικά. «Οι ασθενείς που προσφεύγουν στα Εργαστήρια Ύπνου με αϋπνία έχουν αυξηθεί πάρα πολύ την τελευταία διετία και ειδικά από τις αρχές του χρόνου» λέει η πνευμονολόγος δρ Αναστασία Αμφιλοχίου, διευθύντρια της Μονάδας Μελέτης Ύπνου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Αθήνας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Ύπνου (ΕΛΕΔΥ).

«Η αύξηση που έχει παρατηρηθεί είναι περίπου 30%. Όπως προκύπτει δε από τις έρευνες των προηγούμενων ετών σε ΗΠΑ και Βρετανία, έτσι και στους ασθενείς μας ο κύριος λόγος ανησυχίας και αϋπνίας είναι η αγωνία για το μέλλον και τα οικονομικά τους. Έχουν επίσης αυξηθεί πολύ οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι ασθενείς».

Στις ηλικίες 55 ετών και άνω, οι περισσότεροι ασθενείς είναι άνθρωποι που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Σύμφωνα με την δρα Αμφιλοχίου, οι περισσότεροι από αυτούς παρουσιάζουν διαταραχή του ύπνου γιατί είναι σίγουροι ότι δεν θα ξαναβρούν ποτέ δουλειά και γιατί εξαιτίας της ανέχειας αναγκάζονται να στερήσουν πράγματα από τα παιδιά τους, όπως το φροντιστήριο ή το ιδιωτικό σχολείο.

Επακόλουθο αυτού είναι να κοιμούνται άσχημα και/ή αργά, να ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας ή να ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα να είναι δυσλειτουργικοί την επόμενη μέρα.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς έχουν παραιτηθεί. Πολλοί δε πάσχουν ήδη από κατάθλιψη όταν έρχονται σ’ εμάς» προσθέτει η δρ Αμφιλοχίου.

«Το εντυπωσιακό είναι πως ξέρουν ότι έχουν κατάθλιψη και ουσιαστικά έρχονται σε εμάς για να τους δώσουμε ένα χάπι να κοιμηθούν, διότι δεν αντέχουν άλλο. Είμαστε όμως πολύ φειδωλοί με τη φαρμακευτική αγωγή, διότι δεν θα τους λύσει κανένα πρόβλημα».

Ακόμα και 16χρονοι.

Οι ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών έχουν ελπίδες ότι θα βρουν δουλειά, από την αγωνία τους όμως κοιμούνται λιγότερο. Πολλοί εξάλλου από αυτούς έχουν μετατοπίσει το ωράριο ύπνου – «κοιμούνται πολύ αργά και ξυπνούν πολύ αργά, και αυτό τους κόβει τη μέρα στη μέση, τους αποκαρδιώνει και τους μειώνει τη διάθεση να κάνουν κάτι» εξηγεί η δρ Αμφιλοχίου.

Απ’ όσους απευθύνονται στα Εργαστήρια Υπνου των ελληνικών νοσοκομείων πολλοί είναι νέοι ηλικίας 16-20 ετών και 21-30 ετών, γεγονός που εκπλήσσει τους ειδικούς. «Τα περιστατικά αυτά αφορούν και τα δύο φύλα, παρότι περιμέναμε να είναι πιο πολλά κορίτσια αφού κατά κανόνα η αϋπνία προσβάλλει διπλάσιες γυναίκες απ’ ό,τι άντρες» λέει η δρ Αμφιλοχίου. «Στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες όμως αυτό δεν συμβαίνει. Τα ποσοστά είναι μισά μισά. Η αιτία της αϋπνίας στις ηλικίες 16-20 ετών είναι τα προβλήματα στο σπίτι γενικά, μεταξύ των οποίων και τα οικονομικά, ενώ στις ηλικίες 21-30 ετών η αγωνία για το μέλλον και η ανεργία».

Σε όλες τις ηλικίες έχουν επίσης αυξηθεί οι εφιάλτες, ιδίως οι αγχωτικοί, ο πιο χαρακτηριστικός από τους οποίους είναι να βλέπει κανείς πως κάποιος τον κυνηγάει.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Το άδειο στομάχι δεν καίει περισσότερο λίπος



Μήπως να αρχίσετε να γυμνάζεστε περισσότερο;
Πολλοί ασκούμενοι συνηθίζουν να τρέχουν ή να πηγαίνουν στο γυμναστήριο νηστικοί, πιστεύοντας ότι έτσι θα κάψουν περισσότερο λίπος.

Η τακτική αυτή βασίζεται στη θεωρία πως όταν είμαστε νηστικοί, αναγκάζεται ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα λίπους του για να βρει την ενέργεια που του χρειάζεται στη διάρκεια της άσκησης. Μολονότι όμως αυτό ακούγεται λογικό, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν πως η γυμναστική με άδειο στομάχι όχι μόνο δεν παρέχει όφελος, αλλά μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Μία από τις μελέτες, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση «Strength and Conditioning Journal», εξέτασε συνδυαστικά πολλές προγενέστερες ερευνητικές εργασίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είτε γυμνάζεται κανείς νηστικός είτε έχοντας φάει κάτι, καίει περίπου την ίδια ποσότητα λίπους.

Η διαφορά είναι πως δίχως φαγητό ο ασκούμενος έχει περισσότερες πιθανότητες να χάσει μυϊκή μάζα, να γυμναστεί λιγότερο έντονα επειδή θα νιώθει αδύναμος και τελικά να κάψει λιγότερες θερμίδες.

Μια από τις μελέτες που εξετάστηκαν έγινε σε ποδηλάτες, στους οποίους περίπου το 10% των θερμίδων που έκαιγαν όταν προπονούνταν νηστικοί, προερχόταν από την καύση μυϊκής μάζας.

Μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2002, κατέδειξε ένα ακόμα όφελος του φαγητού πριν από την προπόνηση: οι εθελοντές έτρωγαν λιγότερο στη διάρκεια της ημέρας όταν γυμνάζονταν έχοντας φάει πρώτα ένα σάντουιτς.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

«Νόσος των εύπορων χωρών» η αλλεργία



Το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος αλλεργίας. Οι αλλεργίες προκαλούν το θάνατο 180.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, παγκοσμίως.

Είναι παθήσεις που παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες. Τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια και αποδίδονται στη ρύπανση του αέρα και των κτηρίων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Κύριο αίτιο της αυξημένης εμφάνισης αλλεργιών είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που «μεταλλάσσει» τη γύρη των φυτών και την καθιστά αλλεργιογόνο. Επιπλέον, ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής αποκλείει τον άνθρωπο από την επαφή του με μικρόβια σε μικρή ηλικία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να εκλαμβάνει ως εχθρό ακόμη και «αθώα» στοιχεία, όπως τη σκόνη και τη γύρη.

Με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιολογίας, η 8η Ιουλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου για τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία και στην υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας, δηλαδή, προκαλούνται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια αβλαβή ουσία.

Στην Ελλάδα, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας της γύρεως στην ατμόσφαιρα και άλλων αλλεργιογόνων κατά την άνοιξη, οι αλλεργίες είναι ιδιαίτερα συχνές κατά την εαρινή περίοδο.

Oι πιο συνηθισμένες είναι η αλλεργική ρινίτιδα και τα μάτια με κνησμό (αλλεργική επιπεφυκίτιδα), η κνίδωση και το αγγειοίδημα, το άσθμα, τα δερματικά εξανθήματα που προκαλούν κνησμό, οι τροφικές αλλεργίες, η αλλεργία στο νυγμό/τσίμπημα υμενοπτέρων (σφηκών και μελισσών), η αναφυλαξία.

Οι αλλεργίες γίνονται ολοένα και συχνότερες, αν και ορισμένες είναι πιο συνήθεις από άλλες.

-Ένας στους τρεις ανθρώπους εκδηλώνει κάποια αλλεργία σε μια δεδομένη στιγμή της ζωής του.

-Ένας στους πέντε ανθρώπους υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα ήταν σχεδόν άγνωστη μέχρι τον 20ό αιώνα και, όπως και όλες σχεδόν οι αλλεργίες, φαίνεται να είναι μια νόσος των εύπορων χωρών.

-Ένας στους πέντε μαθητές σχολείου προσβάλλεται από άσθμα.

-Ένα στα έξι παιδιά εμφανίζει δερματικές ασθένειες που σχετίζονται με την αλλεργία, ιδιαίτερα έκζεμα.

-Ένας στους 20 ανθρώπους εμφανίζει το οιδηματώδες εξάνθημα που προκαλεί κνησμό και είναι γνωστό ως κνίδωση.

Oι τροφικές αλλεργίες φαίνεται να παρουσιάζουν θεαματική αύξηση, παρόλο που παραμένουν ακόμα σχετικά ασυνήθεις.

Το 10% του πληθυσμού παρουσιάζει έντονη τοπική αντίδραση στο νυγμό υμενοπτέρων.

Τι προκαλεί τις αλλεργίες;

Οι αλλεργίες προκαλούνται ως επί το πλείστον από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, και κυρίως τα περιττώματά τους, που είναι η πιο συνηθισμένη αιτία εκδήλωσής της και επηρεάζουν έως και το 90% των ατόμων που υποφέρουν από αλλεργίες, τη γύρη των χόρτων, τα κατοικίδια ζώα (είναι η τρίτη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης αλλεργικών συμπτωμάτων, με το 40% των ασθματικών παιδιών να είναι ευαισθητοποιημένα στα αλλεργιογόνα των γάτων και των σκύλων), τα δέντρα ως συνήθη εκλυτικό παράγοντα της πρώιμης ανοιξιάτικης αλλεργικής ρινίτιδας, τους μύκητες που πυροδοτούν αλλεργική ρινίτιδα το φθινόπωρο, ενώ τα σπόρια τους βρίσκονται πολύ συχνά στην ατμόσφαιρα και μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές κρίσεις άσθματος, και τις τροφικές αλλεργίες (το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και τώρα τα φιστίκια είναι σημαντικές αιτίες τροφικών αλλεργιών, ενώ οι χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις).

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπεύθυνες για τη συχνότητα των κοινών αλλεργικών παθήσεων είναι και οι αλλαγές στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον. Η ρύπανση του περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των αλλεργικών διαταραχών. Τα πιο σημαντικά συστατικά αυτής της ρύπανσης θεωρείται ότι είναι τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, λόγω, κυρίως, των εκπομπών των πετρελαιοκίνητων μηχανών.

Οι αλλεργίες είναι πιο συχνές στους ενηλίκους και στα παιδιά που ζουν σε ακτίνα 100 μέτρων από τους πολυσύχναστους δρόμους και τα άτομα εκείνα που υποφέρουν από άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να αισθάνονται χειρότερα τις ημέρες με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κύρια υπεύθυνη της επιδημίας αλλεργιών που παρατηρείται στις ημέρες μας είναι επίσης η ρύπανση της ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους. Η ανάγκη για συντήρηση της ενέργειας έχει οδηγήσει σε αλλαγή των συνθηκών μέσα στο σπίτι, καθώς τα σπίτια στο παρελθόν αερίζονταν περισσότερο. Επιπλέον, τα περισσότερα σπίτια έχουν πιο μαλακά έπιπλα και μοκέτες, που δημιουργούν από κοινού ένα ιδεώδες περιβάλλον για τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και την επικράτηση αλλεργιογόνων από κατοικίδια ζώα, του καπνού από τσιγάρα και της αιθάλης και ατμών από χημικές ουσίες και σπρέι για οικιακή χρήση.
Αυτό το μείγμα αλλεργιογόνων και ερεθιστικών ουσιών στο μη εξαεριζόμενο οικιακό περιβάλλον είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο κυριότερος υπεύθυνος για την ταχεία αύξηση των αλλεργικών νόσων.

Η πρωτογενής πρόληψη αφορά την πρόληψη εμφάνισης αλλεργίας σε μη αλλεργικά άτομα. Παρά το γεγονός ότι η προδιάθεση για αλλεργία κληρονομείται, σημαντικός είναι ο ρόλος του περιβάλλοντος. Πολλαπλά γονίδια αλληλεπιδρούν με περιβαλλοντικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αλλεργικών φαινοτύπων. Η αυξανόμενη ανώμαλη αλλεργική αντίδραση του ανοσοποιητικού του σύγχρονου ανθρώπου σε πολλές ουσίες φέρεται να είναι το τίμημα της κακής διατροφής και της αύξησης των χημικών και ερεθιστικών παραγόντων που η βιομηχανοποίηση άθροισε στο περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη μειωμένη εκγύμναση του ανοσοποιητικού συστήματος από τη γέννηση απέναντι σε φυσικά αλλεργιογόνα λόγω της τεχνητής διαμόρφωσης ενός υπερπροστατευτικού αποστειρωμένου από μικρόβια περιβάλλοντος στην οικογένεια και στον κοινωνικό μικρόκοσμο του βρέφους.
Η βρεφική και παιδική ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας, σύμφωνα με μελέτες, για την εγκαθίδρυση μιας υγιούς ανοσολογικής απάντησης στον αναπτυσσόμενο οργανισμό.

Συγκεκριμένα, μητέρες που καπνίζουν, κάνουν χρήση φαρμάκων ή αντιβιοτικών κατά την κύηση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν παιδιά με αλλεργικές παθήσεις. Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, κατά την κύηση, έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη επίπτωση αλλεργιών στα βρέφη και παιδιά. Ο μητρικός θηλασμός ασκεί προστατευτική επίδραση.

Η έκθεση σε απλούς ιούς και μικρόβια, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα διαμορφώνεται, είναι κρίσιμη για την εγκατάσταση ομαλής ανοσοποιητικής απάντησης που θα συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Η μικρότερη επίπτωση αλλεργιών που παρατηρείται σε πολύτεκνες οικογένειες, ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά, έχει αποδοθεί στην αυξημένη έκθεσή τους σε κοινούς ιούς και απλά μικρόβια από τα μεγαλύτερα αδέλφια.

Η παχυσαρκία και το κάπνισμα συνδέονται με μεγαλύτερα ποσοστά αλλεργικών παθήσεων. Η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους βελτιώνει το αλλεργικό άσθμα στους ήδη πάσχοντες. Η τυποποιημένη διατροφή πλούσια σε συντηρητικά και χρωστικές, η κατάχρηση κρέατος, η αυξημένη πρόσληψη ζωικού λίπους, η μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστούν αλλεργικές παθήσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Εμμηνόπαυση… η δεύτερη εφηβεία!



Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα.

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποτελεί μία φυσιολογική αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερη φάση της ζωής, η οποία έχει τόσο σωματική όσο και ψυχολογική επίδραση στη γυναίκα.

Εμμηνόπαυση σημαίνει και το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου και εμφανίζεται λόγω της μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης, ορμονική μεταβολή η οποία επιδρά σε πολλά συστήματα του οργανισμού της γυναίκας, όπως είναι το αναπαραγωγικό, το καρδιαγγειακό και το μυοσκελετικό.

Συνήθως η περίοδος αυτή συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται σε ένα ποσοστό της τάξης του 80% των εμμηνοπαυσικών γυναικών, μεταξύ των οποίων συχνότερα εμφανίζονται:
• εξάψεις
• έντονη εφίδρωση
• εκνευρισμός
• πονοκέφαλοι
• αύξηση του σωματικού βάρους
• μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και
• αίσθημα κόπωσης.

Στα μη εμφανή συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας είναι η επακόλουθη απώλεια της οστικής μάζας καθώς και η αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σε αυτή την ιδιαίτερη φάση της ζωής τους, οι γυναίκες πρέπει να φροντίσουν να υιοθετήσουν τις πρέπουσες διατροφικές συνήθειες και να εντάξουν τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους, με σκοπό να προστατευτούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά έναντι όλων αυτών των διαταραχών συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.

Σωματική δραστηριότητα
Η σωματική δραστηριότητα βοηθά όχι μόνο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους αλλά και…

- στη βελτίωση ορισμένων δεικτών κινδύνου για εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ, «συντήρηση» οστικής πυκνότητας.
- στη βελτίωση της διάθεσης
- στη μείωση έντασης συμπτωμάτων όπως η αϋπνία.

Το είδος της άσκησης που συστήνεται γι’ αυτή την περίοδο της ζωής είναι τόσο η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση όσο και η ήπια άσκηση με αντιστάσεις, η οποία φαίνεται ότι ευνοεί τη διατήρηση υγιούς οστικής πυκνότητας.

Σε κάθε περίπτωση, μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση είναι σημαντικό να συμβουλευτεί τον γιατρό της και τον διατροφολόγο της, οι οποίοι θα της παρέχουν επιστημονική καθοδήγηση και θα τη βοηθήσουν να βιώσει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα την ευαίσθητη αυτή περίοδο της ζωής τους.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πνίξτε τις δυσάρεστες αναμνήσεις



Νέα επιστημονική ανακάλυψη.

Ο εγκέφαλός μας είναι προικισμένος με μία μοναδική ικανότητα: να συγκρατεί ό,τι μας ευχαριστεί και να διαγράφει ό,τι δεν θέλει να θυμάται, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σουηδοί ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Γκερτ Τόμας Βαλντχάουζερ από το Πανεπιστήμιο του Λουντ, ανακάλυψαν ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να πνίγει ό,τι μας θλίβει και μας χαλάει τη διάθεση.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων (ΗΕΓ), εντόπισαν τις περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών που ενεργοποιούνταν ενώ εκείνοι προσπαθούσαν να ξεχάσουν κάποια ανάμνηση.

Κατάφεραν μάλιστα να δουν την ακριβή στιγμή που η ανάμνηση διαγραφόταν πλήρως από τον εγκέφαλό τους.

Όπως επισημαίνουν, είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ανακάλυψή τους αυτή, η οποία θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη ή από κάποια διαταραχή μετατραυματικού στρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Προσοχή στους ανάπηρους... απατεώνες

Εμφανίζονται ως ΑΜΕΑ με ψεύτικα κουπόνια και ζητούν οικονομική ενίσχυση



Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών-Παράρτημα Αχαΐας έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή των πολιτών στο φαινόμενο της επαιτεία-φιλανθρωπίας που κατά καιρούς εμφανίζεται και έχει ως μοναδικό στόχο την εξαπάτηση και την απόσπαση χρηματικών ποσών για προσωπικό συμφέρον από άτομα τα οποία λυμαίνονται τον αναπηρικό χώρο. Τα συγκεκριμένα άτομα που εμφανίζονται ως Α.μεΑ ή συνοδεύουν Α.μεΑ έχοντας στην κατοχή τους «κουπόνια» εκμεταλλεύονται την ευαισθησία των πολιτών με πρόσχημα την δημιουργία δομών, την ενίσχυση και την βελτίωση των υποδομών (προσβασιμότητα σε δομημένο και φυσικό περιβάλλον) και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία εκπροσωπώντας Φορείς και Οργανώσεις του Αναπηρικού Κινήματος.

Πάγια θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών- Παράρτημα Αχαΐας είναι ότι η οποιαδήποτε αναπηρία δεν εξισώνεται με την επαιτεία. Ο αγώνας για την ισότιμη κοινωνική ένταξη και την εξίσωση των ευκαιριών θα πρέπει να προστατευθεί από τέτοιου είδους άτομα τα οποία απαξιώνουν και αμαυρώνουν τις πολύχρονες και κοπιαστικές προσπάθειες ολόκληρου του Αναπηρικού Κινήματος.

Η ενίσχυση και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ανήκει αποκλειστικά στην στήριξη από το Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα Άτομα με Αναπηρία δεν επιζητούν τον οίκτο και την συμπόνια αλλά την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών-Παράρτημα Αχαΐας κα Ισόγλου Αθηνά στο κινητό τηλέφωνο 6976400771 και στο σταθερό 2610 522-199.


Διαβάστε περισσότερα...