Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Padovan (Πάντοβαν): Μέθοδος νευρολειτουργικής αναδιοργάνωσης



Η μέθοδος ονομάζεται "Padovan: Μέθοδος νευρολειτουργικής αναδιοργάνωσης" και εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας, αφού έχει ήδη κάνει το γύρω της Ευρώπης (μια που στη Γερμανία και στη Γαλλία εφαρμόζεται εδώ και λίγα χρόνια).

Απευθύνεται σε άτομα που εμφανίζουν δυσκολίες σε διάφορους τομείς όπως λ.χ.:
- μαθησιακές δυσκολίες
- διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ)
- εγκεφαλική παράλυση
- αφασίες, κλπ.,
περιλαμβάνοντας μεγάλη "γκάμα" δυσκολιών.

Είναι μια μέθοδος η οποία σεβόμενη την ανθρώπινη φύση, βοηθά να αντιμετωπιστούν διάφορες δυσκολίες μέσω απλών κινήσεων, που ο καθένας από εμάς τους "ψευδοκανονικούς", είχαμε κάνει στην παιδική μας ηλικία. Η θεραπεία περιλαμβάνει:
- ασκήσεις σώματος
- ασκήσεις χεριών
- ασκήσεις ματιών (οπτικοκινητικού συντονισμού αλλά και φωτοαντανακλαστικού)
- ασκήσεις αναπνοής
- ασκήσεις στόματος
και στο τέλος πιο εξειδικευμένες ασκήσεις ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου.

Η όλη θεραπεία διαρκεί 45 λεπτά, χωρίς να χρειάζονται πολλά έξοδα από μέρους των γονέων (συνήθως), παρά μόνο για κάποια εξαρτήματα (όπως πιπίλα, κ.α.), τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 20 ευρώ.

Μέσω, λοιπόν, αυτών των ασκήσεων, καλείται ο θεραπευτής να δώσει ώθηση στα κέντρα αυτά του εγκεφάλου (διαμέσου των νεύρων) που παρουσιάζουν βλάβη. Επίσης, στοχεύει και στην οικονομία του νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, και να λειτουργούν μόνο τα σημεία αυτά του εγκεφάλου που χρειάζονται για την επίτευξη της οποιασδήποτε λειτουργίας-πράξης.

Η μέθοδος διδάσκεται σε μορφή σεμιναρίου, από την κα Sonia Padovan-Catenne, και μπορούν να το παρακολουθήσουν λογοπεδικοί, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές και συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων, εάν και εφόσον τους ενδιαφέρει, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να έχουν γνώσεις νευρολογίας.

Τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι μόνο η Θεσσαλονίκη. Είναι δύσκολο να γίνει ολοκληρωμένο το πρόγραμμα του σεμιναρίου και γι' αυτόν το λόγο χωρίζεται σε 4 κύκλους με διάρκεια 4 ημερών ο κάθε κύκλος.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είμαστε μόνο 21 άτομα που κάνουμε χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.padovan.pro.br

Πηγή: http://noesi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπογράφηκε η απόφαση για το φοιτητικό πάσο



Υπογράφηκε σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουνίου, η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) σχετικά με την παροχή του πάσο προς τους φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.

Το κόστος που επωμιζόταν το κράτος, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, μειώθηκε από τα περίπου 25 εκ. ευρώ σε μόλις 10,5 εκ. Η σημαντική αυτή προσπάθεια απελευθερώνει πόρους για την περαιτέρω βελτίωση των παροχών της Πολιτείας προς τους φοιτητές των ΑΕΙ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιατροί πρέπει να ειλικρινείς σχετικά με... το θάνατο



Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται το «τέλος του ταξιδιού».

Ο Καθηγητής Mayur Lakhani, πρόεδρος του Dying Matters Coalition,στη Βρετανία, προτρέπει τους γιατρούς να είναι περισσότερο ανοιχτοί και ειλικρινείς όσον αφορά την προετοιμασία των ασθενών και της οικογένειάς τους για το τέλος του ταξιδιού.

Φανταστείτε μια κατάσταση στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι με συνήθη νόσο δεν διαγιγνώσκονται και όπου χάνονται ευκαιρίες για να εντοπιστεί το πρόβλημα και να προσφερθεί καλή φροντίδα.

Ποια είναι η κατάσταση; Ο θάνατος.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 92.000 άνθρωποι στη Βρετανία χρειάζονται παρηγορητική φροντίδα αλλά δεν τη λαμβάνουν.

Ως γενικός ιατρός έχει δει προβληματισμένους συγγενείς μετά το θάνατο ενός ασθενή στο νοσοκομείο.

Συχνά δεν έχουν την ευκαιρία να δουν τον συγγενή τους πριν πεθάνει και δεν έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης παρά τις επανειλημμένες εισαγωγές με επιδεινούμενες συνθήκες.

Πολλοί τέτοιοι ασθενείς ποτέ δεν χαρακτηρίζονται επίσημα ότι βρίσκονται σε κίνδυνο θανάτου και δεν αξιολογούνται για παρηγορητική φροντίδα.

Ένας συγγενής είπε κάτι που δεν το έχει ξεχάσει. ‘Μακάρι να μου είχαν πει οι γιατροί ότι η μητέρα μου πέθαινε.’

Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι ακόμα πεθαίνουν σε κατάσταση στρες, με μη ελεγχόμενα συμπτώματα ή έχουν άχρηστες παρεμβάσεις όταν δεν οδηγούν αυτές σε καμία διαφορά.

Όλοι, περιλαμβανομένων των γιατρών πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μιλάμε για τον θάνατο, πιστεύει ο Καθηγητής.

Μια νέα έρευνα του ComRes για το Dying Matters Coalition, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει διάχυτη διστακτικότητα να μιλάμε για τη θνησιμότητα και τον θάνατο.

Για αυτό ο Καθηγητής θέλει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλούν πιο ανοιχτά για το θάνατο και το πένθος και να κάνουν σχέδια για τη φροντίδα προς το τέλος της ζωής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν σχέδιο για τις επιλογές και επιθυμίες τους σε περίπτωση σοβαρής νόσου, υπογραμμίζει.

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι υπάρχει άφθονος χρόνος όταν εμφανίζεται η νόσος, αλλά συχνά δεν είναι έτσι και μπορεί να είναι αργά.

Οι γιατροί εκπαιδεύονται να θεραπεύουν, αλλά καθώς οι άνθρωποι ζουν με μακροχρόνιες παθήσεις, το ιατρικό επάγγελμα χρειάζεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει με τους ασθενείς που πεθαίνουν.

Χρειάζεται να φέρουν το θάνατο πίσω στο σπίτι των ανθρώπων που πλησιάζουν στο τέλος, παρά στο νοσοκομείο ή σε ιδρύματα, δήλωσε.

Καθώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων εμφανίζει και ζει με άνοια είναι σημαντικό οι γιατροί να μιλούν για το είδος της παρηγορητικής φροντίδας που θα επιλέξουν οι άνθρωποι όσο είναι υγιείς.

Υπάρχει ανάγκη για τεράστια αλλαγή στην κουλτούρα, ξεκινώντας από το ιατρικό επάγγελμα.

Έχοντας μάθει πολλά από τον Καναδό ειδικό στην επικοινωνία, Καθηγητή Stephen Workman, προτρέπει τους γιατρούς να κάνουν 3 πράγματα.

Πρώτα να είναι συγκαταβατικοί αλλά ευθείς όταν μιλούν για τον θάνατο.

Οι γιατροί που ενημερώνουν συγγενείς σχετικά με ασθενή για τον οποίο υπάρχει ανησυχία, δεν θα πρέπει μόνο να λένε ‘ο σύζυγός σας είναι σοβαρά άρρωστος’, αλλά θα πρέπει να προσθέτουν ‘είναι πιθανόν να πεθάνει ενδεχομένως’. Αυτή η δήλωση επιτρέπει να προετοιμαστούν όσοι εμπλέκονται.

Δεύτερον να είναι ειλικρινείς και να μην δίνουν ψεύτικες ελπίδες.

Να σκέφτεστε δυο φορές σχετικά με λανθασμένη επιλογή σε μεθόδους όπως η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη όταν κάποιος πράγματι πεθαίνει και οι πιθανότητες ανάκαμψης είναι μηδαμινές.

Αντί να προσφέρουν υποστηρικτική φροντίδα να κρατούν τον ασθενή σε άνετη κατάσταση και να του επιτρέψουν να πεθάνει με φυσιολογικό, αξιοπρεπή τρόπο.

Τρίτον όταν οι γιατροί διαγιγνώσκουν σοβαρή νόσο θα πρέπει να ρωτούν τον ασθενή αν επιθυμεί να μιλήσει για το τι μπορεί να περιμένει και τι πιθανόν θα συμβεί.

Οι περισσότεροι πεθαίνουν από αδυναμία σε μεγάλη ηλικία και είναι γνωστό σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες.

Αυτό δίνει ευκαιρίες για συνομιλία σχετικά με επιθυμίες του τέλους της ζωής και σχεδιασμό για την προχωρημένη φροντίδα.

Φιλοδοξία του Καθηγητή είναι να μειώσει τον φόβο του θανάτου και να αυξήσει τη γνώση της παρηγορητικής φροντίδας.

Είναι σημαντικό, ο καθένας που φτάνει στο τέλος της ζωής του να εντοπίζεται αρκετά έγκαιρα και να υποστηρίζεται για να φτιάξει ένα καλό σχέδιο προχωρημένης φροντίδας.

Γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπίζονται θέματα όπως αυτό στους εντατικούς ρυθμούς των χειρουργείων και των διαδρόμων.

Ωστόσο οι γιατροί πρέπει να επιταχύνουν τη δράση, σημειώνει.

Όλοι, ιδιαίτερα οι γιατροί μπορούν να παίξουν ρόλο στη διαβεβαίωση ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει έναν καλό θάνατο, κατέληξε.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς γυναικολόγο και ογκολόγο το νοσοκομείο Λαμίας



Αναζητούν γιατρούς πάνω από ένα χρόνο.

Θα κλείνει το μεσημέρι και θα ανοίγει την επόμενη ημέρα το πρωί μέχρι το τέλος του μήνα η γυναικολογική - μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Λαμίας, καθώς εδώ και πάνω από ένα χρόνο… αναζητείται γυναικολόγος αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί!

Οι προσπάθειες της διευθύντριας της κλινικής κ. Φούκα για να λυθεί το πρόβλημα έχουν ξεκινήσει πριν 1,5 χρόνο, αλλά παρ’ όλα αυτά το κενό εξακολουθεί να υπάρχει.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι τα περιστατικά που θα φθάνουν μετά το μεσημέρι και το βράδυ στο νοσοκομείο της Λαμίας, θα προωθούνται για τη Λάρισα και το Βόλο.

Το συγκεκριμένο θέμα καθώς επίσης και η εξεύρεση ιατρικού δυναμικού τέθηκαν πριν από οκτώ μέρες σε συνάντηση εκπροσώπων του νοσοκομείου με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας στην Αθήνα.

Επίσης, περισσότεροι από 400 καρκινοπαθείς, τους οποίους μέχρι τώρα εξυπηρετούσε το νοσοκομείο της Λαμίας, είναι αναγκασμένοι πλέον να ταξιδεύουν στην Αθήνα ή τη Λάρισα για τη θεραπεία τους.

Ο μοναδικός ογκολόγος που υπηρετούσε στο νοσοκομείο της Λαμίας, παρά τις προσπάθειες και τα συνεχή αιτήματα που έγιναν για να εξευρεθεί αντικαταστάτης, έστω και με επικουρικό γιατρό, έφυγε με άδεια, αφήνοντας έτσι κενό.

Η ογκολογική κλινική εκτός από την Λαμία και την Φθιώτιδα εξυπηρετεί την Ευρυτανία, την Φωκίδα, την βόρεια Εύβοια αλλά και περιστατικά από Καρδίτσα και Τρίκαλα καθώς είναι η μοναδική στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ορθοπεταλιές 4.000 χιλιομέτρων για το «Χαμόγελο»



Τη διαδρομή Τρίκαλα-Μόναχο-Τρίκαλα θα κάνει βετεράνος ποδηλάτης.

«Είμαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και η προετοιμασία μου έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2011. Υπήρξαν δυσκολίες στην προετοιμασία κυρίως λόγω του καιρού οι οποίες όχι μόνο δεν με λύγισαν αλλά με έκαναν και πιο δυνατό».

Αυτά υπογράμμισε σήμερα το μεσημέρι ο βετεράνος ποδηλάτης Στέλιος Βάσκος, ο οποίος στις 25 Ιουνίου με πιθανή ημερομηνία επιστροφής στις 9 Ιουλίου θα διανύσει 4.000 χιλιόμετρα, θα περάσει επτά χώρες και δεκάδες πόλεις και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τους χορηγούς θα δοθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού», όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ειδικότερα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων η παρουσίαση του εγχειρήματος «Τρίκαλα – Μόναχο – Τρίκαλα» που θα επιχειρήσει ο Στέλιος Βάσκος με το ποδήλατό του.

Ο Στέλιος Βάσκος αφού ανέλυσε την διαδρομή προς και από το Μόναχο και ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι θα πάει και θα έρθει με την δύναμη του Θεού. Ξέρω, σημείωσε, ότι η επιστροφή θα είναι πολύ δύσκολη αλλά με όλη αυτήν την στήριξη και την δύναμη που μου δίνει η προσφορά στο «Χαμόγελο του Παιδιού» θα τα καταφέρω.

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Γιαννόπουλος από την πλευρά του τόνισε πως θα ήθελε να αποκαλέσει τον μεγάλο ποδηλάτη κ. Βάσκο αλλά βλέπει ότι όλοι εδώ τον αποκαλείται Στέλιο, για να διευκρινίσει: «Το «Χαμόγελο του Παιδιού» δημιουργήθηκε πριν από 17 χρόνια από έναν άλλον οραματιστή, τον 10χρονο Ανδρέα, όπως οραματιστής είναι και ο Στέλιος. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η προσπάθεια του Στέλιου δείχνει ένα άλλο πρόσωπο της Ελλάδος γιατί δυστυχώς τα ξένα ΜΜΕ δείχνουν μία μαύρη πλευρά της χώρας μας. Η προσπάθεια του Στέλιου θα ενισχύσει την προσπάθειά μας για την δημιουργία μιας ακόμη μονάδας κινητής εντατικής Θεραπείας για νεογνά και μωρά».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός τόνισε πως νιώθει «ιδιαίτερη χαρά που ένας Τρικαλινός κάνει μία υπερπροσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά και που το κάνει προκειμένου να καλύψει τα κενά της ελληνικής πολιτείας ενισχύοντας το «Χαμόγελο του Παιδιού». Κατέληξε λέγοντας ότι «είναι εμφανής η αφοσίωση και η πίστη του Στέλιου στο εγχείρημα και είναι φανερό το αίσθημα του χρέους που τον διακατέχει ώστε όλα να πάνε καλά».

Ο δήμαρχος Τρικάλων κ. Λάππας σημείωσε πως «τα Τρίκαλα με αίσθημα υπερηφάνειας και αγάπης θα συνοδεύσουν τον Στέλιο στο επίτευγμά του γιατί είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει. Είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος με προσφορά και δημιουργία».

Τέλος ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Καμπαγιάννης σημείωσε ανάμεσα στα άλλα, πως θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το εγχείρημα παράτολμο, ωστόσο για όλους εμάς που ξέρουμε καλά τον Στέλιο και τις δυνατότητες του και τον έχουμε ακολουθήσει σε όλα τα προηγούμενα εγχειρήματα γνωρίζουμε πως είναι κάτι που μπορεί να το πετύχει.

Σε αυτό το εγχείρημα λόγω της φύσης του και της ιδιαιτερότητάς του έχουν ληφθεί μία σειρά από προληπτικά μέτρα ώστε πρώτα απ’ όλα να επιστρέψει υγιής ο Στέλιος Βάσκος. Εξειδικευμένη ιατρική ομάδα θα τον ακολουθεί, ασθενοφόρο όπου παραχωρείται, περιπολικά στα δύσκολα κομμάτια της διαδρομής και ειδικά διαμορφωμένο αυτοκινούμενο στο οποίο ο Στέλιος θα ξεκουράζεται και θα δέχεται την ιατρική φροντίδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ζωή δεν τελειώνει μετά την εμμηνόπαυση



Σύμμαχος των γυναικών η σωστή πληροφόρηση.

Τουλάχιστον 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής έχουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι, το 2030, πάνω από 1,5 δισ. γυναίκες θα βρίσκονται στην ηλικία, άνω των 50 ετών.

Ο καλύτερος σύμμαχος των γυναικών σε αυτή τη φάση της ζωής τους είναι η σωστή πληροφόρηση ανέφερε, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Χριστοδουλάκος, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης.

Οι γυναίκες πρέπει να αποβάλλουν τον «αδικαιολόγητο τρόμο» για χορήγηση της ορμονικής θεραπείας και να απευθυνθούν στους ειδικούς, οι οποίοι θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο και να απαντήσουν σε κάθε ερώτησή τους, ώστε να ενημερωθούν σωστά για τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και τη διαθεσιμότητα θεραπευτικών σχημάτων, καθώς το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι η παραπληροφόρηση, είπε ο κ. Χριστοδουλάκος. Το 30 με 40% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση χρειάζονται θεραπευτική αγωγή, η οποία, σήμερα, είναι εξατομικευμένη.

Στην παραπληροφόρηση απέδωσε ο καθηγητής και την τάση για φυτοοιστρογόνα και, μάλιστα, τη χαρακτήρισε «επικίνδυνη», λέγοντας ότι χορηγούνται χωρίς έλεγχο, ώστε να ξέρουμε τι θα θεραπεύσουμε, και χωρίς παρακολούθηση .

Ο κ. Χριστοδουλάκος επισήμανε ότι, τη δεκαετία του 2000, η δημοσίευση μεγάλων κλινικών μελετών σχετικά με την ορμονική θεραπεία καθώς και ο τρόπος χειρισμού των μελετών αυτών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημιούργησαν σύγχυση και φόβο, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους ίδιους τους γιατρούς. Αποτέλεσμα ήταν να περιορισθεί σημαντικά η χορήγηση της ορμονικής θεραπείας, στο πλαίσιο άσκησης της «αμυντικής ιατρικής», έτσι ώστε οι γυναίκες να στερούνται τις πολλαπλές ωφέλειες από τη θεραπεία.

«Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Η ορμονική θεραπεία, όταν χορηγείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με κατάλληλη παρακολούθηση της γυναίκας, είναι ασφαλής και εξασφαλίζει καλή ποιότητα ζωής και πρόληψη ατροφιών, οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης.

Η γυναίκα του σήμερα έχει δικαίωμα να γνωρίζει τις αλλαγές και τις πιθανές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης καθώς και τις πολύπλευρες δυνατότητες που παρέχει σήμερα η ιατρική για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής της, είπε, ο Γεώργιος Κρεατσάς, μαιευτήρας - γυναικολόγος, καθηγητής και διευθυντής της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο.

Για τις επιπτώσεις τις εμμηνόπαυσης μίλησε η Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, ενδοκρινολόγος, επίκουρη καθηγήτρια Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο. Η οστεοπόρωση είναι μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και αποτελεί σήμερα παγκόσμια επιδημία. Η μία στις δύο γυναίκες, σε όλο τον κόσμο, θα προσβληθεί από οστεοπορωτικό κάταγμα και επειδή η οστεοπόρωση δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο, πρωταρχική σημασία έχει η πρόληψη, είπε η κ. Λαμπρινουδάκη.

Επίσης, όπως τόνισε, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνητότητας στην εμμηνοπαυσιακή γυναίκα. Η εμμηνόπαυση οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης, διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά του κοιλιακού λίπους, που θεωρείται και το πιο επιβλαβές.

Η κ. Λαμπρινουδάκη αναφέρθηκε και στο κλιμακτηριακό σύνδρομο, που αποτελεί τη βασικότερη άμεση επίπτωση της εμμηνόπαυσης και συνοδεύεται από εξάψεις- οι οποίες, σε πολλές γυναίκες διαρκούν για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως- ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, ευερεθιστότητα, ξέσπασμα κλάματος, αίσθημα κόπωσης, αϋπνία και απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνήθεις ασχολίες. Τέλος, η κολπική ξηρότητα, ο πόνος κατά την επαφή, η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και η ουρογεννητική ατροφία συνιστούν για πολλές γυναίκες οξύ πρόβλημα, το οποίο συχνά δεν αποκαλύπτεται ή και παραβλέπεται από την ίδια τη γυναίκα.

Το Τμήμα Κλιμακτηρίου- Εμμηνόπαυσης της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς που ασχολούνται με τα προβλήματα της γυναίκας στην εμμηνόπαυση, αποφάσισε να συνοψίσει τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στη χορήγηση της ορμονικής θεραπείας και να παραθέσει πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των συνηθέστερων κλινικών περιπτώσεων στις οποίες ενδείκνυται η χορήγηση ορμονικής θεραπείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση αύξησε τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά



Πολλοί δεν μπορούν να επισκεφτούν ούτε το γιατρό τους λόγω κόστους.

Στην αλματώδη αύξηση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα συνέβαλαν σημαντικά η ανεργία, η απόγνωση και η απογοήτευση, όπως εκτιμούν οι καρδιολόγοι, οι οποίοι επιπλέον επισημαίνουν ότι αρκετοί καρδιοπαθείς εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους, ή καθυστερούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος φαρμάκων και επισκέψεων.

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα «θερίζουν», ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, της θεαματικής αύξησης της ανεργίας, του κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων και της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν λογαριασμούς και «χαράτσια», σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και διευθυντής του τμήματος Βηματοδότησης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Γεώργιος Θεοδωράκης, και ο εκλεγείς πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας, Ιωάννης Λεκάκης.

Οι επιστήμονες με αφορμή το 8ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας εξήγησαν ότι και η κατάθλιψη, η οποία τετραπλασιάζει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και διπλασιάζει τα εγκεφαλικά επεισόδια, εμφανίζεται πλέον σε ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό Ελλήνων.

Τόνισαν, εξάλλου, ότι το σημαντικό πρόβλημα, που έχει καταγραφθεί εσχάτως, είναι η αδυναμία πολλών ασθενών με καρδιοπάθειες να λάβουν τα κατάλληλα φάρμακα εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής τους στα έξοδα αγοράς τους. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισαν οι ομιλητές, θα επιφέρει σημαντικές βλάβες στην υγεία πολλών, με απρόβλεπτες και πολύ επικίνδυνες συνέπειες.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λεκάκης, είναι συχνό πλέον το φαινόμενο, αρκετοί καρδιοπαθείς να μην παίρνουν τα φάρμακά τους, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και συμμετοχές της τάξεως των 25 ευρώ. «Όλο και πιο συχνά μάς ζητούν να τους γράψουμε φθηνότερα φάρμακα και μας ρωτούν αν μπορούν να τα διακόψουν για κάποιο διάστημα».

Ο κ. Θεοδωράκης, από την πλευρά του, παρατήρησε ότι υπήρξε ασθενής του, καρδιοπαθής, ο οποίος είχε σοβαρές ενοχλήσεις για πέντε συνεχείς ημέρες, αλλά απέφευγε να τον επισκεφθεί, καθώς δεν είχε χρήματα για την επίσκεψη, αγνοώντας ότι το ταμείο του θα μπορούσε να καλύψει το κόστος.

Οι καρδιολόγοι αναφέρθηκαν και σε άλλο, ιδιαίτερα ανησυχητικό, γεγονός που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία από την αδυναμία πολλών να προμηθευτούν τα κατάλληλα υλικά και εξοπλισμό. Τελευταία, όπως είπαν, έχει μειωθεί ο αριθμός των επεμβάσεων και αυτό συμβαίνει σε περίοδο που η προσέλευση των ασθενών στα δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχει αυξηθεί ενώ στα ιδιωτικά, η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά.

Οι κύριοι Θεοδωράκης και Λεκάκης κάλεσαν τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στην αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο, στο πλαίσιο του κόστους - ωφέλους στον γενικό πληθυσμό και ανέφεραν ως παράδειγμα τη χρήση των στατινών και τη χορήγηση των νεότερων αντιπηκτικών σκευασμάτων.

Έγινε σαφές ότι το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας τάσσεται υπέρ της χρήσης γενόσημων φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αρκεί την επιλογή τους να έχει ο θεράπων ιατρός και η χώρα παραγωγή τους να είναι η Ελλάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το φυλλικό οξύ είναι η απαραίτητη βιταμίνη της εγκυμοσύνης



Σε ποια τρόφιμα βρίσκουμε το πολύτιμο φυλλικό οξύ.

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος B (βιταμίνη Β9), απαραίτητη για την ομαλή αύξηση και το μεταβολισμό των κυττάρων (συμμετέχει ως τετράϋδροφολικό οξύ στην σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων και στην διαίρεση των κυττάρων) και ως συνένζυμο στην σύνθεση πουρινών και πυριμιδινών.

Καθίσταται με τον τρόπο αυτό καίριος παράγων στον σχηματισμό του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος του εμβρύου, το οποίο και αναπτύσσεται μεταξύ 15ης και 28ης ημέρας μετά την σύλληψη! Βαρύνουσα σημασία έχει η πρόσληψη του φυλλικού οξέως πριν την σύλληψη, στη διάρκεια της κύησης, της γαλουχίας, καθώς και των πρώτων μηνών της ζωής του νεογνού.

Βέβαια, πολλοί γυναικολόγοι καθώς και η Αμερικανική Ακαδημία Γυναικολογίας συστήνουν οι γυναίκες να λαμβάνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος ακόμα και 6 μήνες πριν συλλάβουν.

Κι αυτό γιατί, η έλλειψη φολικού οξέος στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες του νευρικού συστήματος γνωστότερη εκ των οποίων είναι η δισχιδής ράχη.

Ωστόσο, μην ανησυχείτε! Φυσικές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι), το μπρόκολο, οι μπανάνες, , ο χυμός πορτοκαλιού , οι ξηροί καρποί( φιστίκια) , τα μακαρόνια, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φασόλια, τροφές δηλαδή που συναντώνται κατά κόρον στο ελληνικό διαιτολόγιο.

Για να αποφευχθεί η οριακή ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, καλό είναι να καταναλώνει κάποιος τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Εάν, λοιπόν, ακολουθούσατε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πιθανότατα θα έχετε ήδη λάβει την αναγκαία ποσότητα φυλλικού οξέως που θα χρειαστείτε στην εγκυμοσύνη σας.

Για να έχετε μια αδρή ιδέα των ποσοτήτων, μισό φλιτζάνι ρυζιού, είτε αναποφλοίωτο (καστανό ρύζι) είτε άσπρο ρύζι εμπλουτισμένο, περιέχει περισσότερο από το 10% της απαραίτητης για τον οργανισμό μας καθημερινής ποσότητας φυλλικού οξέος.

Ακόμη, 400μg είναι η ημερήσια συνιστώμενη δόση από τις εθνικές και διεθνείς αρχές υγείας για την πρόληψη των βλαβών του νευρικού σωλήνα στον γενικό πληθυσμό.

Για το φυλλικό οξύ που προέρχεται από τις τροφές ( φυσικές μορφές φυλλικού) δεν υπάρχουν ανώτερα επίπεδα πρόσληψης.

Αντίθετα, για το συνθετικό φυλλικό οξύ για τα παιδιά και τους ενήλικες υπάρχουν ανώτερα επίπεδα πρόσληψης (tolerable upper intake level) τα οποία είναι τα 1000μg/ημέρα.

Το φυλλικό οξύ θεωρείται κατά γενικό κανόνα ως ασφαλές. Η χορήγηση υψηλών δόσεων μεγαλύτερων των 1000μg/ημέρα (πάνω από 1mg/ημέρα) πρέπει να αποφεύγεται κάτω από φυσιολογικές συνθήκες!

Τα συνιστώμενα επίπεδα πρόσληψης συνθετικού φυλλικού οξέως είναι, για την μη έγκυο γυναίκα τα 400μg/ημέρα, για την έγκυο τα 600μg/ημέρα και για την περίοδο της γαλουχίας τα 500μg/ημέρα.

Υψηλότερη δόση συστήνεται σε γυναίκες:

- Που έχουν ήδη γεννήσει παιδί με δυσπλασία ( ιστορικό)
- Που παίρνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα
- Με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
- Με δρεπανοκυτταρική αναιμία
- Που φέρουν μεταλλάξεις στα ένζυμα που σχετίζονται με τον μεταβολισμό του φυλλικού οξέως.

Τέλος, αξίζει τον κόπο να αναφέρει κανείς πως, πέραν των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνος , άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με ανεπάρκεια φυλλικού οξέως είναι οι καθ’ έξιν αποβολές, η προεκλαμψία, η καθυστερημένη ανάπτυξη εμβρύου (IUGR) και ο πρόωρος τοκετός.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βραχιόλι με GPS για ηλικιωμένους με Αλτσχάιμερ




Οι συγγενείς μπορούν να εντοπίσουν εύκολα τον άνθρωπο που έχει χαθεί.
Ένα βασικό πρόβλημα των ατόμων με γεροντική άνοια είναι ότι μπορεί να χαθούν και να μην μπορούν οι δικοί τους να τους εντοπίσουν.

Μια απλή αλλά πολύ χρήσιμη συσκευή όμως, υπόσχεται να το αντιμετωπίσει. Πρόκειται για ένα βραχιόλι με gps. Οι συγγενείς του ηλικιωμένου του το φοράνε και αν χάσουν τα ίχνη του ενημερώνουν την αστυνομία η οποία και τον βρίσκει μέσω του σήματος που εκπέμπεται.

Βέβαια προς το παρόν το βραχιόλι αυτό είναι διαθέσιμο μόνο στη Μασαχουσέτη και τη Βοστόνη των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά είναι βέβαιο ότι σύντομα η χρήση του θα επεκταθεί παντού.

Διαβάστε περισσότερα...

Εγκυμοσύνη και καρκίνος του μαστού



Η πιθανή αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται από το τρίμηνο της κύησης.

Ευτυχώς, είναι λίγες οι φορές όπου έχουμε καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικά η διάγνωσή του από το γυναικολόγο είναι δύσκολη, καθώς οι μαστοί στην εγκυμοσύνη είναι σε τάση λόγω των ορμονών.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σε μια τέτοια περίπτωση εξαρτάται από το τρίμηνο της εγκυμοσύνης που διανύεται.

Στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μέχρι δηλαδή τη 13η εβδομάδα, ο γυναικολόγος κατά κανόνα προχωρά σε διακοπή της κύησης και χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μέχρι την 24η εβδομάδα, μπορούμε συχνά, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις να κάνουμε χειρουργική αφαίρεση - ογκεκτομή ή μαστεκτομή.

Ειδικά μετά την 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές για το έμβρυο να πάρει ή έγκυος ακόμα και χημειοθεραπεία.

Στο 3ο τρίμηνο της κύησης ο γυναικολόγος ακολουθεί την ίδια τακτική με το 2ο τρίμηνο, με τη διαφορά ότι μετά την 32η εβδομάδα μπορούμε με σχετική ασφάλεια να γεννήσουμε με καισαρική τομή το μωρό και να προχωρήσουμε στην ενδεδειγμένη θεραπεία - μαστεκτομή, ογκεκτομή, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία.

Περιττεύει να τονίσουμε ότι όλες οι παραπάνω τακτικές αποφασίζονται πάντα σε συνάρτηση με συντρέχοντες παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, εάν έχει ήδη παιδιά, το είδος και το μέγεθος του όγκου κλπ.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το καλύτερο δώρο για την γιορτή του πατέρα!



Τι απάντησαν 1.000 άνδρες;

Ένα Σαββατοκύριακο... μακριά από τα παιδιά τους! Kατά προτίμηση «με την ανδροπαρέα».
Η εταιρεία RYANAIR ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα έρευνας, που έγινε σε δείγμα 1000 μπαμπάδων, η οποία έδειξε ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα (80%) θα θεωρούσαν ένα διήμερο ταξίδι ως το καλύτερο δώρο για τη Γιορτή του Πατέρα (σ.σ. στις περισσότερες χώρες γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, που φέτος είναι η 17η του μηνός).

Πάντως, το 55% δήλωσε ότι θα ήθελε να αποδράσει για ένα διήμερο με τους φίλους του και μόνο το 23% ότι θα επιθυμούσε ένα ταξίδι με τη σύζυγο!

Οι πατέρες φαίνεται ότι θα προτιμούσαν τα παιδιά τους να τους χαρίσουν ένα ...μπαστούνι του γκολφ (6%) ή ένα μπλουζάκι (14%), από το να τους κάνουν δώρο ένα Σαββατοκύριακο για όλη την οικογένεια (μόλις 2%)!

Σημειώνεται ότι, ενόψει της φετινής Γιορτής του Πατέρα, η Ryanair προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να χαρίσουν στους εορτάζοντες δωροκουπόνια (gift vouchers) για αεροπορικά ταξίδια προς 1.500 προορισμούς.

Τα κουπόνια -που όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, η τιμή τους ξεκινά από 25 ευρώ- θα είναι διαθέσιμα προς αγορά στην ιστοσελίδα της εταιρείας, μέχρι τα μεσάνυχτα της 17ης Ιουνίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «τα κουπόνια είναι ιδανικά για μια απόδραση Σαββατοκύριακου, για μετάβαση σε ένα σημαντικό ματς ή για ένα διήμερο ταξίδι για γκολφ. Πάντως, το να προσκαλέσετε μαζί σας τη σύζυγο ή τα παιδιά σας είναι προαιρετικό».


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζουν από φθινόπωρο οι αστυνομικές ταυτότητες



Θα θυμίζουν πιστωτική κάρτα.

Αλλάζει η αστυνομική ταυτότητα, η οποία πλέον θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο υιοθέτησης και εφαρμογής του κανονισμού 2252/2004 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον οποίο τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας αναγνωρίζονται ως ταξιδιωτικά έγγραφα, προχωρά στην καθιέρωση νέου τύπου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών, είτε διαμένουν στο εσωτερικό της χώρας, είτε στο εξωτερικό μέσω των εκεί προξενικών αρχών.

Η διαδικασία αντικατάστασης της παλιάς ταυτότητας με τη νέα πρόκειται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2012 και θα υλοποιηθεί σταδιακά με τρόπο που θα καθορίσει η ΕΛ.ΑΣ. ανά χρονολογική σειρά έκδοσης του (με σειρά προτεραιότητας στις παλαιότερες χρονολογίες έκδοσης) και κατά αλφαβητική σειρά.

Όλα τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα ισχύουν μέχρι και την αντικατάστασή τους από τα νέου τύπου.



Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας από Κέντρα ΑμεΑ



Εν μέσω οικονομικής κρίσης τα υποστηρικτικά Κέντρα ΑμεΑ, που καλύπτουν τις πλέον βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας, και λειτουργούν με ευθύνη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, κινδυνεύουν να κλείσουν, επιφέροντας τραγικά προβλήματα στα άτομα με βαριές αναπηρίες και τις οικογένειές τους.

Ήδη το υποστηρικτικό Κέντρο ΑμεΑ Ν. Φθιώτιδας, όπως και άλλα κέντρα που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε άτομα με βαριές αναπηρίες, βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο με ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή των 60 ατόμων που παρέχει τις υπηρεσίες του και των οικογενειών τους.

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Φθιώτιδας έστειλε κραυγή αγωνίας και ακολουθούν και άλλοι. Τα Κέντρα αυτά όπως αναφέρει ο Σύλλογος στο σχετικό έγγραφό του δεν μπορούν να απαιτήσουν την καταβολή των πληρωμών μέσω εκβιαστικών χειρισμών.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, Μ. Bουδούρη, να πάρει θέση ανοιχτά και να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα διασφαλίσουν ότι τα Κέντρα Υποστήριξης των ατόμων με βαριές αναπηρίες θα παραμείνουν ανοιχτά.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταμόσχευσαν συνθετική φλέβα σε 10χρονο κορίτσι



Δημιουργήθηκε από δικά της βλαστοκύτταρα.

Επιτυχημένη ήταν η μεταμόσχευση συνθετικής φλέβας σε ένα δεκάχρονο κορίτσι από Σουηδούς επιστήμονες, την οποία είχαν δημιουργήσει στο εργαστήριο από βλαστικά κύτταρα της νεαρής.

Το επίτευγμα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, που αξιοποιεί βλαστικά κύτταρα για να αναδημιουργήσει κατεστραμμένους ή άρρωστους ιστούς.

Το κορίτσι είχε μία μπλοκαρισμένη φλέβα, με συνέπεια να μην είναι δυνατό να απομακρυνθεί το αίμα από το έντερο και τη σπλήνα και να μεταφερθεί στο ήπαρ. Το πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως εσωτερική αιμορραγία, ακόμα και θάνατο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, παραδοσιακά αντικαθίσταται η μπλοκαρισμένη φλέβα με τμήματα υγιούς φλέβας που έχει ληφθεί από άλλο τμήμα του σώματος, όπως το πόδι.

Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες καλλιέργησαν στο εργαστήριο μία συνθετική φλέβα, χρησιμοποιώντας ως βάση βλαστικά κύτταρα που είχαν προηγουμένως λάβει από τον μυελό των οστών του κοριτσιού. Ως «σκελετό» χρησιμοποίησαν ένα τμήμα φλέβας μήκους εννέα εκατοστών, που είχαν πάρει από έναν άλλο νεκρό δωρητή και την οποία φλέβα είχαν απογυμνώσει από τα κύτταρά της, ώστε πάνω σε αυτή τη γυμνή πρωτεϊνική «σκαλωσιά» να έρθουν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο τα νέα κύτταρα της ασθενούς, όπως και έγινε.

Μετά την επέμβαση, το κορίτσι συνέχισε να αναπτύσσεται κανονικά, να ασκείται χωρίς προβλήματα, να έχει αυξημένη συγκέντρωση στο σχολείο κ.α. Εννέα μήνες μετά όμως, επειδή η συνθετική φλέβα είχε γίνει λίγο πιο στενή, χρειάσθηκε μία δεύτερη επανορθωτική επέμβαση μεταμόσχευσης.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κυνηγούν» τους ιδιοκτήτες που δεν πλήρωσαν το χαράτσι



Οι εφορίες μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και σε κατασχέσεις.

Λίστα με περισσότερα από 500.000 ονόματα έστειλε η ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομικών, αφού με βάση τα στοιχεία της μέχρι και τις 30 Απριλίου 2011 δεν είχαν πληρώσει το ειδικό τέλος των ακινήτων.

Πλέον, το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών του 2011 θα πληρωθεί στις εφορίες από όσους δεν το κατέβαλαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το θέμα αυτό ήταν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Ζανιά και των επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών και τελωνείων της χώρας, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα, ο κ. Ζανιάς έδωσε κατευθύνσεις στους εφοριακούς ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ενημέρωσης των φορολογουμένων που δεν πλήρωσαν το χαράτσι και στην περίπτωση που αυτοί εξακολουθήσουν να μην το πληρώνουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες από τα ειδικά τμήματα είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών των ΔΟΥ.

Αυτό σημαίνει ότι οι εφορίες μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν ότι ένας από τους πιο αποδοτικούς σε έσοδα φόρους των τελευταίων ετών ήταν το ΕΕΤΗΔΕ, αφού εισέρρευσαν στα Δημόσια ταμεία περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Είμαι γαϊδαρος, παρκάρω όπου θέλω»




Βρήκατε ποτέ κολλημένο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας ένα αυτοκόλλητο που έγραφε «είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω»; Δεν πρόκειται για αστείο, που σκάρωσε κάποιος φίλος σας, αλλά είναι ο τρόπος αντίδρασης Ελλήνων πολιτών, επειδή με το όχημά σας δεσμεύετε δημόσιο χώρο.

Με βασικό ζητούμενο, λοιπόν, την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και με τη διαμαρτυρία ότι οι πολίτες δεν περπατούν ελεύθερα πουθενά, η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών ενώνει τη φωνή της με αντίστοιχες οργανώσεις στην Αθήνα και καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να δώσουν δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση «Οι Πεζόδρομοι μας Ανήκουν».

Η γιορτή διεκδίκησης ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι (θα διαρκέσει έως τις 14.30) στη συμβολή της οδού Μελενίκου με την πλατεία Ροτόντας. Με την έναρξη, μέλη ομάδας αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν φραστικά κατά των συμμετεχόντων σε αυτήν.

Όπως επιπλέον δήλωσε στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γρηγόρης Μαυράκης, λίγο πριν την έναρξη της γιορτής διεκδίκησης, στον χώρο προσήλθε περιπολικό, οι άντρες του οποίου απομάκρυναν τους πλανόδιους και προχώρησαν και στη σύλληψη δύο εξ αυτών.

Η γιορτή διεκδίκησης του δημόσιου χώρου γίνεται με πλακάτ διαμαρτυρίας, αλλά και μουσική, κρασί και σουβλάκια. Συμμετέχει η ομάδα κρουστών Κρουστόφωνο και η μπάντα χάλκινων πνευστών Μακεδονική Φανφάρα. Ξυλοπόδαροι γάιδαροι μοιράζουν αυτοκόλλητα.

«Ο πεζός έχει δικαίωμα να ζει σε αστικά κέντρα και χωριά, οργανωμένα για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου και όχι του αυτοκινήτου, βάσει του άρθρου 1 του Ευρωπαϊκού Χάρτη δικαιωμάτων του πεζού», τόνισε ο κ. Μαυράκης.

Οι συμμετέχοντες στη γιορτή διεκδίκησης λένε τρία μεγάλα «όχι»: στην κατάληψη των πεζοδρόμων από αυτοκίνητα και εμπορεύματα, στη μετατροπή πεζοδρομίων σε πλατείες τραπεζοκαθισμάτων και στην κίνηση αυτοκινήτων και μηχανών σε πεζοδρόμους.





-----------------

Που θα βρείτε όμως αυτά τα αυτοκόλλητα;


Μπορείτε να προμηθευτείτε τα αυτοκόλλητα από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα (e-shop, πάνω δεξιά στην οθόνη σας) είτε από τα σημεία διάθεσης .

Τιμές: 8 ευρώ τα 100, 28 τα 500, 50 ευρώ τα 1000 αυτοκόλλητα.

Ο τιμές είναι ίδιες για όλα τα έντυπα: Αυτοκόλλητα γάιδαρος, εικονική κλήση, οδηγός τυφλών, θέσεις ΑΜΕΑ.

Ξεκινάτε διστακτικά; Σας δυσκολεύει το ποσό των 8 ευρώ; Σας στέλνουμε δωρεάν το πακέτο "πανθηράκι" με 20 αυτοκόλλητα. Βάλτε μια κανονική παραγγελία στο e-shop για 100 αυτοκόλλητα, αλλά στο πεδίο "Παρατηρήσεις" σημειώστε "Πανθηράκι 20 αυτοκόλλητα". Θα σας στείλουμε 20 χωρίς χρέωση. Για αναλυτικότερες οδηγίες στείλτε μας e-mail στο streetpanthers παπάκι gmail τελεία com.

 

Είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω

Διαστάσεις 94mm × 94mm

Διχρωμία, σε μαύρο και φωσφοριζέ πορτοκαλί για να είναι χαρακτηριστικό και ορατό από μακριά. Το σχήμα και οι διαστάσεις έχουν επιλεγεί με βάση την εμπειρία από τις προηγούμενες εκδόσεις, έτσι ώστε να χωράει στην τσέπη χωρίς να τσακίζει και να αποκολλάται εύκολα και γρήγορα από το προστατευτικό χαρτί. Με οδηγίες συνετής αυτοκόλλησης στην πίσω πλευρά.

 

Ενοχλώ; Σκασίλα μου! Παρκάρω όπου γουστάρω

Διαστάσεις 94mm × 94mm

Ό,τι ισχύει για το Είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω ισχύει και εδώ. Η διαφορά ανάμεσα στα δυο αυτοκόλλητα εντοπίζεται στο κείμενο. Η λεκτική αναφορά στο συμπαθές οπληφόρο θηλαστικό έχει αφαιρεθεί και στη θέση της έχει μπει η φράση Ενοχλώ; Σκασίλα μου! η οποία, από πραγματολογική σκοπιά, σημαίνει το ίδιο πράγμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τραγουδάμε για την "Φλόγα"



Τραγουδάμε για την "Φλόγα" στο γήπεδο του Ζωγράφου.
10 συγκροτήματα και καλλιτέχνες συμμετέχουν σε ΜΙΑ συναυλία για την ενίσχυση του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματικη ασθένεια "ΦΛΟΓΑ"!

Συμμετέχουν:


Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Κώστας Τουρνάς
Κίτρινα Ποδήλατα
Βασίλης Καζούλης
Γιοκαρίνης Γιάννης
Λένα Αλκαίου
Γιώτα Νέγκα
Robert Williams
Sold Out
Instant Mistake


ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012
ΓΗΠΕΔΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Γ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Τιμή εισόδου: 10 ευρώ
Οι πόρτες ανοιγουν: 19.00


Διαβάστε περισσότερα...

Το ελιξήριο της μακροζωίας



Πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αλόη.

Το «φυτό της αθανασίας» ή το ελιξήριο μακροζωίας είναι τα ονόματα που δίνουν στην αλόη, ένα φυτό που χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς και όχι μόνο.

Διαβάστε τα πάντα για το θαυματουργό αυτό φυτό...

Τι περιέχει

Το ζελέ της περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά:

Είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α).

Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών.

Είναι πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ. Χάρη στα συστατικά της η αλόη διεισδύει βαθιά στο δέρμα, το καθαρίζει και αποτελεί φυσικό αναισθητικό.

Ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα.

Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Πού βοηθά

-Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές, έρπη.
-Ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα.
-Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ακμή.
-Επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος.
-Καταπολεμά τη φαγούρα και τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις.
-Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
-Περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος.
-Τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία.
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο.

Πού θα τη βρείτε

Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα που περιέχουν αλόη, για την περιποίηση του σώματος, του προσώπου και των μαλλιών.

Στα καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής θα βρείτε χυμό αλόης, ενώ στα φαρμακεία θα βρείτε κάψουλες, εκχύλισμα σε ταμπλέτες, λάδι για εξωτερική ή εσωτερική χρήση και σκόνη αλόης.

Αν καήκατε από το μάτι της κουζίνας ή το σίδερο, βάλτε κρέμα από χυμό ή τζελ αλόης στην περιοχή. Διαφορετικά κόψτε ένα φύλλο από τη γλάστρα, πλύντε το, ανοίξτε το στη μέση και βάλτε το πάνω στο έγκαυμα.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η παρεξηγημένη... πίτσα



Πρόκειται για ένα γεύμα ισορροπημένο και πλήρες.

Στην πραγματικότητα, η pizza αποτελεί ένα γεύμα ισορροπημένο και πλήρες, καθώς περιέχει σχεδόν όλες τις ομάδες τροφίμων. Την ομάδα του αμύλου από τη ζύμη, του κρέατος από το τυρί και τα αλλαντικά, του λίπους από τη λιπαρή ύλης που προστίθεται κάθε φορά (από το ελαιόλαδο έως το βούτυρο ή/και τα αλλαντικά) αλλά και την ομάδα των λαχανικών από ότι λογής ζαρζαβατικό σας «φωτίσει» ο θεός να προσθέσετε.

Κοινώς, το μόνο που της λείπει είναι το φρούτο, αν και μετά το Master Chef που οι μάγειρες πήραν «τα πάνω τους», όλο και κάποιος έξυπνος του είδους θα σκαρφιστεί ιδέες για πίτσα πορτοκάλι, μανταρίνι, ακόμη και ρόδι που είναι και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά..

Τα «υπέρ» και τα «κατά»

Ας είμαστε ειλικρινείς. Για τα περισσότερα τρόφιμα που προμηθευόμαστε «απ’ έξω» δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ούτε για την ποιότητα της σύστασης τους, ούτε και για τις θερμίδες τους. Κάθε κατάστημα χρησιμοποιεί τα δικά του υλικά και τις δικές του δοσολογίες. Όπως όμως γνωρίζουμε ήδη… «καλά» και «κακά» τρόφιμα δεν υπάρχουν, εφόσον όλα μπορούν να ενσωματωθούν σε έναν ισορροπημένο διατροφικά και σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής. Έτσι λοιπόν η pizza έχει κάθε δικαίωμα να κάνει «κατάληψη» στο τραπέζι μας, πόσο μάλλον προς χάριν της ομαδάρας! Όμως εσείς τι θα επιλέξετε;

Η ανάλυση

«Margarita»: Η πιο απλή πίτσα με τυρί και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, για όσους προτιμούν το στομάχι τους πιο «ελαφρύ». Τα δύο κομμάτια οικογενειακής πίτσας (περίπου 100γρ έκαστο) με αφράτη ζύμη σας προμηθεύουν με 495 θερμίδες, 9,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 47 mg διαιτητικής χοληστερόλης. Τα πράγματα καλυτερεύουν αν επιλέξετε λεπτή ζύμη, μιας και τότε οι θερμίδες πέφτουν στις 350, το κορεσμένο λίπος στα 6,8 γραμμάρια και η χοληστερόλη στα 43 mg.

«Pepperoni»: Κλασική επιλογή πίτσας, με τα δύο κομμάτια οικογενειακής με αφράτη ζύμη να προσδίδουν 539 θερμίδες, 8,1 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 49mg χοληστερόλης. Η λεπτή ζύμη και πάλι υπερτερεί, μιας και η ίδια ποσότητα σας δίνει κατά 165 θερμίδες λιγότερες και το κορεσμένο κατεβαίνει στα 6,8 γραμμάρια.

«Special»: τυρί, ντομάτα, ζαμπόν, μπέικον, πιπεριά, κρεμμύδι, ελιές, μανιτάρια. Θερμίδες; 581 μόλις τα 2 κομμάτια (με αφράτη ζύμη), ενώ επιπλέον προμηθεύεστε 11,2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 61 mg διαιτητικής χοληστερόλης.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για να αποκτήσει καμπύλες έκανε ενέσεις με... σογιέλαιο



Φωτογραφίες της 30χρονης που ρίχνει φως στη μαύρη αγορά καλλυντικών υπηρεσιών.

Φως στον σκοτεινό κόσμο της μαύρης αγοράς καλλυντικών προϊόντων και υπηρεσιών ρίχνει με το βιβλίο της η 30χρονη Vanity Wonder που ξόδεψε πάνω από 15.000 δολάρια σε παράνομες ενέσεις που θα μεγάλωναν τα οπίσθια και τους γοφούς της.

Η νεαρή γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, αποκαλύπτει πώς εθίστηκε στις ενέσεις σιλικόνης που θα χάριζαν μεγαλύτερες καμπύλες στην οπίσθια όψη της. Στο «Shot Girls» αναφέρει με λεπτομέρειες τις εμπειρίες της για το πώς έψαχνε κι έκανε τις ενέσεις και πως έγινε βοηθός ενός επαγγελματία της μαύρης αγοράς στον οποίο απευθύνονταν από 17χρονα κορίτσια τα οποία συνόδευε η μητέρα τους έως γυναίκες στα εβδομήντα.

Μεταξύ των πελατών ήταν και νοσοκόμες, αστυνομικοί και τραγουδιστές gospel και πολλοί γνώριζαν πως ήταν λάθος αυτό που γινόταν, είπε η Vanity στη MailOnline. Εξηγεί πως ο βασικός λόγος συγγραφής του βιβλίου ήταν να πει την ιστορία της αλλά και να ρίξει φως σε ορισμένες
από τις παρεξηγήσεις που κυριαρχούν σε αυτόν τον γεμάτο μυστικά κόσμο. «Πολλοί άνθρωποι λένε τόσα ψέματα για τις γυναίκες που κάνουν αυτές τις ενέσεις. Εγώ αποφάσισα να τους πω την αλήθεια παρά να τους αφήνω να μαντεύουν», είπε.

Μιλώντας κατ’ αρχήν για τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες επιλέγουν να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία στη μαύρη αγορά, ρισκάροντας μία μόλυνση ή ακόμα και τη ζωή τους, η Vanity τονίζει πως δεν είναι να ευχαριστήσουν έναν άνδρα ή να αντιμετωπίσουν τη βαριά κατάθλιψη.

«Δεν υπάρχει ένας μόνο λόγος. Κάποια κορίτσια το κάνουν επειδή το κάνουν όλοι, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι», είπε. «Δεν είναι επειδή δεν έχουν ήδη ωραία οπίσθια. Κοιτάζουν στον καθρέφτη και δεν τους αρέσει αυτό που βλέπουν. Θέλουν να δουν στον καθρέφτη την εικόνα που έχουν και μέσα στο κεφάλι τους για τους εαυτούς τους».

Μήπως είναι τάση να αποκτά κανείς μεγαλύτερα οπίσθια; «Ναι», απαντά η 30χρονη, και προσθέτει πως όπου υπάρχει μία τάση κάποιοι βγάζουν λεφτά. «Οι άνθρωποι το εκμεταλλεύονται. Αλλά αντί να πληρώνουν 14.000 δολάρια στο γιατρό κάποιος στο δρόμο βρίσκει τον τρόπο να πετύχουν το στόχο τους φθηνότερα».

«Άρχισα το 2006, τότε έπρεπε να ψάξεις για να τα βρεις αυτά. Δεν θα βρισκόταν ο οποιοσδήποτε να κάνει ενέσεις με μονωτικά και τσιμέντο», σχολιάζει αναφερόμενη σε υποθέσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αφορούν γυναίκας που υπέστησαν σημαντικές βλάβες από ενέσεις με ακατάλληλα υλικά.

Παραδέχεται ωστόσο πως και η δική της εμπειρία θα μπορούσε να αποδειχθεί το ίδιο επικίνδυνη καθώς τις δύο πρώτες φορές δεν είχε ιδέα τι υλικό περιείχαν οι ενέσεις. Η κυρία που της τις έκανε απάντησε, όταν τη ρώτησε, πως περιείχαν... σογιέλαιο. Τις επόμενες ενέσεις τις έκανε μία άλλη κυρία και ήταν ιατρική σιλικόνη.

Παρότι το βιβλίο λειτουργεί ως προειδοποίηση προς τις γυναίκες ου μπορεί να θεωρούν πειρασμό το χαμηλό κόστος και τα άμεσα αποτελέσματα, η Vanity παραδέχεται πως ακόμα τη ρωτούν για τις δικές της «άκρες». Παραδέχεται επίσης πως σταμάτησε τη δραστηριότητα αυτή όταν βρέθηκε μία ανάσα από τη φυλακή και συνειδητοποίησε πως εάν της συνέβαινε κάτι δεν θα μπορούσε να φροντίζει τους δύο γιους της.

Κοιτάζοντας σήμερα στον καθρέφτη, λέει πως δεν νιώθει δυσαρέσκεια για το σώμα της. «Δεν νιώθω χαρούμενη αλλά κοιτάζω στον καθρέφτη και αγαπώ τον εαυτό μου. Δεν πήγα φυλακή, έχω χέρια και πόδια, δεν πέθανα από τις βλακείες που έκανα. Μάλλον νιώθω χαρούμενη. Είμαι απλά ευγνώμων που είμαι ακέραιη και σε θέση να πω σε άλλους ανθρώπους να αποφύγουν αυτό το μονοπάτι γιατί κάποιος θα πεθάνει», λέει.

Δείτε τις φωτογραφίες...






Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση αλλεργικών κρουσμάτων στην Ελλάδα



Κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια.

Ανοδική τάση παρουσιάζουν οι αλλεργίες στην Ελλάδα. Τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις στατιστικές, ο ένας στους τρεις θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το 22% του πληθυσμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, πάσχει από κάποια μορφή αλλεργίας. Οι ίδιες μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι αλλεργίες ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα για το θάνατο 180.000 ατόμων κάθε χρόνο, παγκοσμίως.

Η αλόγιστη παρέμβασή μας στη φύση, με την καταστροφή του δασικού πλούτου, την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παράλληλα με την αλλαγή στον τρόπο διαβίωσης σε «αποστειρωμένα» διαμερίσματα, μακριά από τη φύση και χωρίς ουσιαστική επαφή με ζώα, έχει οδηγήσει σε περιβαλλοντικά αδιέξοδα και εντυπωσιακή αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του αλλεργικού βρογχικού άσθματος.

Τα παραπάνω επισήμαναν οι αλλεργιολόγοι κ. Ιωάννης Παρασκευόπουλος και κ. Τζένη Καψάλη, Πρόεδρος και Ταμίας αντίστοιχα της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Αλλεργικό Βρογχικό Άσθμα: Προκλήσεις στην Αντιμετώπιση μιας Χρόνιας Νόσου».

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες στις δυτικού τύπου κοινωνίες αυξάνεται η συχνότητα του βρογχικού άσθματος (χρόνια νόσος των πνευμόνων). Χαρακτηρίζεται από μόνιμη φλεγμονή των αεραγωγών που με τη σειρά της προκαλεί υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων και στένωση των αεραγωγών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το βρογχικό άσθμα οφείλεται σε κάποιο αλλεργιογόνο, το οποίο όπως και στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να είναι γύρη, ακάρεα οικιακής σκόνης, μύκητες της ατμόσφαιρας και επιθήλια ζώων, όπως σκύλος, γάτα. Τότε χαρακτηρίζεται ως αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Το ποσοστό εκδήλωσης βρογχικού άσθματος στην παιδική ηλικία κυμαίνεται από 8% - 15% και είναι πιο συχνό στα αγόρια. Βάσει των στατιστικών, το 35% - 50% των παιδιών στην εφηβεία σταματούν να έχουν πρόβλημα. Τα μισά απ’ αυτά όμως, θα εκδηλώσουν ξανά συμπτώματα άσθματος στην ηλικία των 25 - 35 ετών.

Η αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων του αναπνευστικού στηρίζεται στην αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου , στην αντιμετώπιση με φαρμακευτική θεραπεία και στην απαλλαγή από αυτές με την ανοσοθεραπεία ή θεραπεία απευαισθητοποίησης.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει αρκετές κατηγορίες φαρμάκων τόσο για την αλλεργική ρινίτιδα όσο και για το βρογχικό άσθμα και στοχεύει στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής για την αλλεργική ρινίτιδα όσο και για το βρογχικό άσθμα μπορεί να χρησιμοποιήσει αντιϊσταμινικά σε μορφή χαπιών, σπρέι ή οφθαλμικές σταγόνες, κορντιζονούχα ρινικά σπρέι, αντιλευκοτριενικά και αποσυμφορητικά. Η θεραπεία για το βρογχικό άσθμα περιλαμβάνει εισπνεόμενα φάρμακα για την άμεση αντιμετώπιση της δύσπνοιας όπως οι λεγόμενοι β2 διεγέρτες, καθώς και φάρμακα για τον έλεγχο και μείωση της φλεγμονής όπως είναι εισπνεόμενα κορντιζονούχα, αντιλευκοτριενικά, θεοφυλλίνη κ.α. Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μορφή θεραπείας για τις περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικού βρογχικού άσθματος και αλλεργίας στο δηλητήριο των Υμενοπτέρων (σφηκών και μελισσών).

Τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία του άσθματος έχουν εισαχθεί νεότερα φάρμακα όπως η Ομαλιζουμάμπη η οποία είναι μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο, αναστέλλοντας τη λειτουργία της IgE, μειώνει τα συμπτώματα και έχει ένδειξη χρήσης στο μέτριο και βαρύ βρογχικό άσθμα. Η Ομαλιζουμάμπη αποτελεί μια καινοτόμο θεραπεία που συμβάλει σημαντικά στη μείωση των παροξυσμών του άσθματος, τη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας και κατά συνέπεια στην συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Στοχεύει στη ρίζα του προβλήματος, δεσμεύοντας την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) η οποία, αναγνωρίζοντας ως «εχθρούς» αλλεργιογόνα, θέτει σε λειτουργία την αλλεργική αντίδραση.

Γενικά η θεραπεία ενός χρόνιου νοσήματος όπως το βρογχικό άσθμα απαιτεί τακτική παρακολούθηση από αλλεργιολόγο, σαφή καθορισμό του θεραπευτικού πλάνου, οδηγίες χρήσης των φαρμάκων, πρόληψη για την περίπτωση αιφνίδιων ασθματικών κρίσεων και καταγραφή της συμπτωματολογίας εκ μέρους του ασθενούς με τη μορφή ειδικών ερωτηματολογίων και ροομέτρου.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα Ω-3 λιπαρά δεν καταπολεμούν τη γεροντική άνοια



Απομυθοποιούνται οι ωφέλειές τους.

«Χάσιμο χρόνου» χαρακτηρίζουν οι ερευνητές τη λήψη Ω-3 λιπαρών για την καταπολέμηση της άνοιας στους ηλικιωμένους, καθώς όπως έδειξε έρευνα αυτά τα διατροφικά συμπληρώματα δεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από ό,τι τα εικονικά χάπια (πλασέμπο).

Τα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι μία υγιής δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να αφορά λιπαρό ψάρι. Όμως τα επιστημονικά στοιχεία αναφορικά με την ωφέλεια των ωμέγα-3 για τον εγκέφαλο και την καταπολέμηση της γεροντικής άνοιας είναι μέχρι τώρα πιο αμφισβητούμενα και η νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά μάλλον δεν υπάρχει κάποιο όφελος.

Αυτό που τώρα αναρωτιούνται οι ερευνητές είναι κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ωφέλεια από τη λήξη Ω-3 λιπαρών για διάστημα μεγαλύτερο από 3,5 χρόνια.

Μία άλλη επιστημονική έρευνα, που έγινε σε 12.500 ανθρώπους με μέση ηλικία 64 ετών και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στους ανθρώπους που έχουν διαβήτη τύπου 2 ή προ-διαβήτη, δηλαδή είναι αυξημένο το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους, η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν βοηθά στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Είναι επικίνδυνη η ασπαρτάμη;



Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν καρκίνο
.
Οι πρώτες υποψίες γύρω από την ασφάλεια των γλυκαντικών υλών δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του εβδομήντα, από μελέτες σε πειραματόζωα. Η Νικολέττα Ντορζή, Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, MSc, RD, έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να μας πει αν ισχύει ή όχι ο συνηθέστερος φόβος που υπάρχει για τις γλυκαντικές ύλες, κυρίως δε για την ασπαρτάμη.

Από το 1974 χρονολογούνται οι μελέτες που διερευνούν την πιθανή συσχέτιση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών με τον καρκίνο. Η πιο πρόσφατη αξιόπιστη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία το 2009 και συμπεριέλαβε 3.117 ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών με οποιοδήποτε είδος καρκινογένεσης στον άνθρωπο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες υφίστανται εκτενείς ελέγχους ασφάλειας και εγκρίνονται για χρήση από τον άνθρωπο μόνο εφόσον υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα ότι δεν προκαλούν καρκίνο ή άλλα προβλήματα υγείας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ασπαρτάμης, η οποία αν και έχει κατηγορηθεί περισσότερο από κάθε άλλη γλυκαντική ύλη, έχει εγκριθεί από όλους τους σχετικούς φορείς υγείας σε περισσότερες από 100 χώρες συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFSA), του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, και της Κοινής Επιτροπής για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των ΗΠΑ (JEFCA WHO/FAO).


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξυπνο τεστ ανιχνεύει τη γρίπη



Στόχος η δημιουργία μίας συσκευής που θα περιέχεται σε κουτί πρώτων βοηθειών.

Η έγκαιρη πρόληψη μιας νέας πανδημίας γρίπης, αποτελεί το στόχο πολλών ερευνητών διεθνώς μετά την πανδημία (όπως χαρακτηρίστηκε) της νέας γρίπης Η1Ν1, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οδήγησε σε 18.000 θανάτους διεθνώς.

Ένας τρόπος να σταματήσει η εξάπλωσης μια καινούργιας γρίπης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο έγκαιρος εντοπισμός και η άμεση αναγνώριση του παθογόνου ιού σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, τα διαθέσιμα σχετικά τεστ σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρούνται είτε μεγάλου κόστους είτε μικρής ακρίβειας.

Πρόσφατα ωστόσο μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Brown και το Νοσοκομείο Memorial που εδράζεται στο Rhode Island δημιούργησαν ένα βιο-τσιπ, που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία ιών της γρίπης μέσω του εντοπισμού μιας συγκεκριμένης αλληλουχίας RNA και στη συνέχεια μέσω της χρήσης μικροσκοπικών μαγνητών σε ένα σωλήνα που «ξεχωρίζουν» - μέσω του μαγνητισμού - την αλληλουχία RNA που αντιστοιχεί σε ιό της γρίπη από το υπόλοιπο RNA.

Με απλά λόγια, το αποτέλεσμα είναι ένα αξιόπιστο και γρήγορο τεστ ανίχνευσης της γρίπης που θα μπορούσε δυνητικά να περιέχεται σε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και να χρησιμοποιηθεί τόσο εύκολα όσο ένα iPhone, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Είναι μια χαμηλού κόστους συσκευή για την άμεση ανίχνευση των ιών, είτε της γρίπης, είτε του HIV, ή της φυματίωσης», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Anubhav Tripathi που συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα που τιτλοφορείται SMART («A Simple Method for Amplifying RNA Targets»).

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Molecular Diagnostics.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ενυδατικά τρόφιμα



Διατροφικές προτάσεις που αυξάνουν την πρόσληψη νερού.

Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι και προσπαθείτε να πίνετε νερό όλη την ημέρα, αλλά μερικές φορές δυσκολεύεστε.

Γι' αυτό μπορείτε να προσπαθήσετε να τρώτε τρόφιμα, όπως αγγούρια και φράουλες, που μπορούν να συμβάλουν στην πρόσληψη υγρών. Η κατανάλωση των τροφών αυτών, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των πονοκεφάλων και της νωθρότητας που προκαλούνται από την αφυδάτωση.

Ένας άλλος καλός λόγος να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού; Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό βοηθά στο να νιώθουμε ικανοποιημένοι με λιγότερες θερμίδες, κάτι που έχει σαφή επίδραση στη σιλουέτα σας.

Δείτε τέσσερα ενυδατικά τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να αυξήσετε την πρόσληψη σας σε νερό...

Αγγούρια

Με 95% περιεκτικότητα σε νερό, ένα φλιτζάνι φέτες αγγουριού ξεδιψά, σχεδόν όπως ένα ποτήρι νερό. Τα αγγούρια παρέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα φυτικών ινών και βιταμίνη C (περίπου 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ανά φλιτζάνι).

Μην περιορίζετε την κατανάλωση αγγουριών μόνο στις σαλάτες. Εμπνευστείτε και κάντε δροσιστικές συνταγές: ντιπ, σούπες, τουρσί κτλ.

Πράσινη σαλάτα

Τα 2 φλιτζάνια πράσινης σαλάτα έχουν λιγότερες από 15 θερμίδες και περιέχουν περισσότερο από 90% νερό.

Επίσης, τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και β-καροτένιο, αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην καλή υγεία των ματιών και του δέρματος.

Φράουλες

Οι φράουλες, από τα πιο πλούσια φρούτα σε βιταμίνη C, παρέχουν επίσης φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των νέων κυττάρων. Και, δεδομένου ότι περιέχουν 91% νερό, συμβάλουν σημαντικά προς την κατεύθυνση της απαιτούμενης συνολικής σας πρόσληψης σε υγρά.

Μπορείτε να τις καταναλώσετε σκέτες ή να τις προσθέσετε στις σαλάτες σας και σε διάφορες άλλες συνταγές.

Καρπούζι

Με 92% περιεκτικότητα σε νερό, το καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και, όταν είναι κόκκινο (μερικά είναι χρώματος πορτοκαλί ή κίτρινο), περιέχει επίσης λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και μερικούς τύπους καρκίνου.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα καυσαέρια από ντίζελ προκαλούν καρκίνο



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσαν ότι τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους, αυξάνοντας το βαθμό επικινδυνότητας από τα καυσαέρια του πετρελαίου με βάση τα στοιχεία που τα συνδέουν με τον καρκίνο του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης.

Σε μια ανακοίνωση που ενδέχεται να προκαλέσει κατάπληξη μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων και φορτηγών, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το τμήμα για τον καρκίνο του ΠΟΥ, αναταξινόμησε τα καυσαέρια από κινητήρες ντίζελ από την ομάδα 2Α, των πιθανών καρκινογόνων ουσιών, στις ουσίες της ομάδας 1, που έχουν σαφή σύνδεση με τον καρκίνο.

«Η ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμόνων διαπίστωσε ότι τα καυσαέρια του ντίζελ μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα και σημείωσε, επίσης, μια θετική συσχέτιση με έναν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η IARC.

Η απόφαση είναι το αποτέλεσμα μιας εβδομαδιαίας συνόδου ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που αξιολόγησαν τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα πρόκλησης καρκίνου των καυσαερίων του ντίζελ και της βενζίνης.

Η ομάδα δήλωσε ότι τα καυσαέρια βενζίνης θα πρέπει να ταξινομούνται ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», ένα εύρημα που παραμένει αμετάβλητο από την προηγούμενη εκτίμηση της IARC το 1989.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αύξηση δεν μας κάνει πάντα χαρούμενους



Ερευνητές μελετούν την επίδραση των χρημάτων στα νευρωτικά άτομα.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα χρήματα από μόνα τους δεν μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους, αλλά η αύξηση στα οικονομικά μας σίγουρα μας δίνει κάποια χαρά.

Ωστόσο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο της Minessota της ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η αύξηση των χρημάτων μπορεί να μην μας κάνει πιο ευτυχισμένους αν έχουμε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο που βλέπουμε το εισόδημά μας και το βαθμό ικανοποίησης που μας προσφέρει.

Για παράδειγμά, σύμφωνα με τον οικονομολόγο καθηγητή Eugenio Porto, τα νευρωτικά άτομα μπορεί να δουν μια αύξηση μισθού ή μια αύξηση του εισοδήματός τους ως αποτυχία, αν δεν είναι τόσο υψηλή όσο ήθελαν.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επισημάνουν ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα χρήματα πολλές φορές όχι ως ένα εργαλείο για πιο άνετη ζωή, αλλά ως ένα τρόπο για να μετρήσουμε τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες.

Ο καθηγητής Eugenio Porto ανέφερε ότι «ένας άνθρωπος με υψηλό βαθμό νευρωτισμού θα δει μια αύξηση εισοδήματος ως ένα τρόπο μέτρησης της επιτυχίας του. Εάν κερδίζουν λίγα λεφτά, τότε μια αύξηση πράγματι τους ικανοποιεί επειδή την ερμηνεύουν ως επίτευγμα. Όμως εάν πληρώνονται ήδη πολλά, τότε μπορεί να σκεφτούν ότι η αύξηση είναι χαμηλότερη των προσδοκιών τους. Την ερμηνεύουν, λοιπόν, εν μέρει ως αποτυχία και δεν αισθάνονται ικανοποίηση από αυτή».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η νευρωτική συμπεριφορά χαρακτηρίζει εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ροπή προς αρνητικά φορτισμένες συναισθηματικές καταστάσεις όπως ο θυμός, η επιθετικότητα και η κατάθλιψη.


Διαβάστε περισσότερα...

Η επίδραση της ενυδάτωσης στις νοητικές λειτουργίες



Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση και απώλεια συγκέντρωσης.

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει περισσότερο νερό από ό, τι προσλαμβάνει. Συχνά, συνοδεύεται από διαταραχές σε ανόργανα άλατα του σώματος - κυρίως από διαταραχές στις συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου.

Η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική για τη σωματική και ψυχική υγεία. Ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του βάρους του σώματος, αλλά τροφοδοτείται το 20% της κυκλοφορίας του αίματος. Όταν αφυδατώνεται, ο όγκος του αίματος στο σώμα πέφτει και υπάρχει ο κίνδυνος η ποσότητα του αίματος - και ως εκ τούτου, η ποσότητα του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών ζωτικής σημασίας - που παρέχονται στον εγκέφαλο επίσης να μειωθεί.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση και απώλεια συγκέντρωσης, που επηρεάζουν την πνευματική εγρήγορση. H οδήγηση σε ένα ζεστό αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση, με μεγάλες απώλειες νερού και μεταλλικά άλατα ή ηλεκτρολυτών. Ακόμη και σε ένα κλιματιζόμενο αυτοκίνητο, οι απώλειες νερού μπορεί να είναι υψηλές. Η ενυδάτωση κατά την οδήγηση είναι απαραίτητη. Συχνή κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κούρασης στο δρόμο.

Η απόδοση, τόσο η σωματική, όσο και η ψυχική, μπορεί να επηρεάζεται δυσμενώς από τη θερμότητα και από την αφυδάτωση. Η απώλεια ακόμη και 1-2% του σωματικού βάρους -περίπου 500 ml έως 2 λίτρα- μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να βρίσκονται σε ένταση, να είναι λιγότερο σε θέση να συγκεντρωθούν και να νιώθουν πιο κουρασμένοι. Μπορεί, επίσης, να αυξήσουν το επίπεδο των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας. Η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης του οργανισμού μειώνει τα συμπτώματα σοβαρών πονοκεφάλων, την κόπωση και την απώλεια συγκέντρωσης. Αυτό είναι σημαντικό, όταν κάποιος επιθυμεί να επικεντρωθεί στη μελέτη και τη μάθηση.

Υπήρξε μια σημαντική μελέτη σχετικά με το αν η αφυδάτωση -ακόμη και η μετρίως σοβαρή αφυδάτωση- έχει επίδραση στις πτυχές της γνωστικής λειτουργίας.

Μια νέα μελέτη αξιολόγησε τις επιπτώσεις της ήπιας αφυδάτωσης στη γνωστική απόδοση και τη διάθεση των νέων ανδρών. Είκοσι έξι νεαροί άνδρες συμμετείχαν σε τρεις τυχαιοποιημένες, απλές-τυφλές, επαναλαμβανόμενες-με μέτρα δοκιμές: η πρώτη προκαλείται από άσκηση αφυδάτωσης συν ένα διουρητικό (DD. 40 mg φουροσεμίδη), η δεύτερη προκαλείται από άσκηση αφυδάτωσης συν ένα εικονικό φάρμακο που δεν περιέχει διουρητικό (DN), η τρίτη προκαλείται με άσκηση, διατηρώντας την υδάτωση, συν ένα εικονικό φάρμακο (EU συνθήκη ελέγχου). Κάθε μελέτη περιελάμβανε τρεις φορές 40λεπτο περπάτημα σε διάδρομο σε 5 * 6 km /ώρα, σε ένα ζεστό (28°C) περιβάλλον. Οι μετρήσεις περιλάμβαναν ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό γνωστικό τεστ φόρτωσης , ένα προφίλ συναισθημάτων με ερωτηματολόγιο και ένα υποκειμενικό ερωτηματολόγιο με συμπτωματολογία (πονοκέφαλος, δυσκολία συγκέντρωσης και εργασία) που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια κάθε δοκιμής. Αξιόπιστες δοκιμές συνέκριναν τις δοκιμές του DD και του DN, που οδήγησαν σε μέση απώλεια μάζας σώματος κατά 1,6% με την δοκιμή ΕU του κάθε εθελοντή, όπου διατηρήθηκε η μάζα σώματος.

Η αφυδάτωση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση σε συγκεκριμένες πτυχές της νοητικής απόδοσης: τα λάθη αυξήθηκαν στην επαγρύπνηση της οπτικής εργασίας, και επιβραδύνθηκαν σε λανθάνουσα αντίδραση μνήμης της οπτικής εργασίας. Η κόπωση και η ένταση (το άγχος) αυξήθηκαν λόγω της αφυδάτωσης σε ηρεμία και σε κόπωση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η οσμωτικότητα του πλάσματος αυξήθηκε λόγω της αφυδάτωσης, αλλά σε ηρεμία πυρήνα (γαστρεντερικές) η θερμοκρασία δεν είχε μεταβληθεί.

Εν κατακλείδι, η ήπια αφυδάτωση χωρίς υπερθερμία σε άνδρες προκάλεσε δυσμενείς μεταβολές στην εγρήγορση και στην εργασία της μνήμης, αύξηση της έντασης/άγχους και της κούρασης. Αν και οι επιδράσεις στη γνωστική απόδοση και οι διαθέσεις είναι γενικά μικρές, μπορεί κάλλιστα να είναι επαρκής για να έχουν σημαντικές λειτουργικές συνέπειες σε περιόδους στρες.

Επομένως, για την επίτευξη των παραπάνω, θα πρέπει να καταναλώνονται ημερησίως τουλάχιστον 2,0 L υγρών. Τα υγρά περιλαμβάνουν εκτός από το πόσιμο νερό και χυμούς, ανθρακούχα ή καφεϊνούχα ροφήματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχναμε ότι νερό προσλαμβάνουμε και από την υγρασία των τροφίμων, που αντιστοιχεί περίπου στο 30-20% του συνολικού νερού που καταναλώνεται καθημερινά.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα συμβουλές για λιγότερο αλάτι



Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε.

Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού με διάφορα προβλήματα υγείας καθώς αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση είναι από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θανάτων στον κόσμο και ευθύνεται για το 60% των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στοιχεία από μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετοί πληθυσμοί καταναλώνουν 3400-5000 mg νατρίου ανά ημέρα.

Τα επίπεδα κατανάλωσης υπερβαίνουν κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια σύσταση. Για το γενικό πληθυσμό είναι < 2400 mg νατρίου / μέρα που αντιστοιχεί σε 6 γραμμάρια αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) και για τα άτομα με υπέρταση 1500 mg νατρίου (4 γραμμάρια αλάτι).

Ας δούμε 10 πρακτικές συμβουλές για την μείωση της κατανάλωσης αλατιού στην καθημερινότητα μας!

- Μην βάζετε αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού. Προσθέστε το αφού μαγειρευτεί έτσι ώστε να ελέγχετε την ποσότητα.

- Αντικαταστείστε το αλάτι με μυρωδικά/ μπαχαρικά/ ξύδι/ λεμόνι για να νοστιμίσουν το φαγητό.

- Να αποφεύγετε κατεψυγμένα-κονσερβοποιημένα λαχανικά. Προτιμάτε φρέσκα.

- Να αποφεύγετε τρόφιμα με συντηρητικά.

- Να αποφεύγετε παστά–αλλαντικά και να ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που είναι σε άλμη.

- Να αποφεύγετε έτοιμα παρασκευάσμα όπως κράκερ,κουλούρια, πατατάκια, ποπ κορν, γαριδάκια, κτλπ . Αξιοσημείωτο είναι πως περίπου το 70% της πρόσληψης αλατιού ενός ατόμου προέρχεται μόνο από επεξεργασμένα τρόφιμα

- Να αποφεύγεται τα έτοιμα dressings όπως κέτσαπ,κτλπ.

- Να προσέχετε τους ξηρούς καρπούς. Προτιμάτε ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς

- Να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες στα τρόφιμα. Το νάτριο μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές πέραν του γνωστού σας αλατιού: χλωριούχο νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο, Baking-Powder, Διττανθρακικό Νάτριο, Άλμη, Φωσφορικό Δινάτριο Άλας, Αλγινικό Νάτριο, Βενζοϊκό Νάτριο, Υδροξείδιο του Νατρίου , Προπιονικό Νάτριο, Θειώδες Νάτριο

-Δοκιμάστε υποκατάστατα αλατιού που περιέχουν λίγο νάτριο και αρκετό κάλιο πχ χλωριούχο κάλιο.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλοήθης υπετροφία προστάτη



Πώς εμποδίζει την ούρηση;
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή, αλλά επειδή περιβάλλει κυκλικά την ουρήθρα όταν μετά τα 40 έτη αρχίζει φυσιολογικά να αυξάνεται την πιέζει και δημιουργεί προβλήματα στην ούρηση. Την 5η δεκαετία, οι μισοί περίπου άνδρες εμφανίζουν κάποια συμπτώματα από την πάθηση και όσο η ηλικία αυξάνει το ποσοστό μεγαλώνει για να φθάσει το 80% σε ηλικία 80 ετών.

Τα συμπτώματα της ούρησης στην αρχή είναι ήπια και ο ασθενής προσαρμόζεται σε αυτά, αφού οι μεταβολές στην ούρηση είναι αργές και μπορεί να περάσουν και αρκετά χρόνια πριν γίνουν μέτριου ή σοβαρού βαθμού (5-15 έτη). Μελέτες έχουν δείξει ότι ανά 5ετία, επιδείνωση παρατηρείται στο 20% των ανδρών.

Τα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη είναι η δυσκολία της έναρξης της ούρησης, η επιμήκυνση του χρόνου της ούρησης, η ελάττωση της ακτίνας των ούρων, η διακεκομμένη ούρηση, η αίσθηση μετά την ούρηση ότι η κύστη δεν άδειασε πλήρως, η συχνουρία (ημερήσια και νυκτερινή), και η επιτακτική ούρηση (έντονη επιθυμία για ούρηση με μικρό όγκο ούρων). Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται για δύο λόγους:

1. η αύξηση του μεγέθους του προστάτη πιέζει την ουρήθρα
2. η σύσπαση των μυϊκών ινών του αδένα δεν επιτρέπει στην ουρήθρα να διευρυνθεί και περιορίζει την ροή των ούρων

Αν οι δύο αυτοί παράγοντες αντιμετωπιστούν από νωρίς βοηθούν την ούρηση, καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και σε αρκετές περιπτώσεις αποφεύγεται το χειρουργείο.

Τι φαρμακευτικές θεραπείες υπάρχουν για την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη;

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες φαρμάκων:
- τους αναστολείς των α-αδρενεργικών υποδοχέων (ταμσουλοσίνη και αλφουζοσίνη), που χαλαρώνουν τις μυϊκές ίνες του αδένα και έτσι μειώνουν τις αντιστάσεις στη ροή των ούρων,
- τους αναστολείς της 5α-αναγωγάσης (φιναστερίδη και ντουταστερίδη), που μειώνουν τη μάζα του αδένα και με τον χρόνο βελτιώνουν την ούρηση.
- τα φυτικά σκευάσματα που προέρχονται από φυτικά εκχυλίσματα και βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Με την φαρμακευτική αγωγή αναμένεται ότι μέσα σε μία 5ετία η πάθηση θα επιδεινωθεί στο 10% περίπου των ασθενών που παίρνουν αναστολείς των α-αδρενεργικών υποδοχέων και στο 5% των ασθενών παίρνουν συνδυασμό και των δύο σκευασμάτων. Στους ασθενείς, οι οποίοι δεν έπαιρναν φάρμακα, η κατάσταση επιδεινώθηκε στο 17% από αυτούς.

Σήμερα, σε προστάτες πάνω από 30 γραμμάρια χρησιμοποιείται ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε σκεύασμα που περιλαμβάνει και τις 2 φαρμακευτικές ουσίες σε ένα χάπι (την ταμσουλοσίνη που χαλαρώνει τον προστάτη και την ντουταστερίδη που μειώνει τον όγκο του), κάνοντας τη λήψη πιο εύκολη με σύγχρονη μείωση του κόστους.

Ο συνδυασμός αυτός έχει δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα, αφού πρόσφατη μεγάλη διεθνής μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός μειώνει τις πιθανότητες για επίσχεση ούρων –την πλήρη αδυναμία ούρησης με ανάγκη τοποθέτησης καθετήρα- και την ανάγκη χειρουργείου κατά 66% σε μια 4ετία.


Διαβάστε περισσότερα...

Το «ξεκούρδιστο» βιολογικό ρολόι μάς παχαίνει



Τι δείχνει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Η αναντιστοιχία μεταξύ της φυσιολογικής λειτουργίας του βιολογικού μας ρολογιού και των έντονων ρυθμών του καθημερινού μας προγράμματος δεν μας προκαλεί μόνο υπνηλία αλλά φαίνεται πως αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που επιδεινώνει το φαινόμενο της παχυσαρκίας.

Μία νέα μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου εντοπίζει το παραπάνω φαινόμενο ως τη νέα «μάστιγα» των σύγχρονων κοινωνιών, που οδηγεί σε μακροχρόνια έλλειψη ύπνου, χρόνια κόπωση, αύξηση του βάρους και γενικότερα σε προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού βγαίνει εκτός βιολογικού ρολογιού κατά τουλάχιστον 1 ώρα. Όπως εξηγούν «ο καθένας μας έχει ένα βιολογικό ρολόι στη ρύθμιση του οποίου δεν μπορούμε να επέμβουμε. Δηλαδή, η ιδανική ώρα για να κοιμηθούμε ή να ξυπνήσουμε εξαρτάται από το φως ή το σκοτάδι.

Όταν λοιπόν διαταράσσεται αυτός ο φυσιολογικός ημερήσιος κύκλος, (όταν πχ ξυπνάμε από το ξυπνητήρι και όχι επειδή έχουμε κοιμηθεί τις απαραίτητες ώρες) το σώμα μας αντιδρά με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό το οργανικό «jet lag» είναι πιο πιθανό να καπνίζουν και να καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες αλκοόλ.

Όσον αφορά στη διαδικασία μέσω της οποίας η έλλειψη ύπνου επιδρά στο βάρος μας, παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει ότι το «ξεκούρδισμα» του βιολογικού μας ρολογιού οδηγεί σε μεταβολές της ρύθμισης ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη (λεπτίνη) αλλά και τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (ινσουλίνη), ενώ παράλληλα φαίνεται πως η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας δημιουργεί τάση για κατανάλωση πιο θερμιδογόνων τροφίμων.

Στα πλαίσια λοιπόν μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, φαίνεται πως ένας καλός ύπνος σε καθημερινή βάση μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρούμε ένα πιο υγιές βάρος αλλά και να ελέγχουμε καλύτερα διάφορες παραμέτρους της υγείας μας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...