Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Δέκα συμβουλές για λιγότερο αλάτι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε.

Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού με διάφορα προβλήματα υγείας καθώς αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση είναι από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θανάτων στον κόσμο και ευθύνεται για το 60% των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στοιχεία από μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετοί πληθυσμοί καταναλώνουν 3400-5000 mg νατρίου ανά ημέρα.

Τα επίπεδα κατανάλωσης υπερβαίνουν κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια σύσταση. Για το γενικό πληθυσμό είναι < 2400 mg νατρίου / μέρα που αντιστοιχεί σε 6 γραμμάρια αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) και για τα άτομα με υπέρταση 1500 mg νατρίου (4 γραμμάρια αλάτι).

Ας δούμε 10 πρακτικές συμβουλές για την μείωση της κατανάλωσης αλατιού στην καθημερινότητα μας!

- Μην βάζετε αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού. Προσθέστε το αφού μαγειρευτεί έτσι ώστε να ελέγχετε την ποσότητα.

- Αντικαταστείστε το αλάτι με μυρωδικά/ μπαχαρικά/ ξύδι/ λεμόνι για να νοστιμίσουν το φαγητό.

- Να αποφεύγετε κατεψυγμένα-κονσερβοποιημένα λαχανικά. Προτιμάτε φρέσκα.

- Να αποφεύγετε τρόφιμα με συντηρητικά.

- Να αποφεύγετε παστά–αλλαντικά και να ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που είναι σε άλμη.

- Να αποφεύγετε έτοιμα παρασκευάσμα όπως κράκερ,κουλούρια, πατατάκια, ποπ κορν, γαριδάκια, κτλπ . Αξιοσημείωτο είναι πως περίπου το 70% της πρόσληψης αλατιού ενός ατόμου προέρχεται μόνο από επεξεργασμένα τρόφιμα

- Να αποφεύγεται τα έτοιμα dressings όπως κέτσαπ,κτλπ.

- Να προσέχετε τους ξηρούς καρπούς. Προτιμάτε ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς

- Να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες στα τρόφιμα. Το νάτριο μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές πέραν του γνωστού σας αλατιού: χλωριούχο νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο, Baking-Powder, Διττανθρακικό Νάτριο, Άλμη, Φωσφορικό Δινάτριο Άλας, Αλγινικό Νάτριο, Βενζοϊκό Νάτριο, Υδροξείδιο του Νατρίου , Προπιονικό Νάτριο, Θειώδες Νάτριο

-Δοκιμάστε υποκατάστατα αλατιού που περιέχουν λίγο νάτριο και αρκετό κάλιο πχ χλωριούχο κάλιο.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.