Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η αύξηση δεν μας κάνει πάντα χαρούμενους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ερευνητές μελετούν την επίδραση των χρημάτων στα νευρωτικά άτομα.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα χρήματα από μόνα τους δεν μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους, αλλά η αύξηση στα οικονομικά μας σίγουρα μας δίνει κάποια χαρά.

Ωστόσο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο της Minessota της ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η αύξηση των χρημάτων μπορεί να μην μας κάνει πιο ευτυχισμένους αν έχουμε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο που βλέπουμε το εισόδημά μας και το βαθμό ικανοποίησης που μας προσφέρει.

Για παράδειγμά, σύμφωνα με τον οικονομολόγο καθηγητή Eugenio Porto, τα νευρωτικά άτομα μπορεί να δουν μια αύξηση μισθού ή μια αύξηση του εισοδήματός τους ως αποτυχία, αν δεν είναι τόσο υψηλή όσο ήθελαν.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επισημάνουν ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα χρήματα πολλές φορές όχι ως ένα εργαλείο για πιο άνετη ζωή, αλλά ως ένα τρόπο για να μετρήσουμε τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες.

Ο καθηγητής Eugenio Porto ανέφερε ότι «ένας άνθρωπος με υψηλό βαθμό νευρωτισμού θα δει μια αύξηση εισοδήματος ως ένα τρόπο μέτρησης της επιτυχίας του. Εάν κερδίζουν λίγα λεφτά, τότε μια αύξηση πράγματι τους ικανοποιεί επειδή την ερμηνεύουν ως επίτευγμα. Όμως εάν πληρώνονται ήδη πολλά, τότε μπορεί να σκεφτούν ότι η αύξηση είναι χαμηλότερη των προσδοκιών τους. Την ερμηνεύουν, λοιπόν, εν μέρει ως αποτυχία και δεν αισθάνονται ικανοποίηση από αυτή».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η νευρωτική συμπεριφορά χαρακτηρίζει εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ροπή προς αρνητικά φορτισμένες συναισθηματικές καταστάσεις όπως ο θυμός, η επιθετικότητα και η κατάθλιψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.