Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Η γιορτή του φαλλού


Στην Ιαπωνία έχουν πρωτότυπα φεστιβάλ.

Κάθε άνοιξη, το Καβασάκι στην Ιαπωνία γίνεται πόλος έλξης των νέων και όχι μόνο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το Kanamara Matsuri, δηλαδή το φεστιβάλ του φαλλού. Η γιορτή αυτή έχει τις ρίζες της σε παλιό ιαπωνικό θρύλο, ωστόσο στις μέρες μας έχει ακόμα μεγαλύτερη ουσία καθώς τα έσοδα διατίθενται στην ενημέρωσε και την έρευνα κατά του ιού HIV.






















Διαβάστε περισσότερα...

Τον απάτησε και εκείνος τη χωρίζει μέσω youtube


Ετοίμασε και ηχογράφησε την ιστορία τους σε ένα απίθανο τραγούδι.

Ο ράπερ Mac Lethal πρόσφατα έλαβε ένα email από έναν άντρα ονόματι Darryl. Ο τελευταίος του εξηγούσε, στο ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα, ότι η κοπέλα του Nicole τον απατούσε με έξι διαφορετικούς άντρες και έτσι ζητούσε τη βοήθειά του για να τη χωρίσει.

Ο απατημένος του εξήγησε πως άρχισε να την υποψιάζεται όταν βρήκε στον νεροχύτη δημητριακά, τα οποία όμως εκείνη δεν τρώει. Έμαθε λοιπόν για την απιστία ενώ η Nicole βρισκόταν σε μια συναυλία της Taylor Swift.

Ο Mac, απάντησε με τον δικό του μουσικό τρόπο: Διασκεύασε λοιπόν ένα τραγούδι της Taylor Swift, συμπεριέλαβε και τα δημητριακά και ιδού πώς χώρισε ο Darryl την κοπέλα του:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σταδιακή αύξηση των ωρών Φυσικής Αγωγής στα Δημοτικά


Επέκταση του αναμορφωμένου ωρολογίου προγράμματος σε όλες τις τάξεις και στο σύνολο των Δημοτικών.

Η επέκταση του αναμορφωμένου ωρολογίου προγράμματος σε όλες τις τάξεις και στο σύνολο των Δημοτικών σχολείων της χώρας θα οδηγήσει σταδιακά στην αύξηση των συνολικών ωρών διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή του απάντηση ο υπουργός Παιδείας σε ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ για την αύξηση των ωρών της Φυσικής Αγωγής ενώ παρουσιάζει τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Επιπλέον στο πλαίσιο της διάδοσης του αθλητικού πνεύματος και της ενασχόλησης των νέων παιδιών με τον αθλητισμό το ΥΠΑΙΘ συνεργάζεται με τις Ομοσπονδίες των αθλημάτων. Συγκεκριμένα το ΥΠΑΙΘ έχει εγκρίνει άδεια εισόδου στα σχολεία μετά από αιτήματα των Ομοσπονδιών σε επιλεγμένους καθηγητές Φυσικής Αγωγής (προπονητές κλιμακίων των Ομοσπονδιών) με σκοπό την ανάπτυξη και την προώθηση των αθλημάτων.

Όλα αυτά σε συνέχεια της νέας συμμετοχικής μορφής Σχολικού Αθλητισμού τους «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, την ενίσχυση και αναβάθμιση των Πανελληνίων Σχολικών Πρωταθλημάτων Λυκείων Ελλάδος-Κύπρου, τη συμμετοχή της Ελλάδας στα Παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα, τη διοργάνωση σε ετήσια βάση των Παγκόσμιων Σχολικών Αγώνων «Αθλητικής Παιδείας» κ.α.

Συνολικά στις διοργανώσεις Σχολικού Αθλητισμού συμμετέχουν κάθε χρόνο παραπάνω από 170.000 μαθητές-τριες. Επιπλέον συμμετέχουν ετησίως πάνω από 3.000 μαθητές και μαθήτριες σε αθλητικές δραστηριότητας ΑμεΑ, οι οποίες πλέον έχουν ενταχθεί στο τακτικό πλαίσιο του Σχολικού Αθλητισμού.

Επιπροσθέτως το ΥΠΑΙΘ προσφέρει σε συνεργασία με άλλους φορείς και οργανισμούς προγράμματα ευρύτερης Αθλητικής Παιδείας σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων. Στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν πάνω από 60.000 μαθητές-τριες σε κάθε σχολικό έτος.

Μεταξύ των άλλων γίνεται αναφορά στο Κοινωνικό Σχολείο που στα πλαίσια των θεματικών του αξόνων επεκτείνεται το πρόγραμμα Kids Athletics, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσει τα οφέλη που προσφέρει ο Αθλητισμός.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγαίνουν οι αστυνομικές χειροπέδες


Κάνε το όπως ο Χουντίνι.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα και εξεταστική μέχρι τον Ιούλιο


Τι ισχύει για τους φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα.

Μαθήματα και εξεταστική μέχρι και τον Ιούλιο θα έχουν οι φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής ώστε να μη χάσουν εξάμηνο σπουδών.

Στις 12 Δεκεμβρίου με ανοικτή επιστολή ο Πρόεδρος του ΤΕΙ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη απώλεια του εξαμήνου καθώς τα χρονικά περιθώρια είχαν στενέψει. Στην επιστολή μεταξύ των άλλων καλούνταν οι φοιτητές να προχωρήσουν στη λήξη της κατάληψης και υπήρχε διαβεβαίωση ότι αν επέστρεφαν στα μαθήματά τους ήταν δυνατόν να αποφευχθεί η δυσάρεστη, για όλους απώλεια του εκπαιδευτικού εξαμήνου.

Η Συνέλευση επαναβεβαιώνοντας τη βούληση του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, για την επιτυχή διεξαγωγή και ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2014-15 (χειμερινό και εαρινό εξάμηνο) χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αποφάσισε την τροποποίηση του τρέχοντος διδακτικού έτους.

Σύμφωνα με την τροποποίηση τα μαθήματα για τους φοιτητές του Τμήματος θα ξεκινήσουν στις 8 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 Μαρτίου ενώ η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου θα πραγματοποιηθεί από τις 30/3 έως και τις 18/4.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε η εξεταστική θα πραγματοποιηθεί σε «δυο δόσεις» από 30/3 έως και 7/4 και από 15/4 έως και 18/4 λόγω των διακοπών του Πάσχα.

Τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου θα ξεκινήσουν στις 20 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις 14 Ιουλίου ενώ η εξεταστική θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15 με 31 Ιουλίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Σκιτσογραφικές εισβολές


Πώς μία φωτογραφία μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.






















Διαβάστε περισσότερα...

Ουρακοτάγκος μπορεί να αφεθεί ελεύθερος στην Αργεντινή


Δικαστήριο απεφάνθη ότι έχει τα ίδια δικαιώματα, όπως ένας άνθρωπος.

Ένας θηλυκός ουρακοτάγκος, που έχει περάσει 29 χρόνια της ζωής του σε ζωολογικούς κήπους, μπορεί να αφεθεί ελεύθερος σε λίγες ημέρες, μετά την απόφαση δικαστών ότι έχει τα ίδια δικαιώματα όπως ένας άνθρωπος.

Ειδικοί αναφέρουν ότι η δικαστική αυτή απόφαση υπέρ της Sandra, η οποία γεννήθηκε στη Γερμανία και ζει στο ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες εδώ και 20 χρόνια, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για χιλιάδες ακόμη παρόμοιες υποθέσεις στη χώρα.

Υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων κέρδισαν την υπόθεση της Sandra, υποβάλλοντας μια αίτηση habeas corpus –έγγραφο το οποίο χρησιμοποιείται για την αμφισβήτηση της νομιμότητας κράτησης κρατουμένων- στα δικαστήρια της πρωτεύουσας της Αργεντινής τον περασμένο χρόνο, ισχυριζόμενοι ότι δεν έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως «αντικείμενο» από το νόμο, αλλά ως ένα «μη-ανθρώπινο πρόσωπο» λόγω της εξυπνάδας και του περίπλοκου τρόπου σκέψης της.

Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα, όμως οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων άσκησαν έφεση και την κέρδισαν ενώπιον του Ποινικού Εφετείου της Αργεντινής πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με όσα αναφέρει η τοπική εφημερίδα La Nación.

Ο ζωολογικός κήπος έχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής, προτού η Sandra μεταφερθεί σε ειδικό πάρκο προστασίας, κατά πάσα πιθανότητα στη Βραζιλία.

Εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου Jardín Zoológico του Μπουένος Άιρες αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα στο Reuters, ωστόσο ο υπεύθυνος του τμήματος Βιολογίας, Adrian Sestelo, κατηγόρησε την ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων για άδικη σύγκριση των ζώων με τον άνθρωπο.

«Όταν δε γνωρίζεις τη βιολογία ενός είδους και ισχυρίζεσαι αδικαιολόγητα ότι υποφέρει από κακοποίηση, ή ότι πάσχει από κατάθλιψη και στεναχώρια, είναι σαν να κάνεις ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη του ανθρώπου, το οποίο είναι ο εξανθρωπισμός της συμπεριφοράς ενός ζώου» είπε ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα La Nación.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς επηρεάζει η γυναικεία φωνή τους άντρες


Αυξάνεται το ηλεκτρικό ερέθισμα όταν είναι στις γόνιμες μέρες.

Γνωρίζατε ότι μια γυναίκα μπορεί να… «μαγέψει» έναν άντρα με τη φωνή της και μόνο;

Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον μια ομάδα αμερικανών ερευνητών, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το δέρμα των ανδρών «ηλεκτρίζεται» όταν ακούν μια γυναίκα να μιλά.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο James Madison στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, που ειδικεύονται σε ζητήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη φωνή, πιστεύουν ότι οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες επηρεάζουν το λάρυγγά τους, κάνοντάς τες να μιλούν με πιο χαμηλή φωνή, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στους ακροατές.

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που συντελούνται στο πιο γόνιμη διάστημα του κύκλου μιας γυναίκας επηρεάζουν σημαντικά το λάρυγγα, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Sunday Telegraph.

Αυτό μπορεί στην κυριολεξία να κάνει έναν άντρα να… ανατριχιάσει, καθώς αυξάνεται το ηλεκτρικό ερέθισμα στην επιφάνεια της επιδερμίδας τους μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα ακούσουν τη φωνή της, υποστηρίζουν οι ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους αυξάνεται και ο καρδιακός τους παλμός, όταν ακούν μια «χαμηλή», γυναικεία φωνή.

Αυτή η αυξημένη αντίδραση αποτελεί ένα σημάδι, ότι ο άνδρας ακροατής ελκύεται σχεδόν αυτόματα από τη συγκεκριμένη φωνή, αναφέρουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους.

«Η ικανότητα ενός άντρα να αναγνωρίσει και να ανταποκριθεί σε μια γυναίκα που βρίσκεται στις γόνιμες ημέρες της, του δίνει ένα πιθανό αναπαραγωγικό πλεονέκτημα, όταν επιλέγει ανάμεσα σε πιθανές συντρόφους» εξήγησαν οι Dr Melanie Shoup-Knox και Dr Nate Pipitone από το πανεπιστήμιο Adams State του Κολοράντο και συνέχισαν: «Οι γυναίκες, από την άλλη, μπορεί επίσης να έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την ‘ανίχνευση’ του επιπέδου γονιμότητας άλλων γυναικών».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές έπαιξαν ηχογραφημένα μηνύματα από γυναίκες σε διάφορα στάδια του εμμηνορυσιακού τους κύκλου, ζητώντας από άντρες και γυναίκες ακροατές να αναφέρουν πόσο ελκυστικές τις έβρισκαν.

Οι εκπρόσωποι και των δύο φύλων βρήκαν ως πιο ελκυστικές τις φωνές των πιο γόνιμων γυναικών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο Physiology and Behavior.



Διαβάστε περισσότερα...

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στις εθνικές


Έκτακτα μέτρα για τους εκδρομείς των εορτών.

Διαρκής θα είναι η παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους με στόχο την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων.

Γενικότερα θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών:

Σήμερα Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου και την επόμενη Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου, για το ρεύμα εξόδουαπό 16:00-21:00, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις :

-Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου).

-Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

-Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

-Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

Την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015, για το ρεύμα εισόδου από 15:00-22:00, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις :

-Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη χ.θ. 145 έως τη χ.θ. 205+800 (κόμβος Ρίου).

-Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

-Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

-Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Μηχανικά χέρια που κινούνται με τη σκέψη


Δεύτερη ευκαιρία σε μια φυσιολογική ζωή.

Πριν από σαράντα χρόνια, το Les Baugh από το Κολοράντο έχασε και τα δύο χέρια του από στον ώμο σε ένα ηλεκτρικό ατύχημα. Τώρα, δεν είναι μόνο ότι απέκτησε πάλι, αλλά επίσης έγινε ο πρώτος άνθρωπος με αυτό το είδος του ακρωτηριασμού που απέκτησε δύο λειτουργικά προσθετικά άκρα.

Τα μηχανικά χέρια έχουν ενσωματωθεί με τα νεύρα του, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τα κινεί με τη σκέψη και μόνο. Οι επιστήμονες και οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Johns Hopkins (APL), βρίσκονται πίσω από αυτή ιατρική ανακάλυψη.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτά την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου τα καταστήματα


Πώς διαμορφώνεται το ωράριο την επόμενη εβδομάδα.

Ανοιχτά θα είναι αυτή την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 18:00, τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.

Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 6 το απόγευμα σε όλη την Αθήνα. Αύριο ανήμερα των Χριστουγέννων και την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν από τις 9:00-20:00.

Την επόμενη εβδομάδα το ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου: 09:00 - 21:00

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου: 09:00 - 21:00

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου: 09:00 - 18:00

Πέμπτη 1η Ιανουαρίου: Κλειστά

Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 21.12.2014. Για την λειτουργία της Κυριακής 14 Δεκεμβρίου θα δοθεί εκ περιτροπής στο προσωπικό μια ημέρα αναπληρωματικής ανάπαυσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση δήλωσης διδακτικών βιβλίων για το χειμερινό εξάμηνο


Καταληκτική ημερομηνία διανομής τους η 30ή Ιανουαρίου.

Παρατείνεται μέχρι τις 16 Ιανουαρίου η προθεσμία δηλώσεων διδακτικών βιβλίων από τους φοιτητές για το τρέχον χειμερινό εξάμηνο σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, ως νέα καταληκτική ημερομηνία για τη διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές ορίζεται η Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015.

Παρακαλούνται οι Γραμματείες των Τμημάτων ή Σχολών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Προγραμμάτων Σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών να μεριμνήσουν για την έγκαιρη χορήγηση των απαραίτητων ηλεκτρονικών κωδικών προκειμένου οι φοιτητές που έχουν επιτύχει τη μεταφορά θέσης εισαγωγής τους να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δηλώσεις και να παραλάβουν τα διδακτικά τους βιβλία εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Αντίστοιχα, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων προμήθειας διδακτικών συγγραμμάτων μέσω του συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» από τις βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι. παρατείνεται έως και την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015 ενώ η διαδικασία παράδοσης από τους εκδοτικούς οίκους των παραγγελθέντων από τις βιβλιοθήκες συγγραμμάτων θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015.

Υπενθυμίζεται η υποχρέωση των εκδοτών, η οποία απορρέει από τη σύμβαση που έχουν συνάψει ηλεκτρονικά με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την εγγραφή τους στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ» και τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Φ.1/76244/Β3/30-6-2010 (Β’ 957) υπουργικής απόφασης, για την αποστολή και διατήρηση επαρκούς αποθέματος αντιτύπων στα σημεία διανομής προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διανομή των διδακτικών βιβλίων στους φοιτητές κατά το τρέχον εξάμηνο σπουδών.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κλιματική αλλαγή απειλεί... ένα νόστιμο μεζέ


Το όξινο νερό μπορεί να επηρεάσει τη γεύση των γαρίδων.

Ψητές, σαγανάκι, τηγανητές, βραστές, σε ριζότο, παέγια ή σκέτες, οι γαρίδες αποτελούν ένα εκλεκτό μεζέ, που σύμφωνα με μια νέα έρευνα κινδυνεύουν να… χάσουν τη μοναδική τους γεύση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Θαλάσσιοι βιολόγοι βρήκαν ότι τα οστρακοειδή μπορεί να πάρουν μια ξινή γεύση, αν εκτραφούν σε ελαφρώς όξινο θαλασσινό νερό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι καθώς οι ωκεανοί του πλανήτη γίνονται ολοένα και πιο όξινοι –εξαιτίας της ανόδου των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα- πολλοί από τους αγαπημένους μας θαλασσινούς μεζέδες θα αλλάξουν γεύση και θα γίνουν λιγότερο δελεαστικοί.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, προβλέπουν ότι μέσα στον επόμενο αιώνα, τα επίπεδα οξύτητας των ωκεανών της Γης μπορεί να πέσουν από pH8 στο pH7,5.

Πολλοί υποστηρίζουν, ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δυσκολέψει τις γαρίδες στη διαδικασία σχηματισμού του κελύφους και του σκελετού, που είναι απαραίτητος για την επιβίωσή τους.

Επιπλέον, στην πρώτη έρευνα που εξέτασε το πώς η οξίνιση των ωκεανών θα μπορούσε να επιδράσει στη γεύση των θαλασσινών, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και του Πλύμουθ ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο ισχύει και πως η γεύση των οστρακοειδών μπορεί να γίνει πιο ξινή.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Shellfish Research.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα 6 υποκατάστατα της ζάχαρης - Ποια να προτιμήσεις


Ήδη από τη νεογνική ηλικία, ο άνθρωπος δείχνει τη προτίμηση του στη γλυκεία γεύση. Γλυκά, αρτοσκευάσματα, παγωτά, αναψυκτικά, χυμοί, ροφήματα όλα πλούσια σε ζάχαρη, βρίσκονται στο καθημερινό διαιτολόγιο πολλών από εμάς. Οι αρνητικές επιπτώσεις της συστηματικής και υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης, είναι γνωστές και σχετίζονται με χρόνιες και εκφυλιστικές παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία, αλλά και ο καρκίνος.

Η αδυναμία των ανθρώπων για τις γλυκές γεύσεις σε συνδυασμό με το φόβο της κατανάλωσης ζάχαρης, έχει ευνοήσει την προώθηση τεχνιτών και φυσικών υποκατάστατων της ζάχαρης, γνωστά και ως γλυκαντικά. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι αποδίδουν τη γλυκεία γεύση με ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες και παράλληλα μπορούν να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Ωστόσο επιστήμονες αναφέρουν, πως το σημαντικότερο μειονέκτημα τους είναι πως δεν βοηθούν τον άνθρωπο να απεξαρτηθεί από την επιθυμία του για γλυκό, το οποίο θεωρητικά είναι και το επιθυμητό.

Πλεονεκτήματα υποκατάστατων ζάχαρης:
Δεν επηρεάζουν το σωματικό βάρος. Τα περισσότερα υποκατάστατα ζάχαρης δεν αποδίδουνθερμίδες στον οργανισμό μας, καθώς φαίνεται πως δεν πέπτονται στο γαστρεντερικό σωλήνα ώστε να δώσουν ενέργεια. Μελέτες αναφέρουν πως τα υποκατάστατα ζάχαρης βοηθούν στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση της, καθώς τα άτομα που τα καταναλώνουν φαίνεται πως συμμορφώνονται περισσότερο με τις διατροφικές συστάσεις για απώλεια βάρους. Θυμηθείτε όμως: τα προϊόντα του εμπορίου που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης , δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι διαίτης όπως πιθανότατα να αναφέρουν. Σκεφτείτε πως είναι πολύ πιθανό, παρόλο που δεν περιέχουν ζάχαρη να περιέχουν άλλους απλούς υδατάνθρακες αλλά και λιπαρά! Οπότε και η κατανάλωση αυτών θα πρέπει να γίνεται με μέτρο .
Κατάλληλα για διαβητικούς. Τα περισσότερα από αυτά τα γλυκαντικά είναι ιδανικά για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καθώς το γεγονός πως δεν μεταβολίζονται, συνεπάγεται πως η κατανάλωση τους δεν οδηγεί σε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Παραδείγματα υποκατάστατων ζάχαρης

Σακχαρίνη:
Χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό από το 1879.
Είναι 200 έως 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
Δεν έχει θερμίδες.
Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για παρασκευή γλυκών, ποτών, έτοιμων φρουτοχυμών.
Μελέτες σε αρουραίους έχουν συσχετίσει τη κατανάλωση της με ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης, αλλά καμία μελέτη δεν έχει δείξει κάποιο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου σε ανθρώπους με αποτέλεσμα η κατανάλωση της να θεωρείται ασφαλής.

Ασπαρτάμη:
Δεν περιέχει θερμίδες και είναι 200 φόρες πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
Χάνει τη γλυκύτητα της όταν θερμαίνεται για αυτό δεν χρησιμοποιείται για παρασκευές που απαιτούν μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα του εμπορίου ως γλυκαντικό, όπως αναψυκτικά, τσίχλες, δημητριακά πρωινού.
Παρόλο που έχει κατηγορηθεί, πάνω από 100 μελέτες αποδεικνύουν την ασφάλεια της.
Πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που ονομάζεται φαινυλκετονουρία (PKU), όπου δεν μεταβολίζουν τη φαινυλαλανίνη, ένα συστατικό της ασπαρτάμης.

Ακεσουλφάμη Κ:
Αποτελεί άλλο ένα μη θερμιδικό υποκατάστατο ζάχαρης.
Είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
Είναι θερμικά σταθερό και μπορεί αν χρησιμοποιηθεί για ψημένα τρόφιμα.

Σουκραλόζη:
Περισσότερες από 110 μελέτες την καταττάσουν στα ασφαλή μη θερμιδογόνα γλυκαντικά.
Είναι 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και αντέχει στη θερμική επεξεργασία.

Φρουκτόζη:
Φυσικά είναι ο πολυσακχαρίτης των φρούτων και έχει ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη.
Χρησιμοποιήθηκε ευρέως τα προηγούμενα χρόνια ως υποκατάστατο της ζάχαρης.
Δεν θεωρείται ιδανικό γλυκαντικό καθώς έχει συσχετισθεί με αύξηση της σύνθεσης λιπαρών οξέων στο σώμα με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και κατ’ επέκταση αύξηση του κινδύνου για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά. Ακόμα έχει συσχετισθεί με αύξηση του ουρικού οξέως στο αίμα, αύξηση του κινδύνου εναπόθεσης λίπους στο ήπαρ και σακχαρώδους διαβήτη, καθώς εμφανίζει αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης.
Θυμηθείτε: οι παραπάνω αρνητικές επιπτώσεις έχουν μελετηθεί από τη κατανάλωση φρουκτόζης ως τεχνικό γλυκαντικό και όχι μέσα από τα φρούτα.

Γλυκοζίτες στεβιόλης:
Είναι τα φυσικά συστατικά του φυτού στέβια της Νότιας Αμερικής.
Είναι 200 με 400 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
Θεωρείται απόλυτα ασφαλής και κατάλληλα για διαβητικούς καθώς δεν ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα.

Ολοκληρώνοντας, η με μέτρο κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης φαίνεται πως είναι ασφαλής για την υγεία του ανθρώπου και μπορεί, στα πλαίσια μιας πλήρους διατροφής, να συμβάλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους και του σακχάρου του αίματος. Πέρα από τα γλυκαντικά, τρόφιμα όπως μέλι, το σιρόπι αγαύης και μελάσας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρές ποσότητες ώστε να προσφέρουν φυσικά τη γλυκιά γεύση που τόσο επιθυμούμε.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι δείχνουν οι δείκτες καρκίνου του προστάτη;


Στις ανεπτυγμένες χώρες ο καρκίνος είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η πιθανότητα εμφάνισης και ανάπτυξης του καρκίνου, αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας και επηρεάζεται από ένα πλήθος παραγόντων (διαιτητικών, περιβαλλοντικών, γενετικών, κ.α)

Η νεοπλασματική μεταμόρφωση ενός φυσιολογικού κυττάρου μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή και έκκριση στην κυκλοφορία διαφόρων βιοχημικών ουσιών σε βιολογικά υγρά, που είναι γνωστές ως “Δείκτες Όγκων ή Καρκίνου” (Tumor markers).

Η συνεισφορά των εργαστηρίων Κλινικής Χημείας στην ανίχνευση και στον προσδιορισμό των δεικτών καρκίνου (ΔΚ) έχει μια ιστορική διαδρομή 150 ετών.

Οι δείκτες καρκίνου αποτελούν χρήσιμα κλινικά εργαλεία στα χέρια του γιατρού για την παρακολούθηση της θεραπείας των καρκινοπαθών, τόσο κατά την διάρκεια αλλά και μετά την θεραπευτική αγωγή.

Παράλληλα χρησιμοποιούνται στον προληπτικό έλεγχο ανίχνευση (screening) κάθε τύπου καρκίνου αλλά και στη διάγνωση (επιβεβαίωση παρουσίας καρκίνου).

Για να χρησιμοποιηθεί μια ουσία με επιτυχία σαν δείκτης όγκου πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα πρέπει να είναι γνωστή η διαγνωστική ευαισθησία του δείκτη δηλαδή το % ποσοστό των αληθώς θετικών αποτελεσμάτων στο σύνολο των ατόμων που πάσχουν (προσδιορίζονται τα αληθώς θετικά δείγματα), όσο και η διαγνωστική ειδικότητα δηλαδή το % ποσοστό των αρνητικών αποτελεσμάτων σε υγιείς (προσδιορίζονται τα αληθώς αρνητικά δείγματα) Σε κάθε περίπτωση το επιθυμητό ποσοστό των δύο παραπάνω εννοιών είναι το 100%.

Όμως ελάχιστοι δείκτες καλύπτουν αυτές τις προδιαγραφές ώστε να χρησιμοποιούνται στον μαζικό προληπτικό έλεγχο, όπως η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG) για το χοριοκαρκίνωμα και η καλσιτονίνη για το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς.

O καρκίνος του προστάτη αποτελεί επιδημιολογικά το δεύτερο σε συχνότητα εμφανιζόμενο καρκίνο ύστερα από τον καρκίνο του δέρματος στη Δύση.

Αν και ο προσδιορισμός του Προστατικού Αντιγόνου (PSA) σε συνδυασμό με την δακτυλική εξέταση αποτελεί το κλινικό εργαλείο πρώτης γραμμής για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, εντούτοις η χρήση του PSA ως δείκτη μαζικού προληπτικού ελέγχου στη διάγνωση του καρκίνου είναι αμφιλεγόμενη κυρίως εξαιτίας της χαμηλής του ειδικότητας (59-69%).

Εξαιτίας της χαμηλής ειδικότητας (δηλαδή του γεγονότος ότι η αυξημένη συγκέντρωση του PSA στον ορό δεν οφείλεται αποκλειστικά στα κακοήθη κύτταρα) γίνεται σαφές ότι είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ ασθενών με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Την τελευταία δεκαετία η ανώτερη φυσιολογική συγκέντρωση του ολικού PSA (tPSA) στον ορό (ULN-upper limit of normal) θεωρείται ότι είναι 4 ng/ml.
Τι σημαίνει όμως μια φυσιολογική τιμή PSA στον ορό;
Πότε είναι απαραίτητη η βιοψία του προστάτη;
Πότε πρέπει να χορηγηθεί αντι-ανδρογονική θεραπεία;

Δεν υπάρχουν καθαρές απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Μία τιμή μεγαλύτερη του 4 ng/ml φαίνεται να είναι το κατώφλι πάνω από το οποίο θα ζητηθεί να γίνει βιοψία αν και η ειδικότητα της εξέτασης είναι αρκετά χαμηλή για τιμές μικρότερες των 10 ng/ml.Το γεγονός ότι ένα ποσοστό 25%-40% ανδρών με τιμές PSA 4-10 ng/ml θα έχουν καρκίνο του προστάτη σημαίνει αυτόματα ότι το 60%-70% των ανδρών με τιμές PSA 4-10 ng/ml θα υποβληθούν σε βιοψία που δεν είναι απαραίτητη.

Από την άλλη όμως, όταν συγκρίθηκαν άνδρες με τιμές PSA <1ng/ml με άλλους που έχουν τιμές μεταξύ των 2-3 ng/ml, βρέθηκε ότι οι δεύτεροι έχουν περίπου 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη σε διάρκεια 10 ετών έναντι των πρώτων.

Για το λόγο αυτό σε πολλές μελέτες προτείνεται το κατώφλι των 2,5-3ng/ml, ώστε να ζητηθεί βιοψία.

Για να βελτιωθεί η ειδικότητα της εξέτασης, όταν οι τιμές βρίσκονται μεταξύ των 2-10 ng/ml,έχει προταθεί πλήθος παραμέτρων που σχετίζονται με το PSA, όπως το ελεύθερο PSA (fPSA), που είναι η ενζυμικά ενεργή μορφή(~30%) και το complex PSA (cPSA), που είναι το PSA το οποίο είναι συνδεδεμένο με την α1-αντιχυμοθρθψίνη(~70%).

Επιπρόσθετα, σε πολλές μελέτες συνιστάται το πηλίκο Ελεύθερο προς Ολικό PSA ( fPSA / t PSA) ως ο πιο αξιόπιστος τρόπος βελτίωσης της ειδικότητας της εξέτασης του PSA σε περιοχές τιμών 2-10 ng/ml, δηλαδή ως ο πιο αξιόπιστος τρόπος διαχωρισμού περιστατικών καρκίνου του προστάτη από περιστατικά με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Συγκεκριμένα ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη εμφανίζουν στον ορό ψηλότερα επίπεδα ελεύθερου PSA (f PSA) σε σχέση με εκείνους που έχουν καρκίνο του προστάτη.

Έτσι ο λόγος fPSA/tPSA παρουσιάζει χαμηλότερες τιμές στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη έναντι εκείνων που έχουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι η πιθανότητα παρουσίας καρκίνου του προστάτη είναι 56% σε ασθενείς που έχουν λόγο fPSA/tPSA= 0-0.1 όταν οι τιμές ολικού PSA (tPSA) βρίσκονται μεταξύ των 4-10 ng/ml. Για την περιοχή 2-4 ng/ml απαιτείται μεγαλύτερη διερεύνηση ώστε να βελτιωθεί η διαγνωστική ικανότητα.

Άλλες παράμετροι που σχετίζονται με το PSA είναι η ταχύτητα αύξησης της συγκέντρωσης PSA (PSA Velocity) και ο χρόνος διπλασιασμού PSA (PSA Doubling time).

H ταχύτητα αύξησης της συγκέντρωσης του PSA, υπολογίζεται σε δείγματα του ίδιου ασθενούς που να απέχουν τουλάχιστον 12 μήνες. Αν παρατηρηθεί αύξηση μεγαλύτερη του 0.75 ng/ml/χρόνο συνιστάται βιοψία. Για την εκτίμηση του χρόνου διπλασιασμού του PSA παρατηρείται η σχέση που συνδέει τα επίπεδα του PSA με το μέγεθος του όγκου.

Αύξηση 1cm3 ενός καλοήθους όγκου επιφέρει μικρότερη αύξηση στα επίπεδα του PSA στον ορό έναντι της αύξησης των επιπέδων που θα επιφέρει ιδίου μεγέθους αύξηση ενός κακοήθους όγκου.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από την παράμετρο που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του PSA, η τιμή της πρέπει να αξιολογείται σε σχέση με την ηλικία.

(έχει αποδειχθεί ότι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερες τιμές PSA) και τον πληθυσμό που ανήκει ο συγκεκριμένος ασθενής (έχει αποδειχθεί ότι οι Αφρικανοί – Αμερικάνοι έχουν χαμηλότερες τιμές PSA έναντι άλλων λαών).



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς είναι να πατάς σε λάβα


Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάδες θέσεις για εκπαιδευτικούς μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας


Φιλόλογοι, νηπιαγωγοί, μαθηματικοί, παιδαγωγοί κ.α.
Περίπου 53.000 θέσεις θα προσφερθούν μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και ανάμεσα στις ειδικότητες που προσφέρονται υπάρχουν και θέσεις που απευθύνονται σε πτυχιούχους καθηγητικών σχολών.

Συγκεκριμένα θα προσφερθούν θέσεις σε πτυχιούχους φιλολογικών σχολών, παιδαγωγικών, ειδικής αγωγής, φυσικής, χημείας, μαθηματικών, ξενόγλωσσων φιλολογιών, εικαστικών, μουσικών και άλλων. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Δεν έχουν συμπεριληφθεί οι θέσεις που αφορούν εκπαιδευτικούς πληροφορικής.

Να σημειώσουμε ότι οι θέσεις αυτές δεν αφορούν εργασία σε σχολεία αλλά σε δομές των δήμων, ιερές μητροπόλεις, παραρτήματα προστασίας παιδιών κ.α

Οι περισσότερες θέσεις αφορούν τους γυμναστές και τους νηπιαγωγούς ενώ αρκετές είναι οι θέσεις για πτυχιούχους τμημάτων ιστορίας αρχαιολογίας που εκτός από τις θέσεις των αρχαιολόγων μπορούν να διεκδικήσουν και τις θέσεις των φιλολόγων. Επίσης αρκετές είναι οι θέσεις των παιδαγωγών.

Ακόμα δεν έχει βγει η σχετική προκήρυξη η οποία αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο ενώ να σημειώσουμε ότι η επιλογή θα γίνει με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια ( μήνες ανεργίας, εισόδημα κ.α.).

Ωφελούμενοι της πράξης είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες Κρατών μελών της Ε.Ε, Βορειοηπειρώτες, Ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα Νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και την συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
3. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
4. άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά
προσόντα.
5. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών

Τα κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων, όπως ενδεικτικά προβλέπονται και στη σχετική υποπαράγραφο ΙΔ1 του Ν. 4152/2013 αφορούν στα ακόλουθα:

1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας της παρ. 5.2 με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
3. Ετήσιο εισόδημα ατομικό, ή οικογενειακό.
4. Ηλικία.
5. Αριθμός ανήλικων τέκνων



ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΘΕΣΕΙΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ
281
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
177
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
145
ΜΟΥΣΙΚΗΣ
68
ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
64
ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
59
ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ
53
ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
41
ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
34
ΧΗΜΙΚΟΙ
33
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
24
ΑΓΓΛΙΚΗΣ
22
ΦΥΣΙΚΟΙ
13
ΓΑΛΛΙΚΗΣ
6
ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
2
ΒΙΟΛΟΓΟΙ
1

Με βάση την περσινή εγκύκλιο για τις πιο πάνω ειδικότητες απαιτούνται τα ακόλουθα πτυχία:

ΠΕ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
Πτυχίο ή δίπλωμα Καλών Τεχνών ή Εικαστικών Τεχνών ή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ή Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης με κατεύθυνση Εικαστικών ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος τουλάχιστον δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας και σχετική εμπειρία δύο (2) ετών.
ΠΕ
ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Θεολογίας ή Κοινωνικής Θεολογίας ή Ποιμαντικής ή Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.
ΠΕ
ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
Πτυχίο ή δίπλωμα Αρχαιολογίας ή Ιστορίας και Αρχαιολογίας ή Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με κατευθύνσεις: α) Ιστορίας ή β) Αρχαιολογίας ή Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών ή Ιστορίας και Εθνολογίας με ειδίκευση στην Ιστορία ή Ιστορίας ή Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Λαογραφίας  με κατευθύνσεις: α) Ιστορίας ή β) Αρχαιολογίας ή Μεσογειακών Σπουδών με κατεύθυνση Αρχαιολογίας - Αρχαιομετρίας  ή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας με κατεύθυνση στην Ιστορία ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.
ΠΕ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
Πτυχίο ή δίπλωμα  Μαθηματικών ή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή Μαθηματικού Εφαρμογών  και Φυσικού Εφαρμογών με κατεύθυνση Μαθηματικού Εφαρμογών ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ  της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.
ΠΕ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Μουσικών Σπουδών ή Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της  ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.
ΠΕ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Πτυχίο ή δίπλωμα Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών ή Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία ή Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ή Επιστημών της  Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία ή Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία ή Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών ή Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ή Παιδαγωγού Προσχολικής Εκπαίδευσης ή Ειδικής Αγωγής με κατευθύνσεις: α) Νηπιαγωγού είτε β) Παιδαγωγού Προσχολικής Εκπαίδευσης ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ  της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας
ΠΕ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ
Πτυχίο ή δίπλωμα  Ειδικής Αγωγής με κατευθύνσεις:α) Δασκάλου είτε  β) Παιδαγωγού Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με ειδίκευση στην Παιδαγωγική ή Επιστημών Εκπαίδευσης και Αγωγής ή Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής με ειδίκευση στην Παιδαγωγική ή Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατευθύνσεις :α) Συνεχούς Εκπαίδευσης είτε β) Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ή Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης  ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ  της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.
ΠΕ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
 Πτυχίο ή δίπλωμα  Ειδικής Αγωγής με κατευθύνσεις: α)  Δασκάλου είτε β) Νηπιαγωγού είτε γ) Παιδαγωγού Δημοτικής Εκπαίδευσης είτε δ) Παιδαγωγού Προσχολικής Εκπαίδευσης ή Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ  της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.
ΠΕ
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Φιλολογίας ή Ελληνικής Φιλολογίας ή Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ή Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ή Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ή Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ή Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ή   Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ή Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ή Φιλοσοφίας ή Μεσογειακών Σπουδών με κατεύθυνση Γλωσσολογίας Ανατολικής Μεσογείου ή Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής με ειδίκευση στη Φιλοσοφία ή Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής  και Ψυχολογίας ή Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ  της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.
ΠΕ
ΦΥΣΙΚΩΝ
 Πτυχίο ή δίπλωμα Φυσικής ή Φυσικών Επιστημών ή Μαθηματικού Εφαρμογών και Φυσικού Εφαρμογών με κατεύθυνση Φυσικού Εφαρμογών  ή Σπουδών στις Φυσικές Επιστήμες  ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ  της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.
ΠΕ
ΧΗΜΙΚΩΝ
α) Πτυχίο ή δίπλωμα Χημείας ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ  της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, β)  Βεβαίωση ιδιότητας μέλους της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ν. 1804/1988 – ΦΕΚ 177 Α’/25.8.1988).


Διαβάστε περισσότερα...