Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Από 1 Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων για το εποχικό επίδομα



Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ, για την καταβολή του ειδικού εποχικού επιδόματος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και τις Τοπικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης, αλλά και μέσω των ΚΕΠ, εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών- ανυψωτικών -οδοποιητικών -γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

Επίσης οι συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 10 Σεπτεμβρίου και κατά το έτος 2011 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη του βοηθήματος για το 2012, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ' όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και, η οποία για το 2012 ανέρχεται στο ποσό των 486,84 ευρώ.

Όσοι είναι συνταξιούχοι από 11/9/12 και μετά και πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι δικαιούχοι του βοηθήματος. Οι δικαιούχοι, μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών, καθώς και για το ύψος του βοηθήματος και τις προϋποθέσεις της χορήγησής του ανά κατηγορία, στον δικτυακό τόπο του Οργανισμού www.oaed.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινάει η απογραφή συνταξιούχων του ΟΓΑ



Στόχος η πάταξη της παραβατικότητας στα Ταμεία.

Στην καθολική απογραφή -με τη διαδικασία της φυσικής παρουσίας- όλων των συνταξιούχων και επιδοματούχων του ΟΓΑ, προχωρά το υπουργείο Εργασίας, με απόφαση του υπουργού Γ. Βρούτση.

Η διαδικασία της απογραφής, που γίνεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της παραβατικότητας στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, θα ξεκινήσει από 1η Οκτωβρίου και θα λήξει στις 30 Νοεμβρίου, ενώ οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν σύντομα, με εγκύκλιο που θα εκδώσει ο ΟΓΑ.

«Η αποκατάσταση της νομιμότητας στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και για όλη την κυβέρνηση» τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας.

«Μετά το ΙΚΑ, συνεχίζεται η απογραφή σε ένα από τα μεγαλύτερα ταμεία που αφορά τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια άτομα. Το υπουργείο έχει βάλει στόχο την εξυγίανση των ταμείων από "μαϊμού" συντάξεις και επιδοματούχους "φαντάσματα". Είναι θέμα πρώτα απ' όλα κοινωνικής δικαιοσύνης προς όλους, κυρίως δε προς τους νόμιμους συνταξιούχους αλλά και τις επόμενες γενιές ασφαλισμένων» προσθέτει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα διακόπτεται αυτόματα η καταβολή της σύνταξης, ή οποιασδήποτε παροχής, σε όσους δεν πάρουν μέρος στη διαδικασία της απογραφής.

Από τον ΟΓΑ καταβάλλονται διάφορα επιδόματα όπως τα πολυτεκνικά επιδόματα, συντάξεις, συντάξεις ανασφάλιστων και υπερηλίκων, ενώ στις προθέσεις του υπουργού είναι να χορηγείται στο μέλλον και το σύνολο των επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ



Απευθύνεται σε 300.000 δικαιούχους.

Το Πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής Βιβλίων αποφάσισε να εφαρμόσει και κατά τη φετινή χρονιά, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Αγροτικής Εστίας, ξεκινά από αύριο, 26 Σεπτεμβρίου και απευθύνεται σε 300.000 δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι (ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι) δωρεάν παροχής βιβλίων, θα απευθύνονται στα συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία, προκειμένου να κάνουν χρήση της παροχής και να λαμβάνουν τα βιβλία.

Τα δωρεάν βιβλία που μπορούν να λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

- Μορφωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.

- Φροντιστηριακά.

- Σχολικά βοηθήματα.

- Άλλα ξενόγλωσσα φροντιστηριακά βοηθήματα.

Η αξία της παροχής είναι ίση με 20,00 ευρώ και αντιστοιχεί στην τιμή του βιβλίου αφού αφαιρεθεί η έκπτωση σε ποσοστό 10%. Η έκπτωση θα υπολογίζεται επί της αναγραφόμενης επί του βιβλίου τιμής λιανικής πώλησης. Σε περίπτωση που η τιμή του βιβλίου ή των βιβλίων (υπολογισμένης και της έκπτωσης 10%) υπερβαίνει το ύψος της αναλογούσας επιδότησης, την επιπλέον διαφορά υποχρεούται να καταβάλει ο δικαιούχος.

Η παροχή δωρεάν βιβλίων είναι αυστηρά προσωπική, ισχύει μόνο για τον δικαιούχο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του και απαγορεύεται αυστηρά η χρήση από άλλα άτομα.

Ο κατάλογος βιβλιοπωλείων που είναι συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ, βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr).


Διαβάστε περισσότερα...

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού



Απολαύστε το και αφεθείτε στην ευεργετική του δράση.

Το πιο αγνό προϊόν της φύσης. Για την ακρίβεια οι άνθρωποι «έκλεψαν» την τροφή της μέλισσας που με τόσο κόπο παράγει για την δική της συντήρηση.

Το μέλι καταναλώνεται στην αρχική μορφή παραγωγής του και αποτελεί εκτός από το ιδανικό φυσικό γλυκαντικό και μια εξαιρετική φαρμακευτική ουσία. Αποτελεί άλλωστε μια από τις λίγες τροφές που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Μπορεί κανείς να το απολαύσει σκέτο, στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και τα αφεψήματα.

Είναι πλούσιο σε διατροφική αξία καθώς έχει πολλούς υδατάνθρακες αλλά την ίδια στιγμή έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Το μέλι είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Περιέχει: κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, θείο, σίδηρο, ιώδιο, ψευδάργυρο. Και μπορεί οι συγκεντρώσεις να είναι μικρές είναι ικανές παρολ’ αυτά να συνεισφέρουν στην συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή τους από τον οργανισμό.

Το μέλι έχει πλούσιες διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τον πατέρα της ιατρικής, τον Ιπποκράτη.

Η μαγική τροφή

1. Μια κουταλιά της σούπας μέλι έχει 64 θερμίδες. Αποτελεί ιδανική πηγή ενέργειας και υδατανθράκων καθώς η γλυκόζη του απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.
2. Είναι εύπεπτο και ταυτόχρονα ανακουφίζει από το αίσθημα της σωματικής κούρασης.
3. Καταπολεμά βακτήρια, παράσιτα και ιούς και τονώνει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
4. Δρα κατά των φλεγμονών, διεγείρει την παραγωγή νέων κυττάρων και συμβάλει καθοριστικά στην αποβολή νεκρών ιστών.
5. Καταπραΰνει τον βραδινό βήχα.
6. Έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
7. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην θεραπεία και την επούλωση πληγών, σύμφωνα με τελευταίες κλινικές μελέτες.
8. Βοηθά και στην στοματική υγιεινή καθώς «εξολοθρεύει» τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πλάκα και την τερηδόνα.
9. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στα άτομα που υποφέρουν από διαβήτη τύπου 1.
10. Χρησιμοποιείται ευρέως στην αισθητική για την περιποίηση του δέρματος.
11. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την θεραπεία του έλκους.

Ένας τρόπος να το εντάξετε στις καθημερινές σας συνήθειες είναι: σε μια κούπα ζεστό νερό να προσθέσετε μια κουταλιά μέλι και να το καταναλώνετε μαζί με το πρωινό σας.

Το μέλι δεν έχει ημερομηνία λήξης

Αν το μέλι που έχετε αγοράσει έχει αποκτήσει κρυσταλλική μορφή, αυτό σημαίνει ότι είναι αγνό – χωρίς προσθήκη γλυκόζης. Μην προσπαθήσετε να το βράσετε γιατί θα χάσει τα θρεπτικά του συστατικά, απλώς βουτήξτε το βαζάκι σε ζεστό νερό και περιμένετε να επιστρέψει αργά στην ρευστή του μορφή.

Στην αγορά θα βρείτε μέλι σε διάφορα χρώματα ανάλογα με την «καταγωγή» του, αν είναι δηλαδή, ανθέων, πεύκου, θυμαρίσιο, ελάτης ή ακόμη ηλίανθου, καστανιάς, πορτοκαλιάς.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αφήνουν τα παιδάκια νηστικά


Αναγνώστης του enikos.gr και πατέρας ενός μικρού παιδιού καταγγέλλει ότι σήμερα τα παιδάκια στο 5ο Δημοτικό Σταθμό Αθηνών θα μείνουν νηστικά λόγω κατάληψης των μαγειρείων του Δήμου. Διαβάστε την καταγγελία.

«Καλή σας μέρα. Όπως κάθε μέρα πήγα και σήμερα τον μικρό μου ( 4,5 ετων) στον 5ο δημοτικό σταθμό Αθηνών. Με μεγάλη μου έκπληξη με ενημέρωσε η παιδαγωγός του ότι ΔΕΝ θα έχει σήμερα πρωινό φαγητό ΟΥΤΕ μεσημεριανό... λόγω κατάληψης των μαγειρείων του δήμου.
Τους έδωσα τα συγχαρητήρια μου , να τούς ενημερώσετε ότι όλοι οι γονείς είμαστε στο πλάι τους.
Σε αυτούς που αφήνουν σήμερα όλα τα παιδάκια νηστικά από 2.5 έως και 5.5 ετών.
Γιατί πρέπει τα παλιομυξιάρικα να μαθαίνουν σιγά σιγά σε τι κόσμο έχουν έρθει και ότι η χώρα μας φυσικά είναι η γενέτειρά της δημοκρατίας… και πάλι συγχαρητήρια για την κατάληψη σας».


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα 15λεπτο δημοσιότητας, μια ζωή στην... αφάνεια




Λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση της Παραολυμπιακής αποστολής για το Λονδίνο, τα χαμόγελα περίσσευαν. Όπως και τα μεγάλα λόγια. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καμάρωνε που η ελληνική ομάδα ήταν έτοιμη να διαπρέψει σε μια ακόμα διοργάνωση, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα χρήματα που έδωσε η πολιτεία δεν επαρκούν καλά - καλά ούτε για την κάλυψη των μετακινήσεων των αθλητών. Οι χορηγίες του ΟΠΑΠ, της Ολυμπιακής κ.ά. την έβγαλαν βέβαια από τη δύσκολη θέση και έτσι τα καθιερωμένα προεόρτια πραγματοποιήθηκαν και αυτή τη φορά. Φυσικά, καμιά σημασία δεν δόθηκε στους ψίθυρους όσων ισχυρίζονταν ότι το σημαντικό για το κράτος είναι να αποδεικνύει την έγνοια και τον ενδιαφέρον του για την καθημερινότητα των ΑμεΑ κι όχι να εμφανίζεται όσο κρατούν οι φωτογραφήσεις, οι χειραψίες και οι έπαινοι. Όταν επιστρέψει η αποστολή και πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα φώτα θα στραφούν σε διαφορετική κατεύθυνση. Η συνέχεια γνωστή. Το μετά το ίδιο. Όμοιο με αυτό που διαδέχτηκε τους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου, τους πιο επιτυχημένους για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (24 μετάλλια), της Αθήνας (ρεκόρ συμμετοχών) και ακόμα πολλών διοργανώσεων.

Εγκατάλειψη, αδιαφορία, περιθωριοποίηση είναι μερικές από τις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν με ακρίβεια τη στάση του κράτους προς μια κοινωνική ομάδα, τη δύναμη της οποίας επιστρατεύει επικοινωνιακά για την ενθάρρυνση του κόσμου, ενώ την ίδια ώρα έχει γυρισμένη την πλάτη στα προβλήματά της. Η ζωή των αθλητών με αναπηρία δεν έχει διάρκεια όμως ίση με 12 ημέρες...

"Οι αθλητές αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες. Υπάρχουν βασικές ελλείψεις και αδυναμίες. Ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που μας απασχολεί είναι αυτό της ανεργίας", μας είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι αυτό θα μπορούσε ως ένα βαθμό να μην υφίσταται αν και εφόσον -ω, τι πρωτότυπο- είχαν εφαρμοστεί οι νόμοι. «Η επαγγελματική αποκατάσταση, που δικαιούνται πολλοί αθλητές βάσει νόμου, δεν έχει γίνει πράξη. Και αν υποθέσουμε ότι τώρα υπάρχει το ελαφρυντικό της κρίσης, τα προηγούμενα χρόνια ποιος ο λόγος να μη τηρηθεί αυτό που προβλέπεται;".

Από την Ολυμπιάδα του 2008 αυτοί οι οποίοι αποκαταστάθηκαν ήταν μόλις 5! Από τους υπόλοιπους όσοι –ελάχιστοι- κατόρθωσαν να βρουν εργασία το κατάφεραν μόνοι τους.

Οι συνέπειες

Τα λιγοστά έσοδα που διαθέτουν οι αθλητές τους αναγκάζουν με την πάροδο του χρόνου να θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες. Η συμμετοχή τους στα επικείμενα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα θεωρείται αμφίβολη και ακόμα μια πολύτιμη διέξοδος κινδυνεύει να χαθεί. "Παλαιότερα με δυσκολίες, λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης, τα καταφέρναμε κάπως. Φέτος όμως, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο. Μην ξεχνάτε ότι αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε τα γήπεδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας προ οκταετίας φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες", τόνισε ο Κ. Φουντουλάκης με τα λόγια του να αποτελούν ακόμα μία χειροπιαστή απόδειξη του ότι η Ολυμπιάδα της Αθήνας εξυπηρέτησε εργολαβικά συμφέροντα και τίποτα περισσότερο.

Ακόμα όμως κι αν υπάρξει τελικά η δυνατότητα να αγωνιστούν σε αυτά, το επόμενο ζήτημα που προκύπτει αφορά τον βαθμό ετοιμότητάς τους. Ο πρόεδρος της ΕΠΕ αναφέρθηκε σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. "Ο Γιώργος Καπελάκης, ο κορυφαίος αθλητής με αναπηρία το 2009, αναγκάζεται να ταξιδεύει με δικά του έξοδα από την Κρήτη στην Αθήνα προκειμένου να προπονηθεί". Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό για τον καθένα. Πολλά είναι τα παραδείγματα αθλητών που τα παρατούν επειδή δεν έχουν την οικονομική άνεση να ανταπεξέλθουν.

Ένας στους δύο ΑμεΑ άνεργοι!

Συνολικά όμως η κατάσταση των ατόμων με αναπηρία δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις έχουν ανέλθει κοντά στο 50%! Η κυβέρνηση απαντά με νέο ψαλίδι στα έσοδα των ΑμεΑ εξαγγέλλοντας μείωση κατά 33% των προνοιακών επιδομάτων! "Αν αυτό συμβεί, τότε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, θα αναγκαστεί να αφήσει τα σπίτια του και να εγκατασταθεί σε ιδρύματα", ήταν τα λόγια του Ιωάννη Βαρδακαστάνη, προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Σε μια τέτοια εξέλιξη είναι απορίας άξιο πώς τα ιδρύματα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, όταν κι εκείνα αδυνατούν λόγω της υποχρηματοδότησης να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Κέντρα ημερήσιας φροντίδας, όπως η “Θεοτόκος”, κινδυνεύουν ακόμα και να κλείσουν, λόγω της αδυναμίας τους να σηκώσουν στις πλάτες τους τη μισθοδοσία των εργαζόμενων, αλλά και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα. Ως εκ τούτου, εκατοντάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο!

Βλέπουν τα έσοδά τους να εξαφανίζονται

Συν τοις άλλοις, αξίζει να τονιστεί ότι τα επιδόματα που δίνονται, και χωρίζονται ουσιαστικά σε πέντε βαθμίδες ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, είναι της τάξεως των 313, 362, 527, 697 και 771 ευρώ. Το κόστος που απαιτείται για τη θεραπεία ενός ατόμου με βαριά κινητική αναπηρία ή νοητική στέρηση ή αυτισμό είναι σχεδόν το διπλάσιο! Αντιλαμβάνεται κανείς πως η μείωσή τους, σε συνδυασμό με το νέο καθεστώς στον ΕΟΠΥΥ, καθιστά αδύνατη τη σωστή περίθαλψη ενός μεγάλου αριθμού ατόμων που έχει περιορισμένο εισόδημα.

Πολλά είναι ακόμη τα παραδείγματα ανθρώπων, που αναγκάζονται να μη χρησιμοποιούν το επίδομα για την εξασφάλιση των φαρμάκων που χρειάζονται, αλλά να το κατανέμουν ανάλογα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. "Κάποιος που ζει με ενοίκιο και είναι άνεργος ίσα που κατορθώνει να ζήσει. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα σε οικογένειες που δεν έχουν καμία άλλη οικονομική στήριξη", υποστήριξε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για όσους έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν την εργασία τους. Εκτός των ανέργων, σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχουν και όσοι εργάζονται ή έχουν βγει στη σύνταξη. Οι μειώσεις που έγιναν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν άφησαν τους ίδιους ανεπηρέαστους, που είδαν και τα δικά τους έσοδα να πετσοκόβονται.

"Φυλακισμένοι" στον ΚΕΠΑ

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση, θέλοντας να αποδείξει πως μπορεί να κάνει πράξη τις υποσχέσεις περί πάταξης της διαφθοράς, ξεκίνησε έναν... αγώνα δρόμου για το ξερίζωμα όσων κατέθεταν ψευδή δικαιολογητικά και λάμβαναν επιδόματα που δεν δικαιούνταν.

Στην πορεία όμως φαίνεται πως ξέχασε αυτούς που τα δικαιούνται!

Πάνω από 60.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής, όχι για να πάρουν το πιστοποιητικό του ότι έχουν πρόβλημα αναπηρίας, αλλά για να περάσουν από τις απαιτούμενες εξετάσεις! Αν και εφόσον αυτό ευοδωθεί, τότε θα χρειαστεί ένα εξίσου μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να πάρουν την πιστοποίηση και στη συνέχεια να τους καταβληθούν οι σχετικές οικονομικές και κοινωνικές παροχές.



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Μας οδηγούν σε κοινωνική ευθανασία"


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν τα ΑμΕΑ την Πέμπτη στις 27 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ομονοίας, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική τους εξαθλίωση και τα νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους, οι συμπολίτες μας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10 το πρωί στην Πλατεία Ομονοίας και στου δρόμους της Αθήνας θα διατρανώσουν ότι τα άτομα με αναπηρία και τα προβλήματα τους δεν προσφέρονται για δημαγωγική, κοινωνική και πολιτική διαπόμπευση. Οι ελληνίδες και έλληνες με αναπηρία δεν προσφέρονται για κοινωνική ευθανασία.

Η αδιαμφισβήτητη οικονομική εξαθλίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους συνδέεται άμεσα με πολιτικές αποδιοργάνωσης αντί αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής φροντίδας και με πολιτικές που καταργούν στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές που λάμβαναν μέχρι σήμερα, όπως το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, επιδότησης ενοικίου, ευνοϊκών στεγαστικών δανείων κ.λπ. Η οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους εξαρτάται άμεσα από τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και από το σχεδιασμό ενός συστήματος παροχών που δεν εγγυάται την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες.

Η δραματική αυτή εικόνα συμπληρώνεται με τις ανεπαρκείς πολιτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία. Αυτό το ζοφερό σκηνικό σε συνδυασμό με τη διαρκή λήψη επαχθών δημοσιονομικών μέτρων οδηγεί σε κοινωνική ευθανασία την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Στους δρόμους οι μαθητές


Πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη της Ξάνθης πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης γονείς και μαθητές εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για το γεγονός πως μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών.

Γονείς και μαθητές, συμπορευόμενοι από εκπαιδευτικούς ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης απαιτώντας να βρεθεί άμεσα λύση ώστε να ξεκινήσουν τα μαθητικά δρομολόγια, μιας και το πρόβλημα έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο με μαθητές να μην μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματα.

Τα σχολεία τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, στο κάμπο και στα ορεινά, παρέμειναν κλειστά ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, οι οποίες και αναμένεται να κλιμακωθούν ακόμη περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ΚΤΕΛ και ταξί απέχουν από τη μεταφορά των μαθητών διεκδικώντας οφειλές προηγούμενων ετών, ενώ παράλληλα υπάρχει και απόκλιση με αυτά που προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τη χιλιομετρική αποζημίωση που προτίθεται να τους καταβάλει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σίτιση για τους καθηγητές


Mέτρα στήριξης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει οικονομικά τις οικογένειές τους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, «η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας, έχει πλήξει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς και την ελληνική οικογένεια, η οποία σηκώνει το βάρος των σπουδών των παιδιών της. Μετά από εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και με τη σαφή πολιτική κατεύθυνση που έδωσε ο πρωθυπουργός, λάβαμε τρία μέτρα άμεσης εφαρμογής για τη στήριξη των νέων, φοιτητών και σπουδαστών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους».

Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο ειδικά για τους αναπληρωτές με δεδομένο ότι οι αμοιβές τους είναι χαμηλές και σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρώνονται στην ώρα τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικογενειακές τους ανάγκες. Πολύ περισσότερο, όταν βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και πρέπει να συντηρούν και δεύτερο σπίτι.

Παρέχεται δωρεάν σίτιση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους. Η σίτιση των εκπαιδευτικών θα μπορεί να γίνεται -όπως αναφέρει το υπουργείο- σε λέσχες φοιτητικών εστιών, σε στρατιωτικές λέσχες ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που θα προσφέρουν όλες οι περιφέρειες της χώρας.

Αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων φοιτητών και σπουδαστών για δωρεάν σίτιση, από 57.000 σε 70.000. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στη διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ που σπουδάζουν. Δωρεάν σίτιση δικαιούνται οι ενεργοί φοιτητές, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου αντίστοιχα.

Αυξάνεται ο αριθμός των κλινών των εστιών κατά 700 για στέγαση φοιτητών και σπουδαστών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η περίπτωση να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ξενοδοχεία τα οποία δεν λειτουργούν προκειμένου να στεγάσουν φοιτητές που το έχουν ανάγκη.



Διαβάστε περισσότερα...

«Θα φορολογήσετε και τα καροτσάκια μας;»


Μέλη του Συλλόγου Παραπληγικών της Αν. Στερεάς κατέλαβαν νωρίτερα τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Λαμία.

Ο συμβολικός αποκλεισμός έγινε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στα επιδόματα. Ένας από τους διαμαρτυρόμενους κρατούσε πανό στο οποίο έγραφε: «κ. Σόιμπλε θα φορολογήσετε και τα καροτσάκια μας;»…


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το ρεύμα σε νεφροπαθείς





Το ανάλγητο πρόσωπό της έδειξε σήμερα το πρωί η ΔΕΗ στην Αίγινα. Εργολάβοι ανέλαβαν και έκαναν πράξη τη διακοπή του ρεύματος του Νεφρολογικού Κέντρου Σαρωνικού την ώρα που υπήρχαν ασθενείς που έκαναν αιμοκάθαρση με κίνδυνο ακόμα και την απώλεια της ζωής τους.

Ευτυχώς η γεννήτρια λειτούργησε κανονικά και η αιμοκάθαρση των ασθενών δεν διακόπηκε, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι.

Ο λόγος της διακοπής οφείλεται σε καθυστερημένες οφειλές. Σύμφωνα με τον γιατρό κ. Λογοθέτη, σήμερα έληγε η προθεσμία για ρύθμιση της οφειλής την οποία είχε συμφωνήσει με την κα Μπαλή διευθύντρια του καταστήματος στον Πειραιά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα σημεία κλειδιά για τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα



Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες.

Τα ψάρια είναι η πιο σημαντική πηγή των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA), συμπεριλαμβανομένων του εικοσιπεντανοϊκού οξέως (EPA) (20:5 n-3) και του δοκοσαεξανοϊκού οξέως (DHA) (22:6 n-3). Το Α-λινολενικό οξύ (ALA) (18:3 n-3) είναι ένα ω-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων μερικών σπόρων (λιναρόσπορος), ξηρών καρπών και φυτικών ελαίων. Τα ΑLΑ δεν συντίθενται στον άνθρωπο. Έτσι, τα επίπεδα των EPA και DHA καθορίζονται από την κατανάλωση της τροφής.

Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση ψαριών, τα οποία μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο στα περισσότερα ψάρια είναι χαμηλή, με λίγα επιλεγμένα είδη να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα.

Τα ω3 έχουν πολλαπλές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου που μπορεί να μεταφραστεί σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα τριγλυκερίδια μειώνονται με την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων μέσω μειωμένης παραγωγής VLDL και ενίσχυσης τoυ μηχανισμού κάθαρσης. Η αρτηριακή πίεση έχει επίσης παρατηρηθεί ότι μειώνεται με κατανάλωση των ω-3, η οποία πιθανώς προκύπτει μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας της αριστερής κοιλίας.

Σε βραχυχρόνιες μελέτες, τα ω3 αυξάνουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου (ΝΟ), μετριάζουν τις περιφερικές αγγειοσυσπαστικών απαντήσεις της νορεπινεφρίνης και της αγγειοτασίνης ΙΙ και ενισχύουν αγγειοδιασταλτικές αντιδράσεις.

Οι υψηλές δόσεις των ω-3 θεωρείται ότι έχουν αντιθρομβωτική δράση. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και τα επίπεδα των παραγόντων πήξης.

Παραμένει ασαφές αν τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα ω3 επηρεάζουν μια μυριάδα μοριακά μονοπάτια, περιλαμβανομένης της αναγέννησης των κυτταρικών μεμβρανών, την άμεση αλληλεπίδραση με το μικροπεριβάλλον και τη διαμόρφωση των καναλιών του κυττάρου, τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης μέσω πυρηνικών υποδοχέων και μεταγραφικούς παράγοντες.

Σε προοπτικές μελέτες παρατηρούνται συνεχώς τα οφέλη των ω-3 για στεφανιαία νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθώς επίσης και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Συνολικά, τα τρέχοντα δεδομένα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι βιοδραστικές ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου. Οι εθνικές και διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές συστήνουν για το γενικό πληθυσμό να καταναλώνει τουλάχιστον 250 mg την ημέρα της ημέρα ω-3, ή τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα λιπαρά ψάρια.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο ευθύνεται η μπίρα για το «σωσίβιο»;



Η «μπιροκοιλιά» αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους.

Αναζητώντας, λοιπόν, τη λύση του δυσάρεστου αυτού «μυστηρίου» καταλήξατε πως δεν φταίει τίποτε άλλο παρά οι μπίρες… τις οποίες και τιμήσατε κατά τη διάρκεια των διακοπών! Είναι άραγε αλήθεια πως η μπίρα είναι η αιτία της δημιουργίας του γνωστού σε όλους σωσίβιου;

Η «μπιροκοιλιά» αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους που κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερα μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού. Κι όμως εάν ρίξετε μια ματιά γύρω σας θα δείτε πως η «κοιλιά» ή το λεγόμενο «σωσίβιο» γύρω από τη μέση δεν είναι διαδεδομένο μόνο στους λάτρεις της μπίρας αλλά και σε πολύ ακόμη πληθυσμό και στις γυναίκες!

Στην πραγματικότητα, η αιτία της δημιουργίας της δεν είναι η μπίρα αλλά η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων που συνοδεύεται και από μειωμένη καύση θερμίδων μέσω της σωματικής δραστηριότητας ή όπως αλλιώς καλείται το θετικό ισοζύγιο ενέργειας! Αναλυτικότερα, τόσο στην περιοχή της κοιλιάς – κυρίως για τους άνδρες- όσο και στην περιοχή των ισχύων (γλουτών) –κυρίως για τις γυναίκες- βρίσκονται οι περισσότερες αποθήκες ενέργειας του σώματός μας, οι γνωστές λιποαποθήκες.

Όταν λοιπόν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα μας, ή ξοδεύουμε λιγότερες θερμίδες μέσω της κίνησης και της σωματικής δραστηριότητας από αυτές που έχουμε καταναλώσει, το σώμα μας φροντίζει να αποθηκεύσει τις περισσευούμενες θερμίδες με τη μορφή λίπους στις αποθήκες του.

Έτσι αυξάνεται ο όγκος των λιποκυττάρων, κατά την ενήλικη ζωή, κι εμείς βλέπουμε στον καθρέφτη μας να ξεπροβάλει σιγά σιγά η κοιλιά ή να αυξάνεται η περιφέρειά μας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως αιτία της δημιουργίας κοιλιάς δεν είναι η μπίρα αλλά η υπερκατανάλωση θερμίδων όχι μόνο από το αλκοόλ αλλά και από άλλα τρόφιμα αλλά και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες και στις γυναίκες κυρίως κατά και μετά την εμμηνόπαυση και αποτελεί κάθε άλλο παρά αισθητικό ζήτημα. Η αυξημένη περιφέρεια μέσης όπως ονομάζεται διαφορετικά αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση νοσημάτων όπως η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης και για αυτό αξίζει από τη στιγμή που την εντοπίσατε να «μπείτε σε δράση» για να τη μειώσετε παρά να την καλύψετε!

Ανατρέχοντας, λοιπόν, στις αναμνήσεις του καλοκαιριού, μπορεί να αντιληφθείτε πως στο τραπέζι υπήρχαν και μοναδικά εδέσματα πλούσια σε θερμίδες που συντρόφευαν την μπίρα σας και παράλληλα σας προμήθευαν με περιττές θερμίδες χωρίς να το καταλάβετε ή αντίστοιχα στην προσπάθειά σας να «ξεφύγετε από το τρέξιμο» της πόλης σταματήσατε να κινείστε. Επιστρέφοντας λοιπόν πίσω, βάλτε ένα διατροφικό πρόγραμμα στην καθημερινότητά σας όπου τα παχυντικά μεζεδάκια θα αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα της καθημερινότητά σας.

Εντάξτε την κίνηση καθημερινά στη ζωή σας στο γραφείο, κατά την επιστροφή σας στο σπίτι αλλά και ως τρόπο διασκέδασης και φροντίστε να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας μπίρα με μέτρο και χωρίς ενοχές σύμφωνα με τις συστάσεις.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα φάρμακα από δηλητήριο ερπετών



Επιστήμονες ψάχνουν μία νέα πηγή δημιουργίας φαρμακευτικών ουσιών.

Το δηλητήριο που περιέχεται σε ερπετά όπως τα φίδια και ορισμένες σαύρες θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή πηγή δημιουργίας νέων φαρμάκων, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Liverpool.

Για την ακρίβεια, ο στόχος των ερευνητών είναι να εκμεταλλευτούν τις χημικές ουσίες που περιέχονται στο δηλητήριο των ερπετών, οι οποίες κατά κανόνα είναι θανατηφόρες για τον άνθρωπο.

Η πρόκληση για τους ερευνητές είναι να υπερκεράσουν την τοξική δράση των τοξινών. Με άλλα λόγια, να τροποποιήσουν τις τοξίνες έτσι ώστε να διατηρήσουν τη δραστικότητά τους, ενώ παράλληλα θα είναι ασφαλείς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications» φαίνεται ότι τα ίδια τα ερπετά «ανακτούν» ορισμένες από τις τοξίνες του δηλητηρίου τους και τις αναμορφώνουν σε ασφαλή μορφή ούτως ώστε να τις χρησιμοποιήσουν σε κάποιο άλλο μέρος του δικού τους οργανισμού.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι ανακτημένες τοξίνες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα.

Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πολύ πιθανό η ίδια η εξέλιξη των ερπετών να έχει οδηγήσει σε πιο ασφαλή δηλητήρια, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μια εντελώς νέα πηγή δημιουργίας φαρμακευτικών ουσιών.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι και αλήθειες για τη νόσο Alzheimer



Η νόσος αποτελεί το αποκλειστικό ενδιαφέρον πολλών ερευνητικών εργαστηρίων.

Καθημερινά καταρρίπτονται οι γνώσεις του παρελθόντος και προστίθεται νέα γνώση γύρω από τη νόσο Alzheimer, καθώς αποτελεί το αποκλειστικό ενδιαφέρον πολλών ερευνητικών εργαστηρίων.

1ος Μύθος: H νόσος του Alzheimer είναι σπάνια…

Οι αριθμοί εδώ μιλούν μόνοι τους. Το 1907 περιγράφηκε η πρώτη ασθενής στη Γερμανία από τον Alois Alzheimer, η Augusta Deter. Το 2004 ο αριθμός των ασθενών στην Ευρώπη ήταν 4 εκ. και σήμερα ο αριθμός των ασθενών στην Ευρώπη φτάνει τα 10.εκ. και σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνούν τα 36 εκ.. Τα νέα περιστατικά κάθε χρόνο δε, είναι περισσότερα από το άθροισμα των περιστατικών των νέων Αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, των περιστατικών με καρκίνο του μαστού και των περιστατικών με Σακχαρώδη Διαβήτη.

2ος Μύθος. Η νόσος του Alzheimer είναι νόσος των ηλικιωμένων…

Πράγματι ο μέσος όρος έναρξης της νόσου είναι τα 75 χρόνια και η συχνότητα της νόσου >65 χρόνια είναι 7-10%. Αλλά τουλάχιστον 150/100.000 είναι < 65 χρόνων και η διάγνωση συνήθως είναι άλλη ψυχική νόσος.

Αλλά ακόμη και αν είναι νόσος των ηλικιωμένων μόνο η γήρανση του πληθυσμού έχει καταστεί βασική πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ την τελευταία δεκαετία. Είναι, ακόμη περισσότερο, στο σημερινό πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω θα αντιστοιχούν στο 29,5% του πληθυσμού της ΕΕ-27 μέχρι το 2060 ενώ το 2010 ήταν μόνο το 17,4% .

Σήμερα υπάρχουν 150 εκατομμύρια ηλικιωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση επομένως ο μύθος ότι οι ηλικιωμένοι δεν είναι πολλοί και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και στρατηγικά σχέδιο για την ποιότητα της ζωής τους καταρρίπτεται.

3ος Μύθος: Η νόσος του Alzheimer είναι φτηνή για την κοινωνία…

Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί το 25% όλου του κόστους για την υγεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει το 2004 κόστιζε 100 δις ευρώ /χρόνο (EU), το 2006 >170 δις ευρώ (ΕU) και το 2012 σύμφωνα με την μελέτη της ADI, 604 δις δολάρια/ χρόνο σε όλο τον κόσμο. Φτάνει το κόστος για τα καρδιακά νοσήματα, τον καρκίνο και το ΑΕΕ σε συνδυασμό! (οι πρώτες τρεις αιτίες θανάτου). Τον Φεβρουάριο του 2012 ο πρόεδρος των ΗΠΑ

4ος Μύθος: Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι να φροντίσουν αυτούς τους ανθρώπους…

Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε αυτή την άποψη, ίσως και για την προηγούμενη δεκαετία όπου το 2005 ένας ασθενής με άνοια αναλογούσε σε 87 φυσιολογικούς (Ολλανδία). Υπολογίζεται ότι το 2050 ένας ασθενής θα αντιστοιχεί μόλις σε 43 φυσιολογικούς στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων με ηλικία άνω των 60 είναι 24% και σε 50 χρόνια υπολογίζεται ότι η αναλογία των ανθρώπων >65 χρονών/ < 65 χρονών σε όλο τον κόσμο θα είναι ίση με 50% σε όλη την Ευρώπη.

5ος Μύθος: Η νόσος του Alzheimer μπορεί να διαγνωσθεί μετά το θάνατο…

Πολύ πρώιμη διάγνωση είναι τώρα δυνατή!! Κλινικά κριτήρια, ειδικές δοκιμασίες, νευροαπεικονιστικές μέθοδοι, ειδικές πρωτεΐνες στο ΕΝΥ, μεταλλάξεις στο DNA μας βοηθούν σήμερα στο να θέσουμε τη διάγνωση πριν ακόμη να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ επανεξετάζουν την αξιοπιστία των νευροψυχολογικών δοκιμασιών, των ευρημάτων στην Μαγνητική Τομογραφία , στο ΗΕΓ, στα προκλητά δυναμικά και στο Εγκεφαλονωτιαίο υγρό

6ος Μύθος: Δεν υπάρχει προφύλαξη από την άνοια…

Αγγειακοί παράγοντες, όπως η Υπέρταση, ο Διαβήτης, η Υπερχοληστεριναιμία, το Κάπνισμα, η Υπερομοκυστιναιμία, η Παχυσαρκία μπορούν να ρυθμιστούν σήμερα, όπως επίσης η κατάθλιψη και η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου. Η σωματική και νοητική άσκηση σε συνδυασμό στη μέση ηλικία επίσης φαίνεται ότι μας προφυλάσσουν από καρδιακά, εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και από την άνοια.

7ος μύθος: Δεν υπάρχει θεραπεία για την ΝΑ…

Για τη συμπτωματική αντιμετώπιση χρησιμοποιούμε καθημερινά Aricept, Exelon, Reminyl, Ebixa και γίνεται καλή δουλειά από ειδικούς / κέντρα. Η παρακολούθηση των ασθενών κρίνεται απαραίτητη για την καλύτερη βοήθεια των ασθενών και έτσι επιτυγχάνουμε την καθυστέρηση της εξέλιξης και κερδίζουμε χρόνο!

Έχει αποδειχτεί με την ανάλυση όλων των κλινικών δοκιμών ότι η ριβαστιγμίνη είναι αποτελεσματική ως συμπτωματική αγωγή σε όλα τα στάδια της νόσου.

8ος μύθος: Οι θεραπείες που υπάρχουν για την ΝΑ έχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες…

Το αυτοκόλλητο της ριβαστιγμίνης έχει πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα απ΄ ότι η κάψουλα, ενώ έχει την ίδια αποτελεσματικότητα, που είναι μεγαλύτερη από άλλους αναστολείς, σύμφωνα με μακροχρόνιες μελέτες.

9ος Μύθος: Δεν μπορούμε να αυξήσουμε τη δόση της ριβαστιγμίνης πάνω από τα 9,5 mg του αυτοκόλλητου, διότι υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στις 31/8 εγκρίθηκε από τον FDA το αυτοκόλλητο της ριβαστιγμίνης των 13,3 mg με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα στάδια της νόσου, γιατί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου είναι δοσοσεξαρτώμενη.

10ος Μύθος: Μακροχρόνια, τα αποτελέσματα αυτών των φαρμάκων δεν είναι καλά και το κόστος είναι υψηλό…

Πρόσφατη μακροχρόνια μελέτη με μεγάλο αριθμό ασθενών διάρκειας 3 χρόνων, απέδειξε ότι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την είσοδο των ασθενών σε ιδρύματα είναι και οι χαμηλές δόσεις των αναστολέων των χολινεστερασών. Και η Ιδρυματοποίσηση, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι το μεγαλύτερο κόστος για την ΝΑ.

11ος Μύθος: Παρόλο που οι ασθενείς μας παίρνουν αναστολείς χολινεστερασών παρουσιάζουν σε μεγάλη συχνότητα διαταραχές συμπεριφοράς…

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι ασθενείς που έπαιρναν ριβαστιγμίνη παρουσίασαν σημαντικά λιγότερες διαταραχές συμπεριφοράς και χρειάστηκαν πολύ λιγότερα αντιψυχωσικά φάρμακα από τους ασθενείς που έπαιρναν δονεπεζίλη.

12ος Μύθος: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ΝΑ με χαμηλές δόσεις όλων των φαρμάκων που έχουν εγκριθεί.

Οι χαμηλές δόσεις δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές και μερικές φορές έχουν τη δράση του εικονικού φαρμάκου. Τις χρησιμοποιούμε μόνο για την τιτλοποίηση για να μπορέσουμε δηλαδή να δώσουμε τις μεγαλύτερες δόσεις χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο ασθενής.

13ος Μύθος: Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή στους ασθενείς με άνοια…

Όλη η Ευρώπη προσανατολίζεται τώρα στο να βρει καλύτερες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και για τους ασθενείς και για τους περιθάλποντες, χρησιμοποιώντας κυρίως νέες τεχνολογίες, και να εναρμονίσει αυτές που ήδη υπάρχουν έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τέσσερα ερευνητικά προγράμματα τρέχουν στο Αριστοτέλειο και στο ΕΚΕΤΑ με σκοπό την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην Άνοια: Ένα «Συνεργασία», ένα «Αριστεία», το Dem@care και το Long lasting Memories.

14ος Μύθος: Γρήγορα αναμένεται το εμβόλιο που θα δώσει τέλος σ΄ αυτή την περιπέτεια του ανθρώπου…

Δυστυχώς οι μελέτες με τα εμβόλια δεν έδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι περισσότερες έχουν σταματήσει. Αποτελέσματα δεν είχαμε ούτε με αναστολέα της γ-σεκρετάσης (semagacetat), ούτε με στατίνες ούτε με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

15ος Μύθος: Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά γι αυτή τη μάστιγα…

Φαίνεται ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, αν καταφέρουμε να συνεργαστούμε ερευνητές, επαγγελματίες υγείας, ασθενείς, περιθάλποντες, εθελοντές και Πολιτεία. Αυξάνεται το ενδιαφέρον της Πολιτείας, των Πανεπιστημίων, των ερευνητών, των απλών ανθρώπων

Πολλές ταλαντούχες ομάδες ερευνητών ενεργοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2012 ότι θα αυξήσει την χορηγία για την έρευνα στη νόσο Alzheimer κατά 130 εκ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια (αύξηση κατά 25%) ενώ σε ανακοίνωση ευρωβουλευτή σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο ακούσαμε ότι θα γίνουν προγράμματα τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη για τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα ύψους 80 δις Ευρώ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και στις ΗΠΑ αλλά και στην EU δίκτυα έρευνας και φροντίδας. Βρίσκονται σε εξέλιξη συναρπαστικές θεραπείες, οι οποίες θα καθυστερούν, θα θεραπεύουν ή θα προφυλάσσουν από την ΝΑ !

Τα ερευνητικά προγράμματα «Συνεργασία», και «Αριστεία» στην πατρίδα μας έχουν θέμα τους την Άνοια αλλά και πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα «τρέχουν» στην Ελλάδα, με σκοπό να συμβάλλουμε στην καλύτερη κατανόηση και να αποκτήσουμε περισσότερη γνώση για την νόσο.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες»



«Ήρθαμε για να μείνουμε», λένε τα μέλη της κίνησης
.
Επιτυχή χαρακτηρίζουν τα μέλη της κίνησης «Χωρίς Μεσάζοντες» τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας.

Περίπου σαράντα εθελοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες και εκπρόσωποι παραγωγών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους. Τα βασικά στοιχεία των εργασιών της πανελλαδικής συνάντησής τους, ήταν: η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των εθελοντικών ομάδων του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες» με την προσυπογραφή των παραγωγών.

Η δημιουργία μιας πανελλαδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεδομένων, που θα επιτρέπει την ανταλλαγή ιδεών, απόψεων, στοιχείων και εμπειριών μεταξύ των εθελοντικών ομάδων και θα δίνει τη δυνατότητα ώστε να γίνονται μεγάλες παραγγελίες τροφίμων, που θα διανέμονται ταυτόχρονα σε αρκετές πόλεις.

Παρουσιάστηκε ένα ακόμη προϊόν με την ετικέτα «Χωρίς Μεσάζοντες» που θα διατεθεί σε λίγες μέρες στην Κατερίνη. Η ετικέτα αυτή, όπως λένε, δημιουργεί ένα εμπορικό «Brande name» που έχει σκοπό να κυριαρχήσει στον ανταγωνισμό αλλά και να βοηθήσει τους έλληνες παραγωγούς.

Αυτά συζητήθηκαν στην ενημέρωση των εθελοντικών κινήσεων και έτσι, στην Κατερίνη, οι δύο πρώτες διανομές προϊόντων (φακές και αλεύρι) έφεραν στη συσκευασία τους την ετικέτα: «Χωρίς Μεσάζοντες». Και γι’ αυτό, όπως καταλήγουν οι εθελοντές, θα συνεχίσουν τη δράση τους.


Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν είναι μαγεία, είναι επιστήμη!»



Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Με το πρωτότυπο πρόγραμμα - αφιέρωμα στο βιβλίο με τίτλο «Δεν είναι μαγεία, είναι επιστήμη!» η Βιβλιοθήκη και η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου υποδέχονται τη νέα σχολική χρονιά.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη, τα Σάββατα 6, 13 και 20 Οκτωβρίου 2012 στις 12:00 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία σε ομάδες μέσα από παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς και εικαστικές κατασκευές να δημιουργήσουν μια ιστορία γεμάτη φαντασία με αφορμή μικρά τεχνάσματα της φύσης και της επιστήμης και, στο τέλος του, να κατακτήσουν έναν θησαυρό.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με δράση και περιπέτεια γεμάτη αινίγματα, τα οποία θα βρουν τη λύση τους στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, κατά την επίδειξη πειραμάτων με τίτλο: «Μαγεία ή Επιστήμη;». Η δραστηριότητα αυτή θα ξεκινάει στις 13:30 και θα διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Το κόστος συμμετοχής των παιδιών και των συνοδών στη Διαδραστική Έκθεση είναι 3 ευρώ.

Μετά το τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα με το ίδιο εισιτήριο να επισκεφθούν τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, και να παρακολουθήσουν το πρόγραμμά της για όλη την υπόλοιπη μέρα. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:

• Ώρα 14:30 - 16:00: Διαδραστικό Εργαστήρι: Μαθητευόμενοι μάγοι (προτείνεται για παιδιά 9 έως 12 ετών)

• Ώρα 17:00 - 18:00 Εργαστήρι Κατασκευών (προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες).

Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης: 210-9469631 και 632.


Διαβάστε περισσότερα...

Έως τις 5 Οκτωβρίου η απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ



Παρατείνεται η προθεσμία.

Παρατείνεται, με απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), έως την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, η απογραφή των συνταξιούχων, προκειμένου -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος- «να δοθεί μία τελευταία δυνατότητα να προσέλθουν να απογραφούν όσοι και όσες δεν έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα».

Επίσης, η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει, ότι «δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, και ότι όσοι δικαιούχοι δεν προσέλθουν να απογραφούν στις Τράπεζες ή στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έως τις 5/10/2012, δεν θα λαμβάνουν πλέον από τον Οκτώβριο τη σύνταξή τους μέσω Τραπεζών, παρά μόνο με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».


Διαβάστε περισσότερα...

Φυσικό αντιβιοτικό κατά της φυματίωσης



Η «πυριδομυκίνη» είναι η θεραπεία του μέλλοντος σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ένα φυσικό προϊόν που εκκρίνεται από βακτήριο του εδάφους μπορεί να αποδειχτεί «θαυματουργό» για τη θεραπεία της φυματίωσης, αναφέρει επιστημονική έκθεση που δημοσιεύεται στο EMBO Molecular Medicine. Μια ομάδα επιστημόνων που εργάζονται στην Ελβετία απέδειξαν ότι η «πυριδομυκίνη», ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγεται από το βακτήριο «Dactylosporangium fulvum» είναι η θεραπεία του μέλλοντος, όσον αφορά στη φυματίωση. Κι αυτό διότι φάνηκε να καταπολεμά πολλά από τα στελέχη του βακτηριδίου της φυματίωσης, ακόμη και αυτά που έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα απέναντι στις γνωστές θεραπείες.

Όπως αναφέρει ο Stewart Cole, κύριος συγγραφέας της μελέτης, «η πυριδομυκίνη είναι ένας πολύ επιλεκτικός δολοφόνος του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης που είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση της νόσου στους ανθρώπους. Είναι επίσης δραστική έναντι μυκοβακτηριδίων που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στις υπάρχουσες φαρμακευτικές αγωγές όπως η ισονιαζίδη».

Η φυματίωση προκαλεί περίπου δύο εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Υπάρχει μια σημαντική ανάγκη για νέα φάρμακα, καθώς η αποτελεσματικότητα των σημερινών αντιβιοτικών διακυβεύεται από την αυξανόμενη επικράτηση των ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών φυματίωσης. Τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φυματίωσης, για παράδειγμα η ισονιαζίδη και η ριφαμπικίνη, συχνά δεν είναι πλέον αποτελεσματικές.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η θεραπεία με πυριδομυκίνη οδηγεί στην εξάντληση των λιπαρών οξέων που αποτελούν ένα ουσιαστικό συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος του βακτηρίου της φυματίωσης. «Η ανακάλυψή μας ότι η πυριδομυκίνη σκοτώνει το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης- ακόμη και σε κλινικά απομονωμένα βακτηρίδια που είναι ανθεκτικά στην ισονιαζίδη- παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξουμε αυτή τη φυσική αντιβίωση ως φάρμακο εκλογής για τη θεραπεία μορφών της φυματίωσης που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα», παρατήρησε Cole.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για τα φοιτητικά πάσο



Έως την 31η Οκτωβρίου 2012 παρατείνεται η ισχύς των φοιτητικών πάσο 2011-2012.

Οι πρωτοετείς φοιτητές θα μπορούν έως τις 31 Οκτωβρίου 2012, να κάνουν χρήση μειωμένου κομίστρου στα συγκοινωνιακά μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ με την επίδειξη της βεβαίωσης εγγραφής τους και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Η έκδοση μηνιαίων καρτών μειωμένης τιμής μηνός Νοεμβρίου θα γίνεται μόνο με την επίδειξη του Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου έτους 2012-2013.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το Τηλεφωνικό Κέντρο του Ο.Α.Σ.Α. (185).



Διαβάστε περισσότερα...

Η Τεχνόπολη μετατρέπεται σε παιχνιδότοπο



Το Σαββατοκύριακο το Αthens Plaython.

Το Αthens Plaython, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ της Αθήνας με παιχνίδια δρόμου, μετατρέπει την Τεχνόπολη και τους δρόμους του Γκαζιού σε παιχνιδότοπους. Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες προσκαλούν τους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε παιχνίδια μεγάλων διαστάσεων, διαδραστικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια παιχνιδιού και νέων τεχνολογιών!

Το Σάββατο θα φιλοξενηθούν εργαστήρια παιχνιδιών πόλης για παιδιά και ενήλικες από τις ομάδες Mztek, Technology Will Save Us, Frowntails και την ομάδα του Athens Plaython σε συνεργασία με το Εργαστήρι Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου. Tο βράδυ της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσουν παιχνίδια και μεγάλο πάρτυ με προσκεκλημένο DJ και διαδραστικές εγκαταστάσεις. Την Κυριακή βγαίνουμε στο δρόμο και παίζουμε παιχίδια πόλης που δημιουργήθηκαν από αναγνωρισμένους Έλληνες και διεθνείς σχεδιαστές, ενώ θα ακολουθήσει απονομή βραβείων για το καλύτερο παιχνίδι. Μία νικήτρια ομάδα θα κερδίσει τον τίτλο Best in Fest Gamecity Award και θα ταξιδέψει στο Notingham τον Οκτώβριο του 2012 για να παρουσιάσει το παιχνίδι της στο Gamecity Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ παιχνιδιών της Αγγλίας!

Πρόγραμμα:

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου
12-5μμ εργαστήρια
8-11μμ παιχνίδια
10-αργά πάρτι

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου
11-7μμ παιχνίδια
7-8μμ απονομή βραβείων

Πού: αίθουσα Δ12
Είσοδος εργαστηρίων: 12-30 ευρώ
Είσοδος φεστιβάλ για όλο το διήμερο: 3 ευρώ. Είσοδος δωρεάν για παιδιά κάτω των 8 ετών.

Πρόγραμμα Εργαστηρίων

Αναλυτικά:
1. DIY Speaker Jam Session
Αγαπάς τη μουσική; Οι Technology Will Save Us είναι εδώ για να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις το προσωπικό σου χειροποίητο ηχείο! Μάθε πώς μπορείς να μετατρέψεις οποιοδήποτε υλικό σε ηχείο και να επιφέρεις το καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα με τη δημιουργία ενός ενισχυτή και τη βοήθεια του ηλεκτρονικού κιτ που φέρνουν ειδικά για εσάς!

2. Hippokampos in the Grey Matter
Παίξε με τις αναμνήσεις σου και το κινητό σου τηλέφωνο! Οι Βρετανίδες MzTek και η Pollie Barden καλούν τους συμμετέχοντες να ανιχνεύσουν μέρη και διαδρομές μέσα από ένα δίκτυο αναμνήσεων του παρελθόντος και τους παροτρύνουν να τις μεταφέρουν στο φυσικό χώρο της Αθήνας, διερευνώντας πώς οι αναμνήσεις μπορούν να διασχίσουν η μία την άλλη οδό, όπως τα μονοπάτια.

3. Quick Response Corpse
Oι Frowntails σε καλούν να συμμετάσχεις σε μια εικαστική δράση χρησιμοποιώντας QR codes, πληροφορίες από το διαδίκτυο και βελονάκι. Χρησιμοποιώντας τις αρχές του ”excquisite or rotating corpse” μιας καλλιτεχνικής μεθοδολογίας που προέκυψε από ένα παιγνίδι του κύκλου των Σουρεαλιστών καλείσαι να προσφέρεις την έμπνευση σου σε ένα συλλογικό διαδραστικό εργόχειρο, του οποίου η αφήγηση εξελίσσεται μέσα από πληροφορίες στο διαδίκτυο που όταν ολοκληρωθεί θα παρουσιαστεί σαν έκθεση.

4. Playolympics
Η ομάδα του Athens Plaython εμπνευσμένη από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 θα μετατρέψει το Γκάζι σε εναλλακτικό Ολυμπιακό στάδιο, όπου τα παιδιά θα παίζουν και θα δημιουργούν τα δικά τους πρωτότυπα Ολυμπιακά αθλήματα. Στα PlayOlympics τα παιδιά θα μάθουν βασικές αρχές σχεδιασμού παιχνιδιών και θα δημιουργήσουν τις δικές τους ιστοσελίδες για τα νέα τους αθλήματα μαθαίνοντας προγραμματισμό στις γλώσσες HTML & CSS χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία όπως το Mozilla Thimble tool.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μέσω της ιστοσελίδας μας ή στο κινητό τηλέφωνο: 697 5579315


Διαβάστε περισσότερα...

Φέρτε τα λεφτά πίσω


Πάνω από 1000 άτομα, έπαιρναν παράνομα συντάξεις από τον ΟΓΑ, σύμφωνα με τον διοικητή του οργανισμού κ. Π.Πέτρουλα. Ο κ. Πέτρουλας, είπε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και ότι από όλους όσοι εισέπρατταν παράνομα της συντάξεις , θα ζητηθεί να επιστρέψουν τα χρήματα.

Ακούστε τι είπε ο κ. Πέτρουλας στον ΑΝΤ1:




Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος για το κέντρο των ΑΜΕΑ στο Ηράκλειο



Επείγουσα επιστολή Κουράκη στον υπουργό Υγείας.

Με επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, ο Δήμαρχος Ηρακλείου επισημαίνει τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια για το Πολυδύναμο Κέντρο των ΑΜΕΑ, καθώς η προθεσμία για την κατάθεση των μελετών εκπνέει τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Κουράκη, «το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εργασίας. Έτσι, ενώ το κοινωνιολογικό κομμάτι της μελέτης μπορεί να πάρει κανονικά έγκριση από το υπουργείο Εργασίας, οι αρχιτεκτονικές και λοιπές κτιριολογικές μελέτες και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός δεν μπορούν αφού το υπουργείο Εργασίας δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία».

Για το λόγο αυτό, ο Δήμαρχος Ηρακλείου ζητά από τον υπουργό να δοθεί άμεσα εντολή και κατ' επέκταση αρμοδιότητα στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας ώστε να προχωρήσει στη θεώρηση του τεχνικού τμήματος της μελέτης προκειμένου να εγκριθεί και να προχωρήσει το έργο.


Πηγή: http://www.neakriti.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές τοποθέτησης παιδικού καθίσματος



Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός.

O σκοπός του παιδικού καθίσματος για το αυτοκίνητο είναι να συγκρατήσει με ασφάλεια το παιδί στη θέση του. Ας δούμε όμως τι πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά του κατάλληλου παιδικού καθίσματος.

Τι να έχετε υπόψη σας κατά την αγορά του παιδικού καθίσματος:
-Το πιο ακριβό δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτερο ή πιο ασφαλές.
-Κάθε παιδικό κάθισμα είναι διαφορετικό. Να διαβάζετε τις οδηγίες με προσοχή.
-Το καλύτερο κάθισμα είναι εκείνο που θα ταιριάξει απόλυτα στο μέγεθος του παιδιού,(βάρος-ηλικία) και εφαρμόζει στο σωματότυπο του παιδιού.
-Καλύτερα να δοκιμάσετε το κάθισμα πριν γίνει η αγορά για να σιγουρευτείτε ότι ταιριάζει στο παιδί.
-Μην αγοράσετε ή δανειστείτε ένα μεταχειρισμένο κάθισμα που έχει εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα, γιατί δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.
-Σιγουρευτείτε ότι το κάθισμα που αγοράσατε φέρει τη σήμανση ECE R 44/04 ή μεταγενέστερη (Ευρωπαϊκός κανονισμός 2003) ή ότι το αυτοκίνητο σας είναι στην λίστα του κατασκευαστή του καθίσματος. Επίσης θα πρέπει στο κάθισμα να αναγράφονται τα όρια βάρους και ηλικίας για τα οποία είναι κατασκευασμένο, η λέξη UNIVERSAL που σημαίνει ότι το παιδικό κάθισμα είναι συμβατό με όλα σχεδόν τα μοντέλα των αυτοκινήτων και το γράμμα Ε (συμβατό με την Ευρωπαϊκή διάταξη) ακολουθούμενο από ένα αριθμό που αντιστοιχεί στη χώρα έγκρισης.

Τι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας κατά τη χρήση παιδικού καθίσματος:
-Το κάθισμα πρέπει να είναι σφιχτά στερεωμένο στο αυτοκίνητο με τις ζώνες και να περνούν από τις κατάλληλες υποδοχές και να μην επιτρέπεται η μετακίνησή του στα πλάγια πάνω από 2 εκατοστά.
-Το κάθισμα πρέπει να είναι στραμμένο στη σωστή κατεύθυνση ανάλογα με τις προδιαγραφές, την ηλικία και το βάρος του παιδιού.
-Το παιδί πρέπει να κάθεται άνετα και εφαρμοστά στο κάθισμά του και καλό είναι τους χειμερινούς μήνες να αφαιρέσετε τα χοντρά παλτουδάκια για καλύτερη άνεση.
-Το κάθισμα πρέπει να είναι σε πλάγια θέση για να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο παιδί. Καλό είναι να υπάρχουν ρυθμιστές κλίσης.
-Τα υποστηρίγματα κεφαλής πρέπει να είναι ορθά ρυθμισμένα.
-Σιγουρευτείτε ότι η ζώνη ασφαλείας για τη μέση βρίσκεται στο άνω μέρος των μηρών και όχι στο στομάχι γιατί σε περίπτωση σύγκρουσης υπάρχει κίνδυνος για εσωτερική αιμορραγία.
-Οι ζώνες πρέπει να είναι τεντωμένες και επίπεδες.
-Σε περίπτωση μεταφοράς βρέφους καλύτερη επιλογή είναι να βρίσκεται ένας ενήλικας στο πίσω κάθισμα μαζί του.
-Αν το αυτοκίνητό σας έχει αερόσακους θα πρέπει να τους απενεργοποιήσετε ή θα πρέπει να τοποθετήσετε το παιδικό κάθισμα στα πίσω καθίσματα.
-Αν σε περίπτωση έχετε πλαϊνούς αερόσακους είναι πιο ασφαλές να τοποθετηθεί το καθισματάκι στο μέσο του πίσω καθίσματος.


Πηγή: http://www.autotriti.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η UNICEF πιστεύει στο 0



Το νέο video της unicef που κάνει το γύρω του κόσμου τα τελευταία 24ωρα τιτλοφορείται ως η «Πίστη στη μηδενικότητα». Ο οργανισμός έχει βάλει στόχο κανένα παιδί να μην πεινάσει ξανά, σε κανένα παιδί να λείψει η περίθαλψη, κανένα παιδί να μη στερηθεί την εκπαίδευση και κυρίως κανένα παιδί να μην πεθάνει ξανά.



Διαβάστε περισσότερα...

Δίδυμα μεν αλλά...



Μία πιθανότητα στο εκατομμύριο έχει μία γυναίκα να γεννήσει δίδυμα και το καθένα να έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος. Κάτι που συνέβη σε ζευγάρι στη Γερμανία. Η μητέρα τους προέρχεται από τη Δυτική Αφρική και ο πατέρας τους είναι Γερμανός με αποτέλεσμα τα μωρά να γεννηθούν το ένα λευκό και το άλλο μαύρο! Και τα δύο χαίρουν άκρας υγείας και δεν αντιμετωπίζουν απολύτως κανένα πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις "μαϊμού" τέλος



Αναστέλλονται οι συντάξεις για 4.500 συνταξιούχους.

Τα αναλυτικά στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή των συνταξιούχων, που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα σε όσους δεν προσήλθαν για να απογραφούν έχει ανασταλεί η πληρωμή των συντάξεων θα ελεγχθούν και «θα παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη όσοι με δόλο εισέπρατταν τις συντάξεις». Από την καταγραφή και το ξεκαθάρισμα των συντάξεων στα κρατικά ταμεία μπήκαν 2.024.120 ευρώ.

Αναλυτικά στοιχεία

• Δεν προσήλθαν να απογραφούν 4.560 άτομα

• Από αυτούς 2.140 ήταν συνταξιούχοι της εθνικής αντίστασης και

• 2.420 μεταξύ των οποίων οι 540 αφορούσαν συντάξεις αμάχων της περιόδου 1912 και 1915 αγωνιστών της δικτατορίας και οπλιτών του 1940 του 1950 και της Κύπρου



Το 50% του βασικού τους μισθού θα λαμβάνουν όσοι περιμένουν την σύνταξη

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία από το 2013 οι πολίτες που αποχωρούν από την δουλειά τους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν θα λαμβάνουν το 50% του βασικού μισθού μέχρι να εκδοθεί η σύνταξη τους.

Ωστόσο η αναμονή για φέτος θα φτάσει τους 7 μήνες. «Για τα επόμενα χρόνια ισχύει η αναμονή όπως έχει αναφερθεί στις προγραμματικές δηλώσεις» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Δηλαδή μείωση κατά 30% του χρόνου για το 2013- 2014 και το 2015 η απονομή της σύνταξης θα γίνεται σε μία μέρα σε περίπτωση που ολοκληρωθεί και το μηχανογραφικό σύστημα.

Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα δημιουργηθεί και ηλεκτρονική σελίδα στο ίντερνετ στην οποία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορούνται για τα δικαιολογητικά τα οποία χρειάζονται αλλά και να παρακολουθούν την εξέλιξη του φακέλου συνταξιοδότησης που έχουν καταθέσει.






Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μοίρασαν 5000 κουτιά γάλα


Το δικό τους κοινωνικό μήνυμα έστειλαν οι Ηρακλειώτες αφού συγκέντρωσαν περισσότερα από 5.000 κουτιά γάλα τα οποία στην συνέχεια έδωσαν σε άπορες οικογένειες.

Η πρωτοβουλία για την παραπάνω ενέργεια ανήκει στην ΕΡΑ Ηρακλείου, που την υλοποίησε με τη συνδρομή των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχολικά σε άπορες οικογένειες


Σχολικά είδη σε άπορες οικογένειες θα διανείμει σήμερα, στις 11 το πρωί, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Παύλου Μελά, στο Κέντρο Διάθεσης Ειδών και Τροφίμων (ΚΔΕΤ). Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του δήμου, τα βιβλιοπωλεία της περιοχής προσέφεραν τα αναγκαία είδη για όσα παιδιά έχουν ανάγκη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασπίδα σε διαδικτυακούς κινδύνους



«Σπάσε το γυαλί, σβήσε την οθόνη, είναι ωραία η ζωή, γίνε εσύ πρώτο πλάνο, ονειρεύσου σε ένα σύννεφο πάνω», είναι οι στίχοι του τραγουδιού που πλαισιώνουν την προσπάθεια μιας ομάδας νέων κατά του ηλεκτρονικού εθισμού.


Πρόκειται για το Διάδρασις, μια εθελοντική πρωτοβουλία για δράσεις και ενέργειες πρόληψης κατά του ηλεκτρονικού εθισμού.

Οι αποδέκτες αυτών των προσπαθειών είναι κυρίως παιδιά και έφηβοι.

Σε μια εποχή που το διαδίκτυο έχει εισβάλει σε κάθε σπίτι και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, η ομάδα αυτή των νέων θέλει να επισημάνει τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν πίσω από κάθε κλικ….

Το πιο σημαντικό είναι πως τα νέα παιδιά αλλά και εμείς χάνουμε κομμάτια του εαυτού μας στον παγκόσμιο ιστό περιορίζοντας τις προσωπικότητες μας σε προφίλ ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το facebook ή το twitter

Ακούστε το τραγούδι που μελοποίησε και έγραψε ο νεαρός Αλέξης Γούδας που είναι ο τελευταίος νικητής του Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται και στην Ελλάδα το ecall



Θα πρέπει να τοποθετηθεί σε όλα τα αυτοκίνητα μέχρι το 2015.

Μέχρι το 2015 όλα τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να εφοδιαστούν με το σύστημα eCall, με το οποίο οι ομάδες διάσωσης θα μπορούν να ειδοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος μέσω της πανευρωπαϊκής υπηρεσίας κλήσεων έκτακτης ανάγκης 112, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν. Το σύστημα αυτό θα επιταχύνει την άφιξη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, σώζοντας έτσι πολλές ζωές και μειώνοντας τους τραυματισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) υλοποίησε τη μονάδα eCall (IVS) εντός ερευνητικού αυτοκινήτου το οποίο και εξόπλισε κατάλληλα για να επιτρέπει κλήσεις έκτακτης ανάγκης eCall. Η κλήση eCall μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε αυτόματα από κάποιον αισθητήρα του οχήματος, είτε χειροκίνητα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η COSMOTE είναι ο πρώτος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα που μπορεί να υποστηρίξει κλήσεις eCall, καθώς και ένας εκ των πρώτων στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου eΚΛΗΣΗ, εγκαταστάθηκε και ενεργοποιήθηκε το υπό δοκιμαστική χρήση λογισμικό «Feature 1886: eCall Handling in MSS», μέσω του οποίου, διευκολύνεται και επιταχύνεται ο εντοπισμός του καλούντος, καθώς επιτρέπει τη διάκριση των κλήσεων eCall (με τη χρήση ειδικών επισημάνσεων eCall flags), με εμπλουτισμένη πληροφορία θέσης, οχήματος και τρόπου κλήσης (αυτόματα ή χειροκίνητα), σε σχέση με τις κοινές κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης κλήσεων eCall (PSAP), που υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από τη SPACE HELLAS, αποτελεί το πρώτο στο είδος του πιλοτικό που αναπτύσσεται και δοκιμάζεται επιτυχώς στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή λογισμικού PSAP της SPACE HELLAS υποστηρίζει βασικές λειτουργίες, όπως προειδοποίηση του χειριστή PSAP για άφιξη νέας κλήσης eCall, οπτικοποίηση της εισερχόμενης πληροφορίας (π.χ., MSD) σε ψηφιακούς χάρτες GIS, δυνατότητα διαχείρισης (π.χ., επανάκληση, τερματισμό) κλήσης eCall καθώς και φωνητικής κλήσης με τους επιβάτες του οχήματος, κ.ά. Η εν λόγω εφαρμογή PSAP μπορεί, με τις κατάλληλες επεκτάσεις, να ενσωματωθεί στο πλαίσιο ενός συστήματος 112 για την επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος eCall από τους υπεύθυνους φορείς Πολιτικής Προστασίας, για την έγκαιρη αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων, όπως θανατηφόρα τροχαία, σοβαροί τραυματισμοί και ρύθμιση κυκλοφορίας στους Ελληνικούς δρόμους.

Το έργο eΚΛΗΣΗ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, θα παρουσιαστεί στο κοινό το Νοέμβριο στην Αθήνα, στο πλαίσιο ημερίδας που θα λάβει χώρα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη του συστήματος eCall σε πραγματικές συνθήκες.



Διαβάστε περισσότερα...