Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Πόσο ευθύνεται η μπίρα για το «σωσίβιο»;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η «μπιροκοιλιά» αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους.

Αναζητώντας, λοιπόν, τη λύση του δυσάρεστου αυτού «μυστηρίου» καταλήξατε πως δεν φταίει τίποτε άλλο παρά οι μπίρες… τις οποίες και τιμήσατε κατά τη διάρκεια των διακοπών! Είναι άραγε αλήθεια πως η μπίρα είναι η αιτία της δημιουργίας του γνωστού σε όλους σωσίβιου;

Η «μπιροκοιλιά» αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους που κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερα μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού. Κι όμως εάν ρίξετε μια ματιά γύρω σας θα δείτε πως η «κοιλιά» ή το λεγόμενο «σωσίβιο» γύρω από τη μέση δεν είναι διαδεδομένο μόνο στους λάτρεις της μπίρας αλλά και σε πολύ ακόμη πληθυσμό και στις γυναίκες!

Στην πραγματικότητα, η αιτία της δημιουργίας της δεν είναι η μπίρα αλλά η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων που συνοδεύεται και από μειωμένη καύση θερμίδων μέσω της σωματικής δραστηριότητας ή όπως αλλιώς καλείται το θετικό ισοζύγιο ενέργειας! Αναλυτικότερα, τόσο στην περιοχή της κοιλιάς – κυρίως για τους άνδρες- όσο και στην περιοχή των ισχύων (γλουτών) –κυρίως για τις γυναίκες- βρίσκονται οι περισσότερες αποθήκες ενέργειας του σώματός μας, οι γνωστές λιποαποθήκες.

Όταν λοιπόν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα μας, ή ξοδεύουμε λιγότερες θερμίδες μέσω της κίνησης και της σωματικής δραστηριότητας από αυτές που έχουμε καταναλώσει, το σώμα μας φροντίζει να αποθηκεύσει τις περισσευούμενες θερμίδες με τη μορφή λίπους στις αποθήκες του.

Έτσι αυξάνεται ο όγκος των λιποκυττάρων, κατά την ενήλικη ζωή, κι εμείς βλέπουμε στον καθρέφτη μας να ξεπροβάλει σιγά σιγά η κοιλιά ή να αυξάνεται η περιφέρειά μας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως αιτία της δημιουργίας κοιλιάς δεν είναι η μπίρα αλλά η υπερκατανάλωση θερμίδων όχι μόνο από το αλκοόλ αλλά και από άλλα τρόφιμα αλλά και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες και στις γυναίκες κυρίως κατά και μετά την εμμηνόπαυση και αποτελεί κάθε άλλο παρά αισθητικό ζήτημα. Η αυξημένη περιφέρεια μέσης όπως ονομάζεται διαφορετικά αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση νοσημάτων όπως η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης και για αυτό αξίζει από τη στιγμή που την εντοπίσατε να «μπείτε σε δράση» για να τη μειώσετε παρά να την καλύψετε!

Ανατρέχοντας, λοιπόν, στις αναμνήσεις του καλοκαιριού, μπορεί να αντιληφθείτε πως στο τραπέζι υπήρχαν και μοναδικά εδέσματα πλούσια σε θερμίδες που συντρόφευαν την μπίρα σας και παράλληλα σας προμήθευαν με περιττές θερμίδες χωρίς να το καταλάβετε ή αντίστοιχα στην προσπάθειά σας να «ξεφύγετε από το τρέξιμο» της πόλης σταματήσατε να κινείστε. Επιστρέφοντας λοιπόν πίσω, βάλτε ένα διατροφικό πρόγραμμα στην καθημερινότητά σας όπου τα παχυντικά μεζεδάκια θα αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα της καθημερινότητά σας.

Εντάξτε την κίνηση καθημερινά στη ζωή σας στο γραφείο, κατά την επιστροφή σας στο σπίτι αλλά και ως τρόπο διασκέδασης και φροντίστε να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας μπίρα με μέτρο και χωρίς ενοχές σύμφωνα με τις συστάσεις.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.