Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Ο Παραολυμπιονίκης που ρεζίλεψε την IAAF

Ο Όσκαρ Πιστόριους έγραψε ιστορία αφού έγινε ο πρώτος αθλητής με τεχνητά μέλη που πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά των 400 μέτρων των αντρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Νταεγκού, αν και η IAAF δεν ήθελε να του επιτρέψει να τρέξει.





Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που διεξάγεται στη Νότια Κορέα, πρωταγωνιστής δεν είναι ο Μπολτ αλλά ο Όσκαρ Πιστόριους. Ένας αθλητής που αψήφησε το πρόβλημα που έχει στα πόδια και έλαβε μέρος στην 5η προκριματική σειρά των 400 μέτρων, αντιμετωπίζοντας αρτημελής συναθλητές του παρά τις αντιρρήσεις της ΙAAF.

Η ομοσπονδία του στίβου είχε ενστάσεις γαιτί θεωρεί ότι τα τεχνητά μέλη από ανθρακονήματα δίνουν τη δυνατότητα στον αθλητή να καταπονείται 25% λιγότερο από τους υπόλοιπους.

Ο Πιστόριους κέρδισε τη συμμετοχή του στους αγώνες και μάλιστα με χρόνο 45.39 τερμάτισε 3ος στη σειρα του και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του αγωνίσματος.

"Είμαι κουρασμένος. Πρέπει να ηρεμήσω, να ανασυγκροτηθώ και να μιλήσω με τον προπονητή μου. Έκανα καλό αγώνα. Είμαι ευχαριστημένος που συμμετέχω στο σπορ, σε αυτό το αγώνισμα. Η συμμετοχή μου σε έναν τέτοιο αγώνα ήταν ο στόχος που είχα τόσα χρόνια. Δούλεψα τόσο πολύ για να βρίσκομαι εδώ. Υπήρχε μεγάλη πίεση πριν από τον αγώνα και με περιμένει αρκετή δουλειά μέχρι τη Δευτέρα" τόνισε ο Πιστόριους που έχει ατομικό ρεκόρ 45.07.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε την κακοσµία του στόµατος



Βρείτε την αιτία του κακού.

Η κακή αναπνοή ισοδυναµεί µε κακή στοµατική υγεία. Για αρχή λοιπόν πιάστε την οδοντόβουρτσα. Αν επιµείνει ωστόσο, οφείλετε να αναζητήσετε τις αιτίες και αλλού.

Τι συνιστά ο οδοντίατρος…

Η κακοσµία µπορεί να οφείλεται σε τερηδόνα, δόντια µε αποστήµατα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Για να την αντιµετωπίσετε: κόψτε το κάπνισµα, βουρτσίζετε καθηµερινά τα δόντια σας (και τα ούλα) και χρησιµοποιείτε οπωσδήποτε οδοντικό νήµα. Επίσης µην παραλείπετε τον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο. Σηµαντικό είναι επίσης να µην καλύπτετε το πρόβληµα µε στοµατικά διαλύµατα. Αναζητήστε τα αίτια της κακοσµίας και όχι τα συµπτώµατά της. Εξάλλου η χρήση των διαλυµάτων θα πρέπει να γίνεται κατόπιν συµβουλής του οδοντίατρου και µετά την κατάλληλη θεραπεία.

…ο διατροφολόγος

Η κακοσµία του στόµατος µπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση τροφών µε έντονη µυρωδιά (π.χ. σκόρδο, κρεµµύδι) αλλά και στην περιορισµένη πρόσληψη υδατανθράκων και, παράλληλα, την αυξηµένη πρόσληψη πρωτεϊνών (αβγό, κρέας κ.λπ.). Αν λοιπόν η αιτία είναι κάτι από τα παραπάνω, καλό είναι να κάνετε τα εξής: αποφεύγετε τροφές µε άσχηµη µυρωδιά και καταναλώστε µαϊντανό ή δυόσµο, που εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσµές, καθώς και πράσινο τσάι αλλά και φρούτα πλούσια σε πολυφαινόλες (όπως τα µήλα), οι οποίες εµποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

…ο φαρµακοποιός

Η δυσάρεστη αναπνοή µπορεί εκτός από την κακή στοµατική υγιεινή και την κατανάλωση συγκεκριµένων τροφών να οφείλεται και σε παθήσεις της µύτης, του στόµατος, του λάρυγγα, στοµαχικές διαταραχές, παθήσεις του πνεύµονα, λοιµώξεις του αναπνευστικού, σε διαβήτη και στη λήψη ορισµένων φαρµάκων. Γι’ αυτό, αν επιµένει, πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, αφού το πρόβληµα µπορεί να λυθεί µόνο µε την αντιµετώπιση της αιτίας του. ∆ιαφορετικά συστήνονται ειδικά σπρέι για δροσερή αναπνοή που όµως έχουν µόνο προσωρινή δράση και δεν δίνουν µόνιµη λύση.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα αποτοξίνωσης και σε νοσοκομεία



Πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που δίνει ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ουσιεξαρτημένων συνανθρώπων μας θα ξεκινήσει από 15 Σεπτεμβρίου στα νοσοκομεία της χώρας.

Οι διοικητές νοσοκομείων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης θα παραχωρήσουν χώρους ώστε να δημιουργηθούν μονάδες φαρμακευτικής υποστήριξης εντός των νοσοκομείων.

Άμεσος στόχος, όπως πρόσφατα εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, είναι η απορρόφηση της λίστας της ντροπής που έχει διογκωθεί πλέον στα 7.000 άτομα.

Ο νέος θεσμός που κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει τις μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ αναμένεται να εξαπλωθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ίσως και τα στρατιωτικά.

Η στελέχωση του προγράμματος προβλέπεται μικτή δηλαδή την θεραπεία και την απεξάρτηση θα αναλάβουν από κοινού γιατροί του ΟΚΑΝΑ και προσωπικό που θα παραχωρεί το κάθε νοσοκομείο που θα αποτελείται από γιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Οι θεραπευόμενοι του ΟΚΑΝΑ και εν γένει οι συνάνθρωποι μας δέχθηκαν θετικά το σχέδιο και ελπίζουν στην άμεση υλοποίηση του καθώς «κάθε μέρα κοστίζει ζωές».

Τα νοσοκομεία τα οποία από Σεπτέμβριο θα λειτουργούν ως μονάδες φαρμακευτικής υποστήριξης είναι τα εξής:

1η Υγειονομική Περιφέρεια (Αθήνα)
Ευαγγελισμός
Κτίριο 65 τμ. με ανεξάρτητη είσοδο. Για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών χώρος με ανεξάρτητη είσοδο για εγκατάσταση οικίσκου 120 τμ. Έναρξη λειτουργίας σε 5 μήνες

Λαϊκό
Κτίριο 80 τμ. με ανεξάρτητη είσοδο. Για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, χώρος με ανεξάρτητη είσοδο για εγκατάσταση οικίσκου εμβαδού 120 τμ. Έναρξη λειτουργίας σε 5 μήνες

«Σισμανόγλειο»
Κτίριο 80 τμ. με ανεξάρτητη είσοδο. Για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών υπάρχει κτίριο εμβαδού 300 τμ. Έναρξη λειτουργίας σε 10 μήνες

ΕΛΠΙΣ
Κτίριο 70 τμ. με ανεξάρτητη είσοδο. Για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, χώρος με ανεξάρτητη είσοδο για εγκατάσταση οικίσκου 150 τ.μ.. Εναρξη λειτουργίας σε 4 μήνες

«Αγία Όλγα»
Κτίριο 50 τμ. με ανεξάρτητη είσοδο. Για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, επέκταση στο ίδιο κτίριο σύνολο 100 τμ. Έναρξη λειτουργίας σε δύο μήνες

«Παμμακάριστος»
Κτίριο 80 τμ. με ανεξάρτητη είσοδο

ΚΑΤ
Κτίριο 100 τμ. με ανεξάρτητη είσοδο

Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς»
Κτίριο 100 τμ. με ανεξάρτητη είσοδο. Για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, χώρος με ανεξάρτητη είσοδο για εγκατάσταση οικίσκου 200 τμ. Έναρξη λειτουργίας σε 5 μήνες

«Ιπποκράτειο»
Κτίριο 23 τμ. με ανεξάρτητη είσοδο. Μόνο συνταγογράφηση

«Ερυθρός Σταυρός»
Κτίριο 65 τμ. Για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, χώρος με ανεξάρτητη είσοδο για εγκατάσταση οικίσκου 180 τμ. Έναρξη λειτουργίας σε 5 μήνες

«Αμαλία Φλέμινγκ»
Κτίριο 105 τμ. με ανεξάρτητη είσοδο εμβαδού. Για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, χώρος με ανεξάρτητη είσοδο για εγκατάσταση οικίσκου 180 τμ. Έναρξη λειτουργίας σε 4 μήνες

«Αγ. Σάββας»
Κτίριο με ανεξάρτητη είσοδο εμβαδού 100 τμ.

«Πατησίων»
Κτίριο με ανεξάρτητη είσοδο εμβαδού 60 τμ.

«Ελίνα»
«Αλεξάνδρας»
«Αγ. Ελένη» (Σπηλιοπούλειο)
«Αγ. Ανάργυροι»
3ο ΙΚΑ
Πολυκλινική
«Ανδρέας Συγγρός»
7ο ΙΚΑ
2η Υγειονομική Περιφέρεια (Πειραιάς)
«Τζάνειο»
Αύλειος χώρος με ανεξάρτητη είσοδο για εγκατάσταση οικίσκου 100 τ.μ.
«Ασκληπιείο» Βούλας
Κτίριο 150 τμ. με ανεξάρτητη είσοδο
Σταθμός Α' Βοηθειών ΙΚΑ Περάματος
Κτίριο 150 τμ. με ανεξάρτητη είσοδο
«Αγ. Παντελεήμων» Νίκαιας
Αύλειος χώρος με ανεξάρτητη είσοδο για εγκατάσταση οικίσκου 150 τμ.. Έναρξη λειτουργίας σε 2 μήνες.
«Θριάσιο»
Κτίριο 60-70 τμ. με ανεξάρτητη είσοδο. Για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, χώρος με ανεξάρτητη είσοδο για εγκατάσταση οικίσκου 150 τμ. Έναρξη λειτουργίας σε 5 μήνες.
«Μεταξά»
«Αττικό»
«Δρομοκαϊτειο»
«Αγ. Βαρβάρα»
3η - 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Θεσσαλονίκη)
Νοσοκομείο ΨΝΘ
Λειτουργεί
ΑΧΕΠΑ
«Γ. Παπανικολάου»
Κατερίνης
Λειτουργεί
Ειδικών Παθήσεων
Διαμορφώνεται ο χώρος (75.000 ευρώ)
Διαμορφώνεται ο χώρος (61.000 ευρώ)
«Γ. Γεννηματάς»
«Άγιος Παύλος»
«Παπαγεωργίου»
«Άγιος Δημήτριος»
«Θεαγένειο»


Διαβάστε περισσότερα...

Την κορόιδευαν επειδή έμοιαζε με κλόουν




Η μικρή Connie γεννήθηκε με καλοήθη όγκο στη μύτη.

Επί τρία χρόνια υπέμενε τα χλευαστικά σχόλια και τα περίεργα βλέμματα εξαιτίας της του αιμαγγειώματος με το οποίο γεννήθηκε στη μύτη.

Η μητέρα της αναγκαζόταν να της κρύβει το πρόσωπο κάθε φορά που την πήγαινε στο γιατρό, προκειμένου να αποφεύγει τα «απαίσια σχόλια που έκαναν στην Connie», όπως λέει χαρακτηριστικά.


Τώρα πια η μικρούλα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερη χωρίς να φοβάται για το αν θα την χαρακτηρίσουν ως «κλόουν», καθώς υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του αιμαγγειώματος.

Όταν ξύπνησε ύστερα από τρεισήμισι ώρες στο χειρουργείο η Connie σχολίασε ότι απέκτησε μια μύτη «σαν της μαμάς».

Οι γιατροί είχαν εντοπίσει μια σκιά στη μύτη του εμβρύου σε υπερηχογράφημα που έκαναν στην μητέρα όταν ήταν 26 εβδομάδων, αλλά όταν γεννήθηκε ήταν απολύτως υγιής.


Δύο εβδομάδες μετά οι γονείς της Zara και Tom, είδαν ξαφνικά ότι μυτούλα της άρχισε να κοκκινίζει μέχρι που έφτασε να γίνει μια κατακόκκινη κηλίδα διαμέτρου τεσσάρων εκατοστών, καθώς μεγάλωνε όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.

Αμέσως την πήγαν σε ειδικούς, οι οποίοι διέγνωσαν ότι το αιμαγγείωμα που εμφάνισε η μικρή ήταν ένας καλοήθης όγκος.

Η Connie ήταν το όγδοο μωρό στο Ηνωμένο Βασίλειο που πήρε το φάρμακο Propranolol (χρησιμοποιείται σε καρδιακές παθήσεις) για να εμποδίσει την ανάπτυξη του όγκου.


Οι γιατροί είπαν στους γονείς της ότι δεν υπήρχε θεραπεία και ότι η μικρή θα μπορούσε μέχρι και να πεθαίνει από αιμορραγία σε περίπτωση που χτυπούσε στη μύτη.

Η μητέρα της όμως δεν το έβαλε κάτω και άρχισε να αναζητά γιατρό που θα μπορούσε να αναλάβει την περίπτωση της κόρης της και βρήκε τον χειρουργό Dr Iain Hutchison, ο οποίος ειδικεύεται στις παραμορφώσεις προσώπου.

Αφαίρεσε τον όγκο από την Connie τον περασμένο Μάρτιο, αφήνοντάς της μόνο ένα μικρό σημάδι.


«Πριν από την επέμβαση η Connie ήταν πολύ ντροπαλή και όταν καταλάβαινε ότι οι άνθρωποι τη σχολίαζαν γύριζε το κεφάλι της από την άλλη πλευρά. Τώρα πια τα πηγαίνει πολύ καλά. Απέκτησε φίλους και εμείς νιώθουμε πολύ περήφανοι για εκείνη» είπε η μητέρα της.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακουφιστείτε από το ηλιακό έγκαυμα



Σε περίπτωση που δε λάβατε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Το έγκαυμα από την έκθεση στον ήλιο είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που λίγο πολύ όλοι έχουμε ζήσει. Ποια είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση;

Παρόλο που οι ειδικοί προειδοποιούν, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ήλιος μας πιάνει… αδιάβαστους. Οποιοσδήποτε πηγαίνει στην παραλία, ψαρεύει, δουλεύει σε εξωτερικούς χώρους, κάνει σολάριουμ ή απλώς εκτίθεται στον ήλιο είναι πιθανό να υποστεί ηλιακό έγκαυμα αν δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τι πρέπει να κάνετε
1. Από τη στιγμή που θα αντιληφθείτε ότι έχετε υποστεί ηλιακό έγκαυμα θα πρέπει καταρχάς να αποφύγετε την περαιτέρω έκθεση στον ήλιο και να εφαρμόσετε κομπρέσες με δροσερό νερό ή χαμομήλι.

2. Ένα μπάνιο ή ντους θα σας προσφέρουν ανακούφιση. Το νερό θα πρέπει να είναι δροσερό και όχι παγωμένο. Μην χρησιμοποιείτε άλατα, έλαια και αρώματα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία, και σκουπιστείτε με απαλή πετσέτα.

3. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε scrub (απολέπιση) στην περιοχή και καλό θα ήταν να αποφύγετε και το ξύρισμα.

4. Τις πρώτες μία-δύο μέρες και όχι για περισσότερο είναι καλό να χρησιμοποιήσετε κάποια κορτιζονούχα κρέμα ή γαλάκτωμα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επουλωτικές και ανακουφιστικές κρέμες εμπορίου χωρίς κορτιζόνη (π.χ. με αλόη) μέχρι ο ερεθισμός να υποχωρήσει.

5. Αν το έγκαυμα καλύπτει μεγάλη επιφάνεια του σώματος, έχουν δημιουργηθεί πληγές και υπάρχουν συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγος και εξασθένηση, πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που, ενώ έχουν δοθεί οι Πρώτες Βοήθειες, δεν παρουσιάζεται βελτίωση.

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος εμφανίζονται μέσα σε 2-6 ώρες, με αποκορύφωμα τις 12-24 ώρες. Αρχικά εκδηλώνεται ήπιο ερύθημα (κοκκίνισμα), το οποίο μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε οίδημα, διήθηση ή δημιουργία φυσαλίδων, προκαλώντας έντονο πόνο.

Διαβάστε περισσότερα...

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής



Ποια να προτιμήσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποια ασθένεια, αθλείστε ή κουράζεστε πολύ, παίρνετε φάρμακα ή στον οργανισμό σας συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα αυτή της εγκυμοσύνης, τότε σίγουρα έχετε μεγαλύτερη ανάγκη από συγκεκριμένες ουσίες και αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει είναι τα ειδικάσυμπληρώματα και η σωστή διατροφή.

- Αν παίρνετε αντισυλληπτικά
Είναι πιθανό να υπάρχει έλλειψη βιταμινών B6 και C, φολικού οξέως και ασβεστίου.

Συμπληρώματα: Βιταμίνη C (250 mg επιπλέον). Επίσης, μια πολυβιταμίνη θα σας εξασφαλίσει την αναγκαία καθημερινή δόση του φολικού οξέος και της βιταμίνης Β6.

Διατροφή: Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, μούρα και σπανάκι.

- Αν αθλείστε συχνά
Στην περίπτωση αυτή χρειάζεστε μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών C και E και σεληνίου, ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να απαλλάσσεται από το στρες που προκαλεί η σκληρή άθληση.

Συμπληρώματα: Βιταμίνη C (250 mg επιπλέον) και βιταμίνη E (200-400 mg επιπλέον). Διαλέξτε κάποια πολυβιταμίνη που περιέχει αυξημένες δόσεις αυτών των βιταμινών ή αγοράστε ξεχωριστάΣυμπληρώματα. Η πολυβιταμίνη θα καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σας και σε σελήνιο.

Διατροφή: Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και φυλλώδη λαχανικά.

- Αν κάνετε δίαιτα
Αν λαμβάνετε κάτω από 1.500 θερμίδες την ημέρα, ο οργανισμό σας μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη βιταμινών B1, B6, B12, C και E, φολικού οξέος, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Συμπληρώματα: Βιταμίνη C (250 mg επιπλέον) και βιταμίνη E (200-400 mg επιπλέον). Οι υπόλοιπες βιταμίνες μπορούν να εξασφαλιστούν από μια πολυβιταμίνη.

Διατροφή: Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και γαρίδες (σημαντική πηγή ψευδαργύρου).

- Αν τρώτε ελάχιστα φρούτα και λαχανικά
Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρχει έλλειψη βιταμινών B1, B6, C, ασβεστίου, μαγνησίου, ποτασίου και καροτινοειδών χρωστικών ουσιών, που προστατεύουν τον οργανισμό από κακοήθεις όγκους και καρδειακές παθήσεις.

Συμπληρώματα: Βιταμίνη C (250 mg επιπλέον). Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν λίγα φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να παίρνουν και ειδικά συμπληρώματα με καροτινοειδείς ουσίες (30-50 mg καθημερινά) που περιέχουν αντιοξειδωτικά (άλφα και βήτα καροτίνη, λυκοπένιο και λουτείνη).

Διατροφή: Σκόρδο, πιπεριές και όσπρια (κυρίως φακές και φασόλια).

- Αν στην οικογένεια σας υπάρχει ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων
Αν γνωρίζετε ότι υπάρχει προδιάθεση ή πάσχετε από καρδιαγγειακά προβλήματα, τότε χρειάζεστε μεγαλύτερες ποσότητες φολικού οξέος και βιταμινών B6, B12, C και E.

Συμπληρώματα: Βιταμίνες της ομάδας B. Συνήθως περιέχουν από 25 mg των βιταμινών B1, B2, B3 και B6, πάνω από 25 mg της βιταμίνης B12 και 400 mcg φολικού οξέος.

Διατροφή: Ψάρι, καρύδια και λιναρόσποροι.

- Αν είστε έγκυος
Ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Το φολικό οξύ μειώνει τις πιθανότητες ανωμαλιών στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Το ασβέστιο, απαραίτητο αυτή την περίοδο για το χτίσιμο του σκελετού του εμβρύου, αλλά και για την καλή κατάσταση των οστών της εγκύου, μειώνει την πιθανότητα να αντιμετωπιστεί η υπέρταση της εγκυμοσύνης.

Ο σίδηρος βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Συμπληρώματα: Ειδικά συμπληρώματα για την εγκυμοσύνη, με μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος, σιδήρου και ψευδάργυρου. Επίσης, καλό είναι να λαμβάνονται χωριστά συμπληρώματα ασβεστίου, γιατί το ασβέστιο εμποδίζει την αφομοίωση του σιδήρου.

Διατροφή: Σολομός, όσπρια και δημητριακά.

Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό πρωινό



Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων που να προσφέρουν:

- Υδατάνθρακες, οι οποίοι δίνουν ενέργεια.

- «Καλά» Λιπαρά, τα οποία αποτελούν πηγή ενέργειας και λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε και Κ.

- Φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

- Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

- Νερό, για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Μία εύκολη, γρήγορη και υγιεινή επιλογή πρωινού αποτελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία περιέχουν έως και 75% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα και είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμβάλλoντας στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και προάγοντας την καλή λειτουργία του εντέρου.

Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο και διάφορα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, σελήνιο, χαλκό και φυτοοιστρογόνα. Έτσι, η πληθώρα των δημητριακών ολικής αλέσεως στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά διευρύνει την πνευματική διαύγεια, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και τονώνει την άμυνα του οργανισμού κατά τη διάρκεια της μέρας.

Συνοπτικά, η υπεροχή των δημητριακών ολικής αλέσεως ως επιλογή πρωινού οφείλεται στην υψηλή τους διατροφική αξία:

• Είναι χαμηλά σε λιπαρά και έχει βρεθεί ότι όσοι καταναλώνουν δημητριακά στο πρωινό τους τείνουν να προσλαμβάνουν λιγότερα λιπαρά.

• Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν σταδιακά όλη τη μέρα τον οργανισμό με ενέργεια.

• Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.

• Ένα μπολ ημίπαχο γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μία πρωινή επιλογή που δεν επιβαρύνει με περιττή ζάχαρη και λιπαρά, μιας και παρέχουν μόνο το 3% της ζάχαρης σε μια ισορροπημένη διατροφή, ποσοστό πολύ μικρότερο συγκριτικά με άλλα είδη πρωινού.

Ωστόσο, άλλες θρεπτικές ιδέες για πρωινό είναι:
• 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές σικάλεως ή με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι

• 1 ποτήρι χυμό φρούτων με ψωμί σίκαλης και αυγό βραστό

• 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & Τοστ με ψωμί σίκαλης γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών

Διαβάστε περισσότερα...

Ασκήσεις για… κουρασμένους



Μπορούν να μειώσουν το αίσθημα κόπωσης κατά 65%.

Μία από τις συχνότερες δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε για να μην ασκηθούμε είναι ότι είμαστε πολύ κουρασμένοι!

Κι όμως οι ειδικοί και οι γιατροί συστήνουν περισσότερη άσκηση για να νικήσουμε την κούραση και να έχουμε αρκετή ενέργεια!

Σύμφωνα με έρευνες, λοιπόν, ακόμα και το περπάτημα αντί να ξαπλώνουμε στον καναπέ αλλάζοντας συνεχώς κανάλια, μας κάνει να πιο ενεργητικούς. Αν πρέπει να παλέψουμε με την κούρασή μας, καλό είναι να επιλέξουμε την κατάλληλη άσκηση για εμάς.

Πώς η άσκηση ανεβάζει την ενέργειά μας;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Georgia στις ΗΠΑ, βρήκαν ότι, η συμμετοχή μας σε ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης, μπορεί να αυξήσει τα ενεργειακά μας επίπεδα κατά 20% και να μειώσει την κόπωση κατά 65%!

Με ποιον τρόπο;

Οι ειδικοί λένε ότι η άσκηση αυξάνει την ενέργεια στο σώμα μας, σε κυτταρικό επίπεδο, στα μιτοχόνδρια που ευθύνονται για την παραγωγή ενέργειας. Αυτά, αυξάνονται με την αεροβική (καρδιοαγγειακή) άσκηση, άρα αυξάνεται η ικανότητα του οργανισμού να παράγει περισσότερη ενέργεια.

Τι βοηθάει περισσότερο;

Ανάλογα με το τι τύπος ανθρώπου είμαστε και τη ζωή που ζούμε, χρειαζόμαστε και τον ανάλογο τρόπο άσκησης για να «γεμίσουμε» με ενέργεια.

Έτσι, αν έχουμε «ενέργεια έντασης» ή «ήρεμη ενέργεια» στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο την άσκησή μας.

Ακολουθώντας το μέτρο, θα λέγαμε ότι χρειάζεται να ασκούμαστε σε ρυθμό που κρατά την καρδιά μας σε χαμηλά με μέσα επίπεδα ρυθμού, ώστε να μην «αδειάζουμε» ενεργειακά.

Εκτός από το περπάτημα, άλλες μορφές άσκησης που αυξάνουν την «ήρεμη ενέργεια» είναι το Πιλάτε, η Γιόγκα, το Τάι Τσι, τα βάρη (ειδικά με αργές επαναλήψεις). Η μουσική κατά την άσκηση παίζει επίσης ρόλο στην μείωση της έντασης και την αύξηση της «ήρεμης ενέργειας».

Άρα, η άσκηση με μέτρο είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ενεργητικότητάς μας.

Από την άλλη, να φάμε κάποιο φρούτο πριν την άσκηση (30-60 λεπτά), το οποίο θα μετατραπεί σε ενέργεια που θα χρησιμεύσει στην άσκηση, θα μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερη δύναμη κατά τη διάρκεια της άσκησής μας, αλλά και μετά! Το ίδιο συμβαίνει και με το νερό. Πιείτε αρκετό νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, ώστε να μην αφυδατωθείτε και νιώσετε κούραση.

Αν παρόλα αυτά νιώθετε πολύ κουρασμένοι για να κάνετε οτιδήποτε, οι ειδικοί συμβουλεύουν: «Σηκωθείτε, κάντε μία βόλτα μέσα στο δωμάτιο που είστε, και σε λίγο θα νιώσετε περισσότερη ενέργεια απ’ ότι πριν. Αυτό θα σας κάνει να θέλετε ακόμα περισσότερο να κινηθείτε»!

Απλές λύσεις υπάρχουν:
• Περπάτημα (βόλτα τον σκύλο, βόλτα με φίλους-παιδιά, σκάλες αντί για ανελκυστήρα).
• Ποδήλατο (κοντινά ψώνια, βόλτα με παρέα).

Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος από φάρμακα που διακινούνται στο Διαδίκτυο



Η πλειοψηφία αυτών είναι πλαστά ή νοθευμένα.

Η ηλεκτρονική προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, καθώς το 50% αυτών είναι μη εγκεκριμένα από τις αρχές, πλαστά ή νοθευμένα, αγνώστων παραγωγών, αμφιβόλου προελεύσεως, με ενδεχομένως πολύ σοβαρές παρενέργειες για την υγεία του καταναλωτή.

Το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω του αναμενόμενου κέρδους από τα πλαστά προϊόντα και του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος συμμετέχει στις διεθνείς δράσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του φαινομένου, τα σκευάσματα που διακινούνται παράνομα από τις ηλεκτρονικές σελίδες είναι ως επί το πλείστον χάπια αδυνατίσματος, φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία και συμπληρώματα διατροφής με διάφορες ιδιότητες.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΦ, τα προϊόντα αυτά πολλές φορές περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία τους, με αποτέλεσμα ο χρήστης να εκδηλώνει αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Για παράδειγμα, πολλά προϊόντα αδυνατίσματος συχνά περιέχουν τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η οποία αποσύρθηκε τον Ιανουάριο 2010 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω σοβαρών παρενεργειών στο καρδιαγγειακό σύστημα (κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής κλπ).

Επίσης, τα ενισχυτικά της στύσης συχνά περιέχουν σιλντεναφίλη, η οποία δημιουργεί σοβαρή υπόταση και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα. Πολλά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν αναβολικές ουσίες με ολέθρια αποτελέσματα στην ανεξέλεγκτη χρήση τους.

Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τη διακίνηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, ωστόσο όπως έχει διαπιστώσει ο ΕΟΦ, σημαντικός αριθμός καταναλωτών προμηθεύεται φαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής μέσω διαδικτύου.

«Η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές και χωρίς συνταγή ιατρού, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία», υπογραμμίζει ο ΕΟΦ και προσθέτει ότι η χρήση τους μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υποθεραπεία, λάθος θεραπεία ή καθόλου θεραπεία, ακόμη και στο θάνατο.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για τους φοιτητές που «μεταναστεύουν»



Το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει τους φοιτητές που θα αναζητήσουν σπίτι στον τόπο σπουδών
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), η αναζήτηση για τους φοιτητές που θα σπουδάσουν μακριά από την πατρική κατοικία αποτελεί θέμα που χρειάζεται αρκετή προσοχή.

Σε κάθε πόλη, συμβουλεύει το ΚΕΠΚΑ, υπάρχουν για την εύρεση κατοικίας γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κ.λπ. Καλό θα ήταν να γίνεται έρευνα από τις τοπικές εφημερίδες και τα μεσιτικά γραφεία και να αξιολογούνται οι μικρές αγγελίες.

Το ΚΕΠΚΑ ενημερώνει τους φοιτητές πως σε κάθε περίπτωση που κάποιος ψάχνει σπίτι, πρέπει να γνωρίζει:

- Τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου.

- Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (σουπερμάρκετ, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).

- Ελέγχουμε καλά το σπίτι για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.

- Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

- Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

- Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνει ετησίως κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.

- Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

- Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

- Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.

- Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

- Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δεν συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση πριν από τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.

- Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί, κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.

- Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.

- Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες που αυτός έκανε στο ακίνητο.

- Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

- Έτσι, μπορούμε να διεκδικήσουμε: 1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο, για να κατοικήσουμε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες που θα προξενούνται στο σπίτι, στο πλαίσιο της συνηθισμένης από εμάς χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές που εμείς προκαλούμε, λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.

- Σε καμία περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.

- Οι ενοικιαστές πρέπει να επιδείξουν συνέπεια ως προς την καταβολή των μισθωμάτων, την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.

- Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.

- Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση που την παρέλαβε.

- Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Μειώσεις συντάξεων από τις αρχές του 2012



«Κούρεμα» 20% στις επικουρικές και των υγιών Ταμείων.

Νέο χτύπημα της κυβέρνησης σε 2.887.873 συνταξιούχους από 1η Ιανουαρίου 2012. Το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις θα αφορά όλα τα Ταμεία, είτε έχουν πρόβλημα είτε όχι. Κατά μέσο όρο, ο περιορισμός των επικουρικών συντάξεων θα είναι της τάξεως του 20>% και σε περιπτώσεις που το επικουρικό ταμείο είναι «πνιγμένο στα χρέη», τότε η περικοπή μπορεί να είναι διπλάσια, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από 2.800.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται και πάλι.

Και όλα αυτά, ενώ από 1ης Σεπτεμβρίου, λόγω Μεσοπρόθεσμου, οι επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ θα υποστούν «σφάξιμο» από 3% έως 10%.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, από τις αναλογιστικές μελέτες που έγιναν για το σύνολο της επικουρικής ασφάλισης της χώρας, δείχνουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, είτε άμεσο (Ταμείο ΕΥΔΑΠ) είτε σε σύντομο χρονικό διάστημα (ΕΤΕΑΜ), γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περικοπές συντάξεων. Μοναδικό ενδεχόμενο να γλιτώσουν κάποιες από τις επικουρικές συντάξεις, όπως υποστηρίζουν ηγετικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, είναι να προκύψει συμφωνία με τους εν ενεργεία ασφαλισμένους (κατά το πρότυπο του Ταμείου των αστυνομικών), να δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι περικοπές θεωρούνται βέβαιες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, στα επικουρικά ταμεία των τραπεζών και σε εκείνα των ΔΕΚΟ. Το συνολικό ταμειακό έλλειμμα των 40 επικουρικών ταμείων, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 750.000.000 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα, αντίθετα είναι πλεονασματικά και όμως θα κληθούν να υποστούν και οι συνταξιούχοι σε αυτά μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), στο οποίο υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, οι ιατρικοί επισκέπτες και οι εργαζόμενοι σε φαρμακοβιομηχανίες.

Επίσημα ανακοινώσεις αναμένονται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν ουσιαστικά θα έχουν τελειώσει και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι δανειστές της χώρας θα έχουν καθορίσει το τελικό πλαίσιο των μειώσεων.

Ο σχετικός νόμος θα προκύψει το αργότερο στις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου και η ισχύς του θα είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Φάτε μελιτζάνες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου



Ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Η μελιτζάνα αναπτύχθηκε στην Ινδία και πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κίνα τον 5ο αιώνα π.Χ. Στην Ευρώπη ήρθε τον 14ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία, από όπου γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο.

Εξαιτίας της πικρής γεύσης της άργησε να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και μέχρι τον 18ο αιώνα τη χρησιμοποιούσαν ως διακοσμητικό. Με τη ανάπτυξη όμως ποικιλιών με λιγότερη πικράδα, η μελιτζάνα σύντομα βρήκε το ρόλο της στην μαγειρική και σήμερα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα λαχανικά του καλοκαιριού.

Αντιοξειδωτική δράση – καρδιοπροστατευτικός ρόλος

Όπως προαναφέρθηκε η αντιοξειδωτική δράση της επικεντρώνεται σε μία ανθοκυανίνη, την nasunin. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η ουσία αυτή προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών.

Είναι γνωστό ότι οι ελεύθερες ρίζες υπάρχουν και δημιουργούνται από διάφορες αιτίες (άγχος, τροφή, υπεριώδης ακτινοβολία, μόλυνση ατμόσφαιρας κα) στο σώμα μας. Μπορούν και επιτίθενται είτε στην κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων (και πιο συγκεκριμένα στο λιπιδικό τους τμήμα) είτε στον πυρήνα αλλάζονται το γενετικό τους υλικό.

Έτσι γίνεται φανερό ότι οποιαδήποτε ουσία που εμποδίζει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών αποτελεί ουσιαστικά έναν τύπο «ασπίδας» του οργανισμού μας.

Στα πλαίσιο, λοιπόν, αυτό και η μελιτζάνα ανήκει στην κατηγορία εκείνη των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται σε αφθονία καθώς προάγει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος μας κατά της επικίνδυνης δράσης των ελευθέρων ριζών.

Παράλληλα, πειράματα επίσης σε ζώα έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού μελιτζάνας μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Μάλιστα βρέθηκε ότι η υποχοληστερολαμική αυτή δράση δεν οφείλεται μόνο στην nasunin, αλλά και σε άλλες ουσίες (κυρίως τερπένια), αλλά και στην καλή περιεκτικότητά της σε διαιτητικέ ίνες, που βρίσκονται στο λαχανικό αυτό. Συνεκτιμώντας και την αντιοξειδωτική της δράση, παράλληλα με την υποχοληστερολαιμική, στοιχειοθετούμε τον καρδιοπροστατευτικό ρόλο της μελιτζάνας που πολλοί επιστήμονες διατείνονται σήμερα.

Εγκεφαλικές λειτουργίες

Η μελιτζάνα είναι ένα τρόφιμο που προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας. Εμποδίζει την υπεροξείδωση των λιπών (από τις ελεύθερες ρίζες) των εγκεφαλικών κυττάρων προασπίζοντας την ακεραιότητα και τη λειτουργική δομή τους.

Παράλληλα αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, ενός ιχνοστοιχείου που φαίνεται να προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου .Στο μαγνήσιο αποδίδονται εν μέρει και οι αυξημένες ανάγκες ατόμων με στρες π.χ. μαθητών σε περίοδο εξετάσεων για σοκολάτα.

Έτσι μία μερίδα μελιτζανοσαλάτα περιέχει 25 mg περίπου μαγνησίου, δηλαδή το 10% των ημερήσιων αναγκών μας.
Τέλος η μελιτζάνα είναι καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β και κυρίως θειαμίνης, νιασίνης, φυλλικού και πυριδοξίνης, βιταμινών που έλλειψή τους σχετίζεται με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και συνεπώς και του εγκεφάλου.

Διαβάστε περισσότερα...

Γάμος,πάχος και γυναίκα πάνε μαζί!



Τι λέει επιστημονική μελέτη για τον έγγαμο βίο και τη σιλουέτα του ζευγαριού.

Αν είστε γυναίκα μην παντρευτείτε! Κι αν είστε άντρας μη χωρίσετε! Αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η μελέτη που έκαναν έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να εγκαταλείπουν τον εαυτό τους και να παίρνουν κιλά στον έγγαμο βίο. Ο λόγος μπορεί να είναι είτε ότι έχουν «δέσει τον γάιδαρό» τους και δεν αισθάνονται πια την ανάγκη να είναι ποθητές, είτε ότι παραμελούν τον εαυτό τους για να τα προσφέρουν τα πάντα στο σύζυγο.

Αντίθετα, οι άντρες φαίνεται ότι προσέχουν ιδιαίτερα την εμφάνιση τους κατά τη διάρκεια του γάμου, δεν εγκαταλείπουν τον εαυτό τους αλλά ούτε και το σώμα τους. Όμως όταν χωρίσουν τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά… για τους ίδιους. Το βάρος τους αυξάνεται σημαντικά, καθώς αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη ζωή και τη σιλουέτα περισσότερων από 10.000 εθελοντών. Στη συνέχεια ανέλυσαν τις απαντήσεις που έδωσαν άντρες και γυναίκες όταν ρωτήθηκαν για την υγεία και το βάρος τους από την εφηβεία έως τα 30 τους και μετά όταν έγιναν 40άρηδες και 50άρηδες. Επιπλέον, ανέλυσαν τις απαντήσεις που έδωσαν όσοι παντρεύτηκαν για το βάρος τους πριν, καθώς και ένα και δύο χρόνια στη μετα-γάμου εποχή.

«Είναι σαφές ότι η είσοδος και η έξοδος από έναν γάμο επηρεάζει το σωματικό βάρος των δύο φύλων», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντμίτρι Τάμιν. «Η επίδραση αυτή είναι διαφορετική για άντρες και γυναίκες και, παρόλο δεν είμαστε σίγουροι, πιθανώς ευθύνονται οι διαφορετικοί ρόλοι που έχουν μέσα στον γάμο».

Η μελέτη, έδειξε ακόμα και το πόσο ρόλο παίζει η ηλικία του γάμου και του διαζυγίου. Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι οι γυναίκες όταν παντρεύονται, τόσο πιθανότερο είναι να παχύνουν. Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες, αλλά για την περίπτωση του διαζυγίου δηλαδή σε όσο μεγαλύτερη ηλικία πάιρνουν διαζύγιο, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν να πάρουν κιλά.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πνευμονική εμβολή απειλεί τις γυναίκες



Η καθιστική ζωή προκαλεί προβλήματα.

Οι γυναίκες που κάθονται πολλές ώρες, δηλαδή ακόμη και στο σπίτι τους ή στις υπόλοιπες ασχολίες τους, πέραν της εργασίας τους κινδυνεύουν κατά δυο ή τρεις φορές περισσότερο από την δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή τους πνευμονική εμβολή. Η τελευταία μπορεί να προκληθεί όταν ένας θρόμβος αίματος από τα κάτω άκρα μετακινηθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και καταλήξει στους πνεύμονες.

Η σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, έγινε σε 69.950 νοσοκόμες επί 18 χρόνια. Οι γυναίκες που περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε μια καρέκλα – περισσότερο από 41 ώρες την εβδομάδα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ώρες εργασίας – είχαν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν πνευμονική εμβολή σε σύγκριση με τις γυναίκες που κάθονταν λιγότερο από 10 ώρες την εβδομάδα, πέραν του ωραρίου της εργασίας τους.

Στις ώρες καθιστικής ζωής συνυπολογίζεται και το αναγκαίο «καθισιό» σε πολύωρες πτήσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν περιπτώσεις ακόμη και αθλητών οι οποίοι ταξίδεψαν από την Ευρώπη στην Αυστραλία και παρουσίασαν θρόμβωση των εν των βάθει φλεβών και πνευμονική εμβολή.

Διαβάστε περισσότερα...