Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Το γέλιο ανακουφίζει από τον πόνο



Όσο περισσότερο γελάτε... τόσο λιγότερο πονάτε.

Οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο πόνο μετά από ένα καλό γέλιο, επειδή το σώμα τους απελευθερώνει χημικές ουσίες, τις ενδορφίνες, οι οποίες δρουν ως φυσικό αναλγητικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής ανθρωπολόγος Άννα Φράγκου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπιν Ντένμπαρ, διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, έναν από τους πιο γνωστούς εξελικτικούς ανθρωπολόγους στον κόσμο, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας «Proceedings of the Royal Society B».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ικανότητα των ανθρώπων να ξεκαρδίζονται στα γέλια ήταν μοναδική στους αρχέγονους ανθρώπους μεταξύ των άλλων συγγενικών ειδών πριν δύο εκατομμύρια χρόνια και τους επέτρεψε να σχηματίζουν με αυτό τον τρόπο πολύ μεγαλύτερες ομάδες. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν τα πρώτα αστεία να έγιναν γύρω από τη φωτιά, όταν κάποιος χτυπούσε για πλάκα τον διπλανό του με το ρόπαλο και οι άλλοι ολόγυρα ξέσπαγαν σε γέλια!

Οι ερευνητές, αφού έλεγξαν πρώτα το «κατώφλι» πόνου των εθελοντών, τους χώρισαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία είδε αστεία βίντεο και η άλλη πιο βαρετά βίντεο.

Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, όσοι άνθρωποι είχαν μόλις γελάσει με την ψυχή τους, ήσαν σε θέση να υποφέρουν 10% μεγαλύτερο πόνο από ό,τι πριν δουν τα κωμικά βίντεο. Αντίθετα, περιέργως, οι εθελοντές της άλλης ομάδας, που είχαν υποστεί τα βαρετά βίντεο, είχαν μικρότερη πια ικανότητα αντοχής στον πόνο από ό,τι πριν.

Το είδος του γέλιου παίζει μεγάλο ρόλο


Τα πνιχτά και συγκρατημένα γελάκια δεν επέφεραν κάποια αξιόλογη μεταβολή στην φυσιολογία του οργανισμού, παρά μόνο τα πραγματικά ξεκαρδιστικά γέλια που φέρνουν δάκρυα στα μάτια.

Αν κανείς φθάσει στο σημείο να νιώσει ότι οι πνεύμονες του πονάνε από τα γέλια, τότε αποκτά και την μεγαλύτερη ικανότητα να αντέχει περισσότερο τον σωματικό πόνο.

Και το είδος των αστείων... έχει τη σημασία του


Οι χονδροειδείς φαρσοκωμωδίες έχουν μεγαλύτερη επίδραση στον πόνο από τα έξυπνα και λιγότερο χοντροκομμένα αστεία των «σταντ-απ» κωμικών. Δηλαδή το εγκεφαλικό χιούμορ, εν προκειμένω, είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το γέλιο που «εκβιάζεται» από αστεία τύπου «Μίστερ Μπιν». Εξαιρετικά καλά επίσης «δουλεύουν» με τον πόνο σειρές όπως τα «Φιλαράκια».

Για το γέλιο, ειδικότερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι πολύπλοκες χημικές ουσίες εκκρίνονται λόγω της επαναλαμβανόμενης αθέλητης μυϊκής προσπάθειας που προκαλείται όταν κανείς, καθώς γελάει, εκπνέει συνεχώς χωρίς να παίρνει αναπνοή, με συνέπεια αυτομάτως ο οργανισμός να απελευθερώνει τις ενδορφίνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα γαλακτοκομικά «προστατεύουν» από την κατάθλιψη



Ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπείες στην αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου.

Τα βακτήρια που υπάρχουν στα γιαούρτια μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, αναφέρει η επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Η σχετική μελέτη έδειξε πως τα προβιοτικά ή «καλά» βακτήρια, που προστίθενται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν την ικανότητα να αλλάζουν την χημεία του εγκεφάλου και να καταπραΰνουν τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών και των διαταραχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, στα οποία οι ερευνητές χορήγησαν το βακτήριο γαλακτοβάκιλλος (ή λακτοβάκιλλος) rhamnosus. Τα ζώα εκδήλωσαν λιγότερες ενδείξεις στρες, άγχους και καταθλιπτικής συμπεριφοράς απ’ ό,τι άλλη ομάδα ζώων τα οποία δεν πήραν αυτό το συμπλήρωμα.

Τα ζώα που είχαν φάει τον γαλακτοβάκιλλο είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα κορτικοστερόνης στο αίμα τους. Η κορτικοστερόνη είναι μία από τις ορμόνες του στρες.

Σύμφωνα με τους Ιρλανδούς ερευνητές που πραγματοποίησαν την μελέτη, είναι η πρώτη φορά που ένα προβιοτικό διαπιστώνεται ότι επηρεάζει την χημεία του εγκεφάλου.

Όπως εξηγούν ο καθηγητής Τζων Κράιαν και οι συνεργάτες του, από το UniversityCollegeστο Κορκ, τα βακτήρια του εντέρου «επικοινωνούν» με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου.

«Επηρεάζοντας τα βακτήρια του εντέρου, μπορεί να πετύχει κανείς πολύ έντονες επιδράσεις στην χημεία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά», δήλωσε ο δρ Κράιαν.

«Τα ευρήματά μας ανοίγουν τον δρόμο για την επινόηση θεραπειών, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας στοχεύοντας στο έντερο. Θα μπορούσε λ.χ. ένας ασθενής να τρώει ένα προβιοτικό γιαούρτι και να αισθάνεται καλύτερα».

Ωστόσο, ο δρ Κράιαν έσπευσε να διευκρινίσει πως οι πάσχοντες από κατάθλιψη δεν πρέπει να σπεύσουν να αγοράσουν όποιο προϊόν με προβιοτικά βρουν μπροστά τους, διότι η επίδραση στην χημεία του εγκεφάλου φαίνεται πως εξαρτάται από το είδος του «καλού» βακτηρίου που καταναλώνει κανείς.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο κοντή γυναίκα του κόσμου



Το ύψος της δεν ξεπερνά τα 68,6 εκατοστά.

Κάθεται στη ροζ παιδική καρέκλα της, τα πόδια της κρέμονται και εκείνη με δυσκολία φτάνει τα χέρια της στο πληκτρολόγιο του laptop.

Η 22χρονη Bridgette Jordan από το Sandoval του Illinois είναι η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.


 

Το ύψος της φτάνει μόλις τα 68,6 εκατοστά ενώ μαζί με τον αδερφό της κατέχουν το ρεκόρ των πιο κοντών αδερφών του κόσμου. Ο Brad είναι 20 χρονών και μαζί με την αδερφή του φτάνουν τα 1.6 μέτρα ύψος!





Η 22χρονη είναι μέλος των cheerleader του Κολεγίου Kaskaskia, όπου τραγουδά και χορεύει.

Η Bridgete «πήρε» τον τίτλο της τουρκάλας Elif Kocaman, η οποία έχει ύψος 72,5 εκατοστά!
Τα δύο αδέρφια πάσχουν από ένα τύπο νανισμού που επιστημονικά καλείται Majewski osteodysplastic primordial dwarfism type II.



Ζουν με τους γονείς τους και σπουδάζουν και οι δύο στο ίδιο κολέγιο.



Όμως ενδέχεται σε λίγο καιρό να χάσει την «πρωτιά» καθώς μια έφηβη από την Ινδία, η 17χρονη Jyoti Amge, με ύψος 60,9 εκατοστά αναμένεται του χρόνου να αναγνωριστεί ως η πιο κοντή γυναίκα του κόσμου.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχεδόν το 40% των Ευρωπαίων πάσχει από ψυχική νόσο



Απειλή για τους Ευρωπαίους αποτελούν οι ψυχικές και νευρολογικές νόσοι, με σχεδόν 165 εκατομμύρια ανθρώπους ή 38% του πληθυσμού να υποφέρουν κάθε χρόνο από εγκεφαλική διαταραχή όπως κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία ή άνοια, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα.

Μόνο το ένα τρίτο των περιστατικών λαμβάνει την ενδεικνυόμενη θεραπεία, ενώ οι ψυχικές νόσοι προκαλούν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό βάρος-εκατοντάδων δισ. ευρώ-καθώς οι νοσούντες δεν είναι σε θέση να εργαστούν ενώ διαταράσσονται και οι προσωπικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ψυχικές νόσοι αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση υγείας στην Ευρώπη, τον 21ο αιώνα.

Ο Wittchen πραγματοποίησε τριετή έρευνα σε 30 χώρες-τις 27 της Ε.Ε και την Ελβετία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία- και σε πληθυσμό 514 εκατ. κατοίκων.

Άμεση σύγκριση της εμφάνισης των ψυχικών νόσων σε άλλες περιοχές του πλανήτη δεν ήταν διαθέσιμες, καθώς διαφορετικές έρευνες υιοθετούν διαφορετικές παραμέτρους.

Η ομάδα του Wittchen εστίασε σε περίπου 100 νόσους που καλύπτουν όλες τις εγκεφαλικές διαταραχές, από το άγχος μέχρι την κατάθλιψη, την εξάρτηση ή τη σχιζοφρένεια, καθώς και σημαντικές νευρολογικές διαταραχές όπως επιληψία, Parkinson και πολλαπλή σκλήρυνση.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται από το European College of Neuropsychopharmacology (ENCP) δείχνουν υπέρμετρα μεγάλο βάρος των ψυχικών και εγκεφαλικών νόσων.

Οι ψυχικές νόσοι αποτελούν σημαντική αιτία θνησιμότητας, αναπηρίας και οικονομικού βάρους παγκοσμίως και ο Π.Ο.Υ προβλέπει ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι ο δεύτερος παράγοντας συμβολής στο παγκόσμιο βάρος των νόσων σε όλες τις ηλικίες.

Ο Wittchen δήλωσε ότι στην Ευρώπη το δύσκολο μέλλον ήδη έφτασε, με τις εγκεφαλικές νόσους να αποτελούν το μεγαλύτερο παράγοντα που συμβάλει στο βάρος νόσων της Ε.Ε.

Οι 4 πιο σοβαρές νόσοι όσον αφορά την αναπηρία είναι η κατάθλιψη, άνοιες, εξάρτηση από το αλκοόλ και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η τελευταία σημαντική ευρωπαϊκή έρευνα των εγκεφαλικών διαταραχών που δημοσιεύτηκε το 2005 και κάλυψε μικρότερο πληθυσμό, περίπου 301 εκατ. ανθρώπων, ανακάλυψε ότι ποσοστό 27% των ενηλίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέφερε από ψυχικές νόσους.

Ο Wittchen, δήλωσε ότι επειδή οι ψυχικές διαταραχές συχνά αρχίζουν νωρίς έχουν ισχυρή αρνητική επίδραση στη ζωή αργότερα. Μόνο η έγκαιρη στοχευμένη θεραπεία στους νέους θα εμποδίσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο αυξητικής τάσης σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σοβαρά νοσούντων στο μέλλον.


Διαβάστε περισσότερα...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ: «Σαρώνει» και τις υποτυπώδεις υπηρεσίες που υπήρχαν

Δραματικές οι επιπτώσεις για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους.



Η συγχώνευση ή κατάργηση δομών πρόνοιας σημαίνει ένα ακόμα αβάσταχτο φορτίο για χιλιάδες άτομα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που ήδη βιώνουν έναν Γολγοθά εξαιτίας της έλλειψης και της υποβάθμισης της Πρόνοιας.

Με το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, θα υποβαθμιστούν και θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο οι όποιες δομές Πρόνοιας υπήρχαν για ενήλικες και παιδιά που δεν μπορούν ούτε να αυτοεξυπηρετηθούν. Θα αναγκαστούν οι οικογένειές τους να τους αναλάβουν, όσοι από αυτούς έχουν οικογένεια. Θα στερηθούν αποθεραπείας και αποκατάστασης άνθρωποι που επέζησαν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα ατύχημα και θα μπορούσαν να ζήσουν κανονικά, ακόμα και να επιστρέψουν στην παραγωγή. Ακόμη περισσότερες λαϊκές οικογένειες θα εξωθηθούν σε κάποια ιδιωτική δομή. Οι επιπτώσεις θα είναι πιο δραματικές για όσους δεν έχουν κανένα τέτοιο οικονομικό περιθώριο. Ταυτόχρονα μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματίες που αναπτύσσουν δραστηριότητες σε αυτούς τους τομείς.

Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο - ανάμεσα σε άλλα που φέρνει - συγχωνεύονται ή καταργούνται 46 απ' τις 94 δομές πρόνοιας. Από τις 46 μονάδες που συγχωνεύονται οι 7 είναι τα Κέντρα Αποθεραπείας, Φροντίδας και Κοινωνικής Αποκατάστασης(ΚΑΦΚΑ), δηλαδή απευθύνονται σε ανάπηρους, τραυματίες ή άρρωστους με εγκεφαλικά. Τα 600 συνολικά κρεβάτια των ΚΑΦΚΑ θα υπάγονται πλέον στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να αποκλείεται να πληρώνουν και το 5ευρω χαράτσι. Επιπλέον σύμφωνα με επιστήμονες, υπάρχει ανάγκη για 2.000 κρεβάτια. Αντί να αυξηθούν τα κρεβάτια των ΚΑΦΚΑ και να προσληφθεί προσωπικό, η λειτουργία τους μεταφέρεται στα ήδη επιβαρυμένα, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές νοσοκομεία, τα οποία σημειωτέον λειτουργούν πλέον σαν επιχειρήσεις που εμπορεύονται υπηρεσίες υγείας.


Ανύπαρκτες οι δομές Πρόνοιας

Στην Πρόνοια ποτέ δεν υπήρξε ένα δομημένο δημόσιο σύστημα, έστω και υποβαθμισμένο. Οι αστικές κυβερνήσεις, η καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής, ποτέ δεν είχαν ανάγκη ένα στοιχειώδες σύστημα Πρόνοιας, όπως είχαν για παράδειγμα ανάγκη από ένα υποτυπώδες δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και της καπιταλιστικής παραγωγής. Οι βαριά ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες ήταν και είναι κυριολεκτικά άτομα για τον «Καιάδα». Όσες ελάχιστες δομές Πρόνοιας υπάρχουν είναι άθλιες, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, υπολειτουργούν. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων εκτιμά ότι το 10% του πληθυσμού είναι άτομα με κάθε είδους αναπηρία από όλες τις ηλικίες. Από αυτούς οι 500.000 είναι άτομα με βαριές αναπηρίες, από τους οποίους περίπου 100.000 με πολύ βαριές αναπηρίες, σε σημείο να μην μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, να επικοινωνήσουν κλπ. Οι υπάρχουσες δομές καλύπτουν γύρω στα 3.000 - 4.000 άτομα.

Η οικογένεια αποτελεί σε τελευταία ανάλυση τη βασική «δομή Πρόνοιας». Η φροντίδα των αναπήρων, των ΑμΕΑ, των χρονίως πασχόντων αποτελεί για τις αστικές κυβερνήσεις ατομική, οικογενειακή υπόθεση, ανάλογα με το πορτοφόλι του καθένα. Παρ' όλα αυτά ακόμη και αυτές οι άθλιες δομές αποτελούσαν μια μεγάλη ανάσα για τις οικογένειες των βαριά αναπήρων και των χρονίως πασχόντων. Ο,τι κλείνει, οξύνει τα τεράστια προβλήματα. Ταυτόχρονα, αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που η λαϊκή οικογένεια τσακίζεται κυριολεκτικά, στενεύουν πολύ τα περιθώρια να πληρώσει κανείς για το Ειδικό σχολείο, την ιδιωτική δομή, μια γυναίκα στο σπίτι να προσέχει το άτομο που έχει ανάγκη.

Δραματικές επιπτώσεις
Το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει αυτές τις συγχωνεύσεις σαν «ένωση δυνάμεων», που μάλιστα δεν θα κοστίσει τίποτα. Βέβαια, από τη μία αυτές οι «δυνάμεις» δεν υπάρχουν κι από την άλλη, φυσικά και δεν θα κοστίσει τίποτα, αφού η «συνένωση» δεν θα συνοδευτεί με αύξηση του προσωπικού, ανάπτυξη των υποδομών. Αντίθετα τραγικές ήταν και θα είναι οι επιπτώσεις για τους ίδιους τους «ωφελούμενους» και τις οικογένειές τους.

Όταν μιλάμε για ανθρώπους με βαριές νοητικές ή σωματικές αναπηρίες, χρονίως πάσχοντες που είναι κατάκοιτοι, πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ανάγκη από περιποίηση επί 24ώρου βάσεως. Ποια οικογένεια μπορεί - είτε λόγω χρόνου, είτε λόγω έλλειψης γνώσεων και δεξιοτήτων - να κάνει κάτι τέτοιο; Αυτές οι προνοιακές δομές χρειάζονται πρώτα και κύρια νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό που θα τους φροντίζει. Επιπλέον, χρειάζονται Κέντρα με εξειδικευμένη παρέμβαση.

Για παράδειγμα, τα άτομα με αυτισμό θέλουν ειδική θεραπεία και αντιμετώπιση και μάλιστα από σταθερό προσωπικό, γιατί τα άγνωστα πρόσωπα τους αποδιοργανώνουν. Τα περισσότερα όμως κέντρα πρόνοιας στην πραγματικότητα είναι αποθήκες. Συνυπάρχουν οι κατάκοιτοι με ανθρώπους με ελαφριά αναπηρία, οι βαριές ψυχωτικές περιπτώσεις με παιδιά με ελαφριά νοητική αναπηρία κλπ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και όσον αφορά την αποθεραπεία, τη φροντίδα και την κοινωνική αποκατάσταση ανθρώπων που επέζησαν από ένα τροχαίο, ένα εργατικό «ατύχημα», ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται οργανωμένη φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία για να επανέλθουν λειτουργίες, που αδρανοποιήθηκαν. Χρειάζεται η επιστημονική ομάδα μαζί με τον φυσίατρο να παρακολουθεί κάθε περίπτωση χωριστά, να βγάλουν εξειδικευμένο πρόγραμμα ώστε να επανακτήσει τις λειτουργίες του ή να εκπαιδευτεί να ζει και να εργάζεται με την αναπηρία ή το «κουσούρι» που απέκτησε. Πολλές είναι οι περιπτώσεις ατόμων, τα οποία με την κατάλληλη θεραπεία θα μπορούσαν να επανενταχτούν στην παραγωγή. Το τελευταίο είναι μεγάλο όφελος τόσο για το άτομο, όσο και για την κοινωνία. Μια κοινωνία όμως που δεν πετάει βίαια έξω από την παραγωγή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η οικονομία σχεδιάζεται κεντρικά και κανείς δεν περισσεύει από την παραγωγή, αντίθετα όλοι προσφέρουν, όλοι παράγουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Να σημειωθεί δε, ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 5.000 νέους παραπληγικούς από τροχαία - κυρίως - ή εργατικά «ατυχήματα». Επίσης έχουμε 36.000 αγγειακά επεισόδια το χρόνο. Όλοι αυτοί θα μπορούσε να βελτιωθεί η ζωή τους σε σημαντικό βαθμό και να ξαναεργαστούν. Η θεραπεία τους όμως στον καπιταλισμό θεωρείται κόστος για το αστικό κράτος και κέρδος για τους επιχειρηματίες της υγείας και της πρόνοιας. Έτσι, τα ΚΑΦΚΑ μεταφέρονται στα νοσοκομεία, τα οποία δεν έχουν καλά - καλά γιατρούς και νοσηλευτές. Στην πλειοψηφία τους πάντως οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη αποθεραπείας και αποκατάστασης στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, αφού ο δημόσιος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Κανονικά θα έπρεπε σε κάθε Περιφέρεια κοντά σε ένα δημόσιο νοσοκομείο να υπάρχει και ένα ΚΑΦΚΑ.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την τελευταία 20ετία σιωπηρά είχαν συνομολογήσει την επενδυτική δραστηριότητα του επιχειρηματικού τομέα στον τομέα της αποκατάστασης, που γιγαντώθηκε. Έτσι, τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν νοσήλια 150 ευρώ τη μέρα για αποκατάσταση στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σε ετήσια βάση απομυζά 50 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση των ασφαλισμένων, πέραν των ποσών που καταβάλλουν όσοι καταφεύγουν στο εξωτερικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναφορά Ν. Λέγκα για τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας




Το θέμα της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προώθησε στη Βουλή με τη διαδικασία της αναφοράς ο βουλευτής Τρικάλων Ν. Λέγκας. Ο πρώην Υφυπουργός είχε θέσει το θέμα της μετακίνησης και της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στα εν λόγω κέντρα από τον Ιούλιο του 2010 ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου.

Στην αναφορά που κατέθεσε ο κ. Λέγκας προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη, στην οποία επισυνάπτεται δημοσίευμα του τοπικού τύπου, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζονται τα θετικά στοιχεία των αλλαγών που επέρχονται κυρίως ως προς την διασταύρωση των στοιχείων, τονίζεται ότι η κατάργηση των πρωτοβάθμιων επιτροπών υγείας και η αντικατάστασή τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στα περιφερειακά καταστήματα του ΙΚΑ, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρή ταλαιπωρία στους αναπήρους καθόσον το υποκατάστημα του ΙΚΑ Τρικάλων θεωρείται τοπικό και όχι περιφερειακό.

Έτσι, πλέον όσοι θα πρέπει να εξετασθούν από επιτροπή τόσο για την έγκριση έκδοσης αναπηρικής σύνταξης όσο και για την παράτασή της, θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται μέχρι την Καρδίτσα για να εξετασθούν από την αρμόδια υπηρεσία.

Τονίζεται επίσης ότι ο Νομός Τρικάλων είναι ο μόνος νομός στη Θεσσαλία όπου δεν θα συσταθούν επιτροπές ελέγχων για αναπηρικές συντάξεις, ενώ αναλογικά τα Τρίκαλα εμφανίζουν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών που εξυπηρετούνται σε σχέση με την Καρδίτσα.Υπογραμμίζεται ακόμα ότι με τις αλλαγές στη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα και σε ασφαλισμένους άλλων Ταμείων καθόσον μέσω των υποδομών του Ιδρύματος στα Τρίκαλα, γίνονταν έλεγχος στις αναπηρικές συντάξεις και άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λέγκας, τον Ιούλιο του 2010 κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου, ως εισηγητής της Ν.Δ., είχε θέσει σχετικό προβληματισμό που αφορούσε στη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

«Η περιφερειακότητα στο σύστημα της πιστοποίησης, όπως λειτουργούσε, μπορεί, να κουβαλούσε δεκάδες προβλήματα με τις πολλές επιτροπές και τις εκτροπές που εντοπίζονταν στο σύστημα, καθώς και τις «πελατειακές» σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί, κάλυπτε όμως και κάτι σημαντικό: Την εύκολη πρόσβαση των ηλικιωμένων και κυρίως των ατόμων με βαριά αναπηρία», είχε υπογραμμίσει με νόημα. Παράλληλα καλούσε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει πώς σκέφτεται να επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα των ατόμων, που έχουν δυσκολία, να προσεγγίσουν τις υπό σύσταση υπηρεσίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα... Ρέο θα μεταφέρουν μαθητές με αναπηρία



Ο Στρατός στην υπηρεσία των μαθητών με αναπηρία! Οι Ενοπλες Δυνάμεις θα αναλάβουν τη μεταφορά των ΑΜΕΑ στα σχολεία καθώς το υπουργείο Παιδείας αδυνατεί να παρέχει οχήματα και οδηγούς! Ηταν 11 το πρωί της περασμένης Τρίτης όταν η Εύη Χριστοφιλοπούλου τηλεφώνησε στον Π. Μπεγλίτη και του ζήτησε βοήθεια, καθώς λόγω περικοπής των κονδυλίων στέρεψαν οι "κωδικοί" για τη μεταφορά των ΑΜΕΑ!! Η αντίδραση του Πενταγώνου ήταν αστραπιαία. Αμέσως αναζήτησε στρατιώτες που κάνουν εναλλακτική θητεία ή οι σπουδές τους έχουν σχέση με τα ΑΜΕΑ και ήδη η λίστα των "διαθέσιμων" είναι μακροσκελής... Από προχθές το ΓΕΕΘΑ είχε καταρτίσει λίστα με 40 οδηγούς και 60 συνοδούς για ολόκληρη την επικράτεια. Είναι δε τόσο μεγάλη η προσφορά σε συνοδούς και από τους τρεις κλάδους, που υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερη "χακί βοήθεια" στους μαθητές με αναπηρίες κυρίως της περιφέρειας, όπου οι ανάγκες και οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Τουλάχιστον η ανθρωπιά δεν μπαίνει σε... κωδικό για να μπορεί να την κόψει η τρόικα...


Διαβάστε περισσότερα...

Έργα πολιτιστικού ενδιαφέροντος στη Β.Εύβοια



Στο περιθώριο της συνάντησης του βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη, είχαμε δύο σημαντικές εξελίξεις σε θέματα που αφορούν τη Βόρεια Εύβοια.

Το Υπουργείο προχωρά στην αξιοποίηση της οικίας Βλαχοθανάση, γίνεται η μουσειολογική μελέτη για τον τρόπο έκθεσης των ευρημάτων, υλοποιούνται ορισμένες τεχνικές εκκρεμότητες (π.χ. ράμπα για ΑΜΕΑ) και στόχος είναι μέχρι την άνοιξη έως το αργότερο το επόμενο καλοκαίρι να λειτουργήσει περιλαμβάνοντας έκθεση όσο και τη φύλαξη και συντήρηση των ευρημάτων της περιοχής.

Επίσης ο Ναός του Αγίου Νικολάου στην Ιστιαία χρονολογίας 13ου - 14ου αιώνα μ.χ. θεωρείται το σημαντικότερο μνημείο της εποχής για τη Βόρεια Εύβοια. Έχουν γίνει σημαντικές εργασίες αποκατάστασης στέγης, τοιχογραφιών κτλ. όμως για να μη συνεχίζονται οι φθορές από τα οχήματα τα οποία περνούν στο δρόμο που εφάπτεται του ναού, η πρόταση του Υπουργείου προς το Δήμο την οποία θα εκθέσει και ο βουλευτής, είναι ο δρόμος να μονοδρομηθεί και να μπουν προστατευτικά κολωνάκια ή ακόμη καλύτερα να χαμηλώσει στο σημείο που εφάπτεται του ναού γιατί είναι υπεύθυνος (υγρασία κτλ.) για μεγάλες φθορές.


Διαβάστε περισσότερα...

«Παρά τις επιτυχίες μας, η Πολιτεία μας δίνει μόνο ό,τι περισσέψει»

Γρηγόρης Πολυχρονίδης Πρωταθλητής Μπότσια.


Ο 30χρονος Γρηγόρης Πολυχρονίδης πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία, αλλά δεν το βάζει κάτω. Εργάζεται, αθλείται και διακρίνεται. Πρόσφατα, ως μέλος της εθνικής ομάδας στο τρίτο πιο δημοφιλές αγώνισμα των ΑΜΕΑ, το μπότσια, ανέβηκε, μαζί με τον Νίκο Πανανό και τη Μαριαλένα Κορδαλή, στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στη Β. Ιρλανδία. Μιλά ωστόσο για «ρατσιστικό διαχωρισμό» των ανάπηρων αθλητών από τους αρτιμελείς.


1 Μετά τα παλαιότερα μετάλλιά σας στο ατομικό, τώρα χρυσό και στο αγώνισμα των ζευγαριών. Συναίσθημα στο βάθρο;
Αρχικά επιβράβευση για τις σκληρές προσπάθειες και θυσίες μας. Μόλις, όμως, ξεκίνησε ο εθνικός ύμνος μας, ένιωσα τιμή που πρωταγωνίστησα στο να σηκωθεί η σημαία μας στην κορυφή.


2 Πώς ήρθαν αυτές οι έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες;
Η συνεχόμενη εντατική προετοιμασία των τελευταίων ετών, η εμπειρία από τους προηγούμενους διεθνείς αγώνες και κυρίως η μόνιμη θέληση για τη νίκη, οδήγησαν στην τεράστια επιτυχία.

3 Τα προσόντα που χρειάστηκε να επιδείξετε;
Στρατηγική, ταχύτητα, ψυχραιμία, αισιοδοξία και συνεργασία μεταξύ μας.

4 Εφικτή η ανάλογη διάκριση και στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου;
Ολοι οι έλληνες αθλητές θα αγωνιστούμε για τη διάκριση.

5 Αργυρός στο Πεκίνο στο ατομικό, τέταρτος τώρα, μοναδικός Ευρωπαίος που μπήκε στον τελικό στην κατηγορία σας. Η διαφορά όταν αγωνίζεστε ως ζευγάρια;
Το ατομικό είναι πιο δύσκολο, γιατί οι αντίπαλοι τριπλασιάζονται.

6 Τελικά τι ακριβώς είναι το μπότσια;
Είναι το παραολυμπιακό άθλημα για τις πιο βαριές κινητικές αναπηρίες. Γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη σε περισσότερες από 40 χώρες.

7 Από πότε χρονολογείται στην Ελλάδα;
Αναπτύχθηκε το 2001 από τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιώργο Τζίμα, με την ίδρυση του Αθλητικού Σωματείου Αγιος Χριστόφορος. Σήμερα, περίπου 100 αθλητές συμμετέχουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα.

8 Εσείς πόσον καιρό και γιατί ασχολείστε;
Από το 2001. Τρία συνεχόμενα χρόνια πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη και συνολικά 26 μετάλλια, αποδεικνύουν πως ανήκω στο μπότσια.

9 Πώς παίζεται;
Μια άσπρη μπάλα-στόχος, έξι κόκκινες μπάλες ο ένας αντίπαλος, έξι μπλε ο άλλος. Ενας πόντος για κάθε μπάλα πιο κοντά στον στόχο από την πλησιέστερη του αντιπάλου, στο τέλος κάθε σετ. Νικητής είναι αυτός με τους πιο πολλούς πόντους στα τέσσερα σετ του παιχνιδιού.

10 Χρειάζεστε και συνοδό. Τι κάνει αυτός, τι εσείς;
Ο συνοδός-συναθλητής απαγορεύεται να βλέπει το παιχνίδι. Εκτελεί κάθε εντολή μου, π.χ. τον χειρισμό της ράμπας από την οποία παίρνει ώθηση η μπάλα για να κυλήσει στον αγωνιστικό χώρο.

11 Τι έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό των ΑΜΕΑ στην Ελλάδα;
Πέρυσι, έγινε ο ρατσιστικός διαχωρισμός των ανάπηρων αθλητών από τους αρτιμελείς, με τον παραολυμπιακό αθλητισμό να πηγαίνει από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα 20 χρόνια πίσω, όταν ο ανάπηρος ήταν ένας άρρωστος κλεισμένος στο σπίτι του.

12 Κατάλληλες υποδομές και οργάνωση υπάρχουν;
Ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης, παίρνουμε μόνο ό,τι περισσέψει, παρά τις πολλές και πεντακάθαρες επιτυχίες μας.

13 Αληθεύει ότι, λόγω οικονομικών προβλημάτων της ομοσπονδίας σας, παραλίγο να μην κατεβείτε στους αγώνες;
Δυστυχώς αληθεύει. Ο προπονητής μας πλήρωσε την προκαταβολή, για να μη χάσουμε τις διορίες. Κι όλα τα έξοδα του Πανευρωπαϊκού, που θα γίνει σε δύο μήνες, πληρώθηκαν από τους αθλητές.

14 Αισθάνεστε ότι δεν τυχαίνετε της δέουσας προσοχής;
Αν υπήρχε η επαρκής προβολή των προσπαθειών και επιτυχιών μας από τα ΜΜΕ, τότε και την προσοχή της Πολιτείας και χορηγών θα είχαμε. Και κυρίως, θα έβγαινε το καλό παράδειγμα προς τη νεολαία!

15 Πώς είναι να κινείται κανείς με καρότσι;
Απαίσιο. Παντού εμπόδια και ελάχιστος σεβασμός. Ασε που πιάνεσαι όλη μέρα καθιστός.

16 Στη δουλειά ή στις μετακινήσεις σας συναντάτε πρακτικές δυσκολίες;
Η Αθήνα είναι εχθρική για τα ΑΜΕΑ. Κάθε μετακίνηση αποτελεί περιπέτεια.

17 Εχετε συμβιβαστεί με την πραγματικότητα της αναπηρίας σας;
Οπως στο παιχνίδι με ό,τι μπάλες έχεις, μ' αυτές και πρέπει να νικήσεις, έτσι και στη ζωή πρέπει να πετύχεις το καλύτερο υπό τις δοθείσες συνθήκες.

18 Το βιογραφικό σας, πάντως, είναι πλούσιο. Πώς τα καταφέρνετε;Θέτοντας ορθολογικούς στόχους, αλλά επιδιώκοντας την υπέρβαση. Και πάντα με την ανεκτίμητη βοήθεια της οικογένειάς μου και ατόμων που με αγαπούν.

19 Και οι τιμητικές διακρίσεις σας είναι αρκετές. Ποιες ξεχωρίζετε;
Οταν έπειτα από μια παρουσίαση και ομιλία σε σχολείο, σε χειροκροτούν οι μαθητές. Τις τιμές της Πολιτείας, τι να τις κάνω, όταν δεν μου δίνουν ούτε μία μέρα άδειας για να προπονηθώ και να συμμετάσχω σε αγώνες;

20 Το μέλλον σας;Αν η Πολιτεία δεν αλλάξει άμεσα την τρέχουσα στάση της, δεν θα μπορώ να αντεπεξέλθω στις ανάγκες του πρωταθλητισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγέλλει τις απολύσεις στη Λυρική Σκηνή



Τις δεκάδες απολύσεις εργαζομένων από τη Λυρική Σκηνή καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και στιγματίζει ιδιαίτερα την απόλυση μιας νέας εργαζόμενης με αναπηρία.

Η ΟΓΕ, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναφέρει: «Η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζόμενων, ιδιαίτερα στα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, συνεχίζεται αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα του συστήματος που δρομολογεί τη διέξοδο από την οικονομική καπιταλιστική κρίση αποκλειστικά σε όφελος της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η απόλυση της εργαζόμενης Κωνσταντίνας Σταφέτα, νέας γυναίκας με αναπηρία, που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και πετιέται στο δρόμο μετά από οκτώ χρόνια υπηρεσίας στη Λυρική Σκηνή, συνιστά μία ακόμα κατάφωρη παραβίαση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε εργαζόμενου στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η συγκεκριμένη απόλυση, στο πλαίσιο των δεκάδων που αριθμούνται κιόλας στη Λυρική, κάνει ακόμα πιο φανερή τη σφοδρότητα με την οποία πλήττεται η ζωή των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, των πρώτων από τα θύματα της πολιτικής των κυβερνήσεων που υπηρετούν το κεφάλαιο, συνεπικουρούμενων και από τα κάθε κατεύθυνσης δεκανίκια τους. Οι αυξανόμενες απολύσεις εγκύων και το ήδη τεράστιο ποσοστό στην ανεργία των νέων γυναικών υπογραμμίζει, εκτός των άλλων, την αδυναμία των νέων ζευγαριών να δημιουργήσουν οικογένεια και να αποκτήσουν παιδιά, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη της οργανωμένης λαϊκής πάλης ενάντια σε ένα σύστημα που σκοτώνει την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, τον πολιτισμό.

Η ΟΓΕ που, σαν ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, έχει αναδείξει με τους πολύχρονους αγώνες της τη φύση της εκμετάλλευσης και της διπλής καταπίεσης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, παλεύει με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο των καλλιτεχνών και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), διεκδικώντας:

Την ανάκληση της απόλυσης της ανάπηρης εργαζόμενης και όλων των άλλων απολύσεων, την μονιμοποίηση των εργαζόμενων στη Λυρική, το σταμάτημα κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Λυρικής Σκηνής.

Να μην περάσει η Λυρική στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!

Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό για όλο το λαό και όχι εμπόρευμα με σκοπό τα κέρδη των καπιταλιστών!».


Διαβάστε περισσότερα...

Νικώντας την αναπηρία με έναν…αετό

Αθλητές και εθελοντές από όλο τον κόσμο διδάσκουν σε άτομα με κινητικές αναπηρίες να «απογειώνονται».

Νικώντας την αναπηρία με έναν…αετό
Άτομα με κινητικά προβλήματα εκπαιδεύονται στη χρήση του αετού από εθελοντές. «Ανυπομονώ να το δοκιμάσω και στο νερό», λέει ο εικονιζόμενος κ. Αλέξανδρος Σερέτος (αριστερά).


Αθήνα


«Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους όσο τίποτα άλλο. Μιλά στους νέους σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να φέρει την ελπίδα εκεί, όπου κάποτε υπήρχε μόνο η απόγνωση. Γελά μπροστά σε κάθε τύπο διάκρισης». Τα παραπάνω διάσημα λόγια του Νέλσον Μαντέλα ενέπνευσαν ανθρώπους από όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση των διακρίσεων με όπλο… τον αετό.

Χρησιμοποιώντας τα πρωτότυπα αθλήματα που αξιοποιούν τον άνεμο μέσω ειδικού αετού, δηλαδή το «kiteboard» στο νερό (γνωστό και ως kitesurfing), το «snowkite» στο χιόνι και το «powerkite» στο χώμα ή στην άμμο, εκπαιδευτές και εθελοντές από όλο τον κόσμο φιλοδοξούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά, ρίχνοντας τους φραγμούς που δημιουργούν οι αναπηρίες.

«Όλοι μπορούν»


Κοιτώντας τις φωτογραφίες αθλητών σε εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την εκτέλεση αλμάτων που κόβουν την ανάσα πάνω στο χιόνι ή στα κύματα, δύσκολα θα πεισθεί κανείς ότι ένα άτομο με κινητικά προβλήματα μπορεί να δοκιμάσει το ριψοκίνδυνο αυτό σπορ. «Κι όμως, όλα τα άτομα με αναπηρία μπορούν να διαπρέψουν σε αθλήματα τύπου "kite", απλώς δεν το ξέρουν» αντιτείνει η εκπρόσωπος του ιδρύματος «Globalkiter Foundation» στην Ελλάδα, κυρία Σαντρίν Βέρνερ.

Ο εν λόγω φιλανθρωπικός οργανισμός έχει ως στόχο να διδάξει σε άτομα με κινητική αναπηρία από όλο τον κόσμο τα αθλήματα που χρησιμοποιούν αετό, μέσα από ένα διεθνές δίκτυο εθελοντών και εκπαιδευτών που απλώνεται από το Βέλγιο ως την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Όπως τονίζει η κυρία Βένερ ο αετός επιτρέπει στον αθλητή με αναπηρία πλήρη αυτονομία, χωρίς να χρειάζεται συνοδό ή οποιαδήποτε μορφή βοήθειας. «Είναι κοινή παρανόηση ότι ο χειρισμός του αετού απαιτεί μεγάλη μυϊκή δύναμη. Κι όμως, δεν χρειάζεται δύναμη αλλά σωστή τεχνική. Καθώς ένας γάντζος δένει το σώμα του αθλητή στη μπάρα, το κυριότερο βάρος δίνεται στη μέση και επιμερίζεται σε όλο το σώμα. Με τα χέρια χειριζόμαστε τη μπάρα για να κατευθύνουμε τον αετό αξιοποιώντας τον άνεμο», εξηγεί η κυρία Βέρνερ.

Στο νερό, στο χιόνι, στο χώμα


Οι λουόμενοι στις ελληνικές παραλίες έχουν έρθει σε επαφή με το «kiteboard», στο οποίο επιδίδονται συνήθως πρώην αθλητές του windsurf εκτελώντας ριψοκίνδυνα άλματα στα κύματα. Για να το απολαύσουν εξίσου τα άτομα με κινητικά προβλήματα, έχουν σχεδιαστεί ειδικά καταμαράν - μοιάζουν με θαλάσσια καρεκλάκια και επιτρέπουν στον αθλητή να γλιστρά με ασφάλεια στο νερό.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες αθλημάτων τύπου «kite», με τις οποίες το ελληνικό κοινό δεν έχει έρθει ακόμα σε επαφή. Το «powerkite» γίνεται στο χώμα ή στην άμμο και απαιτεί μεγάλες επίπεδες εκτάσεις, όπως οι πλατιές παραλίες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες στις περιόδους άμπωτης μετατρέπονται σε μία τεράστια… πίστα για τους λάτρεις της αδρεναλίνης.

Για τα άτομα με αναπηρία έχει σχεδιαστεί ειδικό αμαξίδιο με τρεις ρόδες που επιτρέπει στον αθλητή να απολαύσει την ταχύτητα καθιστός.

Από την άλλη, το «snowkite» θυμίζει το snowboard, καθώς απαιτεί κι αυτό σανίδα που κυλά στο χιόνι. Έχει, όμως, ένα κρυφό πλεονέκτημα: με ελάχιστο άνεμο μπορεί κανείς να κάνει «snowkite» σε επίπεδη χιονισμένη έκταση ή ακόμα και σε ανοδική πορεία στο βουνό!

Ενθουσιασμός και ασφάλεια

Ο 29χρονος κ. Αλέξανδρος Σερέτος είχε την πρώτη του εμπειρία στη χρήση αετού τον περασμένο Ιούλιο. «Στο πρώτο μάθημα διδαχθήκαμε πώς να χειριζόμαστε τον αετό, ενώ βρισκόμασταν στην άμμο καθισμένοι στα αναπηρικά αμαξίδια μας. Σε επόμενο στάδιο ανυπομονώ να το δοκιμάσω και στο νερό, να ζήσω την εμπειρία σε όλο της το μεγαλείο. Το άθλημα με γοήτευσε και τα προβλήματα κίνησης που αντιμετωπίζω δεν στάθηκαν εμπόδιο. Είναι μια μοναδική εμπειρία που προσφέρει διασκέδαση με ασφάλεια», λέει στο «Βήμα».

«Ο ενθουσιασμός των αθλητών με κινητικά προβλήματα με συγκίνησε, καθώς ξεπερνούσε την όρεξη που δείχνουν συνήθως οι "νεοφώτιστοι". Είναι σημαντικό ο εκπαιδευτής να σταθεί με υπομονή και σεβασμό δίπλα στον εκπαιδευόμενο και μαζί να καθορίσουν με λεπτομέρεια τις ανάγκες του και να ρυθμίσουν ανάλογα τα εξαρτήματα του αετού. Άλλος έχει δύναμη στον κορμό, άλλος στα χέρια, ενώ υπάρχουν άνθρωποι με πάσχουν από αναπηρία στο δεξί ή στο αριστερό τμήμα του σώματος. Όλοι μπορούν να αθληθούν με ασφάλεια, αρκεί να μοιραστούν με τον εκπαιδευτή τις προσωπικές τους ανάγκες», τονίζει ο κ. Στέφανος Αβερκίου, εκπαιδευτής του «kiteboard».


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεία: Καταργείται το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Πύργου «Άγιος Χαράλαμπος»

"Οδοστρωτήρας στην Πρόνοια".


Ένα ακόμα συντριπτικό χτύπημα των δομών Πρόνοιας με τις συγχωνεύσεις - που έρχονται να προστεθούν σε παλιότερες - και την παράδοσή τους στη γενικευμένη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, που θα οδηγήσουν σε καινούρια αιμορραγία των Ταμείων και των οικογενειών των αναπήρων, οδηγεί το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας. Συγκεκριμένα, συγχωνεύονται ή καταργούνται 46 απ' τις 94 δομές πρόνοιας, ανάμεσα σε αυτές και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ηλείας και το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Πύργου «Άγιος Χαράλαμπος», τα οποία συγχωνεύονται στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή ΚΚΕ Ηλείας αναφέρει:

"Ειδικότερα για τα Κέντρα Υποστήριξης και Κατάρτισης των ΑμΕΑ (ΚΕΚΥΚΑμΕΑ) σχεδιάζεται και η «μιας μέρας νοσηλεία». Δηλαδή, να χορηγούνται υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρίες που θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην πράξη, βέβαια, εκείνο που την ενδιαφέρει είναι οι «εισροές χρημάτων», μέσω της σύνδεσης με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Δηλαδή, να αποκτήσουν έσοδα τα νοσοκομεία εκείνα στα οποία θα υπαχθούν οι μονάδες αυτές. Έτσι δεν αποκλείεται μέρος αυτών των μονάδων να εκχωρηθούν και στις ασφαλιστικές εταιρείες, με βάση το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για την εκχώρηση 550 κλινών μετά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Μέσω της σύνδεσης με τον ΕΟΠΥΥ θα αποκτήσουν έσοδα όλα τα ιδρύματα Πρόνοιας με βάση το κρατικό τιμολόγιο που ισχύει σήμερα και για τον ιδιωτικό τομέα.

Όλα αυτά σκιαγραφούν μια συνειδητή πολιτική απαξίωσης της ίδιας της Πρόνοιας, η οποία στόχο έχει τη σταδιακή μετατροπή του χαρακτήρα της, στη λογική του «κόστους - οφέλους», κάτι που ήδη συντελείται όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα και με όχημα την καπιταλιστική κρίση και την επίκληση του δημόσιου χρέους, η κυβέρνηση, μαζί με την τρόικα και την πλουτοκρατία, προωθούν την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τη μετατροπή του όποιου δημόσιου τομέα έχει απομείνει, σε «ανταποδοτικό».

Οι παραπάνω εξελίξεις, ωστόσο, είναι επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα που σχετίζονται άμεσα με την εξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος. Το κεφάλαιο, σήμερα, έχει ανάγκη να επεκταθεί σε τομείς που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε «αφήσει» στη διάθεση του κράτους. Και ένας από αυτούς τους τομείς, είναι η Πρόνοια.

Σήμερα, και ενώ η έμμεση ιδιωτικοποίηση των δομών Πρόνοιας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, γίνεται φανερό πως τα θέματα αυτά αφορούν το σύνολο του λαού. Δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους σε αυτά ή όσους εντάσσονται σε αυτές τις δομές και τις οικογένειές τους. Αν και είναι οι πρώτοι που έρχονται αντιμέτωποι με τις διαχρονικές πολιτικές των κυβερνήσεων, της τρόικας και της πλουτοκρατίας στο συγκεκριμένο τομέα, ωστόσο, γίνεται καθημερινά φανερό πως αν δε γίνει υπόθεση όλου του λαού η υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών πρόνοιας, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού, τότε η ανελέητη επίθεση δε θα σταματήσει".


Διαβάστε περισσότερα...

Αναπηρικές συντάξεις «μαϊμού», τέλος

Κόβονται 60.000 αναπηρικές συντάξεις.


«Φρένο» στην καταβολή «μαϊμού» συντάξεων αναπηρίας βάζει, από σήμερα, η λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Μέσω του ΚΕΠΑ και των υγειονομικών επιτροπών του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ, θα επανακριθούν όλες οι μη οριστικές συντάξεις καθώς και όλες οι νέες αιτήσεις για την έκδοση συντάξεων αναπηρίας, όπως προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης.

Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι να περιοριστεί ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων κατά 55.000 ? 60.000 σε βάθος τριετίας, δηλ. στο 10% όπως ζητεί και η τρόικα, αντί του 14% (περί τις 320.000) που είναι κατά μέσο όρο ο αριθμός τους πανελλαδικά και του 15% – 25%, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως φαίνεται στους πίνακες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο: Οι υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που θα λειτουργούν σε 45 σημεία της χώρας και θα συγκροτούνται από γιατρούς του ειδικού Σώματος είναι, από σήμερα, αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας είτε για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας είτε για το χαρακτηρισμό ατόμων ως ΑμεΑ.

Οι ίδιες επιτροπές θα εξετάζουν και περιπτώσεις πολιτών που για φορολογικούς ή άλλους λόγους (λήψη κοινωνικών επιδομάτων ή διευκολύνσεων) χρειάζονται γνωμάτευση αναπηρίας. Οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες (σε περίπτωση ένστασης) υγειονομικές επιτροπές θα πιστοποιούν την πάθηση, θα καθορίζουν το ποσοστό αναπηρίας καθώς και τη χρονική διάρκειά της. Από τις ίδιες επιτροπές θα περάσουν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις μέχρι 31/8/2011 υποβάλλοντας, όπου χρειάζεται, και νέα δικαιολογητικά.

Η διαδικασία

Η αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή επανεξέτασης με το σχετικό φάκελο που θα περιέχει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα κατατίθεται από τον ασφαλισμένο στο ταμείο του. Στη συνέχεια θα αποστέλλεται από το ταμείο στο πλησιέστερο της μόνιμης κατοικίας του ασφαλισμένου σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ για την εισαγωγή για εξέταση από την αρμόδια Α/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

Όσον αφορά τους ανασφάλιστους ή τους πολίτες χωρίς παραπεμπτικό από ταμείο που ζητούν τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας για να λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω του υπ. Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, η σχετική αίτηση θα υποβάλλεται στα αρμόδια σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ από τους ίδιους.

Παράβολο

Για τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθορισμού της αναπηρίας, θα αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 46,14 ευρώ κατά περίπτωση (για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, το ποσό θα βαρύνει τα ταμεία, για την υπαγωγή στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, θα πληρώνει το υπουργείο Υγείας). Για τους πολίτες που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για πιστοποίηση αναπηρίας, το ποσό θα το καταβάλλουν οι ίδιοι προσκομίζοντας ταμειακό παραστατικό από τις συμβεβλημένες με το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ τράπεζες.


Πηγή: http://www.eparousia.gr

Το σχόλιό μας: Μεταξύ δικαίων και αδίκων όμως θα ταλαιπωρηθούν δεκάδες αμεα που δεν έχουν φταίξει σε τίποτα. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος, που σαν το παιδί κι αυτό στα πρώτα του βήματα παρουσιάζει παιδικές ασθένειες. Ήδη παρουσιάζονται προβλήματα που περιμένουμε από τους αρμόδιους να τα λύσουν.
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλες αλλαγές στη χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία



Η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) από την 1η Σεπτεμβρίου, με στόχο να υπάρξει ένα ενιαίο και διαφανές σύστημα αξιολόγησης στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα καταβολής συντάξεων σε αναπήρους-«μαϊμού», προκαλεί μεγάλες αλλαγές στο σύστημα χορήγησης συντάξεων και επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 60.000 περιπτώσεις ανθρώπων που λαμβάνουν επίδομα χωρίς να το δικαιούνται, ενώ οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν και σε όσους έχουν εκκρεμείς υποθέσεις.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, για τη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών και του ΚΕΠΑ, τονίζεται ότι το Κέντρο δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι πλέον οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Ως ημερομηνία κατάργησης όλων των άλλων επιτροπών αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις υγειονομικές επιτροπές όπως αναφέρονται στην παρ. 7 του ν. 3863/10, ορίσθηκε η 1/9/2011.

Με τις παρεχόμενες από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές κρίσεις αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πιστοποιείται η πάθηση και καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκειά της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως ισχύει κάθε φορά.

Σε 45 σημεία της χώρας θα λειτουργήσουν Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες είναι τριμελείς και στελεχώνονται από ιατρούς του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών, που υπάγεται στο ΚΕ.Π.Α.

Για τη διαδικασία συγκρότησης των Υγειονομικών Επιτροπών καθώς και για κάθε άλλη λεπτομέρεια, η οποία δεν προβλέπεται από το άρθρο 6 του ν. 3863/11, ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν. 2556/97, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 152 του ν. 3655/08.

Γραμματείς των Επιτροπών ορίζονται υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των λοιπών ΦΚΑ (φορέων κοινωνικής ασφάλισης) και του Δημοσίου. Για τη συγκρότηση των Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας των επαρχιών, τη θέση του Προέδρου και των μελών καλύπτουν ιατροί του Ειδικού Σώματος, που μετακινούνται από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η συμμετοχή ιατρών του Ειδικού Σώματος ως μελών των Υγειονομικών Επιτροπών των επαρχιών, μέλη ορίζονται, ύστερα από δημόσια κλήρωση, ιατροί που υπηρετούν σε κάθε υγειονομική μονάδα ή Υποκατάστημα, ιατροί του ΕΣΥ και των ΦΚΑ από όμορους νομούς, εξαιρουμένων των παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων.

Οι Γραμματείες των σημείων παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., όπου και γίνεται η κατάθεση των αιτήσεων, στεγάζονται στα κτίρια των Τοπικών ή Περιφερειακών Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σε περίπτωση που για ουσιαστικούς λόγους δεν έχει καταστεί δυνατή η διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων μέχρι 31/8/2011, οι υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Α) Για αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας που εκκρεμούν στους ασφαλιστικούς φορείς, οι αρμόδιες υπηρεσίες τους υποχρεούνται να ειδοποιήσουν τους ασφαλισμένους, ώστε να προσκομίσουν τα νέα δικαιολογητικά που απαιτούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στη συνέχεια, εφόσον συμπληρωθεί ο φάκελος, να αποσταλεί στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.

Β) Για τις αιτήσεις πολιτών χωρίς παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα, που εκκρεμούν στις Υγειονομικές Επιτροπές, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν να παραλάβουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν πλέον και τα νέα δικαιολογητικά, τα οποία θα καταθέσουν οι ίδιοι στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.

Τα βασικά σημεία της διαδικασίας που θα ακολουθείται για την παραπομπή στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι τα εξής:

α) Η αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή επανεξέτασης με το σχετικό φάκελο, π ου θα περιέχει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με τις οδηγίες για παραπομπή στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατατίθεται από τον ασφαλισμένο στον οικείο φορέα του.

Στη συνέχεια, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, αποστέλλεται από το φορέα στο πλησιέστερο της μόνιμης κατοικίας του ασφαλισμένου σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εισαγωγή για εξέταση από την αρμόδια Α/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

β) Όσον αφορά τους ανασφάλιστους ή τους πολίτες χωρίς παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας προκειμένου να υπαχθούν στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του Υπ. Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο απαιτείται η πιστοποίηση αναπηρίας, η σχετική αίτηση υποβάλλεται στα αρμόδια σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α. από τους ίδιους.

Επισημαίνεται ότι από τις εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές καθορισμού ποσοστού αναπηρίας θα εξετάζονται όλοι οι πολίτες που αιτούνται τη χορήγηση των παραπάνω παροχών ακόμη και εκείνες οι περιπτώσεις για τις οποίες μέχρι σήμερα απαιτείτο μόνο ιατρική βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο.

γ) Η κρίση της Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής αποστέλλεται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία εκδίδει τη σχετική απόφαση και την αποστέλλει στον οικείο φορέα, με κοινοποίηση στον ασφαλισμένο ή τον ενδιαφερόμενο, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει παραπομπή.

δ) Δικαίωμα ένστασης για επανεξέταση στη Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Φορέων, οι ασφαλισμένοι, εφόσον αυτό προβλέπεται από τους οικείους κανονισμούς τους, καθώς και οι ενδιαφερόμενοι που προσέρχονται στις Υγ. Επιτροπές χωρίς παραπεμπτικό.

Όλοι οι παραπάνω υποβάλλουν ένσταση σε ένα από τα σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., από όπου και θα διαβιβάζονται στη Γραμματεία της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας.

Σημειώνεται ότι για να εξεταστεί υποβληθείσα ένσταση θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί και στοιχειοθετημένοι λόγοι που θα αναφέρονται στο κείμενο της ένστασης. Η αξιολόγηση του λόγου της ένστασης θα διενεργείται από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας και τυχόν απόρριψή της θα κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο με παράθεση του σκεπτικού της απόρριψης της ένστασης.

Συνεπώς, η υποβολή ένστασης στην απόφαση της Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση του προσφεύγοντος, στην οποία θα αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους η εκδοθείσα από την Υγειονομική Επιτροπή απόφαση δεν είναι τεκμηριωμένη ή σύννομη και πρέπει να εξετασθεί εκ νέου στη Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

ε) Για τις παρεχόμενες από τις Υγειονομικές Επιτροπές υπηρεσίες κρίσης αναπηρίας αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το ποσό των 46,14 ευρώ κατά περίπτωση, για μεν τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, από τον αντίστοιχο Ασφαλιστικό Φορέα, για δε την υπαγωγή στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, από το Υπουργείο Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης.

Το παραπάνω ποσό καθορίζεται με την Φ.40021/26407/2051/2006 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση και αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απολογιστικά στο τέλος του έτους.

Για τους πολίτες που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για πιστοποίηση αναπηρίας πλην των ανωτέρω περιπτώσεων, το ποσό καταβάλλεται από τους ίδιους με την προσκόμιση ταμειακού παραστατικού 46,14 ευρώ από τις συμβεβλημένες με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τράπεζες.

Επισημαίνεται ότι αναλυτικά η διαδικασία εισαγωγής των αιτημάτων καθορισμού ποσοστού αναπηρίας στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θέματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων, έντυπα αιτήσεων και οδηγίες συμπλήρωσής τους, απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των Επιτροπών είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό χώρο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr).


Διαβάστε περισσότερα...

Η Μικρόπολις ανοίγει ξανά τις πύλες της – Εκπαιδεύοντας τους Πολίτες του Αύριο



Η μεγαλύτερη διοργάνωση για παιδιά έρχεται ξανά για να μεταμορφώσει την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων σεΜικρόπολις, μια πόλη θαύμα για μικρούς ενεργούς πολίτες! Από 21 έως και 25 Σεπτεμβρίου 2011,παιδιά 2 έως 13 ετών με τις οικογένειές τους πλημμυρίζουν τιςσυναρπαστικές Γειτονιές της Μικρόπολις 2011. Με ξεναγούς τη μικρή Πόλυ και το φίλο της, τον Κοσμά, βιώνουν μια μοναδική εμπειρία και απολαμβάνουν μιαημερήσια εκδρομή που μένει αξέχαστη!

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η Μικρόπολις 2011 γίνεται η πρώτη εκπαιδευτική εκδρομή της χρονιάς, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα να ξεκινήσουν το νέο σχολικό έτος… παίζοντας!

Γεμάτες δράση και παιχνίδι, οι Γειτονιές της Μικρόπολις 2011 εισάγουν παιδιά και γονείς στον κόσμο της Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Οδικής Ασφάλειας, της Μουσικής, της Υγιεινής Διατροφής, του Αθλητισμού, της Τεχνολογίας, των σχέσεων μέσα στην Οικογένεια και της έννοιας τηςΦροντίδας. Οι δράσεις υλοποιούνται από πανεπιστήμια, ινστιτούτα, μουσεία, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και γνωστές μη κυβερνητικές οργανώσεις με καινοτόμο εκπαιδευτικό έργο.

Φέτος, η Μικρόπολις είναι γεμάτη εκπλήξεις! Για πρώτη φορά, οι γονείς καλούνται να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες, διαδραστικά θεατρικά δρώμενα και δράσεις ανακύκλωσης πραγματοποιούνται και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ μέσα από διαγωνισμούς και κληρώσεις μοιράζονται πλούσια και χρήσιμα δώρα! Οι πύλες της Μικρόπολις 2011 θα κλείσουν μελωδικά, με μία ξεχωριστή συναυλία από τηνΚαμεράτα, την Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής!

Η Μικρόπολις στηρίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας.
Πληροφορίες: www.mikropolisfestival.gr
Διαγωνισμοί: www.facebook.com/Mikropolis
Κληρώσεις: στο χώρο διεξαγωγής.

ΟΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ 2011


Η Γειτονιά της Φύσης – 2011, Παγκόσμιο Έτος για τα Δάση! Ανακαλύψτε έναν πραγματικό κρυμμένο θησαυρό μες το άλσος της Μικρόπολις! Ταξιδέψτε στα δάση του κόσμου μέσα από φωτογραφίες του National Geographic. Μάθετε τις υπηρεσίες ανυπολόγιστης αξίας που προσφέρουν τα δάση, δωρεάν! Γνωρίστε την ιστορία του πιο ελληνικού δέντρου, της ελιάς και αφήστε τα αρώματα ελληνικών βοτάνων να σας μαγέψουν. Αυτά και πολλά άλλα, μέσα από παιχνίδια γνώσης, δημιουργίας, κατασκευών, upcycling και μέσω Η/Υ, στη Γειτονιά που κάνει την προστασία της φύσης τρόπο ζωής! Φορείς υλοποίησης: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Αρκτούρος, Ελληνικός Κόσμος.

Η Γειτονιά της Οικογένειας – Ό,τι πιο όμορφο στη ζωή… Παιδιά, γονείς, φίλοι και συγγενείς παίζουν παιχνίδια που σχετίζονται με το σεβασμό, την αποδοχή, τη φιλία, την αγάπη και τη συνεργασία για ένα… περιβαλλοντικά ευτυχισμένο σπίτι! Εικαστική τέχνη, θεατρικό παιχνίδι, βιντεοπροβολές και βιντεοσκόπηση, παιχνίδια ρόλων και πολύ συζήτηση μας αποκαλύπτουν όλα όσα κάνουν μια οικογένεια να χαμογελά!Φορείς υλοποίησης: WWF Ελλάς, Action Aid, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Σπείρα και Youth for Human Rights.

Η Γειτονιά της Μουσικής – Μελωδίες, παράξενες λέξεις και αναπάντεχες συγχορδίες! Συνδυάζουμε τις… ρυθμικές πατημασιές ενός ελέφαντα με βιολιά και έγχορδα, ένα λούνα παρκ μ΄ ένα δάσος, ήχους και ρυθμούς με αρμονίες, δοξάρια και συναυλίες! Εδώ, τα παιδιά ανακαλύπτουν μέσα από το παιχνίδι τα μυστικά, αλλά πάνω απ΄ όλα τη χαρά της μουσικής! Φορείς υλοποίησης: Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Η Γειτονιά της Φροντίδας – Μόνο για παιδιά προσχολικής ηλικίας… μαζί με τη μαμά και το μπαμπά! Ινδικοί χοροί και αφρικάνικα τραγούδια, μουσικοκινητικά παιχνίδια, ιστορίες ντυμένες με ήχους ροκ και κλασσικής μουσικής ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους! Τα παιδιά δημιουργούν με φροντίδα το δικό τους παραμύθι και έρχονται σε επαφή με τη λαϊκή σοφία μέσα από το διαδραστικό θεατρικό έργο «Το παιδί και το κουδουνάκι»! Φορείς υλοποίησης: Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα – Ξένια Καλογεροπούλου, Μορφές Έκφρασης, Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Η Γειτονιά της Γεύσης – Το πιο νόστιμο πρωινό… ξεκινάει με μουσική και χορό! Τα «Μουσικομαγειρέματα» του αγαπημένου μας Ευτύχη Μπλέτσα έρχονται να δώσουν ρυθμό, αλλά και μελωδικές συμβουλές για ένα έξυπνο πρωινό! “Υπεύθυνες” για την επιστημονική προσέγγιση του θέματος είναι η Κίτσα-Μπουκίτσα και η Λιχούδα, που μάς αποκαλύπτουν τα πάντα για τη γεύση, αλλά και τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, ενώ για να πάρουμε ενέργεια φτιάχνουμε παρέα το δικό μας πρωινό με ό,τι πιο θρεπτικό! Φορείς υλοποίησης: Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, ΓλύκαΜαγειρέματα, Μουσικομαγειρέματα – Ευτύχης Μπλέτσας.

Η Γειτονιά της Τεχνολογίας – Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο και Γνώση! Το διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος σύμμαχος στη γνώση, τη ψυχαγωγία και την επικοινωνία, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να το χρησιμοποιούμε σωστά. Στη Γειτονιά της Τεχνολογίας παιδιά και γονείς γνωρίζουν πρωτότυπες πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης για όλες τις ηλικίες, ενώ μέσα από ηλεκτρονικά παιχνίδια μαθαίνουν πως να παίζουν και να ψυχαγωγούνται με ασφάλεια, τόσο εντός, όσο και εκτός του διαδικτύου! Φορείς υλοποίησης:Εκπαιδευτική Τηλεόραση, Athens InformationTechnology.

Η Γειτονιά της Άθλησης – Αθλητές της ζωής! Κλασσικά και «νέα» αθλήματα περιμένουν τα παιδιά στη Γειτονιά του Αθλητισμού, εκεί όπου η αξία της άθλησης και της συνεργασίας γίνεται παιχνίδι!

Η Γειτονιά της Οδικής Ασφάλειας – Στους δρόμους της πόλης, ασφαλώς! Μπορεί στη Μικρόπολις τα παιδιά να κυκλοφορούν με ασφάλεια, αλλά τί γίνεται έξω από αυτήν; Μικροί και μεγάλοι, μέσα από παιχνίδια ρόλων, αίσθησης χώρου, ακοής και παρατηρητικότητας, μαθαίνουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους έτσι ώστε να κινούνται με ασφάλεια στους δρόμους της μεγάλης πόλης, ενώ οι ενήλικες ευαισθητοποιούνται στο θέμα «οδήγηση και αλκοόλ» μέσα από ένα αναπάντεχο παιχνίδι. Φορέας Υλοποίησης: Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Τοποθεσία: «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Υποδομές χώρου φιλικές προς ΑμΕΑ. Πρόσβαση με Αττικό Μετρό: Γραμμή 3 – Στάση Κεραμεικός. Είσοδος - Έξοδος από οδό Περσεφόνης.

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας:
Τετάρτη 21 – Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, 09.00 – 14.00: Μόνο προγραμματισμένες επισκέψεις Δημοτικών Σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.
Σαββατοκύριακο 24 & 25 Σεπτεμβρίου, 10.00 – 20.00: Παιδιά και συνοδοί, προγραμματισμένες επισκέψεις Φορέων για το Παιδί.

Εισιτήρια – Προπώληση:

1. Δωρεάν είσοδος: Δημοτικά Σχολεία, Φορείς για το Παιδί, ΑμΕΑ.

2. Ενήλικες και παιδιά άνω των 2 ετών: 5€ το άτομο.

3. Πολύτεκνοι και επισκέπτες άνω των 65 ετών: 3€ το άτομο, με την προσκόμιση σχετικής κάρτας.

4. Θαύμα προσφορά! Πακέτο 4 εισιτήριων: 8€, μόνο μέσω www.webdealer.gr.

5. Προπώληση: Public Συντάγματος και The Mall Athens: 4€ το άτομο .

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ: ΔΩΡΑ ΠΑΠΠΑ, τηλ.: 210 3469007 & 211 1117146, κιν.: 6957215734, 6972155869, Fax: 210 3469001, e-mails: press@practivities.gr, pappa.dora@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα...

Βγαίνουν από τα βαρέα 60.000 υπάλληλοι



Εντός των ημερών στη δημοσιότητα η νέα λίστα.

Οριστικά εκτός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) θα βρεθούν περίπου 60.000 διοικητικοί υπάλληλοι.

Η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα δοθεί εντός των ημερών στη δημοσιότητα μετά και την ολοκλήρωση των επαφών που έχει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης με τους κοινωνικούς φορείς.

Επίσης, σύμφωνα με τα Νέα, εκτός λίστας βγαίνουν πλανόδιοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί, εργαζόμενοι στον χώρο του μόντελινγκ, εκφωνητές ραδιοφώνου, κομμωτές και κάποιες ειδικότητες στον χώρο του τουρισμού και επισιτισμού καθώς και ειδικότητες που δεν υφίστανται πλέον, όπως οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι ραδιοτηλεγραφητές, οι χειριστές τηλετύπων, κ.ά. Ακόμη, εργαζόμενοι σε αντικείμενα που έχουν καταργηθεί όπως στην επεξεργασία αμιάντου, η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί.

Το νέο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα είναι ενιαίο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ερωτηματικά για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία



Αντιδράσεις από τη Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων.

Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και την αναπληρώτρια Φώφη Γεννηματά για το νομοσχέδιο που αφορά στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, έστειλε η Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας, στην οποία επικρίνεται το υπουργείο για την πολιτική του.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στη ρύθμιση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ΙΕΚ όπου τονίζεται ότι «τα τμήματα και οι σχολές θα αποφασίζουν και θα επιλέγουν τον αριθμό εγγραφών Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν φοιτήσει 10 έτη τουλάχιστον, σε σχολεία του εξωτερικού, όπως και το ύψος της συμμετοχής τους στις δαπάνες σπουδών...»

Οι γονείς παρατηρούν ότι δεν διευκρινίζεται τι γίνεται με το 3% για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ενώ σχολιάζουν με δεικτικό τρόπο το σημείο του νομοσχέδιου που προβλέπει ότι «οι εγγραφόμενοι στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ, ομογενείς και αλλογενείς, λαμβάνουν άδεια παραμονής στη χώρα μας σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο του 2005», λέγοντας πως «στη δικιά μας πατρίδα δεν χρειαζόμαστε άδεια παραμονής».



Το σχόλιό μας: Το πρόβλημα βέβαια πηγαίνει και αλλού. Ήδη έχει ανακοινωθεί σε γονείς, συγγενείς και φίλους των παιδιών που πηγαίνουν στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, πως τα σχολεία θα κλείσουν λόγω κόστους, βάζοντας όμως μπροστά ως δικαιολογίες προφάσεις και άλλα αίτια. Κινητοποιήσεις λοιπόν ετοιμάζουν ήδη οι ομογενείς εκεί, γιατί ακόμα και μακριά της, η Ελλάδα που ποτέ δεν ξεχνάνε, συνεχίζει να τους πονά. Δεν είναι λύση να αφήσουν τα ελληνόπουλα χωρίς ελληνική παιδεία. Χωρίς την γλώσσα τους θα χαθεί και η ελληνική ταυτότητά τους. 
Διαβάστε περισσότερα...

Επανεξετάζονται 320.000 δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ



ΣTO «μικροσκόπιο» του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας τίθενται από την 1η Σεπτεμβρίου περίπου 320.000 δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, ορίζεται η λειτουργία του ΚΕΠΑ, το οποίο υπάγεται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας φιλοδοξεί να μειώσει τις αναπηρικές συντάξεις στις 160.000 έως το 2015. Eτσι το ποσοστό της αναπηρίας θα καθορίζεται πλέον από το νεοσύστατο κέντρο, ενώ με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Αναπήρων όπου θα καταγράφονται οι διευθύνσεις των δικαιούχων, οι παροχές κ.ά.

Σε πρώτη φάση υπό εξέταση θα τεθούν 60.000 ύποπτες συντάξεις για να διαπιστωθεί το κατά πόσο χορηγούνται σε αναπήρους-«μαϊμούδες». Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα ασφαλιστικά ταμεία από διάφορους νομούς. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ηράκλειο το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ φτάνει το 20,4% όταν στην Αθήνα είναι μόλις 8,9%. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΟΓΑ φτάνει το 25,1% στα Χανιά, το 24,7% στο Ρέθυμνο και το 24,5% στη Λευκάδα. Αντιθέτως διαμορφώνεται στο 9,3% στη Σάμο και στο 9,4% στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπεται ότι πλέον οι υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για τον χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Με τις παρεχόμενες από τις πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές κρίσεις αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πιστοποιείται η πάθηση και καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκειά της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), όπως ισχύει κάθε φορά.

Σε 45 σημεία της χώρας θα λειτουργήσουν υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες είναι τριμελείς και στελεχώνονται από ιατρούς του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών, που υπάγεται στο ΚΕΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα...