Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Επανεξετάζονται 320.000 δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


ΣTO «μικροσκόπιο» του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας τίθενται από την 1η Σεπτεμβρίου περίπου 320.000 δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, ορίζεται η λειτουργία του ΚΕΠΑ, το οποίο υπάγεται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας φιλοδοξεί να μειώσει τις αναπηρικές συντάξεις στις 160.000 έως το 2015. Eτσι το ποσοστό της αναπηρίας θα καθορίζεται πλέον από το νεοσύστατο κέντρο, ενώ με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Αναπήρων όπου θα καταγράφονται οι διευθύνσεις των δικαιούχων, οι παροχές κ.ά.

Σε πρώτη φάση υπό εξέταση θα τεθούν 60.000 ύποπτες συντάξεις για να διαπιστωθεί το κατά πόσο χορηγούνται σε αναπήρους-«μαϊμούδες». Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα ασφαλιστικά ταμεία από διάφορους νομούς. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ηράκλειο το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ φτάνει το 20,4% όταν στην Αθήνα είναι μόλις 8,9%. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΟΓΑ φτάνει το 25,1% στα Χανιά, το 24,7% στο Ρέθυμνο και το 24,5% στη Λευκάδα. Αντιθέτως διαμορφώνεται στο 9,3% στη Σάμο και στο 9,4% στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπεται ότι πλέον οι υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για τον χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Με τις παρεχόμενες από τις πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές κρίσεις αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πιστοποιείται η πάθηση και καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκειά της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), όπως ισχύει κάθε φορά.

Σε 45 σημεία της χώρας θα λειτουργήσουν υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες είναι τριμελείς και στελεχώνονται από ιατρούς του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών, που υπάγεται στο ΚΕΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.