Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ο καρκίνος είναι ο χειρότερος εφιάλτης μας




Απ’ όλα τα δεινά που μπορεί να συμβούν στη ζωή μας, ο καρκίνος είναι αυτός που τρομάζει περισσότερο τους νέους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας δημοσκόπησης που έδειξε ότι τους φοβίζει περισσότερο απ’ ό,τι η ανεργία, τα χρέη, το Άλτσχαϊμερ ή το έμφραγμα.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από ένας στους τρεις πιστεύουν ότι ο καρκίνος είναι αναπόφευκτος και ότι δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα για να τον αποφύγουν.

Την δημοσκόπηση πραγματοποίησαν σε 2.070 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών, επιστήμονες από τον έγκριτο βρετανικό οργανισμό Cancer Research UK.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να διαλέξουν τον χειρότερο εφιάλτη τους από μία μεγάλη λίστα, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν τα χρέη, τα γηρατειά, η ανάπτυξη της νόσου Άλτσχαϊμερ, ο καρκίνος, ένα σοβαρό τροχαίο, το έμφραγμα, η απόλυση, η απώλεια του σπιτιού, το να πέσουν θύματα επίθεσης με μαχαίρι και το να βρίσκονται σε ένα αεροπλάνο που πέφτει.

Σε όλες τις ηλικίες, πιο επίφοβος απ’ όλα ανεδείχθη ο καρκίνος (τον επέλεξε το 20% όλων των ερωτηθέντων) με δεύτερη τη νόσο του Άλτσχαϊμερ (την επέλεξε το 16% των ερωτηθέντων).

Κάθε ηλικία και οι φόβοι της

Ανά ηλικία, όμως, οι νέοι απεδείχθη ότι φοβούνται περισσότερο απ’ όλους τον καρκίνο. Στις ηλικίες 16 έως 44 ετών, τον επέλεξε ως τον χειρότερο εφιάλτη του το 25% των ερωτηθέντων.

Στις ηλικίες άνω των 65 ετών, ο χειρότερος εφιάλτης είναι το Άλτσχαϊμερ, το οποίο επέλεξε το 30% των ερωτηθέντων.

Οι νέοι φοβούνται το Άλτσχαϊμερ μόνο σε ποσοστό 7,5%, ενώ οι ηλικιωμένοι τον καρκίνο σε ποσοστό μόλις 14%.

Ωστόσο, πιο μοιρολατρικοί απέναντι στον καρκίνο απεδείχθησαν τα άτομα ηλικίας 55-64 ετών, καθώς το 41% είπαν πως είναι αναπόφευκτο να πάθουν καρκίνο και δεν μπορούν να κάνουν τίποτε γι’ αυτό.

Το αντίστοιχο ποσοστό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ήταν 34%.

«Ο φόβος για τον καρκίνο είναι πραγματικά βαθιά ριζωμένος και πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσουμε τον κόσμο ότι είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει και για να αποφύγει τον καρκίνο και για να τον νικήσει, εάν τελικά τον εκδηλώσει», δήλωσε η δρ Σάρα Χίομ, διευθύντρια Πληροφόρησης για την Υγεία του Cancer Research UK.

«Ο καρκίνος δεν είναι πια επάρατη νόσος. Τα ποσοστά όσων των ξεπερνούν και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην καλύτερη διάγνωση, τις βελτιωμένες θεραπείες και το τσεκ απ. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια: οι περισσότεροι συχνοί καρκίνοι είναι ιάσιμοι, εάν διαγνωστούν εγκαίρως».

Επιπλέον, η αποφυγή/διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή και η συστηματική άσκηση έχουν αποδειχτεί ότι μπορούν να μειώσουν κατακόρυφα τις πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου.



Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι το σύνδρομο Cushing;


Το σύνδρομο Cushing είναι μια ενδοκρινική διαταραχή, που προκαλείται από την υπερπαραγωγή κορτιζόλης στον οργανισμό. Η κορτιζόλη, που παράγεται στα επινεφρίδια, είναι μία ορμόνη ζωτικής σημασίας, καθώς συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Επίσης η κορτιζόλη είναι εκείνη που βοηθά τον οργανισμό να ανταποκριθεί και σε καταστάσεις στρες.

Νόσος Cushing χαρακτηρίζεται το είδος του συνδρόμου Cushing. Είναι σπάνια, καθώς προσβάλλει 10-15 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως και εμφανίζεται σε ενήλικες από 20 έως 50 ετών, ενώ πάνω από το 70% των ασθενών είναι γυναίκες. Οι αιτίες ή οι παράγοντες κινδύνου που αφορούν στην εμφάνιση της νόσου Cushing δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Συμπτώματα/Σωματικές εκδηλώσεις

·Παχυσαρκία κορμού (συσσώρευση λίπους στην κοιλιά με λεπτά άνω και κάτω άκρα)

·Ακμή ή δερματικές μολύνσεις

·Οπισθοτραχηλική απόθεση λίπους (buffalo hump)

·Εύκολος μωλωπισμός

·Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο για τις γυναίκες

·Πανσεληνοειδές προσωπείο (στρογγυλό, ερυθρό, φουσκωμένο πρόσωπο)

·Πορφυρές ραβδώσεις του δέρματος στην κοιλιά, στους μηρούς και στους μαστούς

·Αύξηση βάρους

Συμπτώματα/Μεταβολικές-Καρδιαγγειακές εκδηλώσεις
·Έντονη κόπωση

·Διαταραχή του μεταβολισμού

·Υπέρταση

·Πολυδιψία και πολυουρία

·Αδυναμία

Συμπτώματα/Ορμονικές εκδηλώσεις

·Κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα

·Κεφαλαλγία

·Ανικανότητα

·Οστεοπόρωση

·Διακοπή έμμηνου ρύσης

Επιλογές θεραπείας

Μία από τις θεραπείες του συνδρόμου είναι η χειρουργική αφαίρεση του αδενώματος (αδενεκτομή), που γίνεται μέσω της διασφηνοειδούς οδού. Η νόσος εμμένει ή/και υποτροπιάζει στο 50% των χειρουργημένων ασθενών.

Άλλες επιλογές θεραπείας είναι ακτινοβολία της υπόφυσης, η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική ή ακτινοβολία γ-knife, η επινεφριδεκτομή, καθώς επίσης και η αναστολή της παραγωγής κορτιζόλης. Οι ασθενείς που υποβάλλονται μόνο σε ακτινοθεραπεία ενδέχεται να χρειαστούν αρκετούς μήνες ή έτη μέχρι να επανέλθουν γι’ αυτό και συχνά απαιτείται η ταυτόχρονη χορήγηση αναστολέων κορτιζόλης. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία της νόσου Cushing.

Προσοχή!H έλλειψη θεραπείας μπορεί να επιφέρει καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως είναι η στεφανιαία αρτηριοπάθεια, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις επιπλοκές της νόσου Cushing συμπεριλαμβάνονται η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι συχνές λοιμώξεις, η νεφρολιθίαση και η κατάθλιψη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ύπουλος κλέφτης της όρασης το γλαύκωμα


Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών ασθενειών που προκαλούν βλάβες στο οπτικό νεύρο, το οποίο μεταφέρει τις οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην τύφλωσησυχνά δίχως να προκαλέσει συμπτώματα, γι΄ αυτό και αποκαλείται ύπουλος κλέφτης της όρασης.

Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία τύφλωσης. Υπολογίζεται ότι 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο είναι τυφλοί εξαιτίας του και πως αυτός ο αριθμός θα φτάσει τα 11,2 εκατομμύρια ώς το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της σιωπηλής εξέλιξης της ασθένειας (τουλάχιστον στα πρώτα της στάδια), ποσοστό έως 50% των ασθενών στις ανεπτυγμένες χώρες δεν γνωρίζουν ότι έχουν γλαύκωμα.

Υπάρχουν αρκετές μορφές γλαυκώματος. Ορισμένες από αυτές εμφανίζονται ως επιπλοκές άλλων οφθαλμικών παθήσεων (δευτερογενές γλαύκωμα), αλλά στην πλειονότητά τους εμφανίζονται χωρίς τα αίτια να είναι γνωστά. Μερικές μορφές γλαυκώματος εμφανίζονται κατά τη γέννηση (συγγενές γλαύκωμα) ή κατά την παιδική ηλικία (εφηβικό γλαύκωμα), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται μετά το 40ό έτος ζωής και η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνεται με την ηλικία.

Οι πιο συχνές μορφές γλαυκώματος των ενηλίκων είναι το πρωτογενές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας και το γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας είναι μια βραδέως εξελισσόμενη ασθένεια, ενώ το γλαύκωμα κλειστής γωνίας εμφανίζεται πολύ γρήγορα, συνήθως έπειτα από κάποιο ατύχημα ή αλλαγή στο μάτι. Περίπου το 50% όσων παρουσιάζουν γλαύκωμα δεν το αντιλαμβάνονται παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο και πολλοί από αυτούς θα χάσουν για πάντα σε μεγάλο βαθμό την όρασή τους.

Ένας λόγος που η ασθένεια δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή είναι ότι η οφθαλμική υπέρταση, βασική αιτία της εμφάνισης γλαυκώματος, δεν προκαλεί σχεδόν ποτέ συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικές οι τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βλάβης στο οπτικό νεύρο. Οι επισκέψεις αυτές είναι απαραίτητες για τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

Ο Ιωάννης Μ. Ασλανίδης είναι επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΠανεπιστήμιοΓουέιλ Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Τα «µυστικά» του τζίντζερ


Το τζίντζερ, το οποίο μπορούμε να βρούμε σε διάφορες μορφές, είτε φρέσκο είτε επεξεργασμένο (ως συμπλήρωμα διατροφής, ως εκχύλισμα κ.α.), θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αντιμυκητιακή, αντιμικροβιακή και αντι-ιϊκή δράση.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση. Εξαιτίας αυτού λοιπόν του χαρακτηριστικού του έχει αποτελέσει αντικείμενο πληθώρας ερευνών.

Η ρίζα τζίντζερ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ναυτίας και του έμετου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του στομαχόπονου, της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας. Στην Νότια Ασία επιπλέον, συστήνεται και για την θεραπεία της υπέρτασης αλλά και για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Στα φαγητά, προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση. Εάν είστε λάτρεις των πικάντικων εδεσμάτων σίγουρα θα το λατρέψετε. Το άρωμά του θυμίζει εκείνο του λεμονιού, ωστόσο μην το παρακάνετε, γιατί είναι ιδιαίτερα πικάντικο.
Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες δράσεις μετά την κατανάλωσή του.

Διαβάστε περισσότερα...

Έτοιμο το «έξυπνο» χάπι


Το «intelligent pill» ή αλλιώς «έξυπνο χάπι» της Philips μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοηθό των γιατρών.


Το iPill διαθέτει ενσωματωμένα ολοκληρωμένα κυκλώματα που επιτρέπουν την απελευθέρωση του φαρμάκου στο επιθυμητό σημείο μετά από συγκεκριμένη ώρα, καθώς και τη μέτρηση της θερμοκρασίας και της οξύτητας. Αυτές οι πληροφορίες μεταδίδονται στη συνέχεια σε έναν υπολογιστή για περαιτέρω μελέτη από τους γιατρούς. 
Ο τρόπος λήψης είναι η κατάποση με νερό ή τροφή σαν κανονικό χάπι και το περίβλημά του μπορεί να περικλείει διαφόρων ειδών φαρμακευτικές ουσίες, ανάλογα με τις ασθένειες που καλείται να αντιμετωπίσει.

Το κόστος του νέου έξυπνου χαπιού θα αγγίζει τα 1.000 δολάρια.
Διαβάστε περισσότερα...

O χυμός του λεμονιού πιο ισχυρός από τη χημειοθεραπεία;


Ο χυμός του λεμονιού είναι 10.000 φορές ισχυρότερος από τη χημειοθεραπεία. Η γεύση του είναι ευχάριστη και φυσικά δεν προκαλεί τις φοβερές επιδράσεις της χημειοθεραπείας.

Η πληροφορία αυτή προέρχεται από μία εκ των μεγαλυτέρων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο ύστερα από 20 χρόνια εργαστηριακών μελετών, οι οποίες ξεκίνησαν το 1970.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι ο χυμός του «θαυματουργού» λεμονιού καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, μεταξύ αυτών και του εντέρου, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος.

Αναλυτικά, ο χυμός από λεμόνι δρα 10.000 φορές καλύτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από ό,τι το φαρμακευτικό  «adriamycin», ένα χημειοθεραπευτικό προϊόν που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι καταστρέφονται μόνο τα καρκινογόνα κύτταρα, ενώ δεν υπάρχει καμία επίδραση στα υγιή.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο παιδικός πονοκέφαλος



Ο πονοκέφαλος είναι σύνηθες σύμπτωμα στα παιδιά. Ανησυχεί τους γονείς, επειδή συχνά συνδέεται με κάποια σοβαρή πάθηση. Παρόλο που ένας πονοκέφαλος μπορεί να συνδέεται με έναν όγκο στον εγκέφαλο ή με μηνιγγίτιδα, ευτυχώς αυτές οι καταστάσεις είναι σπάνιες. 

Όμως, πώς πρέπει να αντιδράσετε όταν το παιδί παραπονιέται για πονοκεφάλους; Η καλύτερη προσέγγιση είναι η αξιολόγηση του προβλήματος εντός του πλαισίου της κατάστασης. Ο πονοκέφαλος παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά μοτίβα, που βοηθούν στον προσδιορισμό της φύσης του και της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. 

Τα παιδιά συχνά δεν είναι σε θέση να περιγράψουν σωστά τα συμπτώματά τους, γι’ αυτό, αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τη φύση του πονοκεφάλου, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. 


Ο Πρωτος Πονοκεφαλος 
Πώς πρέπει να αντιδράσω όταν το παιδί μου εμφανίζει πονοκέφαλο για πρώτη φορά; 

Όταν ένα παιδί παραπονιέται ότι έχει πονοκέφαλο για πρώτη φορά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαγνωστικό πρόβλημα. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει και πώς πρέπει να ενεργήσουμε. Βασιστείτε στην κοινή λογική. Αρχικά, φροντίστε να αποκλείσετε τις παθήσεις που απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη.
  • Αν το παιδί έχει πυρετό και πονοκέφαλο, βεβαιωθείτε ότι διατηρεί την επαφή με το περιβάλλον του και ότι είναι σε θέση να κινήσει τον αυχένα του χωρίς να πονάει, ειδάλλως ενδέχεται να έχει μηνιγγίτιδα.
  • Αν το παιδί έχει χτυπήσει στο κεφάλι, φαίνεται ζαλισμένο και παραπονιέται ότι υποφέρει από πονοκέφαλο, σπεύστε στο πλησιέστερο κέντρο επειγόντων περιστατικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα υπάρχει κάποιο ανησυχητικό πρόβλημα, αλλά απαιτείται ιατρική εξέταση για να αξιολογηθεί σωστά η κατάσταση.
  • Ένα εν γένει υγιές παιδί με πονόλαιμο και πονοκέφαλο μπορεί να έχει στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα.
  • Ένα παιδί με επίμονη ρινική καταρροή μπορεί να έχει ιγμορίτιδα που απαιτεί θεραπεία.
  • Βραχυπρόθεσμα, η ανακούφιση από τον πόνο με απλά αναλγητικά φάρμακα θα καθησυχάσει το παιδί.


Πονοκεφαλος απο υπερενταση
Είναι δυνατόν τα παιδιά να υποφέρουν από πονοκέφαλο οφειλόμενο σε υπερένταση; 


Κι όμως, ναι! Πολλά παιδιά, ειδικά τα μεγαλύτερα κορίτσια, υποφέρουν συχνά από πονοκεφάλους που οφείλονται στο στρες. Ο πόνος προκαλείται από τις ακούσιες συσπάσεις των μυών του λαιμού και του αυχένα, της γνάθου και του προσώπου. Συνήθως, ο πόνος περιγράφεται ως άλγος ή αίσθημα πίεσης και δεν είναι παλμικός όπως στις ημικρανίες. Συχνά, δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο, αν και οι συνηθέστερες περιοχές εκδήλωσής του είναι το πίσω τμήμα του κεφαλιού και το μέτωπο. 

Σε γενικές γραμμές, οι πονοκέφαλοι από υπερένταση έχουν σταθερό χαρακτήρα και δεν είναι ιδιαίτερα ζδραστηριότητα του παιδιού, ενώ σχεδόν ποτέ δεν προκαλούν αφύπνιση. Σε αντίθεση με τις ημικρανίες, οι πονοκέφαλοι από υπερένταση δεν συνοδεύονται από εμετούς και ωχρότητα. Πολλές φορές, εκδηλώνονται μετά το απόγευμα ή ύστερα από στρεσογόνες δραστηριότητες. Ωστόσο, επειδή ο στρεσογόνος παράγοντας είναι συχνά η προσέλευση στο σχολείο, αυτού του είδους οι πονοκέφαλοι μπορεί να εκδηλωθούν και το πρωί. 

Σε πολλές περιπτώσεις, οι παράγοντες που προκαλούν πονοκεφάλους είναι εμφανείς: μαθησιακές δυσκολίες, προβληματικές σχέσεις με τους συμμαθητές, προβλήματα στην οικογένεια. Σε άλλες περιπτώσεις, τα αίτια δεν φαίνεται να συνδέονται τόσο με ένα συγκεκριμένο ερέθισμα όσο με την έντονη προσωπικότητα και την τελειομανία του παιδιού. 


Πώς αντιμετωπίζονται οι πονοκέφαλοι από υπερένταση; 

Η ενδελεχής λήψη του ιστορικού και η σωματική εξέταση θα βοηθήσουν στον αποκλεισμό μιας σοβαρής πάθησης. Επίσης, θα δώσουν στο θεραπευτή την ευκαιρία να ξεκινήσει διάλογο σχετικά με τον εντοπισμό και τον έλεγχο των στρεσογόνων ερεθισμάτων. Η θεραπεία πρέπει να στοχεύει πρωτίστως στην εξάλειψη της υπερέντασης. 

Ο πονοκέφαλος γενικά υποχωρεί με τα αναλγητικά φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφένη. Υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης, όπως οι ασκήσεις χαλάρωσης και η γιόγκα, οι δραστηριότητες που εκτονώνουν το στρες (όπως ο αθλητισμός και ο χορός), μέχρι και η παρακολούθηση ενός διασκεδαστικού τηλεοπτικού προγράμματος. 



Ποιοι πονοκέφαλοι παραπέμπουν σε σοβαρότερες παθήσεις; 

Οι πονοκέφαλοι που εντείνονται ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα και συνδέονται με υπνοβασία ή πρωινό εμετό, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί. Αυτή η κλινική εικόνα μαρτυρά αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε όγκο ή αιμορραγία στον εγκέφαλο. 

Οι πονοκέφαλοι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι αρκετά σπάνιοι. Γι’ αυτό, όταν εμφανίζονται, απαιτούν εξέταση. Εξίσου ανησυχητικοί είναι οι πονοκέφαλοι που συνδέονται με σπασμούς ή τοπικά συμπτώματα, καθώς και αυτοί που συνδέονται με νευρολογικές ανωμαλίες που μπορεί να εντοπίσει ο γιατρός σας. 

Όλες αυτές οι καταστάσεις χρήζουν σχολαστικής ιατρικής εξέτασης και, προφανώς, νευρολογικών εξετάσεων, όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία κατά του εγκεφαλικού ανευρύσματος


Θεραπεία του εγκεφαλικού ανευρύσματος πέτυχαν γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, καθώς προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή ενός 35χρονου.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Jose Cohen και οι συνάδελφοί του, από το Τμήμα Νευροχειρουργικής, κατάφεραν να αναπτύξουν μια νέα τεχνική θεραπείας, όταν ένα μεγάλο εγκεφαλικό ανεύρυσμα διπλασίασε το μέγεθός του μέσα σε δέκα μέρες.
Οι επιστήμονες, με τη βοήθεια του καθηγητή Moshe Gomory, επικεφαλής της Μονάδας Νευροραδιολογίας και Μαγνητικού Συντονισμού, δημιούργησαν μία τεχνητή αρτηρία μέσα στο ανεύρυσμα του εγκεφάλου. «Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, προσφέροντας πλέον τη δυνατότητα θεραπείας για μια ασθένεια που μέχρι σήμερα θεωρείτο ανίατη» δήλωσε ο καθηγητής Cohen.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η Χειροπρακτική;


H Χειροπρακτική είναι μια ανεξάρτητη επιστήμη υγείας, η οποία ασχολείται με τη θεραπεία και πρόληψη των νευρομυοσκελετικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης των άκρων.

Η δυσλειτουργία της σπονδυλικής στήλης λόγω μηχανικών προβλημάτων επηρεάζει τη λειτουργία του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος. Διάφορες αιτίες περιορίζουν τη σωστή κίνηση των σπονδύλων, με αποτέλεσμα να εκφυλίζονται οι σπονδυλικές αρθρώσεις, οι μύες να δυσλειτουργούν και τα σπονδυλικά νεύρα να πιέζονται και να ερεθίζονται. Έτσι, η μη ευθυγράμμιση των σπονδύλων είναι μια από τις βασικότερες αιτίες πρόωρου εκφυλισμού του νευρομυοσκελετικού συστήματος και των συνεπειών αυτού, όπως Αυχενικό Σύνδρομο, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες και άλλα.

Η χειροπρακτική χρησιμοποιεί τις «ανατάξεις» (ήπια τεχνική επαναφοράς της σπονδυλικής στήλης στην ορθή τροχιά κίνησης), ώστε να κινηθούν πιο εύκολα οι αρθρώσεις, να μειωθεί ο ρυθμός εκφυλισμού τους, να λειτουργήσουν οι μύες και το κυριότερο να απελευθερωθούν τα σπονδυλικά νεύρα, αντιμετωπίζοντας έτσι τα αίτια των συμπτωμάτων.

Ο «χειροπράκτης», με ειδικούς θεραπευτικούς χειρισμούς (ανατάξεις) στη σπονδυλική στήλη, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του όλου συστήματος, ώστε το σώμα να μπορεί να αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ανακαλυφθούν κάθε είδους «σιωπηλές» - αρχόμενες δυσλειτουργίες και να προληφθούν σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις σε σπόνδυλους, μύες και νεύρα.

Τι μπορεί να θεραπεύσει η Χειροπρακτική;

• Προβλήματα της μέσης (οσφυαλγία, δισκοπάθεια, δισκοκήλη κ.α.)
• Προβλήματα του αυχένα (αυχενικό σύνδρομο, πονοκεφάλους, ημικρανίες, ζαλάδες κ.α.)
• Προβλήματα της στάσης του σώματος (κύφωση, λόρδωση, σκολίωση).


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυλληπτικό εναντίον της καρδιοπάθειας



Το αντισυλληπτικό χάπι, εκτός από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, μπορεί να δράσει αποτρεπτικά και στην εμφάνιση καρδιοπαθειών. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησαν σε 46.000 γυναίκες άνω των 40 ετών που έπαιρναν για πολλά χρόνια αντισυλληπτικά χάπια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 12% των γυναικών αυτών παρουσίασε μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσει οποιοδήποτε καρδιαγγειακό νόσημα.
Όσο για τους κινδύνους που ενέχει το αντισυλληπτικό, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι αυτοί μπορούν να μειωθούν, έως και να εξαφανιστούν, αν μια γυναίκα κόψει το κάπνισμα, προσέχει τη διατροφή της και παρακολουθεί  την αρτηριακή της πίεση.

Διαβάστε περισσότερα...