Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ο καρκίνος είναι ο χειρότερος εφιάλτης μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Απ’ όλα τα δεινά που μπορεί να συμβούν στη ζωή μας, ο καρκίνος είναι αυτός που τρομάζει περισσότερο τους νέους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας δημοσκόπησης που έδειξε ότι τους φοβίζει περισσότερο απ’ ό,τι η ανεργία, τα χρέη, το Άλτσχαϊμερ ή το έμφραγμα.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από ένας στους τρεις πιστεύουν ότι ο καρκίνος είναι αναπόφευκτος και ότι δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα για να τον αποφύγουν.

Την δημοσκόπηση πραγματοποίησαν σε 2.070 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών, επιστήμονες από τον έγκριτο βρετανικό οργανισμό Cancer Research UK.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να διαλέξουν τον χειρότερο εφιάλτη τους από μία μεγάλη λίστα, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν τα χρέη, τα γηρατειά, η ανάπτυξη της νόσου Άλτσχαϊμερ, ο καρκίνος, ένα σοβαρό τροχαίο, το έμφραγμα, η απόλυση, η απώλεια του σπιτιού, το να πέσουν θύματα επίθεσης με μαχαίρι και το να βρίσκονται σε ένα αεροπλάνο που πέφτει.

Σε όλες τις ηλικίες, πιο επίφοβος απ’ όλα ανεδείχθη ο καρκίνος (τον επέλεξε το 20% όλων των ερωτηθέντων) με δεύτερη τη νόσο του Άλτσχαϊμερ (την επέλεξε το 16% των ερωτηθέντων).

Κάθε ηλικία και οι φόβοι της

Ανά ηλικία, όμως, οι νέοι απεδείχθη ότι φοβούνται περισσότερο απ’ όλους τον καρκίνο. Στις ηλικίες 16 έως 44 ετών, τον επέλεξε ως τον χειρότερο εφιάλτη του το 25% των ερωτηθέντων.

Στις ηλικίες άνω των 65 ετών, ο χειρότερος εφιάλτης είναι το Άλτσχαϊμερ, το οποίο επέλεξε το 30% των ερωτηθέντων.

Οι νέοι φοβούνται το Άλτσχαϊμερ μόνο σε ποσοστό 7,5%, ενώ οι ηλικιωμένοι τον καρκίνο σε ποσοστό μόλις 14%.

Ωστόσο, πιο μοιρολατρικοί απέναντι στον καρκίνο απεδείχθησαν τα άτομα ηλικίας 55-64 ετών, καθώς το 41% είπαν πως είναι αναπόφευκτο να πάθουν καρκίνο και δεν μπορούν να κάνουν τίποτε γι’ αυτό.

Το αντίστοιχο ποσοστό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ήταν 34%.

«Ο φόβος για τον καρκίνο είναι πραγματικά βαθιά ριζωμένος και πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσουμε τον κόσμο ότι είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει και για να αποφύγει τον καρκίνο και για να τον νικήσει, εάν τελικά τον εκδηλώσει», δήλωσε η δρ Σάρα Χίομ, διευθύντρια Πληροφόρησης για την Υγεία του Cancer Research UK.

«Ο καρκίνος δεν είναι πια επάρατη νόσος. Τα ποσοστά όσων των ξεπερνούν και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην καλύτερη διάγνωση, τις βελτιωμένες θεραπείες και το τσεκ απ. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια: οι περισσότεροι συχνοί καρκίνοι είναι ιάσιμοι, εάν διαγνωστούν εγκαίρως».

Επιπλέον, η αποφυγή/διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή και η συστηματική άσκηση έχουν αποδειχτεί ότι μπορούν να μειώσουν κατακόρυφα τις πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου.



Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.