Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ο παιδικός πονοκέφαλος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ο πονοκέφαλος είναι σύνηθες σύμπτωμα στα παιδιά. Ανησυχεί τους γονείς, επειδή συχνά συνδέεται με κάποια σοβαρή πάθηση. Παρόλο που ένας πονοκέφαλος μπορεί να συνδέεται με έναν όγκο στον εγκέφαλο ή με μηνιγγίτιδα, ευτυχώς αυτές οι καταστάσεις είναι σπάνιες. 

Όμως, πώς πρέπει να αντιδράσετε όταν το παιδί παραπονιέται για πονοκεφάλους; Η καλύτερη προσέγγιση είναι η αξιολόγηση του προβλήματος εντός του πλαισίου της κατάστασης. Ο πονοκέφαλος παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά μοτίβα, που βοηθούν στον προσδιορισμό της φύσης του και της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. 

Τα παιδιά συχνά δεν είναι σε θέση να περιγράψουν σωστά τα συμπτώματά τους, γι’ αυτό, αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τη φύση του πονοκεφάλου, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. 


Ο Πρωτος Πονοκεφαλος 
Πώς πρέπει να αντιδράσω όταν το παιδί μου εμφανίζει πονοκέφαλο για πρώτη φορά; 

Όταν ένα παιδί παραπονιέται ότι έχει πονοκέφαλο για πρώτη φορά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαγνωστικό πρόβλημα. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει και πώς πρέπει να ενεργήσουμε. Βασιστείτε στην κοινή λογική. Αρχικά, φροντίστε να αποκλείσετε τις παθήσεις που απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη.
  • Αν το παιδί έχει πυρετό και πονοκέφαλο, βεβαιωθείτε ότι διατηρεί την επαφή με το περιβάλλον του και ότι είναι σε θέση να κινήσει τον αυχένα του χωρίς να πονάει, ειδάλλως ενδέχεται να έχει μηνιγγίτιδα.
  • Αν το παιδί έχει χτυπήσει στο κεφάλι, φαίνεται ζαλισμένο και παραπονιέται ότι υποφέρει από πονοκέφαλο, σπεύστε στο πλησιέστερο κέντρο επειγόντων περιστατικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα υπάρχει κάποιο ανησυχητικό πρόβλημα, αλλά απαιτείται ιατρική εξέταση για να αξιολογηθεί σωστά η κατάσταση.
  • Ένα εν γένει υγιές παιδί με πονόλαιμο και πονοκέφαλο μπορεί να έχει στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα.
  • Ένα παιδί με επίμονη ρινική καταρροή μπορεί να έχει ιγμορίτιδα που απαιτεί θεραπεία.
  • Βραχυπρόθεσμα, η ανακούφιση από τον πόνο με απλά αναλγητικά φάρμακα θα καθησυχάσει το παιδί.


Πονοκεφαλος απο υπερενταση
Είναι δυνατόν τα παιδιά να υποφέρουν από πονοκέφαλο οφειλόμενο σε υπερένταση; 


Κι όμως, ναι! Πολλά παιδιά, ειδικά τα μεγαλύτερα κορίτσια, υποφέρουν συχνά από πονοκεφάλους που οφείλονται στο στρες. Ο πόνος προκαλείται από τις ακούσιες συσπάσεις των μυών του λαιμού και του αυχένα, της γνάθου και του προσώπου. Συνήθως, ο πόνος περιγράφεται ως άλγος ή αίσθημα πίεσης και δεν είναι παλμικός όπως στις ημικρανίες. Συχνά, δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο, αν και οι συνηθέστερες περιοχές εκδήλωσής του είναι το πίσω τμήμα του κεφαλιού και το μέτωπο. 

Σε γενικές γραμμές, οι πονοκέφαλοι από υπερένταση έχουν σταθερό χαρακτήρα και δεν είναι ιδιαίτερα ζδραστηριότητα του παιδιού, ενώ σχεδόν ποτέ δεν προκαλούν αφύπνιση. Σε αντίθεση με τις ημικρανίες, οι πονοκέφαλοι από υπερένταση δεν συνοδεύονται από εμετούς και ωχρότητα. Πολλές φορές, εκδηλώνονται μετά το απόγευμα ή ύστερα από στρεσογόνες δραστηριότητες. Ωστόσο, επειδή ο στρεσογόνος παράγοντας είναι συχνά η προσέλευση στο σχολείο, αυτού του είδους οι πονοκέφαλοι μπορεί να εκδηλωθούν και το πρωί. 

Σε πολλές περιπτώσεις, οι παράγοντες που προκαλούν πονοκεφάλους είναι εμφανείς: μαθησιακές δυσκολίες, προβληματικές σχέσεις με τους συμμαθητές, προβλήματα στην οικογένεια. Σε άλλες περιπτώσεις, τα αίτια δεν φαίνεται να συνδέονται τόσο με ένα συγκεκριμένο ερέθισμα όσο με την έντονη προσωπικότητα και την τελειομανία του παιδιού. 


Πώς αντιμετωπίζονται οι πονοκέφαλοι από υπερένταση; 

Η ενδελεχής λήψη του ιστορικού και η σωματική εξέταση θα βοηθήσουν στον αποκλεισμό μιας σοβαρής πάθησης. Επίσης, θα δώσουν στο θεραπευτή την ευκαιρία να ξεκινήσει διάλογο σχετικά με τον εντοπισμό και τον έλεγχο των στρεσογόνων ερεθισμάτων. Η θεραπεία πρέπει να στοχεύει πρωτίστως στην εξάλειψη της υπερέντασης. 

Ο πονοκέφαλος γενικά υποχωρεί με τα αναλγητικά φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφένη. Υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης, όπως οι ασκήσεις χαλάρωσης και η γιόγκα, οι δραστηριότητες που εκτονώνουν το στρες (όπως ο αθλητισμός και ο χορός), μέχρι και η παρακολούθηση ενός διασκεδαστικού τηλεοπτικού προγράμματος. 



Ποιοι πονοκέφαλοι παραπέμπουν σε σοβαρότερες παθήσεις; 

Οι πονοκέφαλοι που εντείνονται ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα και συνδέονται με υπνοβασία ή πρωινό εμετό, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί. Αυτή η κλινική εικόνα μαρτυρά αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε όγκο ή αιμορραγία στον εγκέφαλο. 

Οι πονοκέφαλοι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι αρκετά σπάνιοι. Γι’ αυτό, όταν εμφανίζονται, απαιτούν εξέταση. Εξίσου ανησυχητικοί είναι οι πονοκέφαλοι που συνδέονται με σπασμούς ή τοπικά συμπτώματα, καθώς και αυτοί που συνδέονται με νευρολογικές ανωμαλίες που μπορεί να εντοπίσει ο γιατρός σας. 

Όλες αυτές οι καταστάσεις χρήζουν σχολαστικής ιατρικής εξέτασης και, προφανώς, νευρολογικών εξετάσεων, όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.