Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τα τέσσερα άμεσα μέτρα που ζητούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άμεση κατάργηση του θεσμού των «vouchers».

Τη λήψη άμεσων μέτρων για να περιοριστούν οι δραματικές συνέπειες στο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης από την ισχύουσα μνημονιακή νομοθεσία και για να αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα ζητά η ΟΙΕΛΕ από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ.

Συγκεκριμένα τα μέτρα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Την απόσυρση της εγκυκλίου Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013 της Δ/νσης ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. (εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου) που, κατ’ εφαρμογήν της ΠΥΣ 6/28-2-2012, μεταφέρει την εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Εργασίας και καταργεί κατ’ ουσίαν την κρατική εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Την κατάργηση της παραγράφου Ζ (Άρθρο πρώτο, Κεφάλαιο Α’) του Ν. 4254/2014 που επικυρώνει το καθεστώς των ελεύθερων, μαζικών απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, χωρίς κανένα έλεγχο της πολιτείας
Την αποκατάσταση της διαδικασίας υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλο το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και αντιμετώπιση του προβλήματος με το εργοδοτικό ψευδοσωματείο στο χώρο των κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Την άμεση κατάργηση του θεσμού των vouchers, τόσο ως μέσου «αγοράς» υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης, όσο και ως τρόπου πρόσληψης εκπαιδευτικών, καθώς αφενός μεν υπονομεύουν άμεσα τη δημόσια εκπαίδευση αποσκοπώντας στη σταδιακή επέκταση δραστηριοποίησης της ασύδοτης ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε ένα δημόσιο πεδίο και αφετέρου δε μετατρέπουν τους εργαζόμενους με voucher σε είλωτες που εργάζονται με αμοιβές πείνας χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Παράλληλα η ΟΙΕΛΕ αναφέρει ότι οι προγραμματικές δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης και της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. στη Βουλή και οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ γεννούν προσδοκίες και ελπίδες στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε ολόκληρο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης για προστασία του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και για αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων που έχουν συντριβεί από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι «η κατάσταση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι δραματική. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών έχουν καταστρατηγήσει τη συνταγματική επιταγή για έλεγχο της πολιτείας σε ιδιωτικά σχολεία και σε ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης. Δεκάδες σχολεία λειτουργούν παράνομα, χωρίς άδεια, παρότι χρωστούν εκατομμύρια στο δημόσιο, τίτλοι σπουδών εκδίδονται με αδιαφανείς διαδικασίες και εκατοντάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί απολύονται άδικα και εκδικητικά, χωρίς κανένα έλεγχο. Ναρκοθετούνται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ακυρώνεται η ισονομία ανάμεσα σε μαθητές που φοιτούν σε νομίμως λειτουργούντα και σε παράνομα σχολεία. Τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών τελούν ουσιαστικά χωρίς καμιά εποπτεία και οι εκπαιδευτικοί σ’ αυτά εργάζονται σε συνθήκες τρομοκρατίας και οικονομικής εξαθλίωσης λόγω της κατάργησης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων».

Λίγο πριν από την επικείμενη συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. θα κατατεθεί από την Ομοσπονδία αναλυτικό Υπόμνημα Θέσεων και Αιτημάτων που θα δοθεί στη δημοσιότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.