Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κέντρο Ζωής: Οχι στην κατάργηση του επιδόματος οροθετικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την έντονη διαμαρτυρία και αγωνία του εκφράζει το Κέντρο Ζωής, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την υποστήριξη όσων ζουν με HIV/AIDS, με αφορμή τη νέα έκθεση-πρόταση του Οργανισμoύ Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για κατάργηση και ενοποίηση των προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, προτείνεται η κατάργηση των επιδομάτων και η αντικατάστασή τους από ενιαίο επίδομα, στο οποίο δεν γίνεται ξεκάθαρο ποιοι θα είναι δικαιούχοι και με ποια κριτήρια.

«Είναι πέραν κάθε λογικής και δικαίου να κατατίθενται προτάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση, απαξιώνοντας έτσι τα άτομα με αναπηρία και σοβαρότατες χρόνιες παθήσεις», τονίζει η Αννα Καβούρη, επικεφαλής της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κέντρου Ζωής.

«Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, που πλήττεται τόσο από τη νόσο, όσο και από το κοινωνικό στίγμα που επιφέρει».Όπως αναφέρει η έκθεση ΟΟΣΑ το επίδομα « …θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τους ισχύοντες νομικούς και πρακτικούς περιορισμούς και εξάρτηση των επιδομάτων αναπηρίας και των επιπέδων των συντάξεων κατά το δυνατόν από την ικανότητα προς εργασία προκειμένου να ενθαρρυνθεί η δραστηριότητα».

Το Κέντρο Ζωής υπογραμμίζει ότι τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητα από το κόστος των επιπρόσθετων αναγκών που συνεπάγεται η συγκεκριμένη ασθένεια, όπως κάλυψη συνοδευτικών ιατρικών πράξεων και παράλληλων θεραπειών.

Ως εκ τούτου, η θέσπιση του προτεινόμενου ενιαίου επιδόματος που θα χορηγείται χωρίς πιθανώς να λαμβάνονται υπόψη τα επιμέρους παραπάνω κριτήρια, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διασφαλίζεται στο μέλλον η κάλυψη των αναγκών μιας από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Παράλληλα, η οργάνωση εκφράζει έντονο προβληματισμό για τον τρόπο αξιολόγησης της ικανότητας προς εργασία και την ενθάρρυνση δραστηριότητας των οροθετικών όταν δεν έχει γίνει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός προγραμμάτων προώθησης στην απασχόληση ατόμων που πάσχουν από HIV/AIDS.

Το Κέντρο Ζωής αντιτίθεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο ενδεχόμενο κατάργησης του προνοιακού επιδόματος για άτομα με HIV/AIDS, δεδομένου ότι αποτελεί το μοναδικό τους στήριγμα ενάντια στην οικονομική, υγειονομική και κοινωνική περιθωριοποίησή τους.

Παράλληλα, προτείνει τη θέσπιση ξεκάθαρων κριτηρίων, τα οποία θα είναι προϊόν επιστημονικής μελέτης και θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες της συγκεκριμένης πάθησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.