Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Όταν οι Ισπανοί εξαπάτησαν τον κόσμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Ισπανία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μπάσκετ το 2000 για άτομα με πνευματική αναπηρία. Δεν άργησε να αποκαλυφθεί η αλήθεια, οι δέκα από τους 12 παίκτες θα μπορούσαν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.




Είναι ένα από τα χειρότερα σκάνδαλα του ισπανικού αθλητισμού. Μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην αθλητική ιστορία της χώρας. Δεκατέσσερα χρόνια μετά η ντροπή δεν έχει ξεπλυθεί.

Ήταν 14/12/2000, πριν από δεκατέσσερα χρόνια, η εθνική ομάδα μπάσκετ για άτομα με πνευματική αναπηρία κλήθηκε να επιστρέψει το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει λίγους μήνες νωρίτερα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.


Είχε αποδειχθεί πως οι δέκα από τους δώδεκα παίκτες δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Απλά δεν ήταν αρκετά καλοί για να αγωνιστούν στην εθνική ομάδα μπάσκετ, οπότε συμμετείχαν στην απάτη που τους πρότεινε ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας για άτομα με πνευματική αναπηρία, Φερνάντο Μαρτίν Βιθέντε.

Τους προμήθευσε με ψευδείς ιατρικούς φακέλους και όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς η Ισπανία έκανε "περίπατο" στο Σίδνεϊ σαν μια άλλη "Ντριμ Τιμ", κατακτώντας με άνεση το χρυσό μετάλλιο.



Οι ίδιοι οι Ισπανοί προδόθηκαν από τους πανηγυρισμούς τους. Βλέπετε, τα πρόσωπα τους δεν είχαν την ένταση των δύο μοναδικών αθλητών στην ομάδα που δεν μπορούσαν να καταλάβουν το μέγεθος της επιτυχίας, να ελέγξουν τη χαρά τους και να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους.

Αναγνώστες της ισπανικής εφημερίδας Marca εξέφραζαν την απορία τους, για να επιβεβαιωθούν οι φόβοι τους το Νοέμβριο του 2000 όταν ένας από τους χρυσούς Παραολυμπιονίκες, Κάρλος Ριμπαγκόρδα σε συνέντευξη που παραχώρησε, αποκάλυψε πως ο ίδιος, οι συμπαίκτες του και αρκετοί από τους συναθλητές του στο στίβο, στο πινγκ πονγκ και στην κολύμβηση δεν είχαν καμιά αναπηρία.

"Από τους 200 αθλητές στο Σίδνεϊ τουλάχιστον οι 15 δεν είχαν καμιά αναπηρία, κινητική ή πνευματική, δεν πέρασαν καν ιατρικές ή ψυχολογικές αξιολογήσεις", αποκάλυψε ο Ριμπαργκόρδα.

Θυμήθηκε πως στον πρώτο αγώνα στην Αυστραλία με αντίπαλο την Κίνα, η Ισπανία πρηγούνταν με διαφορά 30 πόντων και στο τάιμ άουτ ο προπονητής τους παρότρυνε "να κόψουν ρυθμό, γιατί θα μας καταλάβουν πως δεν έχετε καθόλου αναπηρία". Στον τελικό η Ισπανία νίκησε τη Ρωσία, η οποία κληρονόμησε το χρυσό μετάλλιο.



Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας παραιτήθηκε από τη θέση του και ισχυρίστηκε πως παγιδεύτηκε από τους παίκτες: "Αν κάποιος θέλει να κλέψει, είναι δύσκολο να το ανιχνεύσεις. Είναι εύκολο να προσποιηθείς πως έχεις λίγη εξυπνάδα, το αντίθετο είναι δύσκολο".

Ευτυχώς τιμωρήθηκε και για τα λόγια του. Το 2013 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για απάτη. Δικαστήριο της Μαδρίτης του επέβαλε πρόστιμο 5.400 ευρώ και τον ανάγκασε να επιστρέψει 142.355 ευρώ, τα χρήματα που είχε λάβει ως επιδότηση η ομοσπονδία για την ομάδα μπάσκετ.

Μετά από αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο η Παραολυμπιακή Επιτροπή αφαίρεσε το μπάσκετ για άτομα με πνευματική αναπηρία από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.