Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Παράλυτοι σκύλοι περπάτησαν ξανά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επαναστατική μεταμόσχευση κυττάρων με ελπίδες για εφαρμογή και στον άνθρωπο.

Μεταμοσχεύοντας κύτταρα σκύλων από τη μύτη τους στο νωτιαίο μυελό τους βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν τα τετράποδα, που ήταν παράλυτα και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα πίσω πόδια τους λόγω σοβαρής βλάβης στη σπονδυλική στήλη τους, να περπατήσουν ξανά!

Οι ερευνητές εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μελλοντικά αυτή η πολλά υποσχόμενη τεχνική θα χρησιμοποιηθεί και σε παράλυτους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ρόμπιν Φράνκλιν, κατόρθωσαν να θεραπεύσουν την παράλυση των σκύλων εισάγοντας στο νωτιαίο μυελό τους οσφρητικά κύτταρα που παράγουν μυελίνη και υπάρχουν στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας.

Τα κύτταρα αυτά περιβάλλουν τους νευρωνικούς υποδοχείς που καθιστούν εφικτή την αίσθηση της όσφρησης και μεταφέρουν τα σχετικά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Τα εν λόγω νευρικά κύτταρα, που συνεχώς εκτίθενται στις επιδράσεις του περιβάλλοντος, χρειάζονται συνεχή ανανέωση και αυτή γίνεται μέσω των ανωτέρω οσφρητικών κυττάρων.

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτά τα οσφρητικά κύτταρα που παράγουν μυελίνη, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στις βλάβες του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης και τώρα για πρώτη φορά φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος. Οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα δείχνουν ότι η τεχνική είναι ασφαλής.

Μετά τη θεραπεία, αναγεννήθηκαν τα νεύρα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης των περισσότερων πειραματόζωων και τα πιο πολλά ζώα ανέκτησαν την ικανότητα να κουνάνε τα πίσω πόδια τους και να τα συντονίζουν με τα μπροστινά. Μερικά μάλιστα μπορούσαν όχι μόνο να περπατάνε, αλλά και να τρέχουν κανονικά.

Πάντως, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μεταμόσχευση των κυττάρων είναι πιθανό να ενεργοποιήσει την ανανέωση των νευρικών κυττάρων του νωτιαίου μυελού μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα. Η αναγέννηση νευρικών κυττάρων για μεγαλύτερα διαστήματα θεωρείται απίθανη, πράγμα που σημαίνει ότι, πέρα από τη κινητική βελτίωση των ποδιών, πιθανώς η νέα μέθοδος δεν θα βοηθήσει στην αποκατάσταση άλλων λειτουργιών όπως η χαμένη κίνηση των χεριών, η σεξουαλική λειτουργία και οι κινήσεις του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.