Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Γ.Σούρλας: Να προστατευθούν οι άστεγοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την ανάγκη να αναπτυχθεί δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους αστέγους και όσους ζουν στην ακραία φτώχεια, πρότεινε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, στην ειδική μόνιμη επιτροπή ισότητας και νεολαίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, που συνεδρίασε στη Βουλή.


«Δεν συνιστά στοιχείο κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπισμού" όπως είπε ο κ. Σούρλας, "το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 20.000 άστεγοι συμπολίτες μας που δεν έχουν να κοιμηθούν, ενώ υπάρχουν αναξιοποίητοι στεγασμένοι χώροι και για μερικούς δεν αρκούν ακόμη και κατοικίες με χιλιάδες τετραγωνικά».


Ακόμη, επισήμανε πως πρέπει άμεσα να αντιληφθούν όλοι ότι οι ακραίες ανισότητες θέστουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. «Δεν τιμά την κοινωνία, τον πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος πρόνοιας, το 10% του πληθυσμού να ζει όχι μόνο κάτω από τα όρια της φτώχειας αλλά σε ακραία φτώχεια, άλλοι να πεινούν και να μην έχουν τα στοιχειώδη για τα παιδιά τους και ορισμένοι να αναζητούν τρόπους να ξοδέψουν τον άφθονο πλούτο που διαθέτουν και που συνήθως δεν αποκτούν με νόμιμο τρόπο».


Αναφορικά με το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειαςτόνισε πως πρέπει άμεσα να ανοίξει ο ξενώνας της Αγιάσου. «Τα παιδιά αυτά μας φέρνουν, ως άτομα και ως Πολιτεία, προ των ευθυνών μας και θέτουν σε δοκιμασία τον ανθρωπισμό και την αγάπη μας εν γένει για το παιδί. Για να το αποδείξουμε έμπρακτα αυτό, πρέπει όχι μόνο να επαναλειτουργήσει ο ξενώνας της Αγιάσου Λέσβου, που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε 60 ανήλικα, αλλά να στεγαστούν το ταχύτερο δυνατό και τα 115 που έχουν υποβάλει αίτηση στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), αλλά σήμερα βρίσκονται -ελλείψει ικανών θέσεων στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας- είτε στα κρατητήρια της Αστυνομίας, είτε σε επισφαλείς χώρους".



Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.