Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άγνωστη η επίδραση της καφεΐνης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα μεγάλης αμερικανικής έρευνας επιβεβαιώνουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά συσχετίζονται με έναν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, αλλά αφήνουν ακόμη αναπάντητο το ερώτημα του ποια είναι η σχέση της καφεΐνης με τη νόσο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 100.000 άνδρες και γυναίκες επί 22 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν συστηματικά ζαχαρούχα ποτά είχαν έως και 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν.

Ωστόσο δεν διαπίστωσαν κάποια σημαντική διαφορά όσον αφορά τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου σε εκείνους που κατανάλωναν καφεΐνη συγκριτικά με εκείνους που δεν κατανάλωναν. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος για εκείνους που έπιναν καφέ, με καφεΐνη ή χωρίς, ήταν ελαφρώς μικρότερος συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση αναψυκτικών – με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά – με έναν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Επίσης πολλές έρευνες της προηγούμενης δεκαετίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη επηρεάζει τον αποτελεσματικό μεταβολισμό της ζάχαρης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι η καφεΐνη σε συνδυασμό με τα αναψυκτικά ενδεχομένως αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο διαβήτη. Με δεδομένο ωστόσο ότι υπάρχουν έρευνες που καταλήγουν στο αντίθετο συμπέρασμα – ότι ο καφές και το τσάι έχουν προστατευτική δράση – οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί η σχέση της καφεΐνης με τον διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.