Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η μαύρη τρύπα των συγγραμμάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Χορός» που κόστιζε εκατομμύρια ευρώ στο κράτος.
Σε επαναδιαπραγμάτευση με τους εκδότες και τους συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, που παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις από σχολή σε σχολή, σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συνεχίζονται να παρέχονται δωρεάν στους φοιτητές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», μέχρι πέρσι οι παραγγελίες διδακτικών συγγραμμάτων για τα πανεπιστήμια της χώρας ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα ετησίως καθώς το κράτος θεωρούσε ότι υπήρχαν 500.000 με 600.000 φοιτητές και φοιτήτριες.

Ωστόσο, μόλις άρχισε να λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα κοστολόγησης και διανομής «Εύδοξος», αποκαλύφθηκε ότι οι ενεργοί φοιτητές ήταν μόλις 233.668!

Τελικά, αγοράστηκαν πέρσι 1.886.476 συγγράμματα με συνολικό κόστος 55.622.626 ευρώ. Δηλαδή το μέσο κόστος ανά βιβλίο ήταν 29,5 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται για μαζικές παραγγελίες...

Όπως φαίνεται, όμως, το πρόβλημα δεν είναι οι πολλαπλάσιες παραγγελίες συγγραμμάτων. Αντίστοιχο, αν όχι μεγαλύτερο, πρόβλημα είναι οι «ανισότητες» που εμφανίζουν οι τιμές και τα κόστη των βιβλίων ακόμα και σε ομοειδείς σχολές.

Παράδειγμα: το κόστος των βιβλίων στην Ιατρική Αθηνών ανήλθε πέρσι στα 1.138 ευρώ ανά φοιτητή, ενώ στην Ιατρική Πάτρας ήταν τέσσερις φορές μικρότερο, μόνο 318,64 ευρώ. Συνολικά, οι αποκλίσεις που εμφανίζονται στο κόστος βιβλίων για τις Ιατρικές σχολές της χώρας φτάνουν στο 258%.

Το κόστος των πανεπιστημιακών βιβλίων φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.