Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί οι κορυφαίοι αθλητές γοητεύουν τις γυναίκες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την απάντηση δίνει νέα επιστημονική έρευνα.

Η επιστήμη έρχεται να δώσει απάντηση στο γιατί οι πιο πετυχημένοι αθλητές, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, σαγηνεύουν τόσο πολύ το αντίθετο φύλο.

Σύμφωνα με μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα, η απάντηση κρύβεται στα πανάρχαια ανθρώπινα ένστικτα. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι άνθρωποι έχουν διαμορφωθεί από την μακραίωνη εξέλιξη, έτσι ώστε να αναγνωρίζουν την ικανότητα και την επίδοση στο πρόσωπο των ξένων. Για τις γυναίκες, μάλιστα, εκτιμάται ότι αυτός ήταν ένας ενστικτώδης τρόπος να επιλέγουν άνδρες συντρόφους με «υγιή» γονίδια, οι οποίοι θα μπορούσαν να τους χαρίσουν καλύτερους απογόνους και να τους προστατεύουν πιο αποτελεσματικά από τους κινδύνους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έρικ Πόστμα του Ινστιτούτου Εξελικτικής Βιολογίας του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, ζήτησαν από μια ομάδα περίπου 800 γυναικών πρωτίστως και δευτερευόντως ανδρών να βαθμολογήσουν από φωτογραφίες τη γοητευτικότητα του προσώπου 80 επαγγελματιών ποδηλατών, που είχαν λάβει μέρος το 2012 στον απαιτητικό «Γύρο της Γαλλίας».

Ο αγώνας αυτός, που διεξάγεται σε μια διαδρομή άνω των 3.000 χλμ., θεωρείται το κορυφαίο ποδηλατικό γεγονός διεθνώς. Αν κάποια γυναίκα αναγνώριζε κάποιον αθλητή στη φωτογραφία, τότε αποκλειόταν από το πείραμα για να μην επηρεαστεί από το «όνομά» του.

Οι αθλητές που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στον «Γύρο», συστηματικά αξιολογήθηκαν ως πιο όμορφοι σε σχέση με όσους τερμάτισαν σε χαμηλότερες θέσεις. Το κορυφαίο 10% των ποδηλατών πήρε κατά μέσο όρο 25% υψηλότερη βαθμολογία από άποψη ομορφιάς σε σχέση με το χειρότερο 10% από άποψη αθλητικής επίδοσης.

Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον Έρικ Πότσμα, ότι ένας παράγοντας αλλοίωνε σημαντικά τα αποτελέσματα της έρευνας και αυτός ήταν τα αντισυλληπτικά. Όσες γυναίκες έπαιρναν αντισυλληπτικό χάπι, συσχέτιζαν πολύ λιγότερο την ανώτερη αθλητική επίδοση με τη γοητεία, δηλαδή οι νικητές στα μάτια τους δεν ήταν τόσο όμορφοι, όσο για τις γυναίκες που δεν έκαναν αντισύλληψη. Αυτό συμβαδίζει με παλαιότερες μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, έχουν μειωμένη προτίμηση για τα αρρενωπά πρόσωπα.

Αν και, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, οι άνδρες συνήθως δυσκολεύονται να βαθμολογήσουν τη γοητεία άλλων ανδρών, η νέα έρευνα έδειξε ότι και οι άνδρες έχουν παρόμοια τάση με τις γυναίκες (αν και σε μικρότερο βαθμό), δηλαδή να βλέπουν ως πιο όμορφους τους πιο γρήγορους ποδηλάτες. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ότι οι άνδρες διαθέτουν επίσης -πάλι λόγω της εξέλιξης- μια ανάλογη εγγενή ικανότητα να «διαβάζουν» την ικανότητα στα πρόσωπα των «ανταγωνιστών» τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.