Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Ψηφίστηκαν στη Βουλή οι αλλαγές για το ΕΚΑΣ & τα ΚΕΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07.02.2014

Ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η τροπολογία που περιεχόταν στο νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ και αφορούσε σε ρύθμιση θεμάτων για τα αναπηρικά επιδόματα και το ΕΚΑΣ, με τροποποιήσεις και αλλαγές προς θετική κατεύθυνση για τα άτομα με αναπηρία. Πρόκειται για αποτέλεσμα μεγάλων και κοπιαστικών αγώνων της ΕΣΑμεΑ και όλων των φορέων της σε όλη τη χώρα, κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών - παρ’ όλ’ αυτά, το αναπηρικό κίνημα δεν εφησυχάζει καθώς μένουν πολλά να γίνουν.

Η καταβολή της αναπηρικής σύνταξης και των αναπηρικών επιδομάτων στους δικαιούχους, ενόσω εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους, αποτελεί ναι μεν θετικό γεγονός, όμως η χρονική ισχύς της παράτασής τους για μερικούς μήνες (μέχρι 30-4.2014) δεν λύνει το πρόβλημα. Δεν είναι κατανοητή αυτή η εμμονή του υπουργείου Εργασίας να δίνει τόσο μικρό χρονικό ορίζοντα, τη στιγμή ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου κάνει λόγο για 85.000 άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που βρίσκονται στην αναμονή και θα έρθει ξανά, για τέταρτη φορά(!), ο καιρός που θα χρειαστεί το υπουργείο Εργασίας να δώσει άλλη μία παράταση. Στο μεσοδιάστημα τα άτομα με αναπηρία θα μείνουν χωρίς σύνταξη ή επίδομα και το αναπηρικό κίνημα θα είναι στο δρόμο να διεκδικεί τα αυτονόητα. Επιτέλους, το υπουργείο ας δώσει παράταση μέχρι το τέλος του 2014, μέχρι να εξομαλυνθεί το σύστημα! Με δεδομένη την αναβολή συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών από τα τέλη Δεκεμβρίου και την συνέχιση αυτών των αναβολών με την συνεχιζόμενη απεργία, είναι αδύνατη η υλοποίηση των στόχων του υπουργείου Εργασίας .

Επίσης, στην τροπολογία όπως ψηφίστηκε, με την εξαίρεση των συνταξιούχων αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% από το ηλικιακό όριο βάσει του οποίου διακόπτεται το ΕΚΑΣ, μένει εκτός μεγάλο μέρος συνταξιούχων αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα που έχουν κριθεί με ποσοστό αναπηρίας κάτω από 80%, των οποίων οι αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Επομένως, η διάταξη της τροπολογίας συνιστά άνιση μεταχείριση μεταξύ μελών της ίδιας κοινωνικής ομάδας και εμφανώς αντιβαίνει την ισονομία των ελλήνων πολιτών όπως ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 4 του Συντάγματος. Η ΕΣΑμεΑ το είχε επισημάνει με επιστολή της στους Έλληνες βουλευτές πριν την ψήφισή της τροπολογίας.

Το αναπηρικό κίνημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί τα αυτονόητα:

Να οριστεί ότι το ΕΚΑΣ καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου.
Να παραταθεί η καταβολή πάσης φύσεως επιδομάτων αναπηρίας, συντάξεων (αναπηρίας, γήρατος, θανάτου) όπως και του δικαιώματος χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, δεδομένων και των νέων οξυμένων προβλημάτων που παρατηρούνται στα ΚΕΠΑ.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 101 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.