Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Ομιλία Ι. Βαρδακαστάνη στον ΟΗΕ - Συμπερίληψη της διάστασης της Αναπηρίας στους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07.02.2014

Στην 8η Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ, που διοργανώνεται αυτή την εβδομάδα στην Νέα Υόρκη, για την Ανάπτυξη των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Eighth session of the Open Working Group on Sustainable Development Goals), μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA).

Είναι γνωστό ότι το τελικό έγγραφο της Διάσκεψης του Ρίο+20 αναγνώρισε ότι τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν όχι μόνο σημαντικούς περιορισμούς σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης, αλλά θα πρέπει να θεωρούνται ότι είναι ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα και να ενταχθούν ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ανάπτυξη των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατά τον καθορισμό των στόχων για την ατζέντα για την Ανάπτυξη μετά το 2015, αναγνώρισε την Αναπηρία ως ένα από τα διατομεακά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό και τελικών στόχων. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που το αναπηρικό κίνημα διεθνώς ζητά να επιτευχθεί: η αναγνώριση του εγκάρσιου χαρακτήρα της Αναπηρίας μέσα από την Ανάπτυξη και η χρησιμοποίηση των δεικτών και των στόχων χωρίς αποκλεισμούς.

Εντωμεταξύ στις 6 Φεβρουαρίου ο κ. Βαρδακαστάνης ήταν εκ των κύριων ομιλητών του side event μαζί με τους Ivan Simonovic, βοηθό Γ.Γ. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, Thomas Mayr-Harting, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ, Μιχαήλ Σπινέλλη, Πρέσβη της Ελλάδα στον ΟΗΕ, στην εκδήλωση «Ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο πλαίσιο της διαδικασίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη», που διοργανώθηκε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ, την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας, την IDA, και τη Διεθνή Σύμπραξη για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη (Disability and Development Consortium). Την ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη μπορείτε να την βρείτε στο τέλος του Δελτίου Τύπου.

Σήμερα Παρασκευή 7/2 ο κ. Βαρδακαστάνης έχει συναντήσεις με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους στον ΟΗΕ των κρατών Μεξικό, Ουγγαρία και Αργεντινή, καθώς και με στελέχη του γραφείου του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ομιλία του προέδρου της IDA Ιωάννη Βαρδακαστάνη.

«Σας απευθύνομαι σήμερα ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία, μια οργάνωση οκτώ παγκόσμιων και τεσσάρων περιφερειακών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία. Η IDA δεν είναι απλά μια ακόμη ΜΚΟ, είναι το δίκτυο των δικτύων: μια οργάνωση που βασίζεται στα μέλη της και αντιπροσωπεύει με μοναδική και έγκυρη φωνή μια από τις μεγαλύτερες και πιο παραγνωρισμένες μειονοτικές ομάδες στον κόσμο. Κάθε μέλος της IDA έχει ένα σημαντικό αριθμό οργανώσεων εθνικών μελών σε όλο τον κόσμο, και μαζί καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος κρατών μελών του ΟΗΕ.

Τα μέλη μας είναι:

Ο Αραβικός Οργανισμός των Ατόμων με Αναπηρία (Arab Organisation of Persons with Disabilities)
Η Διεθνής Οργάνωση των Ατόμων με Αναπηρία (Disabled People’s International)
Η Παγκόσμια Οργάνωση Ατόμων με Σύνδρομο Down (Down Syndrome International)
Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum)
Διεθνής Αναπηρική Οργάνωση για την Ένταξη (Inclusion International)
Διεθνής Ομοσπονδία Βαρήκοων (International Federation of Hard of Hearing People)
Δίκτυο Λατινικής Αμερικής των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων των Ατόμων με Αναπηρία και των Οικογενειών τους (Latin American Network of Non-Governmental Organisations of Persons with Disabilities and their Families)
Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία του Ειρηνικού (Pacific Disability Forum)
Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (World Blind Union)
Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών (World Federation of the Deaf)
Παγκόσμια Ομοσπονδία Τυφλοκωφών (World Federation of the DeafBlind)
Παγκόσμιο Δίκτυο των Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής (World Network of Users and Survivors of Psychiatry)

Όπως θα έχετε ακούσει, υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρία που ζουν σε όλη την υδρόγειο-80 τοις εκατό των οποίων ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τα άτομα με αναπηρία υπερεκπροσωπούνται μεταξύ εκείνων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και αντιμετωπίζουν αποκλεισμό και κοινωνικές διακρίσεις σε πολλές κοινωνίες. Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τις ευκαιρίες απασχόλησης και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι τα πρώτα θύματα της βίας και της κακοποίησης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διεθνής κοινότητα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του 2006, ο αριθμός των επικυρώσεων μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακός και άνευ προηγουμένου. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εφαρμογή και να συνειδητοποιήσουμε τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην Σύμβαση. Τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να είναι σε θέση να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους πολίτες του κόσμου. Μιλώ για τις γυναίκες και τους άνδρες με αναπηρία, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι αναμένουν πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή στην κοινωνία.

Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας δεν περιείχαν καμία αναφορά στα άτομα με αναπηρία, και ως εκ τούτου, εξακολουθούν να υπάρχουν ως ένας από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του παγκοσμίως. Ένα μελλοντικό πλαίσιο ανάπτυξης που θα επικεντρωθεί μόνο στην οικονομία δεν θα αντιμετωπίσει την εκτεταμένη ανισότητα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής. Η αναπηρία είναι ένα διατομεακό ζήτημα που θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλους τους μελλοντικούς στόχους.

Το αποτέλεσμα των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης θα επηρεάσει άμεσα τα άτομα με αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία θα βρεθούν σε κίνδυνο λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως οι φυσικές καταστροφές και η επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς και η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση. Επιπλέον, τα άτομα με αναπηρία είναι μεταξύ των πλέον ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Από τα περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι που υπολογίζεται ότι θα εκτοπιστούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2050, τουλάχιστον 18 εκατομμύρια είναι πιθανό να είναι άτομα με αναπηρία.

Για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων, οι στόχοι της Αειφόρου Ανάπτυξης πρέπει να βασίζονται σε ένα πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ενσωματώνουν τις αρχές της μη διάκρισης και της ισότητας, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα αυτόνομο στόχο σχετικά με τις ανισότητες. Επιπροσθέτως, η IDA θα ήθελε να τονίσει τη σημασία του διαχωρισμού των δεδομένων που βασίζονται στη διαφορετική κατάσταση των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αναπηρίας, καθώς και την ανάπτυξη νέων συνόλων δεδομένων για τα άτομα με αναπηρία. Δείκτες και στόχοι πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία και πρέπει να αναπτυχθούν σε διάφορους στόχους όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγεία, η φτώχεια, και η συμμετοχή στην πολιτική. Η IDA δεν προωθεί ένα αυτόνομο στόχο για την αναπηρία, αλλά υποστηρίζει την ένταξη της διάστασης της Αναπηρίας σε όλη την ατζέντα.

Η Ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε γωνιά του κόσμου πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Πρέπει να οδηγείται από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η ένταξη, η μη διάκριση και η ισότητα πρέπει να είναι οι κινητήριες αρχές επί των οποίων θα στηρίζεται η διαδικασία της Αειφόρου Ανάπτυξης. Η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην ατζέντα για τους Στόχους για την Αειφόρο Ανάπτυξη μετά το 2015 έχει αναγνωριστεί ως ζωτικής σημασίας σε έναν αριθμό σημαντικών ψηφισμάτων, σε εκθέσεις και σε έγγραφα που θα περιλαμβάνονται στο τελικό έγγραφο της Συνόδου Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, στο τελικό έγγραφο Ρίο +20 , στις εκθέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το 2012 και το 2013 καθώς στις εκθέσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου. Εσείς, οι φορείς λήψης αποφάσεων, καθώς και οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, έχουν την ευθύνη για να εξασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Ελπίζουμε ότι θα εκφράσετε και θα δηλώσετε τη δέσμευσή σας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και στις διαπραγματεύσεις που ακολουθούν. Σας ζητούμε να θέσετε σε εφαρμογή τους απαραίτητους μηχανισμούς για να ανταποκριθούν σε αυτές τις δεσμεύσεις και καταλήξουμε σε πρακτικά αποτελέσματα, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία.

Τα άτομα με αναπηρία, οι πολίτες των κρατών μελών, οι πολίτες του κόσμου πρέπει να είναι σε θέση να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους σε ισότιμη βάση με τους άλλους.

Σας ευχαριστώ».

Φωτογραφικό υλικό στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook – Esamea Ncdp


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 114 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.